Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 13. - 2011 -> #10 - Venoušek (kytka se jmény)
Autor Zpráva
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: so. listopad 05, 2011 14:56    Předmět: #10 - Venoušek (kytka se jmény)

Diskuse k šifře 10 - Venoušek (kytka se jmény).
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: so. listopad 05, 2011 19:22    Předmět:

Omlouvam se sifre, byla OK. Jen jsme misto skvele cetli LESEVK a zapomel jsem heslo k permutovatku Sad. Ano, mohlo nam dojit, ze VENA by v nasi sifre nemusel byt symetricky a ze by tedy bylo vhodne symetrii jeste vyuzit ...
no nic, snad priste.

Vladan
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: so. listopad 05, 2011 20:04    Předmět:

K této šifře se musím vyjádřit jako k "podpásovce". Bohužel, v našem 5členném týmu jsme nebyli schopni dát velmi mnoho informací dohromady. Neznalost Legátové, Říhové, Jirouse nám ztížilo určování jednotlivých společných vlastností. Šifra byla uvažována svou pozicí jako pozdně noční, takže nepřipadal v úvahu přítel na telefonu a museli jsme složitě lovit přes mobilní internetové připojení. Díky tomu jsme chybně určili skupiny (ale skutečně seděly) či zařadili do skupin, a to :

- atribut narození v 19.století a dříve / narození v 20. století ( sedělo to a napadlo nás to jako první, takže už jsme se nezabývali rozdělením žijící/nežijící )
- Terence David John Pratchett je celé jméno, tedy zařazen do vícejmenné množiny
- Joanne Rowlingová je skutečné jméno, tedy zařazena do dvoujmenné množiny (J.K.Rowlingová je pseudonym)
- Wichterle zařazen do "narozených ve 20. století"

Díky našim znalostem či faktům získaných přes mobilní internet jsme nepostupovali v rozdělení či zařazení podle autorského řešení, ale jinou cestou, kterou jsme nebyli schopni vyhodnotit jako chybnou - věřili jsme informacím takto získaným. Proto jsme strávili 4 hodiny přemýšlením, jak využít tyto doplněné údaje a když na nás nekoukal začátek řešení "SKVĚLE", ani nás nenapadlo uvažovat o nějaké šifrovací mřížce.
Proto jsme ani později po zjištění správného řešení nelitovali toho, že jsme po 4 hodinách vzdali - další trápení by nikam nevedlo. Nadále jsme přesvědčeni, že jsme neudělali chybu a toto zadání není v zcela v pořádku. Už jen složité získávání nám neznámých informací v terénu je něco, co bysme na Tmou nečekali. Určitě se dalo zadání vytvořit tak, aby se pracovalo se všeobecně známými údaji. Nebo nebylo možné takto zabřednout v nejednoznačnosti.

Petr (Triky a pověry)
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: so. listopad 05, 2011 20:42    Předmět:

Zdravim,

musím uznat, že zmíněné námitky jsou částečně určitě oprávněné - Pretchetta jsme si nevšimli, narození v 19. století mi přijde jako trochu méně logické než žijící/nežijící, ale uznávám, že to sedí a člověk se toho nepustí, za to se nezbývá než omluvit, protože to všemi kontrolami proklouzlo:(

Vždycky je těžké říct, co obecná znalost je a co ne. My jsme v týmu předpokládali opravdu nevyužití internetu, snažili jsme se vybírat ty oblasti a ta jména, která jsou jasná - například známější žijící česká vědkyně než Blanka Říhová, o které se celkem dost mluví, podle nás neexistuje. Navíc bez jednoho dvou jmen se dalo obejít a pokud je tým různorodý, což je psáno i v pravidlech jako výhoda, tak zná víc osobností, aspoň pasivně... Z těch 32 polí je bohužel tak polovina neobsaditelná (obecně známými jmény) - třeba česká vědkyně se třemi jmény, vynálezkyně... A vyladit průniky přesně tak, aby bylo co nejvíce jmen ve větších oblastech a aby se dalo najít šest polí mřížky, na něž se dá odkázat, je právě celkově věc hodně složitá...

Takže mřížku samotnou a "všeobecnost" údajů bych obhajoval, Prattchet a Rowlingová a 19./20. stol. uznávám jako nezachycené chyby a za orgy se omlouvám...

Mates
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: so. listopad 05, 2011 21:22    Předmět:

U nás ten předpoklad všeobecnosti docela platil; všichni znali všechny, jen Blanku Říhovou neznal nikdo Smile
Narození ve 20. století/dříve nás napadl jako první, ale brali jsme ho s rezervou, protože nám přišel relativně šroubovaný. Když pak přišel nápad na žijící/nežijící, byl okamžitě shledán jako mnohem intuitivnější.
Šifra se nám tudíž líbila, zpětně jen škoda těch nejednoznačných jmen.
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: so. listopad 05, 2011 21:39    Předmět:

Mates: měl jsem na mysli využití všeobecně známých informací, třeba téma zvířata -> savci, dvounozí, červení, mořští, afričtí, ... Zeměpis -> evropské země, hlavní města, státy unie, ... apod. Zkrátka něco, co je všeobecně známé nebo snadno zjistitelné a jednoznačné Wink
Ale dík za vysvětlení - je jasný, že se každý pohybujeme v jiných kruzích a každý máme jiný pohled na "všeobecnost". Mně třeba vědecké osobnosti či spisovatelé nic moc neříkají, pouze to, co jsem se naučil na škole, což nezahrnuje ty současné. Proto mi to nepřijde jako šťastně zvolené téma, protože na šifrovačky nechodí jen lidi z obce akademické.
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: so. listopad 05, 2011 22:50    Předmět:

Mates & Corn Flakes: ad 19./20.stoleti versus zijici/NEzijici

Podle meho nazoru je daleko lepsi a hlavne logictejsi to 19./20.st., protoze je to informace nemenna! Kriterium ZIJICI/NEZIJICI ma jednu podstatnou potencialni zradu v sobe schovanou? Co kdyz by nekdo (nebo nedejboze dokonce vice) z uvedenych lidi, kteri zili v dobe tvorby sifry, zemrel jeste pred samotnou hrou? Ja vim, je to trochu morbidni, ale to je logicka uvaha - to kriterium tezko muzute do konstrukce sifry muzete zahrnout. Tato uvaha v podstate kriterium ZIJICI/NEZIJICI (aspon ze meho pohledu) vyrazuje z kandidatu na kriteria pro mnoziny.
Prislo mi ty detaily (bohuzel pro nas podstatne) skoda, protoze myslenka sifry byla celkem hezka.
Marek
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: so. listopad 05, 2011 23:30    Předmět:

Marek: Přiznám se, že mně to při luštění taky blesklo hlavou: co kdyby náhodou někdo z nich nedejbože zemřel pár dní před hrou. Nicméně jsem to zase rychle opustil s tím, že si orgové musejí být tohoto nebezpečí vedomi a že si tudíž těsně před hrou ověřili, že se nic takového nestalo. Mohlo se to stát i při hře, ale to by byla hodně blbá náhoda...
JiříK
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: so. listopad 05, 2011 23:46    Předmět:

Ještě k té možnosti "Narození ve 20. století/dříve". Moc jsem nevěřil tomu, že by orgové předpokládali až takové znalosti o datech narození (např. u Čapka nebo Wichterleho jsme si vůbec nebyli jistí, jestli 19. nebo 20. století). A že by po nás chtěli dohledávat konkrétní data narození se zdálo nepravděpodobné. I proto u nás nakonec jednozněčně zvítězili žijící/nežijící.
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 00:53    Předmět:

ad "umrti" pred hrou: A co by s tim delali, kdyby nekdo den ci dva pred hrou zemrel? Sifra je hotova s tim co v ni je, vytistena minimalne v 500 kusech. Museli by tu sifru na posldni chvili predelat a znova namnozit, tak takova akce, idealne v ctvrtek vecer, to snad musi byt nocni mura vsech org-u. Smile))

ad "narozeni": tak to stoleti narozeni mi prijde obtiznostne mozna i mensi problem, nez ze (ne)vis, ze Terry Pratchett se vlastne jmenuje Terence David John Pratchett nebo ze Joanne Rowlingová je skutecne jmeno J. K. Rowlingové, atd. a pak si vyber kam je zaradis. Wink
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 01:09    Předmět:

Triky a povery napsal:
(ne)vis, ze Terry Pratchett se vlastne jmenuje Terence David John Pratchett nebo ze Joanne Rowlingová je skutecne jmeno J. K. Rowlingové, atd. a pak si vyber kam je zaradis. Wink


Snadno: Když si koupíš knihu o ze série o H.P., jako autorka je uvedna J.K.Rowlingová. Stejně jako Slezké písně napsal Petr Bezruč a Series of unfortunate events Lemony Snicket. Občanské jméno není relevantní, protože jak by se pak jmenovala autorka knihy, která se v půlce psaní vdala a změnila občanské jméno?
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 09:11    Předmět: počet jmen

Jen bych doplnila, že o Rowlingové i Pratchettovi jsme věděli, a proto je také v řešení napsáno "osoby, které mají/používají TŘI JMÉNA (ostatní jsou známí se dvěma jmény)". Kdo z vás má zažitou Rowlingovou jinak než se třemi a Pratchetta jinak než se dvěma jmény? Oni vůbec cizinci mají v těch jménech nepořádek a dost často je neuvádí všechna. Více jmen měli třeba i Agatha Christie nebo Alfred Nobel, ale známí jsou takhle. Osoby na obrázcích byly volené tak, aby je pětičlenný tým bezpečně poznal bez googlu, u těch ostatních ojedinělá neznalost nevadila.
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 10:21    Předmět:

My jsme teda taky měli od začátku 19. století / mladší

Naštěstí bylo obrázků pouze 6, což jsme vzali, že je v pohodě a zkoušeli jsme vybrat všechny možnosti a z nich případně scrabblit... Akorát jsme měli zprvu špatně Shakespeara, protože nepadl do 19. stol, tak jsme to pak změnili na 19. a dřív / mladší.

Každopádně jsme koukali, co bychom chtěli najít a naštěstí Janka si všimla SKVELE, že kdyby Wichterle byl jinde než je (tj. na "V"), tak bychom to měli.
V tu danou chvíli jsme to zdůvodnili chybou na internetu až později (po vyřešení šifry) jsme to přeformulovali na žijící/nežijící.

Osobnosti jsme sice neznali všechny, ale internet v mobilu má aktuálně 4/5 členů a vzali jsme to, že to prostě najdeme. I když jsme tohle od orgů nečekali, takže to je jen drobný nedostatek, který by se šifře dal vytknout. Vzhledem k tomu, že elipsa VĚDCI a zejména elipsa ŽENY je zcela neotřesitelná, tak se spíš jedná o to vymyslet společné pravidlo pro ty zbylé skupiny. Elipsa 3 jména je z mého pohledu taky velice intuitivní.

Nakonec jsme brali v úvahu i možnosti, že Christie má víc jmen, stejně tak Pratchett nebo Rowlingová. Ve chvíli, kdy se vynořilo SKVELE bylo v celku jasné, že s tím je třeba pracovat a šifrovací mřížka byla naštěstí dílem okamžiku (čti pár minut Smile )

Včera při vyplňování hodnocení jsme šifru shledali jako velice nápaditou a dobře provedenou, jen drobná výtka je k té možnosti neznalosti jmen, ale je to šifra na 9. stanovišti a prostě už přituhuje Smile

Kodyn
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 11:29    Předmět:

Triky a povery: nevylučuju, že by se něco lepšího mohlo najít, ale rád bych to viděl - zkoušeli jsme opravdu ledasco, od chutí, jídel, zvířat po lidi. U zvířat je problém, že místy neexistuje nikdo do průniku jen dvou množin - třeba čtyřnohý a ták, nebo dvounohý a mořský. 5 množin je dost a pro míň už to není tak pěknéSad
Všeobecnost je holt otázka a bude vždycky. A víc a víc, neboť když chce někdo vymyslet něco, co ještě použito nebylo, tak na toto naráží...
19/20 století jsme si všimnout mohli a něco s tím udělat, asi je pro každého intuitivnější něco jinýho:)
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 12:11    Předmět:

Matěj: já bych řekl, že i tak to bylo datelné...

Máš pouze 6 obrázků a je třeba je umístit.
Vyjdou ti velice divná písmenka např.: VEVKSV (jedno z mnoha chybných řešení)...

Řekneš, že kódovat místo určení pouze 6 písmenky se zdá jako nepravděpodobné, že to bude mít další krok, který to nějak využije, přeci jen těch písmen je tam 30...

Takže se prostě musíš snažit nějak rozumně dostat ten první krok, abys řekl, ano to je ono... a řešíš tak umístění 6 písmenek a nějaké rozumné čtení.

Zásadní pozorování, že v elipsách jsou osoby se stejnými vlastnostmi a označení obrázků bych řekl, že to udělal snad každý (i když by ho měl nějakou formou špatně)... Díky nízkému počtu obrázků se to dalo eliminovat.

Kodyn
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 15:05    Předmět:

Triky a povery napsal:
A co by s tim delali, kdyby nekdo den ci dva pred hrou zemrel?

Úplně nejtupěji třeba tak, že by se do startovní obálky vložil lísteček s tím, ať ignorujeme všechno, co se stalo poslední dva dny. Myslím, že orgové řeší daleko složitější problémy (třeba na Haluzi, když policie uzavřela během hry okolí jednoho stanoviště) a zvládají je, takže takové prkotiny jako smrt známé osobnosti je nevyvedou z míry.
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 15:15    Předmět:

No ale prave v tech 6-ti pismenkach u nas nastal problem. My jsme se k tem spravnym ani nedostali, kde nic neni, ani smrt nebere. Kdyz mate 2 nebo dokonce 3 pismena z 6 spatne, tak se k tomu slovo nedokopete uz proto, ze vas ani nemusi nenapadnout, ze to ma davat slovo. Wink A to upozornuji, ze jsme z toho zadani tu kruhovou skolku (nebo co to bylo) vyskreblili a fakt jsme si mysleli, ze to tam bude.

Co se tyce tech vseobecnych znalosti a toho internetu. Vseobecne znalosti jsou opravdu problem (me treba nejaky Harry Potter nezajima, jen matne tusim neco o prijemni autorky a o jmene nic), proto jsme spolehali na ten internet. A souhlasim s tim, co tu nekdo psal, ze 4 z 5 mobilu ten inet ma. No a prave to byl problem - na netu byla jmena 2, ze. Smile Krom toho, kdyz mate se rozhodujete mezi kriteriem jmena a pseudonymu, ktere si vyberete, kdyz nekteri lide v mnozinach vubec pseudonym nemaji? Wink
Co se tyce toho, ze Pratchett ma 4 jmena a tudiz nespada do kriteria 3 jmen, tam je zase problem, ze to kriterium neni jednoznacne. Jak mam vedet, ze se jedna o "tri jmena" a ne o "alespon tri jmena" (ci "vic nez dve jmena" - coz je imho z meho subjektivniho pohledu asi nejintuitivnejsi kriterum)? Neslo to, protoze jsme v zadani nikdo 4-mi jmeny nebyl.

O tom, ze to bylo datelne, zadneho sporu neni, je to videt ve statistikach. Smile Nas jen mrzelo, ze nas vyradila sifra, kde jsme meli pocit, ze bychom to dali, kdyby tam nebylo neco, co bychom (byt asi opet subjektivne) oznacili za chyby. Asi to je pro nas memento, protoze nekdy na Tmou zbytecne moc spolehame na dokonalost sifer (co si pamatuju, tak se nam do ted vzdy vyplatilo), na takovem OSUDu bychom si to asi nedovolili. Wink

Nejde mi o to, aby vysledkem dizkuse byla deprese org-u, tak to neni mysleno, jde mi o zpetnou vazbu a popsani toho, kudyma se ubiraly uvahy a proc. Verim, ze to muze slouzit jako zkusenost pri tvorbe sifer do budoucna. Smile
Návrat nahoru
upadlmitelefon



Příspěvky: 7

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 15:34    Předmět:

Celkově - velmi hezká šifra, a jedna z těch, které bych ROZHODNĚ očekával dříve. Jednak proto, že je škoda, že naprostá většina týmů (včetně nás) si ji neužila při hře, a jednak proto, že přece jen znalostní byla, a některé detaily si tým potřebuje přinejmenším ověřit, což se dělá lépe v dosahu kvalitního signálu, internetových kaváren či v době, kdy má člověk komu zavolat.

Ad živý/mrtvý - upřímně, být organizátory, tak bych se zdráhal zařadit Terryho Pratchetta, který je vážně nemocný a jasně se už několikrát vyjádřil ve prospěch asistované sebevraždy. Kdyby ne kvůli možným problémům, tak už jen proto, že uvažování o tom, zda ještě žije, je smutné.

Ad počet jmen - tady by to chtělo mezi vzorovými jmény aspoň jeden jasný důkaz, že se má použít "umělecké" jméno, ne skutečné. Např. dát "Petr Bezruč", kde je celkem známo, že šlo o pseudonym, místo "Karel Čapek". Místo toho tu byl spíš zavádějící Jirous, který používá i Magor Jirous nebo Ivan Martin Magor Jirous - Ivan Martin Jirous je prostě jeho občanské jméno, což by řadilo Christie a Pratchetta do vícejmenné skupiny, a Rowlingovou mimo ni.

Při řešení (mimo hru) jsme však vycházeli z toho, že jsou tam obrázky děl (vynálezů), takže jsme používali jména, pod kterými je publikovali. Jediná nepříjemnost byla, že když jsme bez googlení použili Joanne Rowlingovou bez toho K. (je příliš známá i jako osoba), tak taky vyšlo SKVELE, ale odhalování, že je to mřížka, bylo náročnější.
Návrat nahoru
Koniec Sveta Prichádza!



Příspěvky: 12

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 15:38    Předmět:

Podľa mňa by zadaniu neuškodilo, keby v ňom už tých ľudí bolo umiestnených o trochu viac. Taký J.R.R. Tolkien by napríklad pomohol vyjasniť 3 vs. 4 mená aj naznačiť očakávanú podobu mena Rowlingovej.

Inak teda aj my ďakujeme internetu v mobile, ten (alebo budiť priateľa na telefóne) bol na tejto šifre u nás nutnosťou. Z nášho čisto slovenského tímu nik nepoznal Jirousa, Legátovou, Říhovou ani Wichterleho, museli sme si ich dohľadať. (Veľmi by ma zaujímalo, aké by boli počty spoznaných mien, keby české tímy lúštili podobnú šifru v slovenčine - odhadujem, že podobne neslávne ako teraz u nás.)

p.s.: A oceňujem dodatočný aha-efekt na tejto šifre. Otázku "prečo madame Curie nemá písmenko" sme si síce položili, ale zodpovedal som si ju až po odhalení princípu posledného kroku.

--
mišof
Návrat nahoru
TichaVoda



Příspěvky: 19

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 20:23    Předmět:

Matěj Klusáček napsal:


snažili jsme se vybírat ty oblasti a ta jména, která jsou jasná - například známější žijící česká vědkyně než Blanka Říhová, o které se celkem dost mluví, podle nás neexistuje.


Bohužel, vědci obecně nejsou v naší široké veřejnosti moc známí, ale v tomto případě bych za známější považoval Helenu Illnerovou, která byla dokonce předsedkyní Akademie věd a z tohoto titulu také poměrně "často" v televizi.

P.S. Nám to však mohlo být tentokrát jedno, protože na tuto šifru jsme se nedostali... ;-)
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 22:16    Předmět:

Myslím, že nějaká znalostní šifra na hře je fajn. Je to taková další překážka, se kterou si musí tým poradit, když zrovna neví z hlavy.

Jednak tyhle šifry z her mizí (kde jsou ty časy, kdy mat-fyz tabulky nebyly úplně blbá výbava Smile) a jednak s internetem v mobilu už je to dost jednoduché.
Ještě před asi 4 lety (bez běžného netu v mobilu) byla na Svíčkcách šifra vyžadující tak detailní znalosti dějepisu, že by byl problém i najít toho správného přítele na telefonu. A taky to šlo.

A jinak jste mi dost zvedli sebevědomí - v encyklopedických znalostech jsem nikdy nevynikala, ale tady jsem neznala jen tu Říhovou Smile A proč brát jako kritéria dělení ta složitější (19. vs 20. století), když to jde jednodušeji (žijící/nežijící)? Po pravdě, jestli třeba takový Čapek náhodou nebyl ročník narození 18 něco, to už fakt z hlavy nevím Smile

Lucka
Návrat nahoru
Fosa
Tester


Příspěvky: 5

Zaslal: po. listopad 07, 2011 09:07    Předmět:

Tohle je přesně typ šifry, které se rozhodně zastanu, protože takovéto šifry dělají Tmou, očekávám je a těším se na ně - jsou mírně spekulativní, je potřeba v průběhu řešení přehodnocovat a kontrolovat mezikrůčky (třeba to přiřazení osobností) a ve výsledku do sebe vše krásně zapadne a člověk opouští stanoviště s úsměvem od ucha k uchy. V zásadě vždy se pak objeví nějaké výtky, obvykle od týmů, kterým se šifru nepovede vyřešit, ale zařazení šifry za ně rozhodně stojí, mnohdy i proto, že "dokonale" (tj. naprosto jednoznačně) obdobná šifra udělat nejde, ale nepoužít ji by byla hrozná škoda. Při řešení je potřeba si rovněž uvědomit, že hraji Tmou, která by měla jít zvládat bez netu. Kategorie tedy asi budou co nejintuitivnější a takové, abych je nemusela složitě dohledávat. Jednoho spolehlivého přítele na telefonu (takového, co se ochotně vzbudí ve tři ráno, poradí a případně kvůli jedné věci koukne na net) může mít přeci každý, pokud tedy mám podezření, že je ve skupině jmen hodně vědců, mohu neznámé jméno rychle ověřit. Chápu, že některé kategorie mohou být mírně zavádějící, ale to jsme právě u toho ladění a zpřesňování, které k šifře patří. Zároveň si musím všimnout vhodně "vyřazeného" upřesňovače Viewegha. A pak je tu ještě jedna hezká zpětná vazba - ač třeba zkraje netuším, že půjde o mřížku, nelze přehlédnout, že útvar je divný a nabízí hodně zvláštní tvary (úseky), které se vždy pětkrát opakují. Skutečnost, že by mě mohlo zajímat unikátní obsazení každého tvaru (protože čeho jiného se chytit, že Smile), rozhodně pomůže s tím doladěním kategorií. Takže, ač si myslím, že v této šifře nepochybně lze něco podstatného přehlédnout a skončit, přičemž pak budu samozřejmě hledat důvody, proč jsem to nedal (kategorie se překrývají, nemám "specifické znalosti" apod.), připadá mi nesmysl očekávat, že v šifře budu hledat "skupinku osob, které mají v názvu 3 písmena A" a nezaměřím se nejprve na ty nejsnazší kroky. Kór, když mám k dispozici Viewegha, který jednoznačně nemůže být uvnitř kytky, tudíž zjevně všechny nejzákladnější skupinky nějak popírá.

F.
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:56    Předmět:

Bohužel nemůžu souhlasit. Už v okamžiku, kdy se tam objevila 3 jména, která nikdo neznal, nás nenapadlo hledat něco "nejjednoduššího" a naopak nás to vedlo k tomu, že v této šifře je potřeba specifických znalostí, které nemáme a které můžeme zjistit buď od přítele na telefonu, nebo z internetu. Použili jsme to druhé, u toho jsme zůstali i dále při řešení a každou osobnost si raději ještě ověřovali. Díky tomu jsme překvapivě zjistitili, že Terry Pratchet má ve skutečnosti jména 4, ač na svých knihách uvádí jen 2, a že Rowlingová se jmenuje Joanne, viz. první odkaz na wiki. Rozdělení osobností na soudobé (20. století) a historické (19. a dřív) mi přijde stejně logické, jako rozdělení na žijící/nežijící.
Takže tento postup, kdy jsme si každou informaci ještě ověřili, byla cesta do pekel, neměli jsme šanci šifru dořešit. To, že se zakládá na znalostech pouze povrchních a zjištění těch oficiálních je chybný postup, či předpokládá to "správné autorské" rozdělení, ačkoli možností je víc, se mi logicky líbit nemůže.
Bohužel, v tomto případě nemůžu říct, že bych nehledal chybu u nás, a sváděl to na orgy. Prostě vidím náš postup a nedokážu říct, kde jsme tu chybu udělali. Myslíš tím, že chyba bylo to ověřování a hledání oficiálně správných informací a znalostí, které jsme sami neměli ?

Petr
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:39    Předmět:

Nám to teda trvalo dlouho, než jsme si uvědomili, že to je tohleto. Vůbec jsme nemohli najít společné věci, zachránily to tři jména.

Aleš

P.S.: Vizte dnešní Google Doodle Wink. (144. výročí narození Marie Curie)
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:33    Předmět:

Včera jsem byl na výstavě Vynálezci a vynálezy v Národním muzeu a u Wichterleho tam měli špatně rok narození (dokonce i to 19./20. století se tím přešvihlo). Takže si myslím, že živý/mrtvý je nakonec bezpečnější údaj...
O.
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:56    Předmět:

Triky a povery: Já za sebe přiznávám, že váš postup se vám právoplatně jevil ok a těžko jste mohli hledat, co je špatně (při 3 špatných písmenech). Dost mě to mrzí, protože jinak šifru považuju za velmi pěknou:) Podobný problém asi ještě několik málo týmů mělo taky. Ach ta jména, to že víc jmen měl i Nobel apod., to jsou věci... Příště asi ještě více testerů s "neorganizátorským" stylem myšlení a ten internet použít při přípravě do poslední kapky:-)
Ad vědkyně: Paní Illnerová a paní Říhová měly spolu velké finále při výběru... A vůbec ten celý výběr prodělal svůj vývoj.
M.
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 44

Zaslal: po. listopad 07, 2011 15:35    Předmět:

Tahle šifra nám připadala zcela korektní, ale u znalostních šifer už to tak bývá, že hodnocení závisí na tom, kdo co zná. Shodou okolností jsme znali všechno krom Říhové, a to jistil internet v mobilu. Jediný problém byla zbrklost: je po osmé ráno, musíme najít rychle další stanoviště, vychází "kruhová lesní školka", na mapě najdeme "lesní škola", jdem tam. Na místě je několik týmů, ale šifra nikoli, a škola nepůsobí dojmem kruhovosti. Holt jsme úplně jinde, než jsme měli být. Za to si ale můžeme sami.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 07, 2011 15:47    Předmět: Nejednoznačnosti

My jsme se zasekli podobně jako Triky a pověry na těch nejednoznačnostech. Popis se dost shoduje i s našimi zjištěními. A navrch k tomu nám vyplynuly ještě třeba tyto:

- množina žen má společné to, že křestní jména končí na A (což na první pohled vypadá banálně, ale ve výsledku mění pozici u Edisona i Rowlingové),
- osobnosti s více jmény jsou asi nejslabším pojítkem - že má Prachett 4 jména vadí nejméně - horší je, že není jasný mechanismus tvorby jmen: Jirous je ve skutečnosti jen Ivan, Irving je zase ve skutečnosti John Winslow, podobně jako Nobel je Alfred Bernhard, Curie-Sklodowská je pak jedno složené příjmeni (v polštině navíc obráceně), Rowlingová má to "K" jako pseudonym - a nějaká zavedenost jednotlivých jmen je věc hodně relativní,
- a k problému žijících/nežijících přistupuje ještě problém nikdy neexistujících - to je případ Květy Legátové (mimochodem - skutečná autorka románu Jozova Hanule a jiných, stará paní Věra Hofmanová, oslavila den před Tmou 92. narozky) nebo změněných jmen jako u Agathy Christie (ve skutečnosti Agathy Mary Clarissy lady Mallowanové rozené Millerové, která používala příjmení z prvního manželství).

Asi bychom chtěli moc, kdyby obrázky byly navozeny třeba úvodním souhrnem "SKVĚLÉ OSOBNOSTI:", čímž by došlo k celkem dobrému potvrzení prvního kroku (vyloučení nejednoznačností) a přitom nic neubralo na nutnosti provést další krok. Každopádně nám zpětně šifra připadá moc pěkná (mřížka s pěti otočeními je hodně originální) a mrzí nás právě spíš zbytečný čtyřhodinový zásek.
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 07, 2011 16:30    Předmět: Re: Nejednoznačnosti

Opravte to napsal:
přistupuje ještě problém nikdy neexistujících - to je případ Květy Legátové


Ale kdepak. Autor konkrétního díla se jmenuje tak, jak se na tom díle/u toho díla uvádí, jak autor (který se občanským jménem mohl jmenovat jakkoli) chtěl, aby se uvádělo, a případný konkrétní pseudonym je od konkrétního díla neoddělitelný. Budu se tedy opakovat, ale autor Slezských písní je Petr Bezruč.

Autor si může během psaní (či jiné tvorby) změnit občanské jméno desetkrát, a je to jedno. Záleží na jméně, pod kterým ho vydá. (Yeti)
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 07, 2011 19:00    Předmět: Nejednoznačnosti

Předem avizuji, že jsem chtěl pouze upozornit na absenci jakéhosi potrvzujícího mezikroku a jinak bychom se do této diskuse vůbec nedostali. Ale když už to teď rozebíráme, pak se stejně bavíme o lidech z masa a kostí. Kdyby se pod pseudonymem Květa Legátová skrýval třeba muž a to cizinec, pak na pseudonym zapomenu? A když už jsme u vazby autor - dílo. Nemůže pak být místo Pracheta autor obrázků Zeměplochy Josh Kirby nebo u Poirota místo Agathy režisér celého seriálu či ještě spíše David Suchet z obrázku? Takže je to tak trochu podle toho, jak se to hodí. Nicméně jsem přesvědčen, že už jsme to rozebrali dost podrobně a já stále tvrdím, že by šifře víc pomohl potvrzující krok. Nic víc. Vše ostatní je planá diskuse.
Návrat nahoru
DoubleSix



Příspěvky: 13

Zaslal: po. listopad 07, 2011 19:50    Předmět:

Ahoj Tmáři,
mě by zajímalo, jestli tu někdo šifru řešil také tak, že si nejprv všiml mřížky a pak pro ni luštil pravidla.
Wx
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: út. listopad 08, 2011 00:05    Předmět: Re: Nejednoznačnosti

Opravte to napsal:
Kdyby se pod pseudonymem Květa Legátová skrýval třeba muž a to cizinec, pak na pseudonym zapomenu?


To je zajímavá otázka. Příklady z praxe je obtížnější najít, protože pseudonym má zřídka vlastní národnost (pohlaví poměrně často a nemám problém akceptovat pohlaví alter ega). Za extrémní příklad bych asi považoval Bílej kůň, žlutej drak, protože alter ego je existující(!) osoba, která s knihou nemá reálně nic společného. Nicméně bude-li se kniha vydávat s autorkou coby Vietnamkou Lan Pham Thi, tak je autorkou, i když to vlastně napsal jakýsi Jan Cempírek.

Jednoznačnější je to u pamětí, které běžně reálně píše ghostwriter libovolného jména, pohlaví a národnosti, přitom se pak jednoznačně přisuzují celebritě, která je nenapsala (byť poskytla nějaké materiály). (Yeti)
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: čt. listopad 10, 2011 14:02    Předmět:

Vida, tak s Jirousem to bylo dost těsné.
Návrat nahoru
poTrati



Příspěvky: 3

Zaslal: čt. listopad 10, 2011 14:03    Předmět:

Vy jste to snad přivolali: Ivan Martin Jirous již není mezi živými. Sad
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: čt. listopad 10, 2011 15:57    Předmět:

Sad(
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: čt. listopad 10, 2011 16:00    Předmět:

poTrati napsal:
Vy jste to snad přivolali: Ivan Martin Jirous již není mezi živými. Sad


Taky me to hned napadlo...a dobrovolne priznam i svuj podil viny...z nejakeho divneho duvodu jsem se Magora snazil nacpat uz pri lusteni do te nezive kolonky...ani nevim proc Sad

Petr
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: čt. listopad 10, 2011 22:36    Předmět:

Černý racek napsal:
Vida, tak s Jirousem to bylo dost těsné.


Sázel jsem spíš na Pratchetta (je těžce nemocen a už před dvěma lety hodlal podstoupit eutanázii) nebo Legátovou (vzhledem k velmi pokročilému věku). Hmm - trochu morbidní, ale tímto je již dále šifra skutečně neluštitelná.
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina