Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 13. - 2011 -> #2 - Zrcadlo a papír
Autor Zpráva
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: so. listopad 05, 2011 14:48    Předmět: #2 - Zrcadlo a papír

Diskuse k druhé šifře - zrcadlo a papír.
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: so. listopad 05, 2011 21:29    Předmět:

Podle mě geniální nápad (tu křivku přeci každý z nás zná) s provedením, kolem kterého bude jistě spousta diskuzí. Předpokládám dokonce, že předem očekávaných. Smile A nedivím se orgům, že do toho stejně šli! Ten nápad se prostě musel využít - i za cenu "technických potíží" a nutnost upřesnítka.

Přestože jsme tu zakysli na nějaké 3h, přestože jsme většinu té doby měli správný nápad a jen ho nedovedli realizovat a přestože nápověda přišla přesně ve chvíli, kdy jsme už v České hledali, na které straně je dům číslo 3, stanoviště se mi velmi líbilo - a vzhledem k našemu fatálně brzkému konci pro mě bylo vrcholem letošního ročníku. (asi se neshodnu ani s celým vlastním týmem)

I přes potíže a nářky, které jistě přijdou, jsem navíc přesvědčen, že to bylo i velmi pečlivě připravené a já jsem moc rád, když se takovéhle prvky do her zařazují. Podobně jako třeba u "blikátka" na Po škole - tehdy nám to padlo a dali jsme ho rychle, teď v Brně nás správná realizace myšlenky hodně zdržela, ale bez ohledu na náš výsledek se mi to v obou případech líbilo - je přeci pěkné, když je rychlost postupu ovlivněna i něčím jiným, než obvyklým čmáráním po papíře, ne?

Takže moc díky!
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: so. listopad 05, 2011 22:40    Předmět:

Tato šifra se nám moc líbila ( asi je to tím, že nápad přišel hned a dali jsme ji "na stojáka" ). Bez stříhání - jeden držel zrcadlo, druhý svítil zhruba ze zadaného směru a třetí obtáhl výsledek. Pěkná, hravá, efektní. Za mě - více takových.

Petr
Návrat nahoru
@



Příspěvky: 12

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 09:37    Předmět:

Tato šifra se nám moc nelíbila. Bylo jasné kam se zrcadly i vyřezávání, hledali jsme zrcadlové obrazy čar od různých směrů. Co jsme nedali, bylo svícení -- v zrcadle se přeci zrcadlí, do zrcadla se nesvítí.
Návrat nahoru
Koniec Sveta Prichádza!



Příspěvky: 12

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 10:54    Předmět:

No tak táto šifra teda príliš nevyšla. Nechcel by som byť v koži orgov, keď sa rozhodovalo, či rozposlať alebo nerozposlať záchranné sms správy.

Nás prvá správa samozrejme zastihla chvíľu po dolúštení, a všetci vieme, ako to poteší Smile ale aj tak si myslím, že nakoniec bolo pre hru lepšie ich rozposlať. Aspoň má Tmou ďalší historický moment, ktorým sa potom dá strašiť nových hráčov: "A v 13. ročníku to bolo dokonca také zabité, že už na druhom stanovišti musela byť dodatočná nápoveda!"

Kam patria zrkadlá bolo jasné okamžite, ktorý čiarkovaný útvar patrí ku ktorému zrkadlu po pár minútach tiež. Keďže je to šifra 2, muselo to byť niečo jednokrokové priamočiare. Teda treba buď kresliť a pozerať, alebo svietiť a pozerať. Tu sme boli po desiatich minútach, vylúštenie prišlo až po ďalších asi dvoch hodinách a presune proti trudnomyslnosti. Nápovedník+upresnítko jasne hovorili že sa nemáme báť čmárať, takže prvý pokus bol hlavne kresliť a pozerať -- zväčša traja ľuďia robili toto, dvaja skúšali rôznymi zdrojmi svetla rôzne svietiť a z rôznych uhlov na to pozerať. Keďže sa časom ukázalo, že čmáranie nikam nevedie a v pásiku nič nevidno, druhú hodinu sme už hlavne svietili a pozerali. A aj tak uvidenie správneho riešenia trvalo, prepytujem, jak lačnému srať. Nakoniec sme to tam uvideli, ale pocit po vylúštení nebola radosť, len úľava.

Čisto pre zaujímavosť, testoval túto šifru niekto v noci v teréne?

--
mišof


Naposledy upravil Koniec Sveta Prichádza! dne ne. listopad 06, 2011 10:56, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 10:54    Předmět:

Šifře bych vytkl pouze dvě věci: zařazení coby 2 a nápovědy (jak ředkvičková tak první SMS byly zavádějící). Obojí spolu souvisí, a tudíž by se zařazením později i obojí vyřešilo.

Dali jsme ji - v porovnání s věštinou startovního pole - relativně hladce asi hlavně díky tomu, že při čtení kaustik nemají z pěti lidí nejméně tři co dělat, tudíž jsme to zkoušeli postupně a v podstatě nezávisle v 1-2členných skupinkách, které to dělaly každá po svém a neodrazovaly je neúspěchy ostatních (zbytek tam po vzoru ředkviček zkoušel vždy něco geometricky čmárat). Až třetí skupinka měla dost vůle a představivosti, aby něco přečetla. Kdyby správný postup zavrhl coby nic nedávající celý tým, bylo by to krušné.
Návrat nahoru
DoubleSix



Příspěvky: 13

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 11:39    Předmět:

Líbila. Moc. Obzvlášť ten aha efekt, kdy si uvědomíte, jak dlouho už koukáte na ... řešení přeci. Byli jsme blízko dovodit písmenka ze symetrií dle typu zrcadel. Líbilo použití 3.
za tým Waxí
Návrat nahoru
La Kukarača



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 22:11    Předmět:

Dvojka byl úlet: správný postup jsme na začátku testovali, ale po zjištění, že ty světelné odrazy můžou mít prakticky libovolný tvar v závislosti na přesnosti prostřižení a síle použité k umístění zrcadla, jsme se následující tři hodiny věnovali konstruování různých variant dopadajících a odražených paprsků, nadějně vypadala hlavně hypotéza se semaforovou abecedou (to nám dost pomohlo na následujícím stanovišti). Po obdržení první nápovědy jsme se vrátili k autorskému postupu, ale pořád jsme nebyli schopni přečíst (ani zdálky) nic lepšího než CEC5VAX3 ... nakonec jsme to vyřešili postupem, který podle mne není úplně košer: prošli jsme si v mapě okolní ulice, a protože na CE tam byla jenom Česká, upravovali jsme tvar zrcadel tak dlouho, až dala požadovaný výsledek. Ale šifra, která k vyřešení potřebuje nejdřív tipnout správné řešení, to opravdu není můj šálek kofoly ...
Čenda
Návrat nahoru
Cojávim



Příspěvky: 1

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 22:47    Předmět:

Princip šifry se mi vážně líbil a o to více zamrzí, že šifra byla, dle mého názoru, zařazena na dost nevhodné místo. Jako druhá v pořadí byla příliš težká a týmům co nedostaly správný nápad (to jsme jako my) silně přibrzdila nadšený rozjezd a demotivovala je do zbytku hry. Umístění ve městě (luštění v přesvětleném mekáči) navíc odrazovalo od použití čelovek, a dost limitovalo možnost povšimnout si faktu, že když do zrcadélka náhodou posvítím, ono to hází docela zajímavé odlesky. No a trojská nápověda Maštěných ředkviček, díky které jsme neustále tíhli k čmárací metodě řešení (semafor, písmena čtená v zrcadle, ...) taky moc nepomohla.

Kdyby se tahle šifra objevila někde v temném lese tak na 7 stanovišti, myslím, že by byla hvězdou ročníku, a v dalších letech by se na ni hodně a spokojeně vzpomínalo. Takhle se na ni bude vzpomínat taky, ale v poněkud jiných asociacích. Škoda.
Návrat nahoru
Da Vinci



Příspěvky: 24

Zaslal: po. listopad 07, 2011 00:28    Předmět:

No, také si myslím, že být někde na kraji města/ v terénu, že by se ve světle baterek luštila lépe... jen si nejsem jist, zda by se na ní vzpomínalo, nebo zapomnělo jako na další lehkou, takhle se na ní vzpomínat bude. Very Happy

Každopádně nám ty nápovědy moc nepomohly - na TMOU přeci nápovědy nejsou, tak nás nenapadlo kontrolovat mobil a to, že se nějaká nápověda přišla, jsme zjistili až po vyluštění.

A možná inspirace pro další šifry (sice nic překvapivého, ale jen tak to člověka asi nenapadne): Když od zrcadla povedete ve směru čáry hrot tužky a kouká do zrcadla v určeném směru, v určitém momentě zmizí (přechod je docela ostrý), jen zde jsou ještě mnohem větší nároky na přesnost umístění (hlavně sklon) zrcadla... při vhodném zpracování by to ale mohla být též zajímavá šifra (a třeba i s krásným suvenýrem Wink.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: po. listopad 07, 2011 10:36    Předmět:

Cojávim napsal:
Kdyby se tahle šifra objevila někde v temném lese tak na 7 stanovišti, myslím, že by byla hvězdou ročníku, a v dalších letech by se na ni hodně a spokojeně vzpomínalo. Takhle se na ni bude vzpomínat taky, ale v poněkud jiných asociacích. Škoda.


Ono to není tak jednoduché. Tím, že šifra dokáže zakódovat všehovšudy tři tvary obloučků, je těžce omezující z hlediska možné tajenky. Navíc na 6 písmen byla potřeba čtvrtka A3. Nicméně i tak mi připadá, že to byla specialitka, kvůli které je lepší ohnout trasu (a udělat stanoviště třeba ve vesnici Česká), než ohýbat tajenku (která odkazuje jinam než na další stanoviště a zařazuje šifru do hry na nešťastné místo).

Síba
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:15    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:
Ono to není tak jednoduché. Tím, že šifra dokáže zakódovat všehovšudy tři tvary obloučků, je těžce omezující z hlediska možné tajenky. Navíc na 6 písmen byla potřeba čtvrtka A3. Nicméně i tak mi připadá, že to byla specialitka, kvůli které je lepší ohnout trasu (a udělat stanoviště třeba ve vesnici Česká), než ohýbat tajenku (která odkazuje jinam než na další stanoviště a zařazuje šifru do hry na nešťastné místo).
Síba


Na druhou stranu je lepší nedělat nic, než ohýbat trasu, když to v testech vypadá, že šifra bude normálně fungovat. A možná je lepší nedělat nic, než dávat last-minute nápovědu do posledních infomací. A taky je jednodušší vymýšlet, jak problému předejít, až po tom, co nastane Smile

Aspoň jsme si nějakou chvíli užili představu, že skončíme na druhé šifře a prožijeme krušnou noc v brněnských ulicích.

Majk
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:27    Předmět:

Byli jsme naštvaný na orgy, že je šifra moc těžká. Byli jsme zklamaní, že možná skončíma na 2. Byli jsme trudomyslní.

Vůbec jsme si nechtěli přiznat, že děláme nějakou chybu (3/4 času jsme do zrcadel jen koukali). Že místo luštění v týmu jen posedáváme a nadáváme. Že to děláme blbě.

Teprve nyní si uvědomuji, jek byla šifra hezká. Ano, mohla být umístěna jinde. Mohla k ní být jiná nápověda. Nemusely se posílat SMS. Jsme ale na TMOU a tak alespoň za mě přiznávám, že problémy jsme si způsobili sami.
Návrat nahoru
Tamara



Příspěvky: 6

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:32    Předmět:

Krásný princip šifry - takových jen kdyby bylo víc.

Jediný problém byla nápověda od (vy)Maštěných ředkviček. Které mimochodem o sobě tvrdí, jak testovaly hru, a přitom v seznamu testerů vůbec nejsou - na kvalitě jejich informací je to jasně vidět Smile

Ztratili jsme dvě hodiny v KFC odvozováním geometrické optiky, protože podle Ředkviček jsme měli čmárat - a tudíž jsme hledali zrcadlové obrazy čar od přehybu k bodu na křivce zrcadla. Vidět to moc nešlo, protože sebejemnější prohnutí pásku v prstech totálně měnilo obraz. Jelikož ale ta nápověda byla tak silná, nemohli jsme ji vynechat. Takže až teprve po pořádném prověření, že to nekreslí písmena, jsme zkusili tu čelovku a viděli řešení. Krátce na to přišla nápověda, takže nám to ani nedalo žádný náskok před davem týmů.

Ale stejně to byla skvělá šifra! Každý odvážlivec zkoušící něco víc než tužku a papír si zaslouží můj obdiv. A tohle bylo navíc moc pěkné.
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:44    Předmět:

Taky jsem si ještě do včerejška myslel, že zařazení do terénu by bylo vhodnější. Ovšem zatímco městské světelné znečištění šifře neprospívá, denní světlo (spolu s nedostatkem temných komor v lese) by ji dost možná učinilo zcela neluštitelnou.
Dejw
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:44    Předmět:

Drahoš forever napsal:
Na druhou stranu je lepší nedělat nic, než ohýbat trasu, když to v testech vypadá, že šifra bude normálně fungovat.

Majk


Což tak ale, jak jsem pochopil, nebylo.

Síba
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:54    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:
Drahoš forever napsal:
Na druhou stranu je lepší nedělat nic, než ohýbat trasu, když to v testech vypadá, že šifra bude normálně fungovat.

Majk


Což tak ale, jak jsem pochopil, nebylo.

Síba


Jo, stejně tak, jako se v testech chovala blbě 3,4,5,9,12:))) A loni 3,6,7,9,11,13. V testech se "dobře" chovají akorát triviality. To je moje dlouholetá zkušenost. Doladění je vždy mnohem víc věcí intuice, která, to nepopírám, jednou za čas selže. O tom, že letos selhala, není žádného sporu:)
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: po. listopad 07, 2011 22:34    Předmět:

My sme sa príliš upli na prácu v rovine a raytracing. Proste sme "svietili" "laserom" v smere šípky na "správne" zrkadlo. Nebojte, strihali sme - prerezali sme si plné čiary, aby sme do nich mohli zrkadlá zasunúť (moc to nešlo, ale trochu to predsa len pomohlo držať správny tvar). Strihať čiarkované čiary nám nenapadlo. Tam by (mne) pomohlo značenie obvyklé z papierových modelov (ohýbacia šípka pri päte "podpornej konštrukcie"). Mimo iné nám to nenapadlo aj preto, že by tak človek "zbytočne" nastrihával papier v smere šípky (koľko? pár mm do papiera z toho lichobežníku?). Proste čiarkovaná čiara bez nožničiek na konci nebola dostatočne silný pokyn "strihaj tu!" a tak sa tam nestrihalo. Opäť by ma zaujímalo, koľko tímov sa zaseklo už v rovine a vôbec nepostúpili o rozmer ďalej. Alebo sme tentokrát boli po ťažkom týždni tak natvrdlí len my?
Návrat nahoru
Divocí tučňáci



Příspěvky: 9

Zaslal: st. listopad 09, 2011 22:20    Předmět:

My jsme ty krásné obloučky světla obdivovali v Alfa pasáži hezkých pár hodin. Akorát jsme prostě nevěřili, že to může být ono, všechny tvary byly +- stejné a z takových patvarů přece nemůže vzniknout řádný rozumný text. Všude jen samá U Very Happy Naštěstí nás hlídač k půlnoci vyhnal z Alfa pasáže a u divadla ve stínu to stačilo prostě nasvítit, zakreslit a přečíst Shocked Nakonec ani nebylo nutné řezat a vztyčovat, správný úhel se dal trefit od oka. Inu, měli jsme se řídit Manuálem a prostě změnit lokál dřív. Ušetřili bychom pár hodin. (Radek)
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina