Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 13. - 2011 -> #11 - Kruhová galerie
Autor Zpráva
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: so. listopad 05, 2011 14:56    Předmět: #11 - Kruhová galerie

Diskuse k šifře 11 - kruhová galerie.
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 12:26    Předmět:

Tady nás dostalo zejména to, že prvními písmeny jsou podezřele často samohlásky, dokonce jich je cca 40 %! Pokud tým nechytil správnou myšlenku v začátcích luštění, začalo se objevovat až příliš mnoho možných postupů a bylo těžké mezi nimi vybrat ten správný. Úsečky tvořené znameními jsme měli, ale nenapadlo nás přecházet z jedné na druhou. No nic, z třetího průběžného místa se vyklubal náš nejdelší zásek v historii.
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 12:30    Předmět:

Opravuju Binga, který ten předchozí příspěvek nejspíše napsal...

Nejdelším stále zůstává 8 hodin na loňské 9. šifře Akt Very Happy

Když jsem si to doma narýsoval ve velkém, tak to vyskakovalo mnohem líp, jak v tom malém kolečku v bloku... poučení pro příště, je třeba to udělat pořádně!

Každopádně z mého pohledu nádherná šifra Smile
Kodyn
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 06, 2011 13:33    Předmět:

Pro nás taky konec. Kromě častých samohlásek nás sváděly na scestí především délky básní 1-7 (dny v týdnu) a celkový počet znamení 60 (minuty v hodině). Spolu s ciferníkovým tvarem (který byl z hlediska principu čtení vlastně náhodný, šifra mohla klidně být na trapezioidu) a opět tou zpropadenou ředkvičkovou nápovědou o časech se to zdálo indikovat nějaké hlubší použití plynutí času resp. časových intervalů. Houby.

Od správného řešení jsme sice, jako asi většina těch, co tam kysli, nebyli, ale ačkoli ve zpětném pohledu pěkně logicky vysvětluje všechny nenáhodné prvky šifry, vyžadovalo jakýsi myšlenkový krok stranou - a taky správný tip, které prvky jsou tedy ty nenáhodné. (Yeti)
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 07, 2011 00:08    Předmět:

Tož dny v týdnu, minuty v hodině i samohlásky nám v testech bohužel proklouzly, ale pořád si nemyslím, že by to chtělo tipovat, co je skutečně nenáhodné... Průkazně nejvíc nenáhodné mi jasně přijde pozorování, že znamení za názvem a před podpisem na název/podpis vždy navazují, což tu cestu a grafiku dle nás i testerů slušně evokuje. I to přeskakování, jinak by tam název a podpis být nemusely. Ale ano, šifra měla být z těch těžších (narozdíl od bohužel některých jiných:-)
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 27

Zaslal: po. listopad 07, 2011 01:23    Předmět:

Ano, šifra měla určitě jasná vodítka na autorské řešení. K naší smůle jsme v ní ovšem našli spoustu vodítek i na úplně jiné věci. (Yeti)
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 07, 2011 02:40    Předmět:

Ještě doplním, že ve sloupcích bylo 31+29 řádků, tj. leden a únor 2012, což je pro umístění prvních písmen z řádků skvělé místo.
Šifra byla těžká mimo jiné v tom, že člověk musel použít správný postup, aby vyšla písmenka. Cokoliv jen trochu jiného (např. celé úsečky odpovídající znamením) vede k "čínským znakům", které nemají žádnou vlastnost typickou pro písmena (např. souměrnosti), takže se nedá poznat, že jsme blízko.
(Bingo)
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 07, 2011 09:03    Předmět:

Hmm, tak tyto počty nám vážně unikly:(..
Ad celé úsečky - to by tam vůbec nemusely být ty názvy a podpisy. Právě to, že tam byl takto start a cíl + navazující znamení z nich vycházející dle nás i testerů možnost použití celých úseček zavrhovalo..
Návrat nahoru
Koniec Sveta Prichádza!



Příspěvky: 12

Zaslal: po. listopad 07, 2011 09:22    Předmět:

Pod problémy popísané v skorších príspevkoch sa podpisujeme aj my, po troch hodinách (z čoho dokopy určite dve boli o hľadaní grafickej interpretácie) sme už aj my vedeli o všetkých "dňoch v týždni", samohláskach na začiatku riadkov, 60 riadkoch, atď.

K tomu jedna vec, ktorá tu ešte neodznela, a ktorá sa mi ani s odstupom času na tejto šifre nepáči: Znamenie je *neorientovaná* hrana, prípadne ak ju chceme orientovanú, tak v smere plynutia času (napr. beran = prechádzam z března do dubna). Lenže v autorskom riešení sa bolo treba vyberať občas v smere plynutia času, občas proti, "tak aby to vyšlo", teda aby som vždy narazil na tú ďalšiu hranu.

A práve aj pri tom starte a cíli vznikala ďalšia voľnosť, keďže to nebol "mesiac kedy prvé znamenie začína" a "mesiac kedy posledné znamenie končí", ale len "jeden z dvoch mesiacov prvého znamenia" a "jeden z dvoch mesiacov druhého znamenia".

(My sme sa napríklad nejaký čas snažili nájsť v zadaní niečo, podľa čoho by sa dalo povedať, ktoré znamenia brať "v smere toku času" a ktoré v opačnom. Škoda, že to tam nebolo -- dalo by sa to tam podľa mňa rozumne pridať a viedlo by to k ľahšiemu odhaleniu zamýšľaného grafického princípu.)

toľko "my two cents"

--
mišof
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. listopad 07, 2011 09:25    Předmět:

Vedle zmíněných věcí (vlastně jsme našli a vyzkoušeli všechno, co vypsal Yeti) nás od autorského řešení zrazovaly ještě tyhle:
- znamení: vůbec jsme si nedokázali vybrat, jestli znamení přiřazovat dva měsíce, nebo jen ten dominantní. Ani jedno nám nesedělo úplně, v obou případech musíme něco zanedbat. Takže jsme spoustu věcí zkoušeli dvakrát. Jako zoufalý krok jsme ještě zkusili i třetí možnost - kdy jsou dotyčná znamení viditelná na obloze Smile (to je tím, že nosíme na hry starý dobrý Rozum do kapsy, kde to měli v přehledné tabulce)
- i narýsované autorské řešení dává na pohled docela ošklivá písmenka. A když si to člověk načrtává v terénu, jsou ještě o krok ošklivější. V jednu chvíli jsme postupovali téměř správně (vyznačovali jsme a spojovali středy úseček), výsledné obrázky byly docela podobné těm v řešení, ale i tak jsme to pak zavrhli jako zmiňovanou čínštinu.

Další věc, co jsme v tom dlouho hledali, byla římská čísla (poslední jasné I a poměrně snadno generovatelná X)

O.
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 07, 2011 09:26    Předmět:

Matěj Klusáček napsal:
Hmm, tak tyto počty nám vážně unikly:(..
Ad celé úsečky - to by tam vůbec nemusely být ty názvy a podpisy. Právě to, že tam byl takto start a cíl + navazující znamení z nich vycházející dle nás i testerů možnost použití celých úseček zavrhovalo..


To máš pravdu, touto otázkou jsme se taky dost zabývali ve chvíli, kdy jsme chtěli vykreslit grafiku... ale bohužel ten správný nápad nepřišel...
Využívali jsme to spíš stylem, že je to počáteční bod, ze kterého kreslíš, přesouváš se na další znamení zvěrokruhu a pak bod ve kterém končíš je ten v podpisu...
Ale těch verzí řešení bylo opravdu mnoho, včetně kreslení úseček mimo kružnici, pouze s navazováním za sebe...

Kodyn
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 07, 2011 10:56    Předmět:

Matěj Klusáček napsal:
Ad celé úsečky - to by tam vůbec nemusely být ty názvy a podpisy. Právě to, že tam byl takto start a cíl + navazující znamení z nich vycházející dle nás i testerů možnost použití celých úseček zavrhovalo..

Jasně, že celé úsečky jsou špatně. Pokud tým nenapadne, jak skloubit všechny indicie dohromady, tak zkouší aspoň něco. A přestože celé úsečky jsou strašně blízko řešení (stačí je správně zkrátit nebo se po nich procházet), tak to na nich není vůbec vidět. Kdyby např. byla nakreslená písmena symetrická, tak by i celé úsečky byly symetrické a bylo by jasné, že jsem na správné cestě.
Tím se snažím vysvětlit, proč byla šifra těžká a tolik týmů na ni pohořelo. Nechci, aby mé příspěvky vzbudily dojem, že šifra byla špatná.
(Bingo)
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 07, 2011 11:26    Předmět:

Tykadla: JasnéSmile To je pravda. Já zas nechci vzbudit dojem, že si postřehů od vás nevážíme, to naopak! Jen jsem se snažil nastínit, které pozorování nám i testerům přišlo na srávnou cestu jasně navádějící. Možná bohužel bylo těžší najít kvůli těm náhodným počtům a samohláskámSmile
Ta souměrnost je dobrý postřeh, on úplně na začátku byl nápad měsíc = bod, znamení = úsečka, úsečky vytvoří písmena. Ale použití pouze celých úseček znemožňuje vyrobit uspořádání měsíců tak, aby se tam našlo více než minimum písmen:( Další z variant pak byla vyloženě turistický průvodce: Vyjděte o letním slunovratu po cestě hematomů pod nehtem, pak odbočte na silnici Johanky z Arku, odbočte po pěšině, kterou lemují nepřítelkyně anorektiček a na dalším rozcestí se dejte cestou maskotů Velikonoc až za kamna vlezete.
Tolik jen ze zákulisí k vývoji:)
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 44

Zaslal: po. listopad 07, 2011 16:05    Předmět:

Škoda turistického průvodce, to bychom dali. Ale člověk na jedenáctce asi nesmí čekat příliš návodnou šifru, není-liž pravda?
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina