Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 12. - 2010 -> #9 - Akt
Autor Zpráva
Athaj
Organizátor


Příspěvky: 52

Zaslal: so. listopad 06, 2010 22:02    Předmět: #9 - Akt

Diskuse k šifře ...
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: so. listopad 06, 2010 22:44    Předmět:

Samohlásky jsou dílem okamžiku a pak víc jak sedm hodin vypisování různých druhů rastrů, hledání dalších indícií a opět se vracení k prvotním myšlenkám...
Tak nějak by se mi asi líbilo víc hintů v tom textu, přeci jenom rozměr rastru jsme nedokázali zdůvodnit a ani zjistit... Stále zaznívalo čeho je 5, ale druhý rozměr chybí... Až v klidu doma mě napadlo, že jsme mohli použít 3 z frekvenčky, ale mezi těmi nápady, které padaly a které jsme vyzkoušeli fakt tato kombinace nebyla Sad

Osobně tuto šifru hodnotím trochu rozporuplně, je vidět, že byla pro řadu týmů řešitelná, ale trochu v ní postrádám takovou tu tmářskou vyšperkovanost. V textu zřejmě kvůli aeiou byly spojení, která nás zaváděla na zcela špatné myšlenky.
Samotná konstrukce textu řešení je pak už v pohodě, škoda asi nám chyběla trocha štěstí, nebo nějaká maličkost v zadání, která by nás ujistila, že se máme vydat tímto směrem.

Pro nás bohužel konečná, po velice úspěšném začátku totální zákys Sad

Kodyn
Návrat nahoru
HALUZná ORGanizácia



Příspěvky: 20

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 09:44    Předmět:

Podpisujem sa pod to čo píše Kodyn, u nás podobne rozporuplné pocity. Zatiaľ čo po prelomenom zákyse nad kockami sme sa zhodli na tradičnej formulke "my sme takí blbí", tu to tak nebolo. Keď sme po troch hodinách opustili posledné zvyšky nádeje, že riešenie bude pekné, a konečne našli to autorské, tímovou náladou bolo spoločné sklamanie z premárneného dobrého nápadu.

Šifra, ktorá sa ešte aj volá Akt, by mala mať riešenie, ktoré s týmto názvom tematicky súvisí. A to ešte nehovorím o kope zbytočných trójskych koní v zadaní -- okrem správneho slova raster je tam kreslenie/hľadanie tvaru ženského tela, sú tam spomínané rôzne farby, odhadovanie veľkosti pŕs a ich kreslenie... a tak tipujem, že väčšina tímov, čo tu strávila hodiny, ich strávila rovnako ako my. Samohlásky, vrátane potvrdzujúceho patternu "aeiou", nájdené rýchlo. A potom každá ofarbená inou farbou, skúšanie spájať rovnaké, či tie čiary nenakreslia sporo odetú devu, kreslenie kružníc, vpisovanie celého textu všetkými možnými spôsobmi do rastra... a správne riešenie neprišlo vo chvíli, keď tím dostal ten najelegantnejší nápad zo všetkých, ale vo chvíli, keď už rezignoval, prestal sa snažiť použiť všetky tematické veci a vyskúšal jednoducho vyžmýkať riešenie len zo samohlások.

Toto bola pre nás najslabšia šifra Tmou 12, a z našich zákysov jediný, ktorý sme si podľa našich pocitov nezaslúžili.

--
mišof
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 10:08    Předmět:

U nás jsme zase na začátek zazdili samohlásky a snažili se asociovat. Třeba výraz "zhulit nadlesní" neomylně navádí na zelenou, kdežto výraz "jako křen" na pivo. A na hon přece chodí myslivci a tak pořád dokola. Nevěřili byste, co se z toho textu dá vykoukat. Jako hezčí kost visící v Louvru jsme identifikovali Madonu ve skalách, která je sice na hraně obecné znalosti, ale protože jsou organizátoři v podstatě svině a protože kolem přehrady je těch skal hodně a jedno přístaviště se dokonce jmenuje "Na skalách" a protože nic jiného v textu přece není, bylo jasné, že jde o to, vykreslit v mapě (šifra slovem "rastr" může navádět na kilometrovou síť) uzavřenou linii splňující veškeré asociace, a ve vzniklém femininním polygonu s vybouleninami zvícími pětikorun vyhledat značku skály a ve smyslu zadání ukázat, kde se nachází další šifra.

Po objevení samohlásek (přišlo odhadem po třech hodinách) jsme po spoustě scestných úvah ze shodných znaků vykoukali opakující se dvojpísmennou slabiku a frekvenci písmen odpovídající výrazu "hrad Veveří." Po dalších dlouhých minutách jsme si řekli, že se na to nic jiného naroubovat nedá, tudíž víme, kam jít - lehce jsme pochybovali o tom, jestli neporušujeme etický kodex, ale protože jsme už viděli ostřílenější týmy haluzit podstatně víc a protože jsme se stejně potřebovali zahřát, tak jsme veškeré námitky na nekompletnost řešení ignorovali, zbytek řešení podle chybících písmen nesprávně domysleli a postup považovali za obhajitelný. Antihaluzní kontrola nás dál pochopitelně nepustila, takže jsme ještě drahnou chvíli seděli na zídce před bránou, než se nám o pár desítek minut a pár pohrdavých pohledů později povedlo správně interpretovat, zrasterizovat a přečíst.

Ve výsledku jsme dosáhli čistého času luštění něco přes pět hodin (jednoznačně náš rekord) a úžasného pocitu, že jsme se nevzdali a nakonec šifru zlomili.

Ondra
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 11:02    Předmět:

ROFLCOPTER! napsal:
Antihaluzní kontrola nás dál pochopitelně nepustila, takže jsme ještě drahnou chvíli seděli na zídce před bránou, než se nám o pár desítek minut a pár pohrdavých pohledů později povedlo správně interpretovat, zrasterizovat a přečíst.

Ve výsledku jsme dosáhli čistého času luštění něco přes pět hodin (jednoznačně náš rekord) a úžasného pocitu, že jsme se nevzdali a nakonec šifru zlomili.


Jen opravím Ondru, ať nejsme nařčeni z fakticky nesprávného komentu - čistá doba luštění nebyla pět hodin, ale čtyři (jak jinak bychom mohli 2:20 přijít na stanoviště 9 a v 7:10 na 10) a sedění na zídce nebyly desítky minut, ale jen něco málo přes deset Smile

Což ovšem nic nemění na faktu, že pocitově to mělo mnohem blíž k jeho časovým údajům...

Patches
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 16:23    Předmět:

Tak je fakt, že jsme vymysleli spoustu způsobů, jakým by se dal z písmen AEIOU nakreslit akt... použili jsme piktogram, který jsme zbavovali sukénky a zvažovali velikost poprsí...

Bohužel jsme si s těmi slepými cestami vystačili na osm hodin... Rolling Eyes
--
Kodyn
Návrat nahoru
Tučňák s tučňákem



Příspěvky: 7

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 16:32    Předmět:

Mně tahle šifra rozhodně tak rozporuplná nepřišla. Všimli jsme si (poté, co už jsme měli samohlásky), že skoro všechny řádky začínají A-čkem a polovina končí U-čkem. Tím se vyjasnilo, proč jsou řádky tak nepřirozeně nalámané (v každém řádku "se začíná znovu"), tak jsme je sledovali zvlášť. Chvíli jsme ještě strávili přehazováním a doplňováním samohlásek tak, aby byly v řádcích pravidelně, ale na správné řešení jsme už přišli docela rychle.

Pokud se tým dívá na každý řádek zvlášť, což je podle mě šifrou dobře motivované, nenapadají mě jiné/lepších postupy, než ten vedoucí k řešení (ale rád se nechám přesvědčit, že "naštěstí" nemáme fantazii:) ).

Jo a nesouhlasím s tím, že by řešení šifry mělo tematicky souviset s jejím názvem. Jednak se nikde nepsalo, že by to tak být mělo, druhak podle zkušenosti na některých stanovištích název jen popisoval, co za zadání dostal tým do ruky: osmička ("čísla v mřížce"), dvojka ("folie a papír"). Že třeba na sedmičce ("Kde má auto A") název i dost napovídal, byl příjemný bonus, ale někde to tak holt nebylo.

Takže ano, my jsme vyluštili rychle, a tak se nám šifra líbila:), ale myslím, že kdybychom se zasekli, mohli bychom si za to jen sami.

Pepa
Návrat nahoru
roura-rezava



Příspěvky: 8

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 18:15    Předmět:

Tato cifra nam zabrala asi posledních 8 hodin hry Wink Rozlisit, co je v textu napoveda a co je jen vypln, aby AEIOU vychazelo tak jak ma a jak pripadnou napovedu interpretovat, je dost na celou noc i rano. Napr. petikoruna odkazuje na pouziti jen 5ti znaku z AEIOUY, nebo je to mapova jednotka oblasti kde hledat cil, nebo je to jen vypln? Hon je odkaz na oboru, kde jiste nehledat cil nebo neco jineho? ... Zkouseli jsme lecos. Různých rastrů případně z rastrů vzešlých grafů jsme meli asi v 5ti zakladnich vydanich, zpravidla zalozene na chybach v posloupnosti AEIOU v radcich. Verzi zalamovani podle delky AEIOU s absenci nebo prezenci cyklickych znaku jsme vsak nezkusili.

Reseni jsme vsak po 8 hodinach u pristaviste vypotili a nakonec dopoledne u mostu pres prehradu dokoncili:
Hezka kost je jasna - levy relief terenu na KCT mape u prehrady odpovida zenskemu profilu, doplnuje ho znacka (na to jsme prisli uz hluboko v noci): Naproti příst. Rokle má čelo, následuje oblicej, příst. Cyklistická je krk, prsa jsou divna(junacka louka), ale to je v textu zmineno. Fixy jsou barvy znacek sbihajici se u mostu, podlozka a lepidlo je most. Cil bude celkem v blizkosti techto prsu. Presna lokalita vzejde z grafu AEIOU rastru, ktery vytvori malir a poda dilo galeristovi (kartografovi) s mapou, kde je ona divka i kost (alias hrad Kost).
Jedna z verzi grafu z rastroveho pole mela tvar hradniho nadvori, coz muze mit kde co a navic je hradni komplex rozsahly a musi byt misto dalsiho stanoviste upresneno. Jeden radek cifry mel ojedinele vice chyb (oproti zpravidla 2 jinde) a ten delal z hradniho nadvori bypass priblizne v jeho tretine coz je podle mapy turisticka znacka pro prichod k hradni brane smerem od silnice z mesta. Zde nakonec i dalsi stanoviste bylo. Sic... autorske reseni to neni.

--
Dan
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 20:26    Předmět:

Musím přiznat, že po hře ta šifra nevypadá tak přesvědčivě, jak by se mohla zdát. Sice jsme ji vyluštili poměrně rychle, ale spíš šťastnou náhodou než promyšleným postupem nebo analýzou.

AEIOU jsme měli sice rychle, ale pak jsme jako první věc zkoušeli doplnit znaky chybějící v řadě, což by nám klidně mohlo vystačit na docela dlouhou dobu. Text sice zmiňoval rastr, což by mohlo navést správným směrem, ale také zmiňoval pětikorunu (což navádělo spíš na kruhy/kružnice, než cokoliv s řešením souvisejícím) a hlavně - zásadním motivem měl být Akt - se kterým si určitě spousta týmů chtěla vyhrát. Kdyby jako nosný text byl použit kus vyhlášky, nebo manuál k mobilu, vyšlo by to nastejno a docela cítím s týmy, které si cítí napáleny.

U nás si místo toho jeden člen týmu vzpomněl, že podobnou šifru kdysi vymýšlel a tím to bylo vyřešené. Bez toho ale nevím, jak nebo čím bychom se k řešení mohli dopracovat, aniž bychom neskončili díky mnoha stupňům volnosti mimo řešení, podobně jako Tykadla nebo Haluzňáci.

Richard
Návrat nahoru
Nosálata



Příspěvky: 2

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 21:31    Předmět:

Všiml si někdo krom nás, že slovo pětikoruna je stejně dlouhé jako šířka mince pětokoruny, a že zárověň pětikačka přiložená na text zakrývá ve svém nejširším místě právě tři řádky? Navíc se podél přetikoruny dají hezky nakreslit prsa jejichž velikost jsme pár hodin zvažovali Smile a dle nápověd na kreslení obkreslovali pětikorunu do textu. Další náš podivný nápad byl text rozstříhat po řádcích a snažit se ho poskládat do ženské siluety Smile Proč by jinak byly ty řádky tak divně řádkované - aby se to dobře stříhalo (a pak lepilo tím zmíněným lepidlem).
Návrat nahoru
La Kukarača



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 07, 2010 23:31    Předmět:

Nebudu se rozepisovat, myslím že bych o našem zákysu na devítce napsal zhruba to samé co Mišof.

Jenom bych se rád pochlubil Wink že v jedné z mnoha verzí mnoha rastrů, se kterými jsme v průběhu noci a rána pracovali, nám vycházel "smysluplný" začátek THC - zhulenou nadlesní jsme považovali za potvrzení správné cesty, a jen těžko jsme tuto myšlenku opouštěli.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. listopad 08, 2010 00:52    Předmět:

Zdeněk: Jak slepej k houslím. Rozbalil jsem karimatku a že se budu zase flákat. Kolik máme těch samohlásek? Pět? To je dobrej rastr na písmenka. Kolikrát se to v každým řádku opakuje? Dvakrát až třikrát.

Vzpoměl jsem si na šifru kterou jsem kdysi vymyslel při luštění něčeho úplně jiného a měl ji od té doby schovanou. Ukázal jsem ji stylem: ,,Hele znám takovou pěknou šifru, sice sem nebude pasovat, ale funguje nějak takhle''- no a překvapivě z toho vypadlo první písmenko. Takže výstřel naslepo, nápovědy z textu (krom upozornění na samohlásky) došly až dodatečně. Mrzí mě že mám šuplík prázdnější, ale zas tohle zašifrování do slov je moc pěkný, to bych nikdy nevymyslel, do zadání jsem uvažoval vždy jen o řadě barevných teček.
Návrat nahoru
Čumáci



Příspěvky: 5

Zaslal: po. listopad 08, 2010 10:46    Předmět:

Nám se tedy tato šifra taky moc nelíbila, nebyl to sice tak hrozný zákys, ale proklínala jsem orgy za umístění stanoviště, kde se nedalo utéct vlezlé vlhké zimě. Samohlásky byly hned, ale pořád jsme hledali ještě něco k nim, co bude souviset s aktem, protože nám připadalo naprosto nemyslitelné, že by se použily jen ty samohlásky. Naštěstí jsme po hodině a něco provedli přesun k probrání, což probralo zejména Aničku, která si konečně řady samohlásek vypsala pod sebe a hned z toho koukala substituce a jasný hrad veveří. Poté už bylo otázkou chvíle odhalit princip, jak se písmenka vykreslují a doplnit chybějící. Bylo to řešení trošku z druhého konce, ale budiž. Každopádně byla šifra záludná a děkujeme štěstěně, že nás tentokrát výjimečně nezavedla příliš hluboko do slepých uliček...
Hanka
Návrat nahoru
Úsměv krále Miroslava



Příspěvky: 24

Zaslal: po. listopad 08, 2010 12:06    Předmět:

Náš tým na břehu přehrady strávil poslední tři hodiny hry a umístění stanoviště si velmi pochvaloval - naprostá dopolední idylka s hřejícím sluncem Cool
Každopádně efekt v podobě prolomení šifry tahle rekreace nepřinesla, byť jsme (s odstupem času bych řekl až překvapivě) byli na správné cestě a rastr ze samohlásek jsme vytvořili. Bohužel jsme nezvolili správné rozměry a zbytek času jsme se už jen bavili tvorbou asociací v duchu textu zadání, co všechno nám rastr připomíná... A akt nikde Laughing
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 08, 2010 12:51    Předmět:

V nejstudenejsi casti noci na nejstudenejsim miste. Nemohl jsem lustit v_lese (ani vleze), takze jsem s Danem chodil na "kecaci prochazky" zenu v rastru jsme dat neumeli, ale pri navratu z druhe? prochazky lezici otuzilci vedeli o souhlaskach. Lehl jsem, vykreslil rastr (15xpocet radku a zadny akt) ... ach jake zklamani. Odesli jsme s Danem na dalsi prochazku, pri niz Dan rozdeleni patnactek na 3 petice navrhl.

Podotykam ze pred a pri prvnich prochazkach jsem se nemohl zbavit morseovky, protoze tech interpunkci a rozdelenych slov na nevhodnych mistech tam skutecne bylo az moc. Tri sekvence samohlasek tuto anomalii dobre vysvetlovaly.

Verim tomu, ze nase tepelne hospodareni se na teto sifre vyplatilo.
Vladan
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 08, 2010 19:17    Předmět:

ROFLCOPTER! napsal:

...
Po objevení samohlásek (přišlo odhadem po třech hodinách) jsme po spoustě scestných úvah ze shodných znaků vykoukali opakující se dvojpísmennou slabiku a frekvenci písmen odpovídající výrazu "hrad Veveří." Po dalších dlouhých minutách jsme si řekli, že se na to nic jiného naroubovat nedá, tudíž víme, kam jít - lehce jsme pochybovali o tom, jestli neporušujeme etický kodex, ale protože jsme už viděli ostřílenější týmy haluzit podstatně víc a protože jsme se stejně potřebovali zahřát, tak jsme veškeré námitky na nekompletnost řešení ignorovali, zbytek řešení podle chybících písmen nesprávně domysleli a postup považovali za obhajitelný.
...


No my jsme postupovali více méně stejně. Vybarvené skupiny samohlásek jasně navedli na opakující se slabiku. A jelikož se dalo jít vlastně jen jedním směrem a "hrad Veveří" vypadal jako jasná volba, vymysleli jsme si (nesprávně) chybějící část jako "SV MOST" a vyrazili jsme.

V pravidlech Tmou se zakazuje následovat nějaký tým k dalšímu stanovišti a zkoumat podezřelá místa bez náznaku řešení. V manuálu Tmou se mluví o odhadu dalšího stanoviště.

Je tedy takovýto způsob odhalení další šifry "legální"? Neboli nepochopit princip šifry, ale z určitých indícií odhadnout další stanoviště a jít tam?

Ti
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. listopad 08, 2010 20:10    Předmět:

JTHTN napsal:

Je tedy takovýto způsob odhalení další šifry "legální"? Neboli nepochopit princip šifry, ale z určitých indícií odhadnout další stanoviště a jít tam?

Ti


Pro mě je takový postup rozhodně mimo hráčskou etiku.

Héra
Návrat nahoru
Oberna behen



Příspěvky: 7

Zaslal: po. listopad 08, 2010 20:49    Předmět:

U nas mela nejvetsi problem Kristin, ktera po celou dobu lusteni nesouhlasila s pani nadlesni Very Happy Pry si porad mysli, ze zena jakozto nadlesni nemuze existovat Smile))
Jinak my jsme rastr meli, ale bohuzel 15x16 (3xAEIOU x pocet radku). A dokonce i krasne vybarveny Smile Mozna bychom casem dosli i k 5x3, ale ve 12 hodin uz se nam to fakt nechtelo resit Smile A zhulena nadlesni se nam urcite porad smeje.
Evka
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 08, 2010 23:53    Předmět:

Jeníčci napsal:


Pro mě je takový postup rozhodně mimo hráčskou etiku.

Héra


A jak se díváš třeba na situaci z loňska, kdy velká část týmů neluštila všechny části zubní pasty?

Je to otázka, zda pokud z šifry získáš potřebnou informaci, ale nekompletní, popřípadě neautorským postupem, zda smíš jít pro další šifru, nebo zda nutně musíš zůstat na stanovišti, dokud neodhalíš přesný autorský postup, popřípadě vyluštíš všechny části šifry. Předpokládám, že kdyby cílem nebylo vyluštění polohy dalšího stanoviště, ale vyluštění kompletního, přesného znění tajenky, výsledky některých šifrovaček by vypadaly úplně jinak.

Co se týče kodexu "Buď dobrý tmář" (který ale považuji spíš za etické minimum), ten se zmiňuje jen o situaci, kdy tým nemá ani náznak správného řešení, ergo byl dle něj náš postup v pořádku. Došli jsme k závěru, že by v naší situaci, kdy jsme si hradem Veveří byli stoprocentně jistí, nejspíš každý udělal totéž (nemám-li pravdu a někdo se ve stejné situaci zachoval jinak, nechť se ozve), takže jsme to nebrali jako něco, čím si pomůžeme vůči ostatním týmům - což je pro mě v hodnocení etiky rozhodující. Nakonec jsme stejně museli kompletní, přesné znění doluštit autorsky (s antihaluzní kontrolou včetně toho, že nám to možná neuzná, jsme počítali a je dobře, že byla tak důsledná), takže pokud jsme si vůbec něčím pomohli oproti ostatním, kteří by náhodou neudělali totéž, byla to jen drobná psychická vzpruha.

Ondra
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: út. listopad 09, 2010 00:07    Předmět:

Nebudu mluvit za všechny orgy, jen za sebe: postup na základě řešení, které mi připadá přeci jen trochu divné nebo nedokončené, osobně v posledních letech zavrhuji (byť nás to někdy stojí nějaké to pořadí a diskusi v týmu Smile. Nicméně v rozporu s pravidly ani etikou Dobrého Tmáře to asi není. Tohle řešení skutečně teoreticky mohlo být na dobré cestě. Takže pro mě osobně je to postup, který bych nevolil, ale netroufám si ani trochu odsuzovat někoho, kdo jej zvolil.

Vzhledem k tomu, že jsme předpokládali, že hrad Veveří je natolik silný cíl, že podvědomě povede týmy k reverznímu inženýrství (které se může obtisknout i do nějaké podivné, nepředpokládané teorie), jsme se rozhodli zařadiit plnou protihaluzící kontrolu - zejména proto, aby pak týmy neměly samy ze sebe špatný pocit.

Ale např. u šifry Milé týmy jsme předpokládali, že část týmů nepochopí přenos obsahu do formy, ale přesto na základě obsahové analýzy kořenů dojde ke správnému určení cílového prostoru. A schválně jsme (v úvodu hry) pojetím tajenky tento kvalifikovaný odhah umožnili - byť bych byl jako bývalý češtinář (dnes často chybujícíSmile daleko šťastnější, kdyby si tým i skrze nesmysluplného významu všimnul smysluplné syntaxe.

Asi si tyhle sporné momenty musí přebrat každý sám a hrát podle svého nejlepšího (etického) pocitu... Pravidla to řešit asi ani nechtějí.
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 09, 2010 00:56    Předmět:

ROFLCOPTER! napsal:
Jeníčci napsal:


Pro mě je takový postup rozhodně mimo hráčskou etiku.

Héra


A jak se díváš třeba na situaci z loňska, kdy velká část týmů neluštila všechny části zubní pasty?

Je to otázka, zda pokud z šifry získáš potřebnou informaci, ale nekompletní, popřípadě neautorským postupem, zda smíš jít pro další šifru, nebo zda nutně musíš zůstat na stanovišti, dokud neodhalíš přesný autorský postup, popřípadě vyluštíš všechny části šifry.

Ondra


Ty i Ivoš řešíte trochu jinou otázku, než byla položena. Já odpovídal na formulaci "z určitých indícií odhadnout další stanoviště", což je pro mě haluzení. Je-li v šifře 9 nějakých objektů, v očekávaném směru postupu je kopec Levandule a já tam podle těchto indicií vyrazím, tak prostě haluzím.

Ale k vaší nové otázce (i když se dostáváme mimo téma vlákna). Posoudit míru nedokončení není snadné. Třeba v asociačních šifrách je časté si nějaké písmeno domyslet nebo upravit, i u letošního Úvodu jsme si možná všichni pomáhali ohnutím nějakého písmene, aby to vyšlo. Takže toto nevadí. Ale osobně jsem proti tomu, aby se vyrazilo, když je informace o místě neúplná. Třeba proto, že je jasné, že mi v nalezení pomůže "nechtěné" sledování jiných týmů. Takže jsme loni dodělávali celou pastu, i když další stanoviště bylo ze dvou částí dost pravděpodobně zhruba jasné.

Před několika lety jsem o tom rozpoutal diskusi u šifry TicTac, kde právě řada týmů podnikla výpravu do hrubě vymezeného prostoru dalšího stanoviště, kde díky povaze šifry a ostatním týmům zjistila, že upřesnění polohy nepotřebuje. Ukázalo se, že v názoru na neetičnost takového postupu jsem v menšině, ne-li sám. U obou zmíněných šifer jsme ztratili řádově desítky minut, ale nelituji toho a občasnou diskusi v týmu vydržím.

Technická otázka: jak poznám, že jsem (ne)postupoval autorsky ?

Héra
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: út. listopad 09, 2010 08:13    Předmět:

Jeníčci napsal:


Technická otázka: jak poznám, že jsem (ne)postupoval autorsky ?

Héra


No, to je občas spíš řečnická než technická Smile Tým v zoufalství zkouší leccos a zejména tam, kde se poloha stanoviště spíš konstruuje (ať už z informací jako letos Milé týmy nebo přímo rýsováním do mapy) než čte, je zoufalé nouzové (chybné) řešení velmi nepoznatelné.

O.
Návrat nahoru
HALUZná ORGanizácia



Příspěvky: 20

Zaslal: út. listopad 09, 2010 09:17    Předmět:

JTHTN napsal:

No my jsme postupovali více méně stejně. Vybarvené skupiny samohlásek jasně navedli na opakující se slabiku. A jelikož se dalo jít vlastně jen jedním směrem a "hrad Veveří" vypadal jako jasná volba, vymysleli jsme si (nesprávně) chybějící část jako "SV MOST" a vyrazili jsme.

V pravidlech Tmou se zakazuje následovat nějaký tým k dalšímu stanovišti a zkoumat podezřelá místa bez náznaku řešení. V manuálu Tmou se mluví o odhadu dalšího stanoviště.

Je tedy takovýto způsob odhalení další šifry "legální"? Neboli nepochopit princip šifry, ale z určitých indícií odhadnout další stanoviště a jít tam?

Ti


Podla mna by bol v poriadku postup:
* aha, kazdy riadok ma v sebe nejake zaujimave samohlasky
* aha, v niektorych riadkoch su tie patterny samohlasok presne rovnake
* aha, to bude substitucna sifra, co riadok, to pismeno
* aha, piate=siedme a sieste=osme pismeno, to pasuje na "HRAD VEVERI", fiha, aj tie R sa mi zhoduju

Toto by som bol, spolu s vysvetlenim, asi ochotny uznat aj keby som robil protihaluziacu kontrolu. Je v tom uz dostatocne vela analyzy samotnej sifry, nie len slepe hadanie.

--
misof
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: út. listopad 09, 2010 09:40    Předmět:

JTHTN napsal:

Je tedy takovýto způsob odhalení další šifry "legální"? Neboli nepochopit princip šifry, ale z určitých indícií odhadnout další stanoviště a jít tam?
Ti


IMHO je to situace právě na hraně. Pokud mám na základě dílčích pozorování a úvah o šifře důvodné podezření, že řešení má tvar ABCDEFEFBG, poblíž vidím hrad Veveří a přesto ne a ne prolomit princip, tak procházka na Veveří není ani čisté haluzení, ani vyřešení šifry. Nekamenovala bych tým, který tam těsně před zmrznutím vyrazí, ani bych na sebe nebyla obzvlášť pyšná, kdybych v tom týmu šla já. Pokud to logistika dovolí a orgové dilema předem odhadnou, bude dobré v takových případech zase zkontrolovat řešení.
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: út. listopad 09, 2010 10:59    Předmět:

HALUZná ORGanizácia napsal:

...
Podla mna by bol v poriadku postup:
* aha, kazdy riadok ma v sebe nejake zaujimave samohlasky
* aha, v niektorych riadkoch su tie patterny samohlasok presne rovnake
* aha, to bude substitucna sifra, co riadok, to pismeno
* aha, piate=siedme a sieste=osme pismeno, to pasuje na "HRAD VEVERI", fiha, aj tie R sa mi zhoduju

Toto by som bol, spolu s vysvetlenim, asi ochotny uznat aj keby som robil protihaluziacu kontrolu. Je v tom uz dostatocne vela analyzy samotnej sifry, nie len slepe hadanie.

--
misof
...


Přesně takhle jsme postupovali. Po analýze jsme vymysleli počet písmen na 16, našli řady samohlásek, které jsme si označili a následně určili, že se některá písmena budou opakovat. Terén navíc omezoval možné cíle na více méně jeden směr.

Na hrad jsme vyrazili okolo 11:00, když nám finální řešení šifry odolávalo více než 3 hodiny...
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: út. listopad 09, 2010 21:48    Předmět:

HALUZná ORGanizácia napsal:


Podla mna by bol v poriadku postup:
* aha, kazdy riadok ma v sebe nejake zaujimave samohlasky
* aha, v niektorych riadkoch su tie patterny samohlasok presne rovnake
* aha, to bude substitucna sifra, co riadok, to pismeno
* aha, piate=siedme a sieste=osme pismeno, to pasuje na "HRAD VEVERI", fiha, aj tie R sa mi zhoduju

Toto by som bol, spolu s vysvetlenim, asi ochotny uznat aj keby som robil protihaluziacu kontrolu. Je v tom uz dostatocne vela analyzy samotnej sifry, nie len slepe hadanie.

--
misof



Tak s tímhle celkem dost nesouhlasím. Toto je hezky odhadnuté další stanoviště a obrovská pomoc pro následující určování principu NIC VÍC. V tebou popsané fázi jsme byli už asi po 45 minutách, ale shodli jsme se (4 proti 1), že nejdřív musíme najít řešení, které na náš výsledek pasuje, než tam půjdeme.

Je rozdíl řešení tipnout a pak podle něj dále luštit a řešení tipnout a pak tam rovnou jít. První zcela v pořádku, druhé je u mě zcela haluzení.

Co se týče luštění z části textu - to je hodně sporné. Pokud jsem kus určil a jsem podle toho schopen někam dojít, tak asi můžu směle vyrazit a je spíše práce orga, aby mi připravil nemilé překvapení...i tady by však mělo být: "Tak. Došel jsem sem. Vidím spoustu týmů jak jdou někam, ale kdyby tu nebyli, tak neexistuje racionální důvod, proč tam jít taky, tak to doluštím."

Co je podle mě v pořádku (ale souhlasím, že to může být považováno za unfair play) je zorientovat se podle jiných týmů pokud mám KOMPLETNÍ řešení. Šifru jsem vyluštil, vím přesně kam jít, když v lese zabloudím a uvidím světla čelovek, tak kašlu na další bloudění a jdu tam (imho korektní postup při přesunu na Miny).

Lama
Návrat nahoru
Ústřední topení



Příspěvky: 28

Zaslal: st. listopad 10, 2010 21:41    Předmět:

Osobně mám na toto téma nejvíce v paměti průhledovou kostku na Tmou 9, kdy většina špičky následující stanoviště přečetla z písmenek a šifru vlastně nevyřešila. Obecně jako tým dolušťujeme téměř vše (výrazně více se soustředíme na luštění šifry než na hledání dalšího stanoviště) a z hlediska soutěžení to beru jako naši slabinu, ale asi s tim nechceme nic dělat Smile
INDEX
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: st. listopad 10, 2010 23:42    Předmět:

Ústřední topení napsal:
Osobně mám na toto téma nejvíce v paměti průhledovou kostku na Tmou 9, kdy většina špičky následující stanoviště přečetla z písmenek a šifru vlastně nevyřešila. Obecně jako tým dolušťujeme téměř vše (výrazně více se soustředíme na luštění šifry než na hledání dalšího stanoviště) a z hlediska soutěžení to beru jako naši slabinu, ale asi s tim nechceme nic dělat Smile
INDEX

Nepamatuju se, kdo tenkrat pouze skreblil, my to kazdopadne meli dolustene ... ne ze bychom byli absolutni spicka, ale jeste na 12 jsme byli v prvni desitce.
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: čt. listopad 11, 2010 10:29    Předmět:

Opravte to napsal:
Ústřední topení napsal:
Osobně mám na toto téma nejvíce v paměti průhledovou kostku na Tmou 9, kdy většina špičky následující stanoviště přečetla z písmenek a šifru vlastně nevyřešila. Obecně jako tým dolušťujeme téměř vše (výrazně více se soustředíme na luštění šifry než na hledání dalšího stanoviště) a z hlediska soutěžení to beru jako naši slabinu, ale asi s tim nechceme nic dělat Smile
INDEX

Nepamatuju se, kdo tenkrat pouze skreblil, my to kazdopadne meli dolustene ... ne ze bychom byli absolutni spicka, ale jeste na 12 jsme byli v prvni desitce.


My to tenkrát jenom scrablili...
--
Kodyn
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: čt. listopad 11, 2010 12:03    Předmět:

Ústřední topení napsal:
většina špičky následující stanoviště přečetla z písmenek a šifru vlastně nevyřešila

Řešením šifry je poloha dalšího stanoviště a tu jsme měli do posledního písmene zcela přesně, byť ne autorským postupem.
Kdyby řešením Aktu bylo HRAD VEVERI SEVERNI BRANA, já bych měl z patternu HRAD VEVERI .EVER.I .RA.A, tak bych to za sebe považoval za korektní postup, byť by mne vůbec netěšilo, že jsem na autorský princip nepřišel.
Bingo
Návrat nahoru
J.U.P.



Příspěvky: 21

Zaslal: so. listopad 13, 2010 12:02    Předmět:

U této šifry jsme se fakt nasmáli. Kdo chce pochopit, ten si musí pustit tohle: http://www.youtube.com/watch?v=_EpdV40nt0s&feature=related
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina