Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 11. - 2009 -> shrnující komentář k šifrám
Autor Zpráva
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: út. říjen 20, 2009 21:21    Předmět: shrnující komentář k šifrám

Nějak mi to pořád nedá, abych to nějak neshrnul, takže se o to pokusím. Předtím ještě předešlu, že jsme v rámci kvalifikačního limitu vyřešili všechny šifry, takže možnost srovnání mám.

1.kolo

Obecně - většinou pěkné (hravé šifry), které, možná byly trochu jednodušší, ale nebyly záludné (až na 1.3 viz níže) a líbily se mi.

1.1 - si dovedu představit klidně mohla být někde v terénu jako výplň mezi luštěním sudoku podle logaritmického pravítka a objímáním radiátoru.

1.2 - na to jak je to jednoduchá šifra to má docela dobrý "heuréka" efekt.

1.3 - tady to skřípalo (tuhle jsme vyluštili ex-post). Přechod k vlajkám se mi líbil, ale u jedné vlajky (Bolívie) jsme jednak našli víc možností a jednak všechny měly (na rozdíl od zbytku) nějaký znak přes trikolóru navíc. Druhý problém byl (v podstatě zesílený předchozí nejistotou), že čtené písmeno bylo dané pořadím. Což sice není nic proti ničemu, ale ani to není nic co by z něčeho plynulo. Takže to byla jedna z možností. Třetí problém byl, že heslo bylo tak krátké, že jsem měl pocit, že to klidně mohla být náhoda (podobně jednoduchá slova by se dala přečíst i jinak). Když jsme to tedy nakonec ze zadání "vylámali" autorským postupem, moc dobrý pocit jsem z toho neměl, a jistotu, že je to fakt řešení také ne.

1.4 - se mi hodně líbila, zase to spíš byla hříčka než šifra, ale pěkná myšlenka, detailně promyšlená a pěkně zpracovaná.

2. kolo

2.1 - křižovatky se mi zase líbily, přestože, abych ocitoval klasika, "a člověk by řekl, že to je přitom taková blbost" Wink. V důsledku spíš pracnější, ale myšlenka pěkná a člověk si navíc zopakoval vyhlášku Smile.

2.2 - (tuhle jsme vyřešili ex-post), asi nemám co bych tomu vytkl. Dovedu si představit, že někomu tahle šifra sedla. Nám to prostě nedocvaklo brzo (i když vylisoval bylo dost divné), a pokud nám to pak i docvaklo, pořád to chtělo řešení spíš vylámat, nebo prostě uvidět, že by na čtení tajenky něco ukazovalo jsem si nevšiml.

2.3 - tohle byla zajímavá šifra a dobře vyladěná, že se dala dát klidně i do terénu (nebylo potřeba googlit, posloupnosti byly známé). Wow efekt také pěkný. Co nás trochu zmátlo (to ale není problém šifry), že někde v zadání bylo uvedeno, že řešením může být slovo, nebo číslo (teď už to v zadání není). Zadali jsme tedy napřed číslo složené s příslušných cifer. Až poté jsme se rozhodli řešení přečíst.

3. kolo

Asi jediné kolo, které bych označil za diskutabilní. Šifry měly myšlenku i provedení dobré, ale v obou případech se mi zdálo, že obtížnost byla dosažena umělým ztížením. Vzhledem k tomu, že obě byly dost rozebrány jinde, budu jen glosovat.

3.1 (vyřešili jsme ex-post) - souhlasím s mišofem (a dalšími), kteří mají zato, že čtení prvního písmene po předložce byla jedinou (nicméně zásadní) slabinou, tím, že jinak pěkně intuitivní šifra se najednou naprosto zvrhla.

3.2 (tuhle jsme sice vyřešili - ale ... o tom jinde) - myslím, že tahle šifra neměla být vůbec puštěna do kvalifikace. To, že ji někteří vyluštili ji podle mne neobhájí (viz také jinde).

Richard
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: st. říjen 21, 2009 11:29    Předmět:

Ad 1.3.: Když přečtete střídavě 2 a 3 písmena z názvů států, dostanete slovo ULITA. To jsme samozřejmě zavrhli jako příliš překombinované řešení, ale také nám to zavřelo vrátka k autorskému řešení.
Tento krok mi osobně připadal o dost více nejasný, než poslední krok v 3.2., jak nad ním lamentuje spousta lidí v sousedním vláknu. A to podotýkám, že na poslední krok v 3.2. jsme během kvalifikace nepřišli.

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 21

Zaslal: st. říjen 21, 2009 16:32    Předmět:

Nám se z prvního kola líbily anglické malůvky (1.1), oddechová, zcela jednoznačná šifra. Hezká jako průběhovka do terénu.

Z druhého kola byly moc pěkné a elegantní křižovatky (2.1). Řešení nakonec nebylo zdaleka tak náročné, úseky se hodně opakovaly. Bylo to jen o nápadu. Posloupnosti (2.3) se nám taky líbily, ačkoli poznat řadu třetích (či kolikátých) písmen jednotlivých měsíců si žádá jistou dávku autismu. Nicméně logika v tom je - hezká šifra.

Třetí úroveň mě osobně dost znechutila. Nejsme žádní začátečníci a bohužel jsme pohořeli na utkvělé představě, že by orgové nepustili do hry šifry, které postrádají logiku, respektive jsou, jak Richard píše, uměle ztížené.

3.1 jsme prokoukli dost záhy, rčení přiřadili, obrázky rozpoznali a měli dobré dvě hodiny na to, abychom řešení vykoukali. Nevykoukali jsme. Proč máme číst zrovna písmeno před předložkou nevím dosud. Proč ne první písmeno? Proč ne celou slabiku? Proč ne jakkoli jinak? Hledali jsme vodítko, které by nás na poslední krok navedlo - ani nás nenapadlo, že by v šifře mohlo chybět. Takže startujeme na divokou kartu a při hře se nebudeme zdráhat zprávy z šifer lámat i přes koleno.

3.2 jsme při kvalifikaci ani neřešili, byli jsme si celkem jistí, že 3.1 nebude odolávat dlouho. Ale kdybychom ji řešili, mám takový pocit, že by nás artikulace grafu nenapadla a šifra by padla na základě kombinace scrabblení a několika ad hoc pravidel.

Já osobně nejsem schopen z předchozích třech bludišť jednoznačné pravidlo pro čtení v bludišti čtvrtém dovodit. Nedokážu si představit, že bych si mohl být jistý, že znám správný postup. Ne, tahle šifra se mi nelíbila a dost mě zajímá, kolik z týmů, kteří ji vyřešili, ji vyřešili autorsky a ještě si byli v průběhu luštění jistí, že to, co dělají, dělají správně.

Ale na hru samotnou se moc těšíme! Smile

-- Dero
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 09:46    Předmět:

Přizdisráči napsal:

Třetí úroveň mě osobně dost znechutila. Nejsme žádní začátečníci a bohužel jsme pohořeli na utkvělé představě, že by orgové nepustili do hry šifry, které postrádají logiku, respektive jsou, jak Richard píše, uměle ztížené.

3.1 jsme prokoukli dost záhy, rčení přiřadili, obrázky rozpoznali a měli dobré dvě hodiny na to, abychom řešení vykoukali. Nevykoukali jsme. Proč máme číst zrovna písmeno před předložkou nevím dosud. Proč ne první písmeno? Proč ne celou slabiku? -- Dero


Jako tester, který přišel na řešení, co číst, zhruba do pěti minut (po předchozí krušné části dolování textů z obrázkůSmile, zkusím odpovědět:

Svou typologií se jednalo o několikanásobnou steganografii - chcete-li skrývačku - nebo meta-kryptogram. Luštění se tak dá rozdělit na dvě fáze:

Fáze 1 - z obrázků vydolovat texty. V tomto případě tedy seznam výroků např.:
SVATÝ NA MOSTĚ
OSINA V ZADKU
V rámci fáze 1 je také nutné si povšimnout, že klíčové postavení má ona předložka - narozdíl od prvního a třetího slova je právě tato předložka nejvíce skrytá (první a třetí slovo je totiž zobrazeno přímo obrázkem, zatímco předložka je skryta v obrázku). V tuto chvíli je vyluštěn obrázkový kryptogram.

Fáze 2
Máme řetěz idiomů, které jdou jednoznačně seřadit. Množství odpovídá zhruba množství písmen, které by mohla mít nějaká zpráva, je poměrně odúvodněné předpokládat, že když první krok pracoval se skrývačkou (předložka skrytá v obrázcích) i druhý krok bude skrývačka - písmeno skryté v textu. Pokud chceme vydolovat ze seznamu idiomů nějaké heslo, je třeba následující úvaha (v textové steganografii velmi obvyklá):

Co je nejvýraznější prvek, který tvůrce šifry v prvním kroku nejvíce skryl (a tím na něj vlastně pro luštění kroku nejvíce upozorňuje) - PŘEDLOŽKY.
Steganografie tedy bude spočívat v umístění předložky.
V tuto chvíli máme zhruba 4 možnosti:
- První písmena předložek - vyloučíme okamžitě, chybí samohlásky.
- Celé slabiky (konstrukčně dost těžké, nevěřil bych, že to půjde sestavit, ale prověření je na pár sekund, nic nevychází).
- zbývají písmena za a před - mimochodem to je častá klasická steganografie, která se používala v počátcích šifrovacích her - máme nějaký papír se změtí písmen, v něm se pravidelně opakuje nějaký výrazný bod - např. zdvojeniny (nejvýrazněji si asi pamatuji na tuším patnáctou šifru Osudu 1) - a snažíme se přečíst okolní písmena. Písmena za předložkami vyloučíme okamžitě - opět kvůli samohláskám. Zbývají písmena před - v nichž evidentně (z mého hlediska na první pohled) zpráva být ukryta může. A taky tam je:)

Imho je to naprosto běžný a logický postup při luštění steganografických šifer. Jistě, vyžaduje asi zkušenost a trénink a neříkám, že to je intuitivní. Na šifře ovšem nevidím nic uměle ztíženého, je to její základní princip. Z mého hlediska dokonalá šifra (jak vzhledem k šifře samotné, tak vzhledem k jejímu statistickému projevu). 10/10. To je pochopitelně subjektivní, jako každé hodnocení.

Ivo C.
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 09:58    Předmět:

Přizdisráči Posledný krok 3.1 sme nedokázali dotiahnuť ani my, ale myslím, že je to podobné, ako keby si dostal prosté posunutie o osem a musel skúšať: je to posunuté o jedna? o dva? o tri? … Bolo zrejmé, že do tohto momentu sme postupovali správne, takže akurát bolo nutné vyskúšať všetky mysliteľné spôsoby čítania riešenia. A bolo viac než zrejmé, že to riešenie bude v červených slovách. Samozrejme že by bolo krajšie, keby sa čítali iba tie predložky, alebo prvé písmená červených slov. Berme to tak, že tretia úroveň ešte stále nedosahuje zložitosť šifier v teréne (a hlavne pri lúštení tretej úrovne asi nikto nebol v stave ako v teréne — zaspávajúci v skorých ranných hodinách a v mraze). Takže ako skúška, či sa týmu vôbec oplatí do Brna chodiť, to nebolo zlé.

Súhlasím ale s názorom, že týmto bodom šifra stratila značnú časť pôvabu. Keby bola v teréne a neistená druhou šifrou, bolo by to samozrejme horšie.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 10:29    Předmět:

Já bych teda ještě připodotkl, že není od věci taky všimnout si skutečnosti, že v červeném slově skrytá předložka není nikdy na začátku slova.

Síba
Návrat nahoru
Seš-lost



Příspěvky: 29

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 13:38    Předmět:

3.1 Pokud by se četla první písmena červených slov, pak šifra zdegeneruje na vypsání červených slov a přečtení prvních písmen. Uvědomím-li si, že při řešení je pravděpodobně potřeba použít předložky a vím, že se v každém červeném slově nachází předložka, pak mě napadají varianty:
* seřadit slova podle předložek a číst první/poslední/nějaké písmeno
* vyzkoušet písmena (slabiky) okolo předložek
* vynechání předložek ze slov a čtení tajenky
Další podobně přímočaré řešení už mě nenapadá, vyzkoušet výše uvedené postupy není na dlouho. Šifra líbí a pokládám ji za korektní, nemám pocit, že by někdo složitost uměle zvětšoval.
Zpověd je pro mě daleko víc na principu zkoušet posouvat text o 1-26, třeba to někde vyjde, navíc obsahuje umělé ztížení - odkaz na báseň Karla Plíhala.
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 21

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 13:41    Předmět:

Ivo, díky za příspěvek.

Předně: Nemyslím si, že by šifry ve třetí úrovni byly nefér. Dokonce je ani nepovažuji za nikterak složité (v terénu by nejspíš padly do hodiny aneb týká se to jen nás, nebo i jiné týmy v terénu luští mnohem... agresivněji než v pohodlí domova?), jenom jsem se nedokázal oprostit od myšlenky, že by postrádaly určitou míru elegance a jednoznačnosti.

Problém nejspíš tkví v tom, že jsme očekávali, že po správném řetězci úvah a odhalení všech hintů a souvislostí na nás řešení doslova vyskočí, že jsme opomněli ten prvek nahodilosti, který k šifrovačkám patří (zkusit číst písmena jen na prvočíselných pozicích atp.) - prostě že jsme zmlsaní všemi těmi šiframi, u kterých se tohle daří.

Teď skutečně zbývá jen ujasnit si, zda je stran orgů vhodné se o takovou jednoznačnost (aha! efekt) snažit vždy, nebo zda je trocha chaosu v pořádku v rámci hesla "orgové jsou v podstatě svině". Tvoje argumenty a Síbův přípodotek mě navíc přesvědčily, že toho chaosu bylo v šifře méně, než jsem si původně myslel.

Navzdory tomu si pořád myslím, že kvalifikaci by více slušely šifry jednoznačné, u nichž se člověk nemusí dohadovat, kterak má tajenku správně číst (to se týká i např. vlajek v první úrovni). Takové lépe fungují v terénu, neb tam má tým k dispozici kontext hry a může se dohadovat, co by tak mohlo být předmětem skryté zprávy - a to se pak ta správná písmenka čtou podstatně lépe. Kromě toho - terén je boj - tam už orgové můžou být ale sakra svině. Smile

-- Dero
Návrat nahoru
Tatarkový klub



Příspěvky: 20

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 13:49    Předmět:

Tak já se musím šifry 3.1 taky zastat. Mně se líbila moc. Pojmenovávání obrázků a vymýšlení idiomů byla krásná týmová práce. Pak odhalení souvislosti, že každý červený obrázek se nachází uprostřed spojnice idiomu nasměroval na to, že červený obrázek bude souviset s daným idiomem. Zkoušeli jsme s tím různé fígle, to je fakt, ale jakmile jsme si všimli, že červené obrázky vždycky obsahují předložku z daného idiomu, bylo doluštění záležitostí času potřebného na vypsání příslušných písmen.

Logika je jasná. Předložky se MUSÍ nějak zužitkovat, jinak by tam nebyly. Jejich první písmena, to je nesmysl - moc omezená skupina. Zbývá tedy okolí. Jelikož tam byla slova, která předložkou končila, musela to být písmena před. Pro mě jasné a intuituvní a spolu s anglickými obrázky nejlepší kvalifikační šifra.

Celkově se mi kvalifikace hodně líbila, přišla mi dobře vyvážená - v každé úrovni byly šifry natolik různé, že si každý tým mohl najít to, co mu sedne.
Mně třeba vyloženě sedla 2.2, taky mi ji kluci okamžitě vrazili se slovy "jazyková, to je pro Inku". Nepřirozeně vysoký výskyt předpony "vy" se prostě nedá přehlédnout, má-li člověk jazykový cit, takže já to řešení opravdu prostě "uviděla". Ale zas by mě nikdy nenapadlo dělit bludiště na dvě části (natož abych tomu říkala artikulace grafu).

Inka
Návrat nahoru
Kofila



Příspěvky: 13

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 18:43    Předmět:

Jenom bych dodal (pokud tu to snad ještě nezaznělo). Že vymyslet šifry tak obtížné, aby 194 (nebo tak nějak - teď je stránka s výsledky nějaká zmršená) týmů vyřešilo všechny 3 úrovně, když optimum je 200, je dost furiantský kousek a testerům i tvůrcům lze jen pogratulovat.

Mám nějaký takový paranoidní pocit, že nás nějak moc dobře znají... Wink

Vašek
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: čt. říjen 22, 2009 23:24    Předmět:

Musím říci, že kladné příspěvky na 3.1 (Ivo, Síba, Seš-lost, Inka) mě přesvědčily, že moje hodnocení šifry je silně individuální a rozumím i tomu, jak tuhle šifru někdo lehce obhájí a jak si najde své příznivce.

Můj problém nebyl v šifře, ale v tom, že nemám vhled (nebo zkušenost), abych se k tomu mohl takto postavit.

Richard
Návrat nahoru
Totální diferenciál



Příspěvky: 13

Zaslal: út. říjen 27, 2009 18:47    Předmět: šfira 31

Tak jako jsem vedle založil vlákno proti 32, tak tady se musím 31 zastat.

Naše luštění probíhalo tak, že jsme si nejdříve tak rozverně pojmenovávali slova a zjistili, že na velkou spoustu z nich se dá narvat název, který (viditleně scvhálně) obsahuje předložku - takže princip šifry se nám po odhalení prvnch pár slovních spojení, vyjevil okamžitě.

To čtení písmen před předložkami mi přijde skoro nezbytné. Je jasné, že ty předložky se nějak použijí, jinak by většina šifry byla úplně zbytečná. Stejnětak se ale použijí ty názvy těch věcí (proč by tam jinak byly). Existuje skutečně něco jiného, co by bylo tak zřejmé jako písmeno po (nejde, polovina slov na předložku končí) nebo před ní? Nás ani nic jiného nenapdlo (a to jsme v tom měli náš obvyklý bordel, takže skutečnost, že to dává smysluplný text, byla dost dlouho skrytá).

Honza
Návrat nahoru
Crucifixion?



Příspěvky: 24

Zaslal: út. listopad 03, 2009 20:45    Předmět: Ehm...

Jen bych vrtavě upozornil, že existuje celá zvláštní sekce "Diskuse o šifrách", kam tyhle názory a diskuse podle všeho mají patřit: tak napříště, třeba po samotné letošní TMOU... (to směřujte tam.) Ono je trochu škoda, že to tam zeje od roku 2007 prázdnotou.
Tom
Návrat nahoru
Set
Organizátor


Příspěvky: 65

Zaslal: út. listopad 03, 2009 20:54    Předmět: Re: Ehm...

Crucifixion? napsal:
Jen bych vrtavě upozornil, že existuje celá zvláštní sekce "Diskuse o šifrách", kam tyhle názory a diskuse podle všeho mají patřit: tak napříště, třeba po samotné letošní TMOU... (to směřujte tam.) Ono je trochu škoda, že to tam zeje od roku 2007 prázdnotou.
Tom


Ono to není zase tak špatné - aspoň jsou komentáře k šifrám jednoho ročníku pohromadě a nemíchá se to.

Jinak hned po hře bude vytvořeno ke každému stanovišti hry jedno diskuzní vlákno (podobně jako loni).
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina