Stanoviště č.1

Brněnský park Lužánky

16:30

Půl páté. Hodně týmů je shromážděno v okolí Centra volného času. Čekají co se bude dít. Další týmy procházejí po chodnících parkem a pokoušejí se najít náznak úvodní šifry. Postupně se dávají do pohybu i týmy, které čekali na nějaké společné zahájení. Čas běží a všichni si začínají uvědomovat, že tentokrát to nebude tak jednoduché. Během prvních dvaceti minut zaplňují týmy celý park a neustále křižují po křivolakých chodnících z místa na místo. Zkoumají lavičky, odpadkové koše, pomníky, mapy parku, zkrátka všechny aspoň trochu významné objekty. Málokdo v tu chvíli tuší, že první šifra se tentokrát pohybuje přímo mezi nimi. Kdo je pozorný může si všimnou některé ze tří osob, pohybujících se jednotlivě parkem. Na červených tričkách s logem TMOU nese každý z těchto pomocníků třetinu nulté šifry, jméno a číslo odpovídající ulici a domu nedaleko parku. Po první půl hodině již některé týmy pochopí co je úkolem. Jejich členové běhají po parku a rychle hledají zbývající třetiny šifry. Mnoho týmů však dále tápá a míjí naše pomocníky bez povšimnutí. S ubíhajícím časem začínají být týmy víc a víc netrpělivé. Několik účastníků společně leze do velkokapacitního kontejneru s odpadem a sveřepě se přehrabuje v jeho obsahu. Další týmy se pouštějí do řeči s policejní hlídkou, která jakoby nezúčastněně s očima navrch hlavy projíždí v autě parkem. Chtějí nápovědu přímo od příslušníků, což je v rozporu s pravidly hry. Když jim policisté zcela logicky nepomohou, tak si aspoň dají do spojitosti poznávací značku policejního auta s čísly několika trolejbusových linek v okolí. Po této skvělé dedukci odjíždějí trolejbusem neznámo kam. Čas pokročil a v parku mezi stromy už je docela tma. Dochází mi, že týmy, které dosud nepochopily jak začít, to teď mají ještě těžší. Dávám každému ze tří pomocníků v tričkách do ruky blikačku na kolo. Blikačky natolik přitahují pozornost, že další a další týmy začínají opouštět park. Jdu kolem hustého křoví a vidím jak v jeho hloubi bliká blikačka. Překvapeně koukám, proč se někdo z našich skrývá ve křoví, když proti mě vyběhne německý ovčák z blikačkou za obojkem. Vteřinu přemýšlím co je to za fintu než mi dojde, že si ho tak zviditelnil jeho pán. Vlčák se mezitím přátelsky zdraví s jezevčíkem, blikajícím další blikačkou. Park je během chvilky plný blikaček. Zase jedno neplánované zpestření.

17:30

Hodinu po začátku hry mají týmy, kterým se nepodaří najít první šifru, slíbenou nápovědu. Do parku mezitím přijel Dosík, který už svoje šifry rozmístil a tak se spolu s ním prodírám davem ke schodišti, ze kterého chceme promluvit. Konečně se rozhlížíme kolem. Ještě pořád tady aspoň 300 lidí bude a tváří se poněkud netrpělivě. Utichnou však když promluvíme a pozorně poslouchají jak měli začít. Naši pomocníci jsou také přítomni. Rozcházejí se mezi týmy a všichni si z jejich triček bleskově opisují důležité údaje. Jako když mávne kouzelným proutkem je park během deseti minut prázdný. Vylepujeme ještě fotky našich pomocníků v tričkách na dveře do Centra, pro ty, kteří zjistí, že někde udělali chybu a ještě se vrátí. Ještě než opustíme začátek TMOU 5 také, potkáváme se s televizním štábem TV Nova. Krátce nás vyzpovídají a pak jdou točit po městě mezi účastníky. Nějací jejich kamarádi také hrají, takže reportéři mají celkem přehled jak hra postupuje. Ještě se s nimi několikrát potkáme... Odjíždíme s Dosíkem zkontrolovat další stanoviště.

3x stanoviště 1

Pokud se naši účastníci nenechali nachytat a správně pochopili, že je třeba najít celkem tři části první šifry, nedělalo jim již větší potíže šifru vyluštit. Jako obvykle byla spíš na rozehřátí.

Tmou 5 - Zadani 1

Narozdíl od prvních kol TMOU nám pomáhá stále víc pomocníků. Hlavně hlídají stanoviště s šiframi, aby je někdo nezúčastněný nepoškodil. Zážitek jednoho našeho kamaráda - hlídače nás pobavil. Tak dlouho „nenápadně“ postával nedaleko hlídaného stanoviště, až si ho všimla policejní hlídka, „Co tady děláte!?“ „Já jsem něco jako vy... já tady hlídám.“ „?!? aaaaa... kolega je z kriminálky, tak to je něco jiného.“ :o)

Řešení první šifry poslalo účastníky do Masarykovy čtvrti ke kostelu sv. Augustýna na Kraví hoře.



    Statistika  Následující >>