Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 9. - 2007 -> Kompenzace ano či ne ?

Kompenzovat časově zřejmé chyby orgů ?
ano
45%
 45%  [ 5 ]
ne
54%
 54%  [ 6 ]
Celkem hlasů : 11

Autor Zpráva
Jeníčci



Příspěvky: 50

Zaslal: čt. listopad 08, 2007 09:28    Předmět: Kompenzace ano či ne ?

Možná vás udivilo dělené 8. místo ve výsledcích. Vzniklo jako šalamounské řešení situace, že Pomocní ponocní utrpěli časovou ztrátu čekáním na orgy na jedné z počátečních šifer. Byla jim asi 10 minutami kompenzována. Zdůrazňuji, že nemám žádný problém s tím, že nás to posunulo o půl místa zpět, a tak jsem verdikt v cíli bez mrknutí oka přijal. Není to žádná stížnost apod. Jde mi o názory na téma.

Se svým herním indexem jsem na jednoznačné chyby orgů samozřejmě narazil vícekrát. Nepamatuji (zlatá skleróza Very Happy ), že by na větších hrách byly nějak kompenzovány. Možná ale o tom jenom nevím stejně tak, jako o letošní kompenzaci neví většina z vás - nikdo nemá zájem to ventilovat.

Můj názor je nekompenzovat. Chyba jednou postihne toho, jindy onoho, je to jako stihnout nebo nestihnout tramvaj. Rozdíly mezi týmy v řádu minut až desítek minut mohou být více způsobeny různými zásahy vyšší moci více, než jejich schopnostmi. Chyba orgů je z hlediska týmu také vyšší moc, nemohou ji ovlivnit.

Zásadním důvodem proti kompenzaci je ale jednoznačnost. Pokud se zásadně nekompenzuje, je to jasné, aspoň má někdo šanci stát se tzv. morálním vítězem Very Happy . Přijmout kompenzace znamená upadnout po každé hře do nekonečných diskusí o tom, co je a co není chyba a kolik byla ztráta. Subjektivně "nespravedlivě" poškozených (ne)kompenzacemi bude více.

Co si o tom myslíte vy ?

Héra
Návrat nahoru
Svobodní Bednáři



Příspěvky: 7

Zaslal: čt. listopad 08, 2007 09:48    Předmět: Re: Kompenzace ano či ne ?

Myslím, že je to hlavně memento pro orgy, protože situace, kdy vedoucí tým čeká na šifru, se stala už na poměrně hodně hrách. Pokud jde o druhé až dvěstěpadesáté místo, je to asi každému putna. Nezpochybnitelnost vítěze je ale záležitost citlivější a tak bych v tomto případě byl spíš pro kompenzace. Zároveň pevně doufám, že taková situace nikdy nenastane.

Dalibor
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 52

Zaslal: čt. listopad 08, 2007 10:13    Předmět:

Krtčí nora loni kvůli nějakým organizačním zmatkům vyhlašovala dva vítěze, ne?
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 46

Zaslal: čt. listopad 08, 2007 10:33    Předmět:

Černý racek napsal:
Krtčí nora loni kvůli nějakým organizačním zmatkům vyhlašovala dva vítěze, ne?


Jj, je tomu tak. Vzniklo to díky nekonzistentnosti pravidel (ve zkrácené verzi bylo něco trochu jiného než v plné verzi).

Na posledním stanovišti před cílem (kde jsme byli jako první), jsme se ptali orga Vítka, kolik nás musí dojít do cíle, řekl nám, že musí být aspoň polovina. Rozdělili jsme se proto a 3 šli do cíle a čekali, až nám bude zavoláno cílové heslo.

Mezitím přišli na ono předposlední stanoviště Prahory a dozvěděli se, že stačí jeden člověk v cíli. Vyslali rychlého běžce, který doběhl do cíle a řekl heslo asi o 2 minuty dřív než my (ale byl v cíli sám, zatímco nás tam byla polovina).

Orgové uznali, že se stala chyba a po vzájemné domluvě byly uděleny 2 první místa.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: čt. listopad 08, 2007 11:18    Předmět:

Jako aktér celé záležitosti se k věci nemohu nevyjádřit.

Jsem hráč i organizátor zároveň a jako takový mám na věc trochu dvojí pohled.

Jako hráči se mi zatím daří proplouvat šifrárnami tak, že mne organizátorské chyby nijak zásadně nepostihují. Jedinou výraznou výjimkou tak byl Matrix 2006, kde byly chyby naopak tak výrazné, že by v té hře soudný člověk už asi ani nepokračoval. Takže o co šlo teď na Tmou: Na stanovišti 5 jsme skutečně čekali na zadání, leč tento čas byl vyplněn prohledáváním okolních křoví. To, že jsme tu skutečně dříve než zadání, jsme zjistili, teprve, když zadání dorazila. Nikdo si tak ani nezapsal čas, jak dlouho jsme tam skutečně byli, nikomu jsme nevolali, co se děje. Koneckonců Ivoš v cíli neměl o této věci ani tušení. Náš odhad času byl asi 10 minut ztráty, ale nebyli jsme v tom jednotní, já jsem říkal, že to bylo méně, jiní říkali, že to bylo více. A tak jsme nakonec obdrželi kompenzaci 9 minut, právě pro její šalamounskost a dělené místo. Naším motivem nebylo posunování v pořadí. Alespoň mne osobně ve chvíli, kdy jsme tušili, že nehrajeme o medailovou příčku, bylo celkem jedno, zda budeme desátí nebo dvacátí. Podstatné v tu chvíli bylo být nad čarou. Motivem bylo hlavně na problém upozornit a zviditelnit jej. Asi bychom se bez potíží ztotožnili s postojem, že kompenzace jsou nekoncepční, takže se dělat nebudou. Jen jsme chtěli, aby organizátoři nějakým způsobem veřejně tuto chybu uznali a řekli "pardon", což se stalo. Koneckonců jsme si byli vědomi toho, že nemáme v rukou nic hmatatelného, čím bychom svou raklamaci mohli podložit.

Jako organizátor se na celou věc dívám trochu jinak. Jakékoli dopady takovýchto chyb se vždy snažím minimalizovat a kompenzace beru trochu jako morální povinnost. Nedovedu si představit, že bychom měli ve hře někomu, koho prokazatelně naše chyba poškodí, ukázat dlouhý nos a říci, že má smůlu, protože je to zásah vyšší moci. Tedy pokud to alespoň trochu jde. V minulých ročnících jsme zažili několik planých poplachů, letos bohužel jeden ostrý. Zadání ještě nebylo položeno, když vedoucí družstvo drazilo na stanoviště. A tak se kompenzovalo i na Svíčkách. Tam to byla o to větší formalita, že se kompenzovalo 15 minut u vítěze s tříhodinovým náskokem. Leč nedovedu si příliš představit, že bychom kompenzaci nedělali. Druhou stránkou věci je prokazatelnost její oprávněnosti. Pokud by za mnou někdo přišel v cíli, že se mu něco takového stalo tak, jak jsme to udělali my na Tmou, tak bychom mu to neuznali. Směrodatné pro nás je, že někdo zavolá ze stanoviště a čas tohoto telefonátu.

A protože je celý můj postoj trochu schizofrenní, zdržuji se hlasování.

SvPP.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: čt. listopad 08, 2007 12:51    Předmět:

Je to těžká věc: hlavně jsme se o tom (resp. minimálně já) dozvěděli až v cíli. Jelikož se jednalo o prokazatelné zdržení zaviněné na naší straně, které postihlo jen jeden tým, rozhodli jsme se bleskově (tj. bez širších diskuzí) pro kompenzaci. Kdyby šlo o vítězství, bylo by to horší - boj na čelných místech je často záležitostí dynamiky v soupeření (viz dále), tj. dopočet se změnou místa by zde asi možný nebyl.

Jako hráč jsem byl nejvíce postižen na OSUD 2 (dvě správná řešení šifry, o tom našem orgové nevěděli), kdy nás to stálo hodinu. Jelikož jsme došli druzí se ztrátou asi deset minut, tak by se zdálo, že by kompenzace byla na místě. JENŽE: troufám si tvrdit, že právě to, že nás na jednom z posledních stanovišť rychle předběhla La Kukarača bylo impulsem k vyřešení šifry, na které jsme v tu chvíli byli seklí (to že ji Kukarača dala do deseti minut nám poskytlo jasnou informaci, že to je lehká šifra a přestali jsme vyvádět nesmysly). Takže nám bylo jasné, že kompenzace je nesmysl a že se s tím nedá nic dělat, protože náš čas se nedal jednoduše posunout o mínus hodinu. S odstupem ani nemám pocit, že bychom byli nějací morální vítězové, je totiž dost dobře možné, že mít na Kukaraču náskok dalších 60 minut by jen prodloužilo naše trápení na záseku a do cíle bychom došli stejně až po nich. Prostě kdo ví...

Myslím, že se to tedy nedá paušalizovat. Někdy je kompenzace možná, jindy ne. Orgové se musí snažit předcházet chybám. A pokud k chybě dojde, rozhodnout se podle aktuální situace.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: pá. listopad 09, 2007 01:00    Předmět:

A jen pro milovníky statistik ještě připodotknu, že vzhledem k tomu, že kompenzace byla oficiálně provedena, veškeré postupové časy Pomocných ponocných uváděné ve statistikách, počínaje příchodem na páté stanoviště, jsou o oněch devět minut opraveny.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 40

Zaslal: pá. listopad 09, 2007 14:37    Předmět:

Jsou věci nekompenzovatelné ... na OSUDu 4 zastavivší "autíčko" na špatné straně mostu ... týmy na špici by holt na drobné potíže měly být připraveny a sem tam s nějakou chybou orgů počítat. Těm kteří se pohybují ve druhé vlně typicky první vlna problémy odvalí.

U spousty chyb organizátor musí rozhodnout, zda ji opraví a poškodí tím první vlnu nebo neopraví a "poškodí tím všechny". Ani jedno řešení nemusí být dobré (OSUD4 16 kde by bez resetu jediný tým našel další stanoviště a to "postupem" neodpovídajícím autorskému).
Resetovat dříve a dát po resetu týmům kompenzaci dle příchodu na stanoviště? Možná. Ale jak kompenzovat úpadek morálky po hodinách marného luštění šifry? Stanovení správné velikosti kompenzace se pak stane loterií, pomocí níž organizátor vytáhne vítěze z klobouku?

Mám pocit, že kompenzace přináší víc problémů než kolik jich řeší. Bude každý tým mít osobní měření času? ...

Samozřejmě všichni orgové se snaží o maximum a mnozí z nich chyby v organizaci považují za větší prohru než zúčastěné týmy. Myslím, že jednodušší je kompenzace nepožadovat a chyby odpouštět.
Vladan


Naposledy upravil Opravte to dne so. listopad 10, 2007 22:33, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: pá. listopad 09, 2007 16:09    Předmět:

Čistě jako nezaujatý pozorovatel mám na to celkem jasný názor. Kompenzace je plně v rukou orgů. A je jedno jestli to bude 10 minutu nebo 1 hodina. Pokud to odpovídá újmě, proč ne.
Jediný problém vidím v tom, kdyby šlo o týmy, které jsou těsně u sebe, které by se "honily". Pak by informace o tom, že jeden tým dostane v závěru kompenzaci mohla být pro druhý klíčová.

Richard
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina