Zážitky a reakce týmů

Tým "DoubleSix" napsal:


Letošní Tmou jsme se báli - jak předpověď slibovala stále větší a větší zimu. Ale nebylo to tak zlé :-)

Popořadě - start - tak ten jsme nestihli, protože autobusy na dálnici nabraly slušné zpoždění. A upřímně - jsem tomu rád. Řvaní v zimě mě neláká, ani případný týmový prvek v tom nevidím... Osobně nepovažuji začátek za zvlášť zdařilý, ale nezažil jsem, možná si to někdo užil :-)

První šifra - největší zásek z celé hry. Buď jsme ještě nemysleli nebo nám to jen nesedlo, nebyli jsme ještě rozjetí, podcenili jsme jí, přecenili - kdo ví. A toho telefonování - aby strýček google odpověděl na xxx... Dalo se to objet, samozřejmě :-) Nicméně noutbuk s internetem tu mohl udělat hodně moc :-( Nakonec jsme to dali, samozřejmě, ale teda nic dobrého si o Skácelovi nemyslim :-)

Druhá - dostáváme kruh plný věcí, u kterého hned navrhuju, abysme ho rozlepili. Ostatní mi ho berou. Ani házet si s ním nesmím. Nevadí, vyměkli, a degustace tic-taců probíhá v KFC, když v McDonaldovi je plno podobných jedlíků - zdravím slečnu, co mi vesele mávala :-) Před jezením bonbony půlíme, takže brzy víme, že tic-tac chutnající jako toytoyka je celý bílý, zubní pasta Fluora ma krustu, a originál tic-tac je tmavší... Zajímalo by mě, jak si ostatní týmy pojmenovaly jednotlivé chutě :-) Trvalo nám to, vzhledem k případné nápovědě jsme získali maximálně půl hodiny.

Třetí - displej. A veselá historka. Došli jsme tam a koukali cca 15-20 minut, když displej zhasnul a bylo. Odbila totiž půlnoc. Naskočil asi po 2 minutách, ale ejhle, Tmou nikde. Pořád jsme čekali a čekali, a nic. Protože jsme si mysleli, že máme vše podstatné, šli jsme pryč. Pořád jsem se otáčel, kdy už konečně začne Tmou, ale nic jsem neviděl. Pro jistotu jsem napsal organizátorům, kteří to snad vyřešili - jak, to netuším, docela by mě to zajímalo. Mám doteď trochu špatný pocit, že když volali zpátky a potvrdili problém, už jsme na stanovišti nebyli, a nemohli tudíž varovat další týmy. Snad nikdo neluštil reklamy! :-) A hlavně kvůli tomu nevzdal... Velká výtka k této šifře - hodně mimobrněnských s ní mohlo mít problém, i když uznávám, že tak půlka se dala i bez znalosti Brna určit. Nicméně diskriminace to je (stejně jako v případě 1 šifry).

4 - komix. Pro mě nepovedená šifra. Už to, že jsme našli jméno týmu a vedle HESLO(!), mě poněkud překvapilo. Z reakcí ostatních týmů - nebyl jsem sám. Podobný typ šifer nemám rád, moc chození, málo luštění. Tak jsme chodili, nejdřív samozřejmě na západ, když měl tu mapu obráceně. No naše chyba a zbytečná ztráta času. Nakonec jsme našli. Pořád tu větu s mapou obráceně nechápu... (Oprava: vlastně jsme to pochopili ještě během hry - ONA TO BYLA ŠIFRA na DRUHOU! Nenapadlo mě, že Pinďa všechno zvorá, a že se samozřejmě musí vzít v potaz charaktery jednotlivých postav! Že to byl chyták! :-) Opravdu byl? :-)

5 - poslech. Naši autobusoví kamarádi (Captains) na ní skončili, a že na ní sedí už alespoň 3 hodiny jsme věděli, když jsme ji dostali. My už se postupně dostávali do tempa, takže nám to moc času nezabralo. Poměrně pěkná šifra... Díky za nápovědu, bez ní by to bylo asi hodně těžko řešitelné!

6 - sudoku - nuda - po tak dlouhém přesunu mít šifru za pár minut hotovou... Bohužel to tak bylo odteď už pořád. Šifra za 30 vteřin odhadnutá, minutu ještě diskutovaná, a pak jen technicky zpracovávaná.
A zas pochod...

7 - Morie - tady bylo alespoň hezké místo, trochu magické. Jinak šifra viz.6. Ani té morseovky jsme si nevšimli, protože jsme to hned sesypali...

8 - opět viz. 6... Největší záludností byl kopec, na který byli vysláni fyzicky schopnější z nás (tým B), kteří si to chudáci užili, zatímco tým A koukal na televizi a popíjel kakao :-)

9 - orienťák jsem si sám přivolal. Když jsme se tam blížili, tak jsem v kopci prohlásil, že organizátoři jsou v podstatě svině, a že teď teda bude ta běhací šifra se dvěmi buzolami... A taky že jo. No, tak jsme si zaběhali. Obdivuju týmy, které tohle musely absolvovat v noci, snad nevolili naší cestu - azimut a přímo dolů-přímo nahoru :-) Pořád mám pocit, že tohle k Tmou nepatří - prostě tomu chybí originalita. Na Bedně v tom alespoň bylo nějaké napětí, jestli se člověk trefí, ale tohle... No hra je taková, jakou ji organizátoři chtějí mít :-)

10 - viz. 6, i když dekódování kvůli úpadku morálky chvíli trvalo. Už se blížilo poledne, a vidina dalšího pochodu nikoho nelákala. Navíc začalo pršet, což je mnohem horší varianta vody... Naštěstí spoj do Brna jel právě z té vesnice (jejíž jméno jsem zdárně zapomněl), takže jsme šli na autobus a já si ještě odskočil pro šifru. (Čímž jsem přišel o zlatý hřeb hry - pivo a polívku!) Než tým dojedl, byla šifra víceméně vyřešena, ale protože už jel autobus, nebyly morální a ani fyzické síly na další postup.

Celkové shrnutí - pocity mám rozporuplné. Samozřejmě že hra byla výborná - z pohledu toho, jak jsme si ji užili, zábava, fyzické vypětí, radost z vyluštění - to všechno to mělo. Ale když porovnám jednotlivé ročníky a jiné hry, mám pocit, že letošní Tmou nevyjde nejlépe.

Kdybych analyzoval jednotlivé šifry, přijdou mi takové nedotažené. Snaha o originalitu je zjevná, např. displej, tic-tac, ale např. displej byl dělán pro brňáky, stejně jako jednička. Jakoby to dobré bylo vždy něčím utlumeno.
Víceméně jsme si pořádně nezaluštili - v tom smyslu, že bychom dostali šifru, a teď řešili co vlastně s tím. Všechny měly systém poměrně jasný, šlo jen o realizaci. Celou terénní část jsme chození prokládali chvilkovým sezením, kdy často jeden luštil, a ostatní čekali, jak to dopadne - jisti si tím, že dobře :-) (sudoku např.)
Také zjevná výhodnost notebooku s internetem mi vadí.

Abych jen nekritizoval - jsem si vědom, že máme již spoustu zkušeností, takže najít šifru, která bude originální a přitom luštitelná je problém. Alespoň jsme zažili, jak asi hrou prochází Prahory - 15 minut smíchu a vzhůru na další stanoviště :-)))

Možná to je mnou, že bych radši Tmou s menšími přesuny a více myšlením - Tmou 8 jen ukálo směr, kam se chce ubírat. A určitě se najdou týmy, kterým tohle bude vyhovovat více, než méně akční varianty.

Závěrem - i když to tak možná nevypadá, Tmou 8 nás opravdu bavilo! Moc moc děkujeme organizátorům, že jsme mohli hru absolvovat, že věnují tolik času přípravě a zajištění. Je na nich, kolik si z předchozího vezmou za konstruktivní kritiku, a kolik jako naše přání jak si představujeme průběh hry. Příště se určitě opět zúčastníme, a budeme se účastnit pořád, i kdyby Tmou mělo být jen dlouhé pochodové cvičení! :-)))

Za DoubleSix - Petr

ps: rozhovor na 9: "Proč jsme tak vzadu?"
odpověď: "Řeknu ti tři slova: jedna, dvě, tři." :-)
pps: White King B-Red rulez! Jestli někdo viděl někoho rapovat během Tmou, tak se mu omlouváme, ale nešlo to jinak! ;-)

Zpět na zápisky