Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 8. - 2006 -> Tic Tac jinak

Je uvedený postup v pořádku ?
naprosto
88%
 88%  [ 8 ]
je podle pravidel, ale není etický
11%
 11%  [ 1 ]
porušuje pravidla
0%
 0%  [ 0 ]
ani jedna z variant
0%
 0%  [ 0 ]
Celkem hlasů : 9

Autor Zpráva
Jeníčci



Příspěvky: 50

Zaslal: út. listopad 07, 2006 10:54    Předmět: Tic Tac jinak

Jak dospět k řešení aneb je to košér ?

V některých reportážích lze nalézt postup, kdy týmy po vyluštění zhruba poloviny šifry (uzkador), vyslaly spojku do tohoto místa. Ta našla lidi u displeje, tak povolala ostatní, kteří již nedolušťovali zbytek. Některé týmy možná v takovou chvíli šly celé, aspoň to tak vypadá tehdy, pokud mají dle údajů čas řešení v rozmezí 40-60 minut. Nechci však tvrdit, že to za takový čas nebylo v žádném případě možné stihnout. Otázka zní, zda je výše uvedený postup podle pravidel. Pokud ano, zda je i etický.

Za sebe odpovím hned, neboť je to z toho, že otázku pokládám, stejně jasné. Myslím si, že není správné do nahrubo určeného prostoru posílat zvěda, který polohu stanoviště "dořeší" na místě. Zejména u hry s 210 týmy a na stanovišti 3 je s pravděpodobností hraničící s jistotou možno předpokládat, že spojka uvidí, kde týmy šifru berou. V praxi šlo o displej, ale napadlo by vůbec spojku se na něj dívat, kdyby na něj nečuměl dav lidí ? Nejedná se o nepovolené sledování týmů ? Tentokrát se nejednalo o prkotinu, ale o možnost ušetřit cca 20-40 minut, kterou tak asi trvala lokalizace 20 tictaců s následnou korekcí chyb apod.

Poslední postup, který ještě považuji za zcela košér, je ten, že spojka přejde do blízkosti stanoviště, aniž by na něj viděla, a vyčká na zprávu o přesné poloze od zbytku týmu po doluštění.

A co si myslíte vy ?

Héra
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 19

Zaslal: út. listopad 07, 2006 11:18    Předmět:

Naprosto v pořádku.
1. Pokud orgové umístí šifru na displej, musí počítat s tím, že týmy se z místa nehnou, dokud nevyluští další postup, a nemohou tak naplnit pravidlo o vzdálení se z místa šifry. Tudíž možnost nalezení stanoviště dle dalších týmů je dána povahou stanoviště.
2. Pokud tým rozluští UZKADOR (a nemyslí si, že to značí UŽ KADOR), má celkem dobře určenou pozici (křižovatku) a může se domnívat, že je to dostatečná informace k nalezení šifry.
3. Pravděpodobně dost týmů by nenapadlo se na displej podívat zrovna když tam běží "šifra", ale tým, kterému vyjde UZKADOR nemůže tušit, že šifra bude takto nestandardní. Nemá tak možnost usoudit, že na místě bude pro něj informace o poloze ostatních týmů podstatná.
4. Obecně, za neetické chování lze považovat pouze plánované sledování ostatních týmů. Pokud někde tým luští a vidí, že řada týmů kolem prochází určitým směrem, nemůže na tu informaci zapomenout. Informace o směru postupu může usnadnit řešení. Tomu se ale nelze bránit.
Návrat nahoru
Zabedněnci



Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 07, 2006 12:29    Předmět:

My jsme poctivě nacumlali všechny, ale jelikož chuťové pohárky testérů se po čase unavily, tak nám po jasném začátku Úzká Dor začla vycházet zmatená změť teček čárek a konců písmen. Vyslali jsme zvěda, který objevil displej. Na místo jsme dorazili jako 4., takže rozhodně žádný davy tam nebyly. Navíc během cesty zvěda na místo jsme dešifrovali LEJ na konci.
Myslim, že konkrétně u téhle šifry bych to viděl jako skoro jediný možný způsob, protože schopnost rozeznat příchutě dost rychle klesá (obzvlášť, když dvě příchutě pálej) a co dělat dál, když princip šifry znám, ale prostě už nejsem schopen rozeznat příchuť.
Samozřejmě něco jiného je se na to po 7 písmenech vykašlat a jít slídit co dělají ostatní týmy. Ale nevim, jestli bych to moc řešil. Řek bych, že týmy s podobnou strategií jednak nemaj šanci dojít moc daleko (pokud se nepřilepí na Prahory) a jednak, že každý tým hodnotí svůj vlastní výkon, případně ve vazbě na topten a že pokud někdo nehraje fér, tak jeho škoda

Ozzy
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: út. listopad 07, 2006 13:23    Předmět: Re: Tic Tac jinak

Jeníčci napsal:
Poslední postup, který ještě považuji za zcela košér, je ten, že spojka přejde do blízkosti stanoviště, aniž by na něj viděla, a vyčká na zprávu o přesné poloze od zbytku týmu po doluštění.


Tohle se ale dost blbe technicky realizuje, kdyz nevis, kde presne to stanoviste je, a kde teda je a neni jeho blizkost, zejo.

Takova debata tu bezela rok ci dva zpet. Podle me dobrym meritkem korektnosti je, jestli by se tak tym choval, kdyby byl ve hre uplne sam (ze by treba tymy chodily po jednom a meril se jim cas). Pokud ano, zrejme to vyhodnotil jako strategii vedouci k cili lepe nez strategie jine, no ale pak by mu nemelo byt pri skutecne hre s "hromadnym startem" v jeji realizaci braneno nejakymi pochybnostmi, co ze kdyz tam nekoho uvidi. Spojka tam nejde nekoho videt, jde tam z jinych duvodu. Pokud nekomu vadi, ze ho tam uvidi, ma se chovat mene napadne.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: st. listopad 08, 2006 23:27    Předmět:

Řekl bych, že to má víc rovin. Třeba hned dvojka. Vzali jsme tiktaky a šli někam "dál", kde bude teplo. A skončili v KFC na České. Jenže co teď, když tam bylo už všude plno týmů. Takže jsme seděli vedle sebe a "luštili". Každému, kdo tam přišel, muselo být jasné co děláme (to šlo těžko nějak kamuflovat), takže kdo tam přišel měl nápovědu hned od začátku (byť by ji ani nechtěl nebo o ní ani neuvažoval). Kdo to luštil někde doma, nebo v průchodu venku sám, tuhle výhodu neměl.

Druhá věc např., že s ohledem na poměrně nárazovou městskou dopravu (a to už od 10:00???) se nedalo vyhnout tomu, že s autobusu vystoupil dav (typicky Schreberovy zahrádky), který v podstatě plynule pokračoval dál až na šifru (pouze výjimečné týmy s vlastním názorem - jako třeba my - měly dost odvahy nejít s davem a zabloudit Smile ).

Věřím, že se dalo dojít dost daleko jen tím, že by člověk sledoval kam jdou ostatní. Netvrdím, že to někdo dělal. Na druhou stranu, někdy i když by člověk chtěl, nemohl nápovědu ignorovat. Např. to, že "blízko" najednou byla hromada týmů (typicky 6. nebo 7. stanoviště).

My jsme se nepřesouvali dál, dokud jsme neměli kompletně šifru vyluštěnou, ani jsme nevysílali zvědy, netahali jsme s sebou notebook s internetem, ale je fakt, že Tmou tomuhle pohodovému přístupu rozhodně nepřeje. Skoro bych řekl, že naopak nutí týmy (které mají ambice bojovat o vítězství) šetřit každou minutu a to i za cenu postupů zmíněných výše.

Proč byla zakázaná GPSka a povolený notebook? (Oboje mohlo v určité fázi našemu týmu ušetřit dost času.) Těžko říct ... Doufám, že stejnou otázku si kladou i orgové.

Richard
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina