Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 14. - 2012 -> Kvalifikace
Autor Zpráva
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. srpen 27, 2012 09:43    Předmět: Kvalifikace

Otázky ke kvalifikaci, dojmy, postřehy a tak kolem dále...
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: pá. srpen 31, 2012 08:21    Předmět: Zacatek kvalifikace

Nejsou pravidla, tak to neni kde najit. Kvalifikace zacne stejne jako loni v 18:00?

Zdenek
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: pá. srpen 31, 2012 09:52    Předmět: Pravidla kvalifikace

Ano, přesně tak. Pravidla kvalifikace jsou již zveřejněna, díky za připomínku.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: st. září 12, 2012 16:31    Předmět: Složení týmu

Podle Pravidel kvalifikace se "na řešení kvalifikačních šifer smí podílet pouze registrovaní členové týmu". Pokud by se tým kvalifikoval, lze následně změnit seznam registrovaných členů týmu?

Je to celkem banální otázka, která byla např. loni (http://www.tmou.cz/2011/pravidla) celkem jednoznačně zodpovězena tak, že "v průběhu kvalifikace a v průběhu vlastní hry není dovoleno přesouvat hráče mezi týmy". V letošním roce jsem Pravidla hry nenašel, ale předpokládám, že hlavní rysy jsou shodné a není účelem zamotat nám hlavu víc, než je nutné.
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: čt. září 13, 2012 20:30    Předmět:

Ahoj,
na letošních pravidlech ještě doděláváme drobné úpravy, ale v tomto ohledu se nic nemění. BĚHEM kvalifikace a hry samotné není dovoleno hráče přesouvat, nicméně jestli chápu tvoji otázku, tak jde o to, jestli je možné změnit složení týmu mezi kvalifikací a hrou. Loňská pravidla to povolují (např. onemocnění hráče, hráč nakonec nemůže). Nedovolují ale cílené šachování s hráči tak, aby hráči lepšího týmu pomohli ke kvalifikaci týmu slabšímu tak, že se na kvalifikaci tyto týmy smíchají a pak přesunou. Takže nějak tak v rámci nějaké "intuitivní fair play". Pravidla brzy zveřejníme, v této části budou zcela shodná jako loni:-)
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: pá. září 14, 2012 21:10    Předmět: Kvalifikace

Díky.

Přesně to jsem měl na mysli. Nechystáme žádné divoké přesuny ani mezitýmové spolupráce. Jen jeden člen týmu už nyní ví, že se hry nejspíš nebude účastnit, ale kvalifikaci by si zkusit mohl.

A tak trochu mimochodem. Skutečnost, že nejsou zveřejněna žádná Pravidla hry (a hry se lze účastnit až po úspěšné kvalifikaci nebo předchozí úspěšné hře o Divoké karty) a vlastně ani popis, o co vlastně jde, tak trochu nahrává podobným dotazům (od hráčů, co ví o co jde) a na druhé straně nedává velkou šanci zorientovat se nováčkům. Předpokládám, že nejde o hru pro uzavřenou sektu zasvěcených - i když při věhlasu Tmou je určitá míra utajení a minimální propagace celkem očekávána.

Tomáš
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: ne. září 16, 2012 21:58    Předmět:

Ahoj,

pak je jeho účast v kvalifikaci zcela v pořádku, pokud samozřejmě nebude nad počet pěti hráčůSmile

Díky za postřeh!
Návrat nahoru
KVÍK!



Příspěvky: 9

Zaslal: ne. září 23, 2012 23:03    Předmět:

Tady nikdo nechválí, tak já začnu - parádní šifry, nejhezčí byly Runy, autorsky řešené Robotanikem, námi přes Želví grafiku Smile

Tíman
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: ne. září 23, 2012 23:16    Předmět:

Taky chválíme. Pěkné, hravé, jako obvykle. PES nám trochu zlobil, nechtělo se věřit, že by se to "jen" sčítalo. Želví grafika byla jasná rychle, ale pořád jsme do ní cpali obloučky,takže nám krásně vyšel POSED a to poslední písmenko trvalo skoro hodinu. Smile
Díky a těšime se v Brně!
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: po. září 24, 2012 06:23    Předmět:

Isomorfní grafy, buněčný automat, robotanik...letošní kvalifikaci tvořil nějaký informatik, že? Very Happy

Velmi pěkné šifry, mně se nejvíce líbily 14 a 21, protože jejich řešení byla velmi netradiční (u 14 bych skoro řekl až "nešifrařské") Smile

Ale neodpustím si drobné rýpnutí - šifra 51 už byla ve velmi podobné verzi na Botě 1 (2010). Sice ji viděli jen první 3 týmy a na internetu nevysí, ale i tak Very Happy Very Happy Very Happy (jk)
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: po. září 24, 2012 06:38    Předmět: Podakovanie a návrh

Ahoj,

aj my dakujeme za kvalifikaciu, pacila sa nam!

Mam navrh ohladne statistik kvalifikacie. Zda sa mi, ze pre urovne 1-2 by vacsiu informacnu hodnotu prinieslo zoradenie tymov podla casu potrebneho na dokoncenie urovne.

IMHO je statistika casu lustenia sifry dost skreslena. Napr. sifru 14 sme podla tejto statistiky lustili 20 minut. V skutocnosti asi len 4, predtym sme sa venovali inym sifram z prvej sady. Tymy, ktore ju riesili hned od zaciatku budu mat ovela lepsie casy. A naopak, budu mat pravdepodobne dlhsi cas pri inych sifrach v tej sade.

Vacsiu vypovednu hodnotu by pre mna mal graf zobrazujuci kolko nam trvalo dokoncit prvu sadu v porovnani s ostatnymi tymami (boli sme prvy, piaty alebo tridsiaty?). Mozno este viac by sa mi pacilo porovnanie zo vsetkymi tymami, ktore vylustili v prvej sade tie iste ulohy ako my (t.j. napr. 11, 13, 14). Podobne pre druhu sadu.

Ked sa uz Lama (alebo Dominik?) rozpisal tak este pridam svoj nazor na sifry aj ja. Kvalifikacia bola trochu ajtacka, no a my nejakych tych ajtakov v tyme mame Smile Ale 14 mne vobec "nesifratorska" neprisla Smile Ano, sifra prakticky rovnaka ako 51 na Bote skutocne bola - a pametame si ju velmi dobre. Nesla totiz vyriesit (chyba v mierke) a tak ju orgovia po tretom prislom tyme odstranili (celkom sme si tam vtedy posedeli). Mali sme teda na 51 trosku vyhodu Wink Ale bola vykompenzovana zase tym, ze sme si nevytlacili nove chlyftymacky (a niektory z nas mali rozne modifikacie bez loga chlyftymu).

Rasto
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: po. září 24, 2012 07:18    Předmět:

Díky za zajímavou kvalifikaci Smile Na můj informatický vkus byla možná až moc informatická (buněčný automat, robotanik), ale co už.

Nejhezčí mi přišla asi Mřížka, ovšem s jednou drobnou výtkou. Nevyužít tak krásně loženou trojkovou soustavu ve fraktálových "pyramidách", to je skoro hřích Cool Nebyla to náhodou záměrná past?
Návrat nahoru
Spící Volové



Příspěvky: 12

Zaslal: po. září 24, 2012 08:17    Předmět: Díky!

Díky za velmi vydařenou kvalifikaci i ode mě! Fakt super šifrovací večer! A skoro jsme se i trefili na umístění, které jsme tipovali v divokých kartách (41.)

K šifrám - nijak zvlášť ajťácké mi to nepřišlo... Akorát tomu nesmíte dávat různá učená jména Smile Na Mřížce jsme prostě přikládali kostičky, až vznikl obrázek Smile (A mimochodem tohle byla podle mě nejlepší šifra kvalifikace.) U run jsme taky žádné roboty nepotřebovali - kreslíme tužkou písmenka a měníme směry...

Taky se mi líbilo, že po loňském hardcore posledním levelu byl ten letošní krásná procházka růžovou zahradou. Přeci jen, ten oranžový čtverec je tak charakteristický... Na té šifře nám bez nadsázky trvalo nejdéle nazoomovat pomůcky na monitoru tak, aby se na to ten vytištěný papír dal přesně přiložit Smile

Tak ještě jednou díky a těším se na hru!

Karel
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. září 24, 2012 08:23    Předmět:

Taky díky za kvalifikaci! Líbilo se mi netradičně čistě textové první patro a 31 Mřížka. Plus taky divoká situace, když nám v půl osmé vypnuli proud - poprvé jsem luštil kvalifikaci s čelovkou Smile

Šifra 23 mi teda přijde poněkud... to už ani není zhulená, to je šifra na tripu, jak celým textem, tak řešením Smile

Btw, moje tiskárna (dokud teda měla proud) odmítala z těch pdf zadání tisknout písmeno l (malé L) a pomlčku. Setkal jsem se s tím poprvé, tisknul jsem i cosi nedávno před kvalifikací a v pohodě. Stalo se to ještě někomu dalšímu?

O.
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: po. září 24, 2012 08:55    Předmět:

Připojuju se k Ondrovi s tou 23. Chybějící E jsme měli, Adéla taky padla, ale zařadili jsme to vedle ostatních asociací a ani ve snu nás nenapadlo, že je to řešení. Ještěže není potřeba vyřešit vše.

My jsme jako umístění tipovali 50. a skončili 53. Akorát jsme z taktických důvodů jako tip napsali 250. Přeci jen - kvalifikovat se pro nás bylo důležitější, než umístit se v divokých kartách... Smile
Návrat nahoru
Skřítci



Příspěvky: 2

Zaslal: po. září 24, 2012 08:59    Předmět: Z druhé strany

Z pohledu spoluorganizátora kvalifikace:

O příliš informatickém složení šifer jsme chvíli diskutovali, ale při testech se neprojevovala příliš velká korelace mezi informatickým studiem a úspěšností, takže jsme to tak nechali.

A ještě mi to nedá nezmínit jednu zajímavou historku z průběhu sledování kvalifikace:

Asi po dvou hodinách prohlížíme špatné odpovědi týmů. "Hele, tady někdo na Divný psaní zadal Krakonoš. Proč zadávají něco takovýho?" "Nebyl Krakonoš náhodou odpověď na nějakou dřívější verzi šifry?" "No jo, mám pocit, že jo." "Ty jo, tak to určitě podvádí, museli se někde dostat k předběžným verzím šifer a vyluštit si to a teď to jen rovnou zadali." Následuje ověření na pracovní wiki, že předchozí heslo bylo opravdu Krakonoš. "A jak to vlastně fungovalo?" "No, místo těch přebytečných slov 'jeste' a 'nevecerela' tam bylo 'berte' a 'jedenacte' a pak se bralo každé jedenácté písmeno." "Počkej, já to zkusím... k ... r ... a ... k... - ty jo, fakt vychází Krakonoš, ono to tam zůstalo."

Zdá se, že do Manuálu by měla přijít nová rada: Podezřelá náhoda nemusí být náhoda, ale může to být předchozí verze šifry, která s aktuálním řešením nemá nic společného ...

Radek
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. září 24, 2012 09:00    Předmět: Silné doporučení

Nemůžu hodnotit celou kvalifikaci, neboť jsem se připojoval na 3. úrovni, takže jsem viděl jen 3 šifry. Jako informatik jsem na nich nic informatického neviděl, tedy žádné informatické metody jsme při luštění nepoužili.

Všechny 3 šifry jako takové byly v pohodě, nicméně mě velmi zarazilo, že v pravidlech je slovy "silně doporučujeme" uvedena pomůcka, bez které je šifra 51 naprosto neřešitelná. Dokonce je možná neřešitelná i se starými verzemi těchto pomůcek, přinejmenším moje nevímkolikátá zalaminovaná verze je značně jiná, takže bylo nezbytné stáhnout verzi z uvedeného odkazu. Nutnost konkrétní verze pomůcek už není zmíněna vůbec. Naštěstí nepatříme k týmům, které se několik hodin věnovaly marné práci, ale na jejich místě bych byl hodně rozladěn a napsal bych sem něco horšího, než teď píšu.

Drobným technickým problémem bylo, že jsme se všichni museli 2-3x hlásit, než jsme se dostali k zadáním. I dnes jsem se už 3x přihlašoval, než jsem sem směl napsat.

Héra
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: po. září 24, 2012 09:07    Předmět: Re: Z druhé strany

Skřítci napsal:
Z pohledu spoluorganizátora kvalifikace:

... opravdu Krakonoš. "A jak to vlastně fungovalo?" "No, místo těch přebytečných slov 'jeste' a 'nevecerela' tam bylo 'berte' a 'jedenacte' a pak se bralo každé jedenácté písmeno." "Počkej, já to zkusím... k ... r ... a ... k... - ty jo, fakt vychází Krakonoš, ono to tam zůstalo."

Radek


A proč jste to vlastně změnili? Mně by se třeba tahle verze líbila mnohem víc...
Návrat nahoru
Zlá koťata



Příspěvky: 3

Zaslal: po. září 24, 2012 09:09    Předmět:

Nejvtipnejsi byla 51, kde jsme mrizku omerovali meritkem z pomucek, dumali nad tim, co je ten oranzovy ctverecek zac a pritom je meli asi 2cm od sebe Smile
Návrat nahoru
Zlá koťata



Příspěvky: 3

Zaslal: po. září 24, 2012 09:15    Předmět:

Zlá koťata napsal:
Nejvtipnejsi byla 51, kde jsme mrizku omerovali meritkem z pomucek, dumali nad tim, co je ten oranzovy ctverecek zac a pritom je meli asi 2cm od sebe Smile


vyhoda spocivala v tom, ze jsme nemeli pravitko Very Happy
Návrat nahoru
Zlá koťata



Příspěvky: 3

Zaslal: po. září 24, 2012 09:37    Předmět:

a kdo z vas daval odpoved na 14 v mnoznem cisle jako my:)?
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: po. září 24, 2012 10:17    Předmět:

Héra: Ono je to těžké. Čím zřetelněji napíšeš do pravidel, že bez poslední verze pomůcek se neobejdeš, tím se stává poslední úloha méně zajímavou.
Návrat nahoru
Čtenářský kroužek



Příspěvky: 2

Zaslal: po. září 24, 2012 11:48    Předmět:

Héra: Sice jsme se k této šifře běham kvalifikace nedostali, ale když jsem pak prohlížel zadání dalších úloh říkal jsem si: "aha, jmenuje se to Poslední, tak to asi sedí na poslední verzi pomůcek..." (měli jsem několik různých předchozích verzí pomůcek, proto mě to možná napadlo okamžitě..)

Ctirad
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: po. září 24, 2012 12:18    Předmět:

Za další dvě pětiny voy-a-geru...

Rovněž děkujeme za kvalifikaci, byť poněkud lehčí než obvykle (jak objektivně, tak subjektivně), poněkud nás překvapilo, že poměrně klidný průběh kvalifikace nám stačil k nečekaně dobrému umístění.

Ne úplně souhlasím s tím, že je matematicko-informatické vzdělání výhodou (to se mi to říká, když je máme v týmu všichni), u většiny šifer to pouze umožní po vyluštění pojmenovat to, co jsme vlastně dělali, případně trošku urychlí kresbu Sierpinského trojúhelníku, výrazně to pomůže snad jen u isomorfismu grafů... které jsme stejně dodělávali až po hře, jelikož zbytek levelu byl jednoznačnější a rychlejší. Ale možná bych přeci jen trošičku ubral z informatickosti... to by se spíš hodilo pro Interlos.

K jednotlivým šifrám: 14 - Recepty nadchly zejména kvůli tomu, že donutí týmy logicky myslet, ne aplikovat mechanické postupy (11 - Braill), alespoň 5 minut na šifře jsme ztratili kvůli tomu, že jsme neuvažovali, ale analyzovali... Ke třetímu levelu - nebylo by možné dát vyrovnaně obtížné šifry? Možná jsem už lehce mentálně deformovaný, ale... 31 - Mřížka prostě byla mnohem lehčí (a hezčí) než 32 - Proužky. 41 - naše nejdéle trvající šifra... 13 minut, 15 sekund. Variace na známé téma, největší otázka byla - jak tentokrát, tj. v jakém systému je M tak brutálně složité. 51 - Chlýftým... ok, tohle mě lehce naštvalo - šiifry na přiložení na Chlýftýmačky se množí, už v nich asi nevidím tu krásu neotřelého nápadu jako na Botě 2010, rovněž bych byl radši, kdyby ta konkrétní verze byla zmíněna... ale v pravidlech TMOU, ne kvalifikace.

A rovněž bych se připojil k přání existence grafu/tabulky ukončení jednotlivých levelů...

Ještě jednou díky
Dominik (a Lenka by snad taky souhlasila...)
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: po. září 24, 2012 12:43    Předmět: Re: Z druhé strany

Sakra! Já se upsal! Měl jsem na mysli šifru 23, ne 21 Confused

Adéla ještě nevečeřela je naprosto skvělá šifra, sice hodně zhulená, ale tak velkou originalitu je prostě potřeba ocenit Very Happy

Skřítci napsal:
Zdá se, že do Manuálu by měla přijít nová rada: Podezřelá náhoda nemusí být náhoda, ale může to být předchozí verze šifry, která s aktuálním řešením nemá nic společného ...

Radek


A dobře jim tak! Číst každé 11 písmeno jen tak bezdůvodně si nezasluhuje nic jiného, než krutý trest Smile

Tykadla napsal:
Héra: Ono je to těžké. Čím zřetelněji napíšeš do pravidel, že bez poslední verze pomůcek se neobejdeš, tím se stává poslední úloha méně zajímavou.


Naprostý souhlas - jen ještě dodám, že ve chvíli, kdy dostanu správný nápad, tak je jasné, že musím použít nejnovější tabulky. Novým týmům je to jasné, protože jiné tabulky ani nemají, a starým týmům je to jasné, protože moc dobře ví, že tabulky se neustále mění...

Lama
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. září 24, 2012 13:06    Předmět:

Tykadla napsal:
Héra: Ono je to těžké. Čím zřetelněji napíšeš do pravidel, že bez poslední verze pomůcek se neobejdeš, tím se stává poslední úloha méně zajímavou.


To asi zbytečné píšeš, to si všichni uvědomujeme. Když někdo dá do povinných pomůcek kalendář se jmény, určitě tím podstatně sníží obtížnost šifry se jmény. Jenže tady je tento potenciální dopad daleko menší, protože na pomůckách je 50 různých věcí. Uvedení konkrétní verze může sloužit k výkladu prvků, které bývají sestaveny ve více variantách, pro příklad polského kříže nemusíme chodit daleko. Může ale jít i o morseovkový strom nebo pomocná slova atd. Prostě moje preference je raději jednodušší šifra než x frustrovaných týmů z dlouhého řešení neřešitelného. I proto, že už jsem to párkrát zažil. Korektnost by měla mít přednost.

Héra


Naposledy upravil Jeníčci dne po. září 24, 2012 13:08, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: po. září 24, 2012 13:08    Předmět:

Smrt tabulkám!

(A ehm, nejsem organizátor, ale asi to mám takhle uložené ještě z loňska:)))
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. září 24, 2012 13:13    Předmět: Přeběhlík

Ivo C. napsal:
Smrt tabulkám!

(A ehm, nejsem organizátor, ale asi to mám takhle uložené ještě z loňska:)))


No už jsem chtěl psát, jak to, že je organizátor mezi hráči, když se objevila ta závorková oprava Very Happy . Ale kdepak od loňska, datum založení tvého účtu je uvedeno v září 2004. Ovšem kdo ví, jak tomu věřit, když náš účet byl prý založen 1.1.1970.

Héra
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. září 24, 2012 13:19    Předmět:

Ještě bych dodal k poznámce voy-a-geru (lehčí kvalifikace než loni), že objektivně vzato byla letos kvalifikace těžší i lehčí zároveň (a to vzhledem k 3. levelu). Loni na kvalifikování bylo nutné mít 3 level vyřešen (tj. více týmů prolomilo 3. level), letos se kvalifikovalo několik málo týmů i s rychlým časem proražení 2. levelu. Takže ano - loni mělo méně týmů dokončenu celou kvalifikaci (obtížnější šifra 5), ale letos byla kvalifikace řekněme záludnější - ve třetím levelu byly dvě nápadovky, čímž se stala průchonost prvních 3 levelů složitější a méně předvídatelná. Loni se lámal chleba až za třetíme levelem, letos už na něm (vzhledem k cíli "kvalifikovat se" nikoliv dohrát). A z výsledkové listiny mám pocit, že na to "doplatilo" dokonce několik "velmi silných" týmů, které jsem dřív viděl na různých těžkých hrách na bednách vítězů... Zkrátka pár starých pardálů mi bude na startu chybět...

Jinak za náš tým - šifry se líbily. Nejvíc asi "Mřížka". Zhulenou Adélu též oceňuji pro netradičnost. A užili jsme si parádní zásek na 4 - kupodivu jsme to sekvenční psaní řešili dvě a půl hodiny, přičemž jsme si byli od počátku jistí že hledáme grafiku, že se musíme odpíchnout od vzorového TMOU a že to nejspíš bude nějaký zvláštní plotter. Málem jsme to vylámali hrubou silou, začátkem PO... jsme si byli dost jistí, naštěstí to Radek zlomil autorsky. Holt nás dlouho nenapadl ten sekvenční zápis. Jak je vidět ani správná úvaha nemusí vést k rychlému řešeníSmile Takže jsme na rozdíl od jiných Cool dobře potrénovali na TMOU, neb překonávání zákysů se pravděpodobně bude hodit Wink

Ivo C.
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. září 24, 2012 13:31    Předmět: Šifra 51

Jen krátce k 51 - mírné záludností jsme si byli vědomi, nicméně jsme si byli na 99% jistí, že vyřešení pátého levelu nebude pro úspěšné kvalifikování potřeba. Na poslední verzi pomůcek při nejistotě napovídá název "Poslední". O Botě 2010 ani jiných šifrách založených na Ch-pomůckách jsme nevěděli, jinak by okolo toho asi diskuse proběhla... Takže šifra je mírně záludná vzhledem k neuvedení nutnosti pomůcek, ale do posledního levelu nám přišla v pohodě. Na hře se šifra řešitelná jen za pomoci něčeho, co není v pravidlech, nevyskytne:-)
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. září 24, 2012 13:43    Předmět:

Albert Stallone napsal:
. Loni se lámal chleba až za třetíme levelem, letos už na něm (vzhledem k cíli "kvalifikovat se" nikoliv dohrát).


No zas tak markantní to není - třetí level letos vyluštilo o cca 15 týmů méně než loni. Počet týmů, které vyluštily level 3 se poslední dva roky celkem slušně držní na 220+-10. Letos bla těžší čtyřka a lehčí pětka.

Ohledně statistik - zeptáme se vrchních statistiků, zda na to mají teď, chvíli před hrou, nějaký čas:-)
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: po. září 24, 2012 13:50    Předmět:

Albert Stallone napsal:
A z výsledkové listiny mám pocit, že na to "doplatilo" dokonce několik "velmi silných" týmů, které jsem dřív viděl na různých těžkých hrách na bednách vítězů... Zkrátka pár starých pardálů mi bude na startu chybět...


Ono každý rok se stane, že to několika dobrým týmům nesedne. Ale že se nekvalifikovala abpopa mi vyrazilo dech...doufám, že dostanou divokou kartu...

Tím nechci urazit jiné, také velmi dobré týmy, kterým letos kvalifikace nevyšla, ale abpopa u mě patří mezi tu nejužší elitu, takže jsem vážně v šoku Shocked

Albert Stallone napsal:
Takže jsme na rozdíl od jiných Cool dobře potrénovali na TMOU, neb překonávání zákysů se pravděpodobně bude hodit Wink


Challenge accepted Twisted Evil

Lama
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. září 24, 2012 13:50    Předmět:

Matěj Klusáček napsal:
Albert Stallone napsal:
. Loni se lámal chleba až za třetíme levelem, letos už na něm (vzhledem k cíli "kvalifikovat se" nikoliv dohrát).


No zas tak markantní to není - třetí level letos vyluštilo o cca 15 týmů méně než loni. Počet týmů, které vyluštily level 3 se poslední dva roky celkem slušně držní na 220+-10. Letos bla těžší čtyřka a lehčí pětka.

Ohledně statistik - zeptáme se vrchních statistiků, zda na to mají teď, chvíli před hrou, nějaký čas:-)


Jasně... U té 4/5 je rozdíl v úspěšnosti oproti loňsku větší - víc celkových řešitelů a zároveň méně řešitelů 4. U 3. levelu je rozdíl malé číslo, jen má jinde posazenou hranici (což jsem asi přecenil).
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. září 24, 2012 13:56    Předmět:

voy-a-ger napsal:
Albert Stallone napsal:
t;]Takže jsme na rozdíl od jiných Cool dobře potrénovali na TMOU, neb překonávání zákysů se pravděpodobně bude hodit Wink


Challenge accepted Twisted Evil

Lama


Jsme nohama na zemi... Výzva je TMOU Wink
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: po. září 24, 2012 13:57    Předmět:

Albert Stallone napsal:
voy-a-ger napsal:
Albert Stallone napsal:
A z výsledkové listiny mám pocit, že na to "doplatilo" dokonce několik "velmi silných" týmů, které jsem dřív viděl na různých těžkých hrách na bednách vítězů... Zkrátka pár starých pardálů mi bude na startu chybět...


Ono každý rok se stane, že to několika dobrým týmům nesedne. Ale že se nekvalifikovala abpopa mi vyrazilo dech...doufám, že dostanou divokou kartu...

Tím nechci urazit jiné, také velmi dobré týmy, kterým letos kvalifikace nevyšla, ale abpopa u mě patří mezi tu nejužší elitu, takže jsem vážně v šoku Shocked


Lama


Nejen Abpopa. I La Kukarača...


Nejen La Kukarača, ale taky Prasečníci, FIMAN++ a další a další...nicméně Kukarača nebo Fimani už mi nepřijdou tak dobří, jak bývali, ale abpopu bych bez přemýšlení stále řadil mezi nejlepších 10, přinejhorším 20 týmů...

Lama
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. září 24, 2012 14:05    Předmět:

voy-a-ger napsal:
Albert Stallone napsal:
voy-a-ger napsal:
Albert Stallone napsal:
A z výsledkové listiny mám pocit, že na to "doplatilo" dokonce několik "velmi silných" týmů, které jsem dřív viděl na různých těžkých hrách na bednách vítězů... Zkrátka pár starých pardálů mi bude na startu chybět...


Ono každý rok se stane, že to několika dobrým týmům nesedne. Ale že se nekvalifikovala abpopa mi vyrazilo dech...doufám, že dostanou divokou kartu...

Tím nechci urazit jiné, také velmi dobré týmy, kterým letos kvalifikace nevyšla, ale abpopa u mě patří mezi tu nejužší elitu, takže jsem vážně v šoku Shocked


Lama


Nejen Abpopa. I La Kukarača...


Nejen La Kukarača, ale taky Prasečníci, FIMAN++ a další a další...nicméně Kukarača nebo Fimani už mi nepřijdou tak dobří, jak bývali, ale abpopu bych bez přemýšlení stále řadil mezi nejlepších 10, přinejhorším 20 týmů...

Lama


Omluva - zrušil jsem svůj příspěvek těsně po napsání - takže ta citace teď neexistuje:)

Já si to takhle netroufám napsat, zkrátka jsem jen uviděl za čárou pár týmů, co vyhrály opravdu velké a těžké hry... Ale je to námět k přemýšlení - jak udržet stabilní formu? Jak neztratit krok s těmi mladými, co se nezakecají? Některé týmy to zvládají. Já osobě jsem sám ze sebe nepříjemně překvapený, jak si poslední dobou sedím na vedení. Zkušenosti nezkušenosti, fotbalovou mluvou: absolutně propadám v koncovce. A ani nepamatuju, kdy jsem na hře udělal nějaké významější sólo... Ivo C.
Návrat nahoru
Drahoš never ever



Příspěvky: 12

Zaslal: po. září 24, 2012 15:02    Předmět:

Albert Stallone napsal:
Já si to takhle netroufám napsat, zkrátka jsem jen uviděl za čárou pár týmů, co vyhrály opravdu velké a těžké hry... Ale je to námět k přemýšlení - jak udržet stabilní formu? Jak neztratit krok s těmi mladými, co se nezakecají? Některé týmy to zvládají. Já osobě jsem sám ze sebe nepříjemně překvapený, jak si poslední dobou sedím na vedení. Zkušenosti nezkušenosti, fotbalovou mluvou: absolutně propadám v koncovce. A ani nepamatuju, kdy jsem na hře udělal nějaké významější sólo... Ivo C.


Tak určitě je potřeba trochu toho štěstíčka v koncovce, jít tomu naproti a hlavně ten důraz. Na druhou stranu je potřeba se na to vždycky dobře připravit, hrát si svoji hru a nenadávat na rozhodčí, protože každá hra začíná za stavu 0:0 a během těch 24 hodin je vždycky spousta času ještě s výsledkem něco udělat a dotáhnout to do vítězného konce ...

Trochu vážněji: osvědčilo se mi moc nepřemýšlet nad tím, co jde na hru za konkurenci, kdo to támhle sedí, kolik je hodin, kolik zbývá šifer, neříkat si, že to musím vyluštit do 10 minut. Osvědčilo se mi bavit se šiframi. Ono to možná někomu zní divně a jinému samozřejmě, ale fakt to funguje Smile

Majk
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. září 24, 2012 17:09    Předmět:

Drahoš never ever napsal:

Trochu vážněji: osvědčilo se mi moc nepřemýšlet nad tím, co jde na hru za konkurenci, kdo to támhle sedí, kolik je hodin, kolik zbývá šifer, neříkat si, že to musím vyluštit do 10 minut. Osvědčilo se mi bavit se šiframi. Ono to možná někomu zní divně a jinému samozřejmě, ale fakt to funguje Smile

Majk


Je to tak... Zní to samozřejmě - a zároveň jako bych přesně tohle v poslední době přestal umět.
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: po. září 24, 2012 18:52    Předmět: Forma

voy-a-ger napsal:

Ono každý rok se stane, že to několika dobrým týmům nesedne. Ale že se nekvalifikovala abpopa mi vyrazilo dech...doufám, že dostanou divokou kartu...

Lama


Neomezujte to na "nesedne" či "udržet formu". Každý nemá 5 hodin času, kdykoliv si nějací orgové zamanou, bez ohledu na včasnost ohlášení termínu. Tým může luštění věnovat až 25 člověkohodin, ale někdy nemá na víc než na 5 či 10. Také určitě víte, že větší počet lidí dává síle týmu víc než součet. Další vliv může mít možnost být v jednom místě, na skypu nebo ani to ne, technické vybavení (internet, tiskárna...) atd. Když tyto okolnosti neznáte, o "formě" výsledky vypovídají jen málo.

Héra
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: po. září 24, 2012 19:40    Předmět: komentář

Ke kvalifikaci bych dodal:

Šifra Pes (tuším 1.2) mě překvapila (my jsme vyřešili ty ostatní). Patří přesně do toho řádu šifer, které někteří (minimálně autoři a ti co ji dali) řadí mezi lehké, ale já mám intenzivní pocit, že bych ji nedal, a vím i proč.

Poslední byl chyták, který nedáváme tradičně (vyzkoušeno už na Krtčí norou - s jízdenkou). Chápal jsem to ovšem jako vtípek orgů, jak tady už zaznělo v diskusi, že její nevyřešení by nemělo rozhodovat o tom, zda se tým kvalifikuje.

Adéla byla pěkná, ale "berte jedenácté" bych asi považoval za čistší. Tohle vyžaduje znalost reálií, a člověk to nemá navíc jak potvrdit, musí to prostě zkusit.

Jinak se mi šifry líbily a (kromě Psa) i u těch co jsme nedali, oceňuji nápad a realizaci.

Richard
Návrat nahoru
Skřítci



Příspěvky: 2

Zaslal: po. září 24, 2012 20:38    Předmět:

voy-a-ger napsal:

Rovněž děkujeme za kvalifikaci, byť poněkud lehčí než obvykle (jak objektivně, tak subjektivně)


Objektivně? Jakou objektivní metriku obtížnosti kvalifikace používáte? Napadají mě alespoň 3 rozumné varianty a nedávají konzistentní závěr Smile

voy-a-ger napsal:

... to by se spíš hodilo pro Interlos.


Interlos bohužel nebude (alespoň ne v brzké době), nějak nejsou organizátoři...

Radek
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: po. září 24, 2012 21:22    Předmět:

Skřítci napsal:
voy-a-ger napsal:

Rovněž děkujeme za kvalifikaci, byť poněkud lehčí než obvykle (jak objektivně, tak subjektivně)


Objektivně? Jakou objektivní metriku obtížnosti kvalifikace používáte? Napadají mě alespoň 3 rozumné varianty a nedávají konzistentní závěr Smile



Tak ja skusim podporit Dominika. V porovnani s predchadzajucimi dvoma rocnikmi kvalifikacie: Viac tymov ukoncilo piatu uroven, viac tymov ukoncilo stvrtu uroven, viac tymov ukoncilo tretiu uroven. A to pri celkovo nizsom pocte tymov.

Urcite by sa dala najst aj metrika, ktora by naopak oznacovala tento rocnik za tazsi (napr. cas najlepsieho tymu bol horsi ako minuly rok). Myslim vsak, ze aj podla sedliackeho rozumu maju IMHO 3 vyssie uvedene vacsiu vypovednu hodnotu.

Skřítci napsal:
voy-a-ger napsal:

... to by se spíš hodilo pro Interlos.


Interlos bohužel nebude (alespoň ne v brzké době), nějak nejsou organizátoři...

Radek


Ak je ich nedostatok, mozno by stalo za uvahu skusit zapojit medzi orgnizatorov prave clenov voy-a-geru. Traja z nas su studenti FI (ci uz doktorantskych, magisterskych alebo bakalarskych oborov), zvysok je Matfyz. A voy-a-ger uz nejake tie umiestnenia z Interlosu pobral (to nie je samochvala, kedze v tych zostavach som chybal). Naviac clenska zakladna je sirsia nez len tych 5 ludi, nasli by sa aj dalsi studenti FI.

Rasto
Návrat nahoru
Mysteriózne rezance



Příspěvky: 1

Zaslal: út. září 25, 2012 19:36    Předmět: Re: komentář

Borci v uvozovkách napsal:

Šifra Pes (tuším 1.2) mě překvapila (my jsme vyřešili ty ostatní). Patří přesně do toho řádu šifer, které někteří (minimálně autoři a ti co ji dali) řadí mezi lehké, ale já mám intenzivní pocit, že bych ji nedal, a vím i proč.


Vsimol si niekto, ze pocet pismen s diakritikou bol presne 26? Alebo ze prve pismena, co zodpovedaju cislam 1-7 zaroven zodpovedaju jednotlivym vetam, ktorych je tiez 7 ? Smile
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: út. září 25, 2012 20:43    Předmět: Re: komentář

Mysteriózne rezance napsal:
Vsimol si niekto, ze pocet pismen s diakritikou bol presne 26? Alebo ze prve pismena, co zodpovedaju cislam 1-7 zaroven zodpovedaju jednotlivym vetam, ktorych je tiez 7 ? Smile


Ono tam těch náhod bylo víc (jak to tak obvykle bývá). Čtyři věty o čtyřech slovech, pak tři věty o třech slovech. 4x4 + 3x3 = 25 = 5x5. To nám dost zamotalo hlavu. (narážka na letošní motto je záměrná)

A i když jsme odhalili čísla 1-7, pořád jsme se to snažili napasovat na něco "vychytanějšího", kde by to hrálo roli podmnožiny z 1-7. Přiznám se, že mě osobně trochu zklamalo, že to byl "jen" součet. A myslím, že bych to asi ani nezkusil...
Návrat nahoru
Tatarkový klub



Příspěvky: 20

Zaslal: st. září 26, 2012 22:12    Předmět:

Albert Stallone napsal:
Ale je to námět k přemýšlení - jak udržet stabilní formu? Jak neztratit krok s těmi mladými, co se nezakecají? Některé týmy to zvládají. Já osobě jsem sám ze sebe nepříjemně překvapený, jak si poslední dobou sedím na vedení. Zkušenosti nezkušenosti, fotbalovou mluvou: absolutně propadám v koncovce. A ani nepamatuju, kdy jsem na hře udělal nějaké významější sólo... Ivo C.


Čistě subjektivně a nevážně - to si člověk musí pořídit mozek navíc. Náš tým dosahuje svých nejlepších výsledků a já si taky připadám v nejlepší šifrovací formě od té doby, co jsem těhotná Very Happy
Čistě subjektivně a vážně - nám se letos dařilo opravdu nad očekávání dobře, naše umístění v kvalifikaci nás příjemně překvapilo. Osobně si myslím, že to bylo hlavně tím, že jsme to letos nehrotili. Nepořádali jsme měsíce dopředu žádné tréninkové sessiony, neorganizovali jsme nedělní setkání s minutovou přesností, prostě jsme se sešli, nasypali do misek hromady oříšků, čkolády a lentilek a šiframi si bavili. Bez stresu. Dokonce jsme se letos ani nepohádali. Já osobně jsem to brala tak, že mi na výsledku vlastně ani tak moc nezáleží, protože měsíc před porodem se asi do terénu stejně cítit nebudu, šlo mi jen o to dobře si zahrát aspoň v kvalifikaci. A ono to vyšlo. Přála bych si, abysme takhle uvolněně dokázali fungovat vždycky.

Inka
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: po. říjen 08, 2012 21:50    Předmět: Ešte dodatočne ku šifrám

V trojici sme sa vrhli na kvalifikáciu, doklepali to ku päťke, polhodinku skúšali riešiť (pomôcky nám vôbec ale vôbec nenapadli, rozhodne nie najnovšie chlýftýmie, keď máme zásoby starších verzií z iných hier), potom si radšej zahrali Dobble s tým, že aj bez päťky sa spoľahlivo kvalifikujeme. Osobne sa mi nepáči, ale na tomto mieste ju vidím určite radšej ako v samotnej hre.

Jeffer
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina