Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 13. - 2011 -> Šifra bez čísla
Autor Zpráva
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: po. listopad 07, 2011 10:44    Předmět: Šifra bez čísla

Na desátém stanovišti TMOU 13 byl místo šifry krátce (dokud organizátoři neobjevili záměnu) umístěn následující text:

http://sifrabezcisla.webzdarma.cz/sifra-bez-cisla.pdf



------
Mail orgům:


Ahoj orgové TMOU,

máme na svědomí šifru bez čísla na 10. stanovišti.

A rádi bychom, abyste věděli, že cílem nebylo ani v nejmenším rozbít či narušit TMOU, ale přinést něco nového hráčům.

Snažili jsme se udělat vše pro to, aby celkový dopad na hru byl minimální. A snahou taktéž bylo, abyste se o nahrazení stanoviště dozvěděli co nejpozději, tedy nejlépe v situaci, kdy nejlepší řešení z vaší strany už bude prostě nedělat nic.

Naneštěstí, Martina volající Vlhké Jámě právě při příchodu na desítku způsobila okamžité prozrazení a vrácení hry z Vaší strany do původního stavu. Zároveň jste vynaložili nemalé neplánované úsilí hlídáním a kontrolováním jiných stanovišť.

To nás mrzí.

Na druhou stranu, nechceme, aby to vypadalo, že jsme si mysleli před hrou, že Vám práci a starosti nepřidáme. Věděli a zvažovali, usoudili jsme však, že nám to za to stojí.

Myslíme si, že šifrovačky se berou moc vážně. Že se stávají chladnými závody bez překvapení. Pro hráče, i pro organizátory. Chtěli bychom o tom rozpoutat diskuzi, chtěli bychom, aby získala komunita možnost se zamyslet.

Oceňujeme velmi z letošní TMOU například mikropřesun ze 13. na 14. stanoviště.

Zneužití Víťových informací z testování samozřejmě nebylo košer - za toto se omlouváme. Byl to však nejjednodušší způsob, jak získat potřebné informace.

Víme, že jste věnovali TMOU spoustu svého času a úsilí a velmi si toho vážíme.

Set, šnEk a Víťa Kala

--------

(Chlýftým s tím nemá nic společného, pouze využívám jeho login k přispění na fórum)
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 21

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:16    Předmět:

Tuto formu manifestu považuji za mimořádně nešťastnou. Především proto, že šifrovačky velkou měrou staví na bazální důvěře mezi všemi zúčastněnými. A tohle je krok destruktivním směrem.

Pánové místo toho měli uspořádat (sic!) svou akci, která by jejich poselství, se kterým v obecné rovině souhlasím, naplňovala mnohem lépe. Tohle je však parazitismus. (Dero)
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:23    Předmět:

Možná svůj názor na věc vyjádřím příliš silnými slovy, ale nedá mi to.

S teroristy se nevyjednává.

Majk
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:27    Předmět: Muj nazor

Pánové, tohle jsem napsal v neděli na Fórum Okouna. Přestože Vás znám, nemění to můj názor ani o píď (připojuji ovšem poznámku, že text na Okounovi nebyl konzultován s nikým v týmu, tj. přestože mluví v množném čísle, je to můj názor, nikoliv stanovisko všech organizátorů):

Sabotáž
Svými slovy za orgy TMOU k sabotáži (svými slovy znamená, že jiný org by to zřejmě formuloval méně emotivně): považujeme sabotáž (jiné slovo podle mě není možné) za NEOMLUVITELNOU, přes veškerou autorovu snahu o kultivovanost! Důsledky: vystresovaná Lucka Molková, která hlídá v terénu terenní stanoviště a není si jistá, zda to není dílo psychopata (jednoho polo-psychopata jsme ostatně na TMOU měli u krytu a řešila to policie). Organizátoři neplánovaně objíždějící znova všechna stanoviště. Organizátoři, kteří přes noc hlídají v terénu, ačkoliv by měli dělat úplně jiné věci. Organizátoři, kteří v první fázi vůbec netuší, zda nepřišli o většinu umístěných šifer na desítce a začínají řešit nouzový tisk. Pro minimálně polovinu členů týmu organizačního štábu vážný důvod (tedy nikoliv zhrzené ambice autorské) zvažovat, zda nepoložit organizaci hry v příštím roce! Upřímně, radím autorovi, ať zůstane v anonymitě. Protože pokud ne, tak vyzývám všechny hráče her, ať se podobně kultivovaně naserou autorovi do jeho života, do jeho celoroční práce! A to jsem hodně slevil, v noci ho potkat na trase, šel bych mu dát do držky (a to teda nejsem teda žádný rváčSmile. PARAZIT podle mě nikdy není "milý".

Připisuji k tomu pár věcí:
1) To, že Vás znám, by mě asi na trase odradilo od toho Vám dát do držky...Smile To, že by mě pobavilo, kdybych se během roku dozvěděl, že Vám někdo z hráčů připravil soukromý, inspirativní vtípek v nějaké oblasti Vaší práce, Vašeho života, platí.

2) A vážně se ptám: dovedete si představit situaci, kdy přijdete (nejlépe zadarmo) na koncert hodně slavné kapely, vylezete na pódium, odstrčíte muzikanty, prohlásíte, že folk (rock, pop, hip-hop, dosaďte si svůj oblíbený žánr) v ČR republice nějak upadá a že tedy zahrajete svůj song, přečtete svůj manifest? Páč jedině pokud si takovýhle punk dovedete představit, pak Vám sice podle mě hrabe, ale alespoň konzistetně.

3) To, co jste předvedli, je podle mě příklad TERORISTICKÉHO myšlení. Máte nějaký názor, tak jste se ho násilím pokusili vnutit ostatním.
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:34    Předmět: Re: Šifra bez čísla

Chlýftým rypák napsal:


Set, šnEk a Víťa Kala



Díky, že jste se přiznali. A přimlouvám se u orgů, ať vám to odpustí. Setovou účastí na konspiraci dostává noční party VJ a Ch-rypáku zpětně další level Smile Zvlášť když mi Ondra od vás celou cestu k Dykovi vykládal, jak si autor koleduje o přesdržku. Aspoň doufám, že to posléze nezpůsobilo ten váš zákys na 11.

Dalibor
Návrat nahoru
Ústřední topení



Příspěvky: 28

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:05    Předmět: šifra bez čísla

Příště prosím radši udělejte překvapivou Krtčí noru než připravovat překvápka Orgům při jejich už tak nejdrsnější noci v roce. Předem velmi děkuji.
Stejně mi není jasné, jaký efekt jste očekávali. Představa, že se týmy v lese zastaví, vytáhnou vodní dýmku a budou dlouze meditovat o smyslu šifrovaček a jejich směřování mi přijde velmi naivní.
INDEX
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:22    Předmět:

Hmmm:D Na tohle se bude můj názor s ostatními trochu lišit. Po tom, co jsem na ono stanoviště z 11 doběhl s Leňou (B-tým), potkal Toma s novými šiframi, přečetl falešnou šifru a zjistil, jak se věci mají, byl jsem si téměř jistý, že to je akce nějaké "umělecké skupiny", že se to v noci už nebude opakovat, že záměr není hru zničit, ale buď se zviditelnit, udělat reklamu na jinou šifrovačku nebo prostě ukázat, že jde nabourat Tmou... V tu chvíli jsem začal přemýšlet, jaký na to mám názor.
Třeba atomový výbuch v Panoramě mi přišel fakt pecka. Na jednu stranu chápu, kolik lidí to muselo hrozně vystresovat, jak museli být naštvaní v televizi atd., ale je to tak nádherně absurdní a nečekaný, že jsem smeknul buřinku. Teď jsem byl naráz v opačné pozici a viděl tu druhou stranu - trochu stresu, nejistoty, snad u někoho strachu, změnu dramaturgie (což po tom, co se stalo na dvojce, čtyřce a sedmičce by už bylo asi jedno) atd. A úplně v pohodě jsem s tím nebyl, protože někdo "kazí" nebo "mění" naši dost usilovnou práci.
A doteď nevím. Možná budu na týmovce ukamenován, ale hru jsem si takto užil víc. Byla to hra i pro mě. Nejistota skoro jako na Matrixu THE GAME. Noc v Kruhové školce a Myší díře, svítání nad nádherně barevným lesem na fakt romantické 11 s několika luštícími týmy, vymýšlení konspiračních teorií s Luckou a Vaškem (ano, padli různí lidé, tuším že i VíťaSmile...
Asi jsem ještě ve věku, kdy mi občasné takové "rebélie" tolik nevadí (to nemá být nic filosofického, prostě to tak asi chodí), nicméně sám bych toto zrovna na šifrovačce jiným orgům rozhodně neudělal! Protože muselo být jasné, že to většina odsoudí, orgové to budou brát jako útok proti sobě, pro hráče to bude "divný", nepochopí co chcete kurňa říct atd. Panorama je pořád stejná, šifrovačky se myslím snaží být vždycky trochu jiné a originální a hlavně je v tom spousty !dobrovolné! práce.
Takže celkově - u mě si to Víťa jako supr tester 100% odpracoval, osobně jsem z toho celého měl nečekané zážitky, ale mluvím jen za sebe. Ale příště to třeba povyšte - hackněte si svou vlastní hru (třeba Krtčí Noru) a vydávejte to za hack někoho jiného - to by byla pecka! No a nebo vymyslet fakt nový koncept šifrovačky - je vidět, že lidi chodí rádi i na první ročníky nových her (Per partes, Paralaxa) a najde se dost týmů, kteří nečekanosti a změny rádi. Asi by to jako manifest mnohonásobně víc ocenilo víc lidí...

Mates

P.S. Ta párty VJ a CH na 10 fakt dostává nový rozměrSmile
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:42    Předmět:

Matěj Klusáček, Dalibor VJ napsal:
Nový rozměr

A já jsem si říkal, proč Set pořád mlčí Smile. Jinak teda na 11 bychom nejspíš zakysli i bez ukradené desítky.

Aleš
Návrat nahoru
Que Frio



Příspěvky: 11

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:51    Předmět:

Zneuziti testera muze mit podle me efekt presne opacny. Jinak jednoznacne odsouzeni Sad

Mila
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 12:58    Předmět:

Chlýftým rypák napsal:
Matěj Klusáček, Dalibor VJ napsal:
Nový rozměr

A já jsem si říkal, proč Set pořád mlčí Smile. Jinak teda na 11 bychom nejspíš zakysli i bez ukradené desítky.

Aleš


Největší gól by byl, kdyby se nám povedlo to, co jsme s Ondrou po cestě zamýšleli: totiž dojít k Dykovi se zhasnutýma baterkama a překvapit tam (dosud neodhaleného) komplice, který šifru fyzicky přemístil. Udělali bychom malý lesní hon na Široka, povalili ho k zemi a když bychom mu posvítili baterkou do tváře, tak by to byl nějaký Setův příbuzný Smile

Dalibor
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:02    Předmět:

Přizdisráči napsal:
Pánové místo toho měli uspořádat (sic!) svou akci, která by jejich poselství, se kterým v obecné rovině souhlasím, naplňovala mnohem lépe. (Dero)


Pod pojmem "poselství" si představuju něco velkolepějšího a vznešenějšího.

Síba
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:20    Předmět:

Ještě taková hypotetická, ale v jiných ročnících reálná úvaha. Orgové na nic nepřijdou. V cíli máme ve 12 dejme tomu 7 týmů (na jiných ročnících běžná věc). Dalším 5-10 týmům ve 12 došel čas, chybí jim zhruba 30 - 45 minut k dokončení hry. Většina z těchto týmů by poprvé dokončíla, nebýt sabotáže, která je stála několik km navíc. Není žádné cesty, jak jim přiznat dokončení (neboť ve 12 přestali luštit). Nebýt letošní šifry č. 2, tak tato situace velmi pravděpodobně nastala, možná v jiných číslech (po překonání 14. byl zbytek hry otázkou času, ale nikoliv triviální otázkou času). Jo, tak to bych teda už vůbec nechtěl být v kůži Seta, Šneka a Vítka, páč bych si tipoval, že si to s nimi opravdu někdo bude chtít vyřídit ručně (jo, někteří hráči berou své výsledky fakt hodně vážněSmile
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:32    Předmět:

Ivo C. napsal:
Jo, tak to bych teda už vůbec nechtěl být v kůži Seta, Šneka a Vítka, páč bych si tipoval, že si to s nimi opravdu někdo bude chtít vyřídit ručně (jo, někteří hráči berou své výsledky fakt hodně vážněSmile


Kdyby to tak bylo, tak by ten jejich manifest měl pravdu. A oni by za ni trpěli. Jako Hus Smile

Spíš by mě zajímala mnohem méně hypotetická otázka, co by se stalo, kdyby vyhrál Chlýftým (kterýkoliv). Diskli byste ho? Diskli byste jednoho člena? Nechali byste to být? To bych vám teprv nezáviděl.

D.
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:39    Předmět:

Pánové, myslím, že nejsem sama, koho by víc potěšilo, kdybyste (Vítku) letos vložili energii do Krtčí nory, aby nějaká byla, než si honit ego (nebo co to mělo být) takovýma nic neříkajícíma kravinama.

Soráč, ale vozit se na cizí práci je ukrutně laciný.

Jestli vám připadají šifrovačky moc nudný a sterilní, tak udělejte nějakou recesní, ne? Aha, on už je tu Exit, tak to byste nebyli první. S tímhle první jste. Prima. Ale co jako.

Lucka
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:40    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
Ivo C. napsal:
Jo, tak to bych teda už vůbec nechtěl být v kůži Seta, Šneka a Vítka, páč bych si tipoval, že si to s nimi opravdu někdo bude chtít vyřídit ručně (jo, někteří hráči berou své výsledky fakt hodně vážněSmile


Kdyby to tak bylo, tak by ten jejich manifest měl pravdu. A oni by za ni trpěli. Jako Hus Smile

Spíš by mě zajímala mnohem méně hypotetická otázka, co by se stalo, kdyby vyhrál Chlýftým (kterýkoliv). Diskli byste ho? Diskli byste jednoho člena? Nechali byste to být? To bych vám teprv nezáviděl.

D.


Chlýftým bychom určitě nediskvalifikovali, pro to důvod nevidím.
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:43    Předmět:

Albert Stallone napsal:
Pánové, myslím, že nejsem sama, koho by víc potěšilo, kdybyste (Vítku) letos vložili energii do Krtčí nory, aby nějaká byla, než si honit ego (nebo co to mělo být) takovýma nic neříkajícíma kravinama.
...
Lucka


Pláčeš na špatném hrobě, výše zmínění s KN nemají skoro nic společného (teda mají, ale asi tolik co s Tmou). Není Vítek (Suchomel) jako Víťa (Kala).

Aleš


Naposledy upravil Chlýftým rypák dne po. listopad 07, 2011 14:21, celkově upraveno 3 krát.
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 07, 2011 13:55    Předmět:

Takový projev je v rámci možností doufám posledním...

Jak píšou orgové v pravidlech:
Organizátoři TMOU mají své důvody, proč jsou pravidla taková, jaká jsou (absence nápověd, zákaz slučování týmů, zákaz pokračování „mimo hru“). Pokud se rozhodnete hry zúčastnit, tak tato pravidla prosím respektujte. Pokud se vám nelíbí natolik, že byste je nebyli schopni dodržovat, pak jistě najdete jinou hru, která vám bude lépe vyhovovat, a své místo na TMOU raději přenechte jiným. Děkujeme, že pravidla dodržujete.

Stejně tak, jako hra je taková, jaká je.
Pokud chcete úlety, překvapení, tak to asi chce chodit jinam. Ano dřevní doby šifrovaček už jsou ty tam... Na šifrovačce určené pro 250 týmů prostě je třeba mít hodně věcí nalajnovaných, protože nejsme světový pohár v lyžování nebo MTB, abychom sehnali spoustu pomocných sil. Většina lidí, to dělá z ochoty a nic za to nechtějí (předpokládám, že skoro všichni) Smile

Vzhledem k tomu, že mám zcela pochopení pro to, kolik času, úsilí a energie investovali orgové a jejich známí do přípravy, přijde mi forma přidávání "zážitků" týmům nadbytečná. Asi chápu, proč jste to udělali, ale z mého pohledu byste udělali líp, kdybyste svoji práci a čas investovali jinam a nekazili práci někoho jiného. Protože přesně tak orgové přímo na místě vypadali. Zkroušení, že je někdo hacknul a kazí jim připravenou hru.

Dřív bych s vámi možná souhlasil. Dneska poté co jsem mnohokráte organizoval akce pro hrstku lidí a i s tím jsou problémy, to musím odsoudit.
Naštěstí rozsah byl minimální, protože zasáhl 2 týmy (my jsme měli za VJ a CH skluz cca. 45-60 minut a už vše bylo vyřešeno), ale představa, že oblažíte 60 týmů a v průběhu toho vznikne chaoz, kdy někteří už dostanou správnou šifru a jiní budou putovat k pomníku atd... No asi by se mi to taky nezamlouvalo.

Kodyn
Návrat nahoru
Koniec Sveta Prichádza!



Příspěvky: 12

Zaslal: po. listopad 07, 2011 14:06    Předmět:

Toto je v podstate moja reakcia na dotyčný "otvorený list":

Páni, rozhodne je tu priestor aj pre to, čo navrhujete -- koniec koncov, napríklad naša prvá Haluz išla trochu smerom na alternate reality game, kde sa všetko tvári, že je skutočné, a myslím si, že to malo úspech. Alebo pre inšpiráciu zo sveta si pozrite, čo bolo v trochu väčšom Perplex City. Verím tomu, že hráči by sa pre takúto hru našli. A kopa ľudí, ktorým sa už "prejedli" dnešné šifrovačky, by po takomto súste siahla s radosťou.

Lenže to, ako to cítite vy, zďaleka nie je univerzálne. Aj zo Slovenska šlo tento rok Tmou viacero mladých, začínajúcich tímov s herným indexom od 0 po možno 2. A hoci skončili asi všetky na 4ke, ešte dnes Tmou nadšene rozoberali a o rok sa určite prihlásia zas. Vyrastá tu už nová generácia, a pre tých sú existujúce šifrovačky rovnako nové a zábavné, ako boli voľakedy pre vás.

Svoj cieľ, diskusiu, ste dosiahli, tak snáď vám aj tieto reakcie na niečo budú. Verím, že si nájdete čas sem (s kľudnou hlavou a bez zbytočných emócii) časom niečo odpísať.

(P.S.: Byť ako hráči pol hodiny od dokončenia hry, tak by sme si ju dohrali aj po limite -- a následne sa tešili z prejdenia, takže podľa mňa táto "záškodnícka akcia" nemusela mať na výsledky Tmou príliš veľký dopad. Ale teda aj tak mi to nepripadá byť dobrý nápad a sám by som podobnú formu zviditeľnenia nevolil.)

--
mišof
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 07, 2011 14:19    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
Ivo C. napsal:
Jo, tak to bych teda už vůbec nechtěl být v kůži Seta, Šneka a Vítka, páč bych si tipoval, že si to s nimi opravdu někdo bude chtít vyřídit ručně (jo, někteří hráči berou své výsledky fakt hodně vážněSmile


Kdyby to tak bylo, tak by ten jejich manifest měl pravdu.

D.

No možná to tak nevidíte, ale odhaduji, že pro spoustu týmů je "projít Tmou" jedna z nejvyšších met, která se dá v naší zálibě dosáhnout. A asi bych opravdu zuřil, kdyby mě o to někdo okradl.
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: po. listopad 07, 2011 14:29    Předmět:

JTHTN napsal:
No možná to tak nevidíte, ale odhaduji, že pro spoustu týmů je "projít Tmou" jedna z nejvyšších met, která se dá v naší zálibě dosáhnout. A asi bych opravdu zuřil, kdyby mě o to někdo okradl.


No a jakmile se to podaří, stane se z toho "vyhrát Tmou!". A až se to podaří, stane se z toho vyhrát Bednu, Matrix, Osud, cokoliv jiného ... No a pokud se i to podaří .... i ve vrcholovém sportu občas někdo končí kariéru kvůli ztrátě motivace.

Majk
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 44

Zaslal: po. listopad 07, 2011 15:14    Předmět:

Byli by autoři manifestu ochotni těm, kdo nedisponují empatií nutnou k chápání hluboce uměleckých úvah, prostými slovy bez metafor vysvětlit, co vlastně bylo zamýšleným sdělením? Přiznám se, že jsem neporozuměl.
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 16:51    Předmět:

JTHTN napsal:
Vlhká jáma napsal:


Kdyby to tak bylo, tak by ten jejich manifest měl pravdu.

D.

No možná to tak nevidíte, ale odhaduji, že pro spoustu týmů je "projít Tmou" jedna z nejvyšších met, která se dá v naší zálibě dosáhnout. A asi bych opravdu zuřil, kdyby mě o to někdo okradl.


Vždyť právě, jejich zdůvodnění je, že se šifrovačky berou zbytečně vážně. Co už je toho lepším dokladem než tvoje poslední věta.

Hele já je nechci obhajovat. Ten text je dost odfláklej, neměli plán B, měli asi spíš dělat svou hru než zasahovat do cizí. Ale ten slovník, co tady občas zaznívá, nadávání do teroristů, parazitů a sabotérů, to je fakt nechutný. Sabotáž je, když někdo vyhodí do povětří vlak. Když ho posprejuje, tak je to vandalismus, nějaká úzká menšina v tom může vidět něco víc. Kdyby tam ten text zůstal, nestalo by se se hrou lautr nic, kilometr přesunu navíc nebo 5-10 minut váhání, jestli jít k Dykovi, to nejsou žádný rozhodující čísla. Největší způsobená škoda je na nervech a spánku orgů a to si určitě nějaký žehlení ze strany "sabotérů" zaslouží.

Hlavně si ale na sebe ušili bič, protože až budou dělat tu svou super novou punkovou šifrovačku, bude poměřována jejich vlastními slovy. A jsem zvědav, jak ji budou testovat Wink

D.
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 21

Zaslal: po. listopad 07, 2011 17:51    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
JTHTN napsal:
Vlhká jáma napsal:


Kdyby to tak bylo, tak by ten jejich manifest měl pravdu.

D.

No možná to tak nevidíte, ale odhaduji, že pro spoustu týmů je "projít Tmou" jedna z nejvyšších met, která se dá v naší zálibě dosáhnout. A asi bych opravdu zuřil, kdyby mě o to někdo okradl.


Vždyť právě, jejich zdůvodnění je, že se šifrovačky berou zbytečně vážně. Co už je toho lepším dokladem než tvoje poslední věta.


To je bezva. Na straně jedné si mají hráči při hře užít budované napětí, zábavu, euforii při prolomení zákysu a postupu dál, na straně druhé by neměli zuřit, když nějaký člověk zvenčí svévolně hru změní a připraví je o výjimečnou možnost dosáhnout úspěchu v něčem, co je baví a naplňuje. Vidím v tom jenom já podivný rozpor?

Myslím, že každý si tady uvědomuje, že šifrovačky jsou jenom koníček. Ale jsou zároveň koníčkem, který přímo podporuje pro mnohé přirozenou soutěživost a touhu dosáhnout dobrého výsledku. To není nikterak v rozporu s (nejen) tmářským imperativem, který staví na první místo zážitkovost celé akce. Je pouze jeho přirozeným doplněním.

Nás se celá tato akce nikterak nedotkla. Ale byl bych dost nerad, kdyby se zde začala relativizovat škodlivost takového jednání. Proti autorům manifestu nemám osobně nic, nechci je urazit, ale za označením takto provedené akce za parasitismus si stojím. Nemyslím si, že to je nepatřičný termín. Ani že se vyjadřuju nechutně. (Dero)
Návrat nahoru
upadlmitelefon



Příspěvky: 7

Zaslal: po. listopad 07, 2011 17:54    Předmět: Palec dolů

Za mě jednoznačné odsouzení bez špetky sympatií. Všichni víme, jak snadno mohou být šifrovačky narušeny nešťastnou náhodou, a že chránit je před úmyslným poškozením je prakticky nemožné. Bylo fajn, že to prostě nikdo nedělal. Do teď. V duchu vašeho pamfletu: Co myslíte, budeme za pár let vzpomínat jaké to bylo, když "poprvé nějaký blbec zneužil inside informace, aby narušil šifrovačku"?

Ad text samotný: když jsem si to přečetl (aniž bych věděl, kdo je za tím), jen se mi to posunulo z "akce nějakého kreténa" na "akce samolibého namyšleného kreténa." Protože bylo jasné, že autor to pečlivě připravoval, měl dost času zvážit důsledky, takže mu nejspíš ta hromada obecných rádobyvznešených keců přišla opravdu hodnotnější, než dlouhodobá práce týmu organizátorů, kterou tím mohl pokazit.

Sorry za ostrý tón, ale nepřijde mi fér měnit a změkčovat názor na celou akci jen proto, že už vím, kdo je za ní. Doufám, že diskuse o tom, jak moc jste to přehnali, bude jediná diskuse, kterou se vám tím podaří vyvolat. Protože jak už tu někdo napsal, s teroristy se nevyjednává...

Vlaada
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 18:18    Předmět:

A já dodám, že jsem nepoužil (pokud se nepletu) termín teroristický čin, ale teroristické uvažování. Nebo bolševické, chcete-li. Tedy takové uvažování, které se domnívá, že prosazovat své názory (či na ně upozorňovat) lze neetickou cestou. Dalibore, sorry, ale až se nějaký zastánce dřevních šifrovaček rozhodne, že ukáže i Bednářům, jaká je to slast projít si Bednu systémem "nedáš končíš", přihlásí se jako tester a pak Vám zruší alternativní stanoviště, bude to podle Tebe ok? Já si těch názorů, které bych paraziticky mohl demonstrovat na cizích šifrovačkách, dovedu představit hodně. Pokud si tady řekeneme, že se vlastně nic moc nestalo, tak se připravme, že se podobné úlety začnou vyskytovat pravidleně. To, že se Vítek Kala, Set a Šnek pohybují v prostředí šifrovaček pravidelně (nebo to, že je Vítek náš dlouhodobý a skvělý tester), jim nedává žádné oprávnění k sebemenšímu zásahu do hry. Zvlášť, když se mohli rozhodnout své názory prosadit cestou uspořádání své šifrovačky. A pozor: mě osobně se to dotklo celkem málo, trocha adrenalinu, hledal jsem bez mapy pár stanovišť kvůli kontrole - a celkem v pohodě jsem si šel lehnout do cíle. Dokonce si troufám říct, že to byla pro mě osobně zajímavější noc než loni:) Přesto to budu odmítat velmi tvrdými slovy, protože jinak z toho může být precedens a konec důvěry orgů v šifrovací prostředí, což by znamenalo konec stále běžící dřevní éry šifrovaček. Cesta, jak z toho ven, je totiž snadná: komerční šifrovačky (a taky o dost dražší) s placenou ochrankou trasy. Tohle je důsledek, který vidím jako možný... Moje odmítnutí je systémové, nemá nic společného s tím zda a jak moc beru šifrovačky vážně...

A dodávám, nesnáším záměrné chování, které předem počítá s tím, že se pak omluvím. V tomto případě za vynesení testerských informací. Já jejich omluvu prostě NEPŘIJÍMÁM.
Návrat nahoru
Spící Volové



Příspěvky: 12

Zaslal: po. listopad 07, 2011 18:38    Předmět:

"Myslíme si, že šifrovačky se berou moc vážně."

Co to je za blbost? Nějak tomu nerozumím... Ano, šifrovačky beru vážně. Jsem prostě soutěživý, no a ve všem, co dělám, se snažím přirozeně dosáhnout co nejlepšího výsledku. Šifrovačka je pro mě vždy jakýsi únik do trošku jiné dimenze - sejdu se s fajn lidmi, luštíme, kecáme, smějeme se, projdeme se zajímavým terénem. A je skvělé, že tohle všechno může jít ruku v ruce s tou výzvou, s tou soutěživostí a se snahou dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Kromě toho - pokud mě něco ve stávající podobě nebaví, tak mi to nedává právo kazit hru ostatním, které to ve stávající podobě baví. Chápu, že třeba hráči, kteří toho už hodně vyhráli, mohou mít jakýsi problém hledat motivaci a "nudí se". Ale to přece pořád nikomu nedává právo kazit hru ostatním. Pro vyvolávání diskuzí nechť slouží tohle fórum, nikoliv sabotáže her.

Karel
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 18:46    Předmět:

Spící Volové napsal:
Ale to přece pořád nikomu nedává právo kazit hru ostatním.
Karel


Čím přesně tobě zkazili nebo mohli zkazit hru?

Dalibor
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 18:57    Předmět:

Dalibore, ten problém přece není v tom, co se stalo. Ale v tom, co se stát mohlo. A v tom, jak ten čin zasáhne důvěru v šifrovací organizační prostředí. Obávám se, že třeba TMOU bude příští rok muset minimálně zvážit hlídání všech stanovišť - riziko, že se pokusí někdo méně "kultivovaný" trumfnout to "loňské hacknutí" je celkem slušné. Jasně, na téhle TMOU to bylo mávnutí motýlím křídlem. Ale co když to sakra byl zrovna ten Pratchettův motýl, co dělá ty zatracený tornáda...
Návrat nahoru
Spící Volové



Příspěvky: 12

Zaslal: po. listopad 07, 2011 19:01    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
Spící Volové napsal:
Ale to přece pořád nikomu nedává právo kazit hru ostatním.
Karel


Čím přesně tobě zkazili nebo mohli zkazit hru?

Dalibor


Mnou zmíněné kazení hry bylo mířeno primárně vzhledem k organizátorům. A pokud jde o hráče, tak už to tady, myslím, někde padlo. Například pro mě konkrétně je "projít TMOU" asi největší šifrovací meta, které bych chtěl někdy dosáhout. A představa, že mě o ni třeba připraví umělé prodloužení trasy nějakým takovýmto zásahem, se mi teda zrovna dvakrát nelíbí.

Karel


Naposledy upravil Spící Volové dne po. listopad 07, 2011 19:01, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Drahoš forever



Příspěvky: 29

Zaslal: po. listopad 07, 2011 19:01    Předmět:

Za Drahoš forever pise Kesy: Co mne na tom vadi asi najviac je narusenie dovery do buducnosti. Ako si nejaky org moze byt od tejto chvile isty, ze niekto si nezmysli nieco podobne, len s vacsimi dosledkami? Mozno uz len preto, ze tento "manifest" sa odhalil uz s prvymi dvoma timami, nahodou a nastastie, ale zasiahol menej ludi.

Mame odteraz kazde stanoviste strazit orgom? Aj tie, ktorym by inak nic nehrozilo, lebo su hlboko v lese - ale odteraz budeme ratat aj s tym ze sa najde nejaky magor, ktory to skazi len preto, aby sa zviditelnil? To nie je v ludskych silach. Ale bohuzial od tejto chvle iz bude tymto sposobom uvazovat kazda sifrovacia hra. Znicenie stanovista dietatom, lebo sa mu pacia farby na zadani sa pochopit da. Cieleny hack trasy nie.

Robime (pouzivam mnozne cislo ako (pomocny) org Matrixu) na sifrovackach poradia, pretoze aj to je jeden z motivacnych nastrojov. Pokial pani chcu sifrovacku, kde to bude naozaj len o zazitkoch, nech sa paci, rad sa jej zucastnim, aj ked by mi motivacia nahanania sa s ostatnymi timami velmi chybala.

Kazdopadne, sifrovacej komunite som takmer bezvyhradne doveroval - ako jedenj z mala komunit ktoru poznam. Toto je bohuzial vo svetle udalosti uz minulostou. To ma mrzi najviac, odteraz budeme paranoidnejsi. Uplne ZBYTOCNE.

Pani, pokaslali ste to. Uplne generalne.
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 19:11    Předmět:

Myslím, že to co se stalo, bylo ze strany "pachatelů" neuvážené a měli by za trest desetkrát opsat obsah tohoto fóra. Rozumím názorům obsaženým v manifestu, mimo jiné proto, že přesně o tomto jsme se bavili dlouze na první podzimní bednářské schůzce, ale způsob realizace byl nevhodný.

Podnikl jsem si myšlenkový experiment na téma, kde je hranice, na které by se něco podobného stalo pro mne přijatelné.
Vadí mi zneužití testerských informací. Tester, kněz a lékař by měli tajemství držet.
Vadí mi, že existovaly varianty (a k jedné skutečně došlo), kdy organizátorům a hráčům nemohlo být zcela jasné, zda jde o drobnou, celkem neškodnou úpravu hry, nebo zda je trasa zcela zničena. To je neúcta k tvrdé práci orga.

Pokud by hacknuli hru bez vyzrazení testerského tajemství; pokud by bylo jasné, že hra není ohrožena - třeba tak, že by z toho byl nápad s "nejkratším možným stanovištěm" - tj. tým vyzvedne podvržené zadání, kde mu "pravý Tmář" něco sdělí a zároveň řekne, že správné zadání je hned vespod téže trubky (tj. hned vím, že hra plynule navazuje); a především, pokud by v podvrženém textu bylo něco více (kdoví, třeba je), třeba úvodní šifra té správné "divné" šifrovačky v souladu s manifestem, pak by mi to možná přišlo přijatelné.

No, pachatelům nezávidím. Chtějí-li to odčinit, měli by přijít s šifrovačkou, která bude vskutku revoluční a většina komunity bude jen němě zírat. Jinak to bylo zbytečné plácnutí do vody.

PS: šnEku, neboj, jako hosta tě občas do Vlhké jámy vezmeme.

---
Vláďa
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: po. listopad 07, 2011 20:25    Předmět:

Přeposílám od Víti Kaly:

Nu, zkusim taky trochu zareagovat, i kdyz tim mozna jenom prileju olej
od ohne Smile

Ceho jsme tim chteli dosahnout, krasne vystihl Matejuv prispevek.
Prijde mi, ze se sifrovacky postupne zmenili z her v zavody, ze se z
nich nejak vytratila zazitkovka. A mozna, ze jsme se jenom zmenili my.
Ale chteli jsme zkusit hracum na Tmou nabidnout neco nezvykleho. I
kdyz vime, ze vetsine soucasny stav vyhovuje. Jo, asi to byla blbost.
Ale byla to dobre myslena blbost, kterou jsme nechteli nikomu ublizit.

Naruseni duvery mezi orgy a hraci me mrzi. To, ze bychom mohli
vytvorit takto vnimany precedens, me fakt dopredu nenapadlo. Nevim,
mozna jsem naivni, ale stejne by me dost prekvapilo, kdyby to kradeni
nekdo chtel zopakovat, zvlast v nejake destruktivni verzi. Pokud ale
nekdo budete potrebovat hlidace stanovist a ja zrovna budu v Cechach,
rad pomuzu.

Puvodne jsme chteli zustat anonymni, proto, ze jsme to nedelali kvuli
vlastnimu zviditelneni, ale proto, ze jsme si uprimne (byt mozna
samolibe, nevim) mysleli, ze to muze pomoct sifrovacky posunout nekam
dal. Takze ani to, ze se omluvime a vsechno bude v pohode jsme
neplanovali (a necekame). A jinak opravdu chystame vlastni Divnou
sifrovacku. Nemela to ani byt reklama na ni, ona nam takovato reklama
koneckoncu tezko pomuze Smile

Nevim, mozna su proste magor, ale mam pocit, ze bych do toho byl sel,
i kdybych vedel, ze to takhle dopadne. A porad si myslim, ze kdyby se
na to neprislo tak brzo, tak by to bylo pro tymy v terenu a pak v cili
zajimavy.

Vzdyt zazitek nemusi byt pozitivni, hlavne kdyz je silny Smile


Vita Kala
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. listopad 07, 2011 20:37    Předmět:

Chápu, že je asi dobře, kolik ta akce vyvolala emocí. Jako org bych se asi taky cítil zrazený. Ale přijde mi, že s těmi úvahami o dopadech na budoucnost šifrovaček jako takových se to už zbytečně dramatizuje. Podle mě se žádný den, kdy zemřela olympijská myšlenka, nekoná.

Je možné, že jednou někdo opravdu vážně naruší hru se zlým úmyslem (a může to nakonec být ještě nenápadnější než šifra bez čísla - co když třeba tester tajně dopomůže k vítězství svým kámošům?). To teprv bude průser (pokud se na něj přijde). Ale copak to bude mít jakoukoli souvislost s jedním nepovedeným happeningem? Budou se snad nějací viníci odkazovat u nějakého tribunálu na precedens z roku 2011? A pokud budou, bude jim to v konfrontaci s kýmkoli soudným něco platné?

Nejsem (zatím) organizátorem žádné hry, ale přijde mi, že zmiňované plány na nasazení více hlídačů jsou spíš projevem náhlé paniky. Říkejte mi optimista, ale tipl bych si, že při zcela střídmých počtech b-týmáků se v celé sezóně 2012 nestane nic, co by se dalo považovat za byť i nepřímý důsledek Setovy, Víťovy a ŠnEkovy akce.

Na druhou stranu chápu Ivoše a ostatní v tom, že omluva se občas vyslovuje příliš snadno na to, aby šla brát jako opravdové pokání. Jenže bohu...dík(!) nemáme ten tribunál. Takže to vidím tak, že konkrétní odčinění hříchů si budou muset kluci vymyslet sami. Pomoc s Tmou 14 je v tomhle případě možná trochu odvážný nápad, ale na druhou stranu, mít v B-týmu tři dobrovolníky ochotné v rámci trestu vykonat i velmi náročné/pracné úkony, to by mohlo přinést nějakou pěknou vychytávku Smile

Nevím, jestli sem přimíchat i diskusi k obsahu manifestu, aby se to nemotalo dohromady... Přijde mi, že zrovna letos se to, jak a kam se nám ty naše hry vyvíjejí, řeší docela dost. Velká část letošního Matrixu formálně experimentovala se základními kameny (možná sedimenty?) šifrovaček. Diskuse po Svíčkách mi taky přišla zajímavě relativizující. Takže asi budu zase optimista. Soutěživost nevymýtíme (proč to taky dělat?), ale hrát si k tomu budeme pořád.

O.
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 21:25    Předmět:

A tak já si taky přileju trochu toho oleje.

Na úvod chci říct, že souhlasím s řadou bodů kritiky, která zde padla (nedomyšlenost důsledků, lacinost, porušení testerského tajemství, jistá bezohlednost, parazitování...). A taky s řadoou nesouhlasím, resp. hlavně s jejich sílou - lidi neblbněte, nedošlo k žádnému nevratnému narušení čehosi, šifrovací komunita se nehroutí, důvěra nepadla do kanálu, sabotáží se při orgování nemusíme bát víc než dřív (spíš míň). Ale o tom jsem psát nechtěla.

Jako jedna z těch mála hráčů, která si sabotáž ve hře zažila, musím říct, že jsem si ji i moc užila. Fakt se mi to líbilo a přineslo mi to několik nových zážitků:
- Těch pár minut nad papírem, kdy jsme řešili, co to má být a zda je to organizátorký záměr či nikolv. Zda to máme luštit nebo jít k Dykovi. Přemýšlení nad tím, zda to na nás hraje Marťa nebo to někdo hraje na Marťu. To byla super paranoia, která se trochu objevila na některých Matrixech a Haluzích, ale tady to bylo mnohem nečekanější.
- Půlhodinová přestávka ve hře s Chlýftýmem. Paráda, nevím, jak to zařídit, ale tenhle sendvičový prvek v terénní šifrovačce měl ohromné kouzlo.
- Set a šnEk, kteří to uhráli. Seta moc neznám a hlavně nebyl přímo obviněn, ale náramně vtipný telefonát šnEkovi, kterého jsme svorně začli podezírat, a proto mu během naší pauzy zavolali, byl ve skutečnosti ještě mnohem vtipnější. Zvlášť pro Seta. A šnEkův herecký výkon nejprve zprostředkovaný telefonující Terkou, ale pak i naživo v cíli byl bezchybný. Fakt jsem mu sežrala, že s tím nemá nic společnýho a že někoho napadjí stejné věci. I s navijákem.
- Vymýšlení různých konspiračních teorií, obviňování Ztohooven, Břéti...

Takže vlastně částečně sdílím s autory názor, že je škoda, že se na hacknutí přišlo tak brzy. Jednak si některé z mých zážitků mohlo užít víc lidí a navíc by orgové při odhalení již věděli, že narušitelé nechtěli hru zničit a jen na ní, ve výsledku celkem neškodně, parazitují, což by jim asi ušetřilo nějaký ten stres.

Narušitelé nicméně nepochybně měli počítat s tím, že to může (a není to nepravděpodobné) dopadnout tak, jak dopadlo, a když už se do něčeho takového pustili, měli to mít mnohem domyšlenější.

Majda


Naposledy upravil Vlhká jáma dne po. listopad 07, 2011 22:04, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Org9
Organizátor


Příspěvky: 6

Zaslal: po. listopad 07, 2011 21:50    Předmět:

Já si dovedu představit, že si někdo z tohoto incidentu může odnést dojem, že právě takovéto "hacknutí" je docela zajímavý způsob, jak posunout šifrovačky dál - což není úplně nesmyslný dojem (viz zážitky Majdy). Právě proto si myslím, že je potřeba jasně říct, že to je špatně a že pokud to někdo udělá, tak to bude přijato negativně bez ohledu na provedení a úmysly.

Při přípravě šifrovačky je naprosto klíčové, že org může důvěrovat testerům, pomocníkům, hráčům. Narušení této důvěry zvyšuje organizátorskou nejistotu (která už je i tak dost velká) a tím snižuje vůli investovat do přípravy hry energii a čas.

Nemyslím si, že negativní reakce jsou přehnané. Dovedu si představit, že pokud by se podobné incidenty opakovaly, tak to může mít výrazný negativní dopad na vůli lidí šifrovačky organizovat. Takže za mě jednoznačně - tohle se nedělá.

Radek (exTmou.org)
Návrat nahoru
upadlmitelefon



Příspěvky: 7

Zaslal: po. listopad 07, 2011 22:02    Předmět:


    1) Bez ohledu na sentimentální řeči, které tu zaznívají, to prostě bylo velmi špatně. Prohlášení, že by do toho šel Víťa znova (přestože ví, jak moc to Ivoše v tom okamžiku naštvalo a vyděsilo), mi přijde jedna z nejsmutnějších věcí v tomto fóru.

    Pokud jste byli přesvědčeni, že to bude pro hráče nevšední zážitek, mohli jste to navrhnout organizátorům. Jasně, zamítli by vám to. Protože mají o své hře jinou představu... o to sprostější bylo vecpat jim tam tu svou bez ptaní.

    2) Dále nechápu další věc. Pokud tomu dobře rozumím, Set, který o všem věděl, byl snad přímo svědkem toho, že se to prozradilo, a organizátoři začali mít vážné obavy o celou hru. Konec konců, všechny týmy dostali sms, že někdo hru kazí. Nebylo v tom okamžiku fér se přiznat, aby orgové věděli, že to je v pohodě? Nebo přinejmenším poslat jim anonymně zprávu, že nic dalšího už neprovedli?

    3) Osobně budu rozhodně ignorovat jakoukoliv šifrovačku, která by snad mohla na toto navazovat. Ze stejného důvodu, z jakého ignoruju firmy a výrobky, o kterých se dozvím z nevyžádaného spamu, a to i pokud by mě jinak mohly oslovit. Prostě jako bojkot neetického chování a parazitismu.

Vlaada
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 22:04    Předmět:

Ivo C. napsal:
Dalibore, sorry, ale až se nějaký zastánce dřevních šifrovaček rozhodne, že ukáže i Bednářům, jaká je to slast projít si Bednu systémem "nedáš končíš", přihlásí se jako tester a pak Vám zruší alternativní stanoviště, bude to podle Tebe ok?


Po tom, co tu napsala Majda a Vláďa a co jsem to teď líčil Járovi mám pocit, že většinová reakce týmu Bedny (2009) na stejný zásah, jako byl na Tmou, by asi byla následující: během hry bychom asi nechápali a byli naštvaní, že nám někdo přidělává práci. Po hře, když bychom zjistili, že se zas tak moc nestalo, a po vysvětlení kdo a proč to dělal, bychom řekli "vy volové" a tím by to zhaslo. Vy dobře víte, že Víťa ty informace nevynesl proto, že vám chtěl uškodit. Všechny ty škody a potenciální škody, co se tu uvádějí, jsou dost pofidérní, a ten slovník je přehnaný. Žádné armády záškodníků nepovstanou a šifry se nadále můžou hlídat tak, jak má každá jednotlivá hra ve zvyku.

Dalibor
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 22:28    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
Ivo C. napsal:
Dalibore, sorry, ale až se nějaký zastánce dřevních šifrovaček rozhodne, že ukáže i Bednářům, jaká je to slast projít si Bednu systémem "nedáš končíš", přihlásí se jako tester a pak Vám zruší alternativní stanoviště, bude to podle Tebe ok?


Po tom, co tu napsala Majda a Vláďa a co jsem to teď líčil Járovi mám pocit, že většinová reakce týmu Bedny (2009) na stejný zásah, jako byl na Tmou, by asi byla následující: během hry bychom asi nechápali a byli naštvaní, že nám někdo přidělává práci. Po hře, když bychom zjistili, že se zas tak moc nestalo, a po vysvětlení kdo a proč to dělal, bychom řekli "vy volové" a tím by to zhaslo. Vy dobře víte, že Víťa ty informace nevynesl proto, že vám chtěl uškodit. Všechny ty škody a potenciální škody, co se tu uvádějí, jsou dost pofidérní, a ten slovník je přehnaný. Žádné armády záškodníků nepovstanou a šifry se nadále můžou hlídat tak, jak má každá jednotlivá hra ve zvyku.

Dalibor


A co když to nebude stejný zásah, kde je hranice? Zkušení hráči to mohou dělat, lidé z venčí ne? Kdo bude omluvitelný, kdo neomluvitelný? Mě už to nebaví, to, co napsal Radek je naprosto přesné. Tady nejde o obsah (se kterým nemám problém, jenže k úvahám o něj zase nepotřebuju tohle nedotažené cvičení - když už jsme u toho, o odfláknutosti svědší i samotný text: např. nečíslovaná šifra fakt na TMOU nebyla poprvé), ale o formu, a ta je nepřípustná - a nebudu to relativizovat žádným podle mě. Nepřípustná, tečka. Bez diskusí, bez ospravedlnění. Na Bedně se chovejte k hackerům jak chcete...

A poznámka: mě nejvíc nadzvihlo, že když už ta akce prošuměla bez velké pozornosti, museli to pánové nacpat sem na web, aby se teda na webu TMOU konečně aspoň diskutovalo.
Návrat nahoru
Koniec Sveta Prichádza!



Příspěvky: 12

Zaslal: po. listopad 07, 2011 22:38    Předmět:

Ivo C. napsal:
A poznámka: mě nejvíc nadzvihlo, že když už ta akce prošuměla bez velké pozornosti, museli to pánové nacpat sem na web, aby se teda na webu TMOU konečně aspoň diskutovalo.


Ja som napríklad rád, že aspoň aj my ostatní vieme, o čo išlo. Keby sa tu tento thread nezjavil, pravdepodobne by som založil nejaký s otázkou -- také varovné sms človek veru nedostáva často, pôsobilo to dosť šokujúco.
(Ale teda skôr som ako vysvetlenie čakal, že parta ožratých pubertiakov ukradla zadanie 6ky a namiesto neho tam vysypala nastrihané noviny.)

--
mišof
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 22:39    Předmět:

Ivo C. napsal:
Vlhká jáma napsal:
Ivo C. napsal:
Dalibore, sorry, ale až se nějaký zastánce dřevních šifrovaček rozhodne, že ukáže i Bednářům, jaká je to slast projít si Bednu systémem "nedáš končíš", přihlásí se jako tester a pak Vám zruší alternativní stanoviště, bude to podle Tebe ok?


Po tom, co tu napsala Majda a Vláďa a co jsem to teď líčil Járovi mám pocit, že většinová reakce týmu Bedny (2009) na stejný zásah, jako byl na Tmou, by asi byla následující: během hry bychom asi nechápali a byli naštvaní, že nám někdo přidělává práci. Po hře, když bychom zjistili, že se zas tak moc nestalo, a po vysvětlení kdo a proč to dělal, bychom řekli "vy volové" a tím by to zhaslo. Vy dobře víte, že Víťa ty informace nevynesl proto, že vám chtěl uškodit. Všechny ty škody a potenciální škody, co se tu uvádějí, jsou dost pofidérní, a ten slovník je přehnaný. Žádné armády záškodníků nepovstanou a šifry se nadále můžou hlídat tak, jak má každá jednotlivá hra ve zvyku.

Dalibor


A co když to nebude stejný zásah, kde je hranice? Zkušení hráči to mohou dělat, lidé z venčí ne? Kdo bude omluvitelný, kdo neomluvitelný? Mě už to nebaví, to, co napsal Radek je naprosto přesné. Tady nejde o obsah (se kterým nemám problém, jenže k úvahám o něj zase nepotřebuju tohle nedotažené cvičení - když už jsme u toho, o odfláknutosti svědší i samotný text: např. nečíslovaná šifra fakt na TMOU nebyla poprvé), ale o formu, a ta je nepřípustná - a nebudu to relativizovat žádným podle mě. Nepřípustná, tečka. Bez diskusí, bez ospravedlnění. Na Bedně se chovejte k hackerům jak chcete...

A poznámka: mě nejvíc nadzvihlo, že když už ta akce prošuměla bez velké pozornosti, museli to pánové nacpat sem na web, aby se teda na webu TMOU konečně aspoň diskutovalo.


Pardon Ivoši, na něco ses mě ptal, já jsem ti odpověděl. Kdyby to bylo na mě, Bednu (kterou už rok nedělám) bych sem netahal. Reagovat, že tě moje odpověď nebaví, je nevychovanost. Tak se neptej, když nechceš znát odpověď.

Tímto si za své ideozločiny (schvalování sabotáže) uděluju tři roky bez Tmou natvrdo a poté při každém zahájení exeplární waterboarding za zvuků hymny.

Howgh a sbohem.

Dalibor
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: po. listopad 07, 2011 22:59    Předmět:

Tak ještě aby bylo jasno, tak i přes své pozitivní zážitky popsané výše ani já s hackerskou akcí nesouhlasím, myšlence asi rozumím, ale forma je za hranicí.

Jen si myslím, že to je ustřelení, které lze odpustit, i když by se nemělo opakovat (a souhlasím s Radkem, že pokud by se to začalo opakovat, asi by to výrazně změnilo charakter "sportovního šifrování". Jen si nemyslím, že by se to opravdu opakovat začalo, ale třeba jsem naivní).

Nicméně se s klukama hodlám dále normálně bavit a na jejich vlastní Divnou (či co to chystají a třeba i přichystají) klidně a ráda pujdu. Jen nevím, jestli si ji tímhle nepřizabili, ale to je už jejich cibulka.

---

Majda
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 23:50    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
Ivo C. napsal:
Vlhká jáma napsal:
Ivo C. napsal:
Dalibore, sorry, ale až se nějaký zastánce dřevních šifrovaček rozhodne, že ukáže i Bednářům, jaká je to slast projít si Bednu systémem "nedáš končíš", přihlásí se jako tester a pak Vám zruší alternativní stanoviště, bude to podle Tebe ok?


Po tom, co tu napsala Majda a Vláďa a co jsem to teď líčil Járovi mám pocit, že většinová reakce týmu Bedny (2009) na stejný zásah, jako byl na Tmou, by asi byla následující: během hry bychom asi nechápali a byli naštvaní, že nám někdo přidělává práci. Po hře, když bychom zjistili, že se zas tak moc nestalo, a po vysvětlení kdo a proč to dělal, bychom řekli "vy volové" a tím by to zhaslo. Vy dobře víte, že Víťa ty informace nevynesl proto, že vám chtěl uškodit. Všechny ty škody a potenciální škody, co se tu uvádějí, jsou dost pofidérní, a ten slovník je přehnaný. Žádné armády záškodníků nepovstanou a šifry se nadále můžou hlídat tak, jak má každá jednotlivá hra ve zvyku.

Dalibor


A co když to nebude stejný zásah, kde je hranice? Zkušení hráči to mohou dělat, lidé z venčí ne? Kdo bude omluvitelný, kdo neomluvitelný? Mě už to nebaví, to, co napsal Radek je naprosto přesné. Tady nejde o obsah (se kterým nemám problém, jenže k úvahám o něj zase nepotřebuju tohle nedotažené cvičení - když už jsme u toho, o odfláknutosti svědší i samotný text: např. nečíslovaná šifra fakt na TMOU nebyla poprvé), ale o formu, a ta je nepřípustná - a nebudu to relativizovat žádným podle mě. Nepřípustná, tečka. Bez diskusí, bez ospravedlnění. Na Bedně se chovejte k hackerům jak chcete...

A poznámka: mě nejvíc nadzvihlo, že když už ta akce prošuměla bez velké pozornosti, museli to pánové nacpat sem na web, aby se teda na webu TMOU konečně aspoň diskutovalo.


Pardon Ivoši, na něco ses mě ptal, já jsem ti odpověděl. Kdyby to bylo na mě, Bednu (kterou už rok nedělám) bych sem netahal. Reagovat, že tě moje odpověď nebaví, je nevychovanost. Tak se neptej, když nechceš znát odpověď.

Tímto si za své ideozločiny (schvalování sabotáže) uděluju tři roky bez Tmou natvrdo a poté při každém zahájení exeplární waterboarding za zvuků hymny.

Howgh a sbohem.

Dalibor


Tak bod číslo 1: Já nebudu mít s klukama žádný problém se bavit. Když po mě nebudu chtít, abych jejich akci omluvil. Pokud měli dost síly tu akci udělat, budou - předpokládám - akceptovat, že prostě jejich omluvu (ohledně zneužití testerských informací) nepřijmu... Já ji nepřijímám bez emocí, ne naštvaně...

Bod č. 2 - Dokonce tak nějak předpokládám, že Vítek, pokud nebude hráč, asi bude zase příští rok testovat, a necítím to jako žádný problém, naopak budu rádSmile

Bod č.3 - Mám pocit, Dalibore, že emoce teď ujíždějí Tobě (nebo se pletu?). Začal jsi relativizovat. Já se zeptal, jestli to bude pro Bednu ok, až Vám zmizí alternativní stanoviště. TTahle celá diskuse mě skutečně přestala bavit (nikoliv Tvá jediná odpověď) - špatně snáším relativizace, které míří k tomu, že "účel světí prostředky". Ty nevidíš, že tahle relativizace, přesně tenhle přístup k problému obhajuje? Ano z mého pohledu jde o daleko zásadnější věc principu, než byl ten konkrétní čin. A proto - dokud budu moci - nebudu nic mírnit, ani brát slova zpět - a klidně budu používat jako příklady Bednu, Svíčky, cokoliv dalšího, protože to není namířeno proti těm hrám.

Bod č. 4: Pokud by ses měl Tmou 3 roky vyhýbat, dost by mě to mrzelo, mj. proto, že to přenášíš na osobní rovinu (a já třeba příští rok na 90% TMOU dělat nebudu). Nicméně, pokud se Ti nebude chtít hrát, tak doufám, že budeš testovat (i bez hymny TMOU).

Bod č. 5 - Opravdu nechápu, jak může Vítek napsat, že si uvědomovali, že nám tím způsobí těžkosti, ale že to za to stálo. A teď to fakt převedu do osobní roviny: stálo by jim to za to, kdyby se někdo z týmu vyboural po probdělé noci? Zatím jsme na TMOU dodržovali IS kritéria o řízení motorového vozidla: když nespíš, neřídíš. Letos poprvé pravidlo šlo do kytek - u všech (já jako jediný z řidičů jsem sice v cíli čas na spaní měl, ale adrenalin byl tak vysoko, že nebyla šance, 5 hodin jsem čuměl do stropu). Tohle tady nezaznělo, ale zaznít by to mělo. Jasně, nic se nestalo, ale stát se mohlo! V tomhle kontextu hlavně zazlívám, že když jsme jim na to přišli, že to neodtajnili rovnou. Neposílala by se žádná sms, nehlídala by se zbytečně stanoviště.

Bod č.6 - TMOU, ani jejích "duch" pro mě není žádná posvátná kráva (abych nebyl podezírán z toho, že celé moje stanovisko je dáno tím, že bych měl pocit, že "hackeři" vrtli do něčeho neměnného). A přesto, že mě letošní průběh statisticky nepotěšil, myslím si, že to byl ročník vývojově nutný. Že po ročnících 9-12, které vybrousily téměř k dokonalosti styl "totálně korektní šifrovačky" - s vrcholem pojetí v 11. a 12. ročníku - bylo nutné udělat změnu, uhnout jinam. A i když zřejmě nebudu mít na pojetí příštího roku vliv, potěšilo by mě, kdyby navázal spíš na letošní ročník než na předchozí - ne v tom, že bude zabijácká už od 2. šifry (to by jako trend tedy zrovna šťastné nebylo), ale v tom, že bude méně předvídatelná.


Naposledy upravil Ivo C. dne po. listopad 07, 2011 23:59, celkově upraveno 4 krát.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. listopad 07, 2011 23:52    Předmět:

Vlhká jáma napsal:


Nicméně se s klukama hodlám dále normálně bavit a na jejich vlastní Divnou (či co to chystají a třeba i přichystají) klidně a ráda pujdu. Jen nevím, jestli si ji tímhle nepřizabili, ale to je už jejich cibulka.

---

Majda


Jestli bude v přijatelném termínu, tak se taky zúčastním. Akorát bych se jí zúčasnil mnohem radši, kdyby nebylo téhle akce. Protože moje očekávání bude zřejmě zbytečně kritické...
Návrat nahoru
Fosa
Tester


Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 08, 2011 07:37    Předmět:

Zdá se mi, že se Tmou dostala tam, kam se asi dřív či později dostat musela – coby naprosto klasický „prototyp“ šifrovací hry s výbornými orgy, slušným zázemím, obrovským zájmem hráčů a dlouholetou tradicí ji něco takového dřív nebo později muselo potkat. V lepším případě v podobě, v níž to provedli pánové, v horším nějakým zcela nekontrolovatelným zásahem zvenku. Nicméně ještě několik let by pravděpodobně bylo možné pokračovat v možná trochu rigidní, nicméně naprosto čisté formě bez zbytečných „co kdyby“ úvah směřovaných tímto směrem, což nyní pravděpodobně končí.

Setovi, Víťovi a Šnekovi: Z pozice testera naprosto nesouhlasím s prezentovaným přístupem, neboť na testery musí být spoleh. Mám-li použít trochu obecnější paralelu – pokud mi partner zahne, již nikdy mu nebudu plně důvěřovat, protože pořád bude někde v hloubi mozku hlodat pochybnost, jíž se nezbavím. Asi v tu chvíli příliš neocením, že mi tato zkušenost poskytne mnoho prostoru k přemýšlení, sebehodnocení a zařazení nových interakčních prvků. Ne, děkuji, bez těchto bonusů se obejdu. Dovedu si proto představit, že pro orgy takto končí etapa, kdy se mohli na lidi kolem sebe plně spolehnout. Vždy bude někde něco hlodat, ono zmiňované „co kdyby“. Tohle není přidání nového rozměru, ale vynucený diskomfort. Trochu mi vaše akce připomíná jednání malého dítěte, které druhému rozdupe bábovičku a pak se samo diví, co že to vlastně udělalo, a proč jeho kamarád začal vřískat. Svým způsobem je fajn, že odmítáte dospět a ještě vám zbývá síla na recesi, ale měli byste si hrát na svém písečku a ne rozdupávat stavby ostatních. A to vše bez ohledu na to, že se jste už nabyli gramotnosti a umíte se pod své dílo podepsat.
F.
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: út. listopad 08, 2011 09:33    Předmět:

Ivo C. napsal:
stálo by jim to za to, kdyby se někdo z týmu vyboural po probdělé noci?


Nestálo. Celkem zbytečný dotaz, což?
(pokud teda nemá dál vést k nějakým demagogickým úvahám...)

O.
Návrat nahoru
Ústřední topení



Příspěvky: 28

Zaslal: út. listopad 08, 2011 10:04    Předmět:

Přijde mi, že to kam se TMOU dostala nemá co dělat s tím, že tester a hráči (!!!) hru hrají podle pravidel Orgů, nikoliv aby si ji měnili, protože jim to přijde nějaké zajímavější nebo lepší. Ano, nic se vlastně nestalo, jen pár puberťáků provedlo trapnou akci. Výsledkem je, že se tu řeší jak moc hloupá akce to byla a nikoliv komu se líbí jaká šifrovačka. Jen mi přijde velmi divné, že klukům se tu TMOU chtělo jít, když jí chtějí měnit.

Mimochodem, jako mnohem víc inspirující mi přijde
- představa, že na dvojce budeme až do sobotního poledne
- kartička týmu na TMOU X
- letošní MATRIX: THE GAME
- pro znalce 11. na letošní iNule
- dva zlomené zákysy na letošní Bedně
- pořádání šifrovačky
- spousta dalších zážitků

INDEX


Naposledy upravil Ústřední topení dne út. listopad 08, 2011 10:32, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: út. listopad 08, 2011 10:13    Předmět: Jeffrov headdump

Páni, s vašimi myšlienkami možno súhlasím a možno nie. Alternatívne mysliaci ľudia sa už našli a urobili si vlastné šifrovačky. A kupodivu svojou reklamou nemuseli narušovať priebeh inej hry (dokonca sa občas dá s orgmi dohodnúť na tom, že "reklama" bude súčasťou štartového balíčku). Ale negatívna reklama je tiež reklama, že?

Viem si celkom dobre predstaviť, že v momente, keď organizátori zistili konkrétnu formu narušenia priebehu hry, a že teda zrejme došlo k úniku interných informácií (podoba papiera a znalosť umiestnenia stanovišťa tomu celkom zodpovedajú), mohli si povedať, že nie je jasné a ani zistiteľné, aká časť informácií unikla, a že jediná možnosť ako zaistiť regulérnosť hry je ju zrušiť hneď, alebo aspoň v cieli nevyhlasovať výsledky (víťaza). Áno, trpeli by nevinní - ostatné tímy, ale k tomu dôjde vždy pri podobných "ušľachtilých" činoch.

Viete si to predstaviť, že by o tých 01.18 namiesto varovania prišla SMS s textom "S ohledem na vazny zasah do prubehu, byla TMOU prave v tento moment ukoncena. Cil naleznete v sokolovne v Sobesicich, radi vas uvidime. Dalsi informace hledejte na strankach TMOU." Ja si viem predstaviť, že aj toto sa preháňalo orgom hlavou. Priznali by ste sa aj potom?

Prvé slovo pravidiel TMOU je "Soutěž". Ak sa vám nepáči, zmeňte lokál, ale nepodpaľujte si ten, v ktorom sedíte, pod zadkom. Keď poviete, že vás "súčasná podoba veľkých šifrovačiek nenapĺňa", nikto vám to nebude mať za zle, nikto vás nebude pokladať za baby, ktoré sa boja, keď na niektoré ďalšie nenastúpite. Každý si riešime svoje "filozofické" problémy ohľadom šifrovačiek. Námatkou moje po frustrácii z konca na štvorke: Ísť vôbec na ďalšiu? Ísť s tímom, s ktorým síce mám na 16 spoločných hier, ale mám pocit, že je na strope svojich možností? Alebo som na strope svojich možností ja? Alebo sme proste boli unavení po náročnom týždni v škole a práci? Čo mi za to stojí viac, štyria známy, alebo mlhavá šanca dôjsť ďalej? A ono Nočný motýľ tak zlý tím (schopnosťami) nie je - nelineárka Matrixu, Paralaxa a Po škole nám tento rok vyšli pekne.

Začínal som so šifrovačkami v roku 2004, šiestou TMOU. Tím nováčikov, ak nerátam šifrovačky na sústredkách (a že Marble vymýšľal/kopíroval dosť zapeklité šifry). V meste sme dali asi tri stanovištia, potom vlak, neslávna deviatka a koniec. Za ten krásny had bateriek zo zastávky Dolní Loučky to asi nestálo, ale prežitok to bol intenzívny. Bedna 2005, koniec na asi treťom stanovišti, pred polnocou. Medzitým prvý Matrix s iným tímom. Dosť! Skoro dva roky pauza od šifrovačiek. Potom TMOU 2007. Odvtedy čím ďalej, tým viac.

Nie, nechystám sa žiadnu organizovať, aspoň nie ako hlavný ideový org. Na môj vkus je ich dosť a s veľkým výberom herného systému, možnosti nápovedy a obtiažnosti. Neviem, či sa tej vašej zúčastním (ak po silných slovách bude). Asi sa nenechám ovplyvniť týmto zneužívaním cudzej práce a rozhodnem sa podľa obvyklých kritérií: termín, vzdialenosť, oslovenie.

Sme len ľudia a ľudia občas blbnú. V lepšom prípade majú v ruke len počítač s tlačiarňou, v horšom nôž, alebo strelnú zbraň. Bolo by mi akurát veľmi ľúto, keby ste na tento svoj čin boli hrdí. To už by nebolo len blbnutie.

Stačilo výlevov, nie? :) Jeffer
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: út. listopad 08, 2011 10:50    Předmět:

(aby tu od nás nebyly jenom provokativní příspěvky)

Nejdřív je potřeba zopakovat, že s celou akcí nemá nic společného ani Chlýftým ani organizátoři Krtčí norou.

S provedením nesouhlasím, nicméně si nemyslím, že by to byla nějaká principy bořící tragédie. Ano, budeme paranoidnější (to na KN jsme už od té doby, kdy jsme jedno stanoviště zapomněli v lese, zvěř ho roztahala po okolí a po týdnu se nám ozval rozzuřený turista, že všechno bude ničit), ale přece si to kvůli nějaké nepovedené recesi nenecháme kazit. Já dál budu chodit na šifrovačky s tím, že na trojce opravdu ta trojka bude, a pořádat je s důvěrou, že všichni hrají fér.

Aleš
Návrat nahoru
Chlýftým ocásek



Příspěvky: 1

Zaslal: út. listopad 08, 2011 11:48    Předmět:

Co jsme udělali byl experiment, chtěl jsem vědět, kam až můžou
organizátoři a hráči šifrovacích her zajít a očividně jsme překročili čáru.
Osobně jsem také chtěl vědět, jak orgové zareagují na to, když
hra probíhá, běží, ale ne podle jejich představ. Letos mi hned dvakrát
ukázali (na dvojce a na naší šífře), že si to nenechají líbit a vrátí
hru do svých namyšlených kolejí.

Všichni tady říkají, co horšího by se mohlo stát, ale dle mého názoru
ta nejhorší situace nastala – ale nakonec co se stalo? Způsobili jsme
hodně stresu orgům a zpomalili první dva týmy o půl hodiny. Nevím jak
vám, ale mně to nepřipadá jako totální zničení šifrovačky.
Chtěl bych tady taky říct, že pokud někdo zajde dál a šifrovačku
opravdu vážně poškodí, tak ho odsoudím a přidám se k Ivošově legii,
která se bude cpát do záškodníkova života.

Ještě chci odpovědět na jednu otázku, proč jsem letos šel TMOU. Ten
důvod je, že mně Růžmen pozval do týmu, nešel jsem kvůli hře, za
účelem vyhrát, ale pobavit se s týmem. Musím říct (a složit pochvalu
orgům), že letos se mi to výtečně povedlo – po loňském rekordním
osmihodinovém nepřekonaném záseku na nejjednodušší šifře si letos
připusujeme nejdelší (4h41) překonaný zásek na jedenáctce, koupal jsem
se v potoce a vyrobili balíček karet. (A to nemluvím o geniálních
obratech které jsme potkali i nepotkali, jako dvojka, která je
jednodušší v noci v terénu, než ve městě, sedmička, se kterou člověk
neví co, dokud nepoloží matky na pravítko, a nejkratší přesun.)

Nakonec chci nabídnout, stějně jako Víťa, hlavně orgům TMOU sebe jako
testera a hlídače stanoviště. Můžete to brát i jako trest pro mne, že
příští rok nepůjdu na TMOU.

Toť ode mne všechno.
šnEk
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: út. listopad 08, 2011 12:02    Předmět:

Chlýftým ocásek napsal:
Co jsme udělali byl experiment, chtěl jsem vědět, kam až můžou
organizátoři a hráči šifrovacích her zajít a očividně jsme překročili čáru. Způsobili jsme hodně stresu orgům a zpomalili první dva týmy o půl hodiny. Nevím jak vám, ale mně to nepřipadá jako totální zničení šifrovačky.

Nakonec chci nabídnout, stějně jako Víťa, hlavně orgům TMOU sebe jako
testera a hlídače stanoviště. Můžete to brát i jako trest pro mne, že
příští rok nepůjdu na TMOU.

Toť ode mne všechno.
šnEk


Určitě, šifrovačka zničena nebyla, a už vůbec ne totálně, o tom žádnáSmile

Testování: předem díky!
Návrat nahoru
Seš-lost



Příspěvky: 29

Zaslal: út. listopad 08, 2011 12:17    Předmět:

Nedá mi, abych k tomu také neřekl svoje. S touto akcí v žádném případě nesouhlasím, ať se na to dívám z jakéhokoliv úhlu.

Z pohledu orga (3 ročníky Sešlosti + příští Matrix):
Připravit šifrovačku znamená obětovat desítky či stovky hodin ze svého volného času. Není to jen o naplánování trasy a vymyšlení šifer. Spoustu práce dá také organizačně pokrýt samotnou akci. Potřebujete lidi na postavení, provozování a uklizení startu, další na rozvoz šifer, hlídání některých stanovišť, dohled u aktivit, dohled na funkčnost sms systému, přípravu cíle a další osobu(y) na případné rychlé doplnění vykradeného stanoviště. Přičemž počet osob je zpravidla menší, než počet funkcí. Samotné hře pak obvykle předchází několik pro orgy hektických dní a nocí, protože vždy se najde něco, co se musí na poslední chvíli předělat nebo řešit. Takže zatímco odpočaté týmy vyráží ze startu, orgové by nejraději zalezli do postele dohnat spánkový deficit. A to poslední, co potřebují, je řešit úmyslné hacknutí hry.
Takže takovýto zásah beru jako vyjádření naprosté neúcty k práci organizátorů.

Z pohledu účastníka:
Tmou je pro mě vrchol šifrovací sezóny a "projít Tmou" beru to jako velkou výzvu. Když se nám to po letech předloni konečně podařilo, byl to skvělý pocit a pro mě je to stále jeden z nejsilnějších zážitků ze šifrovaček. Stihli jsme to 11 minut před koncem hry. Kdyby se tenkrát vyskytla podobná "iniciativa", tak jsme o to přišli. Jistě, vzhledem k vývoji letošní hry nějaká ta půlhodina roli nehrála, ale to nemohli pánové dopředu vědět. Takže upřednostnili zviditelnění svého manifestu před šancí (prvního) dokončení hry pro další týmy. Chápu, že pokud pravidelně dokončujete a vyhráváte různé hry, tak se se pro vás hodnota dokončení snižuje a hledáte nějakou další výzvu, ale nedává vám to právo o tuhle možnost připravit někoho dalšího, komu na tom záleží.

Přes to všechno myslím, že mluvení o teroristech je trochu mimo. Pro mě je tahle akce srovnatelná s klikiháky pitomců, kteří čmárají spreji po historických budovách. Také by se na to dalo dívat tak, že tím nabourali tu "nudnou neměnnou šeď". Ale když už mají snahu se nějak seberealizovat, ať jdou na veřejná místa k tomu vyhrazená, nebo ať si počmárají vlastní barák.

kotvus (Seš-lost)
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: út. listopad 08, 2011 14:13    Předmět:

Pod tím co napsal kotvus, bych se mohl podepsat. Celou akci považuji za velkou neúctu k ohromné práci orgů.

Pro hráče je šifrovačka otázkou několika hodin, org jí žije celý rok. Letošní ročník Tmou jen dokazuje, že se běžně dějí "přirozené" věci, které boří hru sami od sebe (hon, opilec, ...). To poslední co orgové potřebují, jsou další hurá akce, ať je jejich umysl jakýkoliv. To že šifra bez čísla téměř nenabořila Tmou, je do určité míry díky jejímu průběhu a hlavně díky rychlému zásahu orgů.

Komu se šifrovačky nelíbí v podobě, jak je orgové vytvoří nelíbí, má právo ji nejít a případně si vytvořit svoji vlastní.

Martin (Pralinky zvlášť)
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: út. listopad 08, 2011 17:22    Předmět:

Ivo C. napsal:

A co když to nebude stejný zásah, kde je hranice? Zkušení hráči to mohou dělat, lidé z venčí ne? Kdo bude omluvitelný, kdo neomluvitelný? Mě už to nebaví, to, co napsal Radek je naprosto přesné. Tady nejde o obsah (se kterým nemám problém, jenže k úvahám o něj zase nepotřebuju tohle nedotažené cvičení - když už jsme u toho, o odfláknutosti svědší i samotný text: např. nečíslovaná šifra fakt na TMOU nebyla poprvé), ale o formu, a ta je nepřípustná - a nebudu to relativizovat žádným podle mě. Nepřípustná, tečka. Bez diskusí, bez ospravedlnění. Na Bedně se chovejte k hackerům jak chcete...
...


(Sorry, prilis mnoho nahravek na smec, takze mi to neda Smile )

Takze, ja naopak timto "narusitelum" velice dekuji!!
Samozrejme ne proto ze by to co udelali byl dobry napad. Naopak. Protoze to byl blbej napad; stejne blbej, jake dostavaji sem tam i orgove TMOU.
A ted maji jedinecnou sanci to konecne pochopit. Dokonce se zda, ze nejvic to chape prave jeden z nejvetsich obhajovatelu tech blbych napadu, totiz Ivo C.

Srovnam zde 2 diverzantske akce ktere se staly:

Diverzantska akce 1.
Tmou 10, 2008, stanoviste 8. (Rezie: Orgove. Nejvetsi obhajovatel: Ivo C.)
To co tymy dostavaji jako zadani neni zadani. Zadani je jim nenapadne nalepeno na karticku tymu.
(Pro pripomenuti: http://archiv.tmou.cz/2008/index.php?what=r&uc=8)

Napad: pochybny
Prinos pro hrace: ? pro me nulovy
Prinos pro Orgy: ?
Pocet ohrozenych tymu: 152
Vyoutovanych tymu: 60 (slovy cca ctvrtina startovniho pole)
(http://archiv.tmou.cz/2008/index.php?what=stat_all)

Pro me se tehdy jednalo o naprosto bezprecedentni poruseni meta-pravidel hry. Takove samozrejme vzdy pokazi nejen aktualni hru, ale svym presahem i dalsi rocniky. Ale co bych to dlouze komentoval, vystacim si s Ivosovymi slovy z tohoto vlakna:
Ivo C. napsal:

Pokud si tady řekeneme, že se vlastně nic moc nestalo, tak se připravme, že se podobné úlety začnou vyskytovat pravidleně.

A pozor: mě osobně se to dotklo celkem málo ... Přesto to budu odmítat velmi tvrdými slovy, protože jinak z toho může být precedens a
konec důvěry orgů v šifrovací prostředí, což by znamenalo konec stále běžící dřevní éry šifrovaček.

Tohle je důsledek, který vidím jako možný... Moje odmítnutí je systémové, nemá nic společného s tím zda a jak moc beru šifrovačky vážně...

... ten problém přece není v tom, co se stalo. Ale v tom, co se stát mohlo. A v tom, jak ten čin zasáhne důvěru v šifrovací organizační prostředí.
.. - riziko, že se pokusí někdo méně "kultivovaný" trumfnout to "loňské hacknutí" je celkem slušné.
Jasně, na téhle TMOU to bylo mávnutí motýlím křídlem. Ale co když to sakra byl zrovna ten Pratchettův motýl, co dělá ty zatracený tornáda...

A co když to nebude stejný zásah, kde je hranice? Zkušení hráči to mohou dělat, lidé z venčí ne? Kdo bude omluvitelný, kdo neomluvitelný?
.. Tady nejde o obsah ..., ale o formu, a ta je nepřípustná - a nebudu to relativizovat žádným podle mě. Nepřípustná, tečka.
Bez diskusí, bez ospravedlnění.

Bod č.3 - .. špatně snáším relativizace, které míří k tomu, že "účel světí prostředky". Ty nevidíš, že tahle relativizace, přesně tenhle přístup k problému obhajuje?
Ano z mého pohledu jde o daleko zásadnější věc principu, než byl ten konkrétní čin.
A proto - dokud budu moci - nebudu nic mírnit, ani brát slova zpět - ...

Bod č. 5 - Opravdu nechápu, jak může Vítek napsat, že si uvědomovali, že nám tím způsobí těžkosti, ale že to za to stálo.
... Jasně, nic se nestalo, ale stát se mohlo! V tomhle kontextu hlavně zazlívám, že když jsme jim na to přišli, že to neodtajnili rovnou.


Radek (exTmou.org) napsal:

Já si dovedu představit, že si někdo z tohoto incidentu může odnést dojem, že právě takovéto "hacknutí" je docela zajímavý způsob, jak posunout šifrovačky dál - což není úplně nesmyslný dojem (viz zážitky Majdy).
Právě proto si myslím, že je potřeba jasně říct, že to je špatně a že pokud to někdo udělá, tak to bude přijato negativně bez ohledu na provedení a úmysly.

Při přípravě šifrovačky je naprosto klíčové, že org může důvěrovat testerům, pomocníkům, hráčům. Narušení této důvěry zvyšuje organizátorskou nejistotu (která už je i tak dost velká) a tím snižuje vůli investovat do přípravy hry energii a čas.

Nemyslím si, že negativní reakce jsou přehnané. Dovedu si představit, že pokud by se podobné incidenty opakovaly, tak to může mít výrazný negativní dopad na vůli lidí šifrovačky organizovat. Takže za mě jednoznačně - tohle se nedělá.


Prohodte si slova hraci/orgove a sedne to jak hrnec na prdel.
Myslim sze vic netreba dodavat, jen podtrhnu - presne jak rika Ivos: .. jak ten čin zasáhne důvěru v šifrovací organizační prostředí.

Diverzantska akce 2.
Tmou 13, stanoviste 10. (Rezie: Testeri & col. Nejvetsi odpurce: Ivo C.)

Napad: pochybny
Prinos pro hrace: temer nulovy
Prinos pro Orgy: nedozirne pozitivni
Pocet ohrozenych tymu: 36
Vyoutovanych tymu: 0 (slovy zadny!)
(http://www.tmou.cz/2011/stat_sifry)


Nemuzu si pomoct, ale to srovnani se nabizi a me pripada akce 2. ve srovnani s akci 1. prakticky neskodna.
Podotykam ze muj tym letos na 10. nedosel. Jestli tomu spravne rozumim, falesne zadani vklada jednu nesifru a prodluzuje trasu o 1-2km. Jak hanebne!
Ktery tym to muze zaseknout, zkazit mu hru? Zadnemu.. Skvele nacasovano! Na 10. dochazi vicemene pouze kyborgove.
Co muze pobavit ci zdrzet kyborga? Sifra? Ta urcite ne. Jedine nakej totalni ulet mimo stavovy prostor sifrovacich her.
Dramaturgicky skvele zarazeno!

S vedomim toho ze jsem letos na 10. nebyl, konstatuji.
* Obe tyto diverzantske akce zavrhuji, obe jsou spatne.
* Prvni mi zkazila hru nesrovnatelne vice nez by mi - odhaduji - zkazila hru druha kdybych na 10. dosel.
* Prvni mi narusila "důvěru v šifrovací organizační prostředí" nesrovnatelne vice nez druha.
* Prvni podle me neprinesla zhola nic pozitivniho. Druha dava Orgum jedinecnou sanci se zamyslet nad prvni a pro priste se podobneho vyvarovat.

Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: út. listopad 08, 2011 18:15    Předmět:

Manec, líběj vodpustit, voni něco hulili? Ňákou meta-trávu, ne? Smile
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: út. listopad 08, 2011 18:23    Předmět:

Co je to s prominutím za pičovinu??? Very Happy

Ondra
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: út. listopad 08, 2011 19:27    Předmět:

Za Yetiho, hráče vyjadřuji lítost, že byla ona šifra odhalena a zneškodněna, protože hru by nám to nenarušilo a mohla to být legrace.

Pro Yetiho, orga je naprosto nepřijatelné využití insider informací z testování (se kterými lze provést řadu dalších věcí, nejen vyměnit šifru). Zásah sám zase tak tragicky nevidím. (Čímž na sebe asi přivolávám, že mi na iNule někdo nahradí ta kontroverzní stanoviště nějakými pěknými normálními... Chm.)

(Yeti)
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: čt. listopad 10, 2011 21:47    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
Myslím, že to co se stalo, bylo ze strany "pachatelů" neuvážené a měli by za trest desetkrát opsat obsah tohoto fóra.


Very Happy

Taky napíšu za sebe, bez konzultace s ostatními orgy.
Zatím se moc neví, že ve čtvrtek dostal Mates anonym: "Existuje plán na záměnu šifry. Asi některé nehlídané. Nevím, jestli bude uskutečněn. Vážím si vaší práce, proto vás raději varuji." Přeposlal nám ho s komentářem: "Budem to nějak řešit, nebo to jsou výstřelky nějakých pomatených lidí?" No, co chcete den před Tmou řešit. Mašík si vyzkoušel rozesílání hromadných sms a Tom sehnal na chvilku hlídání šestky a sedmičky. Jinak jsme to pustili z hlavy, měli jsme dost jiné práce, než se jistit proti nějakému exotovi.

V pátek před půlnocí to nebylo dobrý. První nápověda k zrcadlům (jak se nám hodily ty Mašíkovy připravené smsky...) nepostrčila na trojku všechny, poslala se druhá a Mašík s Ivošem pořád trčeli u krytu, který kdo ví, jestli ještě svítil - chemická světla nevydrží věčně. Čelo postupuje hezky, ale medián je v řiti, na čtyřku došla teprve půlka týmů. Tom šel stavět 13 + 14, Matěj s Luckou 11 + 12 a já jsem šla prozkoumat sokolovnu: našla jsem ohořelou pohovku, tajemná schodiště, suť, prach, zahulený bordel, divné zvuky z půdy, do sklepa jsem se ani neodvážila. Zazdila jsem všechno kromě tělocvičny a doufala, že do cíle nikdo nedojde. A pak ten telefonát Daliborovi a smska.

Takže změna plánů. Ta stavba 13+14 asi není tak žhavá, když tam přes desítku nikdo neprojde, že? Dál už to znáte: kde dotiskneme desítku? Jak máme hlídat minimálně šest stanovišť ve čtyřech hlídkách? Ještě po hře mě autor štval nesmiřitelně: místo abychom ráno odpočinutí vítali týmy v cíli, tak jsme tam převážně ani nebyli a hlídali si terén. Přemýšlela jsem, jak je laciné zneužít tajné informace, text na mě působil pochybně a autor namyšleně. Originálních prvků si přece na šifrovačkách pořád užíváme dost a každý ji pojme, jak se mu líbí. Letos mě nadchl třeba Matrix, kde jsme na stanovišti místo zadání našli na zemi nalepený klíč a podobně. Dát vyspělým hráčům místo šifry náměty k zamyšlení mi přišlo naivní. Týmy si užívají hru samotnou, nemusí si do ní vkládat umělé úvahy.

Zlom přišel v pondělí, kdy se kluci přiznali. Toho si vážím. Nevratné následky žádné nebyly a akce se štěstím nikoho o nic nepřipravila - ani o část hry, natož o dojití. (Nevím Yeti, jestli bys byl jako hráč stejně nadšen, kdybys šel třeba v Jádru, našel falešnou desítku a tím pádem nestihl dojít na dvanáctku v krásné Myší díře a zůstal v pořadí na stejné pozici jako "dav" na 11. Nebo kdybys byl členem Corn Flakes a neobjevil kvůli vtipálkům trik s 13+14. Třeba pořád jo. Ale u hypotetického překaženého dojití hry už bych tomu moc nevěřila.) Poplach jsme si užili, to zas zpětně jo, takže chtě nechtě už diverzantskou akci vnímám shovívavě. Jako propagaci názorů ji sice neberu a vynášet testerské informace se nedělá, ale jako klukovina se to pochopit dá. Já s váma teda určitě kamarádit budu Smile
Návrat nahoru
E±MAN



Příspěvky: 3

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 04:02    Předmět:

* Úplně stejné srovnání - s kartičkou z Tmou 10 - mě napadlo hned na začátku diskuze. Souhlas s Manecem.
* Jako umělecký manifest - dobré. Aktéři se nemají za co omlouvat. Všechno je dneska potenciálním objektem hackování reality a každý takový akt má svoje důsledky. Kdyby s nimi aktéři nepočítali, bych se divil (hloupí nejsou).
* Odsuzování ze strany orgů je přirozené - kdo by to tak na jejich místě necítil?
* Takže všechno je jak má být. Nikomu se nic nestalo. Nová zkušenost, zážitek, hra. Nemají Instruktoři něco takového ve svých idejích? Je snad překračování svých komfortních zón jen výsada hráčů?
* Osobně budu podporovat podobné "uvážené a nedestruktivní" zásahy, i kdyby to mělo modifikovat moje vynaložené úsilí.

Izmi
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 08:42    Předmět:

Takže z """hrdinů""" jsou hrdinové.

Absolutně nesouhlasím se srovnáváním nečíslované šifry s kartičkou na Tmou 10 nebo nebo 11 na letošní iNule. Prožil jsem si oboje narozdíl od letošní nečíslované. Orgové se snažili ozvlášnit hru a zařadit netypické prvky. To že realita se odvíjela jinak od původního záměru je smůla. A svoje si vyslechli na fóru. Ale pořád to je jejich právo tyto prvky do hry zařadit. Komu se to nelíbí, ať šifrovačku nechodí nebo si udělá svoji.

Při tvorbě šifrovačky se snaží orgové šifrovačku vnímat jako celek. Vše, co narušuje odhadovaný průběh hry, orgové nějakým způsobem musí řešit. A těch věcí, co se sypou sami od sebe, je dost (třeba nález mrtvoly).

Každopádně mi připadá zcela nepřijatelné, aby nějaká individua zneužili důvěru orgů a ničili jejich práci.

To že se letos "nic" nestalo je klika. Ale celé to mohlo dopadnout úplně jinak. Byli by to pořád hrdinové?

Izmi, kdo určí uváženost a nedestruktivnost?

Nečíslovaná se stala, přiliš škody neudělala, je otázka jestli přinesla, to co měla přinést. Osobně bych byl rád, aby se na vše pomalu zapomnělo a něco podobného se neopakovalo na ŽÁDNÉ další šifrovačce.

Martin
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 09:43    Předmět:

Martina napsal:

V pátek před půlnocí to nebylo dobrý. První nápověda k zrcadlům (jak se nám hodily ty Mašíkovy připravené smsky...) nepostrčila na trojku všechny, poslala se druhá a Mašík s Ivošem pořád trčeli u krytu, ..


Ehm, mozna vam prijde ze s tim porad otravuju, ale jak je to teda na TMOU s tema napovedama? Je princip "Nevylustis -> koncis" zakladnim stavebnim kamenem hry, nejzakladnejsim axiomem, neprekrocitelnym ramcem TMOU a oltarem vsehomira, jak tu leta tvrdi dlouhodoby org Ivo C.?

Nebo se proste posilaji smsky s napovedou tak dlouho, dokud se na trojku nedostanou vsichni, jak pise Martina? Ja samozrejme vim ze je to jen mou zhulenosti, ze to porad nechapu, vid Ivo, ale tak nak tusim ze by nas tu podobne zhulenych mohlo byt i vic..

Nebo to byla dalsi diverzantska akce mimo Orgy? Jeden uz se v tom svete bez pravidel, kde to co je spravne a co naprosto neprijatelne prekroceni vsech mezi urcuje jen Ivo C, trochu ztraci.

Ne, opravdu nejsem tak zhulenej, abych po 12 letech TMOU ocekaval nakou myslenkovou a nazorovou konzistenci Orgu. Vzdyt ji nema ani Ivo C. sam.. Ale bylo by opravdu super, abyste se - vy Orgove - vzdycky pred konkretni hrou domluvili, jak to teda letos bude, a dali to ucastnikum vedet. Treba az na startu, nebo proste co nejpozdeji, aby uz se nedaly ocekavat zadne nazorove kotrmelce v tomto smeru.
Tento navrh si dovolim - ve sve zhulenosti - povazovat za konstruktivni a snadno proveditelny. Nebo ne? Co vy na to, Orgove?

(Nas letos napovedy trochu poskodily - jednak jsme lehce nadprumerne odstartovali - a napoveda byla rozesilana v jednotny cas - a jednak a hlavne jsme je necekali - takze jsme nekontrolovali mobil - a prvni napovedu si precetli nahodou a s dost velkym zpozdenim. Ale samozrejme byly i daleko vic 'poskozene' tymy - treba ty co to daly za par minut bez napovedy Very Happy )

Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 09:57    Předmět:

Bez pravidel? Kde přesně vidíš rozpor sms nápověd s pravidly, v nichž se píše:

"zpravidla není možné získat žádnou nápovědu" a "Hra neobsahuje systémové nápovědy či možnost přeskočení šifry, nápověda na určité konkrétní šifře se zcela výjimečně vyskytnout může (zejména v úvodu, případně v nějakém jiném klíčovém momentu hry)."

V tomto konkrétním případě (on člověk ne nadarmo má mozek k tomu, aby mohl posuzovat všechny aktuální okolnosti a ne jen jeden zažitý princip) nám prostě přišlo lepší zaseknutým týmům pomoct, než je připravit o zbytek hry. Jestli protestuješ, znamená to, že by ti celkově pro hráče přišlo lepší, kdyby za daných okolností (tj. že dvojka je jaká je, že nemáme binfo...) na trojku došlo jen 100 týmů a my to neřešili?
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 10:07    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Ne, opravdu nejsem tak zhulenej, abych po 12 letech TMOU ocekaval nakou myslenkovou a nazorovou konzistenci Orgu. Vzdyt ji nema ani Ivo C. sam.. Ale bylo by opravdu super, abyste se - vy Orgove - vzdycky pred konkretni hrou domluvili, jak to teda letos bude, a dali to ucastnikum vedet. Treba az na startu, nebo proste co nejpozdeji, aby uz se nedaly ocekavat zadne nazorove kotrmelce v tomto smeru.

Manec z FIMAN++


Možná málo hulím, ale u hry s takovou historií čekám především to, že bude připravena pečlivě a s chutí ji udělat co nejlepší. Myšlenková konzistence orgů je mi celkem ukradená a jejich názorová konzistence by myslím hru dokonce zásadním způsobem ochudila.

Co se týče "dohody, jak to teda bude": Myslím že právě kvůli pravidlovým kverulantům po 10. ročníku přibyl do pravidel bod: "Organizátoři mají právo pravidla měnit, a to z jakéhokoliv důvodu." Čtu ho jako: "Máme Tmou rádi a děláme ji pro vás, takže když se něco hodně vymkne, budeme to aktivně řešit". Jsem za ten bod vděčný. Na jednu stranu orgům exekutivně rozvazuje ruce, na druhou stranu je zavazuje z hlediska důvěry. Ale koneckonců, kdybych orgům nedůvěřoval, proč bych na Tmou jezdil?

O.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 10:24    Předmět:

Martina napsal:
Bez pravidel? Kde přesně vidíš rozpor sms nápověd s pravidly, v nichž se píše:

"zpravidla není možné získat žádnou nápovědu" a "Hra neobsahuje systémové nápovědy či možnost přeskočení šifry, nápověda na určité konkrétní šifře se zcela výjimečně vyskytnout může (zejména v úvodu, případně v nějakém jiném klíčovém momentu hry)."

V tomto konkrétním případě (on člověk ne nadarmo má mozek k tomu, aby mohl posuzovat všechny aktuální okolnosti a ne jen jeden zažitý princip) nám prostě přišlo lepší zaseknutým týmům pomoct, než je připravit o zbytek hry. Jestli protestuješ, znamená to, že by ti celkově pro hráče přišlo lepší, kdyby za daných okolností (tj. že dvojka je jaká je, že nemáme binfo...) na trojku došlo jen 100 týmů a my to neřešili?


No mas vlastne pravdu, ale ono v pravidlech se lze docist leccos, mj:

Pravidla napsal:

Organizátoři mají právo pravidla měnit, a to z jakéhokoliv důvodu.

Organizátoři TMOU mají své důvody, proč jsou pravidla taková, jaká jsou (absence nápověd, zákaz slučování týmů, zákaz pokračování „mimo hru“). ...


Takze jednak cokoli je vlastne koser, mas recht (ted zcela bez ironie), a jednak to posledni co bych chtel je zacinat nakou radoby pravnepozitivistickou debatu o pravidlech - to uz tu bylo.

Chtel jsem jen poukazat na vyhody nake ocekavatelne (a rekneme (meta)pravidly upravene) napovedy pred necekanou a chaotickou. (To uz je holt takovy moje tema, no Smile )
Nas proste opravdu nenapadlo kontrolovat mobil jestli nejde napoveda. Ale mozna je to nase chyba a nekde v pravidlech ci instrukcich se to pise, takze asi predem sorry..

Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 10:54    Předmět:

Martina napsal:

V tomto konkrétním případě (on člověk ne nadarmo má mozek k tomu, aby mohl posuzovat všechny aktuální okolnosti a ne jen jeden zažitý princip) nám prostě přišlo lepší zaseknutým týmům pomoct, než je připravit o zbytek hry. Jestli protestuješ, znamená to, že by ti celkově pro hráče přišlo lepší, kdyby za daných okolností (tj. že dvojka je jaká je, že nemáme binfo...) na trojku došlo jen 100 týmů a my to neřešili?


To uz je zajimavejsi otazka! Ja urcite neprotestuju. Ja jsem si prisel zahrat a zbytek je (uz) pro me podruzny..

Zda by mi celkově pro hráče přišlo lepší, kdyby je uz uplne okrajove - ja/my jsme z duvodu 'aby si hraci vic zahrali' navrhovali leta desitky zmen, a vsechny byly odmitnuty vetsinou prave pod praporem "Nedas -koncis".. well, jsme s tim davno smireni - vase hra, vase rozhodnuti.

Z pohledu Orgu - kacirska myslenka! - by mi opravdu prislo lepsi napovedu neposilat.
Meli jste letos jedinecnou sanci to dotahnout do konce a nechat 80% startovniho pole padnout na dvojce. Na TMOU 13! Jak symbolicke. A promarnili jste ji.
(Btw. jak's prisla na tech 100 tymu bez napovedy? Ja bych tipoval 30-50. Ale jen hadam.. kolik tymu to vlastne dalo pred napovedou, vite?)

Takhle je to pro me - promin - jen finalni dukaz (a ne ze bych ho potreboval) ze vsichni ti (Orgove), co leta odmitali nase navrhy argumentem "Nedas -koncis" - nam .. nemluvili pravdu.
Ale to jen ze ses ptala, ne ze bych si myslel ze to nekoho dojima/zajima.

Cili vase rozhodnuti poslat napovedu samozrejme chapu (a respektuju).
Co ale opravdu nechapu proc ty napovedy sly 2? Aby to dal opravdu kazdej? Nebo ta prvni nezabral vubec?

Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 10:59    Předmět:

FIMAN++ napsal:

Chtel jsem jen poukazat na vyhody nake ocekavatelne (a rekneme (meta)pravidly upravene) napovedy pred necekanou a chaotickou.


Jojo, s tím souhlasím, že některé jiné formy nápověd jsou spravedlivější (zejm. moje oblíbené timeoutové nápovědy, a koneckonců i striktní "žádné nápovědy"). Jenom z variant, které byly v dané chvíli k dispozici, mi ta realizovaná přijde celkově nejlepší.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 11:30    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Martina napsal:

V pátek před půlnocí to nebylo dobrý. První nápověda k zrcadlům (jak se nám hodily ty Mašíkovy připravené smsky...) nepostrčila na trojku všechny, poslala se druhá a Mašík s Ivošem pořád trčeli u krytu, ..


Ehm, mozna vam prijde ze s tim porad otravuju, ale jak je to teda na TMOU s tema napovedama? Je princip "Nevylustis -> koncis" zakladnim stavebnim kamenem hry, nejzakladnejsim axiomem, neprekrocitelnym ramcem TMOU a oltarem vsehomira, jak tu leta tvrdi dlouhodoby org Ivo C.?

Nebo se proste posilaji smsky s napovedou tak dlouho, dokud se na trojku nedostanou vsichni, jak pise Martina? Ja samozrejme vim ze je to jen mou zhulenosti, ze to porad nechapu, vid Ivo, ale tak nak tusim ze by nas tu podobne zhulenych mohlo byt i vic..

Nebo to byla dalsi diverzantska akce mimo Orgy? Jeden uz se v tom svete bez pravidel, kde to co je spravne a co naprosto neprijatelne prekroceni vsech mezi urcuje jen Ivo C, trochu ztraci.

Ne, opravdu nejsem tak zhulenej, abych po 12 letech TMOU ocekaval nakou myslenkovou a nazorovou konzistenci Orgu. Vzdyt ji nema ani Ivo C. sam.. Ale bylo by opravdu super, abyste se - vy Orgove - vzdycky pred konkretni hrou domluvili, jak to teda letos bude, a dali to ucastnikum vedet. Treba az na startu, nebo proste co nejpozdeji, aby uz se nedaly ocekavat zadne nazorove kotrmelce v tomto smeru.
Tento navrh si dovolim - ve sve zhulenosti - povazovat za konstruktivni a snadno proveditelny. Nebo ne? Co vy na to, Orgove?

(Nas letos napovedy trochu poskodily - jednak jsme lehce nadprumerne odstartovali - a napoveda byla rozesilana v jednotny cas - a jednak a hlavne jsme je necekali - takze jsme nekontrolovali mobil - a prvni napovedu si precetli nahodou a s dost velkym zpozdenim. Ale samozrejme byly i daleko vic 'poskozene' tymy - treba ty co to daly za par minut bez napovedy Very Happy )

Manec z FIMAN++


Pravidla TMOU:
Organizátoři mají právo pravidla měnit, a to z jakéhokoliv důvodu.

Tady bych mohl reakci ukončit, nicméně pod veškerou vrstvou Manecových osobních výpadů cítím, že by tahle problematika mohla zajímat i někoho jiného než jeho.

FAKTA:
Na kterých TMOU jsem se podílel - a jaké prvky v nich byly:
- šifra č. 8 na TMOU 7 (terénní nápověda), zásahy do hry pomocí předem připraveného počítačového odtajňování částí šifry 2 (+ zásah do hry, když se systém zhroutil).
- šifra č. 5 na TMOU 9 (terénní nápověda)
- městská část TMOU 10 (jasně, to byl speciální ročník, takže to není úplně relevantní).
- čerpání řešení šifry č. 1 na většině ročníků.

MOJE STANOVISKO:

ZákonodárnéSmile východisko:

rozhodně mám - v ročníku, který pořádám - právo výkladu pravidel TMOU (stejně jako ostatní orgové). A toto právo má autoritativní povahu "soudního rozhodnutí". Pochopitelně je v mém zájmu (a v zájmu hry), aby tento soud byl (zpětně) srozumitelný pro podstatnou část hráčů či aby jimi byl alespoň akceptován (byť třeba jako nutné zlo). Zpochybňovat sice moji "autoritu" v tomto ohledu Maneci můžeš, ale vzhledem k tomu, že tato "autorita" nevznikla pouze diskutováním, ale dlouholetou tvrdou prací, kdy jsem své (dle tebe nekonzistentní) názory přenesl do organizace konkrétních šifrovacích her, máš relativně špatnou výchozí pozici, protože tvá "autorita" se naopak opírá "jen" o diskusní příspěvky. Podobnou autoritu jsou pochopitelně získali i jiní organizátoři, TMOU, Bedny, Osudu, Svíček, Matrixu atd. Tím nijak nezpochybňuji Tvé právo kritizovat hru - a neříkám, že se nepokusím z té kritiky něco užitečného vytěžit - pouze nemáš právo být arbitrem ve věcech výkladu pravidel, zatímco já to právo mám. Doufám, že jsem to vyjádřil nekonfliktně...

Princip neexistence "systémových nápověd" považuji, vždy jsem považoval a budu považovat za základní stavební prvek hry TMOU - s výjimkou TMOU 10, kde bylo v zájmu "open ročníku" předem deklarováno jiné pojetí (i zde ale spočívalo v překonávání šifer, byť pro horší týmy alternativních). Podobně, pokud bude zájem o hru stabilní či vzrůstající a organizátoři se jednou rozhodnou udělat TMOU open, budou muset vymyslet nějaký koncept pro tento zvláštní ročník.

Za nadřazenější principu "nedáš-končíš" však považuji (a vždy jsem považoval) odpovědnost organizátora za vývoj hry! Možnost poslat hromadnou SMS (v případě problému, který budeme považovat za nutný řešit) jsme do TMOU zavedli už hodně dávno a nijak nepopírám, že inspirací k tomu byla diskuse (nejen) s FIMANY (TMOU 6, nebyl jsem org). Zejména je odpovědný za vývoj hry, který vznikne jeho chybou (a chybou není pouze chyba v šifře, ale i chybné dramaturgické rozhodnutí - to je dokonce vážnější chybou). Organizátor pak musí zvážit, zda je chyba natolik závažná, že její odstranění vyžaduje "nekorektní" zásah do hry.

Za sebe říkám, že na 3. stanovišti a výš bych už chybu s podobným statistickým dopadem nekorigoval, ale tohle je opravdu věc posouzení situace, nedá se nalinkovat předem, tohle dilema nemá žádné správné řešení. Na dvojce byla přehledná situace, týmy byly soustředěny na relativně malém prostoru, dokázali jsme vyhodnotit, co se děje a proč: a dokázali jsme se ještě realtivně brzy po začátku hry sejít a zásah časově naplánovat, tak aby způsobil víc užitku než škody. Ten důvod proč na dvojce jo a na trojce ne, je u mě taky podopořen tím, že mezi 1 (kde se oficiálně čerpá) řešení a 2 není jiná šifra... Tohle prosím berte jako věc mé osobní intuice, nemá to být žádný neprůstřelný argument.

SMS nápověda (resp. jejich řetěz - Martina se vyjádřila trochu nepřesně, v okamžiku odeslání první SMS jsme měli vytvořeno znění i další nápovědy) byla ZLEM. Větším ZLEM by však podle našeho názoru bylo nechat hru v daném okamžiku plynout. Špatný odhad průstupnosti šifry 2 (a špatné nápovědy v Ředkvičkách) byl naší CHYBOU - a při zvažování, zda poškodit cca 200 týmů naší chybou v dramaturgii hry, nebo zda poškodit cca 50 týmů tím, že odešleme SMS s jinou formou Ředkvičkové nápovědy, jsme kolektivně (bez Toma, který byl nedostupný) dospěli k názoru, že v dané fázi hry je pro nás dostat medián za dvojku důležitější než čistota hry. Dále jsme si taky v tu chvíli uvědomili, že převážná většina týmů seklých na dvojce nemá šanci zásek překonat, resp. s časem se čímdálvíc vzdalují od správného řešení (což je z hlediska počátku hry ten nejhorší druh záseku) - proč si myslíte, že jsme asi tak kroužili po Svoboďáku jak hladoví psi. Fakt jsme se nekochali zoufalstvím, ale pozorně si prohlíželi Vaše zadání a co na nich je. Jedním z nejsilnějších důvodů, proč jsme pak poslali posledním týmům i řešení, byla přítomnost nepříjemného opilce (či narkomana?) před krytem (kvůli kterému přijelo i několik policejních aut, ale nebyl zákonný důvod ho sebrat). Nebylo možné zde (bezpečně) ponechat nehlídanou šifru pro poslední týmy, jak jsme původně zamýšleli (resp. pro větší počet týmů, který by přitahoval pozornost).

Raději tedy budu čelit po TMOU oprávněnému hráčskému názoru, že jsme SMS neměli posílat, než bych čelil taktéž oprávněnému hráčskému názoru, že nechat kvůli orgovskému špatnému odhadu a čistotě hry padnout 3/4 týmů na dvojce, je špatné. Oba tyto názory mají svou pravdu a svou váhu. A zde prosím, aby se každý vrátil na začátek, cit, pravidel TMOU: "Organizátoři mají právo pravidla měnit, a to z jakéhokoliv důvodu." Za poslední 3 ročníky toto pravidlo bylo použito jedenkrát a doufám, že k němu pár let (ideálně nikdy) zase nebudou orgové muset sáhnout. Opravdu nás využití tohoto pravidla netěší, spoléhat se na něj nechceme, je to pravidlo nouze!!!

Je jisté, že rozhodnutí o SMS bude ze strany orgů vystaveno časem dalšímu zkoumání a bude mít vliv na přípravu TMOU v dalších letech.


Naposledy upravil Ivo C. dne pá. listopad 11, 2011 11:40, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 11:33    Předmět:

Z pohledu týmu, který nápovědu využil:
1) Kdyby nápověda nepřišla, zcela bychom to chápali a akceptovali. Tmou prostě kromě první šifry nápovědy nemá. Při hře jsme sice nadávaly na složitost šifry (a její zařazení na druhé místo), ale nyní je jasně vidět, že jsme hlavní princip nevyužili správně a chyba byla v nás.

2) To že nápověda přišla, nás zachránilo. Byli jsme přesně na hranici maximální trudomyslnosti. Díky nápovědě jsme šli dál a hru si užili.

To že se Tmou malinko mění v přístupu k nápovědám, jsou podle mne, i názvy šifer vloni a letošní "Testování Maštěných Ředkviček". Už i tam jsou nápovědy, které dříve nebyly. Nebo jsem je přehlídl (nepatříme mezi "pamětníky").

Ti
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 11:38    Předmět:

JTHTN napsal:
Z pohledu týmu, který nápovědu využil:
1) Kdyby nápověda nepřišla, zcela bychom to chápali a akceptovali. Tmou prostě kromě první šifry nápovědy nemá. Při hře jsme sice nadávaly na složitost šifry (a její zařazení na druhé místo), ale nyní je jasně vidět, že jsme hlavní princip nevyužili správně a chyba byla v nás.

2) To že nápověda přišla, nás zachránilo. Byli jsme přesně na hranici maximální trudomyslnosti. Díky nápovědě jsme šli dál a hru si užili.

To že se Tmou malinko mění v přístupu k nápovědám, jsou podle mne, i názvy šifer vloni a letošní "Testování Maštěných Ředkviček". Už i tam jsou nápovědy, které dříve nebyly. Nebo jsem je přehlídl (nepatříme mezi "pamětníky").

Ti


Na TMOU býval typ nápovědy formou NEZAPOMEŇTE - většinou na některé šifře. Opustili jsme ho hlavně proto, že v posledních letech jdou šifry do tiskárny (nikoliv na kopírku), tedy výrazně dřív než třeba ještě debatujeme o nápovědách. Loni byly nápovědy v názvech šifer. Ale někde v diskusi jsem zaslechl, že by bylo dobré mít TMOU s totálně "čistými" šiframi bez nápověd. Jo, asi jo, myslím, že by takový ročník být někdy měl...
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 11:52    Předmět:

Ještě dodatek: rád bych byl, aby i v budoucnu - s jinými orgy - zůstala TMOU psstavená na dřevním principu "nedáš-končíš" - mj. mě o tom znova přesvědčuje vůle a vytrvalost týmů na dalších šifrách letošní zásekové TMOU - (to na jiných hrách prostě k vidění moc není - i "slabší" týmy se rvaly, obrovské množství týmů navíc překonalo mnohahodinový zásek na čtyřce, pětce, sedmičce. Což se na šifrovačce se systémovými nápovědami nezažije (slabší týmy totiž většinou nedojdou kvůli time-outům ve větším počtu do nenápovědných částí, tj. nemají čas na překonávání záseků, a navíc se dostávají na šifry, které už opravdu nejsou v jejich silách). Ale prosím, teď to nečtěte jako zprávu o tom, že systém TMOU je lepší. Systém TMOU je připomínkou toho, z čeho šifrovačky vznikly. Kdysi jsem brojil proti nápovědám obecněSmile, ale to mě už dávno opustilo, mockrát jsem to uvedl (koneckonců, jinak bych si moc nezahrálSmile

Tento princip je však organizačně imho nutný jistit možností nesystémového zásahu, ke kterému by však v nejlepším případě nemělo dojítSmile Jo, je to takový atomový arsenálSmile))
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 12:01    Předmět:

Ivo C. napsal:

Na TMOU býval typ nápovědy formou NEZAPOMEŇTE - většinou na některé šifře. Opustili jsme ho hlavně proto, že v posledních letech jdou šifry do tiskárny (nikoliv na kopírku), tedy výrazně dřív než třeba ještě debatujeme o nápovědách. Loni byly nápovědy v názvech šifer. Ale někde v diskusi jsem zaslechl, že by bylo dobré mít TMOU s totálně "čistými" šiframi bez nápověd. Jo, asi jo, myslím, že by takový ročník být někdy měl...


Forma nápovědy "nezapomeňte" je super v tom, že sice napovídá, ale tým neví kde ji použít. A taky na ní může "zapomenout" Very Happy Nápovědy ve jménech a v "Ředkvičkách" jsou velmi konkrétní a tým se prakticky automaticky kouká, jestli dokument neobsahuje nějaký hint. Obojí ale má své užití.

Nápovědy dávají autorům šifer možnost tvorby šifer s principem, který není není z šifry pochopitelný (nebo jen velmi obtížně). Takže proč ne?

Čistota šifer je termín, který až tak nechápu. A je otázka, jestli by bylo možno udělat "totálně čisté" šifry a přitom se neochudit o možnost užití netradičních šifer a postupů.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 12:08    Předmět:

JTHTN napsal:
Ivo C. napsal:

Na TMOU býval typ nápovědy formou NEZAPOMEŇTE - většinou na některé šifře. Opustili jsme ho hlavně proto, že v posledních letech jdou šifry do tiskárny (nikoliv na kopírku), tedy výrazně dřív než třeba ještě debatujeme o nápovědách. Loni byly nápovědy v názvech šifer. Ale někde v diskusi jsem zaslechl, že by bylo dobré mít TMOU s totálně "čistými" šiframi bez nápověd. Jo, asi jo, myslím, že by takový ročník být někdy měl...


Forma nápovědy "nezapomeňte" je super v tom, že sice napovídá, ale tým neví kde ji použít. A taky na ní může "zapomenout" Very Happy Nápovědy ve jménech a v "Ředkvičkách" jsou velmi konkrétní a tým se prakticky automaticky kouká, jestli dokument neobsahuje nějaký hint. Obojí ale má své užití.

Nápovědy dávají autorům šifer možnost tvorby šifer s principem, který není není z šifry pochopitelný (nebo jen velmi obtížně). Takže proč ne?

Čistota šifer je termín, který až tak nechápu. A je otázka, jestli by bylo možno udělat "totálně čisté" šifry a přitom se neochudit o možnost užití netradičních šifer a postupů.


Nezapomeňte - jasně, souhlasím. Ale byly to občas až moc nepředvídatelné nápovědy (jheště víc, než ty dnešní).

Čistota: míněno připravit hru tak, aby nebyla ani jediná nápověda. Ani nezapomeňte, ani na konkrétní šifry. Aby všechno bylo v šifrách samotných (což by nemuselo hru ochudit o netradiční principy, koneckonců na 7 letos žádná nápověda nebyla a přitom to 30% týmů, které s šifrou zápolily, dalo - 30% není moc, ale ani málo).
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 12:35    Předmět:

FIMAN++ napsal:
(Btw. jak's prisla na tech 100 tymu bez napovedy? Ja bych tipoval 30-50. Ale jen hadam.. kolik tymu to vlastne dalo pred napovedou, vite?)


Do 22:00 došlo do krytu podle Tomášových (Seš-lost) statistik minimálně 66 týmů. U těch předpokládám, že tam došli bez nápovědy. Někteří z dalších smsku ani nečetli nebo tou dobou už jen realizovali správný postup a přišli o chvilku později. A i z těch, co byli před nápovědou (už, ještě) mimo, by to po čase někteří dali sami. Tak jsem to zpětně tipla na tu stovku. Při úvahách o rozesílání smsek samozřejmě ta čísla byla úplně jiná, to do krytu došly teprve jednotky až pár desítek týmů.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 12:57    Předmět:

Martina napsal:
FIMAN++ napsal:
(Btw. jak's prisla na tech 100 tymu bez napovedy? Ja bych tipoval 30-50. Ale jen hadam.. kolik tymu to vlastne dalo pred napovedou, vite?)


Do 22:00 došlo do krytu podle Tomášových (Seš-lost) statistik minimálně 66 týmů. U těch předpokládám, že tam došli bez nápovědy. Někteří z dalších smsku ani nečetli nebo tou dobou už jen realizovali správný postup a přišli o chvilku později. A i z těch, co byli před nápovědou (už, ještě) mimo, by to po čase někteří dali sami. Tak jsem to zpětně tipla na tu stovku. Při úvahách o rozesílání smsek samozřejmě ta čísla byla úplně jiná, to do krytu došly teprve jednotky až pár desítek týmů.


Jen dodatek, nápověda šla v 21:45 (56 týmů). Kolem 22:00 začaly chodit týmy s nápovědou (zjišťovali jsme namátkovými dotazy). Ale můj nynější odhad by byl nakonec taky tak ta stovka až sto dvacet (tj. nikoliv padesátka) - bohužel část z nich v době, kdy jsme už neměli mít ani kryt (ten měl původně končit kolem půl jedenácté), a ani nemělo být stanoviště hlídáno...Sad
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 13:30    Předmět:

Ivo C. napsal:
Čistota: míněno připravit hru tak, aby nebyla ani jediná nápověda. Ani nezapomeňte, ani na konkrétní šifry. Aby všechno bylo v šifrách samotných (což by nemuselo hru ochudit o netradiční principy, koneckonců na 7 letos žádná nápověda nebyla a přitom to 30% týmů, které s šifrou zápolily, dalo - 30% není moc, ale ani málo).


Děkuji za komentář. Na 7 nápověda byla - protože bylo jasné (podle tvaru šifry), že se mají použít matičky, "Redkvičky" napovídaly i použití pravítka.

Mě přijde, že orgové mají vždy právo vytvářet jaké šifry chtějí a používat k tomu jakékoliv prostředky uznají za vhodné. Napadat je, že udělali něco jinak, než bylo předpokládáno je směšné.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: pá. listopad 11, 2011 15:01    Předmět:

Ivo C. napsal:
Zákonodárné východisko:

rozhodně mám - v ročníku, který pořádám - právo výkladu pravidel TMOU (stejně jako ostatní orgové). A toto právo má autoritativní povahu "soudního rozhodnutí". Pochopitelně je v mém zájmu (a v zájmu hry), aby tento soud byl (zpětně) srozumitelný pro podstatnou část hráčů či aby jimi byl alespoň akceptován (byť třeba jako nutné zlo). Zpochybňovat sice moji "autoritu" v tomto ohledu Maneci můžeš, ale vzhledem k tomu, že tato "autorita" nevznikla pouze diskutováním, ale dlouholetou tvrdou prací, kdy jsem své (dle tebe nekonzistentní) názory přenesl do organizace konkrétních šifrovacích her, máš relativně špatnou výchozí pozici, protože tvá "autorita" se naopak opírá "jen" o diskusní příspěvky.
....


Tak opravdu's me znejistel natolik, ze jsem si musel znovu precist sve prispevky abych se ujistil ze nikde netvrdim ani Orgy nenapadam za to, ze dali napovedu proti pravidlum.. Ale je tomu skutecne tak, nic takoveho jsem nenapsal! Cili ja se tentokrat o pravidla vubec nepru.

Jednak by to taky pri pravidle
Pravidla napsal:
Organizátoři mají právo pravidla měnit, a to z jakéhokoliv důvodu. (*)

bylo posetile a jednak uz pravidla zrejme nikoho nedojimaji. Nemam s tim zasadni problem (na TMOU). Naopak pri vedomi techto pravidel konstatuji, ze se pro me situace stava neprehlednou, a navrhuji, aby se vzdy pred hrou samotnou, tj. aktualnim rocnikem, pokud mozno zprehlednila, a to alespon co se tyce napoved. Coz opet neni zadna vytka, jen navrh.

A snad i trochu koresponduje s jinym pravidlem:
Pravidla napsal:
Tato pravidla jsou vyhlašována organizátory ústně nebo písemně.

..byt i to muze samozrejme byt predmetem one zmeny pravidel Smile

In short: Pravidlem (*) sice Orgove temer vse uvedli do souladu s pravidly, ale to neznamena ze tim vec zprehlednili.

Ad
Ivo C. napsal:

Zpochybňovat sice moji "autoritu" v tomto ohledu Maneci můžeš, ale vzhledem k tomu, že tato "autorita" nevznikla pouze diskutováním, ale dlouholetou tvrdou prací, kdy jsem své (dle tebe nekonzistentní) názory přenesl do organizace konkrétních šifrovacích her, máš relativně špatnou výchozí pozici, protože tvá "autorita" se naopak opírá "jen" o diskusní příspěvky. ....


Vidis a ja si blahove myslel, ze na to co je pravda a co ne, co je logicke a co ne a co je konzistentni a co ne, nema "autorita" podlozena praci moc vliv. Ze spis rozhoduji fakta, logika a argumenty. No, asi mame kazdej jiny skoly.. Smile (Byt samozrejme jistou diskutabilnost situaci a fuzzy prostredi pripoustim.) Btw, to je v podstate jadro vetsiny sporu ktere jsme tu kdy za posledni roky vedli, s tebou i jinymi Orgy. Ale nechcu timto odstartovat dalsi flame; naopak jsem si vedom konstruktivini formy tveho prispevku, ocenuji ji a proto koncim.

Manec z FIMAN++
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: so. listopad 12, 2011 00:40    Předmět:

Martina napsal:
Nevím Yeti, jestli bys byl jako hráč stejně nadšen, kdybys šel třeba v Jádru, našel falešnou desítku a tím pádem nestihl dojít na dvanáctku v krásné Myší díře a zůstal v pořadí na stejné pozici jako "dav" na 11. Nebo kdybys byl členem Corn Flakes a neobjevil kvůli vtipálkům trik s 13+14.


Á, oblíbená hra na co kdyby ;-)

Kdybych byl v JÁDRU, tak bychom neseděli čtyři hodiny na [skutečné] desítce a nehledali dvanáctku hodinu, takže bychom měli spoustu času na dvacetiminutovou zacházku.

Kdybych byl v JÁDRU, neprošlo by přes 7, protože bych tam byl já namísto člověka, kterého to napadlo, tudíž by nás desítka vůbec netrápila.

Kdybych byl v JÁDRU... A takhle by šlo pokračovat s různými teoriemi (založenými na skutečném průběhu hry).

Taky by se mohlo stát, že by nás při zkoumání podstrčené desítky napadlo něco, co by nám pomohlo v následujících šifrách, a co nás teď nenapdalo.

Ty si prostě nemůžeš pomoci a přistupuješ k tomu coby org. Já jsem zjistil, že můj pohled hráče a orga jsou velmi odlišné. Hráč si hru užívá, i když mu jde, i když mu nejde, dokonce i když to není přesně ta hra, kterou si představovali orgové, protože neví, jakou hru si orgové představovali (ostatně k divergenci vnímání orga a hráče dochází, i když hru nikdo nepozmění). (Yeti)
Návrat nahoru
Vašek Němčík
Organizátor


Příspěvky: 2

Zaslal: so. listopad 12, 2011 11:16    Předmět:

Mohu-li se jako řadový člen B-týmu taky krátce vyjádřit:

Souhlasím sice s Matějem, že oproti krátké asistenci se stavěním jedenáctky a cestou domů do postele bylo i pro mne určitě nevšednější strávit celou noc jejím hlídáním a užívat si adrenalin konspiračních spekulací. Myslím si ale, že tenhle směr úvahy je malinko manipulativní, mimo podstatu věci.

Velmi se přikláním k názoru Ivoše a Radka, že takový zásah do hry je z principu velmi špatný a těžko omluvitelný. Nepřijde mi tady vůbec podstatné, jestli jde o zásah dobře míněný či malý (mají-li tato slova v tomto kontextu vůbec nějaký smysl). Jako podstatné mi přijde to, že jde o zásah svévolný. Že někdo rozhoduje za jiné, protože si myslí, že jeho vlastní názor je lepší. Takové jednání bych popsal slovy neúcta a absence pokory.
Za sebe mohu říct, že se cítím dostatečně svéprávný na to, abych se sám za sebe rozhodl, jestli chci Tmou hrát, organisovat, s jejím organisováním pomáhat, hrát či organisovat nějakou jinou hru, nebo třeba v klidu spát. Že mi někdo do mého rozhodnutí zasahuje (ať už pro mé dobro, nebo třeba proto, že se sám neumí rozhodnout), se mi nelíbí. Formulace "usoudili jsme však, že nám to za to stojí" mi trošku připomíná jeden výrok Lorda Farquaada ze Shreka ...
S Víťou a Setem jsem se několikrát potkal, trošku je znám a vážím si jich - na čemž se nic nemění. Tady s nimi prostě jen kategoricky nesouhlasím.

Naprosto souhlasím s Radkem, že tento čin může velmi nabourat důvěru mezi lidmi okolo Tmou a ovlivnit práci organisátorů do budoucna. Jak vidno, "malé" zásahy jsou malé jen zdánlivě.

Moc si přeji, aby lidé s jinými názory vždy našli čestné způsoby, jak je vyjadřovat - tudíž i, aby se tyto incidenty již neopakovaly a mohla se obnovit ona vzájemná důvěra (což je vždycky velmi obtížné). Bez té důvěry bude Tmou asi opravdu jiná, jsem ale velmi přesvědčen, že jiná ve smyslu horší ...

Vašek.
Návrat nahoru
coredump



Příspěvky: 24

Zaslal: so. listopad 12, 2011 11:30    Předmět:

kafe napsal:
Pro Yetiho, orga je naprosto nepřijatelné využití insider informací z testování (se kterými lze provést řadu dalších věcí, nejen vyměnit šifru). Zásah sám zase tak tragicky nevidím. (Čímž na sebe asi přivolávám, že mi na iNule někdo nahradí ta kontroverzní stanoviště nějakými pěknými normálními... Chm.)
(Yeti)


Docela mě překvapuje, že tohle v diskusi není zdůrazňováno z více stran. Tohleto je přece ten jediný podstatný problém té nečíslované šifry. Šifrovačky se konají obvykle v prostředí, které organizátoři nemají úplně pod kontrolou, takže lze čekat, že někdo může stanoviště poškodit nebo jinak zasáhnout do hry. U stanovišť v temném lese je to dost nepravděpodobné, ale asi se to taky může stát, zvlášť pokud se na zničení/modifikaci hry někdo explicitně zaměří.

Ale toto přece nebylo žádné "hacknutí" cizí hry - toto bylo naprosto svinské (pardon my French :-) zneužití testerských informací. Hacknutí hry by bylo, kdybych viděl někde u kopírky volně ležet nějakou verzi zadání, a zařídil bych se podle toho. Chyba toho, kdo tam to zadání nechal. Ale pokud mi někdo explicitně a dobrovolně zadání řekne z důvodu testování hry, pak asi předpokládá, že si to zadání i informace z něj plynoucí nechám pro sebe. Sice jsem nikdy v roli testera nedostal žádný non-disclosure agreement k podpisu, ale takhle nějak vnímám to, co role testera obnáší.

-Yenya
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: so. listopad 12, 2011 23:33    Předmět:

coredump napsal:
Docela mě překvapuje, že tohle v diskusi není zdůrazňováno z více stran. Tohleto je přece ten jediný podstatný problém té nečíslované šifry.


Jelikož tu začínám vypdat trochu jako advocatus diaboli, jak vysvětluji, že z pohledu hráče nemám s pdostrčenou desítkou problém. tak bych toto reiteroval.

Coby org si nedovedu představit, že by někdo, kdo kdykoli využil insider informací, ještě někdy testoval. Je to elementární zásada opatchování známých děr v systému (v tomto případě osobnostních). Že s tím orgové TMOU nemají problém (nebo, podle příspěvků zde, přinejmenším Ivoš), je pro mne nepochopitelné a dovedu si to vysvětlit jedině tak, že jim ten hack nevadí zdaleka tak, jak zde presentují. (Yeti)
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 13, 2011 00:21    Předmět:

Ivo C. napsal:
SMS nápověda (resp. jejich řetěz - Martina se vyjádřila trochu nepřesně, v okamžiku odeslání první SMS jsme měli vytvořeno znění i další nápovědy) byla ZLEM. Větším ZLEM by však podle našeho názoru bylo nechat hru v daném okamžiku plynout. Špatný odhad průstupnosti šifry 2 (a špatné nápovědy v Ředkvičkách) byl naší CHYBOU - a při zvažování, zda poškodit cca 200 týmů naší chybou v dramaturgii hry, nebo zda poškodit cca 50 týmů tím, že odešleme SMS s jinou formou Ředkvičkové nápovědy, jsme kolektivně (bez Toma, který byl nedostupný) dospěli k názoru, že v dané fázi hry je pro nás dostat medián za dvojku důležitější než čistota hry. Dále jsme si taky v tu chvíli uvědomili, že převážná většina týmů seklých na dvojce nemá šanci zásek překonat, resp. s časem se čímdálvíc vzdalují od správného řešení (což je z hlediska počátku hry ten nejhorší druh záseku) - proč si myslíte, že jsme asi tak kroužili po Svoboďáku jak hladoví psi. Fakt jsme se nekochali zoufalstvím, ale pozorně si prohlíželi Vaše zadání a co na nich je. Jedním z nejsilnějších důvodů, proč jsme pak poslali posledním týmům i řešení, byla přítomnost nepříjemného opilce (či narkomana?) před krytem (kvůli kterému přijelo i několik policejních aut, ale nebyl zákonný důvod ho sebrat). Nebylo možné zde (bezpečně) ponechat nehlídanou šifru pro poslední týmy, jak jsme původně zamýšleli (resp. pro větší počet týmů, který by přitahoval pozornost).

Raději tedy budu čelit po TMOU oprávněnému hráčskému názoru, že jsme SMS neměli posílat, než bych čelil taktéž oprávněnému hráčskému názoru, že nechat kvůli orgovskému špatnému odhadu a čistotě hry padnout 3/4 týmů na dvojce, je špatné. Oba tyto názory mají svou pravdu a svou váhu. A zde prosím, aby se každý vrátil na začátek, cit, pravidel TMOU: "Organizátoři mají právo pravidla měnit, a to z jakéhokoliv důvodu." Za poslední 3 ročníky toto pravidlo bylo použito jedenkrát a doufám, že k němu pár let (ideálně nikdy) zase nebudou orgové muset sáhnout. Opravdu nás využití tohoto pravidla netěší, spoléhat se na něj nechceme, je to pravidlo nouze!!!

Je jisté, že rozhodnutí o SMS bude ze strany orgů vystaveno časem dalšímu zkoumání a bude mít vliv na přípravu TMOU v dalších letech.


Nas tym prosel 2.sifrou celkem hladce, takze bych se za sebe rad vyjadril k tomu, ze jsem byl napovedni SMSkou (podle nekterych) poskozen.
Nevadi mi to, rozhodnuti orgu o poslani SMS povazuji za spravny postup a jsem rad, ze to udelali. (A to bez ohledu na fakt, ze v realu se pravdepodobne ti, kteri vyuzili napovedy SMS, pred nas uz dost tezko dostavali - nicmene, nezkoumal jsem to, vyloucit to nemuzu, ale je mi to fuk.)

Marek
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: ne. listopad 13, 2011 12:56    Předmět:

kafe napsal:
Coby org si nedovedu představit, že by někdo, kdo kdykoli využil insider informací, ještě někdy testoval. Je to elementární zásada opatchování známých děr v systému (v tomto případě osobnostních). Že s tím orgové TMOU nemají problém (nebo, podle příspěvků zde, přinejmenším Ivoš), je pro mne nepochopitelné a dovedu si to vysvětlit jedině tak, že jim ten hack nevadí zdaleka tak, jak zde presentují. (Yeti)


Oni možná jenom tak úplně nemají na výběr. Pochybuji, že má Tmou problém s tím, že by se jim přede dveřmi tvořila fronta schopných testerů, která by se nestíhala odbavovat.

Síba
Návrat nahoru
Fosa
Tester


Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 15, 2011 08:13    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:

Oni možná jenom tak úplně nemají na výběr. Pochybuji, že má Tmou problém s tím, že by se jim přede dveřmi tvořila fronta schopných testerů, která by se nestíhala odbavovat.

Síba


Jojo, na tom asi něco bude. Přiznávám, že se vždy docela pobavím, když si na fóru a v recenzích po hře přečtu, co vše bylo na Tmou špatně, a příští rok jsou opět všichni do jednoho zapsaní v kvalifikaci a chybějí testeři. Tož, kurňa, si zkuste taky někdo říci, že vás Tmou letos otrávila natolik, že se jí za rok nebudete účastnit a raději ji pomůžete vylepšit z druhé strany ;o) Vzpomínkový optimismus je prevít, co?

F.
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: út. listopad 15, 2011 10:31    Předmět:

Fosa napsal:
Jojo, na tom asi něco bude. Přiznávám, že se vždy docela pobavím, když si na fóru a v recenzích po hře přečtu, co vše bylo na Tmou špatně, a příští rok jsou opět všichni do jednoho zapsaní v kvalifikaci a chybějí testeři. Tož, kurňa, si zkuste taky někdo říci, že vás Tmou letos otrávila natolik, že se jí za rok nebudete účastnit a raději ji pomůžete vylepšit z druhé strany ;o) Vzpomínkový optimismus je prevít, co?

F.


No řekl bych, že na fóra píše jen pár lídí (co to je 20 z 1200?). A určitě ne všichni píší negativně. Bohužel i jeden škarohlíd vytváří dojem nepovedené hry.

Tmou 13 byla (jako vždy) super. Těžká? Ano! Nešla projít? Šla! Už se těším na 14...
Návrat nahoru
Sweet Lamas Of Bahamas



Příspěvky: 4

Zaslal: út. listopad 15, 2011 11:16    Předmět:

Fosa napsal:
Jojo, na tom asi něco bude. Přiznávám, že se vždy docela pobavím, když si na fóru a v recenzích po hře přečtu, co vše bylo na Tmou špatně, a příští rok jsou opět všichni do jednoho zapsaní v kvalifikaci a chybějí testeři. Tož, kurňa, si zkuste taky někdo říci, že vás Tmou letos otrávila natolik, že se jí za rok nebudete účastnit a raději ji pomůžete vylepšit z druhé strany ;o) Vzpomínkový optimismus je prevít, co?

F.


Já osobně budu za rok rád testovat. Letos jsem zjistil, že mě to baví snad i víc než hraní, a navíc poznám nové lidi Smile I když teda dle výsledků to vypadá, že letos testeři moc dobrou práci nevykonali - jenže ono to vážně nevypadalo nijak přehnaně těžce... možná je nutný nás opravdu vystrčit do tmy a na mráz.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: st. listopad 16, 2011 13:14    Předmět:

Hmm. To jsem zvědavý, jestli orgové budou mít šifry už tuhle zimu nebo uprostřed parného příštího léta budou shánět prostory simulující podzimní počasí, aby testy co možná nejvíce odpovídali realitě Wink

Co si pamatuji, tak náš terenní test Svíček v Jičíně dopadl katastrofálně.

Martin
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: st. listopad 16, 2011 16:56    Předmět: testeři

Ráda bych využila toho, že to tu ještě někdo čte, a požádala případné ochotné testery příštího ročníku, aby se předběžně ozvali na martina.hanzlova na džímejlu. O testery je totiž před vyhodnocením kvalifikace a divokých karet na Tmou opravdu nouze. Ideální je někdo, s kým se bude možné v létě / začátkem podzimu domluvit na živém testu (ne že bychom vás tahali do lesa, obvykle stačí, když se někde sejdeme a budeme pozorovat, jak jde luštění). Ale dá se domluvit i na jiných formách spolupráce. Předem díky za nabídky.
Návrat nahoru
TichaVoda



Příspěvky: 19

Zaslal: pá. listopad 18, 2011 11:31    Předmět:

JTHTN napsal:
Ivo C. napsal:
Čistota: míněno připravit hru tak, aby nebyla ani jediná nápověda. Ani nezapomeňte, ani na konkrétní šifry. Aby všechno bylo v šifrách samotných (což by nemuselo hru ochudit o netradiční principy, koneckonců na 7 letos žádná nápověda nebyla a přitom to 30% týmů, které s šifrou zápolily, dalo - 30% není moc, ale ani málo).


Děkuji za komentář. Na 7 nápověda byla - protože bylo jasné (podle tvaru šifry), že se mají použít matičky, "Redkvičky" napovídaly i použití pravítka.


Jen bych si dovolil upřesnit. To, že matičky jsou součástí šifry, bych nepovažoval za nápovědu. Pouze bylo praktičtější poskytnout týmům matičky na startu, než jim je rozdávat spolu s šifrou (fakt se nedalo předpokládat, že by mohly být součástí povinného vybavení :-) Co však považuju za obrovskou nápovědu je, že všechny předměty obdržené na startu se použijí na JEDNÉ šifře (i když vzhledem k obdržené mapě to taky nebyla zrovna pravda, ale to lze pochopit :-) A nejhezčí bylo, že tahle klíčová nápověda nebyla v textu Ředkviček u čísla šifry, tak jako všechny nápovědy ostatní, ale hned v úvodu celého textu. Díky tomu (a naší nekoncentrovanosti) jsme si na tuhle nápovědu vzpomněli po čtyřech hodinách luštění. Pak už jsme bohužel neměli dost sil to dotáhnout (ale to už by spíš patřilo do jiného vlákna :-)
Petr
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina