Zážitky a reakce týmů

Tým "Prdolove" napsal:





  • Start Planýrka (17:00-18:30)


    Sešli jsme se překvapivě všichni na čas. Už kolem 16:30 jsem postávali v hloučku a snažili se zaregistrovat. Po rozdělení jsme na sebe pokřikovali jak se dalo, ale k úspěchu to nevedlo. Nakonec jsme start opouštěli jako jedni z posledních s přemýšlením o tom, že by bylo lepší přijít až v šest a celé si to užít zvenku. Stejně by jsme téměř nic neztratili (ani hlas...).



  • Ruština pozpátku (18:30-19:30)


    Šifra se zdála bez internetu neřešitelná, tak jsme se ihned přesídlili k Majce do práce. Po cestě už jsme pomocí pár přátel na netu (dík Dandy) vygooglili většinu z nápisů. Chvilku trvalo než jsme postupně objevili skryté samohlásky a čtení odzadu. Naštěstí jsme ještě generace, která umí azbuku, takže některé znaky byly jasné hned. Než jsme stačili dopít čaj bylo vyřešeno a jeli jsme do centra.



  • Tic-tac (20:10-22:15)


    První zátuh. Rychle jsme se přemístili do tepla kavárny a dumali nad všemi možnými způsoby řešení. Probírali jsme i morseovku, ale nějak nikoho nenapadlo, že tic-tac existuje ve více příchutích. Navíc jsme se nedokázali oprostit od myšlenky, že by přece nikdo neplnil 210 trubiček přesně 55 tic-tacy v určitém pořadí... No nic, po dvou hodinách jsme si zašli pro nápovědu a morseovku ihned rozlouskli. Aspoň nám zůstaly tic-tacy na cestu a v plných rozjezdech udivovali jiné týmy, jakže jsme to vlastně vyřešili bez toho, aby jsme je museli jíst.



  • Kružnice (Brno na displayi) (22:30-23:00)


    U displaye bylo po desáté pěkně plno. Bohužel jsme neměli žádnou techniku, takže jsme museli dost dlouho hledět nahoru a zapisovat v rychlém sledu se mihotající reálie. U někoho jsem tady viděl kritiku na hodně týmů luštících přímo pod displayem. Ale my jsme fakt nic jiného nemohli dělat, ten display prostě odnést nešel :-). No nic, naštěstí jsme ze čtyř pětin Brňáci, takže poznání míst nebylo zas až tak těžké. Spíš jsme je dost dlouho zapisovali ve správném pořadí. Kružnice byl náš první nápad, asi i kvůli tomu, že jsme na ní minulý rok na Hvízdalce skončili. Takže nebyl problém zamířit do zahrádek.



  • Čtyřlístek (23:34-23:40)


    Hned po přečtení komiksu jsme zamířili na východ a hned v první východní uličce jsme objevili obchod s výlohou z komiksu. Toršku jsme se nad ním pozastavili, protože tam byly drobné rozdíly, ale naštěstí většina našeho týmu pokračovala a nalezla i další podobnosti s komiksem. Ignorovali jsme zmínku o otočené mapě a lehce došli až k pískovišti.



  • Roky na CD (23:45-00:30)


    Usadili jsme se na lavičku u mostu a zaposlouchali se do libé melodie. Trochu nás překvapil drastický úvod, ale zase potěšil závěr s úryvkem z Pulp Fiction. Rychle jsme si vzpoměli, že roky povedou naše kroky a rozpoznali všechny události, kromě pouštní bouře. Letopočty jsem si ověřili opět na Googlu (ten Dandy už snad spal?). Překódování na písmena už nebylo problémem. I datel našemu týmu žádné potíže nedělal - měli jsme Toníka, který byl výborně připraven. Jediný měl vytištěný slovník a jak se v průběhu hry ukázalo, buď má výbornou paměť nebo se ho i naučil nazpaměť.



  • Šachy či sudoku? (01:00-02:00)


    Plným rozjezdem jsme se vydali do Maloměřic. Užili jsme si cestu přes dlouhou lávku a vyzvedli si šifru u datla. Ani jsme nestačili dosednout a už náš jediný šachista Mamut hlásí: "Ani si nesedejte, už to mám. Bez černého krále se šachy hrát nedají." Nechápu jak jsme mu na to skočili, ale zdálo se to jasné, tak jsme do té šifry ani nepohlédli a jeli do Obřan (společně s Chlýftýmem, což nás utvrdilo ve správnosti řešení). Na místě ani potuchy po žádné telefonní budce a bylo nám jasno. Rozhodli jsme se přemístit k místnímu kostelu, kde bylo další možné řešení, a pokud tam nic nebude, tak se pokusit úlohu vyřešit. U kostela nic nebylo, tak jsme se poprvé pořádně podívali na šifru. Snad po 10 sekundách se na nás podívala Majka a nesměle prohlásila: "Není to náhodou sudoku?". Od té chvíle jsme se pouze překřikovali, co kam doplnit a rychle zamířili do lomu. Poučení pro příště je, že příliš jednoduchá řešení jsou podezřelá.



  • Tetris v Morii (02:20-02:38)


    Další šifra, kdy jsme snad ani nestačili dosednout. Hned první nápad byl kostičky setřepat a kóta byla na světě. O morseovku jsme přišli.



  • Křivka na kótě (04:00-04:40)


    Už při přesunu se objevila naše nezkušenost. Mířili jsme podobně jako několik dalších týmů nejdříve k pomníčku a pak teprve nahoru. Pomníček jsme samozřejmě minuli a docela se prošli. Zmatení a ztraceni jsme se vydali v místě nejprudšího svahu přímo nahoru. Na vrcholu jsme ještě chvilku hledali kótu a pak s šifrou padli na zem. Hned nás napadlo, že úrovní je 26 a tak jsme začali měřit. Ale nějak jsme pořád chtěli i 26 mezer mezi 26 rovnoběžkami a ty se tam nevešly. Takže jsme dělili místo 2.81 místo třema. A to překvapivě nevycházelo. Až po delší úvaze nám došlo, že těch fragmentů musí být pouze 25 a že 75/25 je doopravdy 3. Pak už to bylo v pohodě až na to, že mi přimrzaly prsty k pravítku a to celé k papíru.



  • Orienťák (05:58-08:44)


    Dlouhý přesun jsme šli ještě po tmě a docela nám uběhl. Opět jsme chvilku bloudili kolem luštících týmů až jsme se dostali tak daleko, že nám došlo, že se musíme vrátit. Po přesnějším prozkoumání jsme lehce našli stan s orgy a zapisovali se těsně nad 50. místem. Po obdržení šifry jsme chvilku dumali, co že to má znamenat, doopravdy se nám nechtělo uvěřit, že nás chtějí po tom přesunu ještě honit po orienťáku. Když nám to došlo, tak jsme se rozdělili na tři skupiny posbírali všechny indicie. O orientačním běhu nemohlo být ani řeči, z naší strany to byl spíš turistický pochod po značkách (které tam nebyly). Buzoly jsme ani nevytáhli, a tak jsme některé stanoviště opět přešli a chvilkama hledali (Jak jste po tmě mohli najít ten posed J a strom v houští D???). Po opětovném shledání mamut prohlásil ať to všechno sečteme, že si jde na chvilku lehnout. Naším zmrzlým prstům se do zapisování tolika písmenek nechtělo a hlavně se nám pletla slova šifra lehká a málo pracná... Takže jsme vymýšleli všechny možné kombinace, ale do sčítání se nepouštěli. Do toho se sem tam probudil Mamut, seřval nás, že to ještě nemáme všechno sečtené a šel spát dál... Až po dlouhém boji posbírala poslední intelektuální síly Majka a začala to doopravdy sčítat. A hle, hned na první pokus vyšel most i obory. Na druhý už jsme měli i roh a mohli se přesunout. Další poučení letošní TMOU - lehké řešení může být pracné a i zmrzlé ruce můžou psát čísla na papír.



  • Kráva na mostě v rohu obory (09:54-10:30)


    Hledání mostu v rohu obory bylo jedno z největších zklamání letošní TMOU. Takticky jsme zvolili cestu kolem zadního plotu obory, došli až dolů a hle, most tam byl, ale šifra nikde. Nevadí, další obora následovala, a pak další, další, ještě několik mostů a pak jsme víceméně náhodně objevili i tu malou skruž. Naštěstí jsme tam nebyli v noci a už tam před námi luštilo několik týmů. Myslím, že tady bylo mnoho týmů, které se neúčastnilo Krtčí norou trochu znevýhodněno. Šifra nám naštěstí sedla. Mamut tam okamžitě uviděl ty slova, lehce jsme odhalili první písmena i celý text a v něm krávu. Trošku nám dalo zabrat to odečítání písmenek, přece jenom bez techniky a po dlouhé noci už jsme nebyli dost přesní. Naštěstí jsme se opět uklidnili a na několikátý pokus se dekódování povedlo.



  • Posouvání bedýnek (11:05-11:55)


    Rychlé vyřšení předchozí šifry, kde zatuhl Žlutý bagr nás navnadilo a rychle jsme se přesunuli k památníku. Zapsali jsme se na 67. místě. Šifra opět vypadala jednoduše. Chvilku jsme písmenka pouze zapisovali, ale rychle nám došel i princip posouvání. Majka s Mamutem si to pak přehráli na příruční šachovnici a nebylo co řešit. Rychle jsme si všimli i symbolu v mapě, ale nějak jsme ho nenašli v legendě, tak jsme ho mylně interpretovali za strom.



  • Brána ohrady stromu nebo altánku? (12:50-12:51)


    Těsně po odchodu z 11-ctky nám přišla SMS o ukončení hry, ale rozhodli jsme se, že si alespoň dojdeme na 12-ctku pro šifru. Nikdo z nás ještě tak daleko na TMOU nedošel. Po cestě jsme opět ztratili orientaci a jen náhodou došli na správnou cestu okolo altánku. Ale nějak jsme se moc soustředili na pracující dřevorubce a altánek minuli. Kousek za ním jsme potkali ještě jeden luštící tým a ten se s námi o jednu kopii šifry rozdělil. Takže jsme na tu 12-ctku vlastně zase nedošli.



  • Závěr


    Co říct závěrem. Hra se nám libila jako obvykle. Bylo tam hodně pěkných a efektních míst. Samozřejmě se nám nejvíc líbily šifry, které nám šly, a naopak nelíbily ty, co nám nešly. Když vidím počasí, které mám právě teď za oknem (lije jak z konve), tak jsem rád, že bylo na TMOU o 10 stupňů míň. Trochu mi vadily šifry, kdy bylo potřeba znát hodně z Brna a taky mít přítele na internetu. Úvodní řvaní už bych taky nechtěl nikdy zažít. Naopak nejhezčí šifrou byla zřejmě 12-ctka, škoda, že jsme k ní nedošli, docela mě zajímá, jestli by jsme ji rozlouskli. V každém případě děkujeme organizátorům za hezký zážitek a hezky strávenou noc a část dne v okolí Brna.



Za Prďoly Martin.

Zpět na zápisky