Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 7. - 2005 -> Nevylosovaní - diskuse o divoké kartě! Čtete všichni!

Má dostat divokou kartu 8 nevylosovaných týmů, které dokončily kvalifikaci
Ano
82%
 82%  [ 32 ]
Ne
17%
 17%  [ 7 ]
Celkem hlasů : 39

Autor Zpráva
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 09:11    Předmět: Nevylosovaní - diskuse o divoké kartě! Čtete všichni!

Na fóru TMOU se objevil názor: "co takhle nechat hrát i úspěšné-nevylosované týmy?" Protože pravidla kvalifikace tuto možnost neřeší, rádi bychom znali názor co největšího počtu týmů, kterých se tato změna týká především. Jste PRO, nebo PROTI nechat hrát i 8 přespočetných týmů? Prosíme o názor všechny týmy- hrající i ty, kteří kvalifikací neprošli! Budeme rádi, když kromě hlasování připojíte i komentář.

ROZHODNUTÍ ORGANIZÁTORŮ, DOPNĚNO V ÚTERÝ 11.10.
Pravidla kvalifikace nebudou měněna, je přijato 200 týmů, 8 nevylosovaných týmů má v souladu s pravidly status náhradníků. Apelujeme na týmy, které by se nemohly zúčastnit TMOU, aby se včas odhlásily. Všem hlasujícím i diskutujícím děkujeme za názory.


Naposledy upravil Ivo C. dne út. říjen 11, 2005 07:56, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 52

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 09:49    Předmět:

Hlasoval jsem nakonec trochu citově (ať si zahrají, určitě tomu v kvalifikaci dali hodně) pro, i když z toho nemám úplně jednoznačný pocit. Předpokládám, že letošní kvalifikace se díky pochvalám účastníků stane vzorem pro kvalifikace další, a tohle nabírání dalších týmů je trochu nebezpečný precedens. Kde bude hranice, kdy se bude brát, že je týmů těsně před branou málo a můžou dostat divokou kartu? Deset? Dvacet? Nebo to bude letos výjimka a příští rok už divoké karty nebudou?
Nicméně další kvalifikace bude až za rok, do té doby se dá vyřešit spousta věcí. A nějak jsem neměl to srdce zaškrtnout NE :)
Návrat nahoru
Hubologisté



Příspěvky: 6

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 11:26    Předmět:

Také je mi líto těch týmů, u kterých v poslední fázi kvalifikace rozhodovala náhoda. Ale všichni to věděli předem a už s touto informací do luštění šli. Počet nevylosovaných týmů je opravdu malý na to, aby to nějak zvrátilo průběh hry. Ale po naši zkušenosti (u hry OSUD) se ve variantě ANO vynoří hromada týmů (a bojím se, že víc než 8, max. však 134), kteří to budou vnímat negativně. Budou se ohánět tím, že kdyby věděli, že losování nebude mít význam a že budou hrát všichni úspěšní do 24 hod. po 190. týmu, tak že by to nevzdali a luštili by naplno dál. Je to změna pravidel ve chvíli, kdy na ní většina neúspěšných už nemá šanci zareagovat vůbec. Vlastně mohou reagovat jen tím remcáním a shazováním hry. Také mám (asi přehnaný) pocit ohrožení všech ostatních pravidel během hry. Z výše napsaného dávám první NE, ale silně se z citové roviny věci přimlouvám u Orgů za toto: doplňtě prosím tlačítko ZRUŠIT REGISTRACI a POŠLETE PROSÍM VŠEM kvalifikovaným týmům prosbu, aby v případě, že už teď ví o své neúčasti, využili co nejdříve onoho tlačítka a umožnili tak postup dalším týmům. Toť řešení celé v rámci pravidel a pevně věřím, že se tímto způsobem do hry dostanou všechny čekající týmy. Ahoj, Mira P.
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 12:16    Předmět:

Jako zájemce o divokou kartu nehlasuji, ale chci k tomu něco říct.

Uznávám připomínku z předchozích reakcí, že by z toho mohl být nebezpečný precedens. Tohle rozhodnout je těžké.
Myslím, že všem osmi týmům, kteří neměli to štěstí, to bude líto, když je nepustíte. Na druhou stranu, tak praví pravidla, hotovo.

My jsme třeba uzavřeli až hodinu před koncem, protože na to prostě nikdo neměl od nedělní půlnoci do středečního rána pořádně čas. Jinak bychom to měli někdy v pondělí ráno. Jenže v pondělí ráno tam byly dvě třetiny míst pro registraci ještě volné, tak jsme dali přednost práci. Což naráží na další diskusi o začátku kvalifikace, která ale už probíhá jinde (http://www.tmou.cz/forum/viewtopic.php?t=118).

Uznávám, že bude lepší, když se odhlásí ty týmy, které už vědí, že stejně nepůjdou hrát, a my dostaneme šanci.

Na druhou stranu, hlasování, které tu probíhá, má také svou vypovídací hodnotu. Jako zástupce vyčkávajícího týmu jsem pro, abychom všichni dostali divokou kartu v případě, že budou souhlasit dvě třetiny hlasujících.

Nenapadá mě lepší způsob, pokud budu horovat za začlenění našeho týmu, potažmo všech nevylosovaných. Vždyť se proti naší účasti může vyjádřit každý tým. Námitku týmu Hubologisté beru jako oprávněnou, a v tom, abych řekl, že je jejich návrh jediné správné řešení, mi brání pouze pud sebezáchovy Wink


Naposledy upravil Šlamastyka dne čt. říjen 06, 2005 15:20, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Hubologisté



Příspěvky: 6

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 12:36    Předmět:

Já ale nenapsal, že je to JEDINÉ SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ, ale že je to řešení, které není v rozporu s pravidly. Mohl jsem napsat, že je to jedno z mnoha řešení... Smile Jinak díky za pochopení a držím vám palce. Mira P.
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 12:38    Předmět:

Hubologisté napsal:
Já ale nenapsal, že je to JEDINÉ SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ, ale že je to řešení, které není v rozporu s pravidly.


V klidu, já zase nenapsal, že jsi to řekl, ale že já to říct nemůžu, bo chci hrát Wink
Návrat nahoru
Hubologisté



Příspěvky: 6

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 12:47    Předmět:

Máš recht Smile
Návrat nahoru
La Kukarača



Příspěvky: 40

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 13:50    Předmět:

Myslím, že tohle je věc, kterou by měli orgové rozhodnout sami a měli by to opravdu dobře zvážit. Když jednou sleví z pravidel, tak se z toho může stát nebezpečný precedens, jak už napsal někdo přede mnou.

Předpokládám, že anketa dopadne výraznou výhrou varianty ANO, protože se projeví soucit s nevylosovanými a koneckonců 'je to jen 8 týmů navíc, vždyť o nic nejde'. Ale o to bude pak rozhodování orgů těžší - přiklonit se k názoru většiny hráčů a zavléct si do pravidel tento precedent, nebo být proti a tím na sebe přivolat silnou vlnu kritiky ve smyslu nechali nás hlasovat, ale nakonec si stejně rozhodli po svém. A to, že se kritika dostaví, jsme si na tomto fóru už mohli několikrát ověřit.

Prostě někdy je přílišná demokracie na škodu. Tímto se zdržuji hlasování.

Ifča
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 15:31    Předmět:

La Kukarača napsal:
Prostě někdy je přílišná demokracie na škodu.


Podle mě jde spíš o balanc. Orgové se domnívají, že má všech (nás) osm týmu velkou šanci, že jiných osm se hry vzdá, ať už z jakýchkoliv důvodů.
Proto je toto rozhodnutí asi spíše právě na jejich straně, protože krom jiného mají zkušenosti z předchozích ročníků.

Nezůčastnilo se (((před)před)před)loni nakonec tolik týmů, kolik bylo hlášeno? Takže se dá s pravděpodobností blížící se skóre zdejšího hlasování předpokládat, že i dalších osm týmů bude hrát? Pak nás, prosím, zařaďte do kvalifikovaných a my se na to stihneme připravit.

Ale jestli máte jinou zkušenost, orgové, tak nás snad raději opavdu nepouštějte. Nechci něco, co bych dostal neprávem.

Fanda (tak jako ve všech našich předchozích příspěvcích)
Návrat nahoru
Polojeníčci



Příspěvky: 23

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 15:58    Předmět:

Souhlasím s Hubologisty. Jako všichni kvalifikovaní jsem musel v poslední otázce úlohy 41 něco slíbit. Pravidla se porušují pouze v případě objektivně nepředvídatelných okolností, též se nemění za chodu. Výjimky jsou cesta do pekel, toto hlasování trochu alibismus.

Pochybuji, že někdo dost brzo udělá ten nevratný krok se zrušením týmu, ale tlačítko tam rozhodně dejte.

Héra
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 18:26    Předmět: ANO, ale...

Po nějaké době rozmýšlení nekonec hlasuji "ANO", byť si jsem vědom toho, že tak, jako kolega z Černého racka hlasuji srdcem a ne rozumem. Přesto ANO.
SvPZ.
Návrat nahoru
Feny



Příspěvky: 2

Zaslal: čt. říjen 06, 2005 23:30    Předmět:

Vím, že improvizace v pravidlech není příliš vhodná věc, zvlášť u takové hry jako je Tmou. Myslím ale, že přesná a neměnná pravidla jsou potřeba až při akci. To kolik zhruba lidí do té akce půjde je určitě potřeba vědět, ale řekl bych, že ty 4% se ztratí (pokud organizátoři neplánují něco jako loni - něco pro přesný počet týmů). Navíc, jak už někde na Fóru zmiňoval Set, ještě pravděpodobně několik týmů odpadne a alespoň si ulehčíte práci se sháněním náhradníků Smile
Za Proudový Feny tedy hlasuji ANO, Alwar
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: pá. říjen 07, 2005 00:37    Předmět:

Nemam dalsi argument mimo tech ktere zde jiz byly receny. Ty PROTI maji imo vetsi vahu, nez ty PRO.

Lukáš
Návrat nahoru
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: pá. říjen 07, 2005 08:37    Předmět:

Polojeníčci napsal:
ělá ten nevratný krok se zrušením týmu, ale tlačítko tam rozhodně dejte.


Tlačítko na zrušení registrace přidáno.
Návrat nahoru
Lahvista



Příspěvky: 1

Zaslal: pá. říjen 07, 2005 13:08    Předmět: Lahvista

I u nás - stále ještě náhradníků - platí, zahrajem si rádi...Smile (jak překvapivé, že?Smile ) .... ale to rozhodnutí je na jiných. Pravidla jsme znali předem, stejně jako ostatní, respektujeme současný výsledek hry. Patřím k těm, kteří již něco málo větších akcí zorganizovali a organizují, takže dobře vím, že jen organizátor dokáže posoudit své možnosti a měl by zvážit kroky, které činí.
Přeji orgům, ať je jejich rozhodnutí takové, aby bylo přínosem především pro zdárný průběh TMOU, neboť vždy se najde někdo, kdo bude zpochybňovat to či ono:-)
Ale jak říkám, přinutit nás k účasti bude snadnéSmile)) Hlasování se zcela logicky zdržuji....
Pavel
Návrat nahoru
Kofila



Příspěvky: 20

Zaslal: so. říjen 08, 2005 00:39    Předmět:

Ja bych je hrat nechal. Urcite si to zaslouzi, hre to (pravdepodobne) neuskodi, tak co. Hovorit o "nebezpecnem precedensu" uz me prijde trochu zcestne, je to prece jenom hra (i kdyz nejlepsi Smile ). Taky mam pocit, ze uz to nekteri berou az prilis vazne.
Vasek(Kofila)
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: so. říjen 08, 2005 13:57    Předmět:

Nejak mi neni jasne, jak se hlasuje, ale mozna je to tim, ze za FIMANy uz hlasoval Lukas. Za sebe jsem take (byt hlavne "rozumem" ;-) PROTI a jsem rad, ze tu ta argumentace uz zaznela a nemusim se snazit to nejak formulovat.

Jeste me napada poznamka, s jejiz "ideovym pozadim" nesouhlasim, ale myslim, ze sem patri. Kdyz ve !TMOU nevylustite sifru, je to proste konecna a nic vam nepomuze, at uz jste uplne mimo, nebo vam chybel malinky kousicek. Pokud se dobre pamatuju, tohle kdysi Orgove v ruznych diskusich [nikoli na netu] prezentovali jako jeden z ustrednich principu hry, ktery ji dela takovou, jaka je, utvari jeji osobitost. A pokud me pamet neklame, konkretne Ivo Cicvarek prave z techto pozic minuly rok ve vlaku z Hradcan (tehdy jeste jako hrac) velmi vasnive argumentoval proti systemu napoved, jako jsou tusim treba na Bedne. Mam dokonce pocit, ze nam zduvodnoval, proc neni mozne z techto principu ustupovat (treba smerem k tem napovedam) ani v pripade, ze by to vetsina hracu uvitala, proc neni v techto vecech mozne argumentovat tim, ze to Orgove vlastne delaji pro ty ucastniky atd. atp.

Je pro me tedy neobycejne prekvapujici, ze tentyz clovek vubec pripusti uvahu, ktera vede proti tomuto principu (ze by dal postoupily i tymy, ktere nevyhovely stanovenym podminkam), a jeste je o ni ochoten vyvolat hlasovani ucastniku. Je to snad nazorovy obrat, ktery dava nadeji, ze se jednou dockame i napoved? ;-)

[Nerad bych, aby to vyznelo jako neco osobniho proti Ivosovi, znam ho jen zprostredkovane --- a jediny osobni kontakt a prima vzpominka na nej je prave zminovana debata ve vlaku. ;-]

P.(Š.)
Návrat nahoru
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: so. říjen 08, 2005 14:18    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Nejak mi neni jasne, jak se hlasuje, ale mozna je to tim, ze za FIMANy uz hlasoval Lukas. ...


Každý tým má právě jeden hlas.
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: so. říjen 08, 2005 14:38    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Je pro me tedy neobycejne prekvapujici, ze tentyz clovek vubec pripusti uvahu, ktera vede proti tomuto principu (ze by dal postoupily i tymy, ktere nevyhovely stanovenym podminkam), a jeste je o ni ochoten vyvolat hlasovani ucastniku. Je to snad nazorovy obrat, ktery dava nadeji, ze se jednou dockame i napoved? Wink

Neřekl bych, že jsou srovnatelné úvahy o přijetí těch osmi týmů do hry (splnili jsme podmínky, rozhodl los!) s úvahami o nápovědách.

Když už je o tom řeč, jsem pro to, aby Tmou zůstalo bez nápověd. Nápovědy měly např. Svíčky letos výtečně zpracované, ale to neznamená, že je mají orgové Tmou následovat. Naopak, budiž každá hra výjimečná!
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: so. říjen 08, 2005 17:13    Předmět:

Šlamastyka napsal:
Neřekl bych, že jsou srovnatelné úvahy o přijetí těch osmi týmů do hry (splnili jsme podmínky, rozhodl los!) s úvahami o nápovědách.


Tak to se lišíme. ;-) Podle mě tou podmínkou bylo buďto být mezi prvními stodevadesáti, nebo to pak stihnout do dalších 24h a úspěšně projít losováním. Z mého pohledu jste podmínky nesplnili (a no offence, ale asi ani z pohledu orgů, když nejste kvalifikovaní ;-). Z těch, co to stihli, tím losem někteří prošli, někteří neprošli, ale vědělo se předem, kde bude ta hranice, kdo nechtěl být vydán náhodě, měl se více snažit. A ano, toto je ukázkový příklad toho, že je někdo tak těsně za hranicí, jak je to jen možné, že to působí jakoby trochu nespravedlivým (to není úplně ideální slovo) dojmem, ale o tomhle to je. Kdo dojde 12:00:01, tak prostě nedokončil (pokud by nebyl první), třebaže ten, co došel 11:59:59, bude moci už vždy být hrdý na to, že !TMOU úspěšně prošel. Myslel jsem, že (i) o tomhle to je, dají se podmínky, splníš, projdeš, nesplníš, neprojdeš --- a pokud nesplníš, tak prostě není možnost opravy, ani kdybys byl fakt těsně za čárou a výkonem se jen nepatrně lišil od toho, kdo zůstal před čárou. Opakuji, že s tímto přístupem nijak zvlášť nesouhlasím, byť nakonec ty čáry vždycky musíš nějak dělat, ale není mi jasné, jak někdo může odmítat nápovědy z toho důvodu, že nemožnost opravy je jedním ze základů této hry, že to je prostě drsná hra, a zároveň připustit, že vlastně někdy jindy lze nesplnění stanovených požadavků (samozřejmě herních, umím si představit hromadu organizačních a jiných chaosů, kdy se budou přivírat oči, jen to posviští, ale tohle je už přece součást hry) prominout.

P.(Š.)
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: so. říjen 08, 2005 20:06    Předmět:

citace:
Z mého pohledu jste podmínky nesplnili.

Já to myslel samozřejmě tak, že "splnili až na závěrečný los".
Ale o to nejde. Jde o to, že jsme nezůstali v prvním nebo druhém kole, dodělali jsme to stejně jako vy registrovaní, a to by mohlo sloužit jako PLUS k tomu, aby bylo nás osm týmů přijato. Nikoliv jako "Hele, my to taky udělali, tak nás koukejte vzít."

Fanda
Návrat nahoru
Polojeníčci



Příspěvky: 23

Zaslal: so. říjen 08, 2005 20:42    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Myslel jsem, že (i) o tomhle to je, dají se podmínky, splníš, projdeš, nesplníš, neprojdeš --- a pokud nesplníš, tak prostě není možnost opravy, ani kdybys byl fakt těsně za čárou a výkonem se jen nepatrně lišil od toho, kdo zůstal před čárou.

P.(Š.)

Hlavně tohle, ale v zásadě celý příspěvek, podepisuji. A tak nějak víc než 83 % ostatních to považuji za důležité.

Héra
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: so. říjen 08, 2005 21:07    Předmět: Re: Nevylosovaní - diskuse o divoké kartě! Čtete všichni!

Ivo C. napsal:
Na fóru TMOU se objevil názor: "co takhle nechat hrát i úspěšné-nevylosované týmy?" Protože pravidla kvalifikace tuto možnost neřeší, rádi bychom znali názor co největšího počtu týmů, kterých se tato změna týká především. Jste PRO, nebo PROTI nechat hrát i 8 přespočetných týmů? Prosíme o názor všechny týmy- hrající i ty, kteří kvalifikací neprošli! Budeme rádi, když kromě hlasování připojíte i komentář.


Je zajimave sledovat jak si Ivo C. nejprve chysta pudu pro svuj nazorovy veletoc:

Ivo C. napsal:
Na fóru TMOU se objevil názor: "co takhle nechat hrát i úspěšné-nevylosované týmy?" Protože pravidla kvalifikace tuto možnost neřeší, ...


Pravidla tuto situaci resi hned dvakrat:
Za prve 4. bod pravidel "Pravidla hry TMOU" jasne rika:
Hry TMOU se účastní 200 týmů, které úspěšně projdou kvalifikací (viz Kvalifikace).
Za druhe pravidla kvalifikace jsou jasna. Pokud nazor ze to pravidla neupravuji vychazi z absence zaverecneho bodu typu "Nic jineho",
necht je tento vsude doplnen, asi jen pro Ivose.

Takze ferovejsi by bylo zacit "Prestoze je to v zasadnim rozporu s pravidly, ...."

Jinak, nebudu tady opakovat co uz napsal Pavel Smerk, pod vse se klidne podepisu.
Naopak Ivosovu starost o 8 (slovy OSM) tymu ktere se nekvalifikovaly osobne hluboce ocenuji. Skoda jen ze tak ostre kontrastuje s jeho naprostym nezajmem o radove desitky tymu, ktere kazdorocne skonci na nekterem z prvnich rekneme trech, ctyr stanovist. (Chtel jsem sem doplnit presne cislo z Tmy6, ale format statistiky mi to neumoznil, nebo jsem to prehlidl.) A hadejte co by tyto radove desitky tymu vratilo zpet do hry, ha? Ano, spravne, napriklad napovedy!
Takze Ivo, co kdybyste jako orgove nasli tu odvahu a nechali o napovedach stejnym zpusobem hlasovat? Samozrejme se tim nemusite ridit, jen tak ze bysme konecne vedeli, komu lezi na srdci kolik tymu si opravdu zahraje, a komu ne.

Na zaver, aby snad nedoslo k nedorozumneni: me by opravdu vubec nevadilo kdyby tech 8 tymu hralo. Vadi mi ale ze o tom jindy tak dogmaticti orgove davaji hlasovat. Kdyz uz se tak stane, musim ale v podobne dogmatickem duchu hlasovat PROTI.

Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: so. říjen 08, 2005 21:09    Předmět:

Šlamastyka napsal:
Já to myslel samozřejmě tak, že "splnili až na závěrečný los".


Ano. A část "podstaty" !TMOU jsem zatím chápal tak, že "splnit až na" je jako "skoro stihnout vlak".

Šlamastyka napsal:
dodělali jsme to stejně jako vy registrovaní, a to by mohlo sloužit jako PLUS


Nevím, jestli jste to dodělali stejně. Prostě vás váš výkon zařadil těsně za čáru, ale to už jsem psal. K tomu "mohlo sloužit", sám bych hlasoval proti asi nejvíc kvůli tomu, co psal Černý Racek, protože to prostě není systémové řešení. Kdyby šlo o jednorázovou akci, asi bych proti nebyl. Moje příspěvky výše jen vyjadřovaly podiv, že Orgové jsou ochotni tímto směrem uvažovat, protože mi to nesedí s jejich názory, jak jsem jim doteď rozuměl. Na druhou stranu, měnily by se směrem, který bych spíš vítal. ;-)

P.(Š.)
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: so. říjen 08, 2005 22:02    Předmět: Re: Nevylosovaní - diskuse o divoké kartě! Čtete všichni!

FIMAN++ napsal:
radove desitky tymu, ktere kazdorocne skonci na nekterem z prvnich rekneme trech, ctyr stanovist


No jasne! Budu za grafomana, ale tohle mi teprve pripomnelo, o co v te debate ve vlaku slo. Meli jsme za to, ze je skoda, ze nemala cast tymu skonci uz nekde zkraje hry, ze kdyby napriklad prostrednictvim napoved bylo temto umozneno dojit dal, jiste by to ocenili, jejich zazitek by byl vetsi, a snad i Orgum by to mohlo zvysit pocit, ze jejich investovane usili se nejakym zpusobem uzitecne promenuje, ze tedy suma radosti/prinosu na vsech stranach by byla jaksi vetsi. Proti tomu Ivo argumentoval tak, jak uz jsem psal, a dale, ze pro ty ucastniky bude mit vetsi hodnotu zazitek ze hry, kdy nevylustis = koncis, klidne na zacatku a klidne po vynalozenem usili na pripravu, sjeti se dohromady, rezervovani si casu atd. Ze bez toho by ta hra byla jaksi mene kvalitni [to neni to vhodne slovo], ze snad dokonce jeho samotneho by ani tolik nelakala, pokud vubec. A tak dale, mozna to trochu zkresluju, jednak si to nepamatuju uplne presne, jednak to oduvodnovani bylo vedeno na pomerne abstraktni rovine jakychsi rekneme ideji, z nichz nekterym jsem ani moc neporozumel. V kazdem pripade soucasti argumentace bylo, ze neni potreba se na to tech ucastniku ptat, jestli i oni sdileji presvedceni, ze vetsi zazitek pro ne bude vypadnout na ctvrte sifre nez dojit rekneme mimo poradi na osmou. Protoze to (ze to pro ne bude lepsi) tak proste je (snad dokonce protoze instruktori & zazitkova pedagogika nebo tak neco, to uz fakt nevim), nejlepsiho pomeru cena (investovane usili)/vykon (hodnota zazitku ucastniku ci jak si to kdo nazve) se dosahne prave touto cestou.

A toto je prece v principu uplne stejna situace --- a tentyz clovek je naraz ochoten uvazovat o presne opacnem pristupu, a navic o nem davat hlasovat lidem. Tomu se mi nedari porozumet.

P.(Š.)
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: so. říjen 08, 2005 22:40    Předmět:

Jak to tak čtu, tak už si skoro sypu popel, že jsem to naše začlenění vůbec nadhodil, protože je mi dopředu líto orgů.

Toto hlasování beru jako vodítko pro orgy, ale stejně tak pochopím jejich případnou odpověď na toto hlasování typu "Skoro všichni hlasující jsou pro přijetí, ale my jsme se rozhodli po org-debatě, že nebudeme posouvat hranice." Nevím proč, ale přijetí 8 nevylosovaných týmů prostě neberu jako změnu pravidel v pravém slova smyslu.

Rozumím i tomu, že toto možná orgové považují za věc, o které chtěli od ostatních slyšet názor, a že o nápovědách je od ostatních nic nezajímá, protože jsou v tom směru rozhodnutí, přinejmenším pro letošek.

Stejně, zatím hlasovalo jen 30 týmů, což podle mě nemá tu vypovídací hodnotu, která by byla potřeba.

Suma sumárum, tohle všechno jsem rozpoutat nechtěl, a jak už někdo napsal, až MOC se to řeší, vždyť jde jen o hru.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: so. říjen 08, 2005 23:10    Předmět:

Šlamastyka napsal:
Jak to tak čtu, tak už si skoro sypu popel, že jsem to naše začlenění vůbec nadhodil, protože je mi dopředu líto orgů.

....

Suma sumárum, tohle všechno jsem rozpoutat nechtěl, a jak už někdo napsal, až MOC se to řeší, vždyť jde jen o hru.


Nebojte se Slamastyko, do te slamastiky jste orgy nedostali vy, do te se oni dostali sami.

MN
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 08:58    Předmět:

1) Formulace, že pravidla něco neřeší, byla jazykově nepřesná (ona to pravidla skutečně neřeší, tj. je to v rozporu se stávajícími pravidly).
2) Souvislost s nápovědami neexistuje.
3) Když už to musí být: orgové jsou všichni zcela proti nápovědám, proto o nich nebudou vést diskusi.
4) Z důvodů, které zde nebudu uvádět (protože je to naše věc), nebyli orgové zcela jednotní v otázce změny pravidel nominace (což znamená, že někdo byl zcela proti, jiný spíše pro, nikdo rozhodně pro). Diskuse je možnost, jak v takovémto případě zjistit více...
6) Osobní názor: aby byla možná změna pravidel, musela by připadat přijatelná všem - tj. muselo by jít o široký konsensus. Který jak je vidět neexistuje.
7) Je úžasné, jak se opět podařilo Fimanům (resp. jejímu členovi) NAJÍT PROBLÉM. Tradice jsou holt tradice. Z množství příspěvků výše je dokonce vidět, že FIMAN ani nepotřebuje partnera v diskusi - tolik příspěvků, kde jsou zmiňovány moje názory - a já u toho nejsem:)))) Nestačilo by napsat jasně a stručně, že jsi PROTI, protože je to porušení pravidel? Tečka!
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 10:20    Předmět:

Abych nebyl chytán za slovíčko, rozvedu bod 6 (který je stále mým osobním názorem, nikoliv stanoviskem všech orgů).

Konsensus = za vyloženě správné nebo alespoň přijatelné to považují všichni, kteří se chtějí zúčastnit diskuse: orgové i hráči (kvalifikovaní i neúspěšní). A zároveň je ČAS na širší debatu. Hlasování tedy není v tomto případě vytvářením alibi, nýbrž je jedním z podkladů, sběrem názorů (které navíc přesáhly úzké téma diskuse a budou užitečné i pro jiná možná rozhodnutí v budoucnu). Argumenty PROTI vnímám v tomto kontextu jako velmi silné a oprávněné. Zejména nechci připustit, aby byl někdo do budoucna znejistěn, jestli např. pravidla terénu skutečně budou platit v plném znění. Právě proto jsme letos věnovali znění pravidel asi 6 hodin intenzivní práce (legislativní proces skoro jak v parlamentu), tak aby vyhovovala všem situacím, které jsme považovali za pravděpodobné, resp. ke kterým docházelo dříve.

Zítra máme týmovku, v úterý pravděpodobně uzavřeme diskusi.

Mimo mísu: pořád považuji za nejlepší shrnutí pravidel větu: pochop smysl hry, využívej pravidla vzhledem k tomuto smyslu. Nikdy nehledej díry. Je to v zásadě totéž, jako když kluci hrají fotbal - zruší si offside, ale nepotřebují hodiny debatovat o pravidlech. Když někdo moc fauluje, dostane přes držku:)
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 11:43    Předmět:

Ivo C. napsal:
Souvislost s nápovědami neexistuje.


O souvislosti s nápovědami nebyla řeč, to byl pouze příklad. Mluvil jsem o argumentaci Orgů proti nápovědám, jak jsem jí rozuměl. Že splníš podmínky nějakého konkrétního úkolu/stanoviště/..., projdeš, nesplníš, neprojdeš bez možnosti opravy, je jeden ze základních principů této hry (plus proč od něj Orgové nechtějí ustupovat atd.). Tato argumentace se dle mého soudu dá beze změny použít na diskutovanou situaci, stejně jako, shodou okolností, třeba proti nápovědám, stejně jako pravděpodobně proti hromadě dalších věcí. Vyjadřoval jsem podivení, že nebyla použita.

Možná by bylo přínosnější, kdybys místo kategorických tvrzení o existenci souvislostí napsal, že jsem vaši argumentaci špatně pochopil a nápovědy odmítáte z jiných důvodů, případně že ji sice chápu správně, ale že toto je principiálně odlišný případ a proč.

Ivo C. napsal:
Je úžasné, jak se opět podařilo Fimanům (resp. jejímu členovi) NAJÍT PROBLÉM. Tradice jsou holt tradice.


No jo, to máš těžké, já zase třeba někdy mám pocit, že někteří z Orgů jsou trochu přecitlivělí na své osoby, a názory kohokoli z našeho týmu chápou jako snahu o konfrontaci, i když je v nich výslovně napsán opak. :)

Ivo C. napsal:
Z množství příspěvků výše je dokonce vidět, že FIMAN ani nepotřebuje partnera v diskusi - tolik příspěvků, kde jsou zmiňovány moje názory - a já u toho nejsem:))))


Je vidět, že Tvé názory mě (nás) určitým způsobem docela výrazně zasáhly. ;-) Samozřejmě pokud jsem něco nepochopením či špatnou pamětí zkreslil, velmi se omlouvám a jen uvítám uvedení na pravou míru.

Ivo C. napsal:
Nestačilo by napsat jasně a stručně, že jsi PROTI, protože je to porušení pravidel? Tečka!


Co na to říct. Nejsem proti proto, že je to porušení pravidel. Ale to už jsem psal v předchozích příspěvcích, byť chápu, že pokud někdo dočetl jenom k názvu týmu a zbytek si domyslel, mohlo mu vyjít něco jiného. ;-) Ale aspoň vidíš, že pokud chceš jednověté odpovědi naznačeného typu, je lepší to říct výslovně hned na začátku, protože pod prosbou o názor a komentář si patrně lidi můžou představit leccos. ;-)

Ivo C. napsal:
pochop smysl hry, využívej pravidla vzhledem k tomuto smyslu. Nikdy nehledej díry.


Tohle mě docela pobavilo: všiml sis, že ve svých příspěvcích jsem mluvil právě o tomto, o smyslu hry (respektive řekněme jeho části), jak jsem jej (tuto část) pochopil z toho, jak jej prezentovali a odůvodňovali Orgové? Nebo skutečně jsi ty příspěvky četl nejdál po to druhé plus? ;-)

P.(Š.)


Naposledy upravil FIMAN++ dne ne. říjen 09, 2005 19:46, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Polojeníčci



Příspěvky: 23

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 12:04    Předmět:

Ivo C. napsal:
(ona to pravidla skutečně neřeší, tj. je to v rozporu se stávajícími pravidly).

Contradictio in adiecto, tak nějak mi to zní jako protimluv.

Héra
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 19:34    Předmět:

Ivo C. napsal:
7) Je úžasné, jak se opět podařilo Fimanům (resp. jejímu členovi) NAJÍT PROBLÉM. Tradice jsou holt tradice. ...


Diky za uznani. Ano, mas pravdu, ma schopnost (jakoz i dalsich Fimanu) nachazet problemy (a nasledne i jejich reseni) je opravdu vysoka. Nenazval bych ji asi primo uzasnou, ale je opravdu vysoka. To nerikam ze bych se chtel nejak chlubit, to je proste fakt.

A me vycvicene oko pred sebou po leta vidi nasledujici obrazek: je tu slozity system - hra TMOU - do nejz jeji organizatori vkladaji obrovske usili (za coz jsme jim opakovane vyjadrili dik), a navzdory teto skutecnosti hra Tmou opakovane selhava.

Je tedy logicke polozit si otazku kde je problem. Jednu z podstatnych pricin problemu jsme diky nasi schopnopsti videt problemy, kterou tak vyzdvihujes, odhalili:
je to dogmaticky, realitu prehlizejici pristup nekterych orgu, podporovany iracionalni, a namnoze i vecne ci logicky chybnou argumentaci. Exemplarnim prikladem tohoto jevu jsi Ivosi ty. (Ale dluzno rici ze nejen ty, Radek Pelanek ti - navzdory svym nepochybnym intelektualnim kvalitam - mnohdy zdatne konkuruje.) Ve tvem pripade to Ivosi jasne dokazala nase lonska debata ve vlaku ve spojeni s tvym letosnim navrhem.

A ackoli vim ze te to vzdy znovu popudi, jakmile mi poskytnes takovou prilezitost, abych na takoveto iracionality, nekonzistence apod ve vasich krocich ci argumentech poukazal, vetsinou neodolam a udelam to.

Ivo C. napsal:
7) ... Z množství příspěvků výše je dokonce vidět, že FIMAN ani nepotřebuje partnera v diskusi - tolik příspěvků, kde jsou zmiňovány moje názory - a já u toho nejsem:)))) Nestačilo by napsat jasně a stručně, že jsi PROTI, protože je to porušení pravidel? Tečka!


To uz tak v zivote holt je no. Kdyz nekdo rekne neco logickeho kazdej kyvne a za hodinu uz o tom nikdo nevi. Kdyz nekdo predvede takove argumentacni veletoce jako ty a navic se stane orgem, vyvola to (u tech co u toho byli) zivou diskuzi.

Ivo C. napsal:
7) Nestačilo by napsat jasně a stručně, že jsi PROTI, protože je to porušení pravidel? Tečka!


Bohuzel nestacilo. Protoze ja nejsem PROTI, me to je celkem uplne jedno. Ta otazka sama osobe by mi skutecne nestala za vic nez za jeden ci dva radky. Ja ale touto diskuzi sleduji jiny, vyse popsany zamer.

Mimochodem, loni's mi zkousel udelovat cenne rady o tom jak komu co mam a nemam rikat. Ja se k teto bohorovnosti vetsinou neodvazuji, ale dovol abych ted udelal vyjimku:
Jestlize uz Tmou prerostla do rozmeru ktere ma, zkuste (vy orgove) myslet taky trochu politicky. To zes otazku tohoto fora (zda ma tech 8 hrat ci ne) polozil prave ty osobne, nebylo mirne receno nejstastnejsi. Kdyby to udelal Radek D., a ty nejlepe hned pod to pripojil prispevek ze osobne s tim v zadnem pripade nemuzes souhlasit protoze ..., pak ty by sis zachoval tvar a u FIMANu by se to asi obeslo jen tim jednim Lukasovym prispevkem.

Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
Polojeníčci



Příspěvky: 23

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 21:49    Předmět:

FIMAN++ napsal:
hra Tmou opakovane selhava.

Manec z FIMAN++

Až dosud jsem vaši argumentaci chápal. Po tomhle ale každý neplacený organizátor dostane chuť se vším praštit, i když je v téže větě oceněno jeho úsilí. Jako tvrzení je to nesmysl a jako názor to prostě nemělo být vysloveno.

Héra
Návrat nahoru
Heda!



Příspěvky: 5

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 21:56    Předmět:

každý rok se hádal s orgama, myslel si, že je to známka punku...

...už se na to, Pavle a Manecu, kurňa vykašlete. Myslím, že 8 (slovy OSM Very Happy) příspěvků na téma názorového obratu Ivo C. pomalu stačí k utvoření dojmu, že tato diskuse nikam nevede.

Prostě si zase budujete pověst prudičů, kteří si neodpustí dlouze rozmazávat na fóru každou chybu orgů, přestože po každé předem ví, že se tím nic nevyřeší...

Jeňa
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 22:00    Předmět:

Polojeníčci napsal:
FIMAN++ napsal:
hra Tmou opakovane selhava.

Manec z FIMAN++

Až dosud jsem vaši argumentaci chápal. Po tomhle ale každý neplacený organizátor dostane chuť se vším praštit, i když je v téže větě oceněno jeho úsilí. Jako tvrzení je to nesmysl a jako názor to prostě nemělo být vysloveno.

Héra


Vida jak nevinna veta muze vyvolat odmitavou reakci! Velmi se tesim na polemiku nad mym predchozim prispevkem, ale ze by jejim predmetem mohlo byt toto zrejme, snadno overitelne pravdive tvrzeni me veru nenapadlo ani ve snu.
Nevim ktere Tmy jste hrali a neni v mych silach zde vsechna selhani znovu vyjmenovavat, nahlednete prosim do predchozich diskuzi ci "Zapisku tymu". Dokonce cela lonska diskuze se do znacne miry odvijela nikoli od pouheho faktu, ze organizace opakovane selhava, ale ze opakovane selhava ze stejnych (mnohdy snadno odstranitelnych) duvodu.

Takze pri vsi ucte nemohu na uvedene vete zmenit zhola nic.
S pratelskym pozdravem
Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: ne. říjen 09, 2005 22:06    Předmět:

Heda! napsal:
každý rok se hádal s orgama, myslel si, že je to známka punku...

... ale nedelejme z punka tupce, kazde zbozi ma sveho kupce!

Heda! napsal:
Prostě si zase budujete pověst prudičů, kteří si neodpustí dlouze rozmazávat na fóru každou chybu orgů, přestože po každé předem ví, že se tím nic nevyřeší...


Sakra, a ja si zase myslel co sympatii tim neziskame a co vsechno se tim nevyresi... No nic, smula, tak snad pristi rok.

Manec
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 10, 2005 06:09    Předmět:

FIMAN++/Manec napsal:
neni v mych silach zde vsechna selhani znovu vyjmenovavat


No, musím říct, že (taky) nemyslím, že toto by bylo vhodné fórum, tady se řeší jedna konkrétní otázka, a ani bych neřekl, že by teď byl vhodný čas na diskuse tohoto druhu. Zvlášť po zdařilé kvalifikaci důvěřuju Orgům, že už nepodcení "robustnost" hry a netřeba se obávat nějakých půlnočních restartů na Zelňáku. Takže diskuse o případných nedostatcích a možných zlepšeních bych nechal do 5.11. u ledu, teď už to stejně k ničemu dobrému nepovede. ;-)

Stejně tak souhlasím, že tvrzení o opakovaném selhávání hry jsou přinejmenším nešťastně formulovaná, hra jako taková imho neselhává, netriviálnímu množství lidí přináší zážitky a radost v míře vrchovaté a za to budu vždy Orgy obdivovat. Že (si taky myslím, že) by Orgové mohli ze svého úsilí získat ještě víc, to bych fakt nechal až po Tmou, třeba to už nebude aktuální. ;-)

Heda!/Jeňa napsal:
dlouze rozmazávat na fóru každou chybu orgů


Nemyslím, že bych mluvil o nějaké chybě, mluvil jsem o svém neporozumění ve věci, kterou Orgové svého času označovali za podstatnou. Ale souhlasím, že pokud to Ivo C. vysvětlovat nechce, debata se už v tomto směru vyčerpala.

P.(Š.)
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: po. říjen 10, 2005 08:30    Předmět:

Heda! napsal:
...už se na to, Pavle a Manecu, kurňa vykašlete. Myslím, že 8 (slovy OSM Very Happy) příspěvků na téma názorového obratu Ivo C. pomalu stačí k utvoření dojmu, že tato diskuse nikam nevede.

Osm? Zase osm? Já už bych v tom viděl znamení! Wink
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 52

Zaslal: po. říjen 10, 2005 09:03    Předmět:

Když si odmyslím ta kila příspěvků, které se blíží spíš rovině osobního napadání, jako hlavní problém mi zůstane obava týmů, že nesystémové řešení kvalifikace může ohrozit průběh hry. Celkem to i chápu, mít pevně vystavěná a dodržovaná pravidla je jistota pro hráče i orgy. Na druhou stranu, k improvizacím během organizování dochází vždycky a zrovna tahle konkrétní mě co se vlastní hry týče neznepokojuje (co se týče kvalifikace za rok trochu jo, ale to už je jiná pohádka a je na ni hlavně víc času). Prostě věřím orgům, že hru dělají hlavně kvůli tomu, aby pobavili pár (stovek) lidí a že po šesti ročnících z toho vykrystalizuje hlavně cit pro hru a až v druhé řadě nějaká legislativně neprůstřelná pravidla :)

Ondra Š. (za Racka jsem hlasoval taky já, zapomněl jsem se tam podepsat)

P.S.: Jedním z výsledků tohoto fóra bylo zavedení odhlasovátka na stránce týmu. Myslím, že to je ideální řešení pro tým, který se domnívá, že organizace či přímo hra Tmou opakovaně selhává.
Návrat nahoru
La Kukarača



Příspěvky: 40

Zaslal: po. říjen 10, 2005 09:59    Předmět:

Velmi souhlasím s názorem, že tým, který si myslí, že hra TMOU opakovaně selhává, by měl uvolnit své místo jiným - takovým, které věří, že bude připravena dobře a že si ji užijí.

Dovolím si nesouhlasit s názorem "nebyli vylosováni = nesplnili podmínky." Pokud nepřijdu včas, nebo nevyluštím šifru, nesplnil jsem podmínky, neudělal jsem něco, co jsem udělat mohl. Losování je něco, co neovlivním, nemůžu to splnit nebo nesplnit. Přijatelné by snad bylo formulovat to trpným rodem "nebyly splněny podmínky" - to zní lépe, i když taky ne úplně výstižně.

Čenda
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. říjen 10, 2005 10:35    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Je tedy logicke polozit si otazku kde je problem. Jednu z podstatnych pricin problemu jsme diky nasi schopnopsti videt problemy, kterou tak vyzdvihujes, odhalili:

je to dogmaticky, realitu prehlizejici pristup nekterych orgu, podporovany iracionalni, a namnoze i vecne ci logicky chybnou argumentaci. Exemplarnim prikladem tohoto jevu jsi Ivosi ty. (Ale dluzno rici ze nejen ty, Radek Pelanek ti - navzdory svym nepochybnym intelektualnim kvalitam - mnohdy zdatne konkuruje.) Ve tvem pripade to Ivosi jasne dokazala nase lonska debata ve vlaku ve spojeni s tvym letosnim navrhem.

A ackoli vim ze te to vzdy znovu popudi, jakmile mi poskytnes takovou prilezitost, abych na takoveto iracionality, nekonzistence apod ve vasich krocich ci argumentech poukazal, vetsinou neodolam a udelam to.

Ivo C. napsal:
7) ... Z množství příspěvků výše je dokonce vidět, že FIMAN ani nepotřebuje partnera v diskusi - tolik příspěvků, kde jsou zmiňovány moje názory - a já u toho nejsem:)))) Nestačilo by napsat jasně a stručně, že jsi PROTI, protože je to porušení pravidel? Tečka!


To uz tak v zivote holt je no. Kdyz nekdo rekne neco logickeho kazdej kyvne a za hodinu uz o tom nikdo nevi. Kdyz nekdo predvede takove argumentacni veletoce jako ty a navic se stane orgem, vyvola to (u tech co u toho byli) zivou diskuzi.

Ivo C. napsal:
7) Nestačilo by napsat jasně a stručně, že jsi PROTI, protože je to porušení pravidel? Tečka!


Bohuzel nestacilo. Protoze ja nejsem PROTI, me to je celkem uplne jedno. Ta otazka sama osobe by mi skutecne nestala za vic nez za jeden ci dva radky. Ja ale touto diskuzi sleduji jiny, vyse popsany zamer.

Mimochodem, loni's mi zkousel udelovat cenne rady o tom jak komu co mam a nemam rikat. Ja se k teto bohorovnosti vetsinou neodvazuji, ale dovol abych ted udelal vyjimku:
Jestlize uz Tmou prerostla do rozmeru ktere ma, zkuste (vy orgove) myslet taky trochu politicky. To zes otazku tohoto fora (zda ma tech 8 hrat ci ne) polozil prave ty osobne, nebylo mirne receno nejstastnejsi. Kdyby to udelal Radek D., a ty nejlepe hned pod to pripojil prispevek ze osobne s tim v zadnem pripade nemuzes souhlasit protoze ..., pak ty by sis zachoval tvar a u FIMANu by se to asi obeslo jen tim jednim Lukasovym prispevkem.

Manec z FIMAN++


1) Nepotřebuji si zachovávat tvář u FIMANU - zejména proto, že jste nikdy nebyli na akci, kterou jsem pořádal. Až se letos něco posere, tak kritizujte. Kritizovat dopředu? Bez informací? Hm, hm, jakou to má logiku?

2) Argumentační veletoče předvádím hlavně díky Vašim ???citacím??? toho, co jsem loni řekl ve vlaku. Jak jinak to nazvat než demagogií - v této diskusi jsem napsal póuze první příspěvek. Veletoče dokladované tím, co jsem Vám kdysi řekl a co jste zjevně (jak přiznáváte na jiném místě této diskuse) nepochopili, ve vztahu k této diskusi svědčí spíše o Vaší neschopnosti logické argumentace. Tohle mi silně vadí, místo otázky (kterou bych měl šanci zodpovědět), vedete víkendovou diskusi beze mě a vyvozujete důsledky, aniž bych měl vůbec šanci něco napsat. Můj názor na FIMANY (tresp. jejich část) se proto nemění: příliš Vás nezajímá, co si myslí ostatní - hlavně když jste slyšet. Nevěřím ani, že Vám jde o kvalitu TMOU. Tomu říkám POLITIKA...

3) Nápovědy (svůj postoj proti nim na TMOU) jsem (pokud si pamatuji) zdůvodňoval 3 způsoby: a) TMOU se tím liší od jiných her. b) Mají v sobě potenciál reflexe a transferu do normálního života (to je asi ta část, kterou jste nepochopili - souvisí s metodami zážitkové pedagogiky a bez absolvování určitých kurzů a bez ochoty chtít chápat je to asi nevysvětlitelné). c) Je zcela věcí orgů (nejen TMOU, ale i Bedny a dalších), jak si nastaví základní pravidla - hráči mají svobodnou možnost do toho jít, nebo ne. (Her s nápovědami je koneckonců dost a některé by si zasloužily více týmů - proč všichni jedou tak na image a musí být na TMOU a BEDNĚ a zbytek akcí je nezajímá?) Základní omyl je v tom, že si FIMANI myslí, že TMOU pořádáme kvůli tomu, aby se lidé pobavili. To je v cílech hry asi až tak na pátém místě, resp. je to prostředek, nikoliv cíl.

4) Možnost vzít do hry 8 týmů navíc byla z části motivována jinak než jak bylo motivováno moje odmítání nápověd (po organizačních důvedech Vám sice nic není - ale některé koneckonců není těžké domyslet - např. status náhradnictví ve spojení se statistikami odpadlíků těsně před TMOU). UZNÁVÁM však, že teprve tato diskuse mě přivedla k poznání, že část mých důvodů (ano, byl jsem mírně pro) byla iracionální a citová. A byla v rozporu se smyslem TMOU - neprojdeš přes jasně stanovené pravidlo, končíš. K tomuto poznání jsem ale došel už před Vaším sólem.

5) Mám strach, že bod č. 4, bude vyložen jako další veletoč. FIMANI (alespoń tak se mi jeví) diskusi chápou jako boj stanovisek, v níž se prohrává nebo vítězí. Já chápu diskusi jako proces, ve kterém mám možnost opravit si názor.

6) Organizace TMOU je při počtu 1000 hráčů zhruba stejně časově náročná jako organizace týdenního prázdninového kurzu. Jak z našich profesí, tak z jiných akcí jsme zvyklí zpětnou vazbu přijímat i poskytovat. Stejně tak ale známe typ účastníka prudiče, který není spokojen nikdy - a kterému většinou kromě zábavy a pruzení akce nic nepřipřináší. Nechuť, kterou způsobuje organizátorovi, je v silném nepoměru s tím, co prudičova kritika přináší. Prudič nepřestává být prudičem jen proto, že za každou svou kritiku dodá pasáž, že mu jde o výsledek, že děkuje a blablabla. Prudič je demotivátorem každého orga. Pro mě jste, FIMANI, tímto typem prudiče. Samozřejmě je výzva, udělat TMOU tak, abyste nemohli vůbec prudit, ale jak se ukazuje z této diskuse (tj. diskuse nad něčím hypotetickým, něčím, k čemu zatím vůbec nedošlo), je to zřejmě nemožné. To je moje zpětná vazba Vám. Jste spokojeni s touto zpětnou vazbou, nebo se Vám zdá nespravedlivá? Jestli jen nejste moc citliví...
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 10, 2005 10:57    Předmět:

Ivo C. napsal:
Zejména nechci připustit, aby byl někdo do budoucna znejistěn, jestli např. pravidla terénu skutečně budou platit v plném znění.


(toho bych se osobně ani nebál, ale to je fuk)

Ivo C. napsal:
Právě proto jsme letos věnovali znění pravidel asi 6 hodin intenzivní práce, aby vyhovovala všem situacím, které jsme považovali za pravděpodobné, resp. ke kterým docházelo dříve. [...] pořád považuji za nejlepší shrnutí pravidel větu: pochop smysl hry, využívej pravidla vzhledem k tomuto smyslu. Nikdy nehledej díry


Zase budu za trubku, co nepochopila smysl hry, tak hledá problémy, což přece slušný Tmář nedělá ;-), ale přesto se musím zeptat: jednou ze situací, ke které došlo dříve, bylo, že Coredump na třetí !TMOU (na asi nejkrásnější šifře celých šesti ročníků ;-) naznal, že řešení má osm písmen a v mapě je jediný použitelný osmipísmenný název. Pak to teda nějak i doluštili, bylo by ale korektní, kdyby toho Huberta odhadli z osmi písmen a situace v mapě a nedoluštili?

Jinými slovy: pokud se dobře pamatuju, Orgové byli proti nějakým cílovým kontrolním součtům, které by zajistily, že tým skutečně úplně vyluštil všechny šifry. Dobrý Tmář navíc "odmítá systematické haluzení jako metodu postupu..., pokud v ruce nemá ani náznak řešení" (zvýrazněno mnou). Obojí by naznačovalo, že i nějakým způsobem částečné řešení může stačit. Pravidla na druhou stranu říkají, že "cílem hry je projít všemi stanovišti až do cíle na základě vyřešených zpráv". Tomu bych spíš rozuměl tak, že pokud si nejsem jistý, že jsem šifru vyluštil úplně (respektive, že jsem toho na požádání bez problémů schopen, když mi třeba chybí jen poslední domyslitelný kousek), nemá smysl někam chodit. Nevím, co je bližší smyslu hry, protože mi není jasné, z čeho jej vyextrahovat. Má to samozřejmě i další mezistupně, na !TMOU IV jsme například jednu zprávu (písmenka poposouvaná podle klávesnice mobilu) vyřešili, aniž bychom systém šifry pochopili v úplnosti, některá písmenka vyšla, jiná jsme si domysleli.

P.(Š.)
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. říjen 10, 2005 11:21    Předmět:

Tohle je docela zajímavá situace: domyšlení zprávy bez komplexního pochopení šifry je přijatelná metoda. Pokud se nepletu, je obsažena i v manuálu TMOU (lušti s mapou, předpokládej, co Ti vyjde, zkus napasovat systém na předpokládané řešení). Či-li nedoluštění zprávy při současné úvaze, že to může být jedině to a to místo (podle předpokládaného množství písmen), bych považoval za krajní metodu, která ale je postupem na základě (částečně) vyluštěné šifry. Šifra sice není zcela vyluštěná, ale k určitému prolomení kódu došlo. Není tedy čistou haluzí - zvlášť pokud je tým opravdu přesvědčen, že jde dobře (tohle přesvědčení vyplývá s šifry). Já bych to chápal jako v souladu se smyslem hry. Mám navíc pocit, že tento krok vede téměř vždy k rychlému doluštění (loňská 11 apod.). Snahou nás organizátorů letos je, aby z tvaru šifry bez vyluštění jen těžko šlo uhádnout, kam Tě zavede... Ale přiznejme si: 200 týmů vždy překvapí nějakou originální úvahou (viz loňská 10, na níž se jeden tým dostal z 9 na základě jakýchsi vektorových úvah:)

Ony vůbec ty diskuse o podvádění a možnostech eliminace podvádění jsou užitečné (ale podle mě hlavně výchovně). Když hra bude až příliš svázána pravidly (kontrolována), zaměří se část "nepoctivců" na celkem zábavné (a vždy možné) obcházení těchto pravidel. Naopak letošní etický kodex hráče vznikl spíše na základě toho, jak dlouhodobě hrající týmy vnímají čestný postup hrou (dokážu si představit i tým, který by se cítil nedobře, pokud by šifru zcela nedoluštil).

Letošní TMOU je snad docela dobře antihaluzící a trasa má v sobě zabudováno několik kontrolních mechanismů (o kterých se ale nebudu blíže šířit:).

Dovedu si představit i tvrdou restrikci - za sebe bych ale takovou hru připravoval leda na komerční bázi - věnovat zdarma příliš mnoho energie nepoctivcům nehodlámSmile, nebaví mě to:))
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. říjen 10, 2005 11:34    Předmět:

Dodatek: já osobně bych se bez doluštění a pochopení šifry bál kamkoliv jítSmile Protože všechny chyby, kterých jsme se kdy na šifrovačkách dopustili, vyplývaly z nedostatečného pochopení šifry nebo přílišného hurá postupu (ech to Troubsko). Zároveň si myslím, že z většiny opravdu dobrých šifer nepoznáš, kolik má řešení znaků (leč výjimky se najdou).

Ještě mě teď napadl zajímavý příklad z Lampy. Měli moc pěknou šifru založenou na IQ testu. IQ testy byly 4 - výsledkem byla čárka, křížek, kolečko, hvězdička. Zasekli jsme se na cca 4 hodiny, protože jsme byli přesvědčeni, že to je číslo kóty - dokonce jsme přišli na systém, který téměř dal jednu blízkou kótu (ne zcela). Kolem rozednění se část našeho týmu rozhodla kótu prověřit, protože si mysleli, že zřejmě jenom děláme chybu v převodu. Na kótě nic nebylo:) Tj. typická polohaluz, za kterou se ale nijak zvlášť nestydím, protože nesprávná úvaha byla provedena na základě šifry - a klidně to tak nějak mohlo být. Správné bylo namalovat si to všechno přes sebe, zdvojeniny smazat - a vyšla topografická značka vodního mlýna. Já na kótu nešel (intuice mi říkala, že to tam nebude:) a čuměl do mapy, co by tak ještě mohlo vyjít. Teprve, když jsem ten vodní mlýn v mapě uviděl, docvaklo mi, v čem spočívá řešení. Odhadování je metoda...

Na šifrovačkách by se hlavně nemělo haluzit cíleně: v okolí jsou většinou tak tři kóty, dva křížky a jeden rozcestník, tak to oběháme. Při počtu stanovišť, které jsou vhodné k uložení šifry a vhodné vzdálenosti, je dost pravděpodobné, že haluz zabere. Vidím snadné řešení, jak bránit haluzi: vzdálenost 3-5 km vše vyřeší - jenže pak nebude spokojen nikdo: trasa bude moc dlouhá, půjde víc o čas přesunů, než o luštění... A pak jedno řešení, které neprozradímSmile


Naposledy upravil Ivo C. dne po. říjen 10, 2005 15:11, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Světlem



Příspěvky: 5

Zaslal: po. říjen 10, 2005 11:49    Předmět: Motivace

Podle meho nazoru jde na TMOU kazdy s trochu jinym presvedcenim
- nekdo jede na hrdost (nejcasteji zkusene tymy)
- nekomu jde o zazitek (snazi se dojit co nejdal s tim ze i haluzi)
- nekdo se de pobavit (kam dojde tam dojde- jde se na pohodu a kdyz se neco zadari nahodou tak to bere)

Dle meho nazoru by byla prima zvlaste pro zacinajici tymy nektera dalsi pravidla
- tym muze dostat napovedy (max 2-4)
- kdykoliv si muze zazadat o reseni, s tim ze ho nesmi nikomu poskytnout a dostava se mimo hru (a musi se nejak viditelne oznacit)
(to aby nedeprimoval hrde tymy ze je nekdo predhonil)
- reseni nebo napoveda se neposkytuje ( dokud alespon nekolik (1-10) danou sifru nevylusti)
- moznost odkloneni behem hry na jednodussi trasu
(tym novacku nema moc velkou snaci obstat proti velmi zkusenym tymum - bud je obtiznost velmi snadna a experti se nudi, nebo naopak zacatecnici konci na druhe nebo treti sifre)
- podle mne jde o to aby si zahrali vsichni a ne aby 60% tymu delalo kulisu par profi tymum a koncili hned na zacatku
Dobra myslenka z kvalifikace je vice sifer a musi se vylustit jen nekolik
- vim ze je to narocne, ale co udelat vetveni ze po vylusteni jedne sifry (tezke) dojdu tam, kde dorazim pres dve sifry stredne obtizne
Se stanovenim viteze se da pak postupovat tak ze vitez musi vylustit tezke sifry, nebo lehke sifry jsou penalizovany (1-3h)
Pokud se v odhadech nemylim tak vetsina sifer je stavena tak ze pri spravne myslence a postupu musi byt vyreseny do 1/2 h

Za tym Svetlem Murkhach
P.s. pokud utahnou orgove dalsich 8 tymu, tak at je klidne priberou
je to na jejich dobre vuli. Kazdy souperici tym respektuji a spise mu pomohu (podam treba sifru kdyz je na posedu a museli by se tam strachat) nez abych delal ze nic a zakryval sifru jak to delaji v reklame lide z jedne nejmenovane banky
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. říjen 10, 2005 12:32    Předmět: Re: Motivace

Světlem napsal:
Podle meho nazoru jde na TMOU kazdy s trochu jinym presvedcenim
- nekdo jede na hrdost (nejcasteji zkusene tymy)
- nekomu jde o zazitek (snazi se dojit co nejdal s tim ze i haluzi)
- nekdo se de pobavit (kam dojde tam dojde- jde se na pohodu a kdyz se neco zadari nahodou tak to bere)



Trošku mi to připomíná analogii, kdy jde fotbalista do utkání s tím, že mu jde o zážitek a neuznává offside:) Analogie celkem sedí, protože na jiné úrovni (a to neznamená horší úroveń) se klidně můžeme domluvit a fotbálek bez offsidu si zahrát. Pravidla TMOU jsou taková, jaká jsou, a při množství her je možné si vybrat hru s nápovědami, nebo hru, kde se neřeší haluzení. Nejde o to, jaké má hráč přesvědčení, jde o to, že v určitých nesporných případech jedná proti pravidlům! Pokud ví, že mu jeho přesvědčení nedovolí pravidla dodržovat, nemá na TMOU chodit vůbec.

V životě by mě nenapadlo se hlásit na Bednu a chtít po jejich organizátorech, aby zrušili nápovědy, protože se mi nelíbí - je to přece kouzlo jejich hry. Hlásit se na Krtčí noru a chtít změnit systém vítěze (který mohl být za určitých okolností mírně jiný než na ostatních hrách).

ROZMANITOST!!!

Sám např. hru typu LAMPA považuji za skvělou (b-trasa), ale do podobných nadstandardů nechceme investovat energii. Mj. proto, že každé místečko, kterým vede terénní trasa TMOU musí být schváleno úřady (stejně tak máme povolení i na některá zajímavá městská stanoviště). Což pochybuji, že menší hry dělají. A to je jen jeden z desítek organizačních příkladů, které se kumují kolem hry s 1000 účastníky, a které organizátoři menších her neznají - nebo zatím podceňují (další kapitolou je kvalifikace - ta letos stála skoro stejně času jako samotná TMOU - aby to nebylo jen nutné zlo, ale zábava a tréning - a to sakra tvrdý tréning - vzhledem k výsledku to považuji za přijatelnou investici).

Líbí se mi přístup týmů, kteří ví, jak by měla vypadat jejich ideální šifrovačka a zorganizují ji (nejlépe mimo Brno a Prahu, protože tady už je přetlak:)

Na TMOU navíc chceme!, aby už město hodně zamíchalo pořadím a do lesa někdo fyzicky nedošel, nebo aby se průvod natáhl na mnoho hodin:) Kumulace lidí v lesním terénu je děs běs...

Chcete nápovědy (a nechcete kvalifikaci), nebo možnost lehčí trasy:
hrajte:
LAMPU
SVÍČKY
KRTČÍ NORU
EXIT (jestli se nepletu:)

Chcete nápovědy, tvrdou kvalifikaci i hru:
hrajte
BEDNU

Nechcete nápovědu ani kvalifikaci, ale lehkou městskou část a těžký terén:
hrajte
OSUD

Nechcete terén:
hrajte
SENDVIČ

Přispůsobíte se férově pravidlům každé hry? Pak se dostanete nejdál, i když třeba nikdy nebudete první. To už není o hrách, ale o přístupu k životu.

Omlouvám se Matrixu a některým dalším, o jejichž hrách nemám dost informací!
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 10, 2005 13:08    Předmět:

Ivo C. napsal:

3) ... Základní omyl je v tom, že si FIMANI myslí, že TMOU pořádáme kvůli tomu, aby se lidé pobavili. To je v cílech hry asi až tak na pátém místě, resp. je to prostředek, nikoliv cíl.


Ne ze bych se treba nechtel vyjadrit i k dalsim bodum, ale tohle me asi zajima nejvic:
Co jsou teda ty (dulezitejsi) cile orgu na 1.-4. miste? Ja jsem si teda fakt dycky myslel ze to hrajem pro pobaveni...

dik za info
MN
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. říjen 10, 2005 13:46    Předmět:

To je celkem jednoduché:
Zjednodušeně řečeno, cílem programů tzv. zážitkové pedagogiky je osobní rozvoj. Hra typu TMOU především rozvíjí:
V rovině týmu:
1. schopnost spolupracovat v úzkém týmu, chápat limity tohoto týmu, naučit se efektivně komunikovat.
Osobní rovina:
2. naučit se překonávat překážky, rozvíjet vytrvalost, soustředění na cíl, nevzdávat se.
3. rozšířit zónu osobního komfortu - tj. zónu, kdy je pro mě situace fyzicky známá a přijatelná (na TMOU zejména zima, nedostatek spánku, orientační problémy).
4. umět se poučit z chyb, poznat, jak reaguji ve stresu, v podráždění, jak tyto moje stavy ovlivňují efektivní práci kolegů v týmu...
V rovině osobní i týmové:
5. rozvoj umění přijmout neúspěch.
6. strávit aktivně volný čas - tj. bavit se

Zaplaťbánbůh většinu cílů TMOU splňuje, aniž by si to museli účastníci uvědomovat (a nijak nevadí, pokud o tom budou vědět). Pokud ale porušují pravidla, stává se pro ně TMOU skutečně jenom aktivní zábavou, jakých si mohou dopřát i jinde desítky.

Nápovědy, lehčí trasy oslabují některé body 1-4, přispívají k větší zábavnosti pro špatně fungující týmy. Téměř ruší bod 5.

Určitě jsem na něco zapomněl, Radek Drnovský by byl asi ještě povolanější...
6. bod je pro mě jako organizátora na nekomerční akci nejméně zajímavý, spíše než cíl je to totiž prostředek. Pokud bych měl jenom bavit lidi, asi bych to dělal za peníze. (Což není ve sporu s tím, že chci, aby byla TMOU zábavná.) Tím se také liší pojetí některých tzv. outdoor organizací (které organizují bohapusté ožíračky v přírodě - se skutečným teambuildingem a zážitkovou výchovou to má pramálo společného) od organizací a sdružení jako je PŠL, Instruktoři Brno, Velký vůz, hnutí Go a další. Samozřejmě jsou i komerční organizace, které jsou kvalitní (zrovna PŠL je víceméně komerční, přitom je to základ českého outdooru.


Naposledy upravil Ivo C. dne po. říjen 10, 2005 14:42, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Světlem



Příspěvky: 5

Zaslal: po. říjen 10, 2005 15:01    Předmět: Nelze nez souhlasit

Diky, velmi pekne vyjadreni snad jen nekolik poznamek
- nevidim zasadnejsi rozdil pro bod 5 pokud vypadnu ne na 3 ale na 5 sifre ze 13.
-k bodu 2 kdyz zacinam posilovat, nezacnu s 200 Kg cinkou, ale kdo mi rekne s kolika mam zacit ?
[ tmou je pokrocila, a kvalifikace uz pekne odfiltruje - dnesni se obzvlaste povedla] take kdyz zacinam jezdit na divoke vode tak nejedu rovnou na certovy proudy na lipno (snad by se hodilo doplnit k sifrovackam neco jako obtiznost)
-
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. říjen 10, 2005 15:42    Předmět: Re: Nelze nez souhlasit

Světlem napsal:
Diky, velmi pekne vyjadreni snad jen nekolik poznamek
- nevidim zasadnejsi rozdil pro bod 5 pokud vypadnu ne na 3 ale na 5 sifre ze 13.
-k bodu 2 kdyz zacinam posilovat, nezacnu s 200 Kg cinkou, ale kdo mi rekne s kolika mam zacit ?
[ tmou je pokrocila, a kvalifikace uz pekne odfiltruje - dnesni se obzvlaste povedla] take kdyz zacinam jezdit na divoke vode tak nejedu rovnou na certovy proudy na lipno (snad by se hodilo doplnit k sifrovackam neco jako obtiznost)
-


S tim souhlasim také - doufám, že na městské 3 ještě nikdo nevypadne (ručit za to nemůžeme, dá se skončit i na banalitě). Kdo prošel poměrně rychle kvalifikačním levelem 1 a 2, však pravděpodobně nezakysne hned na začátku.

Kvůli tréningu existuje manuál TMOU. I jako zkušený hráč si v něm listuji, a procházím si šifry z jiných her, kde jsem nebyl. Zároveň právě proto doporučuji ostatní hry. Ale dovedu si představit i nováčky, kteří letos TMOU dokončí, nebo dojdou hodně daleko v lesní části - koneckonců tým Proudový feny před letošní kvalifikací nikdo neznal a všem to natřel! I mezi 1. padesátkou v kvalifikaci jsou neznámé týmy a řada zkušených skončila až ve druhé stovce. A dokonce mám kamarády, kteří už stáli na stupni vítězů na jiných hrách, dokončili některý z dřivějších ročníků TMOU a letos nedali kvalifikaci.

Kvalifikační level č. 3 byl o hodně těžší než bývají šifry v terénu, prověřil spíš vytrvalost, vůli zkoušet to znova a znova.

Obtížnost TMOU je asi dána jejím sloganem:) Tj. společně s Bednou je prostě hard. A počasí + opravdu dlouhá noc TMOU ještě dodává další rozměr!

Znovu ale opakuji: Nápověd se na TMOU letos hráči nedočkají. A v dalších ročnících to vidím jako silně nepravděpodobnéSmileSmileSmile
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: po. říjen 10, 2005 21:53    Předmět:

Ivo C. napsal:
Tohle je docela zajímavá situace: domyšlení zprávy bez komplexního pochopení šifry je přijatelná metoda. Snahou nás organizátorů letos je, aby z tvaru šifry bez vyluštění jen těžko šlo uhádnout, kam Tě zavede... Ale přiznejme si: 200 týmů vždy překvapí nějakou originální úvahou (viz loňská 10, na níž se jeden tým dostal z 9 na základě jakýchsi vektorových úvah:)


Ano. To jsme byli bohužel my. Bohužel proto, že správný postup by mne osobně potěšil více. Každopádně ale ukazuje, že domyšlení zprávy bez komplexního pochopení šifry ani nemůže být nepřijatelná metoda. Předpokládá to totiž, že si je tým nesprávností svého postupu vědom. Vektorové úvahy měly logiku, systém a na správnou polohu stanoviště č. 10 seděly jako prdel na hrnec. Naši víru ve správnost našeho postupu nám zlomil teprve pořadatel v cíli v Hradčanech. Dodnes mne velmi udivuje, že jsme byli asi sami, kdo devítku vyluštil pomocí vektorů v mapě. To řešení se prostě nabízelo samo.
SvPZ.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 10, 2005 22:28    Předmět:

Ivo C. napsal:
Ještě mě teď napadl zajímavý příklad z Lampy.


Ještě jedna technická: kurňa, Ivo, takhle jsem to s tím upravováním příspěvků nemyslel, vždyť Ty's tenhle rozšířil na čtyřnásobek! ;-) Já si říkal, že je zvláštní, že jsem tenhle příspěvek asi nějak úplně zasklil --- a pak jsem se rozvzpomněl, že tam několik hodin fakt byl jen ten začátek. Jakože ano, Ty jsi tu Org, ale tipuju, že takhle to upravování příspěvků není zamýšleno; to totiž nezmění datum, takže ti, co viděli původní verzi, pak mohou být zmateni, když mezi starými příspěvky, které měli za přečtené, naráz najdou celé neznámé odstavce. ;-)

Ivo C. napsal:
A pak jedno řešení, které neprozradím:)


Doufám, že nejpozději v noci ze 4. na 5. listopadu nás s ním seznámíš, už se těším. ;-)
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: út. říjen 11, 2005 07:51    Předmět:

Sorry, nějak mi to nedošlo:) Jinak ale doplňuji text (rozhodnutí) na úplný úvod téhle diskuse - ať to nikdo nemusí hledat:)
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: út. říjen 11, 2005 07:57    Předmět:

ROZHODNUTÍ ORGANIZÁTORŮ, ÚTERÝ 11.10.
Pravidla kvalifikace nebudou měněna, je přijato 200 týmů, 8 nevylosovaných týmů má v souladu s pravidly status náhradníků. Apelujeme na týmy, které by se nemohly zúčastnit TMOU, aby se včas odhlásily. Všem hlasujícím i diskutujícím děkujeme za názory.
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: út. říjen 11, 2005 08:10    Předmět:

Ivo C. napsal:
Apelujeme na týmy, které by se nemohly zúčastnit TMOU, aby se včas odhlásily.

Orgové, mohli byste, prosím, apelovat na každý tým e-mailem? Odeslat všem registrovaným, že mají možnost se odhlásit, nechtějí-li hrát, a to co nejdříve?

Díky, Fanda
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: út. říjen 11, 2005 08:30    Předmět:

V seznamu kvalifikovaných týmů je pouze 199 týmů. Předpokládám, že to znamená, že IQtIQ (první ze "slosovatelných") jdou do hry. Asi by bylo vhodné takové týmy přemístit mezi kvalifikované. Nebo ještě běží čas na rozmyšlenou týmu, který se odhlásil? Vítek
Návrat nahoru
Oberna behen



Příspěvky: 12

Zaslal: út. říjen 11, 2005 09:07    Předmět:

Ahoj, nemam moc casu cist tuto celou debatu Fiman++ versus Ivos. Za sebe chci jenom rict, ze kdyz jsem nahodou zjistila, ze zustalo jen 8 tymu, ktere mely smulu v tom, ze vsechno (za urcite mnoho hodin prace) vylustily a nebyly vylosovane, tak jsem se chtela v nejakem foru primluvit, aby se mohly hry take zucastnit.
Takze me toto forum vylozene potesilo.
Myslim si, ze kvalifikace mela slouzit na protrideni tymu, aby jich ve finale nebylo vic nez je unosne, a mam dojem, ze 200 nebo 208 uz je celkem jedno.
Tak se primlouvam, aby tymy, ktere tuto podle me docela tezkou kvalifikaci vylustily, se mohly zucastnit i hry samotne Wink
Uf, to byl zase jednou vylev Wink
Návrat nahoru
Oberna behen



Příspěvky: 12

Zaslal: út. říjen 11, 2005 09:10    Předmět:

Aha, prave jsem zjistila, ze jsem trochu pozadu... Rozhodnuti uz padlo.
Sorry Embarassed
Evka
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. říjen 11, 2005 15:11    Předmět:

Nebudu tady rozdmychavat dalsi flame, takze reakce si odpustim. Dost me mrzi, ze tahle diskuze sklouzla do zcela jineho tematu (pricinenim Fimanu). Ivo, stejne jako dalsi orgove, by ale mohli pochopit, ze z tech mnoha aspektu, ktere Tmou ma, je jen malo tech, ktere lze kritizovat a navrhovat jejich zmenu ze strany hracu, zvlast proto, ze jak Ivo psal, vetsina jich je skryta. Mozna proto pak takova kritika vyzni jako prehnana nebo neopravnena.
Jsem rad, ze tady Ivo vypsal ty zamery, ktere Tmou, jakozto zazitkova akce, naplnuje. Zacal jsme se na ni divat prece jen trochu jinak (ale uprimne - asi to brzy zapomenu).
Mam ale pocit, ze tu je trochu rozpor - na jednu stranu ma jit o zazitek, kde nejsou potreba neprustrelna pravidla, ale na druhou stranu se hlasa, ze vitez je jen jeden (a je - dostane odmenu), tudiz jde o tvrdou soutez. (A protoze kazda soutez striktne dodrzovana pravidla mit musi, Fimani se svoji kritikou snazili resit predevsim otazky (umyslneho i neumyslneho) dodrzovani techto pravidel. (Btw. "opakovane selhani" bych spis formuloval jako "jako opakovane zadrhavani".))
Muze nekdo vysvetlit, proc zazitkova Tmou tedy neni poradana bez "zavodeni"?

Lukas
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 33

Zaslal: út. říjen 11, 2005 16:26    Předmět:

Fimani, zase to hrotíte a hnípete se v h***e.
Normální člověk prostě uvažuje tak, jak právě popsala slečna z Oberna behen. Prostě limit je 200 týmů, kvalifikaci vyluštilo 208, tj. pouze 4% (nebo kolik) nad limit, což není organizačně problém, tak proč nevzít všech 208? Zvlášť když statisticky ještě nějakých 4-5 týmů odpadne?
A jelikož orgové jsou normální lidi, tak takto uvažovali a tím hlasováním se prostě zeptali, co ostatní hráči na to. Ale když viděli, že ne každý to kousne, tak OK, nechali to na 200 týmech. Konec, tečka.
Tak už do toho neryjte, popsali jste myslím až až bajtů na to, abychom všichni pochopili vaše ušlechtilé cíle. Jen ten čas, co tady ty plky stály, se dá jistě vynaložit daleko smysluplněji. %-)
Lucka
PS: vlastně to úplně zbytečný čtení nebylo. Už je mi jasný, kde se rodí politikaření, byrokracie a zabývání se nedpostatnými detaily. Taky dobrý transfer do reálného života Very Happy
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. říjen 11, 2005 17:22    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Mam ale pocit, ze tu je trochu rozpor - na jednu stranu ma jit o zazitek, kde nejsou potreba neprustrelna pravidla, ale na druhou stranu se hlasa, ze vitez je jen jeden (a je - dostane odmenu), tudiz jde o tvrdou soutez. (A protoze kazda soutez striktne dodrzovana pravidla mit musi, Fimani se svoji kritikou snazili resit predevsim otazky (umyslneho i neumyslneho) dodrzovani techto pravidel. (Btw. "opakovane selhani" bych spis formuloval jako "jako opakovane zadrhavani".))
Muze nekdo vysvetlit, proc zazitkova Tmou tedy neni poradana bez "zavodeni"?


Lukáši, nechcu mluvit za Orgy, ale podle mě pomíjíš skutečnost, že Tmou se účastní týmy velmi různých úrovní. Když my skončíme na desáté šifře, budeme to asi považovat za neúspěch (a příliš nás neukonejší, že jsme se naučili nebát se v noci v lese atp. ;-), počítám, že budou naopak týmy, které by konec na desáté šifře považovaly za velmi dobrý výsledek. Většina týmů přece ví, že jejich naděje na zisk pomyslných vítězných vavřínů symbolizovaných tričky je "spíše menší" (abych se nikoho nedotkl ;-), že velmi pravděpodobně Tmou vůbec neprojdou, a přesto do toho jdou. O tvrdou soutěž jde myslím z pohledu menšiny týmů. (Sám pro sebe si umím odůvodnit, proč by to bez závodění bylo horší atd., ale to už v případě zájmu jistě lépe osvětlí Orgové. ;-)

P.
Návrat nahoru
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: út. říjen 11, 2005 19:24    Předmět:

Proudoví krtci + napsal:
V seznamu kvalifikovaných týmů je pouze 199 týmů. Předpokládám, že to znamená, že IQtIQ (první ze "slosovatelných") jdou do hry. Asi by bylo vhodné takové týmy přemístit mezi kvalifikované. Nebo ještě běží čas na rozmyšlenou týmu, který se odhlásil? Vítek


Jiz aktualizovano, dodelaval jsem to jen z technicke stranky.
Od ted by prechod z nahradniku do kvalifikovanych mel byt plynulejsi..
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. říjen 11, 2005 19:52    Předmět:

tomh napsal:
Jiz aktualizovano, dodelaval jsem to jen z technicke stranky.


Dival jsem se na ty seznamy teamu a hrozne me prekvapil (nad me ocekavani) vysoky prumerny vek ucastniku (24.84 --- cili ne vysokoskolaci, ale, aspon vekove, po VS), ze jsem jen lehky nadprumer. Mate, Tome, takova data i pro minule rocniky? Nebo pripadne i nejake graficke reprezentace ve tvaru zvonu? ;-) Na Tmou 6 jsem to nasel (24.66), pro predchozi nikoli. Ale to samozrejme jen kdybys zrovna nemel co delat a treba Ti to taky prislo jako mozny zajimavy doplnek stranek. :-)

[Pro pripadne rypaly, ano, je to tu offtopic, ale pocitam, ze forum uz splnilo svuj ucel, takze to nevadi; nechce se mi zakladat nove vlakno, imho cim vic vlaken, tim vic musi clovek vynalozit energie na zjisteni, co uz cetl a kde je neco noveho.]
Návrat nahoru
Radek Pelánek
Organizátor


Příspěvky: 44

Zaslal: st. říjen 12, 2005 07:29    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Muze nekdo vysvetlit, proc zazitkova Tmou tedy neni poradana bez "zavodeni"?
Lukas


- Tmou je (alespoň podle mého názoru) prezentována primárně jako výzva a nikoliv jako soutěž (např. motto je "Máš IQ vetší jak 150?" a nikoliv "Máš IQ vetší jak ostatní?"). To soutěžní chápání se vyvinulo postupně (asi i vlivem ostatních her) -- to je například dobře vidět z reakcí nezaujatých pomocníků, kteří nám opakovaně hlídají na stanovištích: "dřív si to všichni tak ňák užívali, popovídali si s nama.... teďka už je to závod, všichni jenom proběhnou".

-Myslím, že i kdyby žádná trička a oficiální pořadí nebylo, vy (= řekl bych tak nejlepších 30 týmů) byste stejně závodili Smile

(pro rýpaly: samozřejmě, že by bylo teoreticky možné provádět aktivní kroky proti závodění; proč to neděláme rozebírat nehodlám (máte to za domácí úkol))

Toto je míněno pouze jako konstatování situace, nikoliv hodnocení. Debata o tom, jestli je vysoká soutěživost dobrá/špatná by jistě byla zajímavá (a složitá), ale přes počítač se do ní pouštět nechci.

Raďa
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: st. říjen 12, 2005 12:03    Předmět:

K soutěžení:
Zážitková pedagogika běžně pracuje se soutěžními hrami.

Osobně si myslím, že co možná nejvyšší KOREKTNOST závodu přispívá k posílení cílů TMOU, zvyšuje kvalitu ZÁŽITKU. Statisticky se samozřejmě může zdát, že jde pouze o vítěze (ve smyslu pravidel), ale alespoň já bych to tak nebral - už to tady vlastně zaznělo: každý tým je spokojen s jiným výsledkem...

Je potřeba si prostě jen uvědomit, že KVALITA zážitku nemá nic společného s KVANTITOU zážitků. A že silně negativní zážitek (čímž ale nerozumím, že by orgové měli schválně vytvářet boty, to není korektníSmile!!!, může být ve výsledku velmi KVALITNÍ. Tj. tým, který se domnívá, že s čím větším počtem šifer se seznámí (třeba i za cenu porušení pravidel), tím kvalitnější bude mít zážitek, se z pohledu zážitkové pedagogiky mýlí. V tuto chvíli od hry pouze pasivně přijímá a teoreticky by udělal lépe, pokud by si šel komerčně zaskákat na laně z mostu:)

Jeden z nejsilnějších zážitků se silným transferem pro mě byl zásek na č. 3 (TMOU 5) - a odmítnutí pokračovat, přestože v době vzdání se nebylo těžké neoficiálně zjistit, kam hra vede dál. Sice to byla částečná organizační bota, ale po nápovědě bylo v silách našeho týmu šifru prolomit. Vzdali jsme se příliš brzo a neučinili jsme vše logické (výběrem luštícího stanoviště počínaje a špatnou komunikací konče) pro zdar luštění. To byl emočně negativní, silný, a v důsledku velmi posilující ZÁŽITEK.

Znovu tedy opakuji: ZÁŽITKEM není zjistit, co na nás Ti orgové zase nachystali (to je sociologicky vzato IMHO přístup tzv. "postmoderního turisty"). Zážitkem je: vyrovnat se s překážkami, limity týmu (a pravidla potom pomáhají tyto překážky vystavět) - a dojít třeba jen na 4. městské...

Napadla mě jedna analogie s nápovědami a popkulturou: hra s nápovědami není špatná, z jistého úhlu se ale snaží ulehčit týmům postup, dopřát jim větší kvantitu zážitků. IMHO nápovědu jako dobrý systém, který pomáhá hladkosti a větší spokojenosti hráčů, prosazují lidé, kteří se nepohybují v prostředí organizací, jež se zážitkovou pedagogikou cíleně zabývají. Organizátor systémově vstřícnější hry však může mít i jinak zadány priority a cíle (i to je možné - protože "lehčí" systém hry zase umožňuje posílit jiné zážitkové cíle) - proto jsem nikdy nebyl proti nápovědám jako takovým, pouze proti nápovědám na TMOU.

Změkčení systémů, ke kterému došlo vývojem her nezávislých na TMOU, je IMHO tak trochu popový přístup (nechápejte pejorativně!). Stejný jako v hudbě, filmu, literatuře. Jsou stravitelnější díla, která přečte každý) a nemusí být špatnáSmile - jsou pak jiná díla, která se popové hladkosti vyhýbají.

Proto TMOU odmítá změnu termínu na dobu, kdy je lepší počasí, proto odmítá nápovědy jako systém hry (nápověda zabudovaná v jednotlivé šifře je samozřejmě věc jiná, to už na TMOU bylo). Z hlediska korektnosti ovšem není vůbec špatné, pokud TMOU bude gradovat a umožní svou obtížností dojít velkému procentu týmů daleko - to už je záležitostí dramaturgie hry (a do tohoto tématu se pouštět nechci, protože se nedá řešit teoreticky, bez prozrazení fint, které hráči prostě znát nemají).

Poslední úvaha: proč by týmy měly dodržovat veškerá pravidla? Pomiňme silné argumenty typu: kazí tím hru ostatním. Zbývá velmi silný argument, který možná bude znít divně (je "politicky nekorektní" ), ale zaznít by měl. Jednoduše proto, že to hře, resp. organizátorům hráči dluží. Myslím tím finančně dluží. Hráči si TMOU ve skutečnosti neplatí - platí si pouze to, co je při hře spotřebováno, platí prostřednictvím organizátorů pouze nutné náklady. U kvalifikace dokonce ani to. To, co jako organizátor v takovém případě od hráče očekávám, není mnoho: respekt k předem daným pravidlům. A důvěru... Občas hráči argumentují tím, že porušením pravidel přece nikomu neubližují, že to nemůže nikomu vadit. Vadí- li to organizátorům, pak je to dostatečný důvod pravidla neporušovat. Hrají-li hráči fér, je dluh vyrovnán - a ze hry si tak odneseme srovnatelně oba - hráč KVALITNÍ ZÁŽITEK (z úspěchu i neúspěchu atd.), organizátor ZÁŽITEK z práce, která ho bavila a měla smysl (to není nic altruistického, nesnáším altruisty:) Nemusím snad dodávat, že předešlá úvaha nijak nezbavuje orga odpovědnosti za to, aby hra byla co nejlepší a bez chyb!


Naposledy upravil Ivo C. dne st. říjen 12, 2005 17:00, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: st. říjen 12, 2005 12:10    Předmět:

Ještě něco technického pro ty, kteří se budou chytat: sleduji i diskusi na hofylandu (leč nemám nejmenší chuť se registrovat a přispívat, páč i tady mi to bere víc času, než chci - musím to omezit:). A některé reakce na hofylandu mi pomohly utřídit si myšlenky:) Pokud chcete něco z výše napsaného v hofylandu citovat , ať už s pozitivním, či negativním účelem, klidně...
Návrat nahoru
Prahory



Příspěvky: 41

Zaslal: st. říjen 12, 2005 12:22    Předmět:

Ivo C. napsal:
K soutěžení:
Osobně si myslím, že co možná nejvyšší KOREKTNOST závodu přispívá k posílení cílů TMOU, zvyšuje kvalitu ZÁŽITKU.
...


Wow, já nemám slov. Měla jsem teď rozepsaný poměrně dlouhý příspěvek o tom, proč Tmou není "čistá hra", proč se na ní podvádí a na Bedně ne, protože přes ideály zážitkové pedagogiky orgové pomíjí že v soutěži (Tmou, pokud zůstane stejná jako teď, už se nevratně stala soutěží) to tak nefunguje a těžká šifra neznamená, že si lidi ověří svoji trpělivost ale že začnou masově podvádět; jak díky snaze o co nejkvalitnější zážitek je ten zážitek stejně bez odhlédnutí od zážitkového paradigmatu k reálnému životu nakonec strašně pokaženej kvůli nekorektnosti a že mi chybí vyjádření orgů na toto téma, ... a ono přišlo...
Takže moc díky.
Martina
Návrat nahoru
Prahory



Příspěvky: 41

Zaslal: st. říjen 12, 2005 12:25    Předmět:

Ivo C. napsal:
Ještě něco technického pro ty, kteří se budou chytat: sleduji i diskusi na hofylandu (leč nemám nejmenší chuť se registrovat a přispívat, páč i tady mi to bere víc času, než chci - musím to omezit:). A některé reakce na hofylandu mi pomohly utřídit si myšlenky:) Pokud chcete něco z výše napsaného v hofylandu citovat , ať už s pozitivním, či negativním účelem, klidně...


Aha, tak už to chápu, to já jsem po tom na Hofylandu volala, jeste jednou diky. M
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: st. říjen 12, 2005 16:07    Předmět:

Doplnění:
Pokud by někdo získal pocit, že podceňuji hry s nápovědami, nebo snad jejich organizátory, tak rozhodně NE. I v tomto případě platí, že hry s různými systémy nelze srovnávat v kategoriích LEPŠÍ x HORŠÍ. LEPŠÍ či HORŠÍ může být jen konkrétní realizace konkrétního ročníku. Každá hra má mírně jiné cíle a jinak je naplňuje.

CITUJI sám sebe: IMHO nápovědu jako dobrý systém, který pomáhá hladkosti a větší spokojenosti hráčů, prosazují lidé, kteří se nepohybují v prostředí organizací, jež se zážitkovou pedagogikou cíleně zabývají.

A beru tuto větu zpět, protože JE BLBÁ...
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: st. říjen 12, 2005 17:54    Předmět:

Ještě se připomenu: byl by velký problém odeslat všem kvalifikovaným týmům e-mail, že se mají odhlásit, nepočítají-li s účastí?

Děkuji pěkně.

Fanda
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. říjen 12, 2005 20:50    Předmět:

No, puvodne uz jsem se k nekterym vecem nechtel vracet, ale kdy se ta diskuze znovu rozbehla zajimavym smerem....

Ivo C. napsal:

4) Možnost vzít do hry 8 týmů navíc byla z části motivována jinak než jak bylo motivováno moje odmítání nápověd (po organizačních důvedech Vám sice nic není - ale některé koneckonců není těžké domyslet - např. status náhradnictví ve spojení se statistikami odpadlíků těsně před TMOU). UZNÁVÁM však, že teprve tato diskuse mě přivedla k poznání, že část mých důvodů (ano, byl jsem mírně pro) byla iracionální a citová. A byla v rozporu se smyslem TMOU - neprojdeš přes jasně stanovené pravidlo, končíš. K tomuto poznání jsem ale došel už před Vaším sólem.

5) Mám strach, že bod č. 4, bude vyložen jako další veletoč. FIMANI (alespoń tak se mi jeví) diskusi chápou jako boj stanovisek, v níž se prohrává nebo vítězí. Já chápu diskusi jako proces, ve kterém mám možnost opravit si názor.


Bod 4 naopak chapu jako nejvyraznejsi pozitivni posun, ktery v teto diskuzi zatim nastal. Pochopeni, ze (nektere) tvoje postoje a nazory na to jak ma Tmou vypadat jsou iracionální a citove je prvnim predpokladem k tomu aby se mohlo neco zmenit.
To co se stalo tercem tak ostre kritiky z me strany byla ve skutecnosti tvoje snaha zduvodnovat sve (iracionální a citove) postoje (pseudo)racionalnimi argumenty. A jak vidis, i kdyz si vytahnes na pomoc ruzne (pro me tak jak tak neakceptovatelne, ale to je jedno) slozitosti z teorie zazitkove pedagogiky, za rok se stane ze 8 tymu nepostoupi a ty stejne jako ja a spousta ostatnich citis ze by vlastne nebylo nic proti nicemu kdyby si taky zahraly. (1) Je to v poradku, je to lidske a neni na tom nic spatneho, je to pouze v rozporu s jakousi slozitou konstrukci kterou sis vytvoril abys "racionalne" zduvodnil jiny svuj (spise) iracionalni a pocitovy postoj k napovedam.
---
(1) Podobne jako velka cast tymu citi ze neni nic proti nicemu kdyz budou dale postupovat hrou mimo poradi pote co si nechaji poradit.

Ja naprosto chapu a uznavam pravo orgu nahlizet na spoustu aspektu hry pocitove, a podle techto pocitu ji take organizovat. Na tom neni vubec nic spatneho.
Ale jakmile se dostavi pochopeni, ze neco je spise moje osobni citova preference nez nejaka racionalni nutnost, muze potencialne nastat i krok druhy: jestlize osobni preference (v danem aspektu) vetsiny hracu jsou jine, nebo dokonce existuji jakesi objektivni duvody proc by jine alternativy mohly fungovat lip, je rozumne uvazit zda dany aspekt hry nezmenit a nepodridit ho temto objektivnim duvodum ci dokonce jen vetsinovemu prani ucastniku.
Je jasne, ze pokud se tak stane, stane se tak k neradosti orgu, kteri to stale stale budou citit jinak, ale bude to asi lip fungovat.

Samozrjeme druha cast teto argumentace je v obecne rovine napadnutelna, protoze dusledkem by mohlo byt ze se herni system Tmou plne prizpusobi jakesi vetsinove poptavce, coz samozrejme neni cil.
Cili je to postup ktery je potreba uzivat umerene, ale neni dobre ho apriori vyloucit a prehlizet, coz se myslim ze strany orgu dosud delo.
Alespon to tak vzdy pusobilo v nasich diskuzich.

Pokusim se vyse uvedene demonstrovat na dalsim Ivosove prispevku o cilech hry, kde je to myslim pekne videt.

Manec

P.S.

Ivo C. (10.říjen 2005 10:35) napsal:

2) ... Můj názor na FIMANY (tresp. jejich část) se proto nemění: příliš Vás nezajímá, co si myslí ostatní - hlavně když jste slyšet. Nevěřím ani, že Vám jde o kvalitu TMOU. Tomu říkám POLITIKA...

6) ... Stejně tak ale známe typ účastníka prudiče, který není spokojen nikdy - ...


Body 2) a 6) z tehoz Ivosova prispevku (10.říjen 2005 10:35) ponechavam bez komentare, prestoze se jedna o hrube nekorektni osobni utoky. Budiz to mym velkorysym prispevkem k udrzeni vecneho tonu teto diskuze. Ale jazyk me teda svrbi.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. říjen 12, 2005 21:38    Předmět:

Ivo C. napsal:
To je celkem jednoduché:
Zjednodušeně řečeno, cílem programů tzv. zážitkové pedagogiky je osobní rozvoj. Hra typu TMOU především rozvíjí:
V rovině týmu:
1. schopnost spolupracovat v úzkém týmu, chápat limity tohoto týmu, naučit se efektivně komunikovat.
Osobní rovina:
2. naučit se překonávat překážky, rozvíjet vytrvalost, soustředění na cíl, nevzdávat se.
3. rozšířit zónu osobního komfortu - tj. zónu, kdy je pro mě situace fyzicky známá a přijatelná (na TMOU zejména zima, nedostatek spánku, orientační problémy).
4. umět se poučit z chyb, poznat, jak reaguji ve stresu, v podráždění, jak tyto moje stavy ovlivňují efektivní práci kolegů v týmu...
V rovině osobní i týmové:
5. rozvoj umění přijmout neúspěch.
6. strávit aktivně volný čas - tj. bavit se

...


Samozrejme, i takto slozite se jde na vec divat, a ja dokonce jsem ochoten uverit tomu ze (alespon nekteri) orgove to takto vnimaji.

Ja naprotitomu myslim ze drtiva vetsina tymu hraje Tmou ze dvou velmi jednoduchych duvodu:
1) protoze je to bavi
2) protoze chteji vyhrat nad jinymy tymy (asi jen nekteri)

Samozrejme ze bod 1) nejakym zpusobem souvisi ci dokonce zahrnuje i vyse uvedene Ivosovy body, ale primarni je to baveni. Jakmile toto uznam, mohlo by se zdat ze polemika ztraci smysl, protoze vlastne rikame oba jinymi slovy totez. Neni tomu tak.

Ivosovy z jeho slozitych teorii mj. vychazi, ze tym ktery neda sifru by mel skoncit, protoze prohral sam se sebou, ze by tymy nemely haluzit, atd. atd.

Z meho popisu motivace je naopak zcela jasne, ze tymy si budou nechavat poradit a postupovat dal "mimo hru", ze budou haluzit, atd. a take se to kazdorocne v masovem meritku deje.

A ted navazu na svuj predchozi prispevek:
Rekneme ze orgove to opravdu citi tak jak popsal Ivos a byli by jiste radi kdyby se podle toho ucastnici chovali. Ja to plne chapu. Realita je ale jina, takova jak jsem ji zhruba popsal ja. A ja se tudiz orgu ptam: nebylo by vhodne tuto realitu akceptovat? Ja chapu ze vas to netesi a ze mate plne pravo dal trvat na svem pojeti motivace, ale budete kazdorocne narazet na rozpor s realitou.
(Pro uplnost: Pod akceptovanim reality si predstavuju ze prvne uznam ze se to v realu tak deje a nasledne uvazim nejakou zmenu pravidel ktera omezi tento problem, treba zavedeni (oficialnich) napoved. To je jen priklad.)


Dovedu si predstavit ze se asi vyskytne namitka ze ja tu tvrdim neco o tom jak se "vetsina" ci "podstatna cast" tymu ve hre chova coz jiste nemuzu nijak dokazat. Pro utvareni meho nazoru staci ze mam oci a usi a potkavam pri hre desitky tymu. Kdo by ale mel mit spolehlivejsi kanaly pro zjisteni realne situace jsou podle me orgove.
Mj. jine jsem na zaverecnem stanovisti Tmy6 navrhoval Martinovi Hanzalkovi (doufam ze jsem to nezkomolil, pokud ano sorry) aby orgove do toho dotazniku pro tymy kdy kam dosly pridali kolonku oficialne/mimo soutez. Martin Hanzalek to na miste komentoval jako dobry napad a tvaril se ze tam tato kolonka pribude. Nestalo se. Pritom tento dotaznik vyplnilo radove 80 tymu, byl by to tedy pomerne dobry informacni kanal, kterych jinak samozrejme neni mnoho.
Na nechut orgu zavest mechanizmy ktere by je informovaly o skutecnem deni v terenu (cili o skutecnem prubehu hry) jsem narazil opakovane.
(Je dobre si uvedomit ze vzorek tymu ktere se s Orgy bavi na zaverecnem stanovisti neni v zadnem pripade reprezentativni pro celou hru.)
Vede me to k podezreni, ze tato nechut orgu zjistovat realitu souvisi s jejich nechuti ji akceptovat - kdyz nejsem ochoten videt veci tak jak skutecne jsou mohu si daleko snaze budovat vzdusne zamky "zazitkove pedagogiky" apod.

Manec
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. říjen 12, 2005 22:05    Předmět:

Ivo C. napsal:
K soutěžení:
Proto TMOU odmítá změnu termínu na dobu, kdy je lepší počasí,
...


Vida, dobry priklad toho ze orgove maji nastroje kterak sledovat svou vizi hry bez problemu s narazenim na (jejich predstavam neodpovidajici) realitu. Tmou je tehdy kdy urci orgove, ber nebo nech lezet, mysli si co chces. Zadny tym nema sanci si pocasi "uzpusobit svemu pohledu na vec", nema sanci "podvadet", muze pouze bud hrat a nebo nehrat.
Ja osobne bych byl radsi kdyby Tmou byla driv, za mensi zimy, ale at to orgove udelaji kdykoli jen a jen podle toho jak oni to citi a chcou, bude to korektni.
Podobnym nastrojem je volba terenu, trasy, vzdalenosti stanovist ...
Ivo C. napsal:
K soutěžení:
Poslední úvaha: proč by týmy měly dodržovat veškerá pravidla? Pomiňme silné argumenty typu: kazí tím hru ostatním. Zbývá velmi silný argument, který možná bude znít divně (je "politicky nekorektní" ), ale zaznít by měl. Jednoduše proto, že to hře, resp. organizátorům hráči dluží. ...

Plne uznavam - porusovat pravidla je nefer vuci orgum. Za FIMANy slibuju ze budeme letos dodrzovat vsechna pravidla, i ta se kterymi (treba) nesouhlasime.

Manec
Návrat nahoru
Radek Pelánek
Organizátor


Příspěvky: 44

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 08:35    Předmět:

Následující je můj osobní postoj (něco je spíš relevantnější k Exitu než k Tmou).

* Přiznávám, že jsem ten naivní idealista, který si myslí, že lidi je potřeba vychovávat morálními důvody a nikoliv represemi. (... organizovaní hromadných her je ještě poměrně bezpečný způsob, jak si namlet hubu Smile

* Tmou a ostatní podobné hry budou VŽDY založeny do značné míry na poctivosti a dobré vůli týmů. Osobně si myslím, že příliš detailní pravidla můžou být až na škodu (brání použití selského rozumu).

* Píšeš o našich nástrojích pro ovlivnění hry. Některé věci jsou ale mimo naši kontrolu a jsou na hráčích. Myslím, že k tomu, aby tyto hry dále fungovaly, je potřeba, aby sami hráči změnili postoj k podvádění a pochopili, že tím škodí (minimálně v dlouhodobém hledisku) sami sobě (říkall jsem, že su idealista).
A toho se nedosáhne naším poučováním (ani žádnými speciálními pravidly), ale tím, že to někteří hráči přijmou za své, příště až uslyší někoho vykládat o podvádění, tak místo "taky jsme o tom uvažovali" řeknou "seš lump", ... Uznávám, není to lehké, tolerance naší společnosti k podvádění je vysoká a poctivý člověk je často za exota. Věřím však, že komunita hráčů těchto her je natolik specifická, že by to mohla zvládnout.

Raďa
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 33

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 09:05    Předmět: to Manec

Zareaguji tak nějak souhrnně na to, co mě v tvých příspěvcích zaujalo:

K těm cílům, proč hrajeme:
To, co popsal Ivoš, jsou cíle z hlediska organizátorů. Když organizuju nějakou zážitkovou akci (alias hru pro dospělé), můžu si kromě cíle pobavit hráče dát i cíle další. Spousta orgů tohle dělá i jen podvědomě, tj. nepojmenuje si to tak, jak tu Ivoš popsal. Ale je to tam.
Z hlediska hráče je naopak primární cíl ta zábava, jak jsi napsal. Ale to se nijak nevylučuje s tím, že si při té zábavě zároveň prověříš práci v týmu, vytrvalost, zónu osobního komfortu, atd. atp. Je to pro tebe takový jakoby vedlejší produkt. A to je přesně fígl zážitkové pedagogiky: formou zábavy dá hráčům ještě něco navíc. (prostě "škola hrou", žejo Smile)
Takže to nejsou vzdušné zámky a teorie, ono to tak opravdu je. Jen si to buď uvědomíš nebo ne, popíšeš a pojmenuješ, nebo taky ne. Podle toho, jaký zvolíš přístup, si pak ze hry odneseš buď jen zábavně strávenou noc a nebo ještě něco navíc.


K tomu, zda mají orgové reflektovat realitu:
Dost se mi líbí Ivošův příspěvek z 12.10. 12:03, kde používá příměr s (pop) kulturou. Provozovatelé kultury (jacíkoli - TV, rádia, divadla...) jsou na tom úplně stejně, stojí před stejnou volbou: buď půjdou na ruku davu a budou jej bavit tak, jak si dav žádá, bez jakýchkoli ambicí lidi nějak kulturně "vychovávat" a něco jim přinášet. Naopak ještě sáhnou po těch nejzákladnějších lidských pudech a na nich postaví svůj úspěch (viz bulvár). Tento typ zábavy je velmi lehce stravitelný, ale také bez chuti a bez zápachu, nic člověku nepřinese. Ale také ho neunaví.
A nebo je možnost B dělat kulturu náročnou, k jejímuž strávení musí pan konzument vyvinout jisté úsilí, které se mu ovšem vrátí ve formě zážitku.
A který přístup je ten správný? Která kultura má právo na život? Obě, jasně, jsme v demokracii, ať si každý vybere.
A tak je to i s hrami. Organizátoři jsou také provozovatelé zábavy a jako takoví mají volbu, jakou zábavu budou dělat. Stejně tak její konzumenti (zde hráči) mají volbu, zda tuto zábavu přijmou.
Nevidím tedy důvod, proč by měli orgové za každou cenu přizpůsobovat hru hráčům, tj. jak ty říkáš, realitě. Mají svou vizi, nabízí nějaký druh zábavy, zážitku, a ty jej buď přijmeš nebo ne. A když jej přijmeš, buď z něj vytřískáš maximum (tj. např. že dodržuješ pravidla) nebo tím tak nějak propluješ. Je to stejný, jako když večer volíš, zda budeš koukat na Big Brothera nebo dokument na ČT2. A když na dokument na ČT2, tak jestli se na něj budeš soustředit a nebo u toho budeš dělat x jiných věcí a sledovat jej na půl oka...
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 33

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 09:15    Předmět:

Zapomněla jsem podpis: Lucka

A ještě teď čtu, co mezitím napsal Raďa, tak zkusím jeho úvahu propojit s mojí analogii s večerním výběrem TV programu:
Vybereš si dokument na ČT2 a je na tobě, jak si ho užiješ. Je ti rozumem jasné, že nejvíc z něj budeš mít, když jej budeš sledovat pozorně, zhasneš si a usadíš se tiše před obrazovkou. Je to ale tvoje volba, nikdo ti to nepřikazuje nějakým absurdně striktiním pravidlem typu, že dokument se sám vypne, když čidlo v telce zaznamená v místnosti diváka světlo a pohyb Smile
Snad je to aspoň trochu pochopitelné...
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 10:05    Předmět:

Albert Stallone napsal:
Když organizuju nějakou zážitkovou akci (alias hru pro dospělé), můžu si kromě cíle pobavit hráče dát i cíle další. Spousta orgů tohle dělá i jen podvědomě, tj. nepojmenuje si to tak, jak tu Ivoš popsal. Ale je to tam.
Z hlediska hráče je naopak primární cíl ta zábava, jak jsi napsal. Ale to se nijak nevylučuje s tím, že si při té zábavě zároveň prověříš práci v týmu, vytrvalost, zónu osobního komfortu, atd. atp. Je to pro tebe takový jakoby vedlejší produkt. A to je přesně fígl zážitkové pedagogiky: formou zábavy dá hráčům ještě něco navíc. (prostě "škola hrou", žejo Smile)
Takže to nejsou vzdušné zámky a teorie, ono to tak opravdu je.


No jo. Je to tak. Dostanu formou zábavy ještě něco navíc. Jenže mi připadá, že celá ta předchozí argumentace vychází z předpokladu, že by účastníci měli jezdit na Tmou s očekáváním své, řekněme, "výchovy". A o tom to je, že tak to nebylo, není a nikdy nebude. Vzdušné zámky to nejsou proto, že by to nefungovalo, ale proto, že takováto výchova je skutečně spontánní vedlejší produkt. Užitečný, ale vedlejší.
Pokud strávím na čtvrtém stanovišti tři hodiny, abych na něm nakonec skončil, procvičím si práci v týmu, vytrvalost atd. a z hlediska zážitkové pedagogiky budu mít kvalitní zážitek. (Lépe bych to zformuloval "nekvalitní zážitek s vysokým výchovným efektem".) Ale z hlediska osobních pocitů, bude ten zážitek stát za prd. (Asi se budu muset podívat do slovníku, jaký je význam slova zážitek, ale obávám se, že zážitek je právě o osobních pocitech.) A myslím, že svůj tým znám dost dobře natolik, abych věděl, že takovýto zážitek jej neposílí, nýbrž rozklíží.

Albert Stallone napsal:
Nevidím tedy důvod, proč by měli orgové za každou cenu přizpůsobovat hru hráčům, tj. jak ty říkáš, realitě. Mají svou vizi, nabízí nějaký druh zábavy, zážitku, a ty jej buď přijmeš nebo ne.

Aby nebyla mýlka, taky pro přizpůsobování nevidím důvod. Jsem zastánce rozmanitosti což se ostatně pokouším dokázat i skutky. Princip hry Tmou mi po všech stránkách vyhovuje a neměnil bych na něm nic. Jen argumentace pro něj mi v mnoha ohledech připadá postavená na hlavu. Byl bych rád, kdyby se pořadatelé Tmou nepřizpůsobovala realitě, resp. hráčům jako tenký kmínek ve větru. Ale měli by si tuto realitu alespoň přiznat. Pokud to neučiní, jedná se o příslovečnou nejkratší cestu do pekel, dlážděnou dobrými úmysly.
SvPZ.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 10:34    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:


No jo. Je to tak. Dostanu formou zábavy ještě něco navíc. Jenže mi připadá, že celá ta předchozí argumentace vychází z předpokladu, že by účastníci měli jezdit na Tmou s očekáváním své, řekněme, "výchovy".

SvPZ.


Ale to není pravda:) Z tohoto předpokladu argumentace vůbec nevychází. Zážitková pedagogika nefunguje tak, že si ji musí účastník uvědomovat.

Jsem zajedno s Radkem P. - víme, že část týmů nehraje čestně (otázka, jak podstatné procento to je? Možná velmi malé, pouze je příliš slyšet). Zkontrolovat fér hru v masovém měřítku nejde. Zároveň se ukazuje, že zkušenější týmy čestně hrají. Celý text Dobrého Tmáře vyšel ze zvykových pravidel týmů, tak jak jsou zkušenými hráči respektovány. Podle mě je nejefektivnější mechanismus proti porušování pravidel výchova: stačí, aby zkušené týmy dávaly jasně najevo, že obcházet pravidla je out. Taktně upozornit, že tudy cesta nevede. Nepodceňuji totiž jakýsi fenomén prestiže: myslím, že v skrytu duše každého (i nováčkovského) týmu je touha být vnímán ostatními jako úspěšný tým. A úspěšné týmy (chcete-li známé týmy) jsou ty, které dojdou daleko, ale vždy prostě hrají fér.

Extrémní příklad:
Je pro mě cennější situace, kdy 2 z 10 týmů vnitřně pochopí, že je potřeba hrát fér - než situace, kdy je systém natolik vyladěn, že se podvádět nedá - ale všech 10 týmů by podvádělo, kdyby mohlo:) Nejkrásnější situace by ovšem byla, kdyby 9 z deseti týmů nepodvádělo a ten desátý by to nakonec i díky těm devíti čestným pochopil taky:).


Naposledy upravil Ivo C. dne čt. říjen 13, 2005 13:37, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 33

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 11:06    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:
Pokud strávím na čtvrtém stanovišti tři hodiny, abych na něm nakonec skončil, procvičím si práci v týmu, vytrvalost atd. a z hlediska zážitkové pedagogiky budu mít kvalitní zážitek. (Lépe bych to zformuloval "nekvalitní zážitek s vysokým výchovným efektem".) Ale z hlediska osobních pocitů, bude ten zážitek stát za prd. (Asi se budu muset podívat do slovníku, jaký je význam slova zážitek, ale obávám se, že zážitek je právě o osobních pocitech.) A myslím, že svůj tým znám dost dobře natolik, abych věděl, že takovýto zážitek jej neposílí, nýbrž rozklíží.

Znáš klasické heslo "zážitek nemusí být nutně pozitivní, stačí, když je silný"? Very Happy
Dělám si napůl legraci, ale něco je i na tom.
To, co popisuješ, jsme si zažili na Tmou 5, konečná ve městě na trojce ve 3 ráno. Byli jsme opravdu hodně naštvaní, ale jen sami na sebe. Zpětně jsme viděli, kolik chyb jsme udělali, které mohly za to, že jsme to nedali a vzdali tak brzo. Musím říct, že to byla sakra dobrá zkušenost a v dalších ročnících (nejen Tmou) to mělo za následek prudké zvýšení morálky (a tím i výkonnosti) týmu. Z tohohle pohledu to opravdu za to stálo. Kdybychom se dalšího postupu dobrali haluzí (a že to tehdy šlo), nebyli bychom se hráčsky posunuli tam, kam jsme se posunuli. Ano, tehdy to byl negativní zážitek, ale fakt nám hodně dal.
A pozor - není to o tom, že bychom se dopředu šli nechat se vychovávat. Jak píše Ivoš, hráč jde do hry hrát, vedlejší efekty nevnímá. Takže tehdy jsme vzdali bez nápovědy, protože s ní by to byla houby hra. Toť vše. Celý ten silný zážitek z naštvání a zúročení těchto zkušeností přišlo až potom, když jsme se sešli a pokecali o tom...

Pralinky zvlášť napsal:
] Byl bych rád, kdyby se pořadatelé Tmou nepřizpůsobovala realitě, resp. hráčům jako tenký kmínek ve větru. Ale měli by si tuto realitu alespoň přiznat. Pokud to neučiní, jedná se o příslovečnou nejkratší cestu do pekel, dlážděnou dobrými úmysly.
SvPZ.

Nevím, jestli to chápu správě - myslíš to tak, že pokud budou orgové ignorovat, že někteří hráči mají tendence podvádět, a neošetří to tudíž v pravidlech, že hra půjde do háje?
Osobně si mysím, že to tak a) není (docela solidní pravidla jsou) a b) že podváděním se nedá vyhrát (tedy zatím), nota bene většinou ani dojít do konce - což jsou na Tmou ty jediné prestižní výsledky. A upřímně, jestli někdo dohaluzí s nápovědama s bídou do půlky trasy, to je imho dost jedno...

Lucka
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 14:34    Předmět:

TO MANEC:
Ve zcela obecné rovině vidím komunikační problém v tom, že Ty chápeš zážitkovou pedagogiku jako "vzdušné zámky". Resp. příliš se v jejich principech neorientuješ (to není výtka, jen konstatování). V tuhle chvíli se ale můžeme těžko na teoretické bázi shodnout, chybí nám základní komunikační kameny, na kterých stavět. Tj. nedostatek je v tom, že polemizuješ s principy poměrně složitého oboru, do kterého nevidíš, pouze na bázi toho, že se setkáváš s jejím produktem. A vyvozuješ nedostatečně podložené závěry. Je to stejné, jako bych se já hádal s informatikem o programování na základě toho, že jeho produkt mě v některých bodech uživatelsky neuspokojuje. Jistě, právo na kritiku je v obou případech - nicméně pokud bych prohlásil, že systém, na jehož bázi programátor vytvořil produkt, je "vzdušný zámek" - pak se pouštím na velmi tenký led a pravděpodobně vzbudím u informatika kontraproduktivní reakci.

Proč jsme ve sporu? Většinou mám pocit, že směšuješ kritiku produktu s kritikou procesu - a mnohdy mi není přesně jasné jasné, co vlastně přesně kritizuješ (nevidím Tvůj cíl). Kritika produktu je pro mě zcela přijatelná (byť v tomto případě poněkud předčasná, protože jediný produkt TMOU, na kterém jsem se kdy podílel, je letošní kvalifikace). Kritika produktu bývá přínosem. Nepřínosná je pro mě kritika procesu, protože vidím, že se v něm neorientuješ - resp. k němu přistupuješ z roviny, která je nezážitková a podle mě silně "komerční".

Jak už jsem uvedl výše, korektnost u hry, která narostla do mamutí velikosti TMOU, je důležitá, protože posiluje zážitkové cíle hry. Tj. je docela možné, že výsledek, ke kterému pomohu jako bývalý kritik některých momentů bývalých TMOU a nynější organizátor, může být zčásti podobný výsledkům, po kterých voláš Ty.

Přispůsobení hry realitě - ve smyslu, když hráči podvádí, smiřme se s tím a upravme hru, je nepřijatelná. Je to přesně to, co mi vadí na českém světě: bezpáteřní ohebnost a ochota se všemu přizpůsobit. Přitom je to tak snadné: nápovědu přece nemohou týmy dostat od nikoho jiného, než od jiných úspěšných týmů!!!. Kdo šifru vyluští, měl by dobře vědět, že je šifra zvládnutelná - a měl by proto na žádost o radu maximálně říci: "Vydržte, máte na to! Nevzdávejte se. To je má rada. Nic víc Vám neprozradím."

A organizátor by měl dbát na to, aby trasa v rámci možností eliminovala náhodné haluzení. Aby šifry byly vyřešitelné a byly vzhledem k předpokládané obtížnosti správně umístěné. Aby hra mírně gradovala a nezačala zákysovou šifrou hned na druhém stanovišti. Aby to byla zábava, i když nedojde tým nakonec. Aby efekt z dílčího nápadu nepřehlušil (nepokazil) celek. Což je vše báze dramaturgie hry (a znalost zážitkových principů může pomáhat vyladění hry).


Zopakuji důležitou tezi:
To, že TMOU je účastníky vnímáno jako velká zábava, NENÍ v rozporu s tím, že tvořit zábavu NENÍ hlavním cílem organizátorů. ZÁBAVA totiž je běžný PROSTŘEDEK zážitkové pedagogiky - a to i ve chvílích, kdy konkrétní program sleduje jiné než ZÁBAVNÉ cíle. VZHLEDEM k CÍLŮM je lhostejné, zda o nich účastníci tuší, či ne (u některých programů to dokonce vadí, u TMOU ne). Pokud tedy píšeš, že hráči jdou absolvovat TMOU jako zábavu, je to zcela v pořádku, organizátoři s tímto počítají a není to v žádném rozporu s jejich cílem ani s metodami zážitkové pedagogiky. Jako hráč jezdím na hry taky kvůli zábavě (a odnáším si z nich víc).
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 16:52    Předmět:

Ivo C. napsal:
Pralinky zvlášť napsal:


No jo. Je to tak. Dostanu formou zábavy ještě něco navíc. Jenže mi připadá, že celá ta předchozí argumentace vychází z předpokladu, že by účastníci měli jezdit na Tmou s očekáváním své, řekněme, "výchovy".

SvPZ.


Ale to není pravda:) Z tohoto předpokladu argumentace vůbec nevychází. Zážitková pedagogika nefunguje tak, že si ji musí účastník uvědomovat.

Jsem zajedno s Radkem P. - víme, že část týmů nehraje čestně (otázka, jak podstatné procento to je? Možná velmi malé, pouze je příliš slyšet). Zkontrolovat fér hru v masovém měřítku nejde. Zároveň se ukazuje, že zkušenější týmy čestně hrají. Celý text Dobrého Tmáře vyšel ze zvykových pravidel týmů, tak jak jsou zkušenými hráči respektovány. Podle mě je nejefektivnější mechanismus proti porušování pravidel výchova: stačí, aby zkušené týmy dávaly jasně najevo, že obcházet pravidla je out. Taktně upozornit, že tudy cesta nevede. Nepodceňuji totiž jakýsi fenomén prestiže: myslím, že v skrytu duše každého (i nováčkovského) týmu je touha být vnímán ostatními jako úspěšný tým. A úspěšné týmy (chcete-li známé týmy) jsou ty, které dojdou daleko, ale vždy prostě hrají fér.

Extrémní příklad:
Je pro mě cennější situace, kdy 2 z 10 týmů vnitřně pochopí, že je potřeba hrát fér - než situace, kdy je systém natolik vyladěn, že se podvádět nedá - ale všech 10 týmů by podvádělo, kdyby mohlo:) Nejkrásnější situace by ovšem byla, kdyby 9 z deseti týmů nepodvádělo a ten desátý by to nakonec i díky těm devíti čestným pochopil taky:).


Ale ne. Nejsme až tak v rozporu. To, aby zkušené týmy daly jasně najevo, že obcházet pravidla je out, je dle mne právě ta správná cesta. Doplněná třeba tím, aby se pořadatelé, byť dodatečně vyjádřili ke sporným postupům, aby se zamezilo spekulacím. Špatná cesta je očekávat, že tým, kterému se nepodaří zcela nic, to byť s velkým časovým odstupem shledá přínosem a obohacením pro rozvoj sama sebe. Neshledá. Opravdu ne. Jestliže se to podařilo vašemu týmu, blahopřeju. Nevěř tomu, že budete mít zástupy následovníků. I pokud by k takovémuto obohacení skutečně došlo a tým si to neuvědomil a nepřiznal, je to sice milé, ale z hlediska Tmou k ničemu. Jeho přístup se tím nezmění.

Albert Stallone. napsal:

Znáš klasické heslo "zážitek nemusí být nutně pozitivní, stačí, když je silný"?


Znám. Nehovoří se tam nic o tom, jaký je důsledek takového zážitku.

Albert Stallone. napsal:

Pralinky zvlášť napsal:
Byl bych rád, kdyby se pořadatelé Tmou nepřizpůsobovala realitě, resp. hráčům jako tenký kmínek ve větru. Ale měli by si tuto realitu alespoň přiznat. Pokud to neučiní, jedná se o příslovečnou nejkratší cestu do pekel, dlážděnou dobrými úmysly.
SvPZ.

Nevím, jestli to chápu správě - myslíš to tak, že pokud budou orgové ignorovat, že někteří hráči mají tendence podvádět, a neošetří to tudíž v pravidlech, že hra půjde do háje?
Osobně si mysím, že to tak a) není (docela solidní pravidla jsou) a b) že podváděním se nedá vyhrát (tedy zatím), nota bene většinou ani dojít do konce - což jsou na Tmou ty jediné prestižní výsledky. A upřímně, jestli někdo dohaluzí s nápovědama s bídou do půlky trasy, to je imho dost jedno...


Ne. Nemyslím si to. Pravidla se dají natahovat do alelujá. Myslím si, že cesta do pekel je očekávat, že se to spraví samo tím, jak účastníci
a) dodatečně ocení svoje negativní zážitky jako pozitivum v konečném důsledku.
b) po obejití pravidel uvidí, že se to tak stejně houfně dělá, a po hře už po tom stejně ani pes neštěkne. Měl by aspoň trochu zaštěkat i po hře a dát najevo, že to FAKT vadí. Viz výše.

SvPZ.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 22:19    Předmět:

Pokud sam hraji cestne a vidim kolem sebe hrace, kteri tak necini, muzu sice na ne zacit volat, ze to je nefer, a pri zadosti o radu je slusne poslat do haje. Ale z jake pozice bych to asi tak delal? Vypadal bych jako exot, pripustme si to.
Pak bych taky mohl hru prestat hrat, ale to by
1. me nepotesilo
2. bylo kotraproduktivni, protoze ve hre by s timto pristupem nakonec zustaly pouze necestne tymy
Proto je prirozene, ze volim treti cestu - volam na orgy, aby to nejak napravili. Bud vytvorenim kontrolnich a restrikcnich mechanismu, nebo alespon dostatecne zretelnym napominanim tech necestnych. (Ano, zverejneni kodexu Bud dobry Tmar vnimam jako prvni slibny krok.) Nebo nejak jinak (me jako hrace, ktery dostal jen pravidla, nic jineho nenapadne).
Ivo C. napsal:
(otázka, jak podstatné procento to je? Možná velmi malé, pouze je příliš slyšet)

Ze zkusenosti bych rekl, ze jsou pomerne potichu, ale je jich dost, a proto jsou slyset. Ale - proc to skutecne nezksuite zjistit? Prijde mi to jako:
"Co kdyz byl ten sip otraveny?"
"A co kdyz nebyl?"

Lukas
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: čt. říjen 13, 2005 23:55    Předmět:

Ivo C. napsal:
TO MANEC:
Ve zcela obecné rovině vidím komunikační problém v tom, že Ty chápeš zážitkovou pedagogiku jako "vzdušné zámky". Resp. příliš se v jejich principech neorientuješ (to není výtka, jen konstatování). V tuhle chvíli se
...


Ve svych poslednich 2-3 prispevcich jsem se snazil vyjadrit zejmena dve hlavni myslenky:
1) ze je dobre aby si orgove ujasnili motivaci jednotlivych aspektu/pravidel hry, zejmena zda jsou racionalni ci citove
2) ze je dobre aby orgove znali realnou situaci ve hre
I pres jejich pomernou obsahlost to myslim bylo snadno desifrovatelne.

Tvuj prispevek, ac nadepsan "TO MANEC:", mi neprijde byt reakci ani na jedno z techto temat, spise unikem nekam dal. Tim nerikam ze nektera temata v nem nejsou sama o sobe take zajimava, ale bylo by myslim prospesnejsi venovat se alespon (2) nez neustale hnat diskuzi do sirky. Ona totiz neochota orgu (incl. Tebe) vyjadrovat se k (2) uz zacina byt ponekud podezrela. Zacina mi to pripominat tu vecne nezodpovezenou otazku "A to je zid, ten Lala?".

Diskuzi o zazitkove pedagogice nehodlam vest, protoze me nezajima a pouzil jsem ji jen jako ilustraci pro vyse uvedene, nikoli jako tema samo o sobe. Navic mam silne podezreni ze je to jen soubor slozitych pojmenovani pro jednoduche veci.

Ivo C. napsal:
Proč jsme ve sporu? Většinou mám pocit, že směšuješ kritiku produktu s kritikou procesu - a mnohdy mi není přesně jasné jasné, co vlastně přesně kritizuješ (nevidím Tvůj cíl). ...


Ja myslim ze se vyjadruju dostatecne jasne, ostatne vetsinou jsem (nejen na tomto foru) kritizovan za prilis jasna vyjadreni spise nez za prilis nejasna. Tak nevim ...

Manec
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: pá. říjen 14, 2005 00:48    Předmět:

Ad soutezeni a obchazeni pravidel, to mi prijde docela podstatne:

Ivo C. napsal:

Jsem zajedno s Radkem P. - víme, že část týmů nehraje čestně (otázka, jak podstatné procento to je? Možná velmi malé, pouze je příliš slyšet).

Podstatné je ze je to procento velmi podstatné, alespon AFAIK.
Na posledni Tme bylo podle meho odhadu a vzpominek (oboji se muze mylit) "mimo hru" minimalne polovina tymu ktere jsme k ranu potkavali.
Mimo zaznam bych rekl spis neco okolo 80%, pokud chcu byt velmi opatrny, rikam polovina.
Na Tmou5 (ta s tim restartem) se mi po hre donesly informace od radove deseti tymu. Jake bylo me prekvapeni kdyz jsem zjistil ze tu zakysovku (po napovede) vylustily pouze asi 3-4 z nich? Ostatni to uhaluzili, sli s davem nebo zavolali kamosum z jinych tymu. Ta cisla jsou samozrejme nepresna, ale pomer sedi. Zapamatoval jsem si to zejmena pro to, ze i me, ktery si o poctivosti tymu nedela iluze, ten pomer sokoval.

To jsou me vzpominky, samozrejme daleko cennejsi by bylo pokusit se to zjistit objektivneji, nejlepe nejakou anketkou. (Zase je to tady.)

K pripadne obave ze by se tymy stejne k nepoctivosti nepriznaly:
Ja vlastne neznam zadny tym ktery by se nejakym opravdovym podrazem chtel dobrat nejakych vysledku na bedne nebo tak. (mysleno umisteni, ne konkurencni hra)
Ale naopak potkavame mnoho tech, kteri bez jakychkoli "zlych" umyslu proste chteji pokracovat ve hre, tak holt neco vyhaluzi nebo nekomu brnknou.
Ja chapu ci spise uznavam opravnenost touhy orgu aby takto tymy nepostupovaly, ale budete to mit velmi tezke - apelovat na nekoho aby z rekneme "moralnich duvodu" takto nejednal, pokud on sam v tom "nevidi nic spatneho", je tezke.

Ivo C. napsal:

... Zkontrolovat fér hru v masovém měřítku nejde. Zároveň se ukazuje, že zkušenější týmy čestně hrají. Celý text Dobrého Tmáře vyšel ze zvykových pravidel týmů, tak jak jsou zkušenými hráči respektovány. Podle mě je nejefektivnější mechanismus proti porušování pravidel výchova: stačí, aby zkušené týmy dávaly jasně najevo, že obcházet pravidla je out. ...


Tady se neustale stretavaji narky hracu "at orgove zajisti dodrzovani pravidel" s nazory orgu "dodrzovani pravidel je (hlavne) veci moralky hracu". Pravda je ale nekde uprostred.
Teze1: Nedilnou soucasti kazdych pravidel jsou nastroje k jejich vymahani, pravidla bez techto nastroju skoro ani nejsou pravidly. (Podrobnejsi diskuze je mimo rozsah tohoto fora.)
Proto by orgove meli delat maximum k vymahani pravidel.
Na druhe strane je jasne ze at budou delat cokoli bez spoluprace a cestnosti hracu to nepujde. Ale prave tim okamzikem kdy pro to orgove neco delaji se stava jejich apel na poctivost tymu opravnenym.
Muj nazor je ze by orgove mohli udelat trochu vic (viz treba ty kontrolni kody). A ano, i tymy by se mely polepsit.

Ale jeste spise, ci spise systemoveji, vychazeje z Teze1, ja navrhuju ty napovedy (zase je to tady). Kdyz nedokazu neco (ani trochu) zajistit, musim na to rezignovat, byt s tezkym srdcem. To tedy neni podlehnuti a podvoleni se nepoctivym, jak kdesi pise Ivos, to je pochopeni a akceptovani limitu realneho sveta. (Toto je jen vysvetleni, nikoli nove volani po napovedach.)

zase Manec no, uz koncim teda
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: pá. říjen 14, 2005 01:15    Předmět:

Takhle kratkej a konstruktivni prispevek uz jste ode me dlouho nevideli:

Pravidla hry TMOU napsal:
Nalezne-li tým náhodou stanoviště s pořadovým číslem vyšším, než které právě hledá, nesmí si vzít zprávu. Musí nejprve najít předchozí stanoviště a vyřešit příslušnou zprávu.


Castou pricinou nalezeni stanoviště s pořadovým číslem vyšším než které tym právě hledá byva pritomnost hlidace (casto pak umocneno jeho proflaklym ksichtem nekoho z Radkovy familie, jen v tom nejlepsim smyslu a ze pozdravuju Smile Smile Smile )

Navrh na vymahani pravidla: Je-li stanoviste opatreno hlidacem, necht tento vydava zadani osobne a jen po predlozeni zadani (pripadne reseni) predchoziho stanoviste.

Pokud jsem takhle nad ranem neco prehlidl proc by to nefungovalo vmette mi to do tvare.

Manec

P.S: navrhovane hlida rovnez nasl. pravidla, alespon castecne:

Pravidla hry TMOU napsal:
Zpráva se na stanovišti vyskytuje ve více kopiích. Není-li uvedeno jinak, připadá na každý tým právě jedna kopie; brát více než jednu kopii zprávy je zakázáno. Výjimkou může být pouze případ, kdy tým svou zprávu ztratí nebo nedopatřením zničí. Zprávy pro ostatní týmy se nesmí ničit ani pozměňovat.

Během hry je zakázáno jít záměrně v závěsu za jiným týmem (nebo týmy) s cílem nechat se vést na další stanoviště.

Je zakázáno v průběhu hry vytvářet nová složení týmů. Tím se rozumí situace, kdy se z rozpadlých týmů vytvoří tým nový apod.
Návrat nahoru
Radek Pelánek
Organizátor


Příspěvky: 44

Zaslal: pá. říjen 14, 2005 07:39    Předmět:

Manecu, to není o tom, že my bychom tvoji zpětnou vazbu nechápali nebo ji nedovedli realizovat. Jsem přesvědčen, že bychom zvládli (a že by to pro nás bylo výrazně jednodušší) uspořádat tu hru tak, aby se tobě velmi líbila: šifry s jednoznačným logickým řešením, kontroleři všude po trati, korektní závod, ... (pokud se trochu mýlím v té představě, tak to neřeš, detaily nejsou důležité).

Ale my to tak nechceme. To by pak prostě nebylo Tmou. Mnohé z důvodů jsou charakteru, který ty pravděpodobně neuznáváš a (z mého pohledu) nemá moc smysl s tebou o nich diskutovat.

Raďa

PS Při čtení téhle diskuze (obecně, nejen Manecových příspěvků) mám pocit, že orgové Tmou jsou mystické bytosti, které sídlí někde za polárním kruhem a celý rok jen připravují Tmou. Obávám se, že tomu tak není...
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. říjen 14, 2005 09:24    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Navrh na vymahani pravidla: Je-li stanoviste opatreno hlidacem, necht tento vydava zadani osobne a jen po predlozeni zadani (pripadne reseni) predchoziho stanoviste.


Možná se budeš divit, ale napadlo nás to taky:).

Přehlédl jsi jednu věc: tuto službu nelze zařídit na každém, byť hlídaném stanovišti - pouze na stanovišti, které je hlídáno dvěma osobami. Stanoviště hlídané jednou osobou není hlídáno zcela nepřetržitě (oni ti hlídači občas musí na záchod, nebo se potřebují nasvačit - a zvlášť v době průchodu hlavního pelotonu by toto dělalo velké organizační potíže). V terénu pak již stanoviště většinou nejsou hlídána (tolik lidí fakt neseženeme).

Nicméně jisté kontroly na TMOU budou!!!

Co se týče nápověd mezi týmy, haluzení atd. - tak tady je výtka, že neznáme realitu, asi mimo. Nezapomeň, že jsem dlouholetý hráčSmile Naše názory na to, jak s touto informací pracovat se ale prostě liší. Jako hráč jsem zároveň zaznamenal trend: tým, který při své první účasti na hře pravidla obchází, to mnohdy děla proto, že je nezkušený (ani si to neuvědomuje). Ve chvíli, kdy Ti takový tým řekne: "došli jsme s nápovědou na 12" a ty mu (jako zkušený tým) řekneš, hm: "takže vlastně jste skončili na 7, pak už jste nebyli ve hře a nemá smysl o tom mluvit," tak to tomu týmu dost vrtá hlavou. Mnohdy není potřeba ani takový rozhovor, protože si tým sám uvědomí, že byla blbost nechat si poradit - že to bylo v jejich silách. Stručně: s opakovanou účastí na hrách prudce klesá ochota účastníků obcházet pravidla, protože tím ztrácejí týmovou prestiž i vlastní dobrý pocit.

To, co s tím momentálně děláme, je vedení této diskuse, široký apel, revize pravidel, vytyčení jednoduchého etického kodexu. To vše zprůhledňuje vědomí hráčů, co je podle pravidel a co ne. Dřív toto vědomí až tak silné nebylo...

A myslím, že právě to, co třeba FIMANI pro potírání nečestnosti mohou udělat, je nemlčet na hře, když vidíte chování v rozporu s pravidly.

Ještě poznámka ke statistikám: NEBUDEME ani po TMOU 7 zjišťovat, kam který tým dorazil tzv. "neoficálně". Jasně dáváme najevo, že něco jako "neoficiální postup" pravidla neznají - a proto je krajně nevhodné, aby organizátoři vytvářeli nějaké neoficiální statistiky. Tým postupující neoficiálně hraje PROTI PRAVIDLŮM!

Co se týče loňské hry, tak tým, který na hře tvrdil, že postupuje neoficiálně, a pak zapsal do OFICIÁLNÍ statistiky vyluštění šifry, na kterou podle vlastního mínění dorazil neoficiálně, má zřejmě těžce poškozené rozlišovací schopnosti. Šifra, se kterou si nechal poradit, je ta, na které skončil, kterou nerozluštil. Dál už byl jenom "postmoderním turistou", nikoliv hráčem TMOU.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: pá. říjen 14, 2005 10:28    Předmět:

Ivo C. napsal:
FIMAN++ napsal:

Navrh na vymahani pravidla: Je-li stanoviste opatreno hlidacem, necht tento vydava zadani osobne a jen po predlozeni zadani (pripadne reseni) predchoziho stanoviste.

Možná se budeš divit, ale napadlo nás to taky:).

Great! V tom pripade bych se rad divil jeste vic az to na letosni Tme uvidim!

Ivo C. napsal:
Přehlédl jsi jednu věc: tuto službu nelze zařídit na každém, byť hlídaném stanovišti - pouze na stanovišti, které je hlídáno dvěma osobami. Stanoviště hlídané jednou osobou, není hlídáno zcela nepřetržitě (oni ti hlídači občas musí na záchod, nebo se potřebují nasvačit - a zvlášť v době průchodu hlavního pelotonu by toto dělalo velké organizační potíže). V terénu pak již stanoviště většinou nejsou hlídány (tolik lidí fakt neseženeme).

S dvěma hlidaci souhlas, to jsem si neuvedomil, vec to "zdrazuje", ale neznemoznuje.
Uvazme tedy trivialni modifikaci:
Je-li stanoviste opatreno hlidacem, necht tento vydava zadani osobne a jen po predlozeni zadani (pripadne reseni) jednoho ci vice bezprostredne predchazejicich stanovist.
Potom i takovato kontrola na kazdem 3-4 stanovisti by byla velmi ucinna.

Ivo C. napsal:
Nicméně jisté kontroly na TMOU budou!!!

Uz ted se na ne tesim.

Manec
Návrat nahoru
Tmou a stepi divocin



Příspěvky: 8

Zaslal: so. říjen 15, 2005 13:13    Předmět:

Ivo C. napsal:
FIMAN++ napsal:

Navrh na vymahani pravidla: Je-li stanoviste opatreno hlidacem, necht tento vydava zadani osobne a jen po predlozeni zadani (pripadne reseni) predchoziho stanoviste.

Možná se budeš divit, ale napadlo nás to taky:).

Great! V tom pripade bych se rad divil jeste vic az to na letosni Tme uvidim!

No jako napad to opravdu neni spatne, ale...tym ma pet lidi. Jestlize se ve meste tym rozdeli, tak ten co dojde na stanovise u sebe sifru mit nemusi (bere se pouze jedna kopie).
Pamatuji si lonskou predposledni mestskou sifru, vylustili jsme ji v saline az cestou na nadrazi. Takze tym pokracoval na nadrazi a ja bezela pro posledni sifru, nemyslim si, ze bych tu predchozi mela sebou.
Dalsi priklad, dva clenove tymu v Troubsku (Smile ), zbytek nekde v teple v hospode. My byli jeste stale v Troubsku, kdyz zbytku tymu doslo, ze dalsi sifra je jinde. A takovych rozdeleni je ve meste spousta.
Tj. neni to spatne opatreni, ale tymy by o nem meli byt predem informovany.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: ne. říjen 16, 2005 17:24    Předmět:

Nejprve proč vůbec píšu: vzpomněl jsem si na jednu wellknown situaci z Tmou II, kdy dost nevhodně použitá píseň o rudých partizánech z ruské občanské války *) nasměrovala většinu týmů k "Partyzánovi" na bývalé Rudé náměstí, kde neúspěšně ohledávali pomník, blízké křoviny i odpadkové koše, zkoušeli luštit náhodně vybufetěné knížky s nastříhanými písmenky atd. Měl by se dobrý Tmář vyhnout komunikaci s jinými týmy i v takové situaci, nebo není nic proti ničemu ptát se, jestli teda na tom daném místě šifru nalezli atp.?

*) což mi nemůže nepřipomenout, že i druhý pokus o audiooživení skončil hodně neslavně, tak snad se letos Orgové vyhnou větším experimentům a discman bude použit jen nějak "uměřeně" ;-)

S tím souvisí, jestli i na Tmou platí "pravidlo" (výslovně zavedené tuším na Exitu), že pokud zprávu nenajdu do deseti minut, jsem na špatném místě. Pokud platí, možná by bylo vhodné je zmínit v Pravidlech (nebo je Manuál taky jedním ze zdrojů smyslu hry? ;-).

Pralinky zvlášť napsal:
Špatná cesta je očekávat, že tým, kterému se nepodaří zcela nic, to byť s velkým časovým odstupem shledá přínosem a obohacením pro rozvoj sama sebe. Neshledá. Opravdu ne. Jestliže se to podařilo vašemu týmu, blahopřeju. Nevěř tomu, že budete mít zástupy následovníků.


Nevím, jestli se na to nedíváš trochu špatně. To přece není jako nějaký automat, že vhodíš deset korun a vypadne kafe. Orgové nemůžou ten "zážitek" (budiž to zkratka pro to všechno možné, co psal Ivoš) někomu nějak vnutit. Jen vytvářejí nějaké podmínky, ve kterých podle nich tyto zážitky mohou nastávat. Každý toho pak může a nemusí nějak využít, něco si z toho odnést, nebo taky neodnést. Znám lidi, kteří byli na jedné Tmou, bylo jim zima atd., takže je to nijak celkově nezaujalo. To ale přece nemůže být argument pro to, aby celá Tmou byla měkčí. Stejně tak z toho, že někdo někde zakysl, došel na hranici svých možností a nic mu to "nedalo", mi nijak neplyne, že by hra měla být stavěná tak, aby týmy nedocházely na hranice svých možností/nezakysaly. Jestli to většině něco dá, nebo jestli z toho dokázal něco vytěžit jen Ivův tým, to jsou bez dalšího, obávám se, jen spekulace.

Ivo C. napsal:
Co se týče nápověd mezi týmy, haluzení atd. - tak tady je výtka, že neznáme realitu, asi mimo. Nezapomeň, že jsem dlouholetý hráč:)


To nikdo nezapomíná, ale musíš sám uznat, že vyjádření jako

Ivo C. napsal:
víme, že část týmů nehraje čestně (otázka, jak podstatné procento to je? Možná velmi malé, pouze je příliš slyšet)


o tom poznání reality mohou v někom vzbuzovat určité pochybnosti. ;-)

Ivo C. napsal:
Přispůsobení hry realitě - ve smyslu, když hráči podvádí, smiřme se s tím a upravme hru, je nepřijatelná. Je to přesně to, co mi vadí na českém světě: bezpáteřní ohebnost a ochota se všemu přizpůsobit. Přitom je to tak snadné: nápovědu přece nemohou týmy dostat od nikoho jiného, než od jiných úspěšných týmů!!!.


;-) No, přiznejme si, že tohle není úplně správná úvaha, pokud to není přímo demagogie, žejo. Samozřejmě velkou část příležitostí k postupu mimo pravidla tvoří snadná možnost nalezení dalšího stanoviště.
V takové souvislosti se nabízí i otázka:

Je korektním způsobem postupu k dalšímu stanovišti oběhnutí všech možných pokračování, pokud tato pokračování jsou výslovně vyjmenována v zadání, jako tomu bylo na Tmou V? Musí dobrý Tmář šifru skutečně vyluštit, nebo může naznat, vypadá to těžký, půlka valte obíhat, dokud jezdí MHD, matematikové v týmu zkusí luštit, uvidíme, kdo dřív?

FIMAN++/Lukáš napsal:
Pokud sam hraji cestne a vidim kolem sebe hrace, kteri tak necini, muzu sice na ne zacit volat, ze to je nefer [...]
Pak bych taky mohl hru prestat hrat [...] volim treti cestu - volam na orgy


No taky by sis jich ještě nemusel všímat (myšleno v tom případě, pokud "nejsi tázán", co si myslíš o férovosti a podobně). Mě to asi nijak zvlášť nedeptá, že v určitých částech hry potkávám nějaké týmy, které se tam nedostaly úplně čistě. Do konce stejně nedojdou, jak už zde poznamenal(a) Albert Stallone. Čili z mého pohledu, když tak Orgy poslouchám, asi bych tyhle debaty taky nechal až po hře. Sice bych nebyl příliš optimistický, nakolik tyto diskuse a další věci zprůhledňují vědomí hráčů, jak píše Ivo C., spíš bych si myslel, že většinu to nijak zvlášť nezasáhne, ale však uvidíme. Pak případně zase poreferujeme, jak to bylo z našeho pohledu, oni si třeba zase pomyslí, že realitu znají dostatečně dobře, no a tak co. ;-)

P.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: ne. říjen 16, 2005 20:47    Předmět:

Tmou a stepi divocin napsal:
FIMAN++ napsal:

Navrh na vymahani pravidla: Je-li stanoviste opatreno hlidacem, necht tento vydava zadani osobne a jen po predlozeni zadani (pripadne reseni) predchoziho stanoviste.


No jako napad to opravdu neni spatne, ale...tym ma pet lidi. Jestlize se ve meste tym rozdeli, tak ten co dojde na stanovise u sebe sifru mit nemusi (bere se pouze jedna kopie).
Pamatuji si lonskou predposledni mestskou sifru, vylustili jsme ji v saline az cestou na nadrazi. Takze tym pokracoval na nadrazi a ja bezela pro posledni sifru, nemyslim si, ze bych tu predchozi mela sebou.
Dalsi priklad, dva clenove tymu v Troubsku (Smile ), zbytek nekde v teple v hospode. My byli jeste stale v Troubsku, kdyz zbytku tymu doslo, ze dalsi sifra je jinde. A takovych rozdeleni je ve meste spousta.
Tj. neni to spatne opatreni, ale tymy by o nem meli byt predem informovany.


Spravne pripominky!
Muj navrh nabizi 2 alternativy, zalezi ktera by se zvolila:
- pokud by se kontrolovalo reseni (nejaky jeho atribut, klicovy krok atp.) ci nejaky kontrolni kod ze zadani, tebou popisovany problem nenastava, protoze tym si tuto informaci muze snadno sdelit telefonicky.
Nevyhodou teto alternativy je ze by se pak tato kontrola dala breaknout ilegalni mezitymovou spolupraci. Ja bych se toho ale zas tak nebal.
- pokud by se kontrolovalo zadani, tj. ze je tym ma, je tu potencialni problem jak pises. Nabizi se nasledujici reseni: kazde zadani by melo 2-4 kontrolni ustrizky ktere by stacilo predlozit. Takze i pri rozdeleni tymu by kazda jeho cast mohla jeden ustrizek mit. (Kontrolnim ustrizkem rozumim malou cast zadani s nejakou pro dane stanoviste specifickou znackou kterou lze od zadani oddelit.)

Ale jak jsem nad tim tak premyslel, napada me i otazka zda je to skutecne problem. Situace rozdeleni tymu, ktere tu popisujes, jsou relevantni a nastavaji, to je fakt. A jsou korektni.
Na druhe strane rozdeleni tymu je typicke prave pro haluzeni. Jsou to ty situace typu:
- ma to 6 pismen, to by mohlo byt MistoX dva kilaky odsad, Servaci bez se tam mrknout, my lustime dal. (Prizemz obvykle zahy nasleduje Servac: "Jeste tam nejsu, ale v buse je spousta tymu, asi to bude ono, pojedte sem")
- je to nejakej kostel, jsou tady 3 ktery by to mohly byt, pojdme to obehnout
- apod.

Takze me by vlastne nakonec vubec nevadil popisovany side-effect tohoto pravidla, totiz ze at se tym rozdeli jak chce, k dalsimu stanovisti musi dorazit ta cast s predchozim zadanim.
Jak uz bylo receno, bylo by to nove restriktivni pravidlo ktere by jistym zpusobem omezilo dosud korektni chovani, v tom mas pravdu. Ale me se ted zda ze bych to (moc) nepostradal.
Dokonce se mi v tehle chvili ta myslenka libi natolik, ze bych ju tahl jeste dal:

Co kdyby na zacatku hry kazdy tym dostal svuj specificky stafetovy kolik (kus papiru s nazvem tymu, rokem a razitkem Tmou, obtizne kopirovatelne) a zadani se vydavalo jenom proti jeho predlozeni.

Je to okamzitej napad, nemam to promysleny a vyzyvam k diskuzi. Nevylucuju ze jsem neco prehlid, sem s tim. Ale urcite by to solidne omezilo jiste caste typy haluzeni.

Tmou a stepi divocin napsal:
... Tj. neni to spatne opatreni, ale tymy by o nem meli byt predem informovany.

To je samozrejme, jakakoliv z diskutovanych alternativ by byla nove pravidlo ktere by kazdy tym musel predem znat.

Manec
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: po. říjen 17, 2005 10:18    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Co kdyby na zacatku hry kazdy tym dostal svuj specificky stafetovy kolik (kus papiru s nazvem tymu, rokem a razitkem Tmou, obtizne kopirovatelne) a zadani se vydavalo jenom proti jeho predlozeni.


Tak přesně takovým kolíkem byla na Krtčí norou "Karta týmu".

Zdá se vam korektní následující postup?
Dostaneme zadání šifry. Analyzujeme jej, třeba i kousek vyluštíme, nebo odhadneme, kam by mohla hra pokračovat (viz. manuál Tmou), zkrátka jakkoli korektně zjistíme, kterým směrem by mohlo být další stanoviště. Pošleme hned bezcílně Serváce a Pankráce s Kartou týmu tím směrem, jen aby byli blíž zadání příští šifry. Mezitím zbytek týmu doluští původní šifru a výsledek zavolá Servácovi s Pankrácem, kteří ji v krátké době vyzvednou a začnou luštit. Zbytek týmu mezitím přijde a pomůže s luštěním, případně Servác s Pankrácem dokonce !vrátí nepoškozené zadání do fólie! a běží dál očekávaným směrem.
Podobná strategie se nám osvědčila na Tmou 6 mezi šiframi 11 a 13 (s tím rozdílem, že jsme čekali a předali zadání týmu, nevraceli je do obálky). (Mimochodem, pro úplnou správnost uvedu, že jsme podle pravidel dobrého tmáře loni skončili na devítce.)

Jinak se mi zdá, že je to tu už dost off-topic (můj příspěvek nevyjímaje), ale tohle vlákno je asi nejživější, proto sem všichni píšou, takže se omlouvám...
Vítek
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 17, 2005 10:44    Předmět:

Proudoví krtci + napsal:
FIMAN++ napsal:
Co kdyby na zacatku hry kazdy tym dostal svuj specificky stafetovy kolik (kus papiru s nazvem tymu, rokem a razitkem Tmou, obtizne kopirovatelne) a zadani se vydavalo jenom proti jeho predlozeni.


Tak přesně takovým kolíkem byla na Krtčí norou "Karta týmu".


Super! (Ja na Krtci norou nikdy nebyl.) A take se u vas zadani vydavalo jen proti karte tymu? Nebo mela jiny ucel?

Proudoví krtci + napsal:

Zdá se vam korektní následující postup?
Dostaneme zadání šifry. Analyzujeme jej, třeba i kousek vyluštíme, nebo odhadneme, kam by mohla hra pokračovat (viz. manuál Tmou), zkrátka jakkoli korektně zjistíme, kterým směrem by mohlo být další stanoviště. Pošleme hned bezcílně Serváce a Pankráce s Kartou týmu tím směrem, jen aby byli blíž zadání příští šifry. Mezitím zbytek týmu doluští původní šifru a výsledek zavolá Servácovi s Pankrácem, kteří ji v krátké době vyzvednou a začnou luštit. Zbytek týmu mezitím přijde a pomůže s luštěním, případně Servác s Pankrácem dokonce !vrátí nepoškozené zadání do fólie! a běží dál očekávaným směrem.


To je spravna otazka na kterou jsme taky opakovane narazili. Popsany postup ma podle me jediny nasledujici problem:
Servác a Pankrác dostavaji behem sveho presunu velmi podstatnou zpetnou vazbu v podobe pozorovani ostatnich tymu. Takze oni zahy sdeli zbytku svyho tymu neco jako "Je tu spousta tymu, asi to bude ok, lustete dal zvolenym smerem." nebo naopak "Nikdo krome nas tu neni, asi to nebude spravna cesta, zkuste lustit uplne jinym smerem."
Popripade taky Servác a Pankrác nemusi tak uplne presne vedet kam jdou, jenom odhadli smer, a podle pruvodu ostatnich tymu mohou svuj postup upresnit ci dokonce dalsi stanoviste najit. Pak uz to ma ale velmi blizko k "jiti v zavesu", prestoze to tak treba nebylo na pocatku mysleno.

Ja neumim na danou otazku jednoznacne odpovedet. Fakt je ze my (FIMANi) to nedelame (aspon co si pamatuju) a loni jsme vedli velkou diskuzi o tom ze to asi budeme (ac neradi) muset zacit taky delat, protoze to pozorujeme u ostatnich (i hodne dobrych!) tymu a je to pro nas citelna konkurencni nevyhoda.

Taky nevidim jak to upravit pravidly protoze jak uvadim je tu cela skala velmi podobneho chovani ktere muze velmi snadno spadnout za hranu korektnosti, ale nutne nemusi.
Opet chapu jako pozitivni, ze mnou navrhovane pravidlo ze zadani se vydava hlidacem oproti predlozeni zadani predchoziho by toto chovani hodne eliminovalo.

Proudoví krtci + napsal:

Jinak se mi zdá, že je to tu už dost off-topic (můj příspěvek nevyjímaje), ale tohle vlákno je asi nejživější, proto sem všichni píšou, takže se omlouvám...
Vítek

Doufam ze nejsu sam komu tahle diskuze prijde dost vecna a konstruktivni a byl bych fakt rad kdyby se v ni pokracovalo. Off-topic je jenom wrt. nadpis vlakna, tak to snad zas tak nevadi.

Manec


Naposledy upravil FIMAN++ dne po. říjen 17, 2005 11:14, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 17, 2005 11:10    Předmět:

Otazka Krtku me privadi jeste k jednomu aspektu, a to je ten moment brani si zadani a opetovneho vraceni:

Zdá se vam korektní následující postup?
Tym je v prvni tretine pelotonu a prichazi ke stanovisti kde je plna obalka zadani, evidentne hodne pres stovku (pres polovinu vsech). Tym si vezme ne jednu, ale 2-3 kopie zadani aby mohli vsichni clenove tymu lip lustit a odchazi lustit nekam opodal. Po vylusteni pripadne po nejakem rozumnem case tam vsechna zadani krome jednoho zase vraci, samozrejme nijak neupravena.

Uvedeny postup
- evidentne nijak neomezuje ostatni tymy, zadani je porad dost
- prinasi konkurencni vyhodu tymu, nekdy v tom ze rozmnozeni zadani je nezbytne a pritom casove narocne, jindy treba jen tim ze si kazdy muze pohodlneji sednout a koukat do svyho a ne nekomu pres rameno.

Pravidla rikaji:
... Není-li uvedeno jinak, připadá na každý tým právě jedna kopie; brát více než jednu kopii zprávy je zakázáno. ...

Takze strictly speaking to pravidla zakazuji, to je jasne.
Na druhe strane kdo v pravidlech hleda spise toho ducha a selsky rozum, jak k tomu i v teto diskuzi vybizeli nekteri orgove, muze si rict ze to pravidlo je tam proto aby se na vsechny tymy urcite dostalo a ze tudiz kdyz to tento postup neohrozuje, coz evidentne neohrozuje, neni na tom nic spatneho. Tady je videt ze ten selsky rozum neni vsemocny a na nekterych pravidlech je potreba se domluvit presne.

Byl bych rad kdyby se nekdo z orgu (protoze jedine orgove jsou relevantnimi vykladaci "vecneho zameru" nejakeho pravidla) k oboum vyse popsanym situacim (tj. ta Krtci i tato) vyjadril. Popripade by nebylo od veci to nejak explicitne(ji) zanest i do pravidel.

Manec
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. říjen 17, 2005 12:10    Předmět:

Stanovisko k předchozímu dotazu obsahují jak pravidla, tak text Dobrého Tmáře. Brát si více než jednu kopii (není-li uvedeno jinak) je zakázano. Namnožit si šifru v týmu je považováno za nedílnou součást hry.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 17, 2005 12:42    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Servác a Pankrác dostavaji behem sveho presunu velmi podstatnou zpetnou vazbu v podobe pozorovani ostatnich tymu. Takze oni zahy sdeli zbytku svyho tymu neco jako "Je tu spousta tymu, asi to bude ok, lustete dal zvolenym smerem." nebo naopak "Nikdo krome nas tu neni, asi to nebude spravna cesta, zkuste lustit uplne jinym smerem." Popripade taky Servác a Pankrác nemusi tak uplne presne vedet kam jdou, jenom odhadli smer, a podle pruvodu ostatnich tymu mohou svuj postup upresnit ci dokonce dalsi stanoviste najit. Pak uz to ma ale velmi blizko k "jiti v zavesu", prestoze to tak treba nebylo na pocatku mysleno.


Možná bych tu situaci trochu rozvedl: někoho z týmu napadlo, jak se šifra řeší, je téměř jisté, že je na správné cestě, je ale vidět, že realizace bude trochu časově náročnější a nelze ji paralelizovat mezi pět lidí. Nějací členové tedy zůstanou nevyužiti, u FIMANů lelkují kolem, u akčních (proudových ;-) týmů například běží očekávaným "směrem hry", aniž by COKOLI tušili o konkrétní poloze dalšího stanoviště. Myslím, že mohou být situace, kdy tento přístup pravděpodobněji přinese týmu výhodu, než způsobí ztrátu. Dobrým testem korektnosti myslím je, že tým by si tak počínal, i kdyby byl v celé hře sám a šlo mu jen o čas. Čili to jednání samo o sobě je korektní a podle toho je imho potřeba měřit i skutečnost, že v reálu ve hře sám nejsem, a že tedy nějakou informaci získám i z toho, jestli vidím či nevidím jiné týmy. Já jsem ale neběžel napřed, abych je viděl, tak pokud jim to vadí, asi se mají chovat nenápadněji. ;-) Ostatně, oni mě pravděpodobně nerozpoznají, takže chovat se nenápadně lze. Nevidím důvod, proč by můj optimální postup měl být omezován nějakými úvahami o tom, jestli někde někoho potkám (jakože v první pětce by to například korektní bylo a v druhé padesátce už ne).

Ostatně, nebyla by to jediná situace, kdy získám informace z chování jiných týmů, když například přijdu k rybníku a vidím, že les je jedna baterka, řeknu si, aha, zákysová šifra, má smysl vytáhnout karimatky (opět, to samozřejmě není můj případ ;-), můžu zůstat klidný, i když ani po deseti minutách nebudu tušit, která bije, atd. atd.

Nezbývá než doufat, že Orgové skutečně realizují nějaká protizávodní opatření, jak tu trošinku naznačovali, aby se FIMANi nemuseli na stará kolena učit novým, agresivnějším způsobům hry. ;-) [nic proti akčním týmům, naopak to obdivuju, jen ze mě mluví lenost ;-]

FIMAN++ napsal:
Opet chapu jako pozitivni, ze mnou navrhovane pravidlo ze zadani se vydava hlidacem oproti predlozeni zadani predchoziho by toto chovani hodne eliminovalo.


Obávám se, že nikoli. Mírně Tě to zdrží v tom, že musíš zadání opsat. Čili Servác s Pankrácem vyběhnou o něco později.

FIMAN++ napsal:
Proudoví krtci + napsal:
Jinak se mi zdá, že je to tu už dost off-topic (můj příspěvek nevyjímaje), ale tohle vlákno je asi nejživější, proto sem všichni píšou, takže se omlouvám...

Doufam ze nejsu sam komu tahle diskuze prijde dost vecna a konstruktivni a byl bych fakt rad kdyby se v ni pokracovalo. Off-topic je jenom wrt. nadpis vlakna, tak to snad zas tak nevadi.


Už jsem to tu psal, myslím, že původní téma je uzavřené a že pokud zde prochází pár příspěvků denně, bylo by dost neefektivní pro přispívající i čtenáře, kdyby měly být rozdělené do více vláken, hlídalo by se, jestli se neofftopičatí atp.

Ivo C. napsal:
Stanovisko k předchozímu dotazu obsahují jak pravidla, tak text Dobrého Tmáře.


No, vzhledem k pravidlům je to imho správný dotaz, ale stran toho Dobrého Tmáře, hehe, skoro to vypadá, jako kdyby někdo málo studoval doporučené zdroje... ;-) No však my to do hry doženeme. :)

P.
Návrat nahoru
URNA



Příspěvky: 6

Zaslal: po. říjen 17, 2005 20:46    Předmět:

...nevim nevim...
...kdyz to tak pujde dal, stane se z TMOU putovni test IQ pro vzajemne dokazovani si (orgu) svych schopnosti nebo (tymu) sve inteligence. Ale kam se xakru podela hravost? Kde je taktika? Kde je potreba OPRAVDU sirokeho spektra schopnosti tymu? Kde je prostor pro trochu stesti ci smuly? Kde je misto pro priznani porazky bez nutnosti citit se pohanen? Kam se podela radost ze hry i pro ty, kteri TO proste NEDAJI?

Meli by direktivne skakat radosti ve smyslu "zazitkove pedagogiky"?

Mozna nekoho z orgu ranim, ale kdyz bych mel sam za sebe odpovedet na otazku, ktera zaznela o dve stranky vys, tak si myslim, ze zatimco v terenu na Tmou "alespon jednou" porusi dana pravidla priblizne 1/3 tymu, letosni kvalifikaci neudelaly ciste mozna az 2/3 tymu. ...kdo neveri -> jen se schvalne zeptejte kamaradu, co TMOU letos chteji jit na to, jak oni resili 3. uroven (kostka nebo sipky), zda vubec tusi, jak se na to melo jit, nebo jen znaji vysledek...
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: po. říjen 17, 2005 21:21    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Pralinky zvlášť napsal:
Špatná cesta je očekávat, že tým, kterému se nepodaří zcela nic, to byť s velkým časovým odstupem shledá přínosem a obohacením pro rozvoj sama sebe. Neshledá. Opravdu ne. Jestliže se to podařilo vašemu týmu, blahopřeju. Nevěř tomu, že budete mít zástupy následovníků.


Nevím, jestli se na to nedíváš trochu špatně. To přece není jako nějaký automat, že vhodíš deset korun a vypadne kafe. Orgové nemůžou ten "zážitek" (budiž to zkratka pro to všechno možné, co psal Ivoš) někomu nějak vnutit. Jen vytvářejí nějaké podmínky, ve kterých podle nich tyto zážitky mohou nastávat. Každý toho pak může a nemusí nějak využít, něco si z toho odnést, nebo taky neodnést. Znám lidi, kteří byli na jedné Tmou, bylo jim zima atd., takže je to nijak celkově nezaujalo. To ale přece nemůže být argument pro to, aby celá Tmou byla měkčí. Stejně tak z toho, že někdo někde zakysl, došel na hranici svých možností a nic mu to "nedalo", mi nijak neplyne, že by hra měla být stavěná tak, aby týmy nedocházely na hranice svých možností/nezakysaly. Jestli to většině něco dá, nebo jestli z toho dokázal něco vytěžit jen Ivův tým, to jsou bez dalšího, obávám se, jen spekulace.

P.


Ale houby. Já přece vůbec nechci měkčí Tmou. Mně se Tmou líbí tak, jak je. Jen ať si týmy sáhnou na dno. To je dobře. Je dobře, že pořadatelé vytvářejí podmínky pro zážitky. A netvrdím, že JENOM Ivův tým dokázal vytěžit něco víc z neúspěchu na hře. My jsme koneckonců další z nich (hlavně díky Lampě 2004). Ale to, že se o dění zajímám, bavím se s lidmi a sleduju, co se děje, mi stačí k tomu, abych byl přesvědčen, že takových týmů nebude nikdy dostatečné procento k tomu, aby se dalo očekávat, že jenom tyto zážitky povedou k tomu, že týmy zlepší svůj přístup ke hře. Viz ten automat. Je to asi taková spekulace jako tvrzení, že týmy hojně podvádějí. Výše uvedený předpoklad neshledávám ničím opodstatněný a jeho výsledkem je pořadatelské tak trochu čekání na Godota. To bylo letos narušeno vydáním etického kodexu Buď dobrý Tmář a já doufám, že bylo krokem prvním, nikoli posledním. A tím rozhodně NEVYZÝVÁM ke změně pravidel či charakteru hry.
Síba von Pralinky zvlášť.
Návrat nahoru
ŠAVLE



Příspěvky: 5

Zaslal: po. říjen 17, 2005 22:32    Předmět:

Nedalo mi to a požádal jsem spřátelený tým ŠAVLE o možnost přes jejich konto sem něco napsat. Nějak nechápu ten slovník "konkurenčních výhod" a étos "elitních týmů". Tmou i Bedna pro mě vždycky byly zážitek v podstatě individuální nebo vnitrotýmový - noční výlet lesem, nápadité úkoly, poznávání zákoutí města, v hlubší rovině test vytrvalosti, soudržnosti, sestavení týmu a jeho udržování v optimálním chodu, překonávání krizí. Cílem bylo vždycky především dojít, lhostejno kolikátí. Jak jdou ostatní týmy, ve kterých někoho znám, je sice rozhodně zajímavé, ale nikdy mě nenapadlo na základě toho vymýšlet rafinované taktiky, jak být někde o pár minut dřív než někdo jiný. Je to přece hra a ne dostihy! Vstupuje do ní tolik různorodých faktorů, z nichž jen ty nejméně důležité umožňují takový primitivně technický dopink jako jsou notebooky, gpsky nebo polohaluzící servácové. To podstatné je tým - jestli šlape, jestli si to užívá, jestli ho jen tak něco nerozloží - a samozřejmě štěstí či "božská jiskraí" v tu správnou chvíli. My bychom ostatně loni ani nikoho nikam dopředu vysílat nemohli - Pankráce jsme do týmu nesehnali, těhotný Servác se šel po osmé šifře vyspat, Bonifác nevlastní mobil a jediný, kdo měl mapu, byl Medard.

Dalibor, loni Fň, letos tester
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: út. říjen 18, 2005 01:38    Předmět:

URNA napsal:
...letosni kvalifikaci neudelaly ciste mozna az 2/3 tymu. ...kdo neveri -> jen se schvalne zeptejte kamaradu, co TMOU letos chteji jit na to, jak oni resili 3. uroven (kostka nebo sipky), zda vubec tusi, jak se na to melo jit, nebo jen znaji vysledek...


By mě zajímalo, jak jsi na tohle číslo (dvě třetiny) přišel. V kvalifikaci mě napadají dva způsoby, jak by se možná dalo haluzit, jen je nechci popsat a poskytnout tak případným plantážníkům návod. Ale dvě třetiny, to snad ne. Ale asi jsem i já idealista a k tomu ještě naivní.
V seznamu registrovaných týmů si jde všimnout několika podezřelých týmů (podle názvu, jejich "jmen" atp.), to ano.

Tak mě bude hřát, že jsme aspoň tu kvalifikaci udělali čistě (a po nocích strašit, jak může někoho bavit tohle obejít švindlem - a nám sebrat tu jedinou radost v roce, když nepočítám Mikuláše :o).
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. říjen 18, 2005 08:10    Předmět:

Dalibor, dříve Fň napsal:
Nedalo mi to a požádal jsem spřátelený tým ŠAVLE o možnost přes jejich konto sem něco napsat. Nějak nechápu ten slovník "konkurenčních výhod" a étos "elitních týmů".


No jo, chápu, že když jdeš první s několikahodinovým náskokem, vidíš to hemžení zbytku týmů kdesi na obzoru z trochu jiné perspektivy. ;-) Ale vážně:

Dalibor, dříve Fň napsal:
Tmou i Bedna pro mě vždycky byly zážitek v podstatě individuální nebo vnitrotýmový - noční výlet lesem, nápadité úkoly, poznávání zákoutí města, v hlubší rovině test vytrvalosti, soudržnosti, sestavení týmu a jeho udržování v optimálním chodu, překonávání krizí. Cílem bylo vždycky především dojít, lhostejno kolikátí.


Po sem OK, možný pohled na hru. Jenže dál

Dalibor, dříve Fň napsal:
Jak jdou ostatní týmy, ve kterých někoho znám, je sice rozhodně zajímavé, ale nikdy mě nenapadlo na základě toho vymýšlet rafinované taktiky, jak být někde o pár minut dřív než někdo jiný. Je to přece hra a ne dostihy! [...]


a celkově celý příspěvek vyznívá, jako kdybys tento pohled považoval za hodnotnější, lepší, než pohled na Tmou jako i například soutěž (byť samozřejmě nejen). Pokud jsem to ale takto pochopil správně, trochu mi scházejí nějaké argumenty, proč by tomu tak mělo být. Alespoň doufám, že to nevychází z nějakých axiomů typu soutěživý duch je Zlo, o kterých slušného člověka přece ani nenapadne diskutovat. ;-)

P.
Návrat nahoru
ustredni topeni



Příspěvky: 25

Zaslal: út. říjen 18, 2005 09:09    Předmět: s poctivosti nejdal dojdes

V ramci zodpovědné přípravy si (asi jako většina) čtu fórum. Dostal jsem z toho pocit je čas vylézt z úkrytu "mlčící většiny". Chci veřejně přispět k názoru, že to není s tím podváděním až tak zlé, protože
- náš tým nikdy vědomě nepodváděl
- nebyli jsme ani svědky podvádění jiných, pouze jsme o něm slyšeli vyprávět z druhé ruky
Z toho zjednodušeně odvozuji, že 80 procent podvádějících to asi nebude...

Jistěže každý má tu hranici kde už je to podvod a kde jen vtipné využití informací někde trošku jinde, ale hrubý konsensus tady zjevně je. Kdyby nebyl, byla by radost ze hry poloviční.

Heslo o zážitcích hlavně silných je podle nás poměrně přesná definice TMOU a podobných kratochvílí Smile a ti kdo jsou dostatečně "praštění" aby se takovým zážitkům dobrovolně vystavovali se většinou dokáží vyrovnat i s nějakou tou drobnou "nespravedlností" okolo.

Podotýkám že náš tým je bojovný a pořadí si sleduje, tudíž zákys na 4-ce v městské části bolí fakt hodně. Nicméně pokračovat po porušení pravidel by mě nebavilo už pro ten pocit že tam nemám co pohledávat když jsem nedal ani "zahřívací" šifru. Člověk k tomu luštění potřebuje i kus sebevědomí...

Už je to ohrané, ale díky orgům za TMOU (i když třeba není někdy dokonalé)
Jirka
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. říjen 18, 2005 10:31    Předmět: Re: s poctivosti nejdal dojdes

ustredni topeni napsal:

Z toho zjednodušeně odvozuji, že 80 procent podvádějících to asi nebude...

Jen drobne upresneni: Jestli to 80% ma byt z jednoho z mych predchozich prispevku, pak zduraznuju:
To byl muj odhad poctu tymu "mimo hru" v zaverecne fazi hry. I pokud je tento odhad spravny, neznamena v zadnem pripade ze 80% vsech tymu je ochotno takto (ci jinak nepoctive) jednat.
Navic, vetsina techto tymu reaguje ve stylu "Zdar, ale my uz jsme mimo hru" apod., zkratka casto uz pri pozdravu zduraznuji svuj status - nijak se jim netaji a celkove z jejich chovani soudim, ze by je ani ve snu nenapadlo se pak treba hlasit jako tym ktery dosel v limitu apod.
Oni si proste jen chteji zahrat a sve chovani vnimaji jako "vsak to neni nic proti nicemu". (Ja osobne musim rict ze jejich pocity z 90% sdilim, ale to je ted uplne jedno.)

Zkratka chcu rict ze jmenovite techto mnou uvadenych 80% neni zadna katastroficka zprava a ani ja si rozhodne nemyslim ze by 80% nejak "tvrde" podvadelo. Naopak toto cislo bych videl o rad niz.

Daleko horsi zpravou pro me jsou indicie o poctu podvadejicich pri letosni kvalifikaci, tak jak probleskly treba na hofylandu. Protoze to uz "tvrdy podvod" nepochybne je. Ale to jsou jen indicie a dohady.

Manec
Návrat nahoru
ŠAVLE



Příspěvky: 5

Zaslal: út. říjen 18, 2005 12:11    Předmět:

FIMAN++ napsal:

a celkově celý příspěvek vyznívá, jako kdybys tento pohled považoval za hodnotnější, lepší, než pohled na Tmou jako i například soutěž (byť samozřejmě nejen). Pokud jsem to ale takto pochopil správně, trochu mi scházejí nějaké argumenty, proč by tomu tak mělo být. Alespoň doufám, že to nevychází z nějakých axiomů typu soutěživý duch je Zlo, o kterých slušného člověka přece ani nenapadne diskutovat. Wink

P.


Ale ne, nic proti soutěživému duchu. Ten tu motivuje asi každého. Chtěl jsem jen nabourat ten obrázek, který tady posledních pár dnů budujete - že totiž tam někde vepředu zuří boj jakýchsi elitních týmů, které ostřížím zrakem sledují konkurenční výhody těch ostatních a natahují pravidla jak gumovou rukavici, aby si vydobyly pár minut náskoku na ostatní. Těm, kteří to dělají, to neberu, nemám ambice je o něčem přesvědčovat. Píšu pro ty, co to ještě nedělají a mohli by nabýt pocitu, že by měli, aby měli šanci uspět. Argumenty nemám, mám jen vlastní zkušenosti. Podle nich usuzuju, že tým, na který je spoleh, je zdaleka to nejdůležitější, co člověk na takovou hru potřebuje, a ty ostatní věci jako technika, taktika, trénink, znalost prostředí nebo odpočatost jsou až druhořadé. A dokud hra bude postavená tak, že tento názor bude správný (ve smyslu že s ním lze dojít do cíle, ne ve smyslu jediný správný), bude mě bavit se jí účastnit.

Dalibor
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. říjen 18, 2005 13:33    Předmět:

ŠAVLE napsal:

Ale ne, nic proti soutěživému duchu. Ten tu motivuje asi každého. Chtěl jsem jen nabourat ten obrázek, který tady posledních pár dnů budujete - že totiž tam někde vepředu zuří boj jakýchsi elitních týmů, které ostřížím zrakem sledují konkurenční výhody těch ostatních a natahují pravidla jak gumovou rukavici, aby si vydobyly pár minut náskoku na ostatní. Těm, kteří to dělají, to neberu, nemám ambice je o něčem přesvědčovat. Píšu pro ty, co to ještě nedělají a mohli by nabýt pocitu, že by měli, aby měli šanci uspět. Argumenty nemám, mám jen vlastní zkušenosti. Podle nich usuzuju, že tým, na který je spoleh, je zdaleka to nejdůležitější, co člověk na takovou hru potřebuje, a ty ostatní věci jako technika, taktika, trénink, znalost prostředí nebo odpočatost jsou až druhořadé. A dokud hra bude postavená tak, že tento názor bude správný (ve smyslu že s ním lze dojít do cíle, ne ve smyslu jediný správný), bude mě bavit se jí účastnit.

Dalibor


Mas v podstate pravdu - ty vlastnosti tymu ktere tu zminujes jsou nejdulezitejsi protoze zajistuji ze dany tym ma solidni sance (rekneme >50%) hru vubec dojit.
K neradosti tve i me, mezi temi jak psal tusim Radek rekneme 30ti tymy ktere na to maji pak rozhoduji i ty drobne konkurencni vyhody o poradi.
Takze kdyz nekdo chce vyhrat nemuze je ignorovat.
Bohuzel 10min na kazde sifre dela pres 2 hodiny v cili. A 10min jde ziskat treba jenom rychlejsimi presuny behem nebo lepsim/rychlejsim technickym odbavovanim stanovist (jako nez se najde kam si sednout, rozdelaji sedaky, svaciny, najdou psaci potreby...).
To pisu jako nekdo koho to netesi, kdo by si to taky rad zahral ala Tmou1, na pohodu, a navzdory tomu ze FIMANI stale drzi heslo ze "FIMANI nebehaji". Ale co nadelame, zivot je boj.

Manec
Návrat nahoru
Prahory



Příspěvky: 41

Zaslal: út. říjen 18, 2005 13:42    Předmět:

FIMAN++ napsal:
FIMANI stale drzi heslo ze "FIMANI nebehaji".


Hlava derava... a co vas 2km beh na Tmou 4? Wink

Jinak mne tahle debata pripada jako kdyz vsichni chteji mit dobry vysledky, ale nikdo nechce priznat, ze se o ne snazi. Taky jsme driv razili heslo ze zasadne nebehame, hlavne neprepalit zacatek a pohoda. Ale ukazalo se, ze muze nastat situace, kdy je vyhodne vyslat pro sifru jen Pankrace at si ostatni odpocinou, rozdelit se (kdyz jsou jednoduchy sifry, Pankrac a Servac nejedou s ostatnima na n-te stanoviste, ale na nejblizsi dopravni uzel, odkud to pak budou mit bliz na n+1 stanoviste, jehoz polohu jim zavolame...), atd. Ne ze by se to mockrat vyplatilo, ale je to aspon zajimavejsi a pestrejsi. Very Happy
Jasne, ja bych si taky i ted rada zasla takovou hru na pohodu, ale to by musela byt jina hra, Tmou uz se od toho dostala moc daleko. Mam takovy sen - hra typu Tmou, jiz ale kazdy muze projit s kym chce; kdyz nekoho potkas na stanovisti, date hlavy dohromady, muzou byt libovolne velke preskupujici se skupiny a samozrejme se nevyhlasuje zaverecne poradi... Nevim jestli by to fungovalo, jen takovy napad.

Martina
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. říjen 18, 2005 14:37    Předmět:

Prahory napsal:
FIMAN++ napsal:
FIMANI stale drzi heslo ze "FIMANI nebehaji".


Hlava derava... a co vas 2km beh na Tmou 4? Wink


Ha, jesteze tady mame takovyho hlidace FIMANi historie ktery si pamatuje vic nez vsichni FIMANi dohromady!
To byla very exceptional situation, a ja netvrdim ze ve vyjmecnych pripadech nebehame, naslo by se jich dokonce vic, o nekterych dokonce nevis ani ty, Martino, ale to nic nemeni na tom ze beh neni nasim beznym postupem ve hre.

Jo a mimochodem, najit na te Tmou4 ty 3 FIMANy z 5 co pobezi, to byla sakra tezka prace! Tady byl nas odpor k behu primo hmatatelny Very Happy Very Happy

Prahory napsal:
Jinak mne tahle debata pripada jako kdyz vsichni chteji mit dobry vysledky, ale nikdo nechce priznat, ze se o ne snazi. ...
Martina


No prave proto to FIMANi radi a opakovane priznavaji, doufam ze je to dost jasne.

Manec
Návrat nahoru
ŠAVLE



Příspěvky: 5

Zaslal: út. říjen 18, 2005 15:26    Předmět:

Prahory napsal:

Jinak mne tahle debata pripada jako kdyz vsichni chteji mit dobry vysledky, ale nikdo nechce priznat, ze se o ne snazi.
Martina


Chci mit dobry "vysledky", ale nemerim je tim, jakou ztratu/naskok mam vuci Prahoram, FIMANum, Proudovym krtkum apod. Merim je tim, jestli dojdeme a jak funguje tym. Oboji ovlivnuje spousta casto tezko ovlivnitelnych faktoru, navic nevim, co orgove chystaji dal, moment prekvapeni je zakladni prvek hry. Proste nevim, jestli posilani pankracu a servacu nebo jine sofistikovane taktiky ci pomucky v konecnem dusledku nenabori atmosferu v tymu, jeho vnitrni silu. Pamatuju na ty nestastniky na prvni Bedne, co s tema notebookama brutalne analyzovali sloupce cisel, kdyby je nemeli, treba by jim doslo, ze jsou to popisna cisla domu v sousednich ulicich a staci jen pripsat prislusna orientacni... Je fakt, ze kazdy clovek i tym je jiny, pokud vam tech nepochybne vtipne ziskanych 10 minut na kazde sifre pomaha k cemukoliv, co pro sebe pokladate za "vysledek", budiz vam prano. Ja si proste jen nepamatuju, ze by podobne technicke ci takticke urychlovani tymu, ve kterem jsem sel, nekdy k necemu bylo.

Individualni pohodova sifrovacka je zajimavy napad Smile Jeste by mohla byt P2P, tj. kazdy by si privezl svou vlastni sifru, kterou by zakodoval nasledujici stanoviste, ktere by se pak stalo jeho startovnim Smile Nechal by tam jeste svoje cislo kvuli napovede.

Dalibor
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. říjen 19, 2005 00:22    Předmět:

ŠAVLE napsal:
Ale ne, nic proti soutěživému duchu. Ten tu motivuje asi každého. Chtěl jsem jen nabourat ten obrázek, který tady posledních pár dnů budujete - že totiž tam někde vepředu zuří boj jakýchsi elitních týmů, které ostřížím zrakem sledují konkurenční výhody těch ostatních a natahují pravidla jak gumovou rukavici, aby si vydobyly pár minut náskoku na ostatní.
Dalibor


Asi ne vsichni, ale pokud se opakovane dozvidame, ze tech nekolik tymu, ktere zname z tech, co jsou nakonec lepsi, skutecne praktikuji taktiku posilani Pankracu temer naslepo dopredu (tedy natahuji pravidla), logicky z toho usoudime, ze na to, abychom byli lepsi, nebo aspon stejne dobri, musim prejit na jejich zpusob postupu.
Ano, hra je taky o zazitku prace v tymu, ale my nemame problem s tim hru dojit (az na vyjimky), nevzdat, spolupracovat (mozna uz jsme se pres tuhle fazi vyvoje dynamiky ve skupine dostali, protoze pro nas je spolecny postup skutecne zazitek), nas problem je ted jasny - nejsme lepsi, nez druzi. Jsme tedy uz (predevsim) soutezivi.
Ano, mozna je to minoritni postoj ke hre, to ale neznamena, ze ho nebudeme resit, resp. davat najevo.
Navic, jak uz jsem psal - hra je mnoha svymi aspekty stavena jako soutez.
A pro nas jsou tedy ty zminene technicke vychytavky (rychlejsi rozsazeni, sbaleni, vybehnuti apod.) dalsi metou v procesu, jak byt dobrym (nejlepsim) Tmarem. A pokud se bavime o neprimych "zazitkove pedagogickych" vlivech hrani Tmou, pak takova optimalizace postupu je prave o vyladene (chce se mi napsat "vytuningovane") tymove spolupraci.

Shrnuti:
Na to dojit a hru si uzit lze primhourit oci na malymi nespravedlnostmi a hlavni je zazitek (nezvykla situace, tymova spoluprace atd.). Na to hru vyhrat, coz je dalsi level, je potreba snazit se veskere stranky postupu hnat do maximalni kvality a pro spravny zazitek v teto rovine jsou nutna jednoznacna a spravedliva pravidla.

Lukáš
Návrat nahoru
ŠAVLE



Příspěvky: 5

Zaslal: st. říjen 19, 2005 06:46    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Na to hru vyhrat, coz je dalsi level, je potreba snazit se veskere stranky postupu hnat do maximalni kvality.
Lukáš


Není. Loni jsme vyhráli a žádné stránky jsme nikam nehnali. Šli jsme ve čtyřech a do terénu ve třech, neměli Brňáka, nebyli vyspalí, měli dva mobily na tým, nezajímali se o taktiky druhých. Možná jsme jen lamy, co měly štěstí, ale to je právě to, co se snažím říct - Tmou není skok do dálky, protože ten lama, co má štěstí, vyhrát nemůže. Tmou není čím dál víc nesmlouvavá soutěž vlivem nějaké "dějinné logiky", ale proto, že vy si ji tak interpretujete a chcete ji takovou mít. Vaše volba je legitimní, moje ale taky. Obě mohou přinést úspěch, objektivní i subjektivní. Howgh.

Dalibor
Návrat nahoru
Polojeníčci



Příspěvky: 23

Zaslal: st. říjen 19, 2005 08:10    Předmět:

Malé odlehčení. Orgové vyhověli vaší touze poslat mail o možnosti zrušit registraci. O koho se ale nepokusily mdloby, když dostal mail s předmětem "Tmou: platba, zrušení registrace" ?

Hlavně jsem ale chtěl požádat o změnu názvu této diskuse. Její obsah i důvod, pro který nově příchozí měli toto téma číst, jsou již off. A ta délka... (ke které jsem právě opět přispěl Very Happy )

Héra
Návrat nahoru
Hubologisté



Příspěvky: 6

Zaslal: st. říjen 19, 2005 08:54    Předmět:

Opravdu se původní téma fóra hodně stočilo, ale mě osobně to nevadí, protože bych radši diskusi o hře v jednom vlákně než těch vláken kontrolovat víc Smile, ale každé má své pro a proti.

Ale už za 2,5 dne se naplní i původní název fóra, neboť budou uvolněna místa po neplatičích. Zatím přes účet zaplatilo 150 týmů (jak je vidět z výpisu na webu), takže naděje pro 6 čekatelů je veliká.

Mira P.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. říjen 19, 2005 09:10    Předmět:

FIMAN++ napsal:
ale my nemame problem s tim hru dojit


No, celkove pres vsechny hry to neni tak zle, ale zrovna co se tyce Tmou mame problem i s dokoncenim. Lze to formulovat napriklad tak, ze jsme zatim nedokoncili hur nez prvni. ;-) Je mi ale jasny, ze tak uplne jsi to asi nemyslel.

Dalibor, dříve Fň napsal:
FIMAN++ napsal:

Na to hru vyhrat, coz je dalsi level, je potreba snazit se veskere stranky postupu hnat do maximalni kvality.


Není. Loni jsme vyhráli a žádné stránky jsme nikam nehnali. Šli jsme ve čtyřech a do terénu ve třech, neměli Brňáka, nebyli vyspalí, měli dva mobily na tým, nezajímali se o taktiky druhých. Možná jsme jen lamy, co měly štěstí


Jste proste dobri, vzdyt to rikam. ;-) Jinak, chytas za slovicko a predpokladam, ze jako clovek schopny vyhrat Tmou si to uvedomujes. Kdyby snad ne: samozrejme, ze to neni nutna podminka. I my jsme vyhrali Tmou, aniz bychom nekam hnali nejake stranky (jen od posledniho stanoviste do cile jsme museli hnat pred konkurenci, protoze vysledky ten rok byly tesne --- a docela by me zajimalo, jestli by ses nechal predejit/predhonit jinym tymem, kdybys vedel, ze zadna sifra uz neni, jde jen o dojiti do cile: kdyz dulezite je prece jen dokoncit ;-). Vse ale nasvedcuje tomu, ze pokud chceme dokoncit (pripadne vyhrat) jeste jednou, musime se zamyslet i nad efektivitou naseho jednani. Ne proto, ze by to bez toho bylo nemozne, ale proto, ze to dobremu vysledku napomaha stejne tak, jako napriklad ta soudrznost tymu, schopnost nevzdat to atd. Je mozne, ze toto mate nejak automaticky vychytane, ze proste neztracite tech par minut na kazde sifre jako my rozmyslenim, kam si s tim teda sedneme, aby se nam dobre lustilo, zdrzenim, nez kazdy najde tu tuzku a papir atd. A i hloupe ctyri minuty na sifre davaji v souctu hodinu --- kdybyste vy prisli o hodinu pozdeji, tak jste nedokoncili, nedosahli toho dobreho vysledku.

A s tim souvisi, proc mi Tve reakce pripadaji mirne nekonzistentni. Dobrym vysledkem je pro Tebe dojit, ale pripada Ti, ze "hnat stranky" nema smysl. Kdyby Tmou byla casove neomezena, lze k tomu zaujmout postoj (jak chapu Tve prispevky), nezajima me poradi, protoze to vnimam jako prosel Tmou/neprosel Tmou, takze se ani nepotrebuji zamyslet nad efektivitou tymu. Pokud ale Tmou je casove omezena, tak prave proto, ze, jak pises, nevis, co prijde, jaka prekvapeni Orgove chystaji, se musis snazit celou dobu postupovat co nejefektivneji, protoze jinak riskujes, ze za pohodlnost "zaplatis" nedokoncenim (a zde imho neni argumentem obava, jestli to v "konecnem dusledku nenabori atmosferu v tymu, jeho vnitrni silu" --- to pak prece jen znamena, ze stale mate co vylepsovat, podobne, jako by nekomu naborilo pohodu v tymu vycerpani z nocniho pochodu, to je prece v principu stejne, ne?).

Cili pokud by hlavnim cilem byla pohoda v tymu, zazitek, ze jdeme na nocni vylet zpestreny hadankami, OK. Pokud ale za dobry vysledek povazujes dojit, je s tim kvuli tomu casovemu limitu imho neoddelitelne spojeno snazit se byt nejlepsi. Protoze, prave kvuli nepredvidatelnosti Orgu, obtiznosti sifer a hromade dalsich tezko ovlivnitelnych faktoru, Ty dopredu nevis, kde bude ta hranice, takze pokud chces byt pred ni, musis se snazit byt co nejlepsi, protoze tim zvysujes sve sance. K tomu nevede zadny dejinny vyvoj nebo neci interpretace, k tomu vede to, jak je ta hra postavena, jenom si to mozna driv hraci tolik neuvedomovali. Ukolem je projit Tmou, ale Ty nevis, co Te v ni ceka, proto musis uz od zacatku jet s maximalnim nasazenim. Uz i nam, FIMANum, to zacina pomalicku dochazet. ;-)

Je jasne, ze kvuli tem "mnoha faktorum" Ti ani ta nejlepsi snaha nemusi byt prilis platna, ale je doufam zrejme, ze s vysledkem koreluje. Cili argumentace, ze Te netrapi efektivita reseni sifry, protoze co s nejakymi deseti minutami, kdyz "mnoho faktoru" a stejne nevis, co prijde, mi pripada v principu stejna, jako kdyby nekdo argumentoval, ze neresi nejakou soudrznost tymu, ktera sice jiste vede k snazsimu pruchodu Tmou, opet jakesi vetsi efektivite, jenze k cemu to, kdyz "mnoho faktoru" a clovek stejne nevi, co prijde.

A ano, Tve chovani by melo byt stejne nezavisle na tom, jestli se koukas po jinych tymech nebo ne, ty Ti jen davaji informaci, hele, jde to lip, nedelam neco spatne? Coz muze byt uzitecna informace, protoze se snazis dostat "pred caru". Cili to "soutezeni", ke nemuz a vsemu souvisejicimu mas zrejme nejaky odpor, muzes vnimat takto.

No nic, konec pauzy, uz se zase musim valit ucit. ;-)

P.
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: st. říjen 19, 2005 09:27    Předmět:

Polojeníčci napsal:
Orgové vyhověli vaší touze poslat mail o možnosti zrušit registraci.


Až teď?! Původně jsem to chtěl proto, abychom co nejdříve věděli, jestli jdeme, ale teď to bude shodně s termínem pro zaplacení. Takhle to jen probudí ty týmy, které na to mohly zapomenout :o)
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: st. říjen 19, 2005 09:31    Předmět:

Hubologisté napsal:
Zatím přes účet zaplatilo 150 týmů (jak je vidět z výpisu na webu), takže naděje pro 6 čekatelů je veliká.

Kde je to vidět?
citace:
Seznam hrajících týmů (0)

Ona ale i registrace probíhala jako vždy u spousty týmů na poslední chvíli... No uvidíme.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. říjen 19, 2005 09:59    Předmět:

FIMAN++ napsal:
FIMAN++ napsal:
ale my nemame problem s tim hru dojit


No, celkove pres vsechny hry to neni tak zle, ale zrovna co se tyce Tmou mame problem i s dokoncenim. Lze to formulovat napriklad tak, ze jsme zatim nedokoncili hur nez prvni. Wink Je mi ale jasny, ze tak uplne jsi to asi nemyslel.


Spravna pripominka! Se az divim ze s ni neprisla Martina, asi jeste spi... Takovy nahravky na smec si Lukasi schovavej az na odpoledne. Smile Very Happy
Na nasi obhajobu ale dodavam ze ono vubec narazit na Tmou, ktera se dojit da, neni az tak trivialni...

Manec
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: st. říjen 19, 2005 10:15    Předmět:

K placení - víme, že tým Šlamastyka a několik další na případná uvolněná místa netrpělivě čekají. Jen se prosím nesnažte uhranout výpis z účtu - už teď máme evidovány maily od několika týmů, kde došlo k nezaviněným problémům s platbou apod., takže nejsou ve výpisu, ačkoliv hrát chtějí a platit taky:) Protože nemáme čas kontrolovat platby průběžně - resp. řešit to průběžně, po 21. říjnu se na to vrhneme a nejprve vyřešíme právě tyhle problémy. Pak převedeme týmy do nové kolonky Hrající týmy. Jestli mail někoho vyděsil, sorry:) Hlavně jsme v něm chtěli upozornit na možnost odhlášení (které už, tuším, 2 týmy využily) + připomenut termín.
Návrat nahoru
ŠAVLE



Příspěvky: 5

Zaslal: st. říjen 19, 2005 12:12    Předmět:

FIMAN++ napsal:
...


Ano, mozna to je o slovickach nebo spis jemnych nuancich. Na Tmou samozrejme soutezime a ve chvili, kdy bychom (jsme) to meli s nekym na minuty o prvni misto, tak bychom (jsme) taky bezeli ostosest. Atmosfera strhne a je to dobre. Jen jsem se snazil rict, ze neresim nejakou efektivitu nebo konkurenci napric hrami, a dolozit to tim, ze na lonske Tmou jsme meli nektere zakladni a snadno ovlivnitelne faktory ovlivnujici uspech ocividne nemaximalizovane. Nerikal jsem to proto, abych dal najevo, jak jsme byli dobri, ale abych ukazal, ze jsme takovou maximalizaci nepovazovali za dulezitou pro nas zazitek ze hry. Asi nema cenu dal oblazovat touto diskusi ostatni nezucastnene tady na foru, treba si to nekdy dovyjasnime nekde u piva.

D.
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: st. říjen 19, 2005 14:59    Předmět:

Ivo C. napsal:
Jen se prosím nesnažte uhranout výpis z účtu - už teď máme evidovány maily od několika týmů, kde došlo k nezaviněným problémům s platbou apod., takže nejsou ve výpisu, ačkoliv hrát chtějí a platit taky:)


Počítám, že tedy výpis z účtu vidí jen kvalifikovaní, tudíž se nemůžeme těšit s každým dalším "Obnovit stránku", že zase nikdo nepřibyl... ;o)
Návrat nahoru
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: st. říjen 19, 2005 15:10    Předmět:

Šlamastyka napsal:
Počítám, že tedy výpis z účtu vidí jen kvalifikovaní, tudíž se nemůžeme těšit s každým dalším "Obnovit stránku", že zase nikdo nepřibyl... ;o)


Výpis z účtu veřejný úplně pro všechny.
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: st. říjen 19, 2005 16:11    Předmět:

tomh napsal:
Výpis z účtu veřejný úplně pro všechny.


Kde, prosím? Asi jsem nějak zabržděný... A to chci na Tmou! :o)
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: st. říjen 19, 2005 16:44    Předmět:

Šlamastyka napsal:
tomh napsal:
Výpis z účtu veřejný úplně pro všechny.


Kde, prosím? Asi jsem nějak zabržděný... A to chci na Tmou! Surprised)


Ono je to trošku složité najít. Ale kdo hledá, najde. Laughing
Návrat nahoru
Radek Pelánek
Organizátor


Příspěvky: 44

Zaslal: st. říjen 19, 2005 17:02    Předmět:

Šlamastyka napsal:
tomh napsal:
Výpis z účtu veřejný úplně pro všechny.


Kde, prosím? Asi jsem nějak zabržděný... A to chci na Tmou! Surprised)


http://www.ebanka.cz/tran_uct/1311672001.html

(pokud se nepletu tak výpis je sice veřejný pro kohokoliv, ale nekvalifikované týmy se neměly moc jak dostat k informaci o číslu účtu)
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: st. říjen 19, 2005 21:38    Předmět:

Radek Pelánek napsal:

http://www.ebanka.cz/tran_uct/1311672001.html
(pokud se nepletu tak výpis je sice veřejný pro kohokoliv, ale nekvalifikované týmy se neměly moc jak dostat k informaci o číslu účtu)

Tak už jsem to našel, bylo to tady, ve fóru. Nevím, kam jsem koukal, bylo to přímo POD mým příspěvkem, chm chm... :o)
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: čt. říjen 20, 2005 21:13    Předmět:

Pratele, pred 30 minutami zacal na CT2 dvouapulhodinovy! medailonek teamu Unaveni sluncem (Utomljonnye solncem)!

Jenom nejak nesedi clenove tymu:
Hrají: N. Michalkov, O. Meňšikov, I. Dapkunaiteová, N. Michalkovová, V. Tichonov...

Orgove, kdy budou vysilat ten nas, FIMANi? Nerad bych to prosvihl.

Very Happy Very Happy Very Happy
MN
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 16

Zaslal: čt. říjen 20, 2005 21:33    Předmět: abpopa

Ivo C. napsal:
FIMAN++ napsal:

Navrh na vymahani pravidla: Je-li stanoviste opatreno hlidacem, necht tento vydava zadani osobne a jen po predlozeni zadani (pripadne reseni) predchoziho stanoviste.


Možná se budeš divit, ale napadlo nás to taky:).


Zdravim vsechny ctenare fora.
Mam jednu poznamku ke kontrolam:
Na jedne ci vice hrach podobneho zakladu jsme se na jednom ze stanovist dostali do primeho kontaktu s orgy/hlidaci.
Byli pritomni nasemu lusteni, coz melo na tym znacny vliv.
(Vim, ze jsme to mohli vyresit opustenim mista, ale jine okolnosti napr. slozitost sifry, stav tymu, poradi stanoviste apod. nepodporovaly toto rozhodnuti).

Tim nechci rici, ze bych byl proti hlidani stanovist.

Myslim ale, ze primy (delsi) kontakt ucastniku hry s nekym z poradatelu(pokud tento neni jeji soucasti napr. v tom smyslu, ze je to kontaktni osoba na nadrazi a pouze rozdava CD, predvadi scenku, zpiva pisen apod.) je aspektem, ktery hru ovlivnuje.

Proto jsem povazoval za nutne se vyjadrit k vyslovenemu vyse:
Primlouval bych se za to, snazit se eliminovat primy(delsi) kontakt orgu/hlidacu s tymy.

David, abpopa
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: čt. říjen 20, 2005 22:44    Předmět: Re: abpopa

abpopa napsal:
Na jedne ci vice hrach podobneho zakladu jsme se na jednom ze stanovist dostali do primeho kontaktu s orgy/hlidaci.
Byli pritomni nasemu lusteni, coz melo na tym znacny vliv.


Lze to nejak specifikovat? Jaky vliv ma stojici neinteragujuci hlidac? Kupr. nejaky rodinny prislusnik nekoho z Orgu? ;-) Pripadne i primo nekdo z Orgu, k sifre Ti nic nerekne a jestli spolu pokonverzujete jinak, to prece na hru nema vliv, stejne jako kdyz pokonverzujes se znamym tymem, ktery potkas v saline/na stanovisti/... Asi jsem to nejak nepochopil. :)

P.
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 16

Zaslal: pá. říjen 21, 2005 11:28    Předmět: Re:

FIMAN++ napsal:
abpopa napsal:
Na jedne ci vice hrach podobneho zakladu jsme se na jednom ze stanovist dostali do primeho kontaktu s orgy/hlidaci.
Byli pritomni nasemu lusteni, coz melo na tym znacny vliv.


Lze to nejak specifikovat? Jaky vliv ma stojici neinteragujuci hlidac? Kupr. nejaky rodinny prislusnik nekoho z Orgu? Wink Pripadne i primo nekdo z Orgu, k sifre Ti nic nerekne a jestli spolu pokonverzujete jinak, to prece na hru nema vliv, stejne jako kdyz pokonverzujes se znamym tymem, ktery potkas v saline/na stanovisti/... Asi jsem to nejak nepochopil. Smile

P.


Lze Cool. Pokusim se to specifikovat na analogii znameho tymu, kterou jsi uvedl. (Dovolil jsem si ti tykat ackoli pokud nejsi P.(Š.) tak se asi osobne nezname)
Jaky vliv mam ja, pobliz stojici neinteragujici prislusnik ciziho tymu?
Jestli mi na to odpovis, ze zadny, pak se v tomhle proste lisime.
Vim, ze vliv orga nemusi byt az tak patrny, ale u me se v danou chvili projevila nezanedbatelna ztrata klidu a koncentrace na problem.
To je ten lepe popsatelny vliv Wink
Myslim si, ze i jen to potkat na miste nektereho z pokrocilejsich stanovist, pokud jsi na spici a nepotkas tam jinak ani nohu, orga ma samo o sobe vliv. Ne tak kdyz interaguje (pochopitelne v nehernich vecech).
Snad je to pochopitelne, jiste vsak nemusi byt sdilene....

David, abpopa
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. listopad 02, 2005 18:23    Předmět: Pár otázek

Chtěl bych ještě na poslední chvíli připomenout pár otázek, které tu padly a které nebyly nějak jasně uzavřeny, kdyby k tomu třeba ještě někdo měl nějaký postřeh, případně řešení. Nic z toho ale asi není nějak extra zásadní (předpokládám 5x odpověď ano ;-).

Je korektním způsobem postupu k dalšímu stanovišti oběhnutí všech možných pokračování, pokud tato pokračování jsou výslovně vyjmenována v zadání, jako tomu bylo na Tmou V? Musí dobrý Tmář šifru skutečně vyluštit, nebo může naznat, vypadá to těžký, půlka valte obíhat, dokud jezdí MHD, matematikové v týmu zkusí luštit, uvidíme, kdo dřív?

Je korektní varianta předchozího: "vychází kostel, ale pak je tu nějaký šum, no, jsou tu poblíž dva kostely, ty a ty je valte omrknout, my zatím budeme luštit dál"?

Zcela obecně, je korektní chování, které není založené na náhodném obíhání předem nijak neomezené množiny význačných bodů v okolí, a zároveň takové, že by tak tým postupoval, i kdyby byl ve hře úplně sám? (Tedy m.j., že pokud Pankrác vyslaný "dopředu" odvodí nějakou informaci z výskytu jiných týmů, není to nekorektní, pokud nebyl vyslán za účelem získání takové informace, protože je problém těch týmů, že jsou nápadní.)

Platí na Tmou "pravidlo", že pokud zprávu nenajdu do deseti minut, jsem na špatném místě?

Pokud ano, je v případě, že přijdu na předpokládané stanoviště a zprávu nenajdu, korektní komunikovat s jinými týmy "taky vám vyšlo tohle, taky jste tu nic nenašli, není to teda tím, že bychom tu hromádku se zadáním další šifry jenom nějak hloupě přehlédli" (pro nás např. začátek Tmou IV, kde to ovšem nepomohlo... ;-)?

P.
Návrat nahoru
Tmou a stepi divocin



Příspěvky: 8

Zaslal: čt. listopad 03, 2005 02:31    Předmět: Otázka vyřešena?

Podívám-li se na počet "hrajících týmů" a počet "náhradních týmů", dává to dohromady rovných 200. Což zřejmě samo odpovědělo na anketu Smile (nebo ne?)
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: čt. listopad 03, 2005 11:04    Předmět: Re: Pár otázek

FIMAN++ napsal:
Chtěl bych ještě na poslední chvíli připomenout pár otázek, které tu padly a které nebyly nějak jasně uzavřeny, kdyby k tomu třeba ještě někdo měl nějaký postřeh, případně řešení. Nic z toho ale asi není nějak extra zásadní (předpokládám 5x odpověď ano Wink.

Je korektním způsobem postupu k dalšímu stanovišti oběhnutí všech možných pokračování, pokud tato pokračování jsou výslovně vyjmenována v zadání, jako tomu bylo na Tmou V? Musí dobrý Tmář šifru skutečně vyluštit, nebo může naznat, vypadá to těžký, půlka valte obíhat, dokud jezdí MHD, matematikové v týmu zkusí luštit, uvidíme, kdo dřív?

Je korektní varianta předchozího: "vychází kostel, ale pak je tu nějaký šum, no, jsou tu poblíž dva kostely, ty a ty je valte omrknout, my zatím budeme luštit dál"?

Zcela obecně, je korektní chování, které není založené na náhodném obíhání předem nijak neomezené množiny význačných bodů v okolí, a zároveň takové, že by tak tým postupoval, i kdyby byl ve hře úplně sám? (Tedy m.j., že pokud Pankrác vyslaný "dopředu" odvodí nějakou informaci z výskytu jiných týmů, není to nekorektní, pokud nebyl vyslán za účelem získání takové informace, protože je problém těch týmů, že jsou nápadní.)

Platí na Tmou "pravidlo", že pokud zprávu nenajdu do deseti minut, jsem na špatném místě?

Pokud ano, je v případě, že přijdu na předpokládané stanoviště a zprávu nenajdu, korektní komunikovat s jinými týmy "taky vám vyšlo tohle, taky jste tu nic nenašli, není to teda tím, že bychom tu hromádku se zadáním další šifry jenom nějak hloupě přehlédli" (pro nás např. začátek Tmou IV, kde to ovšem nepomohlo... Wink?

P.


Silně IMHO odpovědi (v týmu jsme to neřešili a ani už teď řešit nebudeme:)

1. Je to na hraně. Smyslem těchto úloh není běh po všech stanovištích, ale řešení hádanky. Tj. smyslu TMOU to odporuje. Jako poslední útočiště v nouzi (tým nedokáže úlohu vyřešit a už je mu zima) bych takové "vyřešení" nevyčítal... Není to postup na základě vyřešení zprávy - ale na základě zadání zprávy:) Tj. existuje zde na jedné straně vazba na zadání šifry (proto bych asi nepovažoval tým za zcela mimo hru), ale jde to proti smyslu těchto (většinou logických) úloh.

2) Je to postup na základě "částečného" vyřešení zprávy. Sám za sebe bych se nejprve snažil šum odfiltrovat. Zcela proti smyslu TMOU (řešení šifer a postupu na základě řešení - v tomto případě částečného) to není.

3) Otázce asi nerozumím. Vysílání Pankráce kupředu ještě před luštěním je HALUZENÍ. Nenápadně se v terénu (třeba s blikačkami) chovat nelze.

4) Ano. Alespoň se o to budeme při umísťování hoodně snažit.

5) Takový rozhovor bych považoval za přirozený. Komunikace mezi týmy zakázaná není - a tohle není spolupráce při řešení šifry. Naopak by to mohlo při hře např. pomoci odhalit, že někdo ukradl stanoviště (v lese opravdu všechno nelze hlídat).
Návrat nahoru
Šlamastyka



Příspěvky: 27

Zaslal: čt. listopad 03, 2005 14:01    Předmět: Re: Otázka vyřešena?

Tmou a stepi divocin napsal:
Podívám-li se na počet "hrajících týmů" a počet "náhradních týmů", dává to dohromady rovných 200. Což zřejmě samo odpovědělo na anketu :-) (nebo ne?)

Jenže anketa měla umožnit včasnou detekci naší účasti. To, že se o účasti (která už byla silně nepravděpodobná) dozvíme den předem, je pro náš tým už nepoužitelné, což je hrozná škoda. Naše.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: čt. listopad 03, 2005 23:58    Předmět: Re: Pár otázek

Ivo C. napsal:
Silně IMHO odpovědi (v týmu jsme to neřešili a ani už teď řešit nebudeme:)


To tak samozřejmě ani nebylo myšleno, jen tak, kdo náhodou ještě půjde kolem. ;-)

Ivo C. napsal:
FIMAN++ napsal:
Zcela obecně, je korektní chování, které není založené na náhodném obíhání předem nijak neomezené množiny význačných bodů v okolí, a zároveň takové, že by tak tým postupoval, i kdyby byl ve hře úplně sám? (Tedy m.j., že pokud Pankrác vyslaný "dopředu" odvodí nějakou informaci z výskytu jiných týmů, není to nekorektní, pokud nebyl vyslán za účelem získání takové informace, protože je problém těch týmů, že jsou nápadní.)

3) Otázce asi nerozumím. Vysílání Pankráce kupředu ještě před luštěním je HALUZENÍ. Nenápadně se v terénu (třeba s blikačkami) chovat nelze.


Nooo, tady si asi fakt nerozumíme, to naráží na již zmiňovanou situaci --- já mám nějaký předpoklad, kam hra "směřuje", neparalelizovatelnou šifru, tedy nevyužité lidi (například), tak je pošlu napřed, protože předpokládám, že se tím přiblíží stanovišti (většinou se směr nemění náhodně, takže takový předpoklad spíš vyjde než nevyjde, takže se to může vyplácet). On nikde nic nehledá, prostě jde někam vpřed, čili v tom se mi žádné haluzení nedaří vidět. Samozřejmě to může mít x variant, tahle je možná docela krajní. Důležité je, že já Pankráce neposílám, aby něco hledal, ale aby byl připraven, až bude co hledat. A že ho posílám konkrétním směrem je imho korektní, i Manuál nabádá, aby člověk při reverzním inženýrství přemýšlel, kam by to tak mohlo pokračovat.

Protiargument byl, že Pankrác tam může potkávat týmy, což mu nese nějakou informaci.

Můj protiargument byl, že Pankrác tam kvůli týmům nešel, Pankrác tam jde proto, že tým si myslí, že tím časově optimalizuje postup (myslím, že minimálně Prahory a Krtci v principu podobnou strategii nejednou použili). Čili nevidím důvod, proč by se měl omezovat úvahami, jestli tam náhodou někoho neuvidí. Že by tak tým postupoval, i kdyby to byla časovka --- jsou ve hře sami a mají ji projít co nejrychleji. Výše položená otázka byla jen snahou tento přístup zobecnit, jestli může být měřítkem korektnosti, že tak, jak se tým chová, bych se choval i kdyb byl sám (a pochopitelně je míněno chování v rámci pravidel, tedy nehaluzení etc.). Měřítkem ve smyslu, že to přebíjí nějaké argumenty, že Pankrác někoho někde ne/uvidí a z toho něco usoudí, proto tam nešel, ovšem nemůže chodit se zavřenýma očima.

Pokud si i přes toto vysvětlení myslíš, že vysílání Pankráce dopředu před (vy)luštěním je haluzení, tak to možná ještě potvrď. Je možné, že jsem mimo já, ale mám za to, že tu byla obecná shoda na tom, že to samo o sobě nijak nekorektní není. A když teď procházím Pravidla a Dobrého Tmáře, přijde mi to zcela OK. Haluzení je tam zmiňováno ve smyslu hledání, Pankrác ale nic nehledá, on jen jde na nějaké místo, odkud je blízko ke všem potenciálním cílům a čeká, až mu bude zatelefonován ten pravý.
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: pá. listopad 04, 2005 08:54    Předmět: Re: Pár otázek

FIMAN++ napsal:
Protiargument byl, že Pankrác tam může potkávat týmy, což mu nese nějakou informaci.

Co kdyby se v tom pripade stanovilo, ze Pankrac nesmi volat tymu, ze tam vidi plno lidi, a musi pockat, az mu oni zavolaji reseni, nez si sifru vyzvedne.
Návrat nahoru
Tmou a stepi divocin



Příspěvky: 8

Zaslal: pá. listopad 04, 2005 10:13    Předmět: Pankrác a kostel

Přijde mi to podobné jako při LARPech a neviditelnosti - ignoruji, že vidím okolní týmy. Ale vychází-li týmu Kostel ****? a vyslali-li mne k určitému kostelu a mám-li v plánu bez ohledu na týmy v okolí (vzpomeňme na Troubsko - tam taky bylo v okolí spousta hledajících týmů) se podívat ke dveřím kostela, zda tam je šifra - měla bych to bez ohledu na tyto týmy udělat. A bude-li tam šifra, myslím, že je korektní si ji vzít. Vidím to jako analogii s výše zmíněnými několika možnostmi dle výsledku logické úlohy. Samozřejmě že pojedu-li tramvají kolem jiného kostela a uvidím z ní luštící týmy, neměla bych vystoupit a šifru tam začít hledat. Na druhou stranu je občas velmi obtížné toto dodržet (jsou situace, kde člověk neví, jak by se rozhodoval, kdyby nevěděl). Optimální v této situaci vidím zavolat týmu s tím, že u "mého" kostela nic není - při troše "štěstí" mi řeknou "a podíval ses cestou i k tomu, kolem kterého jsi jel? ne? tak se tam podívej".

Zrovna s kostelem si vybavuji ročník, kdy nám kostel vycházel ihned a který jsme ne a ne uhodnout. Až se jeden nebrňák zeptal, zda v Brně existuje Komín - a bylo to správně "Kostel Komín". (Zběsilá obrázková šifra, kde se opravdu neluštilo ale hádalo z obrázku.) Analogicky nám třeba na Bedně vycházel pomník a nemohli jsme uhodnout který tak jsme se podívali do mapy, jaké jsou možnosti - i jsme tipli jméno a až potom nám došlo, proč (a až pak jsme, pravda, vyrazili - nebyl úplně nejpřístupnější).

Uznávám, že nejjednodušší to mají týmy "na špici", protože ty tyto problémy řešit nemusí.

Šifru vidím jako takovou křížovku - zajímá mě tajenka a není podstatné, jak k ní dojdu a kolik toho uhodnu z kontextu. Pro dobrý pocit z vyplněných políček potom můžu vyplnit i zbylá políčka. Vyplňovat chybějící políčka po nahlédnutí na vyřešení tajenky má taky své kouzlo, ale již to není "luštění křížovky".
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. listopad 04, 2005 10:14    Předmět:

Proudovi krtci tukli hrebicek na hlavicku, ale nazatloukli ho uplne. Jde o to, ze Pankrac vyslany dopredu pak jiz nesmi nijakym zpusobem ovlivnit lusteni sifry. Protoze to by bylo zjevne v rozporu s pravidly. A zaroven se nesmi pri svem pohybu nijak ridit tim, jestli nekde vidi nejake tymy.

Zduvodneni: tym musi postupovat terenem na zaklade vyresenych zprav. Pokud by byl Pankrac vyslan dopredu a nasel by stanoviste (at uz nahodou, nebo podle shluku tymu) a oznamil svemu tymu, co ma vyjit, pak by se jednalo o zamerny postup proti pravidlum (protoze dolustit sifru, u ktere je znamy vysledek, je vetsinou o hodne lehci). (Jedina moznost, kdy je toto mozne, je v pravidlech popsana - nahodna haluz - tym omylem preskoci pri hledani stanoviste).

Zcela regulerni tedy je (a vsimnete si, kolik sebeovladani je na to treba vynalozit): tym se dohodne, kam Pankrac pujde (trasa nesmi obsahovat vice naplanovanych bodu - to je haluzeni). Pankrac vyrazi, a i kdyby po ceste uvidel, ze se ostatni tymy shlukuji na uplne jinem miste, nesmi tuto informaci pouzit a musi poctive dojit, kam mel namireno. (Protoze je striktne zakazano ridit se chovanim ostatnich tymu). Tam ceka na telefon od tymu, ktery mu sdeli, ze sifru vylustil. Pokud tym sifru nevylustil, muze se samozrejme Pankrac vratit, ale nesmi tymu rici, co cestou videl, a ani uz se nesmi zapojit do lusteni sifry (protoze by mohl uplatnit znalosti, ktere ziskal pozorovanim ostatnich tymu). Obdobne: pokud Pankrac zamiril na spravne misto, nesmi to tymu potvrdit (a to i v pripade, kdy tym sifru nevylustil). Jen tento postup neni v rozporu s zadnym pravidlem TMOU.

Jako hrac bych tuto metodu nepouzil, protoze si nedovedu predstavit, ze bych pritom (byt nezamerne) neporusil nejake pravidlo TMOU (o nesledovani jinych tymu, o nehaluzeni).

Priznam se narovinu, ze cela debata o Pankracovi mi zavani hledanim der v pravidlech a je mi silne proti srsti. Smeruje to k tomu, ze se zase bude muset pridat dalsi paragraf (kde to skonci?) a podle me uplne zbytecne. Pripadne pridate silene mnozstvi prace orgum, kteri budou muset shanet trikrat vic povoleni, aby trasa byla zcela nevyhaluzitelna a Pankrace presla chut (to si fakt nedovedu predstavit, protoze uz tak zabira prace kolem trasy strasne moc casu).

Vyklad, ktery jsem napsal, si navic dokaze hrac TMOU ze stavajicich pravidel odvodit taky - pokud bude chtit pravidla vyuzivat, nikoliv hledat jejich skuliny.

Toz zaridte se s Pankracem tak, abyste meli po skonceni ciste svedomi, ze jste kvuli teto metode neporusili zadny princip TMOU.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. listopad 04, 2005 10:42    Předmět:

Jeste shrnu:
vyslat cloveka, ci cast tymu kupredu pravidla TMOU nezakazuji, ale nesmi byt pritom porusena jina pravidla TMOU (haluzeni, prizpusobeni chovani na zaklade ostatnich tymu, zamerne ziskani informace o poloze sifry, ktere vede ke zpetnemu prolomeni sifry).

V jistem pripade muze byt vsechna tato pravidla komplikovane dodrzet, v jinych pripadech se to dodrzet da (napr. cast tymu se dohodne, ze jde po ceste 1 km na sever a tam pocka, dej se co dej).

Zcela regulerni je to pak v pripade, kdy tym nemuze sifru plne dolustit, ale presto se domniva, ze alespon castecne ji prolomil - a jde k mistu pravdepodobnemu, nikoliv jistemu. Pokud je toto misto spatne, tak se tym alespon zbavil spatne myslenky, rozpohyboval se a treba mu to pomuze ke spravne myslence.

Zpetne inzenyrstvi - metoda kdy odhaduji, kam trasa vede, a snazim se to napasovat na sifru, je pak samozrejme jedna ze zakladnich metod u nekterych sifer (zvlaste tech, kde se hodi delfska metoda). Metoda beztak vede k prolomeni sifry bez toho, abych si musel cil overit v terenu.

Toz to je vse, zavrete oci, odchazim:) Potkame se na srazu, uz se nemuzu dockat...
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: pá. listopad 04, 2005 12:38    Předmět:

Nejprve uvedeni na pravou miru: Martina z Prahor mailem protestovala proti uvedeni Prahor v mem minulem prispevku --- myslim si, ze ho nepochopila spravne, protoze priklad, ktery uvedla, ze "jedine tohle jsme udelali", bylo v podstate presne to, co jsem mel na mysli, nicmene protoze jsem to teda zrejme napsal nejak zmatecne, tak si prosim nikdo Prahory nespojujte s potencialne mylnym dojmem z meho prispevku. :)

Dale (vzhledem ke startu hry za nekolik hodin ;-) uz spise akademicka diskuse.

Reakci na Iva nebudu quotovat, specham:

Pro jistotu: Pankrac zadne stanoviste ("spravne misto") nehleda (to by bylo haluzeni) a jine tymy samozrejme nestopuje, jde rekneme na nejaky dopravni uzel, krizovatku etc. aby mel vsude blizko a byl pripraven.

"(Protoze je striktne zakazano ridit se chovanim ostatnich tymu.)"

Myslim si, ze je zakazano takove veci zamerne vyhledavat. To slovo zamerne je explicitne v pravidlech. Kdyz prijdu k rybniku na Tmou IV a vidim, ze les je plny svetylek, tak proste vim, ze je to narocna sifra, a byl bych blazen, kdybych se podle toho nezachoval (ze napriklad driv vytimeoutuju a zacnu vytahovat karimatku, zatimco jinak bych delsi dobu doufal, ze to lousknu na stojaka). Je prece absurdni, abych delal, ze jsem ta svetla nevidel, kdyz jsem je videl. Cili tym prochazi hrou zcela samostatne a nesmi vyvijet aktivni cinnost v tomto smeru, ale nevidim duvod jit se zavrenyma ocima. Tak teda i chapu pravidla.

Predchozi myslim obecne k Tvemu zduvodneni v zavorce, v teto konkretni situaci bych s Tebou spis souhlasil. Pankrac nesmi aktivne nasledovat jine tymy nebo cokoli v tom smyslu. Jedine s cim bych nesouhlasil je, ze kdyz sel k cili 3km vzdalenem, nesmi po 500m zastavit. Prislo by mi korektni, kdyby Pankrac vida proud Tmaru kolmy na jeho smer proste zastavil a pockal na dalsi instrukce. Nemuze jit za nimi ci cokoli, protoze to by bylo zamerne. Ale prijde mi trochu absurdni se tvarit, ze je nevidel, kdyz je videl, kterezto videt je ovsem pasivni cinnost. Dulezity bod je, ze on tam kvuli tomu nesel, protoze vzato do absurdnich dusledku si lze predstavit, ze tym sel nekam spatne, Partizan na Tmou II napr., zjistil ze to tam neni a vzpomnel si, ze cestou videl proud Tmaru mirici nekam, jedno kam. Zacne resit znovu a jinak --- ale prece si nemuze rict, no tak chlapci, hlavne zapomenme, co jsme videli. To by mi prislo absurdni. Proste oni vedi, ze nejaci Tmari sli nejakym smerem, nemuzou si to pri hledani reseni vymazat z pameti, byt samozrejme nebudou porad jen premyslet, kam tak asi mohli jit. Ale pokud by to bylo OK v ramci celeho tymu, nevidim duvod, proc by si to mel z pameti mazat Pankrac jen proto, ze se mu to prihodilo, kdyz byl zrovna sam a zadne tymy pozorovat nechtel.

Ale na druhou stranu muze se klidne dohodnout Tvoje varianta. Jenom bych nerad, kdyby sis myslel, ze nejak samozrejme vyvera z ducha pravidel, to podle me teda lepe vyvera to moje. V kazdem pripade by bylo krasne, kdybys pripustil, ze ne kazdy, kdo pravidla pochopil jinak nez Ty, musi nutne mit nejake pochybne umysly a snazi se jen hledat skulinky. Uz jsem psal, ze jsme to nikdy nepouzili, ze nam by to vice vyhovovalo co nejvic omezene, protoze na to nejsme zvykli, atd. atd. Presto proste pravidla chapu takto a protoze mi to prijde chapano a praktikovano ruznymi tymy ruzne, pripada mi uzitecne to vyjasnovat jeste pred hrou. A uz me nudi Ti stale opakovat, ze tim nic nekaleho nesleduji. ;-)
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: ne. listopad 06, 2005 15:57    Předmět:

Teď již to je hypotetické, ale jak jsme si psali v mailu - v Tvém výkladu nevidím žádný etický problém...
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 07, 2005 14:29    Předmět:

Nevim, jestli ma smysl jeste neco pridavat, ale nasledujici priklad se mi zda zajimavy.

Na jedenactce jsme pomerne bez problemu vylustili ten stred KRUHu a sli jsme jej najit v terenu. Sli jsme podle mapy po ceste, ktera najednou skoncila houstim, vsechno sedelo (azimuty, predchozi odbocky, vrstevnice, atd.). Prisli jsme na misto, kde podle nas mela byt sifra 12, ale nic tam nebylo. Tak jsme prohledavali aspon 15 minut koryto potoku po proudu nahoru i dolu, nachazeli dalsi pritoky (samozrejme neznacene), az jsme zacali detailne prohledavat kazdou rouru v koryte. A najednou jsme to nasli - a zrovna na tom miste, kam jsme sesli od Hvizdalky uplne na zacatku, jenom trochu schovane, takze jsme to napoprve nevideli.

A ted k tomu, co chci rict: Kdyby tam pred nami bylo uz 5 tymu, tak neprohledavame 400 metrovy usek potoka, ale trochu lip se podivame hned napoprve - vzdyt jsme prece sli naprosto spravne a opodstatnene. Takhle, kdyz tam nikdo nebyl, jsme spis neverili sobe, ze jsme sli spravne, a zbytecne se zdrzeli. Presto nikdo nemuze nikomu vycitat, ze kdyz uvidi 5 tymu svitit baterkama na spravnem miste, ze to misto neprohleda dukladneji, nez kdyby tam nikdo nebyl. Tim jsem chtel potvrdit, ze ignorovat ostatni tymy nejde. (Nemyslim si, ze tohle chteji orgove rikat, jen se tady ta diskuze tak trochu tvari.)

Vitek
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. listopad 07, 2005 20:06    Předmět:

Proudoví krtci + napsal:
Tim jsem chtel potvrdit, ze ignorovat ostatni tymy nejde. (Nemyslim si, ze tohle chteji orgove rikat, jen se tady ta diskuze tak trochu tvari.)


Prijde mi, ze tu na tom nakonec byla docela shoda --- ze se nesmim po tech ostatnich tymech divat umyslne atd., ale neni zlo je videt a udelat z toho nejake zavery.

P.
Návrat nahoru
Tmou a stepi divocin



Příspěvky: 8

Zaslal: út. listopad 08, 2005 01:20    Předmět:

Ivo C. napsal:
Jeste shrnu:
vyslat cloveka, ci cast tymu kupredu pravidla TMOU nezakazuji, ale nesmi byt pritom porusena jina pravidla TMOU (haluzeni, prizpusobeni chovani na zaklade ostatnich tymu, zamerne ziskani informace o poloze sifry, ktere vede ke zpetnemu prolomeni sifry).

V jistem pripade muze byt vsechna tato pravidla komplikovane dodrzet, v jinych pripadech se to dodrzet da (napr. cast tymu se dohodne, ze jde po ceste 1 km na sever a tam pocka, dej se co dej).

Zcela regulerni je to pak v pripade, kdy tym nemuze sifru plne dolustit, ale presto se domniva, ze alespon castecne ji prolomil - a jde k mistu pravdepodobnemu, nikoliv jistemu. Pokud je toto misto spatne, tak se tym alespon zbavil spatne myslenky, rozpohyboval se a treba mu to pomuze ke spravne myslence.

Zpetne inzenyrstvi - metoda kdy odhaduji, kam trasa vede, a snazim se to napasovat na sifru, je pak samozrejme jedna ze zakladnich metod u nekterych sifer (zvlaste tech, kde se hodi delfska metoda). Metoda beztak vede k prolomeni sifry bez toho, abych si musel cil overit v terenu.

Toz to je vse, zavrete oci, odchazim:) Potkame se na srazu, uz se nemuzu dockat...


Jak se liší "delfská metoda" a "zpětné inženýrství" od haluzení? Asi jsem to nepochopila. Letos jsme nějak odpadli a na delfskou metodu nedošlo, ale v minulosti jsme ji párkrát poměrně velmi úspěšně použili. A i když jsme nedošli, kam jsme chtěli, dlouhé sezení na místě většinou nepomůže. Ale mě přišlo, že toto je právě metoda, proti které se brojí - právě proti tomu, že odhadnu, že další stanoviště by mohlo být v bunkru a řídit se máme nápovědou z pětky - a vyrazit (což jsme neudělali jen proto, že ti, kteří věděli, kde bunkry jsou, zrovna spali). Na obskurní morseovku se dá pak napasovat cokoli.
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 52

Zaslal: út. listopad 08, 2005 08:00    Předmět:

Imho delfska metoda a reverzni inzenyrstvi znamena, ze tipnes vysledek a diky tomu snadno (ok, o neco snadneji:) odhalis metodu a sifru dolustis. Haluzeni znamena, ze tipnes vysledek a jdes. Mimochodem, na desitce by to stejne nepomohlo, na jedenactce byla kontrola a ptala se fikane na posledni slovo sifry 10 ;)

O.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. listopad 08, 2005 10:26    Předmět:

Tmou a stepi divocin napsal:

Jak se liší "delfská metoda" a "zpětné inženýrství" od haluzení? Asi jsem to nepochopila. Letos jsme nějak odpadli a na delfskou metodu nedošlo,


Delfska metoda je uhadnuti metody sifry (napr. 10 - morseovka po 2 radcich) zatimco haluzeni je uhadnuti polohy dalsiho stanoviste. ("zpětné inženýrství" je jeste neco jineho, ale to sem ted nepatri)

Fakticky rozdil je tedy jasny. Nicmene ta tvoje otazka neni IMO tak hloupa: Ja se ptam: Jaky je filosoficky rozdil mezi delfskou metodou a haluzením? Zejmena, proc je prvni doporuceno a druhe zakazano? Samozrejme metodu delfskou zakazat nejde, ale abych nechodil okolo horke kase:
Sifra by mela davat nejaka voditka "co s tim delat" a zpetny feedback typu "delam to asi spravne". (viz. sahodlouhe diskuze o sifrach jinde)
Podle me typicky letosni 10ka byla jen a pouze na metodu delfskou (argumenty vynechavam, uz jinde na foru padly), takze ji nepovazuji za prilis stastnou. (Pro uplnost dodavam ze my jsme 10ku nedali (asi 7hod).)
Bylo by dokonce mozne rici, ze jestlize mi zadani sifry dava daleko vice moznosti co s tim delat nez mi teren dava moznosti kam jit, neni moc racionalni sifru vubec zkouset lustit.
To neni v zadnem pripade volani po povoleni haluzeni, jen takove zamysleni.
Spise je to apel na eliminaci sifer na metodu delfskou, jakkoli i ja uz jsem se smiril s tim ze v techto hrach vzdy budou, asi to jinak nejde Sad .

MN
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. listopad 08, 2005 10:34    Předmět:

Černý racek napsal:

Mimochodem, na desitce by to stejne nepomohlo, na jedenactce byla kontrola a ptala se fikane na posledni slovo sifry 10 Wink


A tomu rikam pokrok, to je podle me asi nejvetsi letosni zlepseni Very Happy
Dalsi bod co se maximalne osvedcil je protazeni celym Brnem na pouhych cca 7 stanovistich. Cim dal od sebe, tim lip, duvody zrejme, zejmena z pocatku hry.

Doufam ze techto trivialnich pravidel, (kdyz uz jsme na ne museli nepochopitelne cekat sest let Sad Rolling Eyes ,) se uz Tmou bude drzet na furt.

MN
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina