Zážitky a reakce týmů

Tým "Jmelí" napsal:


Letošní TMOU nás zastihlo v dobrém rozpoložení. Část týmu (pod jménem Tchořím smradem) v září na Krtčí noře poprvé okusila příjemný pocit z dokončené hry. Kvalifikací jsme prošli na neuvěřitelném 5. místě a začali jsme věřit v dobrý výsledek i na TMOU samotné. Připravili jsme se důkladně na očekávanou zimu a i jinak jsme neponechali nic náhodě. Já např. poslední týden před hrou četl dětem večer pohádky zásadně v čelovce.
Hra pro nás nakonec skončila na 11. stanovišti, což je oproti loňsku zlepšení o 1 vyluštěnou šifru. Takže budeme-li takto pokračovat dále, v roce 2010 nejspíš dojdeme až do cíle. Startovali jsme v navlas stejné sestavě jako loni - Máša, Pik, Hrůbek, Honza a Zbožák. A jak jsme se vlastně letošní TMOU prokousávali?
1A. START - SLEPÁ BÁBA
Ještě než nás rozdělili do tří skupin, dohodli jsme si místo, kde se eventuelně sejdeme. To se nakonec po zadání ukázalo nereálným. Takže jsme tak za ruku chodíce nazdařbůh bloudili, řvali, poslouchali, sráželi se s protihráči a zamotávali do šípkových keřů. Výsledkem kupodivu bylo shledání kopletního týmu cca po 20 minutách. Dalším příjemným doprovodným jevem bylo získání prvního zadání, nepříjemným pak později chrapot z toho hulákání.
1B. HEBREJŠTINA
Se šifrou jsme se uchýlili do kinokavárny Rio, což bylo dobře hned ze dvou důvodů. Jednak tam bylo pohodlno k řešení a jednak se tato kavárna později objevila jako součást šifry č.3. Že jsou to opsané nápisy bylo jasné hned. U některých bylo jasné, kde je najít, u jiných ne. Hledat je ve městě se nám moc nezdálo. Za pomoci Googlu a telefonu jsme nakonec 6 hesel zjistili a při pohledu na slova zastavil a zastánce se dosavila i správná myšlenka. Čte se to odzadu, samohlásky jsou vynechány a navěšeny na souhlásky jako různé camfrňousky. K tomu háček a čárka a hurá s Křemílkem do centra.
2. OPRUZ NA ŠEST
A hele - Tic-Tacy! A je jich tam zakresleno 6 z každé strany, na hadičce je šestimístné číslo 100693. Sedáme do hospody. Co s tím? Když nevíš, co s tím, rozbij to! Otvíráme hadičku. Po krátké poradě se usnášíme. Že by první využití chuti v šifrovačce? To by mohlo být, tři různé bonbóny a pak morseovka. Kdo bude ochutnávat? Hlásí se Máša. Ochutnává prvních šest. "Mentolovej, mentolovej, mentolovej, mentolovej, mentolovej, mentolovej," .... tak takhle to asi nebude. Vymýšlíme čím dál složitější postupy. Jdeme se podívat zpátky na stanoviště. Pik z dlouhé chvíle ochutnává další bonbóny z tuby. "Tenhle je ale určitě ovocnej, sakra!" Máša degradována, do role ochutnávače je nominován Pik. Jedeme tubu z druhého konce a ejhle, sedí to! Udělali jsme tam asi 2 chyby a domysleli si nenávratně sežraný konec a mažeme na další stanoviště. Tady jsme vinou nešťastné volby týmového ochutnávače ztratili asi hodinu. Příště bychom to už asi olízali všichni, bontón nebontón.
3. REKLAMA NA TMOU
Na křižovatce za nádražím promítají reklamu na TMOU. Nějaký místa z Brna. Nemít v týmu Pika, asi by s námi byl skoro ámen. Tahle šifra byla dost protekční pro brňáky. Nevím, jak by mohl nebrnoznalý tým některá ta místa zjistit. Snad zajít na polici nebo na lampárnu ... Pik určuje asi 8 nebo 9 míst. První myšlenkou je, zda by to nemohla být místa po trase nějaké šaliny. Ukazuje se, že ne. Pak už je v tom vidět kruh - trochu obdobný princip jako loni na Hvízdalce.Střed nám vychází do toho správného parčíku, jedeme tam.
4. ŠIPKOVANÁ
Od slečny Šťastné dostáváme stránku ze Čtyřlístku. Pozorně čteme rozhovory o otočené mapě. Hledáme v tom něco víc. Nakonec se ukáže, že je to opravdu jen obyčejná šipkovaná a rozhovory kreslených postaviček jsou tam jen jako dekorace na zmatení nepřítele. Nacházíme pískoviště a další šifru.
5. TROCHA HISTORIE
Přichází první menší krize týmu. Spíš než řešení hledáme teplo v nějaké občerstvovně. Nakonec nacházíme nonstop hernu dokonce i s internetem. Vaše kroky řídí roky! Postupně odhalujeme letopočty těch událostí. Dva nevíme, to snad půjde. Po nějaké době přicházíme na ten správný princip a jdeme lovit datla podzimního. Dooblékáme se, neb tušíme, že teď už se jen tak někde neohřejem.
6. ŠACHOVÉ SUDOKU
Po romantické procházce do Maloměřic s vyhlídkou na obrovské nádraží se pokoušíme nejdříve spasovat zadání s mapou, ale nejde to. Pak už si všímáme těch správných indicií, pole 9x9, 9 figur - to bude SUDOKU. Luštíme, zbývají dvě možnosti, obě v Obřanech. Blíží se autobus, popojíždíme do Obřan a tam během 5 minut dolušťujeme polohu dalšího stanoviště. Jde se do lomu.
7. KOSTIČKY
Tahle šifra byla průchozí. Při pohledu na zadání si Honza všímá, že v každém sloupci je 8 bílých políček. Tak necháme ty kostičky spadnout a rovnou čteme výšku té kóty. Honza neočekávaně končí a jede domů, do terénu se necítí. Zbyli jsme 4. Volíme cestu k Těsnohlídkovu pomníku a pak rovnou po spádnici nahoru na kopec. Řešíme, zda jít všichni nebo jen někdo. Nakonec došlo na první možnost a bylo to dobře.
8. EKG
Na kopci jsem první a chvilku mi trvá tu šifru najít. Než dorazí zbytek týmu, mám už princip. Vytahujeme pravítko, stačí dvě čáry a odměřovat lomové body na klikatici a řešení je nas světě. Pik si ani nestačil zdřímnout. V tuhle chvíli jsme na tom byli ve hře asi nejlíp. Moc nás netěší dlouhý přesun na další stanoviště, výhodou naopak je, že cestu už známe z Krtčí nory.
9. ORIENŤÁK
Dost samoúčelně zařazená orientační vložka k sesbírání dílčích zadání šifry nás zastihla na přelomu noci a dne. Rozdělujeme se a obíháme jednotlivá místa. Už za světla pak během chvilky máme řešení. Více než hodinu pročesávat les a pak si už vlastně přečíst co s tím, se nezdá být moc šifrou, spíš táborovou hrou. Na druhou stranu nám aspoň nebyla zima. Jdeme dál.
10. KRÁVA
Zákys jako kráva! Brzy odhalujeme, že písmena ve slovech jsou seřazená podle abecedy až na to první (většinou). Správný nápad ale nikde. Hodně týmů řeší tuto úlohu během chvilky. Přichází krize, je nám docela zima. Asi za hodinu koukám už dost tupě do papíru a vidím: "Heslo je kráva". Přesmyčky máme hned. Copak asi budou ta vhodná slova? Radost z dílčího úspěchu přechází do nové krize. Nějak nám to nejde dekódovat. Po drahné době nakonec Hrůbek tu krávu a první písmena dopočítá správně a odcházíme do Útěchova.
11. ŠOUPÁNÍ
Je už dost pozdě. Půl jedenácté. Sedáme do hospody a česnečka je v tu chvíli opravdový balzám. Pokušíme se to řešit, ale morálka v týmu dost výrazně klesá. Dokonce jsme si i vystřihli písmenka, ale šoupali to špatně. V půl dvanácté rozbalujeme záchrannou obálku a končíme. Jedem domů.
ZHODNOCENÍ
TMOU byla pěkná, i když úrovní mírně zaostala zejména za loňským ročníkem. Za nejhezčí šifry považujeme hebrejštinu, Tic-Tac, letopočty, SUDOKU a krávu (i když nás dost potrápila). Naopak nepovedné nám přišly displej (nutná dost výrazně podrobná znalost Brna), šipkovaná a orienťák. Start samotný mohl být asi dobou legrací pro orgy, ale při srovnání s minulými ročníky (Kino, Spartakiáda) to asi nebyl zas takový pozitivní zážitek pro hráče.
Díky za hru a za rok zase!
zapsal Zbožák

Zpět na zápisky