Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 9. - 2007 -> Šifra 8 - Fonty
Autor Zpráva
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: po. listopad 05, 2007 12:22    Předmět: Šifra 8 - Fonty

Diskuze k šifře.
Návrat nahoru
Cojávim



Příspěvky: 4

Zaslal: po. listopad 05, 2007 12:24    Předmět:

Nejednoznacky vysledek.. Sad Spravne misto jsme nasli az na treti pokus...
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 50

Zaslal: po. listopad 05, 2007 12:42    Předmět:

Výsledek mi přišel jednoznačný, akorát nějak těžko viditelný na mapě - nemohli jsme ho najít. Poměr u nás byl 10 minut řešení a 10 minut hledání v mapách.

Héra
Návrat nahoru
ustredni topeni



Příspěvky: 25

Zaslal: po. listopad 05, 2007 12:44    Předmět:

Hmm, my jsme tvar našli okamžitě a ten úhel tam byl taky jenom jeden.
Katka
Návrat nahoru
Čumáci



Příspěvky: 25

Zaslal: po. listopad 05, 2007 13:05    Předmět: mapa

No tak my jsme střídavě čuměli do mapy všichni a to víc než půl hodiny než jsme to konečně uviděli....
Návrat nahoru
Cojávim



Příspěvky: 4

Zaslal: po. listopad 05, 2007 13:24    Předmět:

Ja to myslel tak, ze konkavnich rohu na mape je spousta. Pomer lusteni a hledani byl pul hodiny vs 2.5 hodiny..
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: po. listopad 05, 2007 14:04    Předmět: Re: mapa

Čumáci napsal:
No tak my jsme střídavě čuměli do mapy všichni a to víc než půl hodiny než jsme to konečně uviděli....


Tak u nás tam koukl jeden a měl to za půl minuty Wink
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: po. listopad 05, 2007 14:12    Předmět:

My sme sa držali hesla "riešenie prezrádza cestu od stanovišťa kde sme šifru vyzdvihli na stanovište, kam máme ísť". Keď sa povie "konkávny roh" a nepovie čoho, môže sa tým myslieť predsa jediné, a to konkávny roh objektu, na ktorom bolo zadanie. Tak sme sa bezvýsledne vydali na jeho hľadanie... a až po neúspechu skúsili podľa nás jemne menej logickú verziu "nájsť niečo podobného v mape". A tak máme na tejto šifre čas pol hodinky namiesto 10 minút, čo už.

--
misof
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 05, 2007 14:17    Předmět:

To Haluzná organizácia: viz poslední informace před hrou, zákaz vstupování do sadů, za ploty apod. Podle mapy je zřejmé, že konkávní rohy má sad pouze zevnitř, kam se podle závěrečného infa nesmíSmile Jojo, závěrečné info jsme pilovali dlouho:))
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: po. listopad 05, 2007 14:24    Předmět:

Ivo C. napsal:
To Haluzná organizácia: viz poslední informace před hrou, zákaz vstupování do sadů, za ploty apod. Podle mapy je zřejmé, že konkávní rohy má sad pouze zevnitř, kam se podle závěrečného infa nesmíSmile Jojo, závěrečné info jsme pilovali dlouho:))


Nesúhlasím. Z mapy minimálne nám nebolo jasné, čo presne je ten sad, práve zato sme ho chceli obísť, a ak by mal na obvode konkávny roh, tak to hľadať v ňom, samozrejme zvonka.

Inými slovami, hľadali sme presne to miesto, ktoré to bolo na správnom objekte, len sme ho hľadali na nesprávnom objekte Very Happy
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 05, 2007 14:28    Předmět:

O.K. jsem příliš znalec terénu. Takže vím, že ten trojúhelník v mapě (tj. tři vnitřní konkávní rohy, žádný zvenku) odpovídá situaci v terénu. Což týmy nemusí tušit a mohou se pokusit ten sad obejít zvenčí...
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 52

Zaslal: po. listopad 05, 2007 14:36    Předmět:

Za zákys a neschopnost interpretace si můžeme sami, zaujala mě ale zvláštnost v našem zadání -- písmeno X jsme měli v jednom případě normální, v druhém případě s tečkou (X.) Tečka vypadala hodně jako vytištěná, ne jako vada papíru. Nějakou dobu jsme se tak snažili někam napasovat údaj o něčem desátém (bohužel jsme luštili nejdřív z toho papíru s tečkou, teprve časem jsme si všimli, že na druhém není). Setkali jste se s tím ještě někdo?
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 57

Zaslal: po. listopad 05, 2007 16:47    Předmět:

Cojávim napsal:
Ja to myslel tak, ze konkavnich rohu na mape je spousta.....

Holt bylo potřeba luštit dál a najít na mapě ten objekt, který má stejný tvar jako vyřešený text.
Návrat nahoru
Tmou a stepí divočinou



Příspěvky: 13

Zaslal: po. listopad 05, 2007 16:52    Předmět: Na první pohled mnoho řešení - na x-tý už jen jedno, ale kdy

Přesně 3 km vzdušnou čarou na SV je nádherný les ve tvaru toho n-úhelníka obsahujícího X a protože X je nejvíce konkávní roh ze všech rohů... A X je i takové označení že jako tady...

Měl ještě někdo jiný problém s tím, co je to vlastně konkávní roh? Já stále netušila, zda je tím myšlen jeden vrchol nebo celá oblast mezi n-úhelníkem a konvexním obalem. A volat partnerům se nám uprostřed noci nechtělo. (Zajímavost - v sobotu po osmé ranní se na to někdo ptal na www.zpovednice.cz Smile )

Ale nejvíc mě štve to, že jsem brala - 5 obrazců = 5 písmen a snažila se na to nacpat jakýmkoli způsobem "U dubu", pořád na to koukala do mapy - a U dubu je snad 150 metrů od místa šifry.

Jixipen
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: po. listopad 05, 2007 21:34    Předmět: Re: Na první pohled mnoho řešení - na x-tý už jen jedno, ale

Tmou a stepí divočinou napsal:
Měl ještě někdo jiný problém s tím, co je to vlastně konkávní roh? Já stále netušila, zda je tím myšlen jeden vrchol nebo celá oblast mezi n-úhelníkem a konvexním obalem.

Řekl bych, že "konkávní roh" je terminus technicus výhradně používaný ve hře Tmou a to v jejím 9. ročníku Smile. Jinak osobně mám problém s konvexní a konkávní křivkou, protože ještě z dob studií si pamatuji, že to ve fyzice a matematice je opačně, ale už si nepamatuji jak. Nicméně v geometrii si ještě zvládnu vzpomenout na to, že čtverec, trojúhelník atd. jsou konvexní útvary, takže asi budou mít konvexní "rohy". No a konkávní bude tedy ta druhá varianta Wink.

Richard
Návrat nahoru
Idioti noční



Příspěvky: 9

Zaslal: út. listopad 06, 2007 00:17    Předmět:

Náš tým měl ráno kolem šesté jakousi vizi - vyluštili sme krychli a šli k rybníčku a bavili se o tom, co je v geometrii konvexní a co konkávní... Když se to objevilo v řešení, dost sme zírali Smile)) no, jenže jak to napasovat na mapu - elegantně jsme přiložili papír k mapě a propíchli v místě R (to byl ten konkávní roh) a co čert nechtěl - vycházelo to přesně na jednu z kót vzdáleného kopce Smile naštěstí nás navigující org zastavil (dík! bereme zpět to o tom, že orgové jsou nepřejícní a vůbec!), pak sme hrozně dlouho zírali do mapy, pak sme to chtěli vzdát, pak sem se do mapy podívala znovu - a bylo to Smile

(Marťa)
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 50

Zaslal: út. listopad 06, 2007 08:05    Předmět:

Idioti noční napsal:
naštěstí nás navigující org zastavil

(Marťa)


Rozumím tomu dobře a orgové opravdu takto zasahují do hry ???

Héra
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: út. listopad 06, 2007 11:54    Předmět:

Org nebyl navigující, nýbrž hlídající. Myslím, že všem týmům přišla SMS o dopoledním honu v prostoru 8 (a části cesty na 9) - stanoviště se muselo neplánovaně přesunout. No a pak jsme také museli pochopitelně hlídat, aby týmy, které vyluštily něco špatně (nebo i správně), nevlezly náhodou do prostoru honu. Takže, kdo chtěl po ránu hledat něco např. v prostoru Zukalova kopce, byl námi zastaven (lepší zastavit, než nechat odstřelit:).
Návrat nahoru
Posuci



Příspěvky: 20

Zaslal: út. listopad 06, 2007 12:24    Předmět:

My jsme se celkem shodli na tom, že něco jako "konkávní roh" neexistuje (každý roh je konkávní i konvexní zároveň) a tudíž jde jen o určení na které straně rohu hledat. Teď ještě najít ten správný roh - většina křivek byli podkovy, v terénu je "Brněnská podkova" a na ní je jasný roh jenom jeden (přechod modrá/žlutá).... to nám (a zjevně ne jenom) přišlo výrazně jednoznačnější než skutečné umístění 9... (vycházeje z principu že vyřešená šifra by měla dát beze všech pochyb jasnou představu o příští lokaci, a ostatní útvary nám, bohužel, tak jednoznačné nepřišli).
Pikantní na tom bylo i to, že po zjištění že toto nebude ono jsme se vrátili a usadili zády u sadu když zrovna přijíždějící traktorista nám důrazně vysvětloval že v celém sadu ale i jeho nejbližším okolí není možno se pohybovat z důvodu honu v čemž nás utvrdil i následující proud myslivců s puškami. Tudíž jsme i z tohoto důvodu nějak teréní (a bohužel i podrobný mapový) průzkum okolí sadu zavrhli a jali jsme se prozkoumávat eventuelní vzdálenější zbývající "konkávní rohy podkovy", a/nebo hledat v textu ještě přesmyčky apod. Škoda - šifra dána hned, hledání příštího stanoviště mnoho hodin únavného pochodu. Nejvíc nás štve, kromě vlastní nepozornosti, že se "historie opakuje", loni jsme podobně dlouho hledali "roh obory" Rolling Eyes
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 40

Zaslal: út. listopad 06, 2007 14:03    Předmět:

Tak u nas pul tymu hledala konkavni roh na obvodu sadu a druha v mape Wink ta v mape byla kupodivu uspesnejsi Wink predtim jsme se snazili pismenka z konkavnich rohu ruzne marne interpretovat.
Návrat nahoru
La Kukarača



Příspěvky: 40

Zaslal: st. listopad 07, 2007 09:45    Předmět:

Cojávim napsal:
Pomer lusteni a hledani byl pul hodiny vs 2.5 hodiny..


Asi to chce mít dostatečně paranoidní oko. My jsme po deseti minutách luštění koukli do mapy a ten tvar (správný) jsme tam během 15 vteřin viděli dva.

Čenda
Návrat nahoru
VHRS



Příspěvky: 25

Zaslal: st. listopad 07, 2007 15:47    Předmět:

hm. tak u nas byl napad zjistit pismenka v tech nejkonkavnejsich rozich vsech peti obrazcu a dat to dohromady... tak jsme na mape hledali "TROJA". samozrejmne jsme nic takoveho nenasli...
Návrat nahoru
MONTE NEGRO KVASARi



Příspěvky: 1

Zaslal: po. listopad 19, 2007 17:39    Předmět: Zasek

Honza Herman:

Neda mi to, abych se k teto sifre nevyjadril...

Podle meho subjektivniho nazoru to byla nejmene povedena sifra hry... Spravne obrazce i reseni jsme urcili za chvili, nicmene jeho interpretace...

Nevim, jestli to bylo nasi hlouposti, nicmene jsme hledali v konkavnich rozich na papiru se zadanim (tj. ve vsech konkavnich rozich jednotlivych okruhu, v nejkonkavnejsich z nich...) a vsemozne jsme se snazili ze sifry dostat jeste vic informaci (ktere tam samozrejme uz nebyly Crying or Very sad ). Jadro pudla bylo podle me v tom, ze slovo hledejte, vztazene k umisteni dalsiho stanoviste, jsme interpretovali ve smyslu hledani reseni, a tak jsme hledali a hledali a hledali a kdybychom se nepresunuli do vesnice pod lampu, tak hledame dodnes... Smile

Obecne bych se primlouval, aby v podobnych vicekrokovych sifrach bylo reseni posledniho kroku jednoznacnejsi (resp. aby slo poznat, ze to uz je konec, nikoliv jen dalsi mezikrok).
Návrat nahoru
Paradox



Příspěvky: 6

Zaslal: po. listopad 26, 2007 15:52    Předmět:

No my jsme také nejdřív hledali konkávní rohy obrazců z písmenek, ale když si při tom člověk všiml, že poslední útvar má rovné strany i tehdy, když jdou přes více písmenek (ostatní měly "roh" v každém písmenku), tak se dalo odhadnout, že jen tenhle poslední tvar bude souviset s řešením.

Marble
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina