Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 11. - 2009 -> Jak přečkat noc
Autor Zpráva
J.U.P.



Příspěvky: 21

Zaslal: út. říjen 13, 2009 21:29    Předmět: Jak přečkat noc

Tento příspěvek je vlastně prosba o radu.

Zatím jsme byli na 4 šifrovačkách (Tmou, Bedna, Sova, iNula) a pokaždé máme stejný problém. Asi do půlnoci jde vše relativně rychle - luštíme, postupujeme, držíme se v popředí. Pak přijde KRIZE. Pravidelně od 01:00 do svítání nejsme schopni nic vyluštit, nedáváme ani triviální šifry. Vytrácí se morálka. S rozbřeskem se zase rozjíždíme a celé dopoledne mohutně finišujeme.

Poradí nějaký zkušený úspěšný team, jak přečkat noc, jak nezatuhnout...?
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: st. říjen 14, 2009 13:23    Předmět: Re: Jak přečkat noc

J.U.P. napsal:
Tento příspěvek je vlastně prosba o radu.

Zatím jsme byli na 4 šifrovačkách (Tmou, Bedna, Sova, iNula) a pokaždé máme stejný problém. Asi do půlnoci jde vše relativně rychle - luštíme, postupujeme, držíme se v popředí. Pak přijde KRIZE. Pravidelně od 01:00 do svítání nejsme schopni nic vyluštit, nedáváme ani triviální šifry. Vytrácí se morálka. S rozbřeskem se zase rozjíždíme a celé dopoledne mohutně finišujeme.

Poradí nějaký zkušený úspěšný team, jak přečkat noc, jak nezatuhnout...?


To je tak po 4 šifrovačkách asi normální. Až budete mít po 14 šifrovačkách, tak už si organizmus vznikne. Ale mám-li doporučit nejlepší obranu proti krizi, tak nejlépe je být v 1:00 už v cíli. Na Noci tapürů se to docela osvědčilo.
Návrat nahoru
J.U.P.



Příspěvky: 21

Zaslal: st. říjen 14, 2009 14:33    Předmět: Re: Jak přečkat noc

Pralinky zvlášť napsal:

To je tak po 4 šifrovačkách asi normální. Až budete mít po 14 šifrovačkách, tak už si organizmus vznikne. Ale mám-li doporučit nejlepší obranu proti krizi, tak nejlépe je být v 1:00 už v cíli. Na Noci tapürů se to docela osvědčilo.


Hm, asi jsem zapomněl připsat, že by se nám hodila nějaká UŽITEČNÁ rada. Při 4 šifrovačkách za rok si organismus zase rychle odvykne a do 1:00 v cíli nikdy nebudeme.
Prostě pokud poradí někdo, kdo si nemusí "honit triko", tak budeme moc rádi.
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: st. říjen 14, 2009 14:50    Předmět:

Ale Pralinky mají pravdu. Tělo si časem vyladí modul "šifrovačka" a začne v něm fungovat. Akorát to trvá tak dva tři roky...
Jinak myslím, že se nic nedá zkazit pořádně dlouhým spánkem ze čtvrtka na pátek.
Ondra
Návrat nahoru
Tatarkový klub



Příspěvky: 20

Zaslal: st. říjen 14, 2009 15:16    Předmět:

My s tímhle bojujeme taky, většinou to na nás padne kolem třetí hodiny ranní. Chce to prevenci, hlavně se dostatečně vyspat den předem a během hry dostatek energie - já třeba vpodstatě na každém stanovišti jím, párkrát za noc něco většího, jinak převážně müslityčinky, čokoládu, oplatky... prostě něco, z čeho tělo získá rychle upotřebitelnou energii. On ji potřebuje i mozek, má-li fungovat.
Další věc je teplé oblečení (to bude asi letos obzvlášť důležité, jak tak sleduju to počasí), jakmile člověk začne mrznout, je to v háji.
A za třetí, když nás dlouho nic nenapadá a začínáme spíš usínat, zvedáme se a měníme místo, je-li to aspoň trochu možné. Prostě popojít někam o půl kilometru dál nebo tak, aby se člověk trochu zahřál, rozproudil krev a probral se. Na novém místě pak začneš luštit jakoby "od začátku". Občas se vyplatí zajít si i docela dost, třeba kus zpět do města do nějakého nonstopu nebo prostě na nějaké místo, které poskytne větší komfort.
To je naše metoda boje, problém je někdy se k její realizaci donutit. Třeba měnit vysezené místo po třech hodinách luštění a ztratit půl hodiny "zbytečným" přesunem se skoro nikomu nechce, ale několikrát už nám to pomohlo.

Inka
Návrat nahoru
Kofila



Příspěvky: 13

Zaslal: st. říjen 14, 2009 15:25    Předmět:

No dost pomáhá chození v práci na noční, alespoň mě. Krize se pak dostavuje tak v 8-9 ráno - jiní členové našeho týmu ji mívají v 5-6, takže se pěkně prostřídáme.
Za dob studia pak legendární noční brigády ve Starobrnu.. tam se dalo natrénovat věcí... Smile

No jinak asi do sebe preventivně rvát různý semtexový svinstvo - jak se člověku začne chtít spát, je už většinou pozdě. Ono si ale tělo časem zvykne i při 3 šifrovačkách/rok.

zdraví Vašek
Návrat nahoru
VHRS



Příspěvky: 12

Zaslal: st. říjen 14, 2009 17:35    Předmět:

ja vacsinou pracujem v noci za pocitacom tak do 3-5 do rana, takze nocny rezim je pre mna fajn, ostatni z tymu zacinaju zaspavat okolo 1-2, vtedy sa ich snazim pohanat pri slapani a snazim sa lusitit co to da..
koma na mna prichadza ked zacina svitat...

velmi to zalezi od pocasia, ked 2-3 roky dozadu bol sneh, tak to bolo prijemne(urcite lepsie ako 12 hodin dazda)

pripadne ked je sifra niekde na kopci kam sa ide sialenym krpalom, tak to obvykle vybieham ja, aby som nezaspal a rozprudila sa krv, ostatni cakaju dole a to nie je dobre proti spanku

vyspat do zasoby sa moc neda, ale pomaha to trochu

hlavne v noci a v zime nesadnut niekam do tepla, lebo to je konecna stanica...polovica tymu zaspi do 15 minut

pri lusteni ked je zasek, pomaha obcas sa prebehnut po okoli nech sa prekrvi mozog Surprised) a pripadne si dat caj s Tatranskym cajom(52%) Surprised)


bohuzial sa tento rok nemozem zucastnit, tak vam zelam aspon menej ako 2 hodiny dazda Surprised)
Návrat nahoru
VHRS



Příspěvky: 12

Zaslal: st. říjen 14, 2009 17:36    Předmět:

zabudol som sa podpisat

a este 1,5 kg pomarancov a 1 kg jablk a sladke tycinky(deli,mars) a vela tekutin

ivan
Návrat nahoru
Nepropadejte panice!



Příspěvky: 6

Zaslal: st. říjen 14, 2009 18:40    Předmět: Neusnout...

Neusnout, běhat, skákat, hodně čokolády, černý čaj a několik litrů kokakoly (akorát to pak má člověk, pokud je tou dobou ještě ve městě, problém najít často otevřené záchodky nebo aspoň křovíčko Wink)... Nepropadat panice. Smile Ani trudnomyslnosti. Brainstormovat nahlas. A přinejhorším, když už nic nepomůže, tu krizi prostě přečkat. Je fakt, že se zvyšujícím se herním indexem se to výrazně lepší. Smile

Já spíš přemýšlím, jak přečkat noc vzhledem k tomu, že TMOU je za pár týdnů a už dneska v Praze SNĚŽILO!!!

Brr...
Návrat nahoru
coredump



Příspěvky: 24

Zaslal: st. říjen 14, 2009 19:56    Předmět:

Kofila napsal:
No jinak asi do sebe preventivně rvát různý semtexový svinstvo - jak se člověku začne chtít spát, je už většinou pozdě.


Moje zkušenost říká že energy drinky rozhodně ne. Nevím jak to moje tělo dělá, ale po energy drinku (zkoušel jsem Kamikaze, Red Bull a ještě nějaké, dohromady asi na 5 šifrovačkách) se mi tak do 10 minut začne brutálně chtít spát a začne mi být ještě výrazně větší zima než do té doby. Na letošní TMOU si žádný neberu. Možná zkusím nějaké kofeinové tablety nebo tak něco.

-Yenya
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: st. říjen 14, 2009 20:27    Předmět:

Řekl bych že odpověď je - "to záleží" Smile. Například ve 20 reaguje organismus jinak než ve 40 (téměř vyzkoušeno Wink).
Druhak, záleží na tom, na co si chceš zvyknout (předpokládám, že zatím sis nezvykl). Je pravdou, že hra může být fyzicky dost náročná a budeš potřebovat energii, na druhou stranu, normální (normálně živený) člověk jí má dost na to, aby podobnou aktivitu zvládl i byť jen s rezerv (bez jídla) a s dostatkem vody na pití.

Netvrdím, že to bude optimální, ale chci tím říci, že tělo má větší rezervy, než by se na první pohled zdálo a někdy přílišná obava je zbytečná. Tedy: jez, když budeš mít hlad, ne víc. Pij, když budeš mít žízeň.

Pojídání sladkostí nebo pití různých speciálních nápojů je spíš psychická záležitost (jinými slovy, přispívá to k navození vhodného psychického stavu) a právě proto taky individuální.

Z vlastní zkušenosti: Jídlo mě rozptyluje a po něm se mi hůř luští. Stejně tak sladké nápoje. Pro udržení bdělosti ale na mě funguje čokoláda a kola, ale je to na úkor právě té "čisté hlavy", takže je to vlastně takové balancování mezi tím neusnout a udržet si současně schopnost soustředit se. Na poslední Noci Tapürů jsem pil celou noc jen (studenou) vodu a mám dojem, že to bylo lepší, než kdybych pil cokoliv jiného.

Když na mě přijde krize (pravidelně ráno kolem 6 - 7 hodiny), tak většinou na chvíli usnu a tím se to vyřeší. Už jsem si na to zvykl a nějak to neřeším. Zbytek týmu si toho většinou stejně ani nevšimne Smile.

Co je ovšem důležité, je tepelný komfort. Zvlášť na Tmou je potřeba se připravit. Stejně tak, pocit sucha. Takže dostatečné oblečení a věci na převlečení se neztratí. Stejně jako spacák, který při dlouhém záseku může být poslední možností jak se udržet v teple.

Richard

---
Teď , když to po sobě čtu, tak vidím, že jsem vlastně na otázku "jak neusnout o půlnoci" neodpověděl, nebo ano? Wink
Návrat nahoru
Seš-lost



Příspěvky: 29

Zaslal: st. říjen 14, 2009 22:05    Předmět: Seš-lost

Kdysi mě překvapilo zjištění, že pokud si tak na hodinku zdřímnu, probudím se a cítím se daleko čerstvěji - očekával jsem, že mě už nikdo neprobudí. Na svých prvních šifrovačkách jsme se snažili zůstat všichni za každou cenu vzhůru, což vedlo k tomu, že jsme stejně napůl pospávali a bránili jsme se usnout, takže jsme ani síly nenabrali a většinou k ránu skončili. Po i třeba jednohodinovém zdřímnutí jsem většinou vydržel až do konce hry.

Tomáš
Návrat nahoru
FIMAN±



Příspěvky: 25

Zaslal: ne. říjen 18, 2009 23:37    Předmět:

Moje trocha do mlýna:

Ideální délka spánku je 20 minut. Ověřeno jakýmsi výzkumem. (Sice pro denní spánky, ale v noci funguje stejně.) Člověk je po něm hodně rychle čerstvý a nutkání spát odloží na další delší dobu (do konce Tmou). Delší spánek naopak zastře smysly (mozek se totiž stihne přeladit na hlubší vlny). Ideální je naplánovat spánek některých členů týmu ještě předtím, než se zakysne (tzn. na nejbližší šifru, i kdyby se pak ukázalo, že šlo o průběžku - těch 20 minut to většinou vezme tak jak tak). Samozřejmě funguje jen při dodržení zbylého komfortu (tekutiny, teplo, sucho). Energy drink hned po probuzení. Lepší než čokoláda, kola apod. jsou jednoduché cukry - dextróza, např. hroznový cukr. Na zlepšení neuropřenosů doporučuju Speed8. Obojí volně k dostání v lékárně (v různých příchutích).

Izmi
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: st. říjen 21, 2009 11:01    Předmět:

Naše zkušenosti po letech šifrování:

1. Mít půlku týmu ranních skřivanů a půlku týmu nočních sov. Tak se nestane, že krize nad ránem postihne celý tým najednou.

2. Dobře se vyspat ze Čt na Pá a během pátku nedělat žádnou moc intelektuálně vyčerpávající věc. Chápu, někdy to prostě nejde (já také budu muset ve pátek vstávat v 7 ráno, abych se dostal do večera do Brna Mad), ale když to jde, tak si to zařiďte.

3. Energydrinky. To si musí každý vyzkoušet, který dryák na něj platí. Osobně mám rád Up!Energy anebo podobné koncentráty v malých lahvičkách, protože nezaberou tolik místa jak termoska s čajem nebo kafem.
No a samozřejmě je dobré těmito dryáky šetřit - když to do sebe lijete každý týden, tak si mrcha tělo na to zvykne a nenabudí se tak intenzivně.

4. Mozek jede na sladké. Čokoláda, sušenky, bompary anebo GPZ - Glukóza poslední záchrany. Ale opět platí, že si musí každý sám odzkoušet, co na něj platí.

5. A jak už řeklo spousta lidí přede mnou: Teplé oblečení je základ!! Klepete-li se zimou, tak toho nikdy moc nevymyslíte. Tohle jsme třeba podcenili na loňských Svíčkách, kdy jsme se v 5stupňové noci zasekli na Turniketu.
Souhlasím s Tatarkovým klubem, že pohyb pomáhá. Dokud se hýbeme, je to v pohodě, jakmile se v noci v zimě zasekneme na více než hodinu, začíná se klubat krize. Takže i přesun "pro nic za nic" po hodině luštění vám může pomoci.

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina