Zážitky a reakce týmů

Tým "Chlýftým" napsal:


Začátek
Protože jsme nechtěli přijít na poslední chvíli a proto jsme si, společně se sesterským týmem Chlýftým_, na čtvrtou dali sraz na konečné třináctky v Juliánově. Jenomže včas jsem přišel jen já, Růžmen a Janap (přesná doba příchodu Rosti a šnEka je sporná – údajně tam byli třináctkou ve čtyři) a museli jsme čekat. Seta zdržela dopravní nehoda a ostatní jednoduše přišli pozdě. A tak okolo půl páté odcházíme s hlavním polem na start. Cestou slyšíme pár nemístných poznámek k našemu počtu (přece jenom deset lidí ve stejných tričkách k tomu svádí), u vchodu bereme červenou a bílou obálku a sedáme si někam dopředu. Po chvíli zjišťujeme, že naše místo není až tak lukrativní, jak jsme si mysleli. Nejenom, že už jsme nebyli vpředu, ale ze všech stran nás obklopil dav a případné rychlé opuštění místa se stalo o něco obtížnějším.

Stanoviště 1 – Sokol Julíánov: 17:00–17:30
Spolu s dalšími 195 týmy napjatě zíráme na přejíždějící nápis Tmou na plátně. Po pěti minutách začíná dokumentární video z minulých ročníků. K tomu hraje Hymna Tmou, za niž si Ivo zaslouží jedničku s hvězdičkou.
Začíná druhé video – zadání jedničky. 1A hned odhalil Ondra, 1C já. Na 1B ještě chvíli koukali Set s Rosťou. Mezitím jsem došel ke kostelu Cyrila a Metoděje, sebral část zadání dvojky, nasedl na zrovna přijíždějící 45 a vezl se zpatky na hřište. Na Podlomní mi přišla SMS, že sraz je opět na konečné třináctky a vyrazil jsem tam. Zase jsem musel čekat.
Pěkná šifra, ale místní týmy měly velkou výhodu. Naštěstí mezi ně patříme :).

Stanoviště 2 – most, Bílá hora, kostel: 17:44–18:55
Scházíme se na konečné, rozbalujeme karimatky a začínáme lušit. Princip je jednoduchý, ale provedení zabírá hodně času. Otázku s azimuty máme jako druhou po otázce 21, kterou jsem odpověděl ještě cestou na sraz. Po asi patnácti minutách luštění v Juliánově se přesouváme do Denisových sadů, protože se nám zdají jako dobré východisko pro hledání ve všech možných zadaných směrech.
Při luštění nejdříve asi třikrát docházíme ke stejnému sporu, než nás napadne, že nejbližší stejná odpověď nemusí nutně znamenat nejbližší možná stejná odpověď. Párkrát tipujeme a Set vyráží směr Špilberk, kde nachází zprávu 3.
Pracná rozřazovací šifra, dala se udělat rychle i pomalu. Nefungující nápověda na internetu nás nezastihla, protože jsme ve městě už nesehnali připojení.

Stanoviště 3 – Špilberk: 19:28–20:03
Set se vrací se zprávou z hradu. Hned přicházíme na to, že se básnička rýmuje nejen na konci veršů, ale i na jejich začátku. Po vypisování posledních dvou, tří... písmen Rosťu konečně napadá vypsat celou opakující se část a já v tom už vidím slova. Sokl, test... Po jejich vypsání hned čteme první písmena. A vyrážíme na Starou radnici. Pěkně skrz Velký Špalíček, kde na bandu lidí v oranžových tričkách a navíc blikajících čelovkami musí být zajímavý pohled.
Zajímavá, lehká šifra s návodem na použití.

Stanoviště 4 – Stará radnice: 20:14–21:39
Bereme si kokos a odcházíme směr Zelňák, kde zabíráme kašnu Parnas. Bez okolků švihneme kokosem o zem, vyhazujeme zbytky a bereme si zadání. Přes hodinu dumáme nad tím, jak do mřížky vepsat abecedu, než nás konečně napadá, že by se místo otazníků dal napsat KOKOS a na sousední slova použít nápovědu ze trojky. Z loňského ročníku jsme si mysleli, že nápovědy se vztahují na terénní část. Zde nás na pár minut zaměstnal přihlížející fotograf, údajně z Mladé fronty. To abych si v pondělí koupil noviny. Písmena odpočítáváme rychle, jenom ve spodní části něco nesedí. To prohlásíme za chybu měření a jedeme k Semilassu.
Destruktivní šifra, to že KOKOS má pět písmen nás mělo napadnout hned. Upozornění na nepoživatelnost obsahu by se mělo dávat předem :), zvlášť když byla šifra předávána organizátory.

Stanoviště 5 – kynop v mekaru na Božetěchově: 21:58–23:05
Podle návodu žvoulíme modře na milón s vagou, kde po kešnutí cirátně žvoulíme necelé dva karpony ke karosu. Žvrtec sice nekantíme, ale žvoulíme dál po milónu bez vagy. Na karosu T kešujeme opět cirátně. Po zastavení kantíme do zadání a žvoulíme zkratkou na milón s vagou. Pak jen pár kešnutí a jsme u kaválu přes masózní milón. Žvoulíme kolem masózí taromy až ke kynopu.
Jednoduchá šifra. Vyplatilo se kousek popojít, zamyslet se a zase kousek popojít.
čas luštění v tomto případě není přesný, protože jsme šifru měli hotovou už dřív, ale zapsal se až čas příchodu na šestku.

Stanoviště 6 – pomník na Palackého vrchu: 23:05–23:28
Po vyzvednutí zprávy odcházíme předpokládaným směrem. Zastavujeme se u vjezdu do zahrádky s konstatováním, že majitel má dneska smůlu. Nejdřív porovnáváme společné symboly ve sloupcích, ale po zjištění, že tudy cesta nevede, Rosťu napadá kontrolovat výskyt jednotlivých symbolů. Přeskládání vyšlých písmen je otázkou pár vteřin. Balíme se a vyrážíme na Ruský vrch. Cestou tam, nebo na tohle stanoviště si Terka zvrtla kotník a náš postup se trochu zpomalil.
Hezká jednoduchá šifra. Ale mor na ty, co hledají složitosti. Naštěstí ještě nemáme takovou náladu :).

Stanoviště 7 – Ruský vrch: 23:50–00:59
Já, Set a Rosťa šplháme nahoru, kde optimisticky píšu do vrcholové knihy "Vyhrajeme". 18. místo, sice s dvouhodinovou ztrátou, nám ještě dává naději.
Dole, po chvíli vypisování a řazení písmen, Seta napadá, že by mohlo jít o hlavolam na principu známé patnáctky. Přehozené X a Y k tomu jen nabádá. Přesouváme podle čísel a zapisujeme psmena jdoucí středem. Po dopřesouvání radši zapisujeme vyšlou kombinaci. To, že začína slovem DEKODUJ, je při nejmenším podivné :). Po přepsání následujícího textu o ABBA vychází správně místo další zprávy. Už jen počkat na autobus
Zatím nejhezčí šifra hry.

Stanoviště 8 – přístaviště parkoviště: 01:35–03:13
Po příchodu fasujeme dvojlist se zadáním a dotazníkem. Set s Rosťou dostávají na starost Novákovu familii a já s Terkou a Ondrou posloucháme hymnu. Na pojmenování hudebních nástrojů přicházíme poměrně záhy, ale využítí obalu cédéčka nám zůstává skryto. Bez něj odhalujeme pouze to, že jdeme správnou cestou. Písmena HESLOF..ET. zavání podezřele. Po asi dvou hodinách nás přihlížející org trochu nakopne tím, že CD má taky obal, ale saxofon a akordeon stejně neslyšíme. A to mám za sebou pět let hudební nauky. Nakonec jsme stanovili třetí a poslední písmeno A, protože by jinak výsledek nebyl smysluplné slovo a za druhé písmeno jsme vybrali S. Jelikož faseta je výbrus na diamantu, bylo jasno. V tu dobu už Set s Rosťou měli věky odhaleny (Ondra si sice musel zaběhnout na Kozí horku, ale jenom nám potvrdil to, co jsme si už mysleli) a spěchali jsme na právě odjíždějící autobus.
Tohle byla asi nejtěžší šifra. Jak pro hudební, tak pro logické antitalenty. My naštěstí oboje jakž takž zvládáme, ale stejně nám to dělalo zatím největší problémy.

Stanoviště 9 – parkoviště u Velké ceny: 03:40–03:59
Po nezbytném rozbalení všeho vybavení jsme abecedu díky ychtylovi odhalili hned a pokračovali na desítku.
Jednoduchá šifra pro ty, kdo si stěžují, že zakysli hned na prvním terénním stanovišti. Ale už na druhém ;)...

Stanoviště 10 – křižovatka u vodárny: 04:33–09:47
Po příchodu na desítku jsme hned začali překreslovat čtverečky na fólii a mysleli jsme si, jací nejsme geniální, že za chvíli to bude. Ale ono nic. Pak jsem asi na dvě hodiny usnul a ono stále nic. Jediný Rosťa ještě luštil. Potom jsme se zase přidali všichni, co jsme nespali a stále nic. Věděli jsme, že to musí být morseovka, protože celou hru ještě nebyla, ale jak to napasovat na zadání nám po celých 5 a půl hodinách pořád nebylo jasné. Ale vždyť to bylo takové jednoduché. Nápověda ze sedmičky nás spíše zmátla, rozměry zadání byly násobky rozměrů nápovědy, a tak jsme se snažili číst zadání po obdélnících 4x2. Ráno už jsem luštil jen já s Rosťou, ostatní kombinovali různé naprosto nesmyslné nápady – Setovi metodou zabodni prst do mapy vyšla i ta Hvízdalka, ale reálný podklad neměl a tak tam nikdo nešel. Nakonec jsme udělali pár fotek, rozbalili červenou obálku, zjistili, že cíl je úplně mimo náš směr a šli domů.

Letošní Tmou bylo moje první (a nejlepší), ale podle toho, co jsem četl na fóru a na webu, si myslím, že se organizátoři hodně poučili z minulých ročníků. Kontroly ve městě a terénu možná pomohly proti systematickým haluzičům, autobus do terénu nesrazil závodní pole.
Jenom (podle mě) by už trasa mohla vést jiným směrem, než Bystrc ;). Pravidelní hráči ho už musí znát skrz naskrz.

Aleš

+
  • hymna

  • začátek a první šifra

  • odjezdy autobusů z osmičky

  • šifra 7

-
  • nápověda k desítce (nepomohla, spíš zmátla)

  • oznámení o jedlosti kokosu uvnitř něj

  • nevyhráli jsme


Zpět na zápisky