Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 8. - 2006 -> pro/proti (aneb, za co flame a za co velkej dik ;-)
Autor Zpráva
temnet.org



Příspěvky: 2

Zaslal: so. listopad 04, 2006 13:19    Předmět: pro/proti (aneb, za co flame a za co velkej dik ;-)

nejdriv minusy:
- slepe vyrvavani na Planyrce... po hodine jsem nemohl mluvit...
- Tic-Tac!!! pri lusteni dvojky jsme si v hospode dali cesnekovane topinky...
- mozna hledani desitky, i kdyz to byla spis nase blbost

plusy:
- sudoku. prijit na princip byl horor
- komiks Wink prijemne odreagovani
- zacatek terenni casti (az k 10, kde jsme skoncili)
- pocasi Wink

Na zaver asi velky dik a snad se pristi dil zase povede Wink
Návrat nahoru
Totální diferenciál



Příspěvky: 32

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 12:15    Předmět: Re: pro/proti (aneb, za co flame a za co velkej dik ;-)

Tak téměř přesně opačný názor:

- start na Planýrce i tic-tac se mi líbily, protože to bylo zajímavé a zábavné. jistě, bylo to dost nepříjemné (pro hlasivky resp. žaludek, všechny naše tic-tacy sem nakonec musel zežrat já...), ale Tmou tu není pro navození pocitu pohodlí, ale pro zajímavé zážitky. a tohle BYLY zajímavé zážitky, stejně jako ten displey, bylo boží se koukat na týmy, jak tam přišly, hledají papíry a najednou strnou v úžasu nad světelnou šou...

- na druhou stranu se mi hrubě nelíbil zčátek terénní části, tedy pochod 7-8-9 a běhání okolo devítky. To mi prostě jako zajímavé zážitky nepřišlo, jít někam 5 km daleko po tmě mě nebaví, není v tom nic a jenom to zdržuje, tedy ubírá čas, kdy by se mohlo dít něco zajímavého. Dávat stanoviště daleko od sebe je podle mě jenom laciné natahování hry. Pokud orgové chtějí, aby byl časový limit výzvou, můžou ho zkrátit, ne zapojovat takovéhle zdržovačky. Stejně tak "orienťák" na devítce bylo jenom chození po lese, s takhle přesnou mapou byl nulový problém něco najít, jenom to trvalo.

- ani sudoku a komix nepatří k mým favoritům. sudoku bylo prostě příliš "nápad nebo smrt", tedy šifra, kde po nápadu stačí pět minut k dořešení (bylo to opravdu snadné sudoku) nebo tam člověk skončí, protože tam není nic, co by mohl člověk zkoumat a postupně nacházet cestu k řešení. čtyřlístek by byl supr, kdyby nebyla naprosto strejné šifra i vloni, takže bylo loňským účastníkům (jako my) hned jasné, co s tím.

Rozhodně nechci říkat, že to byla špatná hra, bavil sem se docela dobře a to mi připadá hlavní, ale spíše na takových věcech, jako start a tic-tac, než na luštění šifer, protože až po devítku (kde jsme to pro nemoc a vyčerpáni vzdali) byly všechny šifry (kromě jedničky) spíš opruz - od začátku zřejmé, co s tím, pak to jenom udělat. Obzvlášť opruz bylo sčítání u devítky, protože při každém pokusu o sečtení jednoho pole nám vycházel jiný výsledek - sám jsem jednou takovouhle šifru dal při jedné hře, kteoru pořádáme, a už bych to nikdy neudělal - přestože všichni věděli, jak na to, nikdo se správně nedopočítal. A právě o tom by luštění podle mě němělo být, protože to prostě není zábava.

Honza Verfl
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 15:41    Předmět: Re: pro/proti (aneb, za co flame a za co velkej dik ;-)

Totální diferenciál napsal:
Obzvlášť opruz bylo sčítání u devítky, protože při každém pokusu o sečtení jednoho pole nám vycházel jiný výsledek - sám jsem jednou takovouhle šifru dal při jedné hře, kteoru pořádáme, a už bych to nikdy neudělal - přestože všichni věděli, jak na to, nikdo se správně nedopočítal. A právě o tom by luštění podle mě němělo být, protože to prostě není zábava.

Honza Verfl


Tak s tymto si dovolim nesuhlasit. To, ci ti vychadzaju blbosti, je cisto vecou tvojho pristupu. Ak sa dokazes upokojit, scitovat pomalsie, a kludne pouzit aj prsty, vyjde ti to presnejsie = spravis ovela menej chyb.

Napriklad 46 - 18 = 28 za dna dam bez problemu z hlavy, ale v noci som to pre istotu pocital "46, minus 10 je 36, minus 6 je 30, minus 2 je 28, napisem na papier 28 a idem dalej".

Takisto nie je na skodu priebezne sa kontrolovat -- ved ste v time piati!

Viem co hovorim, sami sme mali podobny problem so Sokobanom o par stanovist dalej -- na prve tri pokusy sme dostali tri uuuplne rozne haluzne vysledky, a az ked som sa donutil robit to pomalsie a s druhym clovekom, ktory ma kontroloval, vyslo mi to (takmer Very Happy ) dobre. Nie je to dovod zavrhnut sifru, je to dovod zmenit svoj pristup.

Princip 9ky bol podla mna uplne vhodny -- jasny a vyborne naznaceny hintami. Ak ste mali problem desifrovat ju, mozno je to znamenie zamysliet sa nad sebou Wink a nie hned nadavat na sifru.

--
misof
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 16:00    Předmět:

Mínusy:

- řvaní Na Planýrce bylo zbytečné a s velkým prvkem náhody, zvlášť když ve skupině C bylo jasně řečeno, že mobily jsou zakázány, takže jsem telefon prostě nezvedala

- dlouhé pochody neoceňuju (Dana, Medvědovi nevadily), raději bych si zaluštila, i když v tomto počasí nás možná lezení do kopců ochránilo před zmrznutím

- komix nebyl žádnou šifrou, bylo to sice krásně nakreslený, to klobouk dolů, skvělí byli natěrači na fasádě, ale proč tam sakra byla ta zmínka o otočené mapě? 2 hodiny jsme chodili po Černých Polích a společně s dalšími týmy hledali v okolí vily Tugendhat, protože ze zadání jasně vyplynulo, že celou dobu měli mapu otočenou, takže se ulicemi mělo jít z výchozího bodu přesně na opačnou stranu Evil or Very Mad

- příliš snadné šifry 7 a 8


Plusy:

- především tic-tac byl úžasný nápad
- stejně tak sudoku zakódované do šachovnice


2 Totální diferenciál:
Sčítání mám nedělalo problém, zvlášť s doporučovanou kalkulačkou (chyby na prvních 2 polích jsme snadno přepočítali Wink ), jenže po takové štrece to chtělo spíš nějaké odpočinkové poluštěníčko, než orientační běh. Ale oceňuju, že se podařilo dát takovou šifru dohromady, mě od řešení odrazovalo to, že přece tímto způsobem z 10 smysluplných textů nemůže vyjít jedenáctý. Trochu to osvětlil poslední přinesený text ze samých A a B.

Dana
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 57

Zaslal: po. listopad 06, 2006 03:38    Předmět:

Naše (přesněji moje) shrnutí letošní Tmou: Byl to dlouhý turistický pochod s poměrně lehkými a nepříliš nápaditými šiframi. Hra obsahovala spoustu nápadů, ale ty byly buďto nedotažené anebo se sem vůbec nehodily.
Když jsem vyplňoval kolonku, co se mi na hře líbilo, tak kromě nádherného výhledu z Planýrky mne opravdu nic nenapadalo, a ani teď trošku s odstupen mne nic nenapadá.

Slepé pobíhání a pořvávání po Planýrce je možná zajímavý experiment pro skautíky, ale nás to teda vůbec nenadchlo (možná je to tím, že jsme nejspíš nejstarší tým, ale jiné dětské hry nás docela baví). Takže jsme ještě před první šifrou dostali hodinový trest za to, že nedokážeme na sebe dostatečně řvát (sešli jsme se asi pátí od konce a do hodiny moc minut nechybělo), na druhé dvouhodinovou penalizaci za to, že nikdo z nás nemá ty správné chuťové buňky. Myšlenka nádherná, ale mělo být použito něco, co se dá běžně rozlišit. Poutač na trojce krásný, ale na něm to taky chtělo něco nápaditějšího. Podobně 5-ka CD-čko - šlo to víceméně zadat na papíře. Konečně šestka - nejkrásnější šifra, další pěkné (jako celek) byly ještě sedmička a dvanáctka (naše poslední). Orientační běh opět bez nápadu (když to třeba srovnám s orienťákem na letošní Bedně), ten byl leda tak dobrý pro zahřátí. Ostatní šifry se mi zdály nenápadité a spíš lehké. Nad řešením žádné šifry jsme nestrávili víc než 35 minut, přesto jsme nedokázali dojít v limitu do cíle (ale to byla hlavně naše chyba, cca 2,5 hodiny jsme si promrhali sami - spánekm a problémy s diskmenem), i když nebýt "trestů" v prvních dvou úlohách, jsme tam možná mohli být.
A ještě k tomu pochodu, já jsem ušel (měřeno pravítkem na mapě) 29 km, střídavě na kopec a do údolí.

Čili celkový dojem velmi rozpačitý a v příštím roce se asi zase vrátíme k testování úloh a do terénu si vybereme jinou akci.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. listopad 06, 2006 07:25    Předmět: Re: pro/proti (aneb, za co flame a za co velkej dik ;-)

Totální diferenciál napsal:
Obzvlášť opruz bylo sčítání u devítky, protože při každém pokusu o sečtení jednoho pole nám vycházel jiný výsledek - sám jsem jednou takovouhle šifru dal při jedné hře, kteoru pořádáme, a už bych to nikdy neudělal - přestože všichni věděli, jak na to, nikdo se správně nedopočítal. A právě o tom by luštění podle mě němělo být, protože to prostě není zábava.


No tak v tom pripade to asi naopak byla dobra sifra, protoze podle neceho nenahodneho (rekneme peclivosti) rozrazovala. My jsme to secetli spravne napoprve snad az na jedno policko, jestli se dobre pamatuju. Mysleli jsme si, ze to teda neni moc povedena sifra, kdyz je tak jednoducha, ze to prece kazdy hned da, ale podle Tve reakce si zacinam myslet, ze to asi tak zle nebylo.
Návrat nahoru
Posuci



Příspěvky: 20

Zaslal: po. listopad 06, 2006 10:37    Předmět:

Letošní Tmou byla naše první - loni jsme nedisponovali extra časem jiných týmů na rozluštění kostky - takže první dík za letošní tmou: byla dobrá kvalifikace. Avšak soudě dle kvalifikace a tak vůbec jsme předpokládali, že Tmou je hra "kdo nemá v hlavě musí mít v nohách". Pro mne osobně je zklamáním, že to bylo spíše "mentálních schopností netřeba, hlavní je mít fyzičku". Byli jsme připraveni na to, že hru nezvládneme třeba už v městě kvůli náročnosti šifer, ale místo toho jsme měli sto chutí to vzdát když po výšlapu z Bílovic následoval orienťák (*), neboť už tento samotný (další) kopcový výšlap byl (třeba pro mne) značnou zkouškou sebeobětavosti pro tým.
Takže jako mínus dávám zbytečné táhlé pochody nahoru dolů, z šifer se mi líbila jednička, cdčko, šachy. Zbytek (z toho co jsme do 12h viděli - tj. do 10) byli celkem jednoduché šifry, kde nám obvykle nejvíc času (který nám nakonec chyběl) zabralo to, že jsme v tom hledali mnohem těžší šifru než ve skutečnosti byla a teprve když ne a ne dát řešení jsme se vrátili k původně hned zavrhnuté triviální variantě (čtyřlístek - zbytečný pochod na opačnou stranu, kostečky u Morie - marné sestavování dle bloků a zapadajících hran všemi směry)...

(*) kde třeba navíc nešlo ani tak o orientaci jako o schopnost prodrat se tam a zpět trnitým srázem, být tady v noci byl by to asi úplně jinej zážitek, ale myslím že většina týmů sem dorazila až za světla. Mnohem větší orienťák bylo asi najití mostu u rohu obory....

Celkově se mi Tmou líbila (i když z pohledu šifer městská část mnohem víc než teréní) a někdy to určitě zkusíme znovu, jen bych byl radši kdyby poměr doby přesunů vs doby potřebné k vyluštění byl více vyvážen (tedy ne tak, že to bude daleko a ještě těžký, stačilo by trasu jen trochu zkrátit - mohli jsme tak mít příležitost zkusit víc šifer).

P.S.: Jo a naštvalo nás, že nám v noci na regulérní zastávce u Maloměřic nezastavil autobus do Obřan byť jsme mávali a místo měl.... ale to samozřejmě jen tak na okraj.

píďa
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. listopad 06, 2006 10:53    Předmět:

Posuci napsal:
(*) kde třeba navíc nešlo ani tak o orientaci jako o schopnost prodrat se tam a zpět trnitým srázem, být tady v noci byl by to asi úplně jinej zážitek, ale myslím že většina týmů sem dorazila až za světla. Mnohem větší orienťák bylo asi najití mostu u rohu obory....


Teda, ja orientak nebeham, tak nevim, ale vzdycky jsem si myslel, ze cilem je dostat se k dalsi kontrole co nejrychleji, nikoli co nejkratsi cestou. Cili se podivam na mapu, jak se po cestickach dostanu co nejblize k cili (plus z te strany, kde me od cile nedeli nejaky hure prostupny teren), prodirani se trnitymi srazy je asi uz od zacatku spatna metoda.

Mne to prislo az trapne trivialni, ze vzdy bylo zrejme, ktera cesta k danemu cili je optimalni, ale koukam, ze i s tim mohl mit nekdo problemy, takze asi to taky nebylo zvolene uplne spatne. :-)
Návrat nahoru
Posuci



Příspěvky: 20

Zaslal: po. listopad 06, 2006 11:11    Předmět:

FIMAN++ napsal:
[Teda, ja orientak nebeham, tak nevim, ale vzdycky jsem si myslel, ze cilem je dostat se k dalsi kontrole co nejrychleji, nikoli co nejkratsi cestou. Cili se podivam na mapu, jak se po cestickach dostanu co nejblize k cili (plus z te strany, kde me od cile nedeli nejaky hure prostupny teren), prodirani se trnitymi srazy je asi uz od zacatku spatna metoda.


No možná neb orienťák taky neběhám (vlastně neběhám vůbec Embarassed což se ukázalo poněkud na závadu), zato do přírody celkem chodím, tak a) z mapy nepoznám jestli tam trní bude nebo ne, b) soulad cestiček na mapě s realitou bývá často slabý, takže zvolím cestu svoji a když v půli kopce zjistím že tudy to nebyl nejlepší tah tak fakt nebyla síla na to jít slušně zpět a pak tou cestičkou, nehledě na to, že hnusný trnitý šlahouny byli i na těch cestičkách. Nicméně jsem hlavně chtěl říct že mám za to, že zkoušku odolnosti a vytrvalosti v přírodě řeší jiné hry než Tmou - dostání se na stanoviště 9 + oběhnutí všech kót vzalo několik hodin času, oproti tomu vyřešení samotné šifry byla otázka čtvrthodiny a to myslím není ok.

píďa
Návrat nahoru
Totální diferenciál



Příspěvky: 32

Zaslal: po. listopad 06, 2006 11:35    Předmět: Re: pro/proti (aneb, za co flame a za co velkej dik ;-)

FIMAN++ napsal:
Totální diferenciál napsal:
Obzvlášť opruz bylo sčítání u devítky, protože při každém pokusu o sečtení jednoho pole nám vycházel jiný výsledek - sám jsem jednou takovouhle šifru dal při jedné hře, kteoru pořádáme, a už bych to nikdy neudělal - přestože všichni věděli, jak na to, nikdo se správně nedopočítal. A právě o tom by luštění podle mě němělo být, protože to prostě není zábava.


No tak v tom pripade to asi naopak byla dobra sifra, protoze podle neceho nenahodneho (rekneme peclivosti) rozrazovala. My jsme to secetli spravne napoprve snad az na jedno policko, jestli se dobre pamatuju. Mysleli jsme si, ze to teda neni moc povedena sifra, kdyz je tak jednoducha, ze to prece kazdy hned da, ale podle Tve reakce si zacinam myslet, ze to asi tak zle nebylo.


Asi jsem špatně vyjádřil hlavní myšlenku - byla to NUDA a OPRUZ. to, že nás to "podle něčeho rozřazovalo" podle mě není žádný plus. Taky by nás mohlo něco rořazovat podle barvy očí. Co se má udělat s touhle šifrou mi bylo jasný ještě dřív, než mi kamarádi přinesli ty texty, kde to bylo explicitně napsaný, takže pak 12x sčítat 10 čísel (kalkulačku jsme měli) mi teda nepřišlo ani zajímavé a ani zábavné a to, jak jsem už napsal, považuji za smysl účasti na něčem jako je Tmou.
Návrat nahoru
Vlastík Šebesta



Příspěvky: 7

Zaslal: po. listopad 06, 2006 11:37    Předmět:

Par typu na zmeny, ktere by pro me (1/5 Vlastika Sebesty) udelaly tmou 8 jeste lepsi, nez byla (pro mne).
Jednicka - Nevim, jestli se da vymyslet neco, co by neslo vygooglovat, ale kdyby to bylo pouzito misto pametnich desek a pomniku, ktere jsou na internetu, byla by to pekna sifra.
TIC - Kdyby byly pouzity pomerancove tic tac, a napoveda az po trech hodinach, bylo by to lepsi (nam to ale pomohlo, protoze uchutnavka nas nenapadla (zakladni teze: tic-tac = hodiny - 60 minut - velka a mala ruccicka - atd.) a sli jsme si pro napovedu, a presto jsme moc neztratily na tymy, ktere se s tim cucaly a mely to za hodinu a pul).
DOR - Na displej bych dal mista, ktere nediskvalifikuji mimobrnenske.
PINDA - Ctyrlistek bych bud vynechal, nebo ho nejak zasifroval, s ruznym zrcadlovym otacenim smeru by to byla mnohem vetsi zabava (kdyz uz to mela byt zabava a ne sifra)
CD - Na cd opet google, ja nevim, ani jit nekam na net, ani volat kamosum me moc nebavi (a s notesem to fakt nepujdu nikdy)
LOM - zase setrepat? Driv jsem si rikal, ze je skvele, ze orgove jsou stale schopni vymyslet neco, co jeste nebylo. No, je jasne, ze to nejde do nekonecna.
Dal to pro me nemelo chybu. Celkove to bylo super! Zas tak lehke to nebylo, hlavne zaver ne. Ale dojit se to dalo, 45 minut za Albertem byl v Utechove dvacaty team! Strsne se mi libila 13, mam rad sifry, ktere stoji na nove dimenzi sifrovani, ktere jeste nebyla mockrat, nebo nikdy, pouzita(viz napr. sirka v kvalifikaci).


Naposledy upravil Vlastík Šebesta dne po. listopad 06, 2006 12:32, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Posuci



Příspěvky: 20

Zaslal: po. listopad 06, 2006 12:02    Předmět:

Jen doplním kolegu Pošuka: došli jsme až k šifře č. 10 (kráva), pak už hodiny odbíjely poledne a hra skončila. Z tohoto pohledu mě trochu mrzí, že kromě jedničky (abeceda) a Sudoku byly všechny šifry takové trochu divné. Buď hodně jednoduché (setřepání kostiček, seismograf, sčítání tabulek po orienťáku), nebo to spíš než šifry byly hádanky (displej rozhodně NEBYL pro neBrňáky, čtyřlístek byl krásnej ale hlavu u něj člověk nemusel vůbec použít, CDčko bylo taky super, ale opět to bylo zadání spíš pro Google než pro hlavu).

Teď to podle mého popisu vypadá že jsme všechno oběhli za 20 minut, a pak jsme se už jen nudili nad jednoduchými siframi Smile. Tak to samozřejmě vůbec nebylo, každé stanoviště nám dalo zabrat, a na kopci nad Bílovicemi jsem byl rád že seismograf vycházel tak jednoduše. Ale štve mě, že skutečné špeky byly až na konci, kam jsme se nedostali.
No nic, během roku snad přestanu nenávidět Útěchov, a příště to zkusíme znovu Smile.
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 8

Zaslal: po. listopad 06, 2006 12:39    Předmět: Re: pro/proti (aneb, za co flame a za co velkej dik ;-)

Totální diferenciál napsal:
FIMAN++ napsal:
Totální diferenciál napsal:
Obzvlášť opruz bylo sčítání u devítky, protože při každém pokusu o sečtení jednoho pole nám vycházel jiný výsledek - sám jsem jednou takovouhle šifru dal při jedné hře, kteoru pořádáme, a už bych to nikdy neudělal - přestože všichni věděli, jak na to, nikdo se správně nedopočítal. A právě o tom by luštění podle mě němělo být, protože to prostě není zábava.


No tak v tom pripade to asi naopak byla dobra sifra, protoze podle neceho nenahodneho (rekneme peclivosti) rozrazovala. My jsme to secetli spravne napoprve snad az na jedno policko, jestli se dobre pamatuju. Mysleli jsme si, ze to teda neni moc povedena sifra, kdyz je tak jednoducha, ze to prece kazdy hned da, ale podle Tve reakce si zacinam myslet, ze to asi tak zle nebylo.


Asi jsem špatně vyjádřil hlavní myšlenku - byla to NUDA a OPRUZ. to, že nás to "podle něčeho rozřazovalo" podle mě není žádný plus. Taky by nás mohlo něco rořazovat podle barvy očí. Co se má udělat s touhle šifrou mi bylo jasný ještě dřív, než mi kamarádi přinesli ty texty, kde to bylo explicitně napsaný, takže pak 12x sčítat 10 čísel (kalkulačku jsme měli) mi teda nepřišlo ani zajímavé a ani zábavné a to, jak jsem už napsal, považuji za smysl účasti na něčem jako je Tmou.


Ale tady treba slo o koncentraci, coz je taky jedna z veci, kterou je treba zvladnout. Nam to taky vychazelo vselijak, ale nakonec se podarilo. Wink
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 8

Zaslal: po. listopad 06, 2006 13:03    Předmět:

Marek (aneb jak jsem to videl ja):

pozitiva:
+ drive v terenu (mene sifer ve meste)
+ nektere sifry byly docela originalni
+ zacatek - tady mohly tymy predvest, jak jsou sesychronizovane a jak jsou schopny myslet stejne
+ celkove hra byla vice na synchronizaci a spolupraci tymu nez predchozi rok
+ pocasi (dalsi zajimava zivotni zkusenost:-)

negativa:
- nektere presuny v terenu mi prisly dost casove dlouhe (a to jsme sice chodili (nebehali!), nicmene, diky nasemu tryskaci Lubosovi, dost rychle!) - zbylo pak mene casu na reseni
- sifry 7 a 8 byly pro nas trochu okoukane, nevidel jsem prilis snahy to zasmodrchat, prislo mi to jako snaha o presun (jak uz kdosi napsal)
- sifry 2, 4, 5 byly docela napadite, ale trochu zbytecne za sebou
- napoveda k sifre 2 az po 2 hodinach mohla byt drive (snedli jsme vsechny a pak se desitky minut potili nad tim, co nam vytlezlo ... jo a vsiml si nekdo, ze ti previti z tic-tac-u nedelaji ty vnitrky homogenni? nektere latky jsou rozlozeny nepravidelne)
- my jsme vicemene z Brna, ale prespolni museli obcas v mestske casti asi skripat zubama
- nepresne informace pri organizaci startu - kazda skupina dostala lehce jine informace

celkove:
Opet se mi to velmi libilo!

navrh:
Mozna by stalo za uvahu do pristich rocniku, jestli by slo mestskou cast udelat vice navislou na MHD, s dvema pozitivnimi dusledky:
1) nebudou se vytvaret shluky lidi pri presunech, to je dost silene, kdyz jedete s dalsimi destikami lidi v teze narvane saline, vsichni dostanou sifru zaroven a ...
2) nebudou tolik "znevyhodnovane" tymy, ktere zatuhnou na startu, protoze ridne frekvence spoju MHD
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. listopad 06, 2006 14:04    Předmět:

Posuci napsal:
FIMAN++ napsal:
[Teda, ja orientak nebeham, tak nevim, ale vzdycky jsem si myslel, ze cilem je dostat se k dalsi kontrole co nejrychleji, nikoli co nejkratsi cestou. Cili se podivam na mapu, jak se po cestickach dostanu co nejblize k cili (plus z te strany, kde me od cile nedeli nejaky hure prostupny teren), prodirani se trnitymi srazy je asi uz od zacatku spatna metoda.


No možná neb orienťák taky neběhám (vlastně neběhám vůbec Embarassed což se ukázalo poněkud na závadu), zato do přírody celkem chodím, tak a) z mapy nepoznám jestli tam trní bude nebo ne, b) soulad cestiček na mapě s realitou bývá často slabý, takže zvolím cestu svoji a když v půli kopce zjistím že tudy to nebyl nejlepší tah tak fakt nebyla síla na to jít slušně zpět a pak tou cestičkou, nehledě na to, že hnusný trnitý šlahouny byli i na těch cestičkách. Nicméně jsem hlavně chtěl říct že mám za to, že zkoušku odolnosti a vytrvalosti v přírodě řeší jiné hry než Tmou - dostání se na stanoviště 9 + oběhnutí všech kót vzalo několik hodin času, oproti tomu vyřešení samotné šifry byla otázka čtvrthodiny a to myslím není ok.


No jo, tak to proste ber tak, ze soucasti rychleho reseni teto sifry byla znalost znaceni v orientackych mapach. Tam je prave velmi dobre vyznaceno, kde je trni a kde jsou jake cesticky. Aspon tam, kde jsem byl ja, to realite odpovidalo velmi dobre. Ale jinak by se mi asi taky o neco vic libilo, kdyby ty kontroly byly bliz a nebyly tak snadno dostupne po cestickach.

Pavel
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 19

Zaslal: út. listopad 07, 2006 10:46    Předmět:

Posuci napsal:
displej rozhodně NEBYL pro neBrňáky


Popravdě nevidím, v čem by měli brňáci až zas takovou výhodu. Nikdo z nás nebyl z Brna a neměli jsme zásadní problémy. Dvě explicitně uvedené adresy bylo možno najít v mapě (a nepředpokládám, že by většina brňáků věděla z hlavy, kde je Gargulákova ul.), najít Interspar, Boby centrum, divadlo Radost a konečnou pětky je taky triviální, a předpokládám, že ostatní místa stejně většina obyvatel Brna z obrázku nepozná (možná až na kavárnu Rio, tam je mapa asi na nic a možná je to přitom známý podnik). Když si představím něco podobného v Praze, kterou znám myslím dost dobře, tak by mi to zabralo možná o deset procent míň času. Pokud by ty objekty pochopitelně nebylo zrova v bezprostřední blízkosti mého bydliště.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. listopad 07, 2006 13:11    Předmět:

TJ Balvan Praha napsal:
(možná až na kavárnu Rio, tam je mapa asi na nic a možná je to přitom známý podnik)


Z naseho tymu se ctyrmi Brnaky o takove kavarne nikdo nikdy neslysel.

P.
Návrat nahoru
Oberna behen



Příspěvky: 12

Zaslal: so. listopad 18, 2006 19:58    Předmět:

NEJDRIV:
VELKY DIK ORGUM za hru. Obdivuju, jak muze nekdo vymyslet kazdy rok nove a nove sifry a trasy Smile
Nenechte se odradit. Hra nas fakt dost bavila, i kdyz byla jina nez ty predchozi (ale: poprve je to vetsinou nejlepsi Wink )

PLUSY:
TIC TAC- dobry netradicni napad, ale cesnecka predtim nam moc nepomohla Laughing Rozrazovaci sifra na zacatku. Zabavne mi prislo, jak ruzne tymy nazyvaly prichute My jsme meli mentol, ovocna a divna Very Happy
CTYRLISTEK - fakt vtipne Smile reseni jednoduche
SACHY/SUDOKU - sifra se mi libila, i kdyz nam trvalo fakt dlouho, nez nas napadlo sudoku. pak uz to byla brnkacka
KRABICE - davne gamblerstvi nam prislo celkem vhod Laughing
PISKVORKY - daly nam sice dost zabrat, ale po vylusteni v teple domova se mi velmi libily. PARADA Smile)

MINUSY:
UVOD byl sice dost netradicni, ale aspon pro me docela dost unavny. Nedovedla jsem si predstavit, jak se muzou najit tri lidi v davu minimalne 600 lidi. O to jsem pak mela vetsi radost ze setkani Smile) Hlas se nastesti pomerne brzo upravil, takze pohoda. Beru to jako pomerne dobrou rozrazovacku, a o to na zacatku jde.
MALOMERICE - vyreseno za cca 10 minut
ORIENTAK - nabehali jsme se i tak dost Wink

OSTATNI:
1. sifra - docela pekna, sla vyresit i bez netu (i kdyz jsme pritele vyuzili Wink)
DISPLEJ Dornych - normalka, lehka, i kdyz mimobrnaci mohli mit problemy
CD - asi by bez netu slo, ale S to bylo lepsi Wink
KRAVA - docela v pohode
BOZINY OBRAZY - hezky napad, znacky jsme poznali celkem snadno, i kdyz nektere bych fakt nedala (civka je prece jasna rozhledna Sad a u medveda je potreba dooost velke predstavivost Very Happy ). hledat vzalenost na mape bylo o dost horsi, jeste ze jsme to v terenu neresili - vzdalenosti v cm vedly nekam za Lelekovice Rolling Eyes
14. docela v pohode

SOUHRN:
prevladaji plusy, pristi rok jdem zase Wink

Evka
Návrat nahoru
Strážci vesmíru t.o.



Příspěvky: 5

Zaslal: po. listopad 20, 2006 19:06    Předmět: šifra 2 - OFICIÁLNÍ A JEDINÉ SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ

Na místě samém jsme byli příjemně pobaveni „hvězdnou bránou“ tic-tac a mírně v obavách z textu „za 2 hodiny si přijďte pro nápovědu“ jsme se v blízkém podchodu dali do přemýšlení, které ve zkratce bylo asi takovéto: Tic-tac, to jsou hodiny, ostatně i tvar je defakto ciferník……spočítání tiktaků na 55 ks…..55…čeho je 55??............minut……55 minut??.....co trvá 55 minut??......třeba jednička…..aha, šalina……takže ty barevný tiktaky jsou zastávky…..zastávky na znamení, občasná…….aha no hele tady to nezjistíme, jdeme na net….tak jednička nic, anabáze trvá jen 54 minut…..jsou nějaké další…ano, 44 a 84, to je 59 minut……nic tak dlouhého už tu…..ale ano LINKA 72!!!!...to je ono….přesně 55 minut z Přízřenic smyčky k Řečkovickému hřbitovu….bomba, ty jo a hele sekvence zastávek přesně odpovídá tic-tacům…obyčejná obyčejná znamení občasná….. a co konec…ten ne no ale podívej….má to 43 zastávek a když pojedem znovu, tak do 55 je znovu 12 zastávek a jejich konec zase odpovídá….obyčejná a 3x znamení…pravda mezi tím jsou navíc speciální zastávky „v pracovní občas, o víkendu celodenně“, ale to je jen drobná komplikace……morseovka sice nesedí ale asi to máme….kde to teda je???........zastávka Bednářova, kontejnerový terminál….no čas letí za 20 minut nápověda….jo Bednářova, ale je to trochu moc daleko….ale co už….nápověda…….tak zastávky nám nevychází…Tome co morseovka….hmmm……
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina