Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 13. - 2011 -> #12 - Karetní
Autor Zpráva
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: so. listopad 05, 2011 14:57    Předmět: #12 - Karetní

Diskuse k šifře 12 - karetní.
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: so. listopad 05, 2011 23:17    Předmět:

Hrajeme-li válku, je přece logické chtít ji dohrát. Pokud mi před prvním protočením balíčků vyjde smysluplná tajenka odkazující na třídění, potom např. její interpretace "každý hráč má svůj balíček před protočením setřídit", přijde zhruba stejně intuitivní jako autorské řešení, které rozehranou partii po prvních 17 kolech zcela opouští.
Pravdou ale je, že za ty necelé 4 hodiny jsme zkusili spousty možností a je jen naše chyba, že nás dřív nenapadla následující úvaha: chceme-li číst tajenku zase v morseovce (chceme!), potřebujeme méně oddělovačů než čárek a teček, čemuž ideálně vyhovuje rozložení karet po prvním protočení balíčků.

Každopádně děkujeme orgům za několik náležitě šťavnatých válek Smile A když jsme asi po dvou hodinách od odhalení mezitajenky zjistili, proč se hráči jmenují tak, jak se jměnují, když existuje tolik známějších vojevůdců než Torstenson nebo Oktavián, to byl teprv výbuch smíchu.

JiříK
Návrat nahoru
upadlmitelefon



Příspěvky: 7

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 11:27    Předmět: Ne moc hezké

Po prohlédnutí šifer asi první, u kterém jsem spíš rád, že jsme se k ní nedostali. Nápad s válkou sice pěkný, ale nedotažený a ve výsledku nehezky působící.

    Arrow Pokračování či dokonce dohrání války působí jako přirozená, a hlavně jako "hezká" možnost... SORT pak působí jako nápověda k jinak nejednoznačnému určení, jak poskládat získané tři karty, když si je vítěz dává do balíčku.

    Arrow Ať už třídíte karty kdykoliv, naskýtá se celá řada možností, jak karty třídit. Zda nejprve podle čísel, nebo nejprve podle barvy, zda vzestupně či sestupně (vzestupně vypadá přirozeně... ale... viz dále), nebo zda dokonce třídit jen podle čísel, kde je to jednoznačné, a u barev pořadí karet zachovat jako v původním souboru. Z nějakého důvodu autor vybral třídění, kdy se nejprve v rámci barev třídí vzestupně, a pak se jednotlivé barvy třídí sestupně (pokud vím, pořadí srdce - káry - piky - kříže není nikde definováno jako vzestupné, zato však v některých hrách jako sestupné, tj. srdce jsou považována za nejvyšší a kříže za nejnižší). Větší množství možností by nevadilo (a tahle, i když není logická, je ještě docela přirozená), kdyby bylo jednoznačné, kdy a co třídit. Dohromady je ale těch možností fakt hodně...

    Arrow SORTW bylo fakt nehezké, a DALO se s tím něco dělat, ne že ne. Když už to tak vyšlo, dalo se W nějak využít k zjednoznačnění dalšího řešení (viz předchozí body) pomocí další části obrázku (třeba přes nějakého vojevůdce na W, nebo přes kompas... nehledě k tomu, že se samozřejmě dalo poskládat v případě potřeby K nebo Z... nebo třeba TRIDCH s využitím Churchilla nebo tak něco). Chápu, že šifra, kde není nic než tři řady karet, působí elegantně, ale letos byla elegance jen zdánlivá, protože ve skutečnosti se dalo cokoliv nehezkého omlouvat přes Maštěné ředkvičky. Tolik k vašemu "domácímu úkolu": extra písmeno využít.


Berte to prosím jen jako konstruktivní kritiku... nápad to byl opravdu hezký, a je škoda, když pak výsledná podoba působí takhle rozpačitě...

Vlaada
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:35    Předmět:

Splnil jsem si domácí úkol. Mezitajenka je SORT, tajenka je PAM. J. BOHDAN. Tajenka už není tak hezká, ale stále je dobře pochopitelná (a kryptická tajenka se luští lépe než kryptická nápověda na druhý krok). Ale není to sranda - pomník, památník, bohdanecký, "j" - obsahují dost čárek, což je pro češtinu nezvyk (frekvence teček bývá v náhodném textu cca 2x vyšší než čárek).

Majk
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: po. prosinec 05, 2011 13:49    Předmět: pořadí barev

Dokáže mi někdo prosím vysvětlit zvolené pořadí barev? používá se někde, nebo je to jen náhodně vybraná možnost? Nebo to byl jediný způsob, jak karty srovnat?

Ti
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: út. prosinec 06, 2011 10:03    Předmět:

Majku, pěkný Smile Pořád je tu ten problém s angličtinou, ale aspoň už nezavazí W.
Ti: Tohle pořadí barev se používá např. ve hře preferans a celkově nám připadalo nejintuitivnější. Výhoda je, že každá z těch 4 barev se z morseovky překládá samostatně a pokud by náhodou někoho napadlo jiné řazení nebo netušil jak řadit, není problém se vyzkoušením několika málo možností dobrat varianty, kde na sebe části písmen navazují a dají smysluplný výsledek.
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina