Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 8. - 2006 -> Prubezne vysledky

Vitate u her, kterych se ucastnite, zverejnovani prubezneho poradi?
Ano
52%
 52%  [ 11 ]
Ne
33%
 33%  [ 7 ]
Je mi to jedno
14%
 14%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 21

Autor Zpráva
DuJour a spol.



Příspěvky: 7

Zaslal: ne. říjen 15, 2006 23:13    Předmět: Prubezne vysledky

Zdravim,
vim, ze do toho v zasade nemame co mluvit, ale utajeni prubeznych vysledku a zverejneni az konecnych nas teda nijak neuchvatilo. Muzu se zeptat, co k tehle zmene vedlo, jestli se to osvedcilo a jestli existuje moznost, ze by se k prubeznym vysledkum vratilo?
Xof
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: ne. říjen 15, 2006 23:19    Předmět:

Je to proto, ze z prubeznych vysledku se da docela dobre usoudit, ktere sifry resit radeji - ty, ktere jsou vicekrat vyresene.

Izmi
Návrat nahoru
letosuzvamukazem



Příspěvky: 2

Zaslal: ne. říjen 15, 2006 23:21    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Je to proto, ze z prubeznych vysledku se da docela dobre usoudit, ktere sifry resit radeji - ty, ktere jsou vicekrat vyresene.

Izmi


Hm, bezva ... vzdyt nemusi byt naprosto podrobne Wink
Návrat nahoru
Aplikovaní Hrošíci



Příspěvky: 9

Zaslal: ne. říjen 15, 2006 23:28    Předmět: Prubezne statistiky

Rekl bych, ze to ma vic duvodu - napr. clovek neztraci zbytecne motivaci a nadeji, kdyz vidi, kolik tymu uz je kvalifikovano (coz zjevne neni pripad FIMANu Smile ). Takze jede naplno az do konce. Ti, co se nedostali az na 4. uroven tak mozna prolomili sifru, na kterou by se jinak vykaslali, kdyby videli, ze uz nemaji sanci.

I kdyz se takovy tym treba nakonec nekvalifikoval, tak mozna aspon bojoval az do konce a mel z toho o dost lepsi zazitek, nez kdyz to pulka tymu odpiska, pac to uz stejne nema cenu, ze...

A jinak souhlasim s FIMANama, ze statistika vyresenosti ukolu lehce deformuje celou hru. Nemam vsak vyhraneny nazor na to, zda je to nejaka velka chyba. Spis je mi to jedno Smile

Pavel S.
Návrat nahoru
DuJour a spol.



Příspěvky: 7

Zaslal: ne. říjen 15, 2006 23:47    Předmět:

Ok, souhlasim s tim, ze statistiky jednotlivych sifer jsou pozoruhodna informace, ktera asi trochu znevyhodnuje tymy na absolutni spici. (Coz mi osobne neprijde zas tak moc nezadouci.)

Odstraneni ztraceni motivace az do konce uznavam.

Ale slo by podavat aspon:
* poradi (detailni/nedetailni), jakmile dohrajeme, nebo aspon
* zda jsme se kvalifikovali, jakmile dohrajeme?

Takhle tym, ktery mel vyresene sifry v osm hodin, ne uplne vedel, na cem je. A do jedenacte lehce nervozne cekal jako po pisemce z analyzy nebo po zkousce na ridicak.
Návrat nahoru
HALUZna ORGanizacia



Příspěvky: 72

Zaslal: po. říjen 16, 2006 08:51    Předmět:

Ja len tolko, ze mi pride ta anketova otazka velmi nestastne formulovana.

Totiz moja odpoved na nu (ano, u hier vacsinou vitam, ked viem, ako na tom som) sa lisi od mojej odpovede na otazku, ktoru sa podla mna chces pytat Very Happy, teda na tuto konkretnu kvalifikaciu.

A v slovach "hra" a "kvalifikacia" je pre mna prave ten rozdiel. Na Sendvici by ma zrusenie priebezneho poradia mrzelo, a nevidel by som ziaden dovod, preco sa tak stalo. Tu chapem, co k tomuto kroku orgov viedlo, a podla mna bol dobry. Uz tu napriklad odznel skvely argument od Pavla z Aplikovanych Hrosikov (I kdyz se takovy tym treba nakonec nekvalifikoval, tak mozna aspon bojoval az do konce a mel z toho o dost lepsi zazitek).

Suhlasim s tym, ze ked sme skoncili, mohlo nam to napisat, ze "ano, vase umiestnenie <= 200, gratulujeme". (Ale napriek tomu ze nam to nic nenapisalo som siel pokojne spat a vysledky som si pozrel az rano Very Happy )

--
misof
Návrat nahoru
DuJour a spol.



Příspěvky: 7

Zaslal: po. říjen 16, 2006 09:59    Předmět:

No prave ze se schvalne ptam obecne. Byl bych celkem nerad, kdyby se z toho stal obecny trend, ktery by se projevil i u Sendvice apod.
Návrat nahoru
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: po. říjen 16, 2006 10:14    Předmět: Na Sendvici nikdy!

DuJour a spol. napsal:
No prave ze se schvalne ptam obecne. Byl bych celkem nerad, kdyby se z toho stal obecny trend, ktery by se projevil i u Sendvice apod.


No tak u Sendviče to samořejmě nehrozí, tam je pravidlené zveřejňování velmi motivačním faktorem!

Ovšem v kvalifikace šlo o to zamezit jednak nápovědou, které lehčí šifry si vybrat a také tomu, aby týmy hráli až do konce. Vzhledem k tomu, že nebylo nutné kvalifikaci dokončit celou, mohla nastat situace, že by se tým po zjištění aktuálního stavu spokojil se svým dosavadním výkonem, spolehajíc, že ostatní týmy už to nemají šanci stihnout. Takto bylo nutné lušit až do samého konce.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 119

Zaslal: po. říjen 16, 2006 10:26    Předmět: Proč?

Znalost průběžného pořadí může v některých případech stát za tendencí podvádět z důvodu beznaděje. Jeho neznalost vždy zachovává naději (ta umírá poslední) a tedy odrazuje od lumpáren. S nezveřejňováním pořadí plně souhlasím. Je to zajímavost, nikoli údaj, který by byl k něčemu užitečný.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 16, 2006 10:49    Předmět:

Kvalifikace je neco jineho, nez vlastni hra - souhlas.
Trochu OT:
Uspech v teto kvalifikaci imho znacne stoji na schopnosti rozlisit sifry na (nami) (snadneji) resitelne a neresitelne (nami obtizneji resitelne). tedy schopnosti, ktera se u hry nemuze projevit - tam proste sifra lezi a hotovo, zadne vybirani.
Samozrejme znam protiargument - kvalifikace chce vybrat tymy, ktere obecne jsou schopny lustit, tudiz jista volnost ve vyberu je nutna.
Jen jsem ale chtel upozornit na tento pozoruhodny aspekt.

Izmi
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 33

Zaslal: po. říjen 16, 2006 20:37    Předmět:

Ivo C.: Už to sice bylo řečeno, takže jen potvrdím dva hlavní důvody pro nezobrazování průběžných výsledků (celkových i čistě týmových):

1) Podoporuje motivaci "slabších" týmů vytrvat a porvat se s šiframi vlastními silami.
2) Zabraňuje v taktizování nad výběrem šifer.

Je (doufám) fajn, když je kvalifikace do jisté míry zábavnou hrou, která nabídne zajímavé šifry. Jejím hlavním smyslem je však nějak vybrat 200 týmů se slušným luštitelským potenciálem. Z tohoto hlediska se mi dnes zdá nejlepší relativně lehká kvalifikace. Osobně mě ovšem počet úspěšných týmů, které dokočily kvalifikaci celou, překvapil - tipoval jsem cca 100 - Tom Hanžl, tuším, ještě méně.

Z organizátorského hlediska je pak kvalifikace velmi nestandardní hra: ať se povede sebelépe, vždycky budou stovky lidí, kterým přinese zklamání...

U vlastních her v terénu informaci o pořadí týmu (ať už je podávána na každé šifře, nebo jen na vrcholové knize) spíše vítám. Působí na mě silně motivačně - ať už jsme na dobrých pozicích, nebo těžce ztrácíme. Na druhou stranu: na hrách, kde se pořadí vůbec nezveřejňuje, bývají vítězové často v dost velké euforii z nečekaného prvenství...
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 196

Zaslal: po. říjen 16, 2006 22:16    Předmět: Re: Prubezne statistiky

Aplikovaní Hrošíci napsal:
Rekl bych, ze to ma vic duvodu - napr. clovek neztraci zbytecne motivaci a nadeji, kdyz vidi, kolik tymu uz je kvalifikovano (coz zjevne neni pripad FIMANu :) ). Takze jede naplno az do konce. ... ... ...
A jinak souhlasim s FIMANama, ze statistika vyresenosti ukolu lehce deformuje celou hru. Nemam vsak vyhraneny nazor na to, zda je to nejaka velka chyba. Spis je mi to jedno :)

Pavel S.


Checht, tak ja jsem teda ztratil motivaci uz okolo sedme, kdy jsme byli na tretim levelu a ja zkusil presvedcit zbytek, ze to uz jako urcite staci a ze bychom mohli jit domu, protoze jsem mel dost jine prace. :)

Jinak ve zverejnovani vyresenosti (a tedy implicitne obtiznosti) ukolu bych naopak problem nevidel --- ti, kdo tu ulohu jeste nemaji, tuto informaci maji dostupnou vsichni, takze to nikoho nezvyhodnuje. No a tem, kteri ji uz maji, to zase muze byt skoro jedno, protoze i s touto informaci (kterou oni nemeli) jsou ti ostatni porad o tu ulohu pozadu. Ze teda mirnounkou nerovnost to tvori, ale ta mi neprijde zavazna, a zejmena je bohate vyvazena pozitivy.

Pavel S.
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 52

Zaslal: st. říjen 18, 2006 11:03    Předmět:

Já jsem obecně spíš pro NEzveřejňování průběžného pořadí ve hře. Mám empiricky ověřeno, že když se někam dostaneme a dozvíme se, že jsme třeba v první pětce, znamená to v drtivé většině případů "tak a tady, milí Rackové, zakufrujete" :)

Uvedené důvody pro nezveřejňování průběžného pořadí dávají smysl. Ale stejně jako Misof bych uvítal tu větu o pořadí v první dvoustovce po doluštění.

Ondra

[Editováno: Admin přidal nové řádky]
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina