Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 12. - 2010 -> #13 - Tréninková
Autor Zpráva
Athaj
Organizátor


Příspěvky: 52

Zaslal: so. listopad 06, 2010 22:05    Předmět: #13 - Tréninková

Diskuse k šifře ...
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: so. listopad 06, 2010 22:55    Předmět:

Už jsem asi natvrdlejší, ale:

1) Mohl by mi někdo pomoct s tím, co je ten znak "budíku" a co znamená "králík"? Interně jsme to měli označené jako "čas" a "bob".

2) Proč si autor šifry myslí, že principem tréninku je si na každé straně zahrát na co největší počet doteků?

Jinak, tahle šifra byla naše konečná. Jednak proto, že jsme si mysleli, že terč znamená "bod", nikoliv jezdce, "čas" znamená nějakou změnu (konec setu, nebo něco) a nedokázali jsme interpretovat věž naležato (zvlášť, když jsem zbytek týmu přesvědčil, že to je, stejně jako různě vypadající "ručičky a nožičky" pouze grafická licence autora Smile).
Stejně tak se nám nepodařilo správně interpretovat "točení" hráčů po uhraném míči, nebo zdůvodnit, kdo má aktuálně podávat.

A druhak proto, že nám zcela unikl morseovkový zápis.

A tak, pokud se tým rozhodne, že znaky jsou znaky morseovky, dá se pak leccos přiohnout a řešení snad i "vylámat" bez 2), pokud se takto nerozhodne, jsou možnosti spekulací široké, zvláště s ohledem na různou hloubku aplikace volejbalových pravidel a interpretací významu figur, a autorská interpretace zůstává zbožným přáním autora.

Richard
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 21

Zaslal: so. listopad 06, 2010 23:17    Předmět:

Snad jediná slabší šifra hry, ostatní byly naprosto výtečné a opravdu jsem se už dlouho na žádné šifrovačce takhle netěšil na každé další stanoviště.

Jak říká Richard, interpretace té správné kombinace šachových a volejbalových pravidel není zdaleka tak samozřejmá, jak si snad autor myslí. Přesto jsme dokázali figury správně pojmenovat a odhalit právě ten jeden správný řetězec příher, který oběhne všechny figury, než konečně ta poslední udělá botu. Smile

Příliš jsme se však soustředili na trojice doteků na každé straně kurtu a snažili se v celé věci vidět grafiku či semafor. Potom nás zaujala myšlenka, jakou roli v šifře hraje asi míč: zda snad něco nepřenáší, třeba písmenka. V poslední hodině jsme se přiblížili i autorské úvaze a snažili si odpovědět, proč jednotlivé figury mají různé obrázky (kůň coby podkova, bič i překážka) - bohužel jsme neprovedli správné pozorování vedoucí na konečný krok, morseovku, už zapracovala únava. Podvědomě jsme snad nečekali použití stejného principu jako v předchozí šifře.

Jo, a síť si teda představuju trochu jinak. Sice jsem s vypětím všech sil nepodlehl paranoie, že 32 ok sítě něco znamená, ale bál jsem se, bál, že toho budu v cíli litovat.

-- Dero
Návrat nahoru
Ústřední topení



Příspěvky: 28

Zaslal: so. listopad 06, 2010 23:56    Předmět:

Ach bóže bóže... ne, ještě si nevyčítám, jak jsme byli blbí, spíš mě mrzí, jak blízko jsme byli řešení a proč nebylo tam, kde jsme ho my hledali. Tuhle šifru jsme si vyzvedli o půl páté ráno a až do poledne už z ní neodešli. Přitom základní "pozorování" a úvahy jsme měli ne-li do půlhodiny, do hodiny určitě. Ale že by si museli přihrát zrovinka třikrát, to mi teda hlava nebere. Asi budu muset před šifrovačkami brát hodiny volejbalu. Taky nevím, proč by se mělo končit na botě (ano, někde se skončit musí, ale kde?), když ta může přece přihrát před ní (za ní) stojícímu, ať už přikráčela, z kterékoli strany "šachovnice"? Nám třeba připadalo přitažlivé, aby hra skončila na králíkovi, když každá kloudná partie končí odstřelením krále, že.

Nakonec jsme čtyři hodiny hledali vhodnou kombinaci přihrávek, až jsme zjistili, že z toho nic nebude. Že by mohla hrát jedna figurka vícekrát jsme celkem zavrhovali, protože by nám neúměrně narostl počet možností. Ach bóže, bóže....

Sopťa
Návrat nahoru
Kofila



Příspěvky: 13

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 00:33    Předmět:

Sachovy princip byl jasny po minute, princip volejbalu jakbysmet vcetne nahravek na tri. Po hodine odhalen princip morzeovky, dalsi 4 hodiny koukani do sifry a vymysleni stale blbejsich teorii.

Sifra neni spatna, ale je tam hodne matoucich prvku. Proc lezaty kral bota?, proc vez cifernik? (byt jsme meli urceno dobre)?je to cifernik, kdyz sipka vede do stredu?. Neni neco pesec, neni neco dama (bicik, bota)?

Nekolik dalsich nejistych faktoru - je to opravdu na tri?, co se stane s figurkou po odehrani?.

Klicove ale bylo, ze jsme nepropojili dohromady vsecny 3 principy: sachy, morseovka i volejbal - kdyby nas to napadlo, tak uz bychom to nejak dali. Skoda.


Proste napadova sifra, na kterou je snazsi prijit za hodinu, nez za pet hodin, kdy uz si clovek neni jisty vubec nicim.

Vasek
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 06:31    Předmět:

Také jsme byli jedním z týmů, pro které byla 13. po několika hodinách konečnou.

Šachy i volejbal nás napadly hned, po chvíli jsme i měly správně pojmenované figurky, po asi půl hodině i morseovku.

A pak už jsme jen hodiny a hodiny zkoušeli hrát.

Akorát jsme měli předpoklad, který nám připadal přirozený - každá figurka hraje právě (pak jsme zkoušeli i nejvýše) jednou.

Zkoušeli jsme i uhádnout řešení - máme počet teček, počet čárek, počet oddělovačů, to by bylo, abychom nevymysleli řešení...

Dokonce jsme pak i měli nakreslený kompletní graf všech možných přihrávek, kterým jsme dokázali, že neexistuje takový sled přihrávek, kdy si všichni zahrají právě jednou.

No, ale z rygólku předpokladu, že každý hraje nejvýše jednou jsme nevyskočili (protože nám přišlo, že potom se to může cyklit - což může, bez předpokladu, že každá strana hraje třikrát).

Ale luštění nás (samozřejmě s klesající tendencí) bavilo, speciálně poté, co nám okolo procházející Drahoši prozradili, že tady kysne spousta týmů a že se vlastně neví, jestli už někdo odešel...Smile

Set
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 08:36    Předmět:

I my jsme na 13. núspěšně tvrdli pět hodin.

Všechna čtyři pozorování jsme měli docela rychle. K tomu ale ještě přídavnou síť 16x16, na kterou navádí volejbalová síť a v níž každá končetina leží právě v jednom čtverci. A podávající věž/kostel má míč právě u jedné ruky.

Taky jsme měli nějaké asociace na barvu šachových figurek (když už by to byly ty šachy): černá hodinka, černý jako bota, trefa do černého, bílý králík, bílý kostel (mimochodem, proč by autor dával do šifry věž s křížem, když by nechtěl, abychom ji považovali i za kostel). Intuitivního obarvování šachových figurek jsme se nemohli zbavit ani při opuštění těchto druhotných asociací.

Přijde mi, že do názvu "Tréninková" se autor snažil ukrýt víc, než tam naprostá většina týmů našla, a právě tato informace mohla dost usnadnit řešení. Ale hlavně mám pocit, že se s tím dalo provádět mnoho nejapností a ta správná byla ukryta někde uvnitř té hromady.

Trochu neštastné mi přijde i to, co naznačovali už Borci v úvozovkách: že řešení se dalo do jisté míry vylámat, resp. "ochcat" Smile Začátek zprávy na "T" je docela zřejmý a při pohledu do mapy není moc možností, kudy se má cesta ubírat.

JiříK
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 08:52    Předmět: Jo jo

Taky nase konecna, myslim, ze jsme prohrali na koordinaci ... obdobne ... vsechna klicova pozorovani jsme meli do hodiny, zaroven jsme meli jeste spoustu zcestnych pozorovani.
Bylo potreba se nad kazdym pozorovanim zamyslet a zduvodnit proc v nej dal verit ci zda jej zamitnout. Bohuzel jsme to neudelali.
Takze ja, ktery jsem upozornil na sachy jsem se s nimi nedokazal vnitrne ztotoznit vzhledem k prilis mnoha stejnopolnym strelcum a chybejicim kralum, ale nechtel jsem od toho ostatni odrazovat. Kdybych rekl proc se mi to nelibi, nejspis bych byl ubyt argumenty a presvedcen ze me pochybnosti jsou zcela nesmyslne.
Proc jsme se fixovali na to, ze podavajici strana ma o jednoho hrace vic, takze je prirozene, ze se kazdy hrac dotkne pouze jednou?
Proc jsme se snazili preletavat sit jen nad misty, kde je v siti svisly prouzek?
Kolecka svisle a vodorovne carky Smudla nahlas zduraznoval s principem morseovky. To ze to je volejbal jsme byli presvedceni a ani mi moc nevadilo, ze neni na kazde strane 6 hracu (asi hraju sachy vic nez volejbal).

Citili jsme spor proti hrani volejbalu sachovymi figurami, protoze ze nektere nemohou zahrat pres sit. Prirozenym resenim bylo, ze figurka musi nahrat. Misto toho abychom se odprostili od zahrani jednou kazdou figurkou jsme se pokouseli modifikovali pravidla pohybu a opousteli sachovy princip... pritom pravidla volejbalu ... nejvys 3 dotyky jasne rikaji, ze jde jen o spor s nasim predpokladem (o jednom dotyku).

Kdybychom se shodli, ze to je volejbal hrany sachovymi figurami a tajenku budeme cist morseovkou dle zpusobu zobrazeni figurek, snad bychom se pres blok, ze kazdy hraje jen jednou dostali.
Potiz je v tom, ze i Smudla, ktery se se vsemi temito principy dusevne smiril neprestal zajice, kteremu (ja jsem rikal Bobek) interpretovat jako vec tykajici se strileni ... a vubec mu nevadilo, ze uz ma sip nastojaka.
Ja jsem stale jeste interpretoval lezici postavicku s krizkem nahore jako krale, coz bylo nekompatibilni s tim, ze by mel podavat. Smudla jej pritom jiz davno spravne interpretoval jako vez.

Ano, sifru jsme mohli dat, chybelo nam dusledne u kazdeho pozorovani rozhodnout, zda mu nadale verit a delat o tom zaznam, abychom pripade slepych vetvi snadno nasli mista, kde argumentace nebyla dostatecne presvedcivou.

(Ani mapova znacka klastera podobna podkove se neujala).

Vladan
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 09:23    Předmět:

Pro nás nejdřív tři oddělená pozorování: šachy, morseovka, volejbal. Potom dlouhé hodiny spánku, demotivace a meditace nad tím, že to tyhle tři principy se fakt musí použít, i když nevíme přesně jak, a jestli nebudou, tak tu šifru titulujeme několika Václafovými výrazy Smile Po odchodu Kruhové jednotky Lydka prohlásila, že to jdeme vyluštit, a zpřesnit pravidla volejbalu už jsme během pár pokusů zvládli.
Pro mně spolu s Tapürovi tapür asi nejlepší letošní šifra vůbec.

Majk
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 09:51    Předmět:

Kruhová jednotka: 20 minut i s cestou na další stanoviště? To asi spíš špatně vyplněná statistika průchodu...
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 10:02    Předmět:

Jeste jsem zapomnel napsat ze jsme cislo 10 (pocet druhu figurek) zkouseli interpretovat jako cislice.
Návrat nahoru
Trosečníci



Příspěvky: 9

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 11:18    Předmět:

Pozorovani o to ze jde o sachy, morseovku a volejbal bylo maximalne do 10 minut. Horsi to je s pravidly volejbalu a s urcenim figurek co ktera znamena.
1. Vubec nic nerikalo proc na kazde strane tym musi hrat prave trikrat. Ani to ze je to rozcvicka, ta byh rekl ze ma o dost volnejsi pravidla nez samotna hra.
2. Jednoznacnost definice nekterych figurek byla zvlastni. Proc hodiny byly zrovna vez? Pri hornim pohledu takto vypada i koruna, ale i cimburi. Pokud slo o pohled zhora proc tedy potom ostatni figurky nerespektovaly stejne pravidlo? Z toho i plyne proc kolecka resp. terc nebyly dama ale strelec.. zhora bych rekl dama, z predu terc tedy spise strelec.
3. Proc kdyz melo jit o sachy bylo na kazde strane tak moc figurek stejneho typu. Kun i strelec mely 3 ruzne obrazky a kral a pesak byl na cele plose jediny.

Tohle vsechno se nam zde proste secetlo a vyustilo v to ze jsme se marne 3,5 hodiny snazili najit pruchod ktery by respektoval standartni pravidla volejbalu kde se hraje na 1-3 doteky mice, k tomu jeste bojovali s jednoznacnosti urceni figurek a to vse udelat tak aby morseovka nepozdeji po 4 znacich mela oddelovac.... Takze jedine co jsme meli absolutne jiste ze prvni pismeno reseni je T Smile


Nejvice me mrzi ze chybelo tak malinko, jen vedet ze prave 3 doteky, a reseni pak bylo jasne, sifra by se stala naprosto cistou a jednoznacnou a zaradila by se mezi ostatni skvele sifry tohoto rocniku.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 11:30    Předmět:

Trosečníci: Nešlo o horní pohled, ale o asociaci "věž s hodinami"...
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 11:42    Předmět:

Vašek Kofila: Ciferník jsou hodiny na věži, teda věž (ale šipka vedoucí do středu je nám záhadou, kde se tam vzala), bota je pěšák.

Richard v uvozovkách: Králík je král. Zkoušeli jsme třeba i žezlo, ale králík byl na rozdíl od něj testery i námi přiřazován jako asociace bezpečně. Princip "hrát na tři" nás nadchl proto, že ho každý zná, ale ještě jsme ho v šifře neviděli. Ze stejného důvodu se mi moc líbila třeba řadící páka na Krtčí noře a podobné šifry "ze života".
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 12:06    Předmět:

Mně se tahle šifra líbila a čím víc o ní přemýšlím, tím jsem přesvědčený o tom, že v ní bylo dost vodítek na to, aby ji bylo možné analyticky vyřešit. Žádná haluz.

1. Je jasné, že jde o volejbal šachových figurek. Míč, síť, zdvihnuté ruce. Pole 8x8, jasné asociace na figurky (věž, podkova, puška).

2. Je potřeba odhalit morseovku - tedy všimnout si, že každý obrázek má tvar kruhu (tečka), podélného obdélníku (čárky) nebo svislého obdélníku (oddělovač).

3. K obrázkům se přiřadí figurky. Asociace jsou poměrně jasné. Jen je nepříjemné, že máme víc možných obrázků pro stejné figurky. Pokud ale máme předchozí krok, vidíme, že různé obrázky pro stejnou figuru mají vždy různé morseovkové reprezentace - např. střelec: terč (tečka), puška(čárka), šíp/raketa/či co (oddělovač). Tím se přiřazení hezky potvrzuje.

4. Pak už jen hrajeme volejbal. Samozřejmě je víc možností, jak to dělat. Posílání míče na jinou figurku ve směru, ve kterém daná figura táhne v šachách, mi přijde nejpřirozenější. Vlevo jsou pěkně vidět vynucené sekvence - král musí přihrát jezdci, ten střelci a ten hraje přes síť na pěšáka. Z toho je také jasné, že figury si minimálně někdy přihrávají (nehrají vždy přes síť na první dotek).

5. Zbývá odhalit, jak přesně se hraje. Zda vždy na tři doteky nebo jen někdy. Zda se figura po odehrání "škrtne" a už se s ní nehraje nebo zda hraje celou dobu. Možnosti ale podle mě nejsou rovnocenné, protože ta správná se potvrzuje tím, že každé odehrání míče je naprosto jednoznačné. Tedy pokud to člověk vyzkouší, je si zcela jistý, že to dělá správně. (Navíc volejbal na závodní úrovni se opravdu téměř vždy hraje na tři doteky, byť to pravidla nevynucují.)

6. Zbývá jen přečíst morseovku.

Celkově mi to přijde jako moc pěkná neotřelá šifra, ve které je sice potřeba udělat spoustu pozorování, ale všechna se hezky potvrzují. Sám jsem si luštění opravdu užil. Jinak volejbal šachových figurek jako nápad je vážně úlet (v tom nejlepším slova smyslu). Smile

Honza
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 21:32    Předmět: Taky konečná...

Na šachy i volejbal jsme přišli rychle, pak jsme je opustili. Naštěstí se kolega (nováček na šifrovačkách!) nenechal odradit a ačkoli jsme dlouho vzdorovali, přesvědčil nás, že to opravdu je ono.

Přišli jsme i na to, proč jsou tři různí střelci a jezdci a že se to má číst jako morseovka. Dokonce i na to, že se na každé straně hraje maximálně třikrát (že přesně, to nás nenapadlo). Bohužel jsme ani my nedokázali opustit kolej "každá figurka hraje jednou", zvlášť když pravá půlka šla tímto způsobem jednoznačně vyškrtat. Ke zmatení přispělo i to, že jsme nepochopili "kulatou věž" - pořád jsme si říkali, že bude mít nějaké výsadní postavení (hodiny - "hodí" míč na druhou stranu). Což je škoda, pak by totiž bylo jasné, že musí figurky hrát opakovaně a snad už bychom to nějak zvládli.

Přesto mi šifra přišla dobrá, nápaditá a naprosto regulérní. Zpětně, když znám řešení, chápu i ty drobnosti, které se mi předtím nelíbily. Letos to možná bylo celkově kapičku jednodušší a tohle byla prostě prosívačka před cílem. Kterou jsme neprošli jako mnoho jiných, ač nám jinak letos přálo štěstí. Škoda, jednak by to byl historický úspěch a jednak bychom slušně nabourali nedávné teorie o korelaci s výsledky kvalifikace - kdyby se tým kvalifikovaný z 206. místa nějakým omylem dostal do top 15, muhehe...


P.S. "Šipka dovnitř" nás nejdřív taky mátla, ale myslím, že to má být jen malá ručička, která má mírně diamantový tvar.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 00:00    Předmět: Kočkopes

Mě přijde že silné haluzení je už samotný první krok- identifikace VŠECH postaviček s šachovými figurkami. Kostel, šíp, podkova, bota a králík byl ještě jakžtakž smysluplný odhad, ale všechno ostatní už čirá spekulace, která se potvrdí teprve o mnoho kroků dále. My stále nechtěli opustit předpoklad že stejně hrající figury budou na hřišti vypadat stejně a díky tomu vůbec neodhalili morseovku. Třeba terče jsme ze všeho nejvíc považovali za místa kam se smečuje, a čekali že se nějak zahraje 5 bodů a míč vykreslí 5 písmen. Sice to 2 hodiny nevycházelo, ale to je vždy otázka ladění pravidel a divných postaviček s neznámým účelem k tomu bylo dost.

Jediná věc která hrála proti a s kterou jsme si nevěděli rady byla "ležatá" věž, ale fakt je že v kontextu budíku s rafičkou ukazující do středu nebo věže s křížem z královy koruny místo cimbuří to opravdu až tolik neřvalo. Ten budík byl vůbec vypečenej- o tom že bičík nebo "práce na silnici" by mohly být taky kůň se aspoň spekulovalo, ale že budík je věž mi přijde jako asi největší WTF- šachové věže jsou fortifikační objekty, a pochybuju že stavitelé měli někdy potřebu obléhající armádě ukazovat přesný čas.

Zdeněk


Naposledy upravil Borci v uvozovkách dne po. listopad 08, 2010 16:10, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. listopad 08, 2010 08:07    Předmět: Re: Kočkopes

Borci v uvozovkách napsal:
Ten budík byl vůbec vypečenej- o tom že bičík nebo "práce na silnici" by mohly být taky kůň se aspoň spekulovalo, ale že budík je věž mi přijde jako asi největší WTF- šachové věže jsou fortifikační objekty, a pochybuju že stavitelé měli někdy potřebu obléhající armádě ukazovat přesný čas.


S hodinami souhlas - docela dlouho jsme jim přiřazovali funkci pěšce (hodiny jdou) a volejbal nám tak nefungoval...

Jinak ale tuhle šifru považuji za jednu z nejzajímavějších letošních, jen pořád žasnu, že jsme ji nevyluštili, protože nás po celkem přirozené aplikaci "volejbal se hraje na tři" nenapadla ta morseovka Sad Hraní na tři a tvary tahů nás naváděly na semafor a nějak jsme se toho nedokázali vzdát. (Ale pořád si myslím, že obdobně vystavěná šifra s jednotnými figurkami a semaforem místo morse by byla ještě o stupeň hezčí...)
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 09:10    Předmět: Re: Kočkopes

Černý racek napsal:
Ale pořád si myslím, že obdobně vystavěná šifra s jednotnými figurkami a semaforem místo morse by byla ještě o stupeň hezčí...)


Jednotné figurky: čekal bych klasický obrázek figury jako "|", vodorovně otočenou verzi jako "-", a figurku při pohledu shora (to by mohlo ale nemuselo být problematické) jako tečku. Chápu že takhle s různými zástupnými objekty je to méně polopatické, ale dík úletu typu "vodorovná věž" to rozhodně není o nic elegantnější.

Zdeněk


Naposledy upravil Borci v uvozovkách dne po. listopad 08, 2010 16:10, celkově upraveno 3 krát.
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: po. listopad 08, 2010 10:01    Předmět:

Samozřejmě se může udělat jednodušší verze téměř jakékoliv šifry z druhé části TMOU, ale pokud organizároři chtěli těžkou 13tku, nechtěli v cíli 25 týmů, tak IMHO tuhle šifru udělali dobře. A ty ostatné taky. Měli v cíli 11 týmů, takový přibližný počet chtěli. Stačila maličká úprava tyhle šifry a měli by tam o 10 týmů víc, protože si myslím, že hodně týmů bylo celkem blízko řešení.

Lydka
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 11:00    Předmět:

Drahoš forever napsal:
Samozřejmě se může udělat jednodušší verze téměř jakékoliv šifry z druhé části TMOU, ale pokud organizároři chtěli těžkou 13tku, nechtěli v cíli 25 týmů, tak IMHO tuhle šifru udělali dobře. A ty ostatné taky. Měli v cíli 11 týmů, takový přibližný počet chtěli. Stačila maličká úprava tyhle šifry a měli by tam o 10 týmů víc, protože si myslím, že hodně týmů bylo celkem blízko řešení.

Lydka


Pokud organizátoři chtěli těžkou 13, měli ji udělat těžkou Smile. Tady šifře vytýkáme to, že řešení bylo založeno na určitých apriorních předpokladech, které ovšem nutně ze zadání neplynuly. Proto se týmy dostaly do slepé uličky. Někomu přijde zřejmé, že se hraje na tři, nebo že terč je střelec a budík věž a současně se nazalamuje nad tím, proč je tam tolik věží, střelců, proč síť vypadá spíš jako měřítko mapy, atd. Komu to přišlo zřejmé, tak to patrně vyřešil. Problém je, že pokud to zřejmé není, jiná metoda jak to ověřit také není. Zdůvodnění, že se to líbí autorovi, neobstojí.

Richard
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. listopad 08, 2010 11:25    Předmět:

Drahoš forever napsal:
pokud organizároři chtěli těžkou 13tku, nechtěli v cíli 25 týmů, tak IMHO tuhle šifru udělali dobře. A ty ostatné taky. Měli v cíli 11 týmů, takový přibližný počet chtěli. Stačila maličká úprava tyhle šifry a měli by tam o 10 týmů víc, protože si myslím, že hodně týmů bylo celkem blízko řešení.

Lydka


Toto se líbí uživateli Černý racek Smile

O.
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. listopad 08, 2010 11:27    Předmět:

Budu asi polemizovat úplně se všemi. Jak čtu reakce a "výčitky" některých týmů, v čem je chyba šifry, že oni neprošli, tak musím říct, že je šifra zastavila zcela oprávněně. Nezasloužili si projít Tmou. Jednotlivé části postupu by mohly být nazvány "haluzením", dvojznačností nebo nejasností. Ale pokud se skládaly všechny dohromady, byl výsledek jasný a jednoznačný.

Proč je jasné, že jde o šachové figurky ? Pokud si dám dohromady 3 symboly, které ukazují koně, s rastrem 8x8 a pro potvrzení si hned všimnu pušky s evidentní asociací střelce, ostatní symboly už přiřadím. Takhle se přece postupuje u mnoha šifer: všimnu si určité vlastnosti a zkusím ji potvrdit u dalších objektů v šifře, u kterých bych ji normálně neviděl.

Proč jsou hodiny věž ? Samy o sobě ne, ale pokud už hledáte figuru, ke které se hodí, tak ano.

Proč nejsou hodiny pěšec ? Asi vám pak nevadí pěšec, který nemůže hrát. A to v žádném případě. Pěšec bota taky nemůže hrát, pokud se hraje podle pravidel braní a ne posunu, ale to v tuto chvíli nevíme. Vlastně to nevíme nikdy.

Nepřišli jste na morseovku ? Nevšimli jste si nebo jste neřešili, proč jsou pro jezdce 3 různé symboly, které mají velmi nápadně podobný tvar znakům morseovky. Stejně jako všechny ostatní symboly (pro potvrzení). Neřešili jste, proč kostel leží.

Nesouhlasím s Honzou z abpopy, že vše bylo analytické, protože po "šachy-volejbal-morseovka" následuje fáze pokus-omyl. Nejprve nejspíš vyloučíme možnost, že se hraje po jednom z každé strany, k čemuž nás vedou počty 10,11. Pak zkusíme najít jednoznačnou cestu "aby si zahráli všichni". Pokusně nebo vědecky dokážeme, že to nejde. A tím jsme ve fázi, kde analytika končí úplně. Při vysvětlování v cíli padlo "je jasné, že musíme najít pravidlo, aby to bylo jednoznačné". Tady šifra přestává být spravedlivá (ale proč by měla být) z hlediska času vyluštění. Těžko říct, které pravidlo je lepší než jiné, a nic v šifře na nějaké neukazuje, takže když někdo zkusí to správné (=autorské) později, ztrácí čas spíše náhodou než chybou. Zdůrazňuji ale, že šifra i zde je spravedlivá v tom, zda tým projde nebo ne. Každý by dříve či později měl autorské pravidlo zkusit. Hint na něj se asi nepovedl, ale můžete mě vyvést z omylu: komu z těch, co prošli, pomohl k pravidlu "na 3" hint Tréninková ?

Nesouhlasím s autorským zdůvodněním "aby si všichni co nejvíc zahráli", protože počet hráčů, kteří si za daný čas pinknou není nijak zvlášť závislý na tom, kdy se přehazuje síť.

Co zastavilo nás ? Příliš pečlivá analýza nebo "to, co víme zcela bezpečně, ale ono to tak není". Jmenuje se to zpětná přihrávka. Zatím se tady nehovořilo o jednom pravidle, které si každý vědomě či podvědomě musel dát na začátku hledání průběhu hry - zákaz zpětné přihrávky. Máme-li za úkol najít v orientovaném grafu jednoznačnou konečnou cestu, je nezbytné zakázat okamžité použití téže cesty v opačném směru. Příklad pro praktiky: nezakážeme-li zpětnou přihrávku, mohou si dva střelci na síti přihrávat mezi sebou donekonečna. Když jsme zkoušeli pravidlo "na 3", nezrušili jsme zákaz zpětné přihrávky, který je v této situaci a v daném grafu zbytečný. Takže jsme došli hned po druhém přehození sítě ke sporu a závěru, že toto pravidlo platit nemůže.

Být tak malý kousek od projití Tmou samozřejmě zamrzí.

Héra
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: po. listopad 08, 2010 11:30    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:

Pokud organizátoři chtěli těžkou 13, měli ji udělat těžkou Smile. Tady šifře vytýkáme to, že řešení bylo založeno na určitých apriorních předpokladech, které ovšem nutně ze zadání neplynuly. Proto se týmy dostaly do slepé uličky. Někomu přijde zřejmé, že se hraje na tři, nebo že terč je střelec a budík věž a současně se nazalamuje nad tím, proč je tam tolik věží, střelců, proč síť vypadá spíš jako měřítko mapy, atd. Komu to přišlo zřejmé, tak to patrně vyřešil. Problém je, že pokud to zřejmé není, jiná metoda jak to ověřit také není. Zdůvodnění, že se to líbí autorovi, neobstojí.

Richard


No, podle mně je na této šifře těžkých hodně věcí, například i právě to, že jsou tam tři střelci, protože je potřeba si všimnout morzeovku. Ale když se udělá pořádně pozorování všeho, tak se na morzeovku přijít dá a pak i na to, že tři různí střelci jsou taky v pořádku. Na otázku hodinek (resp. budík) že je věž, tak to jsme taky dlouho řešili, ale pak jsem se zeptala, jak bys nakreslil věž kulatou? Dostala jsem odpověď, že jako zvon, ale že to je už skoro jako hodinky a ty hodiny jsou lepší, kulatější.
Taky jsme nad touhle šifrou strávili 3,5 hodiny.. A základní pozorování bylo za hodinu (volejbal, šachy, morse) a pak jsme dvě hodiny podrobili všechny pozorování důkladé analýze a zhodli se, že to prostě musí být volejbal, šachy a morzeovka. Ano, my jsme zase vyškrtaváli a chtěli, aby každá figurka hrála právě jednou. Což je špatně (ne proto, že to tak nakonec nevyšlo, ale kdo kdy viděl, aby se ve volejbalu vyškrtávalo) a věnovali jsme tomu 2 hodiny. Na tři podávání, to nás napadlo, ale když jsme měli vyškrtavání figurek, tak to nefungovalo vždy. Ale to je všechno jen naše blbost. Při důkladé analýze se na volejbal, šachy a morzeovku přijít dalo. Taky tři krát nahrát, to je těžký krok, ale smysl dává.

Prostě ja plně souhlasím s Honzovým příspěvkem od abpopy ze dne 7.11., 11:06.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 11:48    Předmět:

Ještě poslední dvě poznámky k "Botě":

1) Soudím že čárku to nesymbolizuje ani v THC režimu - to je třeba uhodnout podle předchozích písmen.

2) Bota velmi jasně asociuje pěšce, takže může táhnout dopředu na terč. Ten už jednou jako druhý hrál, takže je tam nekonečný cyklus. Zpráva je samozřejmě čitelná i tak, ale chybějící stopka je problém, protože luštitel jej někde očekává a tedy hledá tam kde není.

Zdeněk


Naposledy upravil Borci v uvozovkách dne po. listopad 08, 2010 16:11, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 12:11    Předmět:

Jeníčci napsal:

Proč jsou hodiny věž ? Samy o sobě ne, ale pokud už hledáte figuru, ke které se hodí, tak ano.


Jistě, kůň nikdy neběhá na čas, a sportovnímu střelci to taky nic neříká..

Jeníčci napsal:

Pěšec bota taky nemůže hrát, pokud se hraje podle pravidel braní a ne posunu, ale to v tuto chvíli nevíme. Vlastně to nevíme nikdy.


Argumentovat se dá pro oboje- to že figurky po tahu nemizí ukazuje na posuny, naopak to že cílové pole je obsazené ukazuje spíš na braní. Ovšem to že se ve dvou případech ze tří berou "vlastní" je spíš další plus pro přesuny.

Jeníčci napsal:

Nepřišli jste na morseovku ? Nevšimli jste si nebo jste neřešili, proč jsou pro jezdce 3 různé symboly, které mají velmi nápadně podobný tvar znakům morseovky.


Bičík mohla dost dobře být dáma, která je jedinou figurou která chyběla, a nic na ni nepasovalo líp. Práce na silnici mohly být velmi dobře stopkou.

Jeníčci napsal:

Stejně jako všechny ostatní symboly (pro potvrzení). Neřešili jste, proč kostel leží.


Řešili, jenže bez spolehlivé identifikace "budíku" to vyřešit nelze.

Zdeněk


Naposledy upravil Borci v uvozovkách dne po. listopad 08, 2010 16:16, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: po. listopad 08, 2010 12:23    Předmět:

Drahoš forever napsal:
Samozřejmě se může udělat jednodušší verze téměř jakékoliv šifry z druhé části TMOU, ale pokud organizároři chtěli těžkou 13tku, nechtěli v cíli 25 týmů, tak IMHO tuhle šifru udělali dobře. A ty ostatné taky. Měli v cíli 11 týmů, takový přibližný počet chtěli. Stačila maličká úprava tyhle šifry a měli by tam o 10 týmů víc, protože si myslím, že hodně týmů bylo celkem blízko řešení.

Lydka



Já naprosto souhlasím s Lydkou a také s Hérou z Jeníčků o pár postů níže. I my byli řešení blízko, stejně jako mnoho dalších (a možná i o chlup blíž, když to tak čtu). Ale prostě jsme to nakonec nedali a tím jsme si jít dál nezasloužili. Nemá cenu nadávat na šifru nebo jejího autora - kdyby byla jednodušší, tak bychom prošli, ale stejně tak i mnoho dalších, čímž by to ztrácelo hodnotu. Vyřešit to šlo, nám se to nepovedlo, nadávejme sami sobě.

Mrzí mě to jen proto, že přeci jen mezi ty "týmy, co klepou na dveře cíli" běžně nepatříme (zatím?) a tak blízko jako letos už možná nikdy nebudeme. Wink A taky bychom nabourali většinu úvah v tématu "Korelace výsledků s kvalifikací". Nu což, aspoň máme kam dál se zlepšovat...

A ještě jeden malý dodatek - vždycky když čtu námitky a úvahy typu "odolává to obvyklým analytickým postupům dobrých týmů, proto je to špatná šifra" (viz například Blikátko na Po škole), volám: Jen víc takových šifer!! Přeci je na tom to krásné, když se objeví něco nového a jiného, ne? Smile
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 08, 2010 12:37    Předmět:

Tak ke zhulené tréninkové šifře jen něco z organizátorského hlediska:-)

Původní motivace byla použití šachových figur k nějaké jiné hře, protože mají všeobecně známou vlastnost typických tahů. Původně to byla honička nebo fotbal. Nicméně tyto verze vesměs potřebovaly i nějakou textovou část, což nakonec u volejbalu téměř (pak i úplně) odpadlo.

Analýzou šachů (pojmenování, 8x8), morseovky (tvary) a volejbalu (míč, zvednuté ruce, síť) mělo být jasné vše, až na jednoznačnost doteků (dle pravidla 1-3 doteky na každé straně). Protože šifra nelze udělat (s rozumně dlouhou tajenkou) tak, aby postavy hráli 1-3 dle libosti (ale jednoznačně), zvolili jsme jako "nejintuitivnější" variantu, že se hraje na 3 vždycky. Prostě když tým přijde na to, že cestu musí zjednoznačnit nějakým "pravidlem", zkusí toto jako jednu z prvních věcí - i v normálním závodním volejbalu se na tři nehraje jen opravdu výjimečně (bloky apod.). Je pravda, že variantu "na tři" trochu ruší (jak zmínil Héra) ta zpětná přihrávka. Je pravda, že o intuitivnosti každého člověka se dá úspěšně polemizovat...

Zkusili jsme dát i drobnou nápovědu do názvu šifry, ale možná byla naprosto nenapovídající - tím, že TMOU letos neměla mnoho testerů a navíc tato šifra byla až 13, tak nápověda "Tréninková" nebyla dostatečně otestována. Stejně tak více testy mohl být odstraněn kříž z věže nebo lépe vykreslena malá ručička na hodinách (aby to nevypadalo jako šipka do středu).

Obrázky byly původně všechny atributy jednotlivých pojmenování šachových figur - KŮŇ: koňská podkova, bič na koně, koňská překážka, STŘELEC: terč pro střelce, šíp, puška, VĚŽ: věžní hodiny, korouhev na věži, věžní zvon (roztažený do šířky), KRÁL: královské jablko, královské žezlo, královská koruna atd. Zvon se ale nelíbil, žezlo nebylo poznat, takže se pak objevil králík a ležatá věž, což trochu rozbilo integritu, nicméně mohlo napovědět k morseovce (proč je věž ležatá?).

Tolik naše představa. Nakonec sečteno a podtrženo - šifra byla zhulená Smile, možná trochu překombinovaná, nápověda v podobě názvu ne úplně šťastná. Dalo by se dlouho debatovat, co si kdo představí při hraní volejbalu nebo jaké lepší obrázky přiřadit figurkám, co připadá komu intuitivní a co je jen naše zbloudilá představa Smile

Nicméně svůj úkol (týmovost, více pozorování, komplexnost, poslední síto před cílem atd.) šifra splnila a stojíme si za ní. 12x prolomena a navíc týmy, které ji nedaly, se nezasekly vždy na stejné věci (tedy myslím, soudě dle příspěvků a pár rozhovorů).

Každopádně díky moc za všechny cenné příspěvky a připomínky z různých úhlů pohledu!! Smile

za orgy Mates
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 08, 2010 12:58    Předmět:

Já ještě dodám, že bych podepsal, že to byla "kontroverzní" relativně těžká šifra (a věděli jsme to před hrou a byl to záměr). Jak už jsem psal u jiných her: po rocích, kdy bylo imho potřeba kontroverznost potlačovat (aby se hráčská komunita dostala k "definici" elegantní šifry), je podle mě dnes dobré občas nějakou kontroverzní šifru zařadit (dobré příklady se našly na obou posledních ročnících Krtčí nory - mírně kontroverzní šifry tu hru imho parádně okořenily jako celek). Právě na kontroverzních šifrách si elitní týmy ne zcela vystačí s tradičními luštitelskými postupy - a je to šance pro "neelitu" nezatíženou "předsudky" dohnat ledaskoho z čela. Čímž nechci říci, že ve hře kontroverznosti být musí - a že když nebudeme v arsenálu žádnou zhulenost mít, tak ji budeme cíleně vymýšlet - to ne. Kontroverznosti se cíleně nevymýšlí - a u většiny šifer se pracuje tvrdě na tom, aby v nich nezůstaly. Ale nápad na nudící se šachové figurky, které si pinkají morseovkový volejbal nám přišel (míněno nám orgům, kteří jsme to primárně testovali, nikoliv vymýšleli!) natolik originální, že nám nevadilo, že šifra dost dobře nešla vyladit do nekontroverzního tvaru, aniž by se nezabila její originalita (řeknu to takto: odstraněním jedné kontroverznosti vznikala druhá, případně se šifra stala doslovnou). S tím pochopitelně můžou hráči polemizovat, nemusí se jim tento záměr líbit - ale možná bude dobré s tím počítat, že se podobně kontroverzní šifry na TMOU vyskytovat mohou - a že je lze z pochopitelných důvodů očekávat za půlkou hry... Ale čert ví, co bude za rok - třeba samá elegance:)))

Stejně tak mám za to, že do komplexní hry může patřit jeden mírný trojáček (což byl letos Akt). A jedna až dvě šifry náročné na doluštění, nebo procesně (letos Bludiště a Plocha). Zase je možné se o tom hádat (a netvrdím, že za pár let na to budu mít úplně stejný názor:)
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. listopad 08, 2010 15:00    Předmět:

Nic proti kontroverzním šifrám, na nichž si pár elitních týmů vylámou zuby kvůli předsudkům či podvědomým nesprávným předpokladům. Ale třináctka nebyl tento případ. U ní vidím dva problémy, které z těžké a kontroverzní šifry udělaly opruzovou:

1. Nejednoznačná přiřazení obrázků k šachovým figurkám. Kdyby tam byl nějaký potvrzující krok, tak neřeknu ani popel. Prostě když mi to nevychází, tak se zamyslím, zdali jsem opravdu přiřadil figurky správně. Jenže tam žádné takové potvrzení není. Musím udělat ještě jeden krok, totiž najít trasu míče po přihrávkách, která by měla vyjít jednoznačně. Jenže co když jednoznačně nevychází? Je problém ve špatném přiřazení figurek anebo ve špatně předpokládaných volejbalových pravidlech (vyhazování hráčů, právě X přihrávek, konec na královi, zákaz přehazování figurek atd.)? A stavový prostor se utěšeně rozrůstá...
Vícestupňových šifer jsem už zažil spousty, ale všechny měly společnou vlastnost - každý krok byl nějak potvrzený. Tudíž, když mi něco nevycházelo, věděl jsem, že chybu mám v posledním kroku a nikoliv dříve. Bez těchto potvrzení se z třináctky stala loterie - kdo správně uhodl přiřazení figurek, mohl zkoušet další krok, kdo neuhodl, měl smůlu.

2. Podmínka právě tří přihrávek. Marťo, Matesi, možná ji považujete za intuitivní a jasnou, já rozhodně nikoliv. Ohlasy tady ve fóru ukazují, že s tímto názorem nejsem sám, jak jsi Ivoši tvrdil v cíli. Jde o faktickou znalost, kterou asi volejbalisti znají, ale ostatní lidé ne. Navíc to ani není oficiální volejbalové pravidlo, ale jen úzus používaný při tréninku.
Tento krok proto rozdělil týmy podle jisté konkrétní faktické vědomosti, která není známá všem. To by se IMHO na dobré šifrovačce nemělo stávat.

Kdyby místo názvu Tréninková jste použili něco jako Tři přihrávky, bude šifra o něco jednodušší, ale hlavně se stane jednoznačnou. Vyřeší to i první problém - když mi trajektorie míče nevychází, tak nemusím zkoušet stovky alternativních přihrávacích pravidel, ale logicky si položím otázku, zdali jsem nemohl udělat chybu už v přiřazení figurek.

Sečteno a podtrženo, třináctka sice masivně zamíchala pořadím, což jste od ní očekávali, udělala to však dost nešťastným způsobem. Když to dovedu ad absurdum, tak můžu udělat šifru, kterou lze v rozumném čase vyřešit jen s pomocí počítačové simulace. Počítačově zdatné týmy to vyřeší, ostatní odpadnou. Zamíchání bude dosaženo, ale snad souhlasíte, že to bude jen za cenu oprávněného zklamání neinformatických týmů.

Osobně mně třináctka zklamala ještě z jednoho důvodu. Na letošním ročníku mi totiž chyběly opravdu těžké šifry. Ano, některé šifry byly pracné a časově náročné (Bludiště, Plocha a částečně i Kde má auto A), ale ne těžké. Na všech šifrách jsme odhalili princip prakticky okamžitě. V druhé půlce jsem čekal, kdy přijdou ty těžké špeky...a místo špeku jsem se dočkal "kontroverzní" třináctky.
V letošním ročníku jsem proto postrádal soutěživý charakter šifrovaček - pořadí týmů na špici určovala převážně logistika a rychlost přesunů, a následně loterie na třináctce.

Robert-Antonio
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 08, 2010 15:27    Předmět:

Neřekl bych, že šifra byla kontroverzní, možná byla hodně originální a určitě velmi těžká. Bylo nutné si dát dohromady tři věci: volejbal, šachy a morseovku (ta poslední nám bohužel došla až po víc než čtyřech hodinách, což doteď nechápu). K řešení pak zbývá skloubit tyto součásti dohromady, přičemž nejelegantnější způsob se ukáže jako správný. To myslím zcela vyhovuje definici korektní šifry. Takže se rozhodně neomlouvejte, neustupujte, na sebe buďte hrdí a na nás tvrdí Smile
Kromě ručiček a křížku nás akorát ještě mátlo podivné pletivo sítě, jehož účelem bylo zřejmě pouze zdůraznění členění na 8x8 polí, jinak se mi s odstupem šifra čím dál víc líbí.
Pro pobavení přidávám jednu z našich slepých uliček - šíp=sheep, bič=bitch, naštěstí to dál nefunguje Smile
Dejw
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 08, 2010 15:50    Předmět:

Jeníčci napsal:
Nic proti kontroverzním šifrám, na nichž si pár elitních týmů vylámou zuby kvůli předsudkům či podvědomým nesprávným předpokladům.


No tak to už pak není kontroverzní šifra...

Kontroverzní šifra je taková, kterou některé týmy vychvalují jako jednu z nejlepších ve hře a jiné ji zatracují. A každý z jiných důvodů. Což je - viz tato diskuse - tento případ.


Jeníčci napsal:

2. Podmínka právě tří přihrávek. Marťo, Matesi, možná ji považujete za intuitivní a jasnou, já rozhodně nikoliv. Ohlasy tady ve fóru ukazují, že s tímto názorem nejsem sám, jak jsi Ivoši tvrdil v cíli. Jde o faktickou znalost, kterou asi volejbalisti znají, ale ostatní lidé ne. Navíc to ani není oficiální volejbalové pravidlo, ale jen úzus používaný při tréninku.
Tento krok proto rozdělil týmy podle jisté konkrétní faktické vědomosti, která není známá všem. To by se IMHO na dobré šifrovačce nemělo stávat.


V cíli jsem Ti tvrdil, že jsi jediný. V cíli to tak bylo. Odvolávat se na diskuse v cíli je trochu liché, každý je nevyspalý a rozhodně to není zrovna relevantní diskuse. V tuhle chvíli bych řekl, že trojice přihrávek byl jeden z mnoha kontroverzních prvků. Tato faktická vědomost je imho triviální - a pokud nikdo v týmu nezná "voliš", je to podle mě legitimní věc, proč tým skončí.

Bavit se pak o dobré šifrovačce je natolik subjektivní, že na to moc nemá smysl reagovat. Chceš-li tím říct, že kvůli tomuto prvku nebyla TMOU dobrá šifrovačka, máš na to pochopitelně nárok. Ale zopakuji Ti jen jediné: pak pro Tebe TMOU nikdy nebude dobrá, protože se s orgy TMOU budeš zásadně lišit v pojetí toho, co je dobrá šifrovačka. Asi raději piš, že to nebude dobrá šifrovačka pro R.A.K. z Jeníčků, to je dost přesnější, nemyslíš?

Jeníčci napsal:

Kdyby místo názvu Tréninková jste použili něco jako Tři přihrávky, bude šifra o něco jednodušší, ale hlavně se stane jednoznačnou. Vyřeší to i první problém - když mi trajektorie míče nevychází, tak nemusím zkoušet stovky alternativních přihrávacích pravidel, ale logicky si položím otázku, zdali jsem nemohl udělat chybu už v přiřazení figurek..


Souhlasím. Šifra se zřejmě mohla jmenovat "hrajeme na tři". Stejně by byla kontroverzní, jen o něco míň. Vzhledem k tomu, že jsme princip na tři chtěli napovědět, mohli jsme ho napovědět i víc. Proč tomu tak nebylo: jednoduše jsme se tím nezabývali, nenapadlo nás to.

Jeníčci napsal:

Sečteno a podtrženo, třináctka sice masivně zamíchala pořadím, což jste od ní očekávali, udělala to však dost nešťastným způsobem. Když to dovedu ad absurdum, tak můžu udělat šifru, kterou lze v rozumném čase vyřešit jen s pomocí počítačové simulace. Počítačově zdatné týmy to vyřeší, ostatní odpadnou. Zamíchání bude dosaženo, ale snad souhlasíte, že to bude jen za cenu oprávněného zklamání neinformatických týmů.

Osobně mně třináctka zklamala ještě z jednoho důvodu. Na letošním ročníku mi totiž chyběly opravdu těžké šifry. Ano, některé šifry byly pracné a časově náročné (Bludiště, Plocha a částečně i Kde má auto A), ale ne těžké. Na všech šifrách jsme odhalili princip prakticky okamžitě. V druhé půlce jsem čekal, kdy přijdou ty těžké špeky...a místo špeku jsem se dočkal "kontroverzní" třináctky.
V letošním ročníku jsem proto postrádal soutěživý charakter šifrovaček - pořadí týmů na špici určovala převážně logistika a rychlost přesunů, a následně loterie na třináctce.
Robert-Antonio


Tak tohle je statisticky zcela nesmyslné tvrzení. Podívej se, kdo se kde zasekával a zjistíš, že prostě nemáš pravdu. A že především neumíš oddělit své subjektivní pocity od objektivní reality. Což není dobrý základ diskuse. Tvrdit, že Kostky, Plocha či Akt nejsou těžké šifry do lineární hry bez nápověd, je hodně odvážné ohýbání reality...

Myslím, že od TMOU očekáváš něco, co Ti hra bez nápověd nikdy nedá. Obtížnost TMOU nespočívá ve vrcholné obtížnosti jednotlivých šifer. Spočívá v komplexním balíku všech šifer, jejich seřazení, v logistice, v orientaci a většinou (letos ne) i schopnosti bojovat s počasím. Žádný z těchto prvků nemá absolutní přednost před jiným. Vždy to tak bylo - a dokud bude shoda mezi orgy na tomto pojetí - i bude. Těžké solitérní šifry nechť má Bedna - za cenu toho, že pro většinu pole se stane z části driftováním na nápovědách a alternativních šifrách (i to je zábava). Není to tím, že bychom neuměli fakt těžké elegantní šifry vymyslet (myslím, že pohled do historie i jiných her je dostatečný důkaz). Ale fakt nehodlám v současnosti připravovat lineární nenápovědnou hru pro 250 týmů tak, aby si poměřilo sílu 50 týmů a ostatní neměli šanci... Požadavek, že dobrá hra by měla být složená hlavně z těžkých šifer, je podle mě zastaralý až běda a většinou nevede k dobrým hrám...

A ještě přidám názor několika testerů: ti nás v během srpna a září nutili hodně hru zjednodušit (a bylo mezi nimi několik bývalých elitních hráčů) - protože byla podle jejich názorů příliš těžká. Dokonce i tato poslední verze byla podle některých příliš těžká. To, že dokončilo 11 týmů bylo dáno skvělým počasím. V klasické Tmářské zimě by dokončilo sotva 5 (nic než můj kvalifikovaný odhad).

Bavíme se o něčem, o čem se diskutovalo už loni. V příslušném vlákně loňské diskuse lze najít moje názory, co je dobrá TMOU - a loni jsem tedy byl hráč. Letošní TMOU rozhodně z mé strany byla stavěna na těchto názorech - pochopitelně v průniku s názory dalších organizátorů...

Mé poslední shrnutí: ačkoliv nejsem autor Tréninkové, za šifrou stojím (je to šifra, kterou závidím, že ji vymyslel někdo jiný). Imho se jedná o vynikající šifru, výborně umístěnou, s mírně nedostatečným názvem. Podobně kontroverzní šifry se zřejmě na příštích TMOU mohou vyskytnout - a podkud to někomu zkazí celou hru, měl by s tím počítat (to nemá být výzva Kaldymu, aby na TMOU nechodil, ale prostě aby s tím počítal). Jak bude hodnocen ročník jako celek pak nechám na hráčích - a zdá se Kaldy, že bude Tvůj názor v menšině )což nesnižuje Tvůj názor jako takový, snižuje pouze jeho relevantnost pro přípravu dalších ročníků).


Naposledy upravil Ivo C. dne po. listopad 08, 2010 15:58, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 08, 2010 15:56    Předmět:

Kaldymu: Ještě drobné rýpnutí: na letošních Svíčkách jsme s Alberty většinu šifer luštili kolem 10 minut, pouze orienťák zabral víc než hodinu. Totéž pak na Krtčí noře )s výjimkou desítky). Ale byl bych fakt dost nesoudný, kdybych na základě toho tvrdil, že letošní Svíčky a Krtčí Norou obsahovaly samé lehké šifry. Obsahovaly skoro samé šifry, které jsme vyluštili lehce. Letošní TMOU obsahovala až po třináctku samé šifry, které jeníčci vyluštili lehce. Což nemá žádnou relevanci s tím, jestli to objektivně byly lehké šifry... Nebyly.

Za mě vše. Zřejmě spolu budeme nesouhlasit. Ale nechám už diskusi zase na dalších hráčích, ať se to nezvrhne na polemiku zhrzeného orga Smile a zhrzeného hráče Smile.


Naposledy upravil Ivo C. dne po. listopad 08, 2010 15:59, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 15:59    Předmět:

Sice volejbal nehraju ale trochu bych oslabil ten druhý bod- při volejbalu je opravdu využívání maximálního počtu přihrávek výhodou, ten poslední pak dostane nejlépe připravený míč. Asociaci s tréninkem ale moc nevidím- taky bych spíš čekal že "trénink" umožní nějaký tvrdý limit přetáhnout.

Ovšem začátek hry (věž-šipka-podkova-věž-terč) kterým jsme si byli celkem jistí jinou možnost než právě 3 přihrávky nepřipouští, a pokud by dodržení tohoto počtu v další hře znamenalo jednoznačnou cestu (což znamená), tak je to rozumná úvaha. My bohužel skončili na tom že jsme netušili co znamená terč, čekali jsme že po něm bude nové podání a případné rotace hráčů. Tohle je věc kde jsme mohli jít dál ale selhali. Bylo nám sice divné proč místo bez hráče má ruce a nohy, a asociace terče na střelce je na rozdíl od těch dalších celkem přímá, ale prostě to už nedošlo.

Zdeněk


Naposledy upravil Borci v uvozovkách dne po. listopad 08, 2010 16:17, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 16:03    Předmět:

Beru to, co napsal Matěj a Ivo. Pokud si navíc byli vědomi možných důsledků, plně respektuji rozhodnutí šifru zařadit. Nechtěl jsem, aby to vyznělo tak, že šifra byla špatná, protože jsme ji nevyluštili. My jsme ji nevyluštili (resp. si to nezasloužili), protože jsme nepřišli na morseovku.

Jak jsem psal už prvním příspěvku, kdo měl tyhle tři věci, měl určitou šanci řešení i "vylámat" (t.j. dostat zkoušením různým možností).

Moje výtka byla spíš v duchu, že pokud jsme nedali morseovku, byly tam jiné principy, které nás mohly zaměstnat na relativně dlouhou dobu (např. již zmíněný semafor, jiná interpretace symbolů, atd.).

Richard
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: po. listopad 08, 2010 16:57    Předmět:

Třináctka byla úplně super a v naprosté většině dávám za pravdu, světe, div se, Hérovi. Bavím se o šifře, která nás stála tričko, zdálo by se, že nemám důvody jí stranit.

Identifikace všech postaviček byla dost haluz i u nás. Dost času nás stály soustavné pochybnosti o tom, zda je máme přiřazeny správně. Nicméně jediný viník této situace jsme byli my sami, protože si po tři hodiny nejsme s to všimnout toho, že jsou všechny postavičky kulaté, ležaté nebo stojaté. Byl to ten úplně poslední krok, který jsme provedli, a to navzdory tomu, že jsme cíleně hledali způsob, jak se to potom bude číst, až budeme tu řadu tahů mít. Takže ve chvíli, kdy jediným filtrem bylo, že vyjít má šachová figura, jsme měli pochybnosti, zda to, čemu říkáme podkova, terč a šíp, má být skutečně podkova, terč a šíp. Pokud bychom rovnou pracovali s tím, jaká je druhá vlastnost, dost dobře si nedovedu představit, že bychom v tomto měli pochybnosti.

Nebudu podepisovat všechno s čím souhlasím, tak jenom doplním. Jediná bota, kterou v šifře vidím, je ta bota. Vzhledem k tomu, že je tam jako pěšec jediná, chybí jakýkoli mustr toho, jak se vlastně má pěšec chovat. Na rozdíl od šachu tady totiž zcela chybí informace o barvě figury, což je u všech ostatních putna, u pěšce podstatná informace. Připojíme-li k tomu to, že není zjevné, zda se pohybuje jako by figury bral či nebral, nabývá to čtyři možnosti chování. Podstatně lepší by tu tak byla jakákoli jiná ležatá figura, které by chyběly ručičky. Až jí někdo nahraje, mičuda jí žuchne na zem a bude po ptákách.

Ke konečnému vyřešení a nalezení správného pravidla pro míč vedl stav, kdy jsme 2 hodiny prověřovali a vylučovali špatné možnosti, až jsme řekli, že budeme cíleně hledat takovou, která bude fungovat tak, že bodnu prst na G1 a ono mne už povede samo. Najednou to šlo. Proč by to tak mělo být špatně, nechápu.

Síba
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 08, 2010 17:11    Předmět:

Doufám, že z mého/mých příspěvku/ů bylo jasné, že zcela uznávám korektnost šifry v té podobě, v jaké byla a výčitky padají pouze do vlastních řad.
Bylo v ní možno najít spoustu slepých cest, ale ty správné se nejlépe potvrzovaly... jen nepadnout únavou a pracovat systematicky.
Vladan
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. listopad 08, 2010 17:15    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:
Jeníčci napsal:

Proč jsou hodiny věž ? Samy o sobě ne, ale pokud už hledáte figuru, ke které se hodí, tak ano.


Jistě, kůň nikdy neběhá na čas, a sportovnímu střelci to taky nic neříká..

Jeníčci napsal:

Nepřišli jste na morseovku ? Nevšimli jste si nebo jste neřešili, proč jsou pro jezdce 3 různé symboly, které mají velmi nápadně podobný tvar znakům morseovky.


Bičík mohla dost dobře být dáma, která je jedinou figurou která chyběla, a nic na ni nepasovalo líp. Práce na silnici mohly být velmi dobře stopkou.

Zdeněk


U šifer s asociacemi vždycky bude nějaká volnost a nebezpečí, že někdo najde jinou asociaci a dokonce i to, že následně bude tu svou považovat za "lepší". Obávám se, že bych dokázal každý obrázek nějakou asociací přiřadit k (téměř) libovolné figuře. Jde o to, aby použitá asociace byla většinově ta nejpřiléhavější. Víc asi nelze dokázat. Jistě může být pro někoho bič symbolem dámy, stejně jako může někdo zkrachovat na Vystřihávací, protože strčí penis do ... jinam. Zajdi se někdy podívat na parkúrové překážky, myslím si, že byla namalovaná perfektně a s prací na silnici ji nelze splést.

Héra
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. listopad 08, 2010 17:23    Předmět: Klobouk dolů

Asi to tady ještě vůbec nezaznělo, takže považuji za vhodné říci, že smekám klobouk jak před originalitou nápadu, tak nad tím, že někdo dokázal stvořit pro daný text správnou sestavu figurek. Šifra je IMHO pro autora tak málo robustní, že kdybych to dostal za úkol já, půjdu raději na brigádu k Augiášovi.

Héra
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 08, 2010 18:44    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:

Jediná bota, kterou v šifře vidím, je ta bota. Vzhledem k tomu, že je tam jako pěšec jediná, chybí jakýkoli mustr toho, jak se vlastně má pěšec chovat. Na rozdíl od šachu tady totiž zcela chybí informace o barvě figury, což je u všech ostatních putna, u pěšce podstatná informace. Připojíme-li k tomu to, že není zjevné, zda se pohybuje jako by figury bral či nebral, nabývá to čtyři možnosti chování. Podstatně lepší by tu tak byla jakákoli jiná ležatá figura, které by chyběly ručičky. Až jí někdo nahraje, mičuda jí žuchne na zem a bude po ptákách.

Síba


To je blbost. Pěšec nemůže táhnout dopředu na blokované pole a je lhostejno, zda tam stojí vlastní nebo protihráčova figura. Brát šikmo nemůže, protože nemá co. Takže na něm tah končí bez jakýchkoli pochybností. Jakákoli jiná figura by míč ještě odehrála, takže líp to udělat nešlo.

Dejw
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 19:00    Předmět:

JÁDRO napsal:
To je blbost. Pěšec nemůže táhnout dopředu na blokované pole a je lhostejno, zda tam stojí vlastní nebo protihráčova figura. Brát šikmo nemůže, protože nemá co. Takže na něm tah končí bez jakýchkoli pochybností. Jakákoli jiná figura by míč ještě odehrála, takže líp to udělat nešlo.

Dejw


Myslím, že nahrávka nebyla o tom, kam může figura táhnout fakticky, ale kam by mohla táhnout. Figury nahoře se taky navzájem blokují (pokud neberu v úvahu braní, což by ale v rámci jedné barvy bylo divné).

Richard
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: po. listopad 08, 2010 19:07    Předmět: Re: Kočkopes

Borci v uvozovkách napsal:
Ten budík byl vůbec vypečenej- o tom že bičík nebo "práce na silnici" by mohly být taky kůň se aspoň spekulovalo, ale že budík je věž mi přijde jako asi největší WTF- šachové věže jsou fortifikační objekty, a pochybuju že stavitelé měli někdy potřebu obléhající armádě ukazovat přesný čas.


To je asi stejně dobrý argument jako že králové nebydleli v klobouku. Byly to prostě volné asociace a hodiny mají ze všech šachových figur k věži rozhodně nejblíž. Ne nadarmo se říká "hodin jak na věži".
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: po. listopad 08, 2010 19:37    Předmět:

Jeníčci napsal:
Nesouhlasím s Honzou z abpopy, že vše bylo analytické, protože po "šachy-volejbal-morseovka" následuje fáze pokus-omyl.


Jde o to, že možností zas tolik není a v okamžiku, kdy vyzkouším tu správnou, tak brzy vidím, že každý krok je jednoznačný a tím se mi potvrdí, že to dělám správně. Ve chvíli, kdy jsme přišli na správná pravidla hry, jsem si byl naprosto jistý tím, že to jsou ta správná, přestože řešení ještě nebylo vůbec jasné, protože morseovku jsme odhalili až nakonec.

Něco jiného by bylo, kdybych musel vyzkoušet všechny možnosti až do konce a teprve tím zjistil, jestli některá z nich náhodou nějak nefunguje. Tak to v tomto případě ovšem nebylo.

Honza
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 19:59    Předmět: Re: Kočkopes

abpopa napsal:
To je asi stejně dobrý argument jako že králové nebydleli v klobouku. Byly to prostě volné asociace a hodiny mají ze všech šachových figur k věži rozhodně nejblíž. Ne nadarmo se říká "hodin jak na věži".


Ano, pokud mám jistotu, že každý symbol musím zobrazit na nějakou figuru, tak hodiny jsou nejblíže věži. My jsme tu jistotu neměli, protože jsme měli zato, že terč je bod a hodiny něco jako přerušení hry nebo tak. Navíc ta proklatá ručička směřovala dovnitř a tak to přece nemohly být "jenom" hodiny.

Co se týká králíka, přestože většina týmu tak nějak koketovala s tím, že to je král, v rámci zvolených asociací by se spíš hodil střelec (lovec).

Stejně tak se nám zdálo, že puška bude asi dáma, protože je podobná šípu (střelec), ale o řád účinnější.

Tudíž bych s tím, jak to bylo jasné co je co, klidně polemizoval.

Richard
Návrat nahoru
Prahůrky



Příspěvky: 11

Zaslal: po. listopad 08, 2010 20:41    Předmět:

Ivo C. napsal:
Těžké solitérní šifry nechť má Bedna - za cenu toho, že pro většinu pole se stane z části driftováním na nápovědách a alternativních šifrách (i to je zábava).


No, Ivoši, mám dojem, že ses nechal trochu unést. S faktickým obsahem tvého tvrzení nebudu polemizovat, tohle není to správné fórum. Ale značně subjektivní a zjednodušená interpretace záměrů jiné hry není z tvé současné pozice orga úplně košer. Taky nikam nepíšu, když to přeženu, že "komu se nechce moc přemýšlet a radši mrzne a sedí v blátě nad křížovkama, ať jde na Tmou, i to může být zábava". Nepíšu, protože si to v první řadě nemyslím a protože respektuju váš organizátorský styl v celé jeho komplexnosti i tradici. Prosím o totéž. Řešme tady Tmou a ne Bednu.

Jinak Robert tady tuším psal už loni, že by rád, kdyby _závěr_ Tmou byl víc hardcore, takový showdown pro (momentálně) nejlepší týmy. Má právo na názor, který do jisté míry sdílím. To není v rozporu s tím, aby Tmou byla pro všechny a bez nápověd. Obtížnost šifry je stejně dobře možné hodnotit subjektivně jako statisticky, ostatně jinak byste asi data o subjektivním hodnocení nesbírali. Je pravdou, že letošní šifry vyžadovaly spíše precizní pozorování a vyvozování než překonávání mentálních bariér - druhý typ šifer bývá obvykle o chlup těžší. Přesto se mi to hrozně líbilo a užil jsem si Tmou 12 jako už dlouho žádnou hru.

Dalibor
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: po. listopad 08, 2010 20:45    Předmět: Re: Kočkopes

Borci v uvozovkách napsal:
abpopa napsal:
To je asi stejně dobrý argument jako že králové nebydleli v klobouku. Byly to prostě volné asociace a hodiny mají ze všech šachových figur k věži rozhodně nejblíž. Ne nadarmo se říká "hodin jak na věži".


Ano, pokud mám jistotu, že každý symbol musím zobrazit na nějakou figuru, tak hodiny jsou nejblíže věži. My jsme tu jistotu neměli, protože jsme měli zato, že terč je bod a hodiny něco jako přerušení hry nebo tak. Navíc ta proklatá ručička směřovala dovnitř a tak to přece nemohly být "jenom" hodiny.

Co se týká králíka, přestože většina týmu tak nějak koketovala s tím, že to je král, v rámci zvolených asociací by se spíš hodil střelec (lovec).

Stejně tak se nám zdálo, že puška bude asi dáma, protože je podobná šípu (střelec), ale o řád účinnější.

Tudíž bych s tím, jak to bylo jasné co je co, klidně polemizoval.

Richard


O tom, co komu mělo a co nemělo být jasné, se nehádám. Blízké asociace určitě každý může vnímat jinak. Poukazoval jsem zejména na nelogičnost tvého argumentu, že na věži jakožto fortifikačním objektu by těžko kdo hledal hodiny. Pokud králík může asociovat krále, tak hodiny můžou asociovat věž. Jedná se o asociace na daná slova, ne na nějaké konkrétní objekty.

Honza
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 08, 2010 20:54    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:

Myslím, že nahrávka nebyla o tom, kam může figura táhnout fakticky, ale kam by mohla táhnout. Figury nahoře se taky navzájem blokují (pokud neberu v úvahu braní, což by ale v rámci jedné barvy bylo divné).

Richard


Aha. No já jsem to chápal tak, že figury se nepohybují a tudíž jde o vztah "krýt" mezi vlastními či "ohrožovat" mezi nepřátelskými figurami, což obojí odkazuje na stejný princip.
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: po. listopad 08, 2010 21:50    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:

Jediná bota, kterou v šifře vidím, je ta bota. Vzhledem k tomu, že je tam jako pěšec jediná, chybí jakýkoli mustr toho, jak se vlastně má pěšec chovat. Na rozdíl od šachu tady totiž zcela chybí informace o barvě figury, což je u všech ostatních putna, u pěšce podstatná informace. Připojíme-li k tomu to, že není zjevné, zda se pohybuje jako by figury bral či nebral, nabývá to čtyři možnosti chování. Podstatně lepší by tu tak byla jakákoli jiná ležatá figura, které by chyběly ručičky. Až jí někdo nahraje, mičuda jí žuchne na zem...
Síba


Myslím, že z principu předchozích tahů a tajenky, která průběžně vychází (trisestpet) vidím, že musím použít takový tah kterým beru figuru a současně tím neporuším šachové pravidlo tahu pro danou figuru.
Pak se tedy 4 tahy boty(jakožto zjevného pěšce) redukují na jeden a tím je braní podávající věže. Pokud bychom takto postupovali dostaneme nekonečnou tajenku obsahující opakující se text "trisestpet", ze které je imho dost jasná poloha dalšího stanoviště. Proto bych tuto botu až za takovou botu nepovažoval.

David

P.S. šifra je fakt pěkná Wink
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 08, 2010 22:06    Předmět:

Prahůrky napsal:
Ivo C. napsal:
Těžké solitérní šifry nechť má Bedna - za cenu toho, že pro většinu pole se stane z části driftováním na nápovědách a alternativních šifrách (i to je zábava).


No, Ivoši, mám dojem, že ses nechal trochu unést. S faktickým obsahem tvého tvrzení nebudu polemizovat, tohle není to správné fórum. Ale značně subjektivní a zjednodušená interpretace záměrů jiné hry není z tvé současné pozice orga úplně košer. Taky nikam nepíšu, když to přeženu, že "komu se nechce moc přemýšlet a radši mrzne a sedí v blátě nad křížovkama, ať jde na Tmou, i to může být zábava". Nepíšu, protože si to v první řadě nemyslím a protože respektuju váš organizátorský styl v celé jeho komplexnosti i tradici. Prosím o totéž. Řešme tady Tmou a ne Bednu.


Dalibor


Omlouvám se. Napsal jsem to blbě. a vyznělo to navíc jinak, než mělo. Myslím, že Ty víš, že si Bedny velmi vážím a mám ji rád. Ale ostatní to tušit nemusí a mohli to pochopit pejorativně. Obecně jsem chtěl jenom říct, že nebezpečí zkažené hry je u hry bez nápověd větší v přestřelení obtížnosti, než v nižší obtížnosti. A u her s nápovědami je to... prostě jiné...


Naposledy upravil Ivo C. dne po. listopad 08, 2010 22:15, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 08, 2010 22:10    Předmět:

abpopa napsal:


Myslím, že z principu předchozích tahů a tajenky, která průběžně vychází (trisestpet) vidím, že musím použít takový tah kterým beru figuru a současně tím neporuším šachové pravidlo tahu pro danou figuru.
Pak se tedy 4 tahy boty(jakožto zjevného pěšce) redukují na jeden a tím je braní podávající věže. Pokud bychom takto postupovali dostaneme nekonečnou tajenku obsahující opakující se text "trisestpet", ze které je imho dost jasná poloha dalšího stanoviště. Proto bych tuto botu až za takovou botu nepovažoval.

Nekonečnou tajenku nedostaneme, neboť by se nahráním podávající věži a následnou hrou přes síť porušilo pravidlo 3 doteků. Správné je předpokládat, že pěšec hraje za "svůj" tým a táhne dopředu.

citace:


P.S. šifra je fakt pěkná Wink


Ano Smile Nejvíc se mi právě líbí, jak se pravidlem 3 doteků rozlišují různé průchody stejnou figurou a nedochází k zdánlivě nevyhnutnému zacyklení.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 22:24    Předmět:

Jeníčci napsal:

Jde o to, aby použitá asociace byla většinově ta nejpřiléhavější. Víc asi nelze dokázat.


Ano, za cenu značných přemetů se lze dostat na správné asociace, a váhavě uznávám že právě autorovy asociace jsou těmi nevýrazně nejméně nelogickými ze všech možných. Ovšem nic nenaznačuje 1) nutnost asociovat všechny postavičky právě na šachové figurky, 2) že toto zobrazení nebude prosté. Bez odhalení morseovky je samozřejmě 2) nadbytečné a nepotřebné, takže k posunu tímto směrem je nutný dobrý a nehaluzní důvod, který však podle mého názoru v šifře nikde není přítomen.

Jeníčci napsal:

Jistě může být pro někoho bič symbolem dámy, stejně jako může někdo zkrachovat na Vystřihávací, protože strčí penis do ... jinam.


Diova ženo, nemyslím si že znáš autora šifry tak dobře, abys mohla hádat s čím si asociuje dámu, a já taky ne. Ale myslím že jízda na koni byla mezi dámami královského dvora dost populární na to, aby byl bičík vcelku běžnou proprietou. A šachová šifra bez dámy, nejsilnější a druhé nejdůležitější figury, je přece jen tak nějak nedopečená, ne?

Jeníčci napsal:

Zajdi se někdy podívat na parkúrové překážky, myslím si, že byla namalovaná perfektně a s prací na silnici ji nelze splést.


To víš že viděl, a uznávám že je to lepší asociace než ona stopka, ale kůň už byl obsazený podkovou která byla lepší řádově, takže pro jeho duplikaci to chtělo něco onačejšího. Policejní zátarasy používané proti lidské síle vypadají velmi podobně. http://i.idnes.cz/09/052/gal/STF2b2b16_MDF13214.JPG

Zdeněk


Naposledy upravil Borci v uvozovkách dne út. listopad 09, 2010 08:15, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 22:52    Předmět:

JÁDRO napsal:

Nekonečnou tajenku nedostaneme, neboť by se nahráním podávající věži a následnou hrou přes síť porušilo pravidlo 3 doteků.


Když pominu že není od věci aby pěšec hrál dopředu nebo dozadu, stále může být černej a hrát šikmo na věž, a hra pak skončí z důvodu že TEPRVE věž nemá komu přihrát. Žádný z autorských předpokladů se neporuší, ale poslední "T" se rozbije na "M", a hned vyjde 3:06 PM.. Smile

JÁDRO napsal:

Ano Smile Nejvíc se mi právě líbí, jak se pravidlem 3 doteků rozlišují různé průchody stejnou figurou a nedochází k zdánlivě nevyhnutnému zacyklení.


Mě se velice líbí nápad zkombinovat dvě hry do jedné, ale realizace má podle mě základy strašně na vodě. Řešitelné to sice je, ale vyžaduje to naházet na sebe příliš vysokou hromadu dosti chartných předpokladů.

Zdeněk
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: po. listopad 08, 2010 23:31    Předmět:

JÁDRO napsal:
Pralinky zvlášť napsal:

Jediná bota, kterou v šifře vidím, je ta bota. Vzhledem k tomu, že je tam jako pěšec jediná, chybí jakýkoli mustr toho, jak se vlastně má pěšec chovat. Na rozdíl od šachu tady totiž zcela chybí informace o barvě figury, což je u všech ostatních putna, u pěšce podstatná informace. Připojíme-li k tomu to, že není zjevné, zda se pohybuje jako by figury bral či nebral, nabývá to čtyři možnosti chování. Podstatně lepší by tu tak byla jakákoli jiná ležatá figura, které by chyběly ručičky. Až jí někdo nahraje, mičuda jí žuchne na zem a bude po ptákách.

Síba


To je blbost. Pěšec nemůže táhnout dopředu na blokované pole a je lhostejno, zda tam stojí vlastní nebo protihráčova figura. Brát šikmo nemůže, protože nemá co. Takže na něm tah končí bez jakýchkoli pochybností. Jakákoli jiná figura by míč ještě odehrála, takže líp to udělat nešlo.

Dejw


Pěšec nemůže táhnout dopředu na blokované pole. Za předpokladu, že je pole, na kterém něco stojí, blokované. To v šachu, kde se figurky vyhazují, platí. Tady se nevyhazují, takže nevím, jak takové pole interpretovat. Brát šikmo může pěšec tu věž, na níž celý cyklus začínal a ne že ne.

Síba
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 23:31    Předmět: Re: Kočkopes

abpopa napsal:
Ne nadarmo se říká "hodin jak na věži".


UTFG. Říká se "hodin jako na kostele", o věži fakt nic.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 08, 2010 23:38    Předmět:

V podstatě si teď říkám jediné. Bylo by bezvadné (bez ironie) mít Vás všechny za testery Smile Pár nápadů, které bych okamžitě navrhoval do editace, tady padlo. Šifra by zůstala "zhulená", ale zajímavých detailů by bylo víc...

Naposledy upravil Ivo C. dne po. listopad 08, 2010 23:40, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: po. listopad 08, 2010 23:39    Předmět:

abpopa napsal:
Pralinky zvlášť napsal:

Jediná bota, kterou v šifře vidím, je ta bota. Vzhledem k tomu, že je tam jako pěšec jediná, chybí jakýkoli mustr toho, jak se vlastně má pěšec chovat. Na rozdíl od šachu tady totiž zcela chybí informace o barvě figury, což je u všech ostatních putna, u pěšce podstatná informace. Připojíme-li k tomu to, že není zjevné, zda se pohybuje jako by figury bral či nebral, nabývá to čtyři možnosti chování. Podstatně lepší by tu tak byla jakákoli jiná ležatá figura, které by chyběly ručičky. Až jí někdo nahraje, mičuda jí žuchne na zem...
Síba


Myslím, že z principu předchozích tahů a tajenky, která průběžně vychází (trisestpet) vidím, že musím použít takový tah kterým beru figuru a současně tím neporuším šachové pravidlo tahu pro danou figuru.
Pak se tedy 4 tahy boty(jakožto zjevného pěšce) redukují na jeden a tím je braní podávající věže. Pokud bychom takto postupovali dostaneme nekonečnou tajenku obsahující opakující se text "trisestpet", ze které je imho dost jasná poloha dalšího stanoviště. Proto bych tuto botu až za takovou botu nepovažoval.

David

P.S. šifra je fakt pěkná Wink


No já jsem tím spíše chtěl říct, že jediné, co bych tomu vytkl, je takováhle prkotina. Z hlediska řešitelnosti je to pramálo relevantní, jen je to nepěkné.

Síba
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 09, 2010 00:16    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:
Jeníčci napsal:

Jde o to, aby použitá asociace byla většinově ta nejpřiléhavější. Víc asi nelze dokázat.


Ano, za cenu značných přemetů se lze dostat na správné asociace, a váhavě uznávám že právě autorovy asociace jsou těmi nevýrazně nejméně nelogickými ze všech možných. Ovšem nic nenaznačuje 1) nutnost asociovat všechny postavičky, 2) že toto zobrazení nebude prosté. Bez odhalení morseovky je samozřejmě 2) nadbytečné a nepotřebné, takže k posunu tímto směrem je nutný dobrý a nehaluzní důvod, který však podle mého názoru v šifře nikde není přítomen.

Jeníčci napsal:

Jistě může být pro někoho bič symbolem dámy, stejně jako může někdo zkrachovat na Vystřihávací, protože strčí penis do ... jinam.


Diova ženo, nemyslím si že znáš autora šifry tak dobře, abys mohla hádat s čím si asociuje dámu, a já taky ne. Ale myslím že jízda na koni byla mezi dámami královského dvora dost populární na to, aby byl bičík vcelku běžnou proprietou. A šachová šifra bez dámy, nejsilnější a druhé nejdůležitější figury, je přece jen tak nějak nedopečená, ne?

Zdeněk


Diova žena se domnívala, že pokud ti bičík asociuje dámu, pak to musí být ta "dáma" z jistých salónů. Nyní je jasné, že tvůj problém je v nepochopení rozdílu mezi vazbou 1:1 a 1:více. Asociace by měl být v podstatě ten první případ nebo ten druhý, kde mezi těmi "více" je jeden výrazně většinový prvek. Tedy pokud dámy při jízdě na koni používají bičík a nikde jinde ne, zatímco muži na koně používají bičík zrovna tak, pak je bičík atributem koně a ne dámy (jinak řečeno: VŽDY je spojen s koněm, NĚKDY s dámou). Je to stejné jako když puška asociuje střelce, který za ní (téměř) vždycky je, a ne koroptev, lišku nebo zajíce, kteří jsou jedni z mnoha, na které se střílí.

Jinak je holt ke správným asociacím opravdu zapotřebí značných přemetů. S názory "nic nenaznačuje" a "nehaluzní důvod není přítomen" jsem polemizoval ve svém dřívějším dlouhém příspěvku a nebudu se opakovat.

Héra
Návrat nahoru
FIMAN±



Příspěvky: 25

Zaslal: út. listopad 09, 2010 00:34    Předmět:

A ještě další "pravidla" tady zmíněna nebyla, která dost mátla a zvětšovala stavové pole řešení:
Míč létá vzduchem a tudíž si figury můžou přihrávat přes jiné figury.
Různé znázornění figur znamená jiné pojmenování a tudíž jiná písmenka pro výběr do tajenky.

Takže na tomhle jsme zakysli my.
Izmi
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: út. listopad 09, 2010 00:58    Předmět:

Héra: Rozdíl mezi 1:1 a 1:N chápu docela dobře, jen mi přijde hloupé zobecňovat model dokud k tomu nejsou nezpochybnitelné důvody. Muži mají více síly, jezdí obkročmo, mohou používat stehna a paty a bičík nepotřebují, ergo je bičík atribut dámy z vyšších kruhů, která musí jezdit bokem. Kůň je jasně podkova tak proč by měl být zároveň bičíkem, pak pro dámu nic nezbude, leda ta flinta, ale ta je jako dáma nepoužitelná i po megabongu.

Zdeněk
Návrat nahoru
Prahůrky



Příspěvky: 11

Zaslal: út. listopad 09, 2010 06:05    Předmět:

Ivo C. napsal:

Omlouvám se. Napsal jsem to blbě. a vyznělo to navíc jinak, než mělo. Myslím, že Ty víš, že si Bedny velmi vážím a mám ji rád. Ale ostatní to tušit nemusí a mohli to pochopit pejorativně. Obecně jsem chtěl jenom říct, že nebezpečí zkažené hry je u hry bez nápověd větší v přestřelení obtížnosti, než v nižší obtížnosti. A u her s nápovědami je to... prostě jiné...


V pořádku, však jsem psal, že to bylo zjednodušení a ne třeba invektiva. Tmou má "výhodu" v tom, že je startovní pole předvybrané kvalifikací, takže na prvních šifrách nemusí řešit absolutní začátečníky. Ve finálové fázi zase přinejmenším letos na Matrixu, Bedně ani Svíčkách nebylo možné čerpat žádné nápovědy. Takže ono to rozlišení hra s nápovědami, hra bez nápověd není už tak ostré, jak se zdá.

Dalibor
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: út. listopad 09, 2010 08:26    Předmět:

FIMAN± napsal:
A ještě další "pravidla" tady zmíněna nebyla, která dost mátla a zvětšovala stavové pole řešení:
Míč létá vzduchem a tudíž si figury můžou přihrávat přes jiné figury.

Izmi


Jo, tohle nás taky zarazilo. Dospěli jsme nakonec ke dvěma trasám míče, v každé byla jedna ne-zcela-elegantní věc: jednou zpětná přihrávka, jednou přihrávka přes figuru. Intuitivně jsme mírně preferovali tu správnou autorskou (zpětná přihrávka), ale bez nápadu s morseovkou<insert> to znamenalo všechno zkoušet dvakrát.

O.
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: út. listopad 09, 2010 08:43    Předmět: Re: Kočkopes

Borci v uvozovkách napsal:
abpopa napsal:
Ne nadarmo se říká "hodin jak na věži".


UTFG. Říká se "hodin jako na kostele", o věži fakt nic.


Ne, říká se obojí. Verze s kostelem je častější ale rozhodně ne jediná používaná, což bys zjistil, kdybys ten "fucking Google" použil sám.

Honza
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: út. listopad 09, 2010 09:42    Předmět: Re: Kočkopes

abpopa napsal:
Verze s kostelem je častější ale rozhodně ne jediná používaná, což bys zjistil, kdybys ten "fucking Google" použil sám.


Když je výskyt A o 3 řády vyšší než B, je konstatování že 'A se používá častěji než B' poněkud nedostatečné, nemyslíš?

Nejde o to že by budík nemohl znamenat věž, jde o to že je třeba nejdřív zajít do bůhví proč pokácenýho kostela, který válcovou obrannou věží s cimbuřím úplně není, a pak teprv můžeš hledat hodiny- takže jsou tam 2 různé nepotvrzující se asociace za sebou.

Zdeněk
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: út. listopad 09, 2010 10:44    Předmět: Re: Kočkopes

Borci v uvozovkách napsal:
abpopa napsal:
Verze s kostelem je častější ale rozhodně ne jediná používaná, což bys zjistil, kdybys ten "fucking Google" použil sám.


Když je výskyt A o 3 řády vyšší než B, je konstatování že 'A se používá častěji než B' poněkud nedostatečné, nemyslíš?


Nevím, jaký Google používáš ty, ale ten, co používám já, vrací na "hodin jak na věži" 103 výskytů a na "hodin jak na kostele" 5830. Tři řády rozdílu v tom nějak nevidím.

A i kdyby byly, 103 výskytů je myslím dostatečný důkaz toho, že tvoje tvrzení, že se dané rčení nepoužívá, je zcela mylné.

Honza
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: út. listopad 09, 2010 11:28    Předmět:

A "hodinky na prd" mají 5 330 výskytů. Nechcete si rovnou poměřovat pravítkem?
O.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: út. listopad 09, 2010 12:16    Předmět: Re: Kočkopes

abpopa napsal:

Nevím, jaký Google používáš ty, ale ten, co používám já, vrací na "hodin jak na věži" 103 výskytů a na "hodin jak na kostele" 5830. Tři řády rozdílu v tom nějak nevidím.


Dával jsem "hodin jako na", a dostal 2x věž a 918x kostel, a 1:459 u mě 3-řádový rozdíl je. Tvoje verze je statisticky silnější, ale i poměr 1:57 stále dost jasně říká že nejde o srovnatelně často užívané fráze. Hodin může být plnej komín, může jich být jako na kostele, ale tu tvou verzi jsem dosud neslyšel.

Zdeněk
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: út. listopad 09, 2010 13:01    Předmět: Re: Kočkopes

Borci v uvozovkách napsal:


Dával jsem "hodin jako na", a dostal 2x věž a 918x kostel, a 1:459 u mě 3-řádový rozdíl je. Tvoje verze je statisticky silnější, ale i poměr 1:57 stále dost jasně říká že nejde o srovnatelně často užívané fráze. Hodin může být plnej komín, může jich být jako na kostele, ale tu tvou verzi jsem dosud neslyšel.

Zdeněk


Dobře, už toho nechte. Vůbec není podstatné teď, že je víc výskytu na hodiny ke kostelu, než k věži. Z analýzy šifry se dá pochopit, že se jedná o šachy a v šachách žáden kostel není. Hodiny k věži sedí nejvíc ze šachových figurek.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: út. listopad 09, 2010 13:51    Předmět: Re: Kočkopes

Drahoš forever napsal:

Z analýzy šifry se dá pochopit, že se jedná o šachy a v šachách žáden kostel není.


A protože málokterá věž má hodiny a současně není kostelem, nejsou v šachách ani žádné hodiny.

Já si myslím že autor šifry to věděl. Ten křížek na špici věže není omyl, to bylo naopak vodítko že věž JE kostel, a tedy by na ní měly být hodiny. Bohužel to přímo konfliktilo s předpokladem že figurky nebudou mít varianty, takže to nedošlo, a křížek jen vzbudil podezření že věž=kostel je chybná stopa. Smekám před týmy které dokázaly správně přiřadit všechny postavičky předtím než objevily morseovku.

Drahoš forever napsal:
Hodiny k věži sedí nejvíc ze šachových figurek.


Jistě, hned po pěšci. A taky mohly hodiny znamenat přestávku v tréninku. Nebo povel k rotaci hráčů, která se ve volejbalu provádí po směru hodinových ručiček. Nebo oboje dohromady.

Zdeněk
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: út. listopad 09, 2010 14:57    Předmět: Re: Kočkopes

Borci v uvozovkách napsal:

Jistě, hned po pěšci. A taky mohly hodiny znamenat přestávku v tréninku. Nebo povel k rotaci hráčů, která se ve volejbalu provádí po směru hodinových ručiček. Nebo oboje dohromady.

Zdeněk


Ne, podle mně hodiny nemohli znamenat přestávku v tréningu. Nic to nepotvrzovalo. Nemá to logiku, proč dělat přestávku a proč tolikrát, protože tam nebyli jen 1, nebo 2 krát ty hodiny. A taky nemělo logiku dělat rotaci. Čím nechci říct, že je špatně, když to týmy napadne. Já osobně jsem taky uvažovala nad posouváním figurek. Ale nebylo možné určit, kterým směrem se co posouvá, když tam je tolik figurek. Až tým objevil morseovku, taky nemělo smysl dělat přestávku, když tam byli figurky označující oddělovač.
Věřím, že tým, který morseovku nenašel, objevil spoustu nesmyslných cest a protože nic lepšího neměl, tak se tomu věnoval. Ale morseovka z toho koukala a jak jsem už psala, jak nakreslíš kulatou věž? Taky jsem nejdřív nechápala, proč hodiny a věž. Ale po tyhle otázce jsme se shodli, že kulatou věž bychom nakreslili jako zvon, nebo hodiny. A to je v podstatě to samé a k tomu hodiny jsou kulatější, lepší. Takže já si myslím, že tahle asociace je OK (nebo já jako organizátor bych lepší nevymyslela). Nechci říkat, že neexistuje lepší kulatá asociace k věži, ale mně jiná nenapadá.
L.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: út. listopad 09, 2010 16:39    Předmět:

Otázka nezní proč někdo uvažoval chybně když to nic nepotvrzovalo. Každá haluz jeví náznaky správné cesty, když si člověk přeje aby byla správná a má chvíli času. Otázka je spíš proč správná cesta vypadala tolik jako haluz. 4 koně, 5 věží a 10 střelců? Naproti tomu jenom jeden pěšec a žádná dáma? A proč na dolní polovině chybí král?

Na morseovku nejvíc ukazuje ta věž, spolu s terčem tam rozpoznatelné vodítko opravdu je- ano, naše chyba. Svislou čáru jako vodítko k morseovce bych opravdu nečekal, ale tady bylo nutné- opět chyba. Jen ta bota není tečkou, čárkou ani svislítkem, je to prostě jen bota.

Zdeněk
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: út. listopad 09, 2010 17:24    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:
Otázka je spíš proč správná cesta vypadala tolik jako haluz.... Jen ta bota není tečkou, čárkou ani svislítkem, je to prostě jen bota.


Podle mně čím těžší šifra, tím víc jiných věcí se na ní ve hře najde. Proč? Protože k vyřešení je potřeba udělat několik netriviálních a těžko. Kdyby na lehkou šifru přišel tým nováčků, taky by tam našel něco, co nemusí být správné, stráví nad tím kopu času a už začne hledat cokoliv, co mu napadne. Ale zkušený tým už ví, že 26 je abeceda a okamžitě vidí správnou cestu. Na fóru o tom nejsou debaty, protože většina šifru vyluštila správně a vodítka na šifře objevila. Ale co ten nezkušený tým? Pro něj není přirozené vědět, že 26 je abeceda a nevidí to tam vždy. A viděl tam jiné věci v té šifře a pro něj může správná cesta vypadat jako haluz. Jde o to, že pro něj je tahle šifra těžká.
Prostě pokud máte všechny pozorování správně, pak Vám nepřijde správné řešení jako haluz, ale všechno do sebe zapadá. Pokud nemáte nějaké pozorování, pak Vám všechno přijde jako haluz. Ale to není chyba orgů.

Bota není jen bota, je to pěšec, který nemůže dál hrát. Je to korektně ukončení.

Můžeme se bavit, že nám by se líbilo, aby tam bylo víc králů, víc bot, aby to nebylo jen na jedné straně a mohlo nás to navést na špatné cesty a my chceme jen dobré cesty. Ale orgové nemusí vědět, co všechno na špatné cesty povede (a i když něco odhalí v testech, v reálu se zjistí, že ve šifře může být tolik věcí, co někoho zvede jinam). A taky se to určitě snaží minimalizovat, ale to se nikdy stoprocentně nepovede. Vždy nějaký tým vymyslí ve šifře něco, s čím org nepočítal ani ve svých nejtemnějších snech. Pak zase nemůžeme chtít, aby org měl jen takové šifry, které nikoho nikam nesvedou, protože pak by to nebyla těžká šifra a celá šifrovačka by byla jednoduchá a každý by ji prošel. Po pravdě nevím, proč se řeší, že "tohle jste mohli opravdu udělat jinak", protože co? Protože my bychom to takhle vyřešili? Pak bych mohla já volat po tom, že to chci zase úplně jinak. A orgové můžou dělat šifry pro každý tým zvlášť, protože Drahoši neumějí tohle, tak tohle nemůžou dostat? Tohle už hrotím, protože mi začína připadat, že opravdu se naše konverzace začne točit tímto směrem.

Přiznejme si, že tahle šifra pro nás byla těžká, nebyli jsme schopni odhalit vše, co v ní bylo, nebyli jsme schopni správně interpretovat vše, co se jak mělo. Jiní to zvládli. Možná nám nějaká asociace nepřišla dobrá, ale to zase jiná nám dobrá asociace nepřijde dobrá jinému týmu. S tím nikdy nic nenaděláme. Orgové se snažili udělat vše nejlíp, jak mohli.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: út. listopad 09, 2010 19:50    Předmět:

Drahoš forever napsal:
Bota není jen bota, je to pěšec, který nemůže dál hrát. Je to korektně ukončení.


Pěšec dál hrát může. Korektní ukončení to není.

Síba
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: út. listopad 09, 2010 23:27    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:
Drahoš forever napsal:
Bota není jen bota, je to pěšec, který nemůže dál hrát. Je to korektně ukončení.


Pěšec dál hrát může. Korektní ukončení to není.

Síba


No, pokud jde pěšec nahoru a pokud figury přihrávají tam, kde by mohly brát, tak pěšec opravdu nemá kam táhnout. Takže minimálně existuje verze pravidel, podle kterých to korektně ukončené je. Pokud má člověk správně přiřazené figury a respektuje pravidlo tří přihrávek, tak než dojde k pěšci, je si naprosto jistý tím, že postupuje správně. To, že při jiné varianě pravidel by pěšec mohl ještě přihrát některé z okolních figurek, už pak podle mě není podstatné.

My jsme například po prvním průchodu předpokládali, že pěšec přihraje střelci před sebou, ten dalšímu střelci, ten odehraje přes síť na jezdce a hra se tím zacyklí. Tenhle omyl ale ničemu nevadil a od úspěšného vyřešení šifry nás ani trochu nezdržel. Autorskou verzi pravidel jsme odvodili zpětně a ujistili se, že tajenka tu opravdu má končit.

Honza
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: st. listopad 10, 2010 00:36    Předmět:

abpopa napsal:
Pralinky zvlášť napsal:
Drahoš forever napsal:
Bota není jen bota, je to pěšec, který nemůže dál hrát. Je to korektně ukončení.


Pěšec dál hrát může. Korektní ukončení to není.

Síba


No, pokud jde pěšec nahoru a pokud figury přihrávají tam, kde by mohly brát, tak pěšec opravdu nemá kam táhnout. Takže minimálně existuje verze pravidel, podle kterých to korektně ukončené je. Pokud má člověk správně přiřazené figury a respektuje pravidlo tří přihrávek, tak než dojde k pěšci, je si naprosto jistý tím, že postupuje správně. To, že při jiné varianě pravidel by pěšec mohl ještě přihrát některé z okolních figurek, už pak podle mě není podstatné.


Inu, není. Z hlediska řešitelnosti šifry je to úplně jedno, protože jakékoli jiné něž správné pojetí pěšce dává nesmysl. Ale vyslovuješ tu zcela neodůvodněný předpoklad, že pěšec jde nahoru. Vzhledem k tomu, že figury jsou obecně barevně neutrální, může jít pěšec zrovna tak dobře dolů.

Síba
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: st. listopad 10, 2010 09:46    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:
Inu, není. Z hlediska řešitelnosti šifry je to úplně jedno, protože jakékoli jiné něž správné pojetí pěšce dává nesmysl. Ale vyslovuješ tu zcela neodůvodněný předpoklad, že pěšec jde nahoru. Vzhledem k tomu, že figury jsou obecně barevně neutrální, může jít pěšec zrovna tak dobře dolů.


Ale ne, žádný předpoklad nevyslovuju. Jen říkám, že to, že pěšec jde nahoru, je jedna z možností, kterou lze minimálně zpětně odvodit, a šifra pak funguje korektně.

Honza
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: st. listopad 10, 2010 10:28    Předmět:

abpopa napsal:
.. že pěšec jde nahoru, je jedna z možností, kterou lze minimálně zpětně odvodit, a šifra pak funguje korektně.
Honza


Takže si to shrneme. Šachové figurky se pohybují a mají dvě barvy, ale sedly si na zadek a barvy mají tři. Volejbalový míč uměl lítal vrchem ale zapoměl to. Úlivky se taky zakazují. Pěšec je natočen právě jedním z 4 možných směrů a bere, jen figurek při braní neubývá. Máme mírně překoňováno a přestřelcováno. Na králíky se nestřílí, pěšci mají botu ale nejdou, a z cimbuří visí hodiny. Dámu po flámu bolí hlava a nevylezla z postele. Všechno to jde ale "minimálně zpětně odvodit". Mockrát děkuji za vyčerpávající vysvětlení.

Zdeněk


Naposledy upravil Borci v uvozovkách dne st. listopad 10, 2010 13:25, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: st. listopad 10, 2010 10:59    Předmět: 13

Very Happy
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: st. listopad 10, 2010 11:04    Předmět: Asociace - párování

..tak ještě se podělím o pár asociací při párování objektů objektů po dvou hodinách neúspěšně hledané sehrávky, kdy mne napadlo, že bychom měli nejspíš střelit šípy do terčů, hodiny pověsit na věže, podkovy přibít na překážku, zastřelit zajíce a prásknout do bot Wink
S.
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: st. listopad 10, 2010 12:20    Předmět:

Hele Zdeňku, a to, že byla uprostřed šachovnice volejbalová síť, ti nevadilo? Ono, co si budeme povídat, to taky není úplně obvyklé.

H.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: st. listopad 10, 2010 13:11    Předmět:

abpopa napsal:
Hele Zdeňku, a to, že byla uprostřed šachovnice volejbalová síť, ti nevadilo? Ono, co si budeme povídat, to taky není úplně obvyklé.
H.

Nevadilo. Bez sítě se volejbal hraje hůř než na šachovnici.

Z
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: st. listopad 10, 2010 13:55    Předmět:

Nebudu obhajovat všechno v této šifře, protože místy je asi ve svých předpokladech trochu zhulená Very Happy Chtěl bych jen říct, že pokud jsme se rozhodli využít nápad kombinace šachů s nějakou jinou hrou, tak toto byla téměř optimální varianta. Mohli jsme šifru vyškrtnout úplně, ale shodli jsme se na tom (jak psal Ivoš), že něco takového (hravého, týmového, trochu kontroverzního) se nám na 13. stanoviště TMOU 12 hodíSmile

Ano, jde o to, najít průnik pravidel šachu a volejbalu tak, aby šifra fungovala. Protože kdyby byl na každé straně správný počet šachových figur, míč by lítal vrchem na 1-3 doteky, tak je celý nápad na šifru zcela nepoužitelný. PODLE NÁS byl ten správný průnik pravidel ten "nejhezčí"...

Takže jen pár neseřazených reakcí (možná se budeme opakovat) :
- nehrajeme šachy, ale šachové figurky (na něž navádí pole 8x8 a asociace), jedno jaké barvy, hrají nějakou jinou hru. Není důvod, aby tam byla dáma nebo méně střelců, aby se vyhazovalo, posouvalo, protože NEHRAJEME šachy.
- Šachové figurky mají jednu zajímavou vlastnost, a sice směr pohybu a možnosti braní jiných figur. Tuto JEDINOU šachovou vlastnost aplikujeme na volejbal, protože jinak by nefungoval a mohly tam být libovolné postavičky. Postavy tedy mohou odehrát míč pouze na toho hráče, kterého by mohly v šachové partii vzít (což nelze vrchem), ale neberou ho, protože hrajeme volejbal.
- asociace: různých postav je 10, v šachách je různých figur 6. Budou tam nějaké duplikace. Proč? Morseovka. Není důvod, aby terč značil místo, kam dopadne míč, když má stejně jako ostaní ruce i nohy a vypadá jako hráč. Proč by měly být hodiny budík, když jsou to hodiny? Věžní hodiny. Jde asociace na slova VĚŽ, KŮŇ, PĚŠEC, STŘELEC, KRÁL, DÁMA - tedy není důvod aby věž měla cimbuří a byla obranná(?). Komu králík asociuje střelce víc než krále?
- že hrajeme právě na 3 - ano, tady je to sporné. Opět, nám přišlo, že to tým jednou takto zkusí, a hned se mu to ověří. Nápověda se moc nepovedla, uznáváme...
- že končí bota. To je neelegance, vynutila si ji dlouhá tajenka. Konstrukce zápasu netrvala zrovna krátkou dobu Very Happy a nepodařilo se ji ukončit osamělým králem (původní záměr jako malý fór). V momentě, kdy hra narazí na botu, tak už ale tým nemůže rozhodit, protože má tajenku a jak psal Honza z abpopy, tak se dá trochu násilně odůvodnit tím, že by třeba mohla jít nahoru a šikmo zrovna nikdo, koho by mohla brát, není.
- absence dámy - 2 důvody, jednak veškeré asociace na dámu jsou ještě o stupeň zhulenější než ostatní přítomné asociace a druhak dáma svým záběrem vezme spoustu polí, kam už nelze umístit figurky. V konečné verzi by mohla být dáma místo střelce "oddělovače" vlevo dole, ale nakreslit "svislou dámu" nešlo moc dobře.

Takže závěrem Smile Chápeme, že se někomu šifra nelíbila, protože každý máme mírně jiné představy o tom, co je intuitivní, co je pěkné, co je elegantní, potvrzující atd. atd. Chápeme, že se někomu šifra líbila, ze stejného důvodu. Za jejím zařazením si stojíme. Za jejím vyluštěním nestála ČISTÁ náhoda.

Toť je tedy náš názor Smile

Mates
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 21

Zaslal: st. listopad 10, 2010 14:14    Předmět:

ale nakreslit "svislou dámu" nešlo moc dobře

Orgové možná jsou svině, ale ne prasáci, protože jinak by věděli, že nakreslit svislou dámu je velmi snadné. Zřejmě se co do genitálních fórků vyčerpali už na Nastřihávací. Wink
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: st. listopad 10, 2010 14:55    Předmět: Do ucha neeee!

Matěj Klusáček napsal:

Postavy tedy mohou odehrát míč pouze na toho hráče, kterého by mohly v šachové partii vzít (což nelze vrchem), ale neberou ho, protože hrajeme volejbal.


Jinými slovy figurka (šachy) hraje místo sebe míč, ovšem trajektorie míče (volejbal) se následně řídí šachovým pravidlem? EDIT: Asi chybný argument, figurka vybírá nejen směr ale i vzdálenost, viz kůň.

Zdeněk
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: st. listopad 10, 2010 17:38    Předmět: Doteky

Dámy a pánové.

Vidím, že debata je to opravdu výživná a naštěstí je poměrně často prokládána zábavnými prvky, takže se člověk nenudí (naposled třeba to grafické zobrazení dámy - mohlo krásně vyřešit oddělovač - či v tomto případě spíše spojovač).

Zkrátka jsme se na této šifře rozdělili na:

- týmy, které zkusily možnost se třemi nahrávkami a na
- týmy, které to holt nezkusily

(s dovolení jsem vynechal ty týmy, které sem nedorazily nebo nedošly ke zjištění: šachy, volejbal, morseovka) a podle toho se do značné míry vyvíjí diskuse.

Kupodivu je toto rozdělení asi 50 na 50. Sami jsme holt patřili k těm méně šťastným, ačkoli verze o třech nahrávkách jistojistě padla. Z mého pohledu nebyla vůbec silná. Už jen proto, že z jednotlivých pravidel bereme vždy jen něco - ze šachů jen směry potenciálních tahů figur a z volejbalu jen pinkání přes síť po třetím doteku.

Samotná šifra mi připadá velmi nápaditá a kdybychom patřili do první skupiny, musel bych smeknout, že je velmi hezká. Takto je jen nápaditá a jen trochu hezká. Co mi ještě na pravidlech volejbalu připadá sporné (šachy a asociace a pohyby figur už byly probrány dostatečně) je toto:

1. Předpoklad podání

Mlčky předpokládáme, že figurka s míčem podává. Co když jsme ale vstoupili do rozehrané hry? Tomu by nahrávalo třeba to, že podání přijímá hráč na síti, což je (pokud vím) minimálně neobvyklé (síťoví hráči bývají při podání dokonce otočeni zády k podávajícímu). Takže místo podání může věž hrát třeba napravo a průběh je úplně jiný (i s pravidlem "na tři"). Nebo taky může jít o podání, ale pak by měl míč letět nejmíň na bič (a museli bychom řešit také už diskutované pravidlo, zda se má míč zarazit o prvního možného hráče),

2. Hra právě na tři

Základním předpokladem je hra "na tři". To je ale také docela sporné, protože doteků může být 1, 2, 3 (to už se propíralo mnohokrát), ale také 4!! Jako bychom vůbec nepočítali s blokováním (což je i při tréninku běžné).

Je zkrátka víc věcí, kvůli nimž jde jen o to, zkusit to právě tímto jedním způsobem: tj. právě a jen "na tři" a to až po odehraném podání.

Nezbývá než doufat, že příště budeme mít víc štěstí a zařadíme se mezi první skupinu týmů zkoušející i ty na první pohled slepé uličky.

Tomáš
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: st. listopad 10, 2010 20:36    Předmět:

Ad hodiny na věži: Šachová figura nazývaná věž se v perštině jmenovala Ratha což je válečný někdy vícepatrový vozík na dřevěných kolech, tažený lidmi, koňmi nebo slony. Dodnes se v indii používají při slavnostech Rathoutsava. Hodiny na nich dosti jistě nikdy nebyly a nejsou. V angličtině se věži říká rook, pojem castle je v Oxfordském slovníku uváděn jako technicky chybný.

Ad zakončení hry: Šachy končí matováním krále či patem, při házené výměna končí když se míč dotkne země, nebo některé družstvo udělá jinou chybu (dvojdotek, hra do sítě apod). Šifra však překvapivě (autorsky, ve skutečnosti se hraje do úmoru) končí tím že pěšec chytí míč, drží ho a škrábe se za uchem. Ukončit to smečem na vyznačené místo na protivníkově polovině by bylo mnohem čistější, a konzistentní s tím že máme označeno místo podání.

Taky by to asi umožnilo snáze vytyčit jednoznačnou trasu (omezení ze dvou stran). Tím že by tam byl jeden symbol bez ručiček a nožiček by se také ozřejmilo že všechno ostatní je rovnocenné, a bylo by i jasné že se má hrát jen jeden bod, a tedy se nebudou hráči točit. Bylo by to jednodušší? Možná. Ale aspoň by to dávalo smysl.

Zdeněk
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: st. listopad 10, 2010 20:50    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:
Ad hodiny na věži: Šachová figura nazývaná věž se v perštině jmenovala Ratha což je válečný někdy vícepatrový vozík na dřevěných kolech, tažený lidmi, koňmi nebo slony. Dodnes se v indii používají při slavnostech Rathoutsava. Hodiny na nich dosti jistě nikdy nebyly a nejsou. V angličtině se věži říká rook, pojem castle je v Oxfordském slovníku uváděn jako technicky chybný.


A v češtině se té figuře říká věž. A na věžích bývají hodiny. Nenaděláš nic. Stejně tak jako se v některých jazycích střelci říká v doslovném překladu biskup. V pravidlech se to sice nepíše, ale tak nějak očekávám, že až budeme mít nějakou šifru řešit v perštině, budeme na to nějakým, třebas nenápadným způsobem upozorněni.

Síba
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: st. listopad 10, 2010 21:37    Předmět:

Zdeňo, už to nehroť Wink. Do příště holt musíme trochu zapracovat na té morseovce Very Happy.

Richard
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: st. listopad 10, 2010 21:59    Předmět:

Matěj Klusáček napsal:

Takže závěrem Smile Chápeme, že se někomu šifra nelíbila, protože každý máme mírně jiné představy o tom, co je intuitivní, co je pěkné, co je elegantní, potvrzující atd. atd. Chápeme, že se někomu šifra líbila, ze stejného důvodu. Za jejím zařazením si stojíme. Za jejím vyluštěním nestála ČISTÁ náhoda.

Toť je tedy náš názor Smile

Mates


Udělali jste dobře, váš názor podporuji. I z diskuse se mi jeví, že náhoda nedělila týmy na projde/neprojde, ale rozhodovala jen o čase u těch, kteří prošli. To byla ta fáze "to tým jednou takto zkusí". Každý z těch, kdo neprošli, něco zanedbal, něco správně nevyhodnotil, neudělal potřebnou úvahu, nedal věci do souvislostí. I my.

Postupovali jsme prakticky přesně v duchu vašeho popisu, jen nás zabila neschopnost povolit zpětnou přihrávku. Vím ale, že ačkoliv jednotlivé kroky a části řešení nebyly automatické, potvrzující a jinak jasné, dohromady vše tvořilo funkční celek a byl jsem si v průběhu řešení dost jistý, že máme vše správně. Nejistota panovala v tom, co nám ještě chybí. Bylo třeba vymyslet něco, na co šifra nedávala žádné vodítko (nepočítán-li název, který jím nebyl - což takhle název "Nesóluj" nebo "Přihrávej" ?). A když se to podařilo, tak jsme si to zamítli. Tomášovi tak nezapadáme do statistiky 50 na 50, protože "na 3" jsme zkusili, ale přesto nevyřešili.

Zdeňku, udělal bys lépe, kdyby ses místo vytrvalé snahy dokázat, že důvodem, proč jste šifru nevyřešili, jsou její vady, zaměřil na pochopení a osvojení metod těch, kterým ty "vady" nevadily. Ale jinak mi jako potenciálnímu soupeři na dalších šifrách vyhovuje, že zůstaneš "na svém" Very Happy .

Héra
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: st. listopad 10, 2010 23:11    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:

A v češtině se té figuře říká věž. A na věžích bývají hodiny.

A víš že ani ne? Kolik jsi viděl ciferníků na vodojemu? Na televizním vysílači? Na paneláku? Kolik je jich na rozhlednách či na komínech? Kolik na majáku, a kolik na těch (kontextem relevantních) Rathách? Hodiny jsou často na kostele, ale šachová věž kostelní věží na 100% není.
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: st. listopad 10, 2010 23:33    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:
Pralinky zvlášť napsal:

A v češtině se té figuře říká věž. A na věžích bývají hodiny.

A víš že ani ne? Kolik jsi viděl ciferníků na vodojemu? Na televizním vysílači? Na paneláku? Kolik je jich na rozhlednách či na komínech? Kolik na majáku, a kolik na těch (kontextem relevantních) Rathách? Hodiny jsou často na kostele, ale šachová věž kostelní věží na 100% není.


Vidíš to, Síbo ! Začal jsi souhlasit se mnou a máš zas tohle Very Happy . Tak co, pustíš se do důležité debaty, zda jsou vodojemy a paneláky věže, s rozdělením na ČR a Persii ?

Héra
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: čt. listopad 11, 2010 00:29    Předmět:

Borci v uvozovkách napsal:
Pralinky zvlášť napsal:

A v češtině se té figuře říká věž. A na věžích bývají hodiny.

A víš že ani ne? Kolik jsi viděl ciferníků na vodojemu? Na televizním vysílači? Na paneláku? Kolik je jich na rozhlednách či na komínech? Kolik na majáku, a kolik na těch (kontextem relevantních) Rathách? Hodiny jsou často na kostele, ale šachová věž kostelní věží na 100% není.


A vím, že jo. Proto se těm hodinám říká věžní. Šachová věž kostelní věží není, protože kostel s šachovou věží by blbě vypadal a scházely by mu hodiny. Navíc by mu mohla taková věž taky odtáhnout až o sedm polí přímým směrem, a co by si pak takový kostel bez věže chudák počal. Sám táhnout nemůže, protože pro tah kostelů nejsou pravidla a protože by tím opustil posvěcenou půdu, čímž by přestal být kostelem.

Věž je slovo mnohoznačné. S tím se dají dělat divy. Člověk, jehož nápady jsou svěží, pracuje s věží jako se slovem a asociačním prvkem. Kdo pracuje s věží coby perským krámem, tomu to nebude fungovat a na rozdíl od těch svěžích je zcela bez věže.

Síba
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: čt. listopad 11, 2010 00:30    Předmět:

Jeníčci napsal:
Borci v uvozovkách napsal:
Pralinky zvlášť napsal:

A v češtině se té figuře říká věž. A na věžích bývají hodiny.

A víš že ani ne? Kolik jsi viděl ciferníků na vodojemu? Na televizním vysílači? Na paneláku? Kolik je jich na rozhlednách či na komínech? Kolik na majáku, a kolik na těch (kontextem relevantních) Rathách? Hodiny jsou často na kostele, ale šachová věž kostelní věží na 100% není.


Vidíš to, Síbo ! Začal jsi souhlasit se mnou a máš zas tohle Very Happy . Tak co, pustíš se do důležité debaty, zda jsou vodojemy a paneláky věže, s rozdělením na ČR a Persii ?

Héra


No jasně. Je to prča.

Síba
Návrat nahoru
Org9
Organizátor


Příspěvky: 6

Zaslal: čt. listopad 11, 2010 11:20    Předmět:

Dovolím si k téhle šifře poznamenat jednu věc, která dosud nepadla. Někde v úvodním textu a pravidlech Tmou se píše, že se pravděpodobně bude hodit několik tipů hráčů – matfyzák, informatik, orienťák, češtinář... Pro Tmou, vzhledem k obvyklé sestavě jejích šifer, vždy platilo, že pestrý tým se širším záběrem (stran faktických znalostí i způsobu uvažování) snáze prochází hrou, protože se na šifry dokáže podívat z různých úhlů pohledu. Pro mě byla třináctka šifrou, která mě obzvláště potěšila, byť jsem z ní nedokázala vyrazit tajenku (podobně jako jiné týmy). Přišla jsem poměrně rychle na šachovnici, figury, volejbal i morseovku, nicméně správné kroky ne a ne složit. Bylo mi jasné, že existuje několik způsobů, jak míč polem provést, figury mohou hrát jen jednou, víckrát, třikrát... a jen jeden bude správný. Strávila jsem pokusy o finální dořešení dost času, hraní na tři jsem zkusila, nicméně s chybou, a nakonec jsem šifru v testu ohodnotila tak, že je nádherně týmová s ohledem na několik různých pozorování a na správné „pinkání“ by někdo v pětičlenném týmu určitě přišel. A za tím si stojím – pokud já uvažuji chybně (vytrvale nechci opustit myšlenku unikátního použití každé figury a nejlépe i „zabití“ králíka na závěr), jsou tu přeci další čtyři lidi na to, aby mě mé utkvělé představy zbavili, přebrali informaci o morseovce, šachách a volejbale, vzali čistou fólii a zkusili to přeskákat jinak. A právě tohle je krok, který (mimo jiné) na šifře oceňuji a do Tmou jednoznačně patří – je nás tu víc, musíme vyloučit cesty, které k výsledku nevedou, a najít tu jedinou správnou. Pokud ji nenajdeme, může být „chyba“ třeba i v tom, že jsme svůj tým sestavili z příliš podobných lidí. A co se týče „hraní na tři“ ve volejbalu – když o této hře nic nevím (a zrovna tohle osobně pokládám za součást všeobecného přehledu...), stále mohu zavolat kamarádovi, který je na tom lépe a stručná pravidla mi vyloží. Případně je najde na netu.

A ještě připomínka ke ztvárnění figur – králíka osobně hodnotím jako mimořádně dobře cílenou asociaci, která mě ujistí, že jde opravdu o šachy - už jen proto, že tenhle králík byl z klobouku a je tedy jasné, že neměl být zaměnitelný se zajícem. A rovněž mi přijde, že když podchytím základní pravidla šifry, pochopím, proč na šachovnici (pravděpodobně) není dáma – pro všestranný pohyb této figury by bylo velmi obtížné ji umístit tak, aby táhla zcela jednoznačně. Na třinácté šifře je podle mě legitimní (a žádoucí) začít uvažovat způsobem „co bych si (ne)mohl(a) dovolit při konstrukci takové šifry na místě orga“.

Fosa (z rodu testerů)
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: pá. listopad 12, 2010 23:39    Předmět: on topic: začátek a ukončení hry

Zkusím se trochu vrátit k tématu - někomu tady vadilo, že se neví, zda figurka s míčem začala hru podáním.
Dále se tu pár lidí zabývalo ne 100% čistým zakončením hry.

Co kdyby tedy figurka s míčem stála ještě o jednu řadu dále od sítě?

Bylo pak více zřejmé, že podává? Pěšcův tah pro ukončení by se tím vyřešil určitě.

Neutrpěla by návodnost šifry šachy+volejbal?
Jak to vidíte?

David
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: so. listopad 13, 2010 01:04    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:
Borci v uvozovkách napsal:
Pralinky zvlášť napsal:

A v češtině se té figuře říká věž. A na věžích bývají hodiny.

A víš že ani ne? Kolik jsi viděl ciferníků na vodojemu? Na televizním vysílači? Na paneláku? Kolik je jich na rozhlednách či na komínech? Kolik na majáku, a kolik na těch (kontextem relevantních) Rathách? Hodiny jsou často na kostele, ale šachová věž kostelní věží na 100% není.


A vím, že jo. Proto se těm hodinám říká věžní. Šachová věž kostelní věží není, protože kostel s šachovou věží by blbě vypadal a scházely by mu hodiny. Navíc by mu mohla taková věž taky odtáhnout až o sedm polí přímým směrem, a co by si pak takový kostel bez věže chudák počal. Sám táhnout nemůže, protože pro tah kostelů nejsou pravidla a protože by tím opustil posvěcenou půdu, čímž by přestal být kostelem.

Věž je slovo mnohoznačné. S tím se dají dělat divy. Člověk, jehož nápady jsou svěží, pracuje s věží jako se slovem a asociačním prvkem. Kdo pracuje s věží coby perským krámem, tomu to nebude fungovat a na rozdíl od těch svěžích je zcela bez věže.

Síba


Zde zcela souhlasím s věžím Síbou. A taky s jeho pohotovým biskupem zase onde.
Zkus se podívat na tu figurku s křížem, co táhne jenom šikmo.
http://www.coloring-pages-book-for-kids-boys.com/images/chess_05_bishop_game_sports_coloring-pages-book-for-kids-boys.gif
Jak se Ti asociuje s chlápkem, co má pušku nebo střílí na terč?

Off topic:
Pro studium věží bez kostelů namátkou doporučuji:
věž stará radnice Brno
černá věž Klatovy
bílá věž Hradec Králové
jindřišská věž Praha
petrská věž Praha
vodárenská věž vinohrady Praha (to k tomu vodojemu Smile )
taky mlýnská věž v Chebu je inspirativní
...

a taky jsem si trochu zagůglil
Kortrijk, Chillon
dobrý je zadat "vež hodiny" nebo clock tower

Ale to je jen tak, aby řeč nestála.... Smile
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina