Zážitky a reakce týmů

Tým "OPRAVTE TO" napsal:


Naplněný sen

aneb

Zápisky týmu Opravte to z Tmou X

SEN

Asi týden před hrou jsem Vladanovi říkal, že jsem měl sen o Tmou. Ten sen byl docela barvitý a skoro všechny šifry bych dokázal popsat. Taky jsem říkal, že jsme došli na devítku a ta byla nějaká divná - tu ať doluští on sám ve svém snu. Už jsem neřekl něco jiného - že jsme se sice na devítku dostali, ale s luštěním osmičky to nebylo úplně OK. Po absolvování Tmou X začínám věřit, že Orgové mají schopnosti popsané v páté šifře ...

Úvod

Do Brna jsme se vydali ze dvou stran - ze Zlína (Mira a Martin) a z Prahy (Hroch a Šmudla). Já (Tom) jsem byl v Brně už raději o den dřív. Přípravy jsme nepodcenili - především jsme se připravovali i v noci (viz můj sen).

1. Velodrom

Na Velodrom jsme dorazili postupně a (mimořádně) včas. Zaujali jsme místo naproti hlavní tribuně a vyčkávali, co bombastického bude připraveno. Nezklamali jsme se. Jako obvykle nám chyběla nutná koordinace. Při jednom odskočení na toalety jsme ukradli nehlídanou vlajku zpřátelenému týmu @. Naštěstí jsme doluštili dřív než oni, tak jsme jim ji před naším kolečkem slávy vrátili.

2. 3-dim

Po odebrání šifry navrhuji jít zpátky do blízké pizzerie. Bohužel je tým už v pohybu jinam. Tak se usazujeme ve vchodu jednoho domu. Za chvíli se vrací milý pán se psíčkem a my ho slušně zdravíme. Také nás zdraví a my se věnujeme skládání. Za chvíli zjišťujeme, že nás ten padouch zamknul a my jsme v pasti. Po složení puzzle kdosi navrhuje přemístit se přece jen do té picošky na lepší světlo (náš "B" tým Lebkouni to v tom podniku měl za pár minut). Ale zámek nepovoluje. Tak jsme nuceni doluštit ve vězení. Naštěstí nás po vyluštění vysvobodil nějaký domorodec a jdeme dál.

3. Mřížka

Vyzvedáváme trojku a volíme strategii. Kluci naivně luští už na ulici, ale já hledám základnu. Tu jsme našli v jednom non-stopáči. Obíháme město (užili jsme si i "bzukot" v centru) a za nějaký čas už sedíme nad mřížkami. Z výpočtů x,y,z jsme ověřili jediný, protože se nám pořadí daří určit celkem rychle. Mezi kroky 1, 2 a 3 je vývoj mřížky jasný. Pak to docela sedí. Vladan ale prohlašuje, že jsou nějaké chyby od 4. kroku. Navrhuji jít pro alternativní šifru. Vladan tvrdí, že to za chvíli má, tak je zbytečné to tříštit. Martin usíná.

Asi hodinu a půl po termínu vyzvednutí alternativy Vladan uznává, že by nebylo špatné mít ještě jednu varintu k luštění. Jdeme pro náhradní šifru (bez spícího Martina, kterého pro tuto chvíli nemůžeme považovat za hrajícího člena týmu).

3A. Římská čísla

Vracíme se na stejné místo. Mira hned píše tři znaky, které v textu vidí X, V a I. Nebylo to sice hned, ale po chvíli jsem přece jen prohlásil: "A nejsou to římská čísla?" Pak už to šlo ráz na ráz. Vyrážíme pro další šifru, zatímco Vladan se Šmudlou dolušťují řádnou trojku.

4. Hymna

Nádherná šifra. Asi jeden z vrcholů Tmou. Zapadlý park v centru Brna, z repráků se line zprzněně povedený text a kolem jsou všude světlušky. Fakt nádhera. My se vracíme do baru a po cestě padají první návrhy na řešení. Napadá nás i stejná délka vět. U stolu hledáme rozdíly a tím i řešení. Hluboce se klaníme před tvůrcem - dát to dohromady tak, aby vyšly právě rozdíly a zároveň se to rýmovalo a ještě to dávalo dobrý smysl - HMMM.

Těsně před odchodem doluštil Vladan se Šmudlou i tu trojku. Zasekl se na přechodu 3-4-5 (prý je špatně). Jestli to měla být zahřívací (trošku delší) šifra, tak je to dost síla. Mimochodem - ve statistikách tuto možnost (kdy tým vyluští řádnou i alternativní šifru) nelze vůbec vyplnit.

5. Sen

Deja-vu. Vladan po chvíli říká, že bych měl použít postupy ze svého snu, protože se o tom v šifře píše. Nakonec zavrhujeme mystické způsoby a řešíme podle hintů v textu. Postupně to dotahujeme. Tady jsme konečně použili velmi efektivní a kolektivní způsob řešení (na rozdíl od 1). Čtyři místa máme, interpolujeme, jdeme.

Po cestě ještě přemýšlíme o hesle. Indicie máme, tak to dáme. Teprve ve chvíli, kdy málem šlápneme do psího hovna a mluvíme o sračkách, dochází nám to - PAPÍR.

6. Film

Tady jsme konečně pochopili, proč si testeři myslí, že orgové hulí trávu. Taky jsme nechápali, jak by se v tělocvičně řešil přetlak týmů. Došlo nám to po druhé produkci. Na podlaze zůstávaly jen týmy opravdu pomalejší nebo spíš týmy, které nudou usnuly.

7. Točení

U kostela vyzvedáváme první nehlídanou šifru. Po brainstormingu Mira hlásí: "Asi to mám". A skutečně. Pak už jenom otáčíme a otáčíme. Když je jasná ta vesnice, vyrážím. Kluci ještě dolušťují.

Po cestě mám nutkání používat na okololuštící týmy hlášky typu:

Nemáte nějaké výpadky?
Nenechte se tím vytočit.

Ale ovládnu se a jdu pro osudovou osmičku.

8. Konec snu

Takové šifry na Tmou nepatří. Vím, že si osmička vyslouží chválu těch, kdo ji rychle louskli a hanu těch, kdo zde hodiny tápali. I přesto, že patříme ke druhé skupině, oceňujeme dobrý nápad. Přesto jde o velmi špatnou šifru a to z jednoduchého důvodu. Vina (za nevyluštění) nutně padá na jediného člena, který podle pravidel měl přistupovat k výdeji. A to u kolektivní soutěže není dobře (navíc - tím odpovědným členem jsem já :-)).

Od orga obdržím dvě mapy a vrací mi průkazku. Tu dávám na suché místo do peněženky a jdu ke zbytku týmu. Asi po hodině marných snah nacházíme jednu dobrou souvislost. Znaky z přechozí šifry dobře souvisí se znaky na mapě mezi zbytky mostu a na mostě (znak vsi, květina, 1, 2 a 3 tečky na mostě). Chybí nám poslední indicie, tak ji jdeme hledat do okolí. Nic nenajdeme. Mira s Martinem končí. Ostatní jdeme na delší procházku po cyklostezce značené v mapě (v naději, že je to poslední hint k dohledání 9).

Před deštěm se nakonec schováváme v polorozbořené chýši. Okolo jede org s kočárkem a my voláme: "Nemáte indicii?". Směje se a oceňuje naši schovku. Za chvíli úplně zmizel. My pátráme po devítce dál.

(Ještě je třeba dodat, že to, že byl problém při vyzvednutí šifry nám bylo jasné už když jsme se s Tomem sešli a nenašli číslici 8 na mapách. Tom ale tvrdil, že se skutečně ptal orgů, zda je to všechno.
Přesto se nám to nezdá být v souladu s pravidly a tak se o správnosti neexistence 8 v zadání ubezpečuji telefonicky. Dosík dlouho nezvedá a já zapomínám zapnout záznamník. Pravděpodobně to, že je to v pořádku odpověděl až při konkretizaci dotazu, že se jedná o zadání s mapou.
Vyptávali jsme se Toma, zda tam nemohlo být ještě něco jiného a vydali jsme se spolu hledat chybějící indicie. Bohužel k důsledné rekonstrukci předání jsme se neuchýlili. Na místě jsme pak úmyslně ignorovali ostatní týmy, a všimli si, že orgové mají nálepky s číslem šifry. Chybně jsme usoudili, že musíme nejprve zjistit nějaké heslo, abychom se vůbec k zadání dostali. Pokud bychom nehráli fér a prohlédli si přebírku zadání, kterých za dobu našeho "luštění" proběhlo snad přes stovku, nevzdali bychom luštění šifry po 5:30h...
Průkazku, o které jsem četl v pravidlech jsem poprvé uviděl poté, co jsme se vzdali :(.
Vladan)

9. Indicie

Nakonec jsme devítku podle indicií našli. Teda spíš jsme našli nějaké indicie na stromech a došli k rybníku (tunel jsme nadešli).

Šmudla chce luštit devítku, protože si vybavil pravdivou větu z pravidel (které jsme několikrát v zoufalosti pročetli):

"Nalezne-li tým náhodou stanoviště s pořadovým číslem vyšším, než které právě hledá, nesmí si vzít zprávu. Musí nejprve najít předchozí stanoviště a vyřešit příslušnou zprávu."

Šmudla správně tvrdí, že jsme hledali devítku a taky ji našli. Vladan ale nesouhlasí. Tvrdí, že jsme ještě nedoluštili osmičku. Tak se nakonec vracíme zpět k mostu. Zkoušíme ještě další možnosti. Morseovku na točící se kostičku ze sedmičky (vypadne jedna kostička - tečka ..). Nebo hledáme morseovku v mapě (železnice vypadá podezřele, nebo ohraničení rezervace také skýtá možnosti). V největší zoufalosti zkoušíme nenápadné fráze na orgy. Nakonec vzdáváme a jdeme do cíle.

Můj sen se tak naplnil. Nenaplnil se však sen ostatních členů: projít Tmou.

Takže příště.


Zpět na zápisky