Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 8. - 2006 -> šifra č. 13
Autor Zpráva
Zabedněnci



Příspěvky: 5

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 09:02    Předmět: šifra č. 13

Šlo by poněkud blíže specifikovat řešení šifry číslo 13??? resp. jednotlivé topografické značky odpovídající obrazům? To, že jde o mapu jsme objevili ihned a i vyhledali (snad správně) většinu značek, ale třeba jednoruký medvěd lezoucí na strom, to bylo nad naše síly. Správné řešení někdo z nás dokonce i navrhnul, sice ne ve stovkách metrů, ale v km, ale právě vzhledem k nejasnosti některých značek to bylo naprd.
Ozzy
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 10:30    Předmět:

Skusim nakolko si pamatam nase riesenie:

5. strom co ma polovicu bielu a polovicu ciernu
9. je pramen (co vyzera ako spermia) s chvostikom dolava
10. je taka polovica cyklistu na cyklistickom chodniku Wink
12. je naozaj rho, tusim je to zastavka
13. je parkovisko
15. je pomnik
17. je poloha stanovista kde ste zobrali zadanie
25. je bezkarska trasa
29. je kon
30. je letisko
zvysne sice zhruba pamatam ako vyzerali ale neviem dobre popisat z hlavy a bez mapy Wink

klucove boli asi 5, 9, 13, 15 a 17, z toho a trochy citu pre geometriu uz slo urcit kde to je a ako sa prevadza cislo obrazu na vzdialenost
Návrat nahoru
Zabedněnci



Příspěvky: 5

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 16:13    Předmět:

Nejdřív doplním, co jsme si mysleli my jinak nebo "navíc".
4. Rozhledna nebo přístřešek.
6. (Jednoruký medvěd lezoucí na strom) ??
8. Restaurace
9. K tomu jsme taky došli, akorát se mi to zdálo málo vulgární Smile
14. Turistické směrníky.
15. Věžovitá stavba
17. "Úderný název" jsme dekódovali jako kladiva - důl

Jinak šifru bych hodnotil jako příliš "těžkou", ale stačilo málo, aby byla "dobrá". Třeba o kousek jasnější zadání obrazů nebo větší logická souvislost mezi číslem obrazu (a počtem obrazů) a vzdáleností. Takhle tam těch nejasností a možností bylo trochu moc.

Vojta
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 16:27    Předmět:

No najdolezitejsie bolo spravne pochopit 17ku, kym nam ta nedosla tak to bolo o triedu vacsie utrpenie Very Happy
S jednym pevnym bodom to uz islo o dost lahsie, obzvlast ked uz vtedy som zacinal mat predstavu ze ako to rozumne spravit bez neho. Pomaly uz zacinam mat prax v rysovani na euroobal Very Happy Asi by sme to dali aj bez toho pevneho bodu (skor ci neskor by som zacal skusat a overovat koty a vyslo by to), ale nastastie nebolo treba Wink

k 15ke: Mikulas ma velky okruhly klobuk, nie? Pomnik sa nan podoba viac ako vezovita stavba. (Fakt uz nepamatam ako to vyslo naozaj a nemam doma tu spravnu mapu, takze sa mozem lisit od autorskeho riesenia Wink)

--
misof
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 33

Zaslal: ne. listopad 05, 2006 18:53    Předmět:

Nebylo třeba dekodovat všechny značky, nám třeba dost pomohly ty, co se v okolí vyskytovaly jen jednou - např. letiště (č.30) či koňská hlava (č.29). Podstatné ale byly vzdálenosti (čísla jednotlivých "obrazů") - číslo plus mínus udávalo vzdálenost "obrazu" vzdušnou čarou od polohy hledaného stanoviště (mám dojem, že ve stovkách metrů - tj. např. letiště (30)=3km). Z konkrétních mapových značek:

4. most (?)
5. černobílý strom
6. orgova halucinace :o)
8. restaurace
9. pramen
10. jedna ze značek cyklocesty
12. zastávka
13. parkoviště
14. rozcestník
15. nevím, možná pomník
17. tehdy a tam :o)
25. běžecká trasa, či tak něco
29. jezdecká farma
30. letiště
...plus mínus...
Btw, zrovna tahle šifra mi přišla mimořádně hezká.

Fosa
Návrat nahoru
Zabedněnci



Příspěvky: 5

Zaslal: po. listopad 06, 2006 08:04    Předmět:

Jo, souhlasim. Mně taky šifra přišla pěkná, možná jedna z nejlepších. To "tady a teď" nás mělo trknout (teda mě to napadlo, bohužel až doma) a pak už by to bylo jednodušší. Potíž byla v tom, že jasný nám přišly ty značky, kterejch je na mapě hromada jako parkoviště, zastávka apod.
Ozzy
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 06, 2006 12:42    Předmět:

Albert Stallone napsal:
Btw, zrovna tahle šifra mi přišla mimořádně hezká.


Mně osobně zase připadla mimořádně nelogická. Možná je to trošku tím, že Albertu Stallone přinesla vítězství a nám konec vidin dojití do cíle a pěkného druhého místa.

Plus: Prvních zhruba patnáct týmů, co tam přišly, mohlo vyhrát (kdyby dostali správný nápad a rychle jej realizovali). To přináší velké poučení pro příště: Když má vedoucí tým (Prahory nevyjímaje) třeba i tříhodinový náskok, ještě má smysl snažit se na 100%, protože dokud není vítěze, může jím být kdokoli. Zároveň hra najednou začala být napínavá a vítěz nejsitý. Konečně nějaká změna proti posledním dvěma Tmou a dvěma Bednám. Když jsme přišli a viděli, že první Prahory, které jsme už, pokud by hra pokračovala podobnými šiframi jako dosud, nemohli z průběžného druhého místa dostihnout, ještě řeší, nabrali jsme novou energii z toho, že ještě můžeme i vyhrát. (Předpokládám, že podobné probíhalo v dalších týmech.)

Mínus: Jediná šifra rozhoduje o všem -- stačí se podívat na statistiku úloh, úspěšnost zřídkakdy klesá pod 90%, jen třináctka má třináct procent. Navíc já osobně mám pocit, že po sérii šifer, kde správný nápad přišel v první minutě nebo (v několika těžších případech) do deseti minut, je to jakési nevyvážené.

Konkrétně k šifře:
Líbí se mi neobvyklé popisy mapových značek. Bohužel zbytečně příliš napovídané posledním odstavcem.
Nelíbí se mi všechno ostatní -- naprosto nelogické, ničím nepodpořené kroky --
1.) Naprosto nic nenavádí na kružnice. Nechci, aby ke všemu existovala vodítka, ale ty kružnice tak jsou jednou možností z mnoha, které vypadají stejně dobře, navíc si myslím, že jsme měli (dle mého názoru) několik hezčích postupů, které řešením šifry nebyly.
2.) Čísla = vzdálenosti? Naprosto nelogické -- proč se mluví o výstavě a čísla silně navádějí na POŘADÍ obrazů na výstavě, když se čísla použijí jako vzdálenosti? Nejsem naivní, čísla jsou prostě informace, která se dá využít mnoha způsoby a nemusí to souviset s povídáním v zadání, ale proč, prosím, nemohla být některá čísla stejná -- stačilo dát čísla jako cenu obrazů v Eurech (nebo cokoli, kde mohla být čísla stejná) -- já jsem pořád při řešení věřil, že to, že čísla nesmí být stejná, vylučuje možnosti použití, kde by mohla být stejná -- tohle je přece logické
3.) Nikde není řečeno (ani naznačeno), že jednotka vzdálenosti je 100 metrů. Zpětné inženýrství doporučované orgy, kteří znají řešení, nepovažuji za korektní autorské řešení -- kdo už zná řešení, vždycky přemýšlí jinak než hráči, kteří řešení neznají. Když jsme přemýšleli o jednotce vzdálenosti, nemohli jsme najít uspokojivě malé číslo tak, abychom nějak propojili rozhlednu (vysvětluji níže) s letištěm.
4.) Teď to (z mého pohledu) nejhorší: Michal zhruba po hodině až dvou neúspěšného řešení oznámil týmu nový nápad na průsečíky kružnic -- trefil se do správného postupu. Nápad byl ostatními (asi hlavně mojí vinou) zamítnut z důvodů 1.), 2.), 3.) a že bychom museli skoušet rýsovat kružnice z mnoha stejných značek, to je strašně pracné a není úplně jasné, s jakou přesností rýsovat, některé značky jsou dost velké na to, aby rýsování bylo nepřesné. Některých značek byly v okolí desítky, tak kterou si vybrat? Odpovídám si sám, že letiště bylo jen jedno, ale tam jsem nebyli 100% přesvědčení, že odlet = letiště, to klidně mohl být i skokanský můstek (a nejsme sami, koho to napadlo; skokanský můstek v mapě není, ale my jsme zároveň parcovali s vysvětlivkami, protože z nich se dají získat názvy značek a brát jistá písmena -- na "pořadí písmene" také mnohem lépe sedí "pořadí obrazu" než na vzdálenosti). Navíc kružnice 400 metrů ze dvou nejbližších rozhleden (za špulku bez nití považujeme rozhlednu) Babí lom a Alexandrovy nedosáhne do potřebné oblasti.

Snažil jsem se popsat, proč se mi šifra nelíbí a proč jsme ji nevyřešili. Měli jsme hodně dobrých nápadů a ten vedoucí k řešení jsme zamítli jako nelogický, nejasný a vůbec "šifrovacím citem škaredý".
Přiznávám, že jsem zaujatý. Neupírám nikomu, že se mu šifra líbila. Mně ne. Nápad na popis značek jako abstraktní obrazy ano.

Vítek
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 19

Zaslal: po. listopad 06, 2006 14:42    Předmět:

A co byl ten jednoruký medvěd?

(Původně jsme mysleli, že se jedná o odkazy na předešlé šifry, dvakrát kůň mohl odkazovat na šachy, mikulášská čepice taky (prohlédněte si značku střelce na šifře použitou), P a ró cyrilici na jedničce, a tak jsem usoudil, že jednoruký medvěd je nějaký technický termín, asi jako náhodná procházka. Prostě medvěd jeze na strom, ale protože má jen jednu ruku, nemůže se držet a tak periodicky padá a graf výšky medvěda v závislosti na čase by pak mohl vypadat úplně jako šifra 8. Není to geniální? Došlo to tak daleko, že jsem byl přesvědčen, že už jsem o teorii jednorukého medvěda někde slyšel, nejlépe na nějaké přednášce o kvantové mechanice...)

K předchozímu komentáři - skutečně v té šifře bylo hodně zavádějících věcí. Například není jasné, proč bylo explicitně zmíněno číslo 30 jako počet obrazů. Nebo ta čísla 85/3 a 80-7324-031-9. No, protože jsme začali luštit vlastně až po SMS ukončující hru a odhodlání nám vydrželo tak 10 minut, těžko soudit obtížnost. Něco mi ale říká, že tohle byla klasická zákysovka.
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: po. listopad 06, 2006 14:54    Předmět:

Ahoj Krtci,

Rovnako ako ste vy zaujati, kedze ste tu sifru nedali, ja som zaujaty, kedze som ju dal. Takze si skusim odpustit emocie a hadat sa "je pekna -- nie je pekna", len podotknem par veci co mi pripadaju objektivne Very Happy

Proudoví krtci napsal:
Mínus: Jediná šifra rozhoduje o všem -- stačí se podívat na statistiku úloh, úspěšnost zřídkakdy klesá pod 90%, jen třináctka má třináct procent. Navíc já osobně mám pocit, že po sérii šifer, kde správný nápad přišel v první minutě nebo (v několika těžších případech) do deseti minut, je to jakési nevyvážené.

So far so good, pod toto sa podpisem aj ja. Obtiaznost sifier akosi nesadla, medzi 13kou a zvyskom bol znacny rozdiel. Druha pekna sifra (sudoku) sa dala za cenu straty casu obehat, to je bohuzial ekvivalent terennej napovedy z inych hier, ktory sifru robi lahsou. (Cital som napriklad nejaku reakciu timu, ktory sa rozdelil, rozisiel na 5 miest a nahodou trafil to spravne.)

Proudoví krtci napsal:
Konkrétně k šifře:
Líbí se mi neobvyklé popisy mapových značek. Bohužel zbytečně příliš napovídané posledním odstavcem.

Suhlas. Mapove znacky som v tom videl skor, ako som pozrel na koniec. Ked som priniesol sifru k timu, dal som im len skontrolovat, ci nam ISBN sedi.

Proudoví krtci napsal:

Nelíbí se mi všechno ostatní -- naprosto nelogické, ničím nepodpořené kroky --
1.) Naprosto nic nenavádí na kružnice. Nechci, aby ke všemu existovala vodítka, ale ty kružnice tak jsou jednou možností z mnoha, které vypadají stejně dobře, navíc si myslím, že jsme měli (dle mého názoru) několik hezčích postupů, které řešením šifry nebyly.

Toto je to, kde nesuhlasim a preco vlastne reagujem.

Mas mapove znacky a polohu miesta, kde si teraz. Chces polohu miesta, kam dalej ist. Este si nepouzil tie cisla. Cisla musia v nejakom zmysle udavat, ako zo znaciek urcit miesto. Vzdialenosti su rozhodne jednou z logickych moznosti, ako to miesto urcit.

Riesenie nema nic spolocne so slovom KRUZNICA.
Kreslenie kruznic v tomto pripade nie je RIESENIE, ale len JEDNA MOZNA METODA, ako ulohu riesit, a to aj bez toho, aby si pochopil, ze jedno z popisovanych miest je to, kde prave stojis.

Proudoví krtci napsal:

3.) Nikde není řečeno (ani naznačeno), že jednotka vzdálenosti je 100 metrů.

Moje povodne riesenie (to s tym kreslenim kruznic, co som tu uz spominal) tuto informaciu nepotrebuje, zistil by som to az po najdeni vysledneho bodu. Ergo nebola to potrebna informacia.

Proudoví krtci napsal:

4.) Teď to (z mého pohledu) nejhorší: Michal zhruba po hodině až dvou neúspěšného řešení oznámil týmu nový nápad na průsečíky kružnic -- trefil se do správného postupu.

Nezda sa mi len z tohoto prispevku jasne, kreslenie akych kruznic myslel. Trafil sa mozno na +- spravnu myslienku, ale asi nie na spravny postup. Tipovanie spravneho polomeru naozaj nie je to, co som mal na mysli.

Proudoví krtci napsal:

Nápad byl ostatními (asi hlavně mojí vinou) zamítnut z důvodů 1.), 2.), 3.) a že bychom museli skoušet rýsovat kružnice z mnoha stejných značek, to je strašně pracné a není úplně jasné, s jakou přesností rýsovat, některé značky jsou dost velké na to, aby rýsování bylo nepřesné.

Toto len naznacuje, ze naozaj ste mali na mysli ine kruznice ako ja Very Happy

Skusim vysvetlit. Moje kruznice nemaju stred na znackach. Zober si dve znacky, ktore vyzeraju nadejne (dobre sedia na popis, a su do par km od miesta, kde si). Takychto par bolo, napriklad dobra spermia. Oznacme ich body A a B. Ak vies, ze prva ma cislo 15 a druha 17, tak chces mnozinu bodov X, pre ktore plati |AX|:|BX|=15:17. Toto je kruznica a da sa zostrojit.

Ale opaet zdoraznujem, ze toto je moja metoda, ako sa vysporiadat s tym, ze nemam ziaden pevny bod a nechce sa mi hadat a skusat, kde by to mohlo byt. Nie je to jediny mozny postup, ako sa dostat k rieseniu, a samotne riesenie "diela su vhodne znacky v mape, cisla su relativne vzdialenosti" mi pride dostatocne jednoduche a elegantne.

--
misof
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 06, 2006 14:55    Předmět:

Předpokládám, že už nemáš zájem luštit šifru, takže odpovídám:

TJ Balvan Praha napsal:
A co byl ten jednoruký medvěd?


Značka nádraží. V šifře je upozorněno na to, že autorka obrazu byla ve značně nepříčetném stavu => musíš použít opravdu velkou fantazii (my ji zde neměli).

TJ Balvan Praha napsal:
Například není jasné, proč bylo explicitně zmíněno číslo 30 jako počet obrazů. Nebo ta čísla 85/3 a 80-7324-031-9.


Mně taky není jasné, proč orgové uvádějí celkový počet obrazů. Dokonce tvrdím že v této šifře by vůbec neměl být (pokud se tedy čísla používají ne jako pořadí ale jako vzdálenosti).
Ostatní věci napovídají mapu -- Vojenský katastrální úřad, Klub českých turistů, mapa KČT 85, třetí vydání, 80-7324-031-9 je ISBN právě té mapy, Harmanec souvisí s papírem, atd.

Vítek
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 06, 2006 15:17    Předmět:

Díky Mišofovi za odpověď.

Doufám, že orgové rozepíšou řešení prokazatelně nejzapeklitější šifry na víc než tři řádky. Například doteď nevím, jestli cívka = rozhledna, jak jsme si mysleli.

Stále nejsem přesvědčený, že je řešení tak jednoduché a elegnatní. Cituji větu z autorského řešení:

citace:
Jen jedno místo v blízkém okolí má příslušnou vzdálenost od všech zmíněných značek - kóta 299,5 m.n.m.


Spojení slov "zmíněné značky" vypadá, jakoby šifra označovala přímo konkrétní mapové značky -- ale ona pouze říká, jak vypadají. Například odpovídající prameny jsme blízko stanoviště 13 našli dva. Pokud je kůň bez těla hospoda nebo restaurace, těch je kolem habaděj, pokud je cívka rozhledna, jsou tu dvě a dost daleko, pokud je Péčko parkoviště, je jich kolem několik, a tak dále.
Uznávám, že místo "tady a teď" je jistě jediné a jednoznačné.
U letiště jsme si nebyli jistí, jestli je to ono a za mědvěda lezoucího na strom jsme považovali zákaz vjezdu z vysvětlivek, kterého jsme na mapě blízko nenašli.

Uznávám, že stačilo znát a být si na 100% jistý jen několika značkami, kterých není na mapě kolem mnoho.

Teprve po napsání svého příspěvku do této diskuse jsem četl reportáž Prahor -- Martina píše, že by bylo lepší mít čísla ne jako čísla obrazů, ale například jako jejich cena v korunách. Dodávám, že se ceny mnohem více blíží vzdálenosti v metrech a nemá to jisté vlastnosti, které vzdálenosti v metrech nemusí mít (nemožnost opakování čísla).

Testy šifer se dělají proto, aby se mj. doladily -- nechápu, jak mohla třináctka projít testem takhle, když se v této diskusi a případně v reportážích najde několik nápadů, jak postup udělat logičtější, případně co působilo velké problémy.

Vítek
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 19

Zaslal: po. listopad 06, 2006 15:22    Předmět:

Proudoví krtci napsal:
Doufám, že orgové rozepíšou řešení prokazatelně nejzapeklitější šifry na víc než tři řádky. Například doteď nevím, jestli cívka = rozhledna, jak jsme si mysleli.


Přijde mi to tak, že cívka = most.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. listopad 06, 2006 16:16    Předmět:

Proudoví krtci napsal:
Albert Stallone napsal:
Btw, zrovna tahle šifra mi přišla mimořádně hezká.

Mně osobně zase připadla mimořádně nelogická. Možná je to trošku tím, že Albertu Stallone přinesla vítězství a nám konec vidin dojití do cíle a pěkného druhého místa.
....
4.) Teď to (z mého pohledu) nejhorší: Michal zhruba po hodině až dvou neúspěšného řešení oznámil týmu nový nápad na průsečíky kružnic -- trefil se do správného postupu. Nápad byl ostatními (asi hlavně mojí vinou) zamítnut z důvodů 1.), 2.), 3.) a že bychom museli skoušet
....
Vítek

Mam na sifru velmi podobny nahled jako Krtci, zejmena ale chcu sdelit ze stejne tak i my (a zajimalo by me kdo jeste) jsme meli (a pomerne velmi rychle, urcite do hodiny) ten spravny napad, ale rovnez jsme ho zamitli jako nelogicky/neproveditelny.
Jestli jsem spravne pochopil zapisek Prahor byli na tom podobne.

To velmi durazne indikuje fakt ze sifra byla krajne nestastna. Zamerne nerikam blba, viz. jina diskuze, protoze toto je spise ex-post indikace, takze si momentalne netroufam posuzovat jestli byla sifra zachytitelna apriori. Velmi by me zajimaly reakce testeru.

Pokud signifikantni pocet tymu napadne spravne reseni, ale neaplikuji je pro neproveditelnost nebo nelogicnost, je jednoznacne problem v sifre, a to byl pripad letosni trinactky.

Manec
Návrat nahoru
Prahory



Příspěvky: 41

Zaslal: po. listopad 06, 2006 16:44    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Mam na sifru velmi podobny nahled jako Krtci, zejmena ale chcu sdelit ze stejne tak i my (a zajimalo by me kdo jeste) jsme meli (a pomerne velmi rychle, urcite do hodiny) ten spravny napad, ale rovnez jsme ho zamitli jako nelogicky/neproveditelny.
Jestli jsem spravne pochopil zapisek Prahor byli na tom podobne.
...

Mně se ta šifra sice extra nelíbila, rozhodně šla vylepšit, ale tohle byla naše (moje) chyba. Správnou myšlenku jsme nezamítli, jen nám z ní prostě nic nevyšlo. Nedotáhli jsme ji, použila jsem jiná měřítka než vzorových 100m. Jasně, taky jsem pochybovala o tom, že se vůbec dá něco zjistit z nevímkolika kružnic kolem nevímkolika kandidátů na cívku, ale kdybychom trefili měřítko, nebyl by to problém. Mišofovu poznámku o poměrech vzdáleností chápu, ale to už by si člověk musel být opravdu jistý tím, že jde správným směrem. Většinu času jsme se věnovali úplně jiným cestám (třicetinám plochy - azimutovým sektorům).
Návrat nahoru
Radek Pelánek
Organizátor


Příspěvky: 44

Zaslal: po. listopad 06, 2006 17:12    Předmět: trinacka

Nehodlam trinacku nijak moc vysvetlovat ani obhajovat; natoz pak prozrazovat informace o priprave ze zakulisi Smile

Spis myslenka k zamysleni (nejsem si sam jist, jestli je dobra Smile) ... Neni to, ze se vam ta sifra nelibi trochu tim, ze je zamerena na jiny typ mysleni nez na jaky jste (vy=namakane, zkusene tymy) zvykli? Ze na ni selhavaji klasicke postupy a principy, ktere ovladate? Proc se vam nelibi princip reseni "odhadnu, co by mohlo byt resenim a pak overim, ze to opravdu sedi"? (To je neco uplne jineho nez haluzeni.)

Docela by me zajimalo, jak by si na teto sifre vedly tymy z druhe pulky startovniho pole...

Radek

PS Jen jedna poznamka k uvedenym vytkam - to, ze cisla udavaji mimo jine poradi mi prijde uplne v poradku: reseni je nejspis jedinym vyznacnym bodem v okoli, od ktereho se uvedene mapove znacky vyskytuji v danem poradi (ale uznavam, ze toto nevede k deterministickemu zpusobu reseni ...).
Návrat nahoru
ustredni topeni



Příspěvky: 25

Zaslal: po. listopad 06, 2006 17:38    Předmět: jeste 13

Prisli jsme na 13 tesne po 12h (vicemene kvuli blbym chybam a smule na zacatku jsme nestihali) ale chteli jsme si dojit alespon po limitu. Vsechny zakladni napady prisly behem 15 minut krome klicoveho 30 = 3km. Nasledoval odchod do hospody a okamzita ztrata motivace. Teplo je svina Smile. Rano po nechtenem shlednuti mista 14 to bylo na 5 minut. Bez nej nevim nevim.

Sifra mela podle me blizko k dokonalosti typu lonske 11. Chybely prave treba ty ceny obrazu ci nejaky slozitejsi hint na 100m. A hlavne odstranit zavadejici detaily jako celkovy pocet 30. U sifry kde je tolik moznosti povazuji za dost nefer aby tam byly chytaky (trojske kone), chvili jsme napriklad hledali reseni v chybejicich clenech rady 1-30. Hint o "zpetnem inzenyrstvi" ve slovniku byl celkem zbytecny, v obecne rovine je to na sifrovackach jeden ze standardnich postupu. Kdyby se objevil primo na textu 13, bylo by to zase jine kakao.
Jenze pak by to asi bylo moc lehky...tak nevim. Tezka, krasna a pritom spravedliva sifra je fakt UMENI a holt se nepovede kazdy den(noc).

I tak hodnotim 13 nejvyse z cele hry. K cemuz si neodpustim ze lonska 11 byla lepsi a s ni i cele TMOU7. Ono se taky nejde porad zlepsovat, ze. Sad
Diky orgum za tmou 8 jake bylo. Vcetne pocasi Smile.
Jirka (UT)
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. listopad 06, 2006 17:44    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Mam na sifru velmi podobny nahled jako Krtci, zejmena ale chcu sdelit ze stejne tak i my (a zajimalo by me kdo jeste) jsme meli (a pomerne velmi rychle, urcite do hodiny) ten spravny napad, ale rovnez jsme ho zamitli jako nelogicky/neproveditelny.
Jestli jsem spravne pochopil zapisek Prahor byli na tom podobne.

To velmi durazne indikuje fakt ze sifra byla krajne nestastna. Zamerne nerikam blba, viz. jina diskuze, protoze toto je spise ex-post indikace, takze si momentalne netroufam posuzovat jestli byla sifra zachytitelna apriori. Velmi by me zajimaly reakce testeru.


Nevim, no. Mne je ted dost lito, ze nemam k dispozici mapu a nemuzu si to prohlidnout se znalosti reseni, jak moc nam chybelo. Ale zatim si myslim, ze to proste byla nase chyba, ze letos jsme mohli obhajit a proste jsme si to projeli sami chybnym pristupem k reseni sifer. Proste nas tato varianta napadla (a to imho rozhodne driv nez do hodiny), nenapadlo nas, ze to jsou stovky metru (ze teda nikoli milimetry atp., ale dvoumilimetry), kdyz to nevychazelo, resili jsme to dost dlouho jinymi zpusoby, a kdyz ty take selhaly, k tomuto uz jsme se nevratili, abychom mu take venovali srovnatelne usili. Cili jednak nas to melo napadnout rovnou, ze je to padesatka mapa, a ne stovka, jednak, a to asi hlavne, jsme se k tomu meli vratit.

Podtrzeno, secteno, nemyslim, ze by byl hlavni problem v sifre. Jak uz jsem tu psal, po zverejneni reseni si nemyslim, ze volove jsou Orgove, myslim si, ze jsem vul ja.

Pavel
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 06, 2006 18:04    Předmět:

Před dvěma hodinami jsem mluvil se Svenem a po osvícení jeho komentáři mě napadlo přiměřeně rozumné odpíchnutí pro řešení:

1.) "tady a teď" je do očí bijící => interpretujeme jako "na Bóžině sedmnáctém obraze je kóta a při řešení šifry se použije přesně ta konkrétní kóta, na které je zadání třináctky". To jsme udělali. Bohužel až po zamítnutí správného postupu, když už jsme pracovali na něčem jiném.

2.) Pochopit, že "sedmnáct" může být vzdálenost od kóty (st. 13) ke stanovišti čtrnáct. Odůvodnění: pracujeme na mapě a tam hrají vzdálenosti důležitou roli.

3.) Zvolit jednotku 100 metrů. 17 * 100 metrů = 1700 metrů. Odůvodnění: 100 metrů je přijatelná vzdálenost, lze vyzkoušet i jiné násobky desíti, případně milimetry na mapě, ale 100 metrů by mělo být nejvhodnější vzhledem k očekávanému pokračování trasy hry.

4.) Sestrojit kružnici se středem v kótě st. 13 a poloměrem 1700 metrů. Odůvodnění: Hledáme místo příštího st., které bude v množině bodů vzdálených od st. 13 1700 metrů.

5.) Prohlédnout, jaké zajímavé body na této kružnici leží --- to by měla být jenom ta kóta st. 14 --- a ověřit, jestli z tohoto bodu lze dosáhnout v patřičných vzdálenostech na mapové značky, které odpovídají popisu obrazů.

Tento postup mi přijde jako zatím nejrozumnější (aspoň pro řešení naším týmem) a když lituji, že jsme jej neprovedli, tak vlastně přiznávám, že blbí jsme my a ne ta šifra.

Samozřejmě si nadále myslím, že v této diskusi popsané úpravy by šifře výrazně pomohly k vyšší kvalitě (bez ohledu na "náš způsob myšlení").

Vítek
Návrat nahoru
Prahory



Příspěvky: 41

Zaslal: út. listopad 07, 2006 08:52    Předmět: Re: trinacka

Radek Pelánek napsal:
Spis myslenka k zamysleni (nejsem si sam jist, jestli je dobra Smile) ... Neni to, ze se vam ta sifra nelibi trochu tim, ze je zamerena na jiny typ mysleni nez na jaky jste (vy=namakane, zkusene tymy) zvykli? Ze na ni selhavaji klasicke postupy a principy, ktere ovladate? Proc se vam nelibi princip reseni "odhadnu, co by mohlo byt resenim a pak overim, ze to opravdu sedi"? (To je neco uplne jineho nez haluzeni.)


Myslím, že nemáš ani trochu pravdu. Za prvé nikdy nemůžeme spolehlivě počítat s něčím jako jsou "klasické postupy a principy" - šifry jsou stále nové a klíčové je vždycky přijít na nějakou originální myšlenku a poprat se s novým úkolem. Ať už je to nápad posouvat krabice, nebo rozlišování Tic-Taců. Objektivně asi není důvod, proč by mělo jít zkušeným týmům ochutnávání lépe než jiným, a vidíš - šlo jim to. Jejich síla je často v tom, že jsou hodně všestranné. Uhodnout řešení a ověřit ho není nic nového. Nejednou nás v mapě zaujal název o stejném počtu písmen jako má zrovna naše šifra a minimálně jednou nás navedl na správné řešení. Správné řešení této šifry navíc nebylo nijak revoluční, naopak dost klasické - máme spoustu informací, které je potřeba využít, mapa je jasná, značky víceméně taky, ještě interpretovat ta čísla, přece tu nejsou jen pro srandu králíkům, že. Šifra nám k srdci nepřirostla proto, že mohla být čistší a hezčí (minimálně s Krtky se na tom myslím shodneme), a to i při zachování stejného principu řešení, který je mimochodem pěkný.
Martina
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. listopad 07, 2006 10:46    Předmět: Re: trinacka

Prahory napsal:

.... Ať už je to nápad posouvat krabice, nebo rozlišování Tic-Taců. Objektivně asi není důvod, proč by mělo jít zkušeným týmům ochutnávání lépe než jiným, a vidíš - šlo jim to. ....
Martina


Nevim teda jestli do zkusenych tymu uz pocitas jenom vas a Krtky, ale co jsem se tak dival do statistiky mel s tim problem i nejeden zkusenej (nebo rekneme znamejsi) tym. Takze zrovna tady bych zadne takove pravidlo (zkusenejsi lepe) nevidel, ba prave naopak - ochutnavacka byla podle me uplne stejna rozrazovaci haluz jako bloudeni na planyrce.

Rozhodne me to nenadchlo, ale why not, kdyz to tak orgove chcou.
Spis me zarazi ten (ne)pomer cena/vykon. Priprava teto ulohy prece musela zabrat strasnyho casu, a dalo se odhadnout ze tymy moc nenadchne..
To je bohuzel na TMOU dost casty jev, velke usili nebo velka cast financi je investovana do veci mozna efektnich, ale s pochybnym prinosem pro hru. Do teto skupiny mj. tradicne spadaji audionosice, i letos bych prinos CDcka videl jako nevyznamny, mohlo to byt na papire.
Na druhe strane ja samozrejme chapu i ocenuju snahu orgu delat hru pestrou, takze timto rozhodne nechcu zacinat naky flame..

Manec
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. listopad 07, 2006 11:00    Předmět: Re: trinacka

Radek Pelánek napsal:
Spis myslenka k zamysleni (nejsem si sam jist, jestli je dobra Smile) ... Neni to, ze se vam ta sifra nelibi trochu tim, ze je zamerena na jiny typ mysleni nez na jaky jste (vy=namakane, zkusene tymy) zvykli? Ze na ni selhavaji klasicke postupy a principy, ktere ovladate? Proc se vam nelibi princip reseni "odhadnu, co by mohlo byt resenim a pak overim, ze to opravdu sedi"? (To je neco uplne jineho nez haluzeni.)


Jinak ale souhlasim s Martinou (z Prahor) ze toto je v pripade 13ky uplne mimo. Obecne mas mozna pravdu (zkusenym tymum se nelibi netradicni ukoly), ale urcite to neni pripad 13ky.

Manec
Návrat nahoru
ambra team



Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 07, 2006 15:03    Předmět:

Souhlasím s Radkem - my jsme v neoficiálním pořadí někde kolem 66 místa, dostali jsem se na jedenáctku a padali únavou. Tmou se především bavíme a naprosto proto nechápu tým Jeníčci a všenegativního "Héru" - je ještě něco co tu nezkritizoval.....? Myslím, že v jeho případě je řešení jediné - příště se na to prostě vykašlat, není to hra pro něj, alespoň podle fóra...
Ale k té 13 - v týmu jsme měli kámošku, co nikdy na ničem podobným nebyla, 13 viděla poprvé s odstupem poctivého vyspání o víkendu - to je třeba podotknout, ale jen to přečetla, věděla, co hledat. Že půjde o mapu a následně mapové značky poznala ihned podle posledního odstavce a čísla mapy. A že to chce ta místa seřadit podle čísel obrazů a zkusit možné vzdálenosti kolem jí trvalo chvilku. Neříkám, že bysme to dali v 11 ráno - to se nám už nechtělo ani posouvat kostičkama, ale ten jiný pohled asi fakt není někdy na škodu. Idea
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: út. listopad 07, 2006 15:21    Předmět:

ambra team napsal:
Souhlasím s Radkem - my jsme v neoficiálním pořadí někde kolem 66 místa, dostali jsem se na jedenáctku a padali únavou. Tmou se především bavíme a naprosto proto nechápu tým Jeníčci a všenegativního "Héru" - je ještě něco co tu nezkritizoval.....? Myslím, že v jeho případě je řešení jediné - příště se na to prostě vykašlat, není to hra pro něj, alespoň podle fóra...
Ale k té 13 - v týmu jsme měli kámošku, co nikdy na ničem podobným nebyla, 13 viděla poprvé s odstupem poctivého vyspání o víkendu - to je třeba podotknout, ale jen to přečetla, věděla, co hledat. Že půjde o mapu a následně mapové značky poznala ihned podle posledního odstavce a čísla mapy. A že to chce ta místa seřadit podle čísel obrazů a zkusit možné vzdálenosti kolem jí trvalo chvilku. Neříkám, že bysme to dali v 11 ráno - to se nám už nechtělo ani posouvat kostičkama, ale ten jiný pohled asi fakt není někdy na škodu. Idea


Taky souhlasím s Radkem. Postupně sepíšu ucelenou reportáž a už teď upozorňuju, že pro pořadatele z více důvodů moc lichotivě nevyzní. Třináctou šifru nicméně považuji za skvělou, nápaditou, originální a elegantní, takže se tímto otevřeně stavím za organizátory, byť vím, že proti přesile. Argumentace Radka Pelánka přesně vystihuje můj názor.
SvPZ.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: st. listopad 08, 2006 00:58    Předmět:

ambra team napsal:
tým Jeníčci a všenegativního "Héru" - je ještě něco co tu nezkritizoval.....?

Ha, ze by nas stridala nova generace usilujici o Slovnikovy odkaz pod P? Wink

Izmi
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: st. listopad 08, 2006 01:36    Předmět:

FIMAN++ napsal:
ambra team napsal:
tým Jeníčci a všenegativního "Héru" - je ještě něco co tu nezkritizoval.....?

Ha, ze by nas stridala nova generace usilujici o Slovnikovy odkaz pod P? Wink

Izmi


My to máme pojištěné, heč.
Návrat nahoru
Tupouni



Příspěvky: 5

Zaslal: st. listopad 08, 2006 12:12    Předmět: Re: trinacka

FIMAN++ napsal:
Nevim teda jestli do zkusenych tymu uz pocitas jenom vas a Krtky, ale co jsem se tak dival do statistiky mel s tim problem i nejeden zkusenej (nebo rekneme znamejsi) tym. Takze zrovna tady bych zadne takove pravidlo (zkusenejsi lepe) nevidel, ba prave naopak - ochutnavacka byla podle me uplne stejna rozrazovaci haluz jako bloudeni na planyrce.

Rozhodne me to nenadchlo, ale why not, kdyz to tak orgove chcou.


No, třeba mne ten opruz vyloženě nadchnul. A kdybychom nebyli líní, mohli jsme to mít tak o třičtvrtě hodiny dřív, než jsme to měli. I tak jsme to měli asi za hoďku a půl...
Návrat nahoru
Aplikovaní Hrošíci



Příspěvky: 9

Zaslal: st. listopad 08, 2006 14:01    Předmět: Sifra byla fajn

Zdar,

me se ta sifra taky dost libila. Na reseni jsem dosel doma sam za pul hodiny sekvenci pomerne logickych kroku. Ano, kdyz je clovek unavenej a promrzlej, je to jina kava, taky netvrdim, ze bych to v sobotu dal, kdybych dosel o stanoviste dal, ale ta sifra byla uplne v pohode udelatelna.

Jo, taky me matlo, ze je obrazu celkem 30. Jinak to ale podle me bylo v pohode.

S pozdravem,

Pavel
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 50

Zaslal: st. listopad 08, 2006 22:50    Předmět:

ambra team napsal:
naprosto proto nechápu tým Jeníčci a všenegativního "Héru" - je ještě něco co tu nezkritizoval.....? Myslím, že v jeho případě je řešení jediné - příště se na to prostě vykašlat, není to hra pro něj, alespoň podle fóra...

Prosil bych nemluvit o týmu, tak se musím hlásit, ale všechny příspěvky jsou mé a jsou taky podepsané. To je konstatování faktu, nikoliv kritika, že ve tvém příspěvku podpis chybí.

Neměl jsem úmysl kdeco zkritizovat, i když nevylučuji, že tak leckdo mohl leccos pochopit. Vytáhl jsem si všechny své příspěvky, abych zjistil, co by mohlo být považováno za kritiku, a buď to potvrdil nebo uvedl na pravou míru. Mělo by to sice být ve vlákně +/-, ale obviněn jsem byl holt tady.

Celkově se mi Tmou líbila, i když ne tolik jako loňská. Můj názor je, že dva poslední ročníky byly obsahově rozdílné jako oheň a voda. To není kritika ani jednoho z nich. Organizačně byla zvládnuta téměř perfektně, chybičky byly a budou vždy, uváděli je zde jiní.

Psal jsem "zdálo se mi, že je po nás požadováno příliš mnoho neběžných znalostí". To je konstatování pocitu, nikoliv kritika. Pokud chce jít Tmou tímto směrem k Exitu či Sendviči, její věc. Letos se mobilní připojení velice hodilo, příště ho bude mít 10x tolik týmů Very Happy . A zbytečně, hra bude zase jiná.

Dále jsem psal, že Tmou byla "lehká a pracná" a že poměr invenční a technické části řešení byl výrazně ve prospěch té technické. Toto své tvrzení jsem dokazoval na příkladech jednotlivých stanovišť (neuvedl jsem 14, které jsem si zkoušel až následně a platilo to na něm taky). To není kritika, to je konstatování faktu. V následném příspěvku to dokonce chválím, pokud tato varianta byla vybrána s ohledem na očekávané počasí. Za kritiku lze považovat zmínku o postavení orientačního běhu, ale i to bylo následně zmírněno tím, že v tom počasí to bylo spíš plus.

Nakonec jsem vyrobil anketu, zda je správné jít nakukovat na nedoluštěné stanoviště. Pokud to chceš považovat za kritiku všech týmů, které tento postup použily, můžeš. Já si chtěl ověřit, zda opravdu mám etiku postavenou jinak než jiní.

Pokud jsi kritiku viděl někde jinde, uvítám citáty, abych se naučil psát fakta a názory tak, aby nebyly vnímány jako "všenegativní".

Héra
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 50

Zaslal: pá. listopad 10, 2006 21:12    Předmět:

Teď jsem si přečetl reportáž Pralinek zvlášť - tak tomu teprve říkám kritika ! Obsahově či pocitově se se SvPZ v mnohém shodnu, ale on volí úplně jiná slova než já tady ve fóru.

Héra
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: pá. listopad 10, 2006 22:02    Předmět:

Jeníčci napsal:
Teď jsem si přečetl reportáž Pralinek zvlášť - tak tomu teprve říkám kritika ! Obsahově či pocitově se se SvPZ v mnohém shodnu, ale on volí úplně jiná slova než já tady ve fóru.

Héra


Silnější slova, ale slabší odezva. Confused

SvPZ
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: pá. listopad 10, 2006 22:25    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:
Silnější slova, ale slabší odezva. Confused


Moc Ti to trvalo, co si budem vykladat. Mezitim to tu uz asi vetsina prestala cist.
Návrat nahoru




Příspěvky: 16

Zaslal: so. listopad 11, 2006 21:21    Předmět:

Jeníčci napsal:
Teď jsem si přečetl reportáž Pralinek zvlášť - tak tomu teprve říkám kritika ! Obsahově či pocitově se se SvPZ v mnohém shodnu, ale on volí úplně jiná slova než já tady ve fóru.

Héra


Na druhou stranu, přátelé spoluelitní spolurecenzenti, přiznejme si, že jsou to v podstatě všechno hnidy. A že se za rok budeme zase všichni těšit jako malí jardové. A ten Bobíkův dvoukolák, to vážně není špatný nápad Smile

Na viděnou v roce 9,

Dalibor
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: ne. listopad 12, 2006 00:42    Předmět:

Fň napsal:

Na druhou stranu, přátelé spoluelitní spolurecenzenti, přiznejme si, že jsou to v podstatě všechno hnidy. A že se za rok budeme zase všichni těšit jako malí jardové. A ten Bobíkův dvoukolák, to vážně není špatný nápad Smile

Na viděnou v roce 9,

Dalibor


Přiznávám. Těším se už teď.

SvPZ
Návrat nahoru
Paradox



Příspěvky: 6

Zaslal: po. listopad 13, 2006 18:30    Předmět:

No, odkaz na mapu byl (IMO) zrejmy na prvni pohled az az. Mapove znacky se take daly vykoukat celkem rychle. Ale zbytek postupu reseni mi prisel dost nestastny. Podle meho nazoru (a prispevky v tomhle threadu me nepresvedcili o opaku) s proste nedalo delat nic jineho nez zkouset hafo postupu a doufat, ze "to vyjde". Navic ruzne naznaky (treba neumyslne) od spravneho postupu spis odrazovaly. Velke mnozstvi stejnych znacek na predni strane mapy, cisla jako poradi, odkaz na navstevu vystavy, ktery evokuje spis projiti se kolem obrazu, nez navstevu jakehosi vzdaleneho mista apod.
Nerikam, ze ta sifra nesla vylustit. Za delsi dobu (a za mensi zimy :) bychom se k reseni asi dopracovali. Mozna by stacila jen mala nahoda a zkusili bychom spravne reseni i driv. Ale i tak se mi moc nelibila. (Tedy hlavne realizaci, napad samotny byl hezky.)

Marble
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 40

Zaslal: pá. listopad 17, 2006 12:29    Předmět:

My jsme zadani vyzvedavali v dobe, kdy jsme nemeli sanci do 12h dojit.
Nedostali jsme se ani k tomu, ze se jedna o mapu.
Presto mi sifra prijde OK.

Obdobne protesty byly na Dnem s bitmapou kodovanou cisly ve dvojkove soustave ... princip mi byl jasny nez jsem se stihnul vzdalit od stanoviste, k reseni vedlo nekolik drobnych indicii ... presto spousta tymu zadala modifikaci sifry tak, aby na prvni pohled bylo jasne, ze se reseni nepodoba reseni jine sifry z jine sifrovacky.

Letiste, lyzar, (tady a ted?) byly tusim jednoznacne, mnoho dalsich (rozmnozovani) davalo jen velice malo jinych moznosti.
Po nalezeni "jednoznacnych" objektu na mape je jen potreba zjistit, co je spojuje. To ze je cislo obrazu potreba interpretovat je jasne.

Interpretovat jej jako poradi pismene/slova v odpovidajicim textu ... to by se sifra musela vyskytovat na Svickach.
Vzdalenosti a azimuty (nebo snad rozdily nadmorskych vysek?) jsou nejprirozenejsi interpretace.

Jak naznacil Misof, na meritku nezalezi, uvazuji-li vzdalenosti.
Azimuty byly mozna zajimavejsi ... stoupnu si do hledaneho bodu a rozhlizim se po vystave. Zadny bod ale danym azimutum neodpovida
(po volbe uhloveho meritka, predpokladame ze 0 je sever).

Osobne si myslim, ze tymy tuto sifru nevyresili predevsim kvuli mrazu a vycerpani po dlouhem pochodu.
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina