Zážitky a reakce týmů

Tým "coredump" napsal:


coredump na TMOU 6



... aneb někdy je dobré mít aspoň haluz.

Kvalifikace


Docela dobré šifry. Realizace sice pokulhávala, ale co už. Přijde mi ale, že kvalifikace vybírá potenciálně dost jinou skupinu týmů než ty kteří mají šanci uspět v hlavní hře - v kvalifikaci je cílem co nejrychleji tipnout nějaké řešení a případně vyzkoušet jiné, ve vlastní hře nevadí ani půl hodiny zpoždění, zato špatné řešení může znamenat několikakilometrovou cestu do nikam.

Městská část



Na Rosničce jsme se málem nesešli, Pary a Davro vyrazili z práce pozdě. Navíc Ňácovi zdrželi "teroristi" letadlo z Dortmundu, takže přijel až když jsme luštili čtyřku. Ale dobře to dopadlo, přečetli jsme si umístění stanovišť, rozdělili jsme se a šli jsme hledat. Pary našel svoji část dost brzo, já s Davidem jsme měli trochu problém najít správnou ulici, která podle naší mapy měla křížit Zeleného, zatímco ve skutečnosti tam byly jen takové zapadlé schody. Martin měl na sjezdovce problémy najít svoji část - nakonec jsme se tam sešli všichni a po nějaké době jsme třetí část šifry našli. Ale podle pravidla o dvaceti minutách bychom správně měli asi tou dobou už hledat jiný význam slova "sjezdovka".


Naštěstí jsem si uvědomil, že ulice pojmenované po stromech jsou v Jundrově, takže umístění další šifry bylo jasné. V šalině jsme ještě dořešili tu poštovní schránku. Na konci se pak organizátoři snažili tvrdit, že ty papírky bylo třeba ještě nějak rozstříhat a skládat. Fakt nebylo.


Bludiště jsme začali řešit v hospodě. Zrovna přišel Ňáca a ty písmena uviděl přímo. Ještě nějakou dobu trvalo než jsme dořešili celý text a pak jsme jeli do Kohoutovic.


Cesta do Kohoutovic byla ještě zpestřena naší neznalostí výlukových tras městské dopravy, ale nakonec jsme tam došli. Pomocí synonym jsme určili ulice Pisáreckou a Lesní, ale doteď nevíme co mělo být na tom začátku. A to ještě údajně ta synonyma měla na sebe navazovat jako ve slovním fotbale. Tohle jsme ani nezjistili, ani nepotřebovali.


Pátou šifru jsme měli snahu řešit použitím takové hodnoty každého atributu, že písmena v zadané dvojici mají ty dvě zbývající hodnoty, ale u kombinace CQ se to pokazilo, protože C a Q měly dva ze tří atributů stejné. Takže jsme tenhle směr vzdali. Pak jsme dost dlouho zkoušeli ty hodnoty jednotlivých atributů sčítat modulo 3 (nejprve po dvojicích vodorovně nebo svisle, pak i po čtveřicích). Nefungovalo to, ale zjistili jsme zajímavou vlastnost: když si hodnoty atributu očíslujete od 0 do 2 a chcete je sčítat modulo 3, tak při sčítání čtyř hodnot nezáleží na tom jak konkrétně jste očíslování provedli, výsledek je vždycky stejný (ne samozřejmě to číslo, ale jeho odpovídající hodnota). Pak jsme ještě šli řešit k Martinovi domů, ale na nic dalšího jsme nepřišli. No, ještě že byl ten restart u vlaku.

Terénní část



Vlak byl dobrý nápad - v životě jsem nejel zvláštním vlakem. Jen ten odjezd mohli hlásit se stejným časem jako byl na jízdence, zvlášť když na té jízdence bylo na tom čase tak striktně trváno. Kupodivu jsme vystoupili docela blízko nádražní budovy takže jsme odcházeli skoro hned. Rozhodli jsme se jít po silnici, dojít k zelené značce a tam se rozdělit. Pary a Ňáca šli na jih a my ostatní na Pasník. Cestou jsme potkali skupinky, které se rozhodly jít na Pasník nějak přímo, asi to teda nebyla úplně špatná varianta. Rozcestník na mapě byl úplně jinde než ve skutečnosti, takže jsme zkusili ještě vrchol a tam skutečně šifra 9A byla.


Světové strany a čísla u nich jsme odhadli hned, ale co dál? Nakonec jsme se sešli zpátky u silnice a snažili se šifru řešit vykreslením těch směrů do mapy. Čísla "sever+jih" a "východ+západ" jsme interpretovali jako kótu, kříž nebo nějaký jiný významný bod v mapě. Akorát to pořád nešlo nějak namontovat na skutečnou mapu. Nakonec jsme vyhodnotili, že máme jít ještě kamsi dál za Pasník. Bylo to sice úplně špatně, ale zase jsme cestou našli šifru číslo 11. Pak jsme se ještě přes hodinu snažili zpětně dohledat, kde byla šifra 10, ale nenašli jsme. A to jsme od té kóty nebyli nijak daleko - odhadem tak stovky metrů.


Šifra s hodinami se s nápovědou řešila docela dobře. Po neúspěšném hledání šifry 10 jsme pokračovali na Orlí hnízdo.


Stanoviště se dalo najít docela dobře (akorát bylo dobré se držet rady, že vrstevnice v mapě se v čase příliš nemění, zatímco cesty někdy ano). První dvě slova nás podle manuálu napadly dost brzo, jen doluštění zbytku byla delší mechanická práce. No a pak jsme šli k Výrovce. Cestou ještě z rozhovoru s někým kolemjdoucím z jiného týmu vyplynulo, že vlastně vyšlo VYROVA a ne Výrovka, ale tohle jsme si předtím ani neuvědomili a navíc v okolí nic jiného podobně znějicího nebylo, tažke jsme šli k Výrovce. Cesta byla pěkná a navíc už svítalo - z Orlího hnízda jsme vycházeli někdy po šesté.


Pomník na Výrovce patřil k těm skrytějším stanovištím, nakonec šifru našel Ňáca. Nápovědu jsme využili - ne že by nás to bez ní nenapadlo, ale aspoň jsme věděli že tenhle krok je správný (navíc po tomto kroku ještě nevycházelo nic co by potvrdilo že jsme správně). Jakmile nás napadlo že jeden obdélník nekóduje jedno písmeno, ale že je potřeba informace sdružovat po řádcích, měli jsme výsledek dost rychle. Celkem nám ale tahle šifra trvala asi dvě a půl hodiny.


U mostu přes Svratku jsme byli něco po jedenácté. Opsali jsme si čísla na sloupech, ale pak jsme se je snažili skládat jako kostky domina vedle sebe nebo do plochy. Převést okolní čísla na písmena nás napadlo až cestou na nádraží někdy před dvanáctou, ale nedotáhli jsme to do konce. Bez nápovědy bychom to ale asi stejně nedali.

Celkový dojem



Pozitiva:
Šifra 13, dále pak fakt že jsme došli až k šifře 14, přestože jsme nevyřešili/neřešili 6 šifer ani nežádali nikoho o radu :-). A samozřejmě pozitivní byla hra jako taková.


Negativa:
Kuřáci :-( Člověk se nikotinových [sebe]vrahů nezbaví ani ve tři ráno v lese. V pravidlech by měl být zákaz kouření aspoň v okolí stanovišť se šiframi. Dále mi vadily nepřesnosti ve hře: čas odjezdu vlaku, Výrovka, doba hledání na sjezdovce.


Celkově se mi hra líbila (ale Tmou 4 byla možná lepší). Zahráli jsme si, i když s nalezením šifry 11 místo 10 jsme měli dost haluz. Těším se na další ročník.


-Yenya za tým coredump (tentokrát ve složení Davro, Ňáca, Pary, Martin a Yenya)


Zpět na zápisky