Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 14. - 2012 -> Nelinearita
Autor Zpráva
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: ne. listopad 04, 2012 23:24    Předmět: Nelinearita

Nějak mi přijde, že by tohle téma mělo být samostatné a ne namíchané k šifrám. Už při odchodu z nelineární části jsem dost přemýšlel, co sem napsat. Její podoba pro mě totiž byla překvapením - a ne tak docela příjemným. Ne že by to bylo špatné, to jsem si rozhodně neříkal ani v noci, natož pak teď.

Ale prostě od Tmou jsem nečekal, že budeme mít několik hodin tým rozdělený na dvě části a nakonec po spojení a několika dalších hodinách zjistíme, že luštíme špatnou šifru. Nějak mi to k téhle hře nesedí. Podobně jako třeba k Matrixu určitý chaos patří, na Tmou se mi moc líbí, že se luští vždy jen jedna věc, tým je pohromadě a nemusí se přeskakovat od jednoho k druhému, případně taktizovat.

Samozřejmě respektuji rozhodnutí orgů a uznávám, že to letos bylo dobře vymyšlené. Přesto bych za sebe hlasoval, aby to byla ojedinělá výjimka a Tmou do budoucna zůstalo striktně lineární. To je asi hlavní smysl tohoto příspěvku.

Rád bych zdůraznil, že ten nápad jako takový (jedna šifra - dvě řešení) byl geniální a líbí se mi. A když už tam měl být, i jeho zpracování bylo perfektní - je vidět, že si na tom orgové dali opravdu záležet: Oficiální řešení bylo o řád lepší a logičtější, než cokoli jiného. Všechno to do sebe zapadlo. Bylo to podle pravidel a připravili si půdu, aby to v pohodě ustáli.

Díky tomuto skvělému zpracování bych nakonec asi s odstupem na otázku zda jsem rád, že tam tenhle prvek byl, odpověděl, že ano. (S tím, že to je výjimečná záležitost tohoto ročníku.)

Ale přesto - tohle všechno je vidět až zpětně, když na to člověk přišel. Při hře jsme prostě v jednu chvíli nevěděli, co máme řešit. A to je pocit, který jsem na Tmou nečekal - a asi ani nechtěl.

Tím končí vyjádření názoru, který samozřejmě nemusí být brán v potaz. Dále už jen pro ukojení grafomanského záchvatu popíšu cestu, kterou jsme postupovali a za kterou si dosud stojím.

Letošní "nelineární prvek" (v pravidlech to původně vypadalo na nějakou maličkost) se pro nás totiž proměnil v několik hodin rozpůleného týmu ve chvíli, kdy jsme mírným nedopatřením našli v jedničce obě tajenky a řešili obě větve paralelně. Evidentně jako jedni z mála, ale jsme živým důkazem toho, že se to stát mohlo (a věřím, že stalo i dalším). Tohle ale myslím nemělo vůbec vliv na odchod z této části, jen nám to zamotalo hlavu - možná i trochu víc, než byl záměr.

Obě naše půlky spojil zákys na pexesu. (Mimochodem, poslední písmeno kódu bylo T a padl i názor, že to povede znovu na Transformaci. Co kdyby tam některý tým bez luštění rovnou vyrazil? Antihaluzící otázku nám později nikdo nepoložil - určitě by byla na místě!) Po jeho prolomení vyšel opravdu Anthropos, takže jsme usoudili, že tam dostaneme znovu totéž a ani se nezvedli z místa.

Po cca 1,5 hodině třetího luštění jedničky se rozhodujeme k Anthroposu přeci jen vyrazit. Co kdyby existoval nějaký způsob, jak poznají, že už tam jsme znovu? Co když dostaneme něco nového? Na místě jsme počkali, až odejde tým, který tam evidentně byl poprvé, a ptáme se, zda při druhé návštěvě dostaneme něco jiného. Org nám povídá, že "budeme překvapeni" - tohle mimochodem musím reklamovat, překvapeni jsme nebyli ani trochu. Smile

Ok, tahle šifra vede na Riviéru, tam určitě nikdo nekontroloval, pokolikáté tam jsme, takže tam bychom znovu dostali jedničku. Nikam nejdeme a dál překládáme myši a sýry. Po čase nakonec kolega naštěstí přišel se správným argumentem, že stejné místo budiž, stejná šifra také, ale stejné řešení přeci ne - tzn. že musíme něco nového najít v Transformaci. Uff, vysvobození.

Jak říkám, bylo to legitimní a dobře vymyšlené. Smysl to dává. Ale stejně tak nám v tu chvíli dávalo smysl luštit potřetí Ementál.

Možná stačilo málo - třeba nemít v jedničce toho trojana "R Y/O M/A ? SKA" "C R/? LUPA". Antihaluzící opatření? To chápu a schvaloval bych ho - nebýt toho, že tam byla ta recyklace šifry a dalo se čekat, že to spousta lidí bude luštit potřetí a hledat nepoužité tahy.

Prostě tyhle 3 hodiny se špatnou šifrou nejsem ochoten (na rozdíl od spousty jiných) považovat za čistě naši chybu - a to je škoda. Wink

Každopádně - i za tohle dík. A stále platí, že letošní Tmou bylo super!!!
Návrat nahoru
HALUZná megakombinácia



Příspěvky: 9

Zaslal: po. listopad 05, 2012 00:41    Předmět:

Rozdeliť sa bola v skutočnosti lotéria, keďže podľa pravidiel orgovia mohli na stanovišti pýtať kartu tímu a tú tak ľahko nemôžu mať obe polovice Smile

(Môj subjektívny pohľad je že by bolo lepšie, keby ju ozaj na kolečku od všetkých pýtali, a tak by delenie nefungovalo. Na tímovej hre mám rád tím pokope a nie ako päť jednotlivcov čo každý robia niečo iné. Ale koľko ľudí, toľko chutí Smile )

-- mišof
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 05, 2012 00:52    Předmět: Karta tymu

Souhlasim s tim, ze kontrolovat kartu tymu tak jako kdysi prukazku by si uvodni motylek zaslouzil. Paralelne lustici tym by mel prinejmensim komplikovanou "karetni" logistiku.
Návrat nahoru
Gaybar



Příspěvky: 13

Zaslal: po. listopad 05, 2012 09:41    Předmět:

Pokud můžu mluvit za celý tým, tak nelinearita se nám moc líbila, byl to prvek, který letošní TMOU udělal jedinečnou, a spousta týmů se určitě shodne na tom, že se cítili, jako by šli TMOU poprvé. Smile

Pokud jde o pravidlo s kartou týmu, já jsem si pravidla četl a tohle jsem prakticky okamžitě po přečtení zapomněl, protože jsem ho interpretoval jako nepodstatné -- "kartu týmu přece s sebou nosíme pořád". Není v lidských silách nosit v hlavě všechna pravidla a v pravý čas je pohotově tahat z rukávu. (Své by k tomu jistě řekl ten tým, který se vydal hledat šifru "Mitrovských" na druhý konec Brna, nemaje přitom na paměti pravidlo o vzdálenosti šifer.)

Takže ano, pokud orgové chtěli zabránit rozdělení týmu, měli ty karty skutečně kontrolovat a nespoléhat se na to, že v každém týmu bude přítomen právník, který zahlásí "nemůžeme se rozdělit, protože §17 sb. 2012 říká, že na stanovištích může být vyžadována karta týmu". Wink
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: po. listopad 05, 2012 10:18    Předmět:

HALUZná megakombinácia napsal:
Rozdeliť sa bola v skutočnosti lotéria, keďže podľa pravidiel orgovia mohli na stanovišti pýtať kartu tímu a tú tak ľahko nemôžu mať obe polovice Smile
-- mišof


No právě o to mi jde. Já mám taky radši tým pohromadě. K tomuto rozdělení došlo spíš nedopatřením - měli jsme "zamotanou hlavu" natolik, že jsme nevěděli, co máme dělat. (Na to pravidlo jsme úplně zapomněli - a to dokonce tak, že i když jsme byli pohromadě a vysílali posla pro šifru, tak jsme mu kartu nedávali.) A upřímně - moc si nedovedu představit tým, který VÍ, že jsou dvě RŮZNÉ větve a přesto půjde jen jednu.

Jak už jsem psal, nelineární prvek mi přišel geniální a jeho provedení si nedovedu představit lepší a pečlivější. Přesto dokázal způsobit (a způsobil), že se týmy mohly chovat dost nevyzpytatelným způsobem: Někdo mohl hodiny luštit špatnou šifru. Někdo mohl vylomit řešení z Transformace, aniž by obešel druhou smyčku. Někdo to mohl totálně nepochopit a skončit. Někdo se mohl rozdělit na 2 části. Někdo mohl podle posledního písmena kódu poznat, kam se jde, a šifru přeskočit. A pokud vím, všechno tohle se nejspíš opravdu stalo.

Ale znovu: Bylo to krásné a naprosto chápu, proč to orgové udělali. Na jejich místě bych tenhle nápad taky neopustil. Smile Jen si myslím, že jednou to stačilo... Wink

Marwin
Návrat nahoru
coredump



Příspěvky: 24

Zaslal: po. listopad 05, 2012 10:47    Předmět:

Už jsem psal k šifře, ale pro jistotu ještě k tomuto tématu: ano, vyšly nám hned (po nenalezení jezu na zastávce Kamenný vrch) dvě varianty řešení. Po opětovném spojení kdy vyšlo RIVIERA a hledali jsme těch 200 metrů východně a kdy jsme měli druhou kopii od ementálu i od transformace nebylo příliš jasné co máme vlastně luštit, protože od výsledku RIVIERA jsme vlastně nezískali žádné další zadání.

Podle upřesnítka bylo jasné jak jsou dlouhé oba cykly, takže pokud by nám čistě náhodou vyšla ta ML.HORA už napoprvé, bylo by asi legální pokračovat do terénu, protože slovní fotbal by seděl. Nám ale nevyšla, a tak jsme v naději že příště na tomtéž místě obdržíme jiné zadání obešli obě kolečka (s jistou dávkou paralelismu). Pak jsme museli přemýšlet, jak to vlastně orgové mysleli, a jestli teda bylo cílem projít ta dvě kolečka sekvenčně.

Moje hodnocení: daný záměr byl provedený docela dobře, ale příště bych se bez něho obešel, nebo by měl mít nějak striktněji vynucenou tu sekvenčnost (striktněji než pravidlem o kartě týmu, které jsme si samozřejmě nezapamatovali).
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: po. listopad 05, 2012 12:58    Předmět:

coredump napsal:
Moje hodnocení: daný záměr byl provedený docela dobře, ale příště bych se bez něho obešel, nebo by měl mít nějak striktněji vynucenou tu sekvenčnost (striktněji než pravidlem o kartě týmu, které jsme si samozřejmě nezapamatovali).


Ba ne. Naopak. Bylo by lepší, kdyby toho vynucoval co nejméně. Mohlo být trochu více překvapení a trochu více zamotaných hlav.

Nelinearita dost ztratila své kouzlo tím, že jsme byli před hrou asi desetkrát velmi důrazně upozorněni, že by se možná mohla vyskytnout. Vypustit pravidlo o linearitě z pravidel v tichosti bych považoval za zajímavější. Když zamotat hlavy, tak pořádně.

A vůbec nejlepším prvkem pak mohlo být dát lidem co největší volnost v postupu hrou. Pravidla podle mne na několika místech přistřihávala křídla zbytečně a znemožňovala si ještě zamotat hlavu do těch křídel. Karta týmu na stanovišti alespoň teoreticky znemožňovala dělení týmu. Nutnost přesné souslednosti navštívených stanovišť při striktním výkladu nutila týmy navštěvovat zbytečná stanoviště, kde už byly, a zároveň pokud někdo vyzvedl Ementál potřetí, tak by správně měl znovu obejít jedno z koleček, než z něho vyjde ven, protože postup Ementál - Transformace, či Ementál - Escher je nekorektní. Stačilo povolit postup na stanoviště, kam odkazuje jakékoli z již navštívených, nikoli to poslední. No a konečně mi v pravidlech dost překáží pravidlo o povinném navštívení všech stanovišť. Mohlo být klidně korektní pokračovat na Escher již z první návštěvy Transformace.

SvPZ
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 05, 2012 12:59    Předmět:

Tak tady jsme se zasekli na dlouhých 8 hodin (nakonec vyřešeno). Přitom jsme postupovali zřejmě přesně podle scénáře orgů:
1) Vyřešen Ementál - hurá jdeme
2) Vyřešena Transformace - aha, tak to je vtipné na startu bude další šifra
3) Dostali jsme podruhé Ementál - tak to tam bude ještě jedno nebo více dalších řešení (z ničeho ovšem nebylo jasné, že musí být zrovna 2).
4) Řešíme podruhé Ementál, ale zároveň vidíme jasné další místo "Restaurace Chalupa v Rybářské).
5) V Rybářské nic není.
6) Řešíme Pexeso, cyklíme se a na 8 hodin tápeme.

Co jsme zkoušeli:
- hledat další neobjevený systém v první šifře (Co když je tam další systém? Z čeho bylo jasné, že není?)
- pracovat s Transformací
- jít znovu na Riviéru (Org si příchod psal, co když vydá něco jiného? Jak týmy přišli na to, že ne?)
- hledat šifru 200 m. na východ od Riviéry (Když totiž tým použije podruhé řešení z Transformace, tak podle upřesnítek má hledat právě tam)
- hledat znovu u "Chalupy" (Toto vůbec nepovažuji za "haluzení", spousta týmů odchází na stanoviště už po pár vyřešených písmenech a v některých šifrách je řešení zjistitelné bez 100% znalosti autorského řešení.)
- hledání další pohádky (14 trpaslíků, jablko, rybář. Když obsahovala první šifra více řešení, tak přoč ne další?)
- práce s trojslabičnými slovy u Logopeda (Rozdílové slabiky dvojic totiž vytvářejí některá trojslabičná slova řešení - pexeso, mimina, lososi a některá další tam jsou částečni - *mono.)
- pálit druhý drát (A nacházíme nápovědu)
- spojit Ementál a Transformaci
- hledat šifru u rozcestníku na zelené (Doteď nechápeme, proč byla tam kde byla, když rozcestník i na mapě i v reálu byl na druhé straně řeky)

Nelinearita, návrat na start, druhé řešení v Ementálu a vlastně i v Transformaci bylo super. Ale navedení na druhé řešení Transformace už bohužel pro náš tým vůbec jednoznačné nebylo. Tolik možných slepých uliček všude kolem nám opravdu hlavu zamotalo dokonale.

Ti
Návrat nahoru
Divocí tučňáci



Příspěvky: 9

Zaslal: út. listopad 06, 2012 08:01    Předmět: Kolečka

Na myšlence dvou koleček jsme ocenili fakt, že jsme prakticky nikdy během hry nešli v davu týmů. To je velké plus. Také nás moc potěšilo, že jsme se prakticky hned dostali do přírody, kterou máme mnohem raději a místa šifer byla opravdu pěkně zvolená.

Na druhou stranu jedna z pěkných a motivačních věcí na Tmou pro mě je, že se těším, kam nás to zatáhne dál. Okamžik, kdy jsme po dlouhém pochodu byli nad ránem opět u Riviéry se stejnou šifrou v ruce, byl pro nás velmi depresivní. Bylo jasné, že do nějakých závratných dálek se už nedostaneme. Navíc k tomu připočtu hnusnou cestu mezi Pisárkami a Riviérou, kterou jsme od večera šli několikrát (někdy i naší chybou) a deprese je kompletní.

Nicméně následující výstup do Kohoutovic všechny chmury rozehnal a bylo z toho nakonec pěkné ráno Very Happy
Návrat nahoru
TichaVoda



Příspěvky: 19

Zaslal: st. listopad 07, 2012 18:09    Předmět:

Díky způsobu luštění první šifry (což patří do jiného vlákna) jsme měli obě řešení první šifry ještě před vyzvednutím dvojky. Jelikož jsme se tou dobou již nacházeli na Červeném kopci (poblíž ulice Kamenná :-) a většina týmu nevěřila, že na K. vrchu může být jez :-) vyzvedli jsme jenom Karkulku. Po vyluštění Karkulky mi bylo "jasné", že nelinearita na nás vykoukla hned po startu (btw: hned po přechodu lávky po východu z Riviery bylo divné, že některé týmy jdou do kopce kolmo k řece a některé podél řeky a všechny sebejistým krokem). Před vyluštěním Karkulky jsem zastával názor, že druhá šifra má stanoviště a) + b) - zvyky z předchozích ročníků jsou holt "železná košile" ;-) Při vyzvedávání Pexesa jsme byli zvědaví, jak si stojíme, a odpovědí bylo, že to nejde říct, že hra je složitá, ale že jsme dobří... :-) Tady už nelinearita byla skoro jistá... Jediné, co jsme řešili, byla podoba nelinearity - přicházelo v úvahu několik variant, z nichž motýlek vyplynul z důvodu potřebné naprosté rovnocennosti obou variant.

Zajímavým vodítkem byla také upřesnítka v kartě týmu, která umožnila určit počet stanovišť v obou větvích. Díky přesvědčení, že orgové nejsou hloupí a musí mít ošetřeno, aby upřesnítka seděla všem týmům, ale zase nemohou být jasnovidci, tudíž netuší, které ze dvou rovnocenných řešení jedničky který tým odhalí jako první a kam se tudíž vydá, bylo jasné, že obě větve musí mít stejný počet stanovišť a díky pomlčkám byl tento počet naprosto zřejmý. Bylo možné si všimnout, že upřesnítka v obou cyklech mohou odkazovat na stejné objekty a poslední upřesnítko se liší (vchod vers. 200 m od objektu).

Když na Riviéře dostáváme opět zadání jako na startu jen velmi letmo ověřujeme, že čáry kolem myšek mají stejný tvar, jako na startovacím zadání a vyrážíme na druhý okruh. Cestou diskutujeme o přípustnosti varianty rozdělení týmu hned na začátku a absolvování obou větví paralelně, stejně jako o výhodnosti tohoto řešení (protože šifry byly pěkné týmové a do řešení každý něčím přispěl, takže dělení by asi vedlo k prodloužení doby luštění) a odhadujeme, kolik týmů asi bylo tak dobrých, že paralelní postup zvolilo (jsme totiž přesvědčeni, že v pravidlech je obsažena přípustnost rozdělení a opětovného spojení týmů - "železná košile" podruhé, protože v minulých letech se takto běžně chodilo pro 2a) + 2b) - než píšu pročetl jsem pravidla a toto ustanovení tam k mému překvapení není...)

Samozřejmě nás taky napadla možnost vypustit průchod druhou větví a 200 m východně :-))) si vyzvednout další šifru, ale jelikož jsme si vzpomněli, že dle pravidel je potřeba projít "všemi" stanovišti, a taky si chceme užít pěkných nepříliš těžkých (jak v tu chvíli předpokládáme) šifer, tak tuto variantu zavrhujeme.

Zlatý hřeb přichází při naši druhé návštěvě Antroposu. Osobně jsem si nebyl příliš jistý, že jsme v mapě zvolili stejný "rozcestníček na zelené" jako orgové a že tedy při hustotě stanovišť klidně můžeme být těsně vedle... Proto při vyzvedávání šifry zdůrazňujeme, že jsme zde již podruhé. Odpovědí je nám "to nekomentujte" a dostáváme zadání. Jelikož se orgové opět ptají na název týmu, chápeme, že mají přehled, kdo je tady poprvé a kdo podruhé, a že tedy mohou vydávat dvě různé varianty zadání, byť na první pohled stejné. Proto tentokrát pečlivě zkoumáme, zda je šifra stejná, jako při předchozím průchodu. Když zjistíme, že ano, přichází "deja vu" a jediné, co zkoumáme, je abychom Rivieru obešli z té správné strany...

Od osoby ve službě (vrátný z výstaviště) dostáváme podstatnou informaci, že žádné povolení vstupu hráčů TMOU na Výstaviště vyjednáno není, tudíž se začínáme smiřovat s faktem, že jsme naletěli... Útěchou nám je, že zdaleka nejsme sami a že dle triček či vlajek zde rozpoznáváme i velmi slavné týmy, kterým se již podařilo TMOU dokonce vyhrát... :-) 09 + 06 ;-) Taky nám mohlo dojít dřív, že Riviera je příliš rozsáhlý objekt na to, aby 200 m východně určovalo jakékoliv místo s přesností 5 m (jak je v pravidlech)...

Po Márově spásném nápadu luštíme během pěti minut... Přesto celkový čas, který jsme díky víře v "deja vu" ztratili, se počítá na hodiny...

Vyrážíme a v duchu tradice hry TMOU považujeme dosavadní úsek hry za povedené "startovní stanoviště", tentokrát jen trochu rozsáhlejší :-)

Za sebe bych chtěl velmi ocenit volbu upřesnítka umístění šifry na "Ml. hora", protože bez správného upřesnítka se dá šifra považovat za nedohledatelnou, a taky se k ní dá dojít podstatně lepší cestou, než z vrcholu Ml. hory - takže i prověření schopnosti práce s mapou...

(psáno sice formou příběhu, ale z důvodu ilustrace myšlenkových pochodů ohledně nelinearity :-)

Petr
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina