Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou X. - 2008 -> Posunutie konca hry
Autor Zpráva
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 12:50    Předmět: Posunutie konca hry

Okolo 9:00 ráno mi prišla SMS, že sa koniec hry posúva na 14tu. Toto je podľa môjho dojmu v priamom rozpore s oficiálnymi pravidlami oznámenými vopred. Mohol by niekto z orgov prosím vysvetliť, prečo museli pristúpiť k takto drastickému zásahu?

--
mišof
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 13:07    Předmět:

Byla to reakce na vývoj hry. Obecné precedenty tady jsou (např. letošní Matrix). Oficiální pravidla tuto možnost neobsahují (otázkou je, zda to nazvat jako rozpor, či drastický zásah - proč proboha drastický? - zvlášť když byla změna avizována v 9:00), nicméně se domníváme, že organizátor zážitkové hry by měl reagovat na situaci: pokud je tato reakce v zájmu(!!!) týmů, a to i tehdy, pokud dopředu nebyla tato možnost avizována.
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 13:32    Předmět:

Drastický to volám preto, že to mení jedno z dôležitých pravidiel, ktoré ovplyvňuje rozhodovanie tímov (Ako veľmi sa hnať na ďalšie stanovište? Máme ešte šancu dohrať hru, ak by sme v tomto okamihu aktuálne stanovište dolúštili?) aj samotné výsledky.

Tu s tebou, Ivoši, nesúhlasím. Podľa mňa nie je pravda, že oficiálne pravidlá túto možnosť neobsahujú -- oni naopak obsahujú presný opak tejto možnosti, ktorým je presne stanovené pravidlo konca hry.

Tiež, čo je "v zájmu tímů", ako vieš, že to bolo v zájmu všetkých tímů?
(Viem tu napísať pár hypotetických situácií, kedy by to nejakému tímu mohlo prekážať, ale z hrania sa na "keby" sme už snáď vyrástli. Mimochodom, nášmu tímu paradoxne asi prospelo, že tá SMS neprišla už o ôsmej, mokli by sme o hodinu dlhšie, kým by sme hru vzdali Very Happy )

Ale omnoho dôležitejšia otázka -- prečo by to vlastne mal byť platný argument pre menenie pravidiel?

Každopádne, je to vaša hra, plne rešpektujem vaše rozhodnutie, a tie dva tímy, ktoré sú vďaka nemu medzi víťazmi, za víťazov uznávam a blahoželám im k úspechu. Len hovorím, že ja takýto zásah do vopred jasne stanovených pravidiel naozaj vnímam ako drastický, a rozhodne by som k nemu neprikročil len z dôvodu, že tímom sa akosi darí menej ako som očakával. A keďže ja osobne takéto zásahy (či už do tohto alebo iných pravidiel) v budúcnosti na Tmou ako hráč zažiť nechcem, ozývam sa tu, aby ste sa nad tým museli ešte kúsok zamyslieť.

--
mišof
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 13:56    Předmět:

HALUZna ORGanizacia napsal:
A keďže ja osobne takéto zásahy (či už do tohto alebo iných pravidiel) v budúcnosti na Tmou ako hráč zažiť nechcem, ozývam sa tu, aby ste sa nad tým museli ešte kúsok zamyslieť.

--
mišof


Souhlasím, bude řešeno v budoucnosti, lepší formulací pravidel. I když do toho asi budu těžko mluvit, protože příští rok pořádat určitě nebudu...
Návrat nahoru
Prahory



Příspěvky: 41

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 14:29    Předmět:

Jsem ráda, že to tu píše někdo nezávislý, a dodávám, že mně se posouvání konce hry obecně taky nelíbí. Moje námitky nejsou nijak zásadní a neřešitelné, ale přesto existují:

- zbytečně mění pravidla za pochodu
- hráči už mohli mít na dobu po 13:00 naplánovaný jiný program (a což teprve kameramani přítomných médií, že...)
- mohli si jinak rozložit síly, měly by jinou představu o tom, zda ještě mají šanci dokončit
- člověk může být psychicky připravený na to, že to vydrží v té zimě a nad tou divnou šifrou do jedné, a pak to bude mít za sebou
- tým může vzdát, protože si myslí, že už nemá šanci, a pak se dozví, že ji ještě měl (v tomto konkrétním případě velice nepravděpodobné)
- mění to výsledky hry

S tím, že se v průběhu hry změnil čas konce hry, jsem se setkala už potřetí a tohle provedení bylo jednoznačně nejlepší z nich - dali jste vědět dlouho dopředu a opravdu všem. Na Bedně 2006 tato informace visela na jednom ze vzdálenějších stanovišť, kam ne všichni došli, na Matrixu 2008 se čas posouval krátce před koncem hry. Tady měli všichni dost času se s tím vypořádat. Přesto se mi nezdá, že by bylo nutné nebo vhodné v tomhle pravidla měnit. Snad kdyby se stalo něco nečekaného a naprosto zásadního (neřešitelná šifra, o pár hodin zpožděný start, nevím co), chápala bych, že o tom budete uvažovat, ale takhle ne. Vsadím se, že kdyby byl konec normálně v jednu, tak by si Tykadla a Pralinky pospíšili a stihli by to taky. Že by nikdo nedošel nehrozilo, protože v takovém případě by se hra podle pravidel prodloužila do příchodu prvního týmu. Problematické je taky stanovení toho, o kolik hru prodloužit - komu umožnit dokončit hru "navíc" a komu už ne.
Čili myslím, že se sice dohromady nestalo nic špatného, ale nelíbí se mi, že se to ve hrách opakuje a radši bych, kdyby se to už nedělo Smile
Martina
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 15:57    Předmět:

Víceméně souhlasím s názory výše, takovýto zásah je poměrně nesystémový, ale organizátoři měli určitě dobrý důvod.

Jak jsme prodloužení přijali my? SMS došla asi v devět hodin, přesně v době přesunu z devítky na desítku. Právě jsme překonali 4 a tři čtvrtě hodiny trvající zásek způsobený trapnou chybou a tak jsme byli opravdu rádi, že můžeme dál pokračovat ještě o hodinu déle. Déšť nás sice nakonec naprosto odrovnal, ale jako vzpruha to pomohlo. Bohužel, asi ne každému.

Aleš
Návrat nahoru
ustredni topeni



Příspěvky: 25

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 16:08    Předmět: podepisuji

Tak tak, souhlasím s Martinou, napsala to moc pěkně.

Za sebe přidám, že to vidím ne jako drastický, ale jako zbytečný zásah, kdy v dobré snaze hru mírně zlepšit orgové hru mírně zhorší. V době kdy SMS přišla, jsme si zdaleka nemohli být jisti dojítím, a přesto mě ta informace spíš rozladila než co jiného. Člověk se upne všemi silami na jeden konkrétní termín a teď se mu pod rukama změní.

No a co u toho hrozí průšvihů, když SMS nedojde, škoda mluvit. Takže se přidávám k "petici" - orgové prosím, příště to nedělejte.
(za UT kotelník)
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: po. listopad 10, 2008 09:10    Předmět: Mozna nam trosku prilila SMS do moralu

Jelikoz jsem se sklouzli po skvelem zacatku a na 3 brali alternativu, tak jsme pak mirne stahovali a odhadovali se nekdy hluboko dole...
Na 9 jsme meli naladu mizernou, ale pak se to zlomilo a zacali verit ze i dojdeme (hodinovy bonus navic potesil).
Je pravda ze Alca mela mirne namozena zada, a chtela odpadnout aby nas nebrzdila, protoze nemohla prilis hnat, ale nakonec to hrde za podpory Martina zvladla. Casovy rozvrh podle mne nema smysl resit.
Nevime kdo je pred nami, a kazdy tym ma potencionalni sanci zakysnout, takze jsem si delali legraci ze v Ne vecer volame do prace ze si bereme dovolenou protoze stale jdeme tmou a nikdo ji zatim nedosel.
Ondra
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: út. listopad 11, 2008 00:09    Předmět:

Naše interpretace zmiňované SMS byla, že orgové jsou si *jistí*, že do 13:00 nikdo nedojde a tak preventivně posunují termín. To mi přišlo lepší, než čekat do 13:00 a oznámit to pak. Když jsem pak ale viděl výsledkovou listinu a časy, tak to moc nechápu. Co bylo vlastně důvodem pro posun?

Richard
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 57

Zaslal: st. listopad 12, 2008 02:52    Předmět:

Jako tým, kterému změna pravidel pomohla projít Tmou, bychom se taky měli vyjádřit. Prodloužení hry považujeme za neškodné (zejména, když se řeklo daleko před koncem), ale naprosto zbytečné (zejména, když v pravidlech je ukončení hry popsáno naprosto jasně).

To, že nám a Pralinkám to pomohlo, je pěkné, ale taky to mohlo znamenat o hodinu delší trápení na nějakém záseku. Každopádně cíl ve 13:00 mohl být pro tyto dva týmy hodně zajímavý. My bychom patrně zvolili variantu, kdy Janka bude hlídat batohy a dva rychlí běžci by běželi do cíle. Asi bychom to nedělali na čtrnáctce (nechat Janku na Kozí hoře by bylo dost kruté), ale až na patnáctce. Obávám se ale, že v časové tísni bychom udělali stejnou chybu ("překlep" v jednom písmenku) a závěrečné heslo bychom v limitu nedali. Ale být poraženi Tmou o pár minut by byl určitě stejně silný (ne-li silnější) zážitek jako ji projít.

Tykadlo Robert
Návrat nahoru
Lucifer



Příspěvky: 5

Zaslal: so. listopad 15, 2008 14:48    Předmět:

Přestože jsme tým, který po zákysech na téměř všech šifrách se vlastně ani nedostal do terénu a proto rozhodně nemohl pomýšlet na dokončení hry mi prodloužení hry v žádném případě nevadilo. Protože na Tmou nikdo nemůže vědět co přijde, jak se mu bude dařit a oficiální informace jestli už je někdo v cíli taky neexistuje, tak to beru tak, že jde o to dojít co nejdál a vydržet až do konce. A pokud někdo kalkuluje s tím, že teď to vzdám, ale kdybych tohle věděl dřív, tak bych to nevzdal, tak by se měl zamyslet především sám nad sebou. A jestli může prodloužení hry někoho poškodit - no snad jenom ty vítězné týmy, že musejí čekat déle na vyhlášení výsledků Very Happy. Takže jedinou výtku kterou k tomu mám je, že by zároveň s prodloužením měli orgové také zajistit regulerní provoz všech stanovišť.
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina