Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Nápady, návrhy a přání účastníků -> Název hry
Autor Zpráva
KVÍK!



Příspěvky: 9

Zaslal: čt. říjen 06, 2011 15:40    Předmět: Název hry

Dumal jsem nad tím už dlouho, teď píšu maturitní práci o šifrovačkách (konkrétněji o organizování - http://palapeli.wz.cz), tak si v tom chci konečně udělat jasno. Můžu se zeptat, jaký je přesný název hry (jestli vůbec existuje)? Je to TMOU, Tmou, TMOU!, Tmou! nebo něco úplně jiného?

Tíman
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: út. říjen 11, 2011 10:27    Předmět:

Přidávám se s dotazem: co rod? Je to vlastně TA Tmou, nebo TO Tmou?
O.
Návrat nahoru
Martina
Organizátor


Příspěvky: 38

Zaslal: pá. říjen 14, 2011 08:26    Předmět: Název hry

Přeposílám Raďovu mailovou odpověď:

Název hry TMOU byl vymyšlen hned na historicky první schůzce týmu, který TMOU 1 připravoval (Jirka Bagrista Novák, Petr Dosík Doseděl, Radek Šéf Drnovský). Dostali jsme se k tomu, jak že se ta nová hra bude jmenovat. Už jsme věděli, že hra bude začínat západem slunce a končit východem slunce (přesně na minutu). Každý z nás řekl pár nápadů a nejvíc se nám líbil návrh TMOU tj. "cesta, která vede ve tmě".

Už na prvním plakátku, který jsem nakreslil http://archiv.tmou.cz/2000/index.php?what=plakatek, jsem použil název uvedený velkými písmeny tj. TMOU a já osobně jsem jej tak také vždy uváděl. Co se týká velikosti písmen považuji tak za správnou variantu TMOU.

Co se týká rodu, je to určitě ženský rod tj. ta TMOU (viz původně míněná cesta TMOU). Správně by tedy mělo být "Připadá vám TMOU příliš složitá?" nikoliv "Připadá vám TMOU příliš složité?"

Jediné na co nemám jednoznačný názor je ten vykřičník v názvu. Vykřičník se objevil už na tom plakátku k prvnímu kolu hry tj. je v názvu od samého začátku. Nakreslil jsem jej tam proto, že mi přišlo to místo před velkým "T" proti černému pozadí prostě prázdné Smile Současně jsem si říkal, že vykřičník ten název víc zvýrazní. Nebyl však míněn jakou součást názvu. Verze s vykřičníkem však byla použita i na logu hry, které se dlouhá léta použivalo na trička viz http://www.tmou.cz/archiv/loga. Zkopíroval jsem tehdy jednoduše ten nápis z plakátku. Pokud s vykřičníkem pak tedy spíš !TMOU než TMOU!

Zejména v textech se však vykřičník nikdy nedodržoval a i technicky s tímto znakem mohou být potíže např u emailových adres domén atp. To že se jedná o název naší šifrovačky dostatečně vyplývá už z použití velkých písmen celého názvu.

Proto bych za oficiální název považoval TMOU bez vykřičníku s tím, že vykřičník lze k názvu připojit a pokud ano, tak před slovo TMOU tj. !TMOU.

Radek Drnovský
Návrat nahoru
KVÍK!



Příspěvky: 9

Zaslal: pá. říjen 14, 2011 15:03    Předmět:

Díky za odpověď, konečně v tom mám jasno Smile

Ten rod na stránce Palapeli jsem opravil, díky za upozornění.

Tíman
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina