Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 9. - 2007 -> Šifra 4 - Topologická mapa
Autor Zpráva
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: po. listopad 05, 2007 12:20    Předmět: Šifra 4 - Topologická mapa

Diskuze k šifře.
Návrat nahoru
Mongolský červ



Příspěvky: 5

Zaslal: po. listopad 05, 2007 12:42    Předmět:

Ošklivá a matoucí Crying or Very sad
Seděl na ni návod pro srážení autíček, na okruh ústilo 26 ulic, v hradbách bylo 25 bran, jasně definovaný začátek okruhu...k čemu tam vůbec byly ty hradby, brány a zeď?
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 05, 2007 13:30    Předmět:

Branky jsou umístěny v místech, kde by navazovaly (v topologickém pojetí) další ulice. Velké brány pak v místech, kde se jedná o hlavní městské tahy. No a k čemu jsou tam ty hradby? Šifra měla na první pohled vypadat jako středověká mapka, resp. mapka Ankh-Morporku:) Podstatou řešení bylo mj. pochopit, kde jsou informace (např. velmi jednoduché přesmyčky v názvech reálných ulic) a co je jen šum. Jo a ta zídka - je v místě, kde se v realitě ulice kříží nadúrovňově. Takže topologicky vzato na sebe nenavazují.
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 8

Zaslal: po. listopad 05, 2007 18:29    Předmět:

Přiznám se, že i na můj vkus tam toho šumu bylo víc než dost. Kromě 25 bran a jednoho uzávěru byly velmi prapodivně umístěné i popisky ulic (např. Pivní měla dva popisky orientované jedním směrem a třetí o 180° jinak, přitom se jednalo o rovnou ulici -- a nebyla zdaleka jediná), v několika písmenech byly zcela prokazatelné šipky, některá písmena také připomínala spíše šipku než cokoliv jiného.

To nás nicméně neomlouvá, ty přesmyčky byly do nebe bijící. Nakonec nás zachránila Malopetrská Smile
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 57

Zaslal: po. listopad 05, 2007 18:40    Předmět:

Správný princip nás napadl ihned, bohužel jsme se nechytali. Až po půl hodině jsme se vrátili k původnímu nápadu a chytili se na UnderSand (=Podpísečná).
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 5

Zaslal: po. listopad 05, 2007 23:33    Předmět:

corn flakes taktiez malopetrska? Wink my sme si ju vsimli asi az po hodine, ale nakoniec pomohla.
Návrat nahoru
Idioti noční



Příspěvky: 9

Zaslal: út. listopad 06, 2007 00:26    Předmět:

Tohle byl jeden z nejtrapnějších zásekůSmile Část týmu se přesně snažila napasovat tam nápovědu o srážkách aut, Katka si zase všimla bran a hradeb a snažila se aplikovat morseovku... Až po 2,5 hodině mi ulice Robátská cosi připomněla... (na našich táborech je legendární luční kytičkou robát letní - jednou ji družinky měly hledat; jen jedna tehdy poznala, že jde o letní tábor a ne reálnou kytku;)

(Marťa)
Návrat nahoru
Voctovy chipsy



Příspěvky: 12

Zaslal: út. listopad 06, 2007 00:56    Předmět:

Tykadla napsal:
Správný princip nás napadl ihned, bohužel jsme se nechytali. Až po půl hodině jsme se vrátili k původnímu nápadu a chytili se na UnderSand (=Podpísečná).


I nas chvilku potrapila. po 30 minutach jsme zvolili teplejsi variantu a nasli hospodu. Tam si objednali caj... No a driv nez ho pinklova uvarila jsme odchazeli Smile Mohla za to paradoxne pritelkyne (toho casu v USA), ktera bydli na ulici Mince Katu Smile (cehoz jsem se chytil a pak uz bylo jasno Wink

Milda
Návrat nahoru
Posuci



Příspěvky: 20

Zaslal: út. listopad 06, 2007 13:37    Předmět:

26 ulic? Ještě že asi neumíme počítat takže nějaká kouzla s abecedou jsme vzdali a hledali kouzla s mapou - nejdelší zásek byl v tom že jsme hradby považoval za původní městské hradby a snažili se to napasovat na centrum což chvíli i šlo: ABC Erotik = Panenská, Mince katů = Mečová ... Ještě že si někdo všiml že obvodové ulice se jmenují dost zjevně podivněji než vnitřní ....
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 40

Zaslal: út. listopad 06, 2007 14:14    Předmět:

Tak ja se podival na tu zvlastni topologii shluk ulic v "rozich", delici ulici uprostred, podival se ocekavanym smerem postupu a nenechal se odrarit temi, co hledali u Spilberku a hned jsem dane stredoveke mestecko uvidel. Nejdele mi trvalo odhodlavani vytahnout svoji vlastni mapu Wink
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: út. listopad 06, 2007 14:55    Předmět:

Posuci napsal:
nejdelší zásek byl v tom že jsme hradby považoval za původní městské hradby a snažili se to napasovat na centrum což chvíli i šlo


áno, presne tak, mestské hradby napadli aj mňa, ale skôr než som zistil kde vlastne v Brne sú, už našťastie druhá polovica tímu od druhej mapy hlásila, že Viniční=Pivní a bolo.

--
misof
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: út. listopad 06, 2007 15:19    Předmět:

I my jsme začali u Viniční=Pivní Very Happy
Dana
Návrat nahoru
Tmou a stepí divočinou



Příspěvky: 13

Zaslal: st. listopad 07, 2007 10:52    Předmět: Mapa

Tak to u nás jsme do toho koukali ze všech stran, nakonec vítězila teorie, že to jsou nějak zpitvořené ulice (ještě že jsme si všimli 25 branek, ale ne 26 ulic) a v teple hospody jsem začala zkoumat všemožné parky a zelené plochy. Evou stále upozorňovaná Viniční se poté ukázala jako jasný tip a poté, co sedly i asi 3 další ulice, jsme se zvedali a šli. (Vedle nás seděly další týmy, tak jsme se snažili moc nehledat a vypadnout - a stejně jsme měli obavy, že jsme napověděli sousedům, přišli, objednali čaj a začali se zvedat snad minutu po nás - čau A-teame, podezírali jsme vás i sebe neprávem, koukám.)

Jixipen
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina