Autor |
Zpráva |
Průzkum terénu!
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 08:58 Předmět: Interpunkce |
|
|
Na této šifře byla nejhorší naprosto ostudná chyba v interpunkci - v nejdelší větě chyběly tři čárky! Trvalo nám spoustu drahocenného času, než jsme byli ochotní uznat, že to může být chyba a vydali se hledat řešení jinudy (pak už bylo hotové hned).
Opravené souvětí
Moje pravé mistrovství ale spočívalo v tom, umět zadání někde vylisovat z kamarádů, nenechat se nachytat a zostudit za drobné nerespektování pravidel, a pak se s řešením patřičně vytáhnout, kde to šlo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Průzkum terénu!
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 09:04 Předmět: |
|
|
samozřejmě myslíme šifru Zpověď |
|
Návrat nahoru |
|
|
Černý racek
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 09:09 Předmět: |
|
|
No, zkušenost říká, že se v šifrovačkách obecně nevyplácí považovat gramatické a pravopisné chyby za úmysl :)
Ondra |
|
Návrat nahoru |
|
|
Průzkum terénu!
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 09:29 Předmět: |
|
|
Ztratit jednu čárku by mi nepřipadalo podezřelé, ale ztratit hned tři? To vypadalo jako úmysl. Doporučila bych realizačnímu týmu kontrolovat šifry i po stránce pravopisu.
Zuzka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pralinky zvlášť
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 09:50 Předmět: |
|
|
Průzkum terénu! napsal: |
Ztratit jednu čárku by mi nepřipadalo podezřelé, ale ztratit hned tři? To vypadalo jako úmysl. Doporučila bych realizačnímu týmu kontrolovat šifry i po stránce pravopisu.
Zuzka |
No pokud by jsi byla před týdnem na iNule, tak by ti i tři čárky přisli jako prkotina - ve druhé šifře orgové převzali z netu jakousi básničku v hantecu a v dobré víře, že tam opraví chyby, aby to týmy nemátlo, tak z tak 30 původních jich tak 15 opravili, ale pro změnu přidali asi 10 vlastních, takže nakonec z toho vznikl šílenej guláš )
Petr |
|
Návrat nahoru |
|
|
Průzkum terénu!
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 10:03 Předmět: |
|
|
to se nasmějeme, až to jednou bude úmysl a ne chyba:-) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Zlí lidé
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 11:32 Předmět: |
|
|
navic vety/souveti mely 0-1 carek a jednu tecku, skoro to vypadalo na umysl nemit jich tam vic (vsak nas to taky chvili zdrzelo, jen diky tomu ze "vylisovat" neni moc obvykle v tomto kontextu se zadarilo) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Absolutno
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 13:01 Předmět: |
|
|
Dle meho chybi jen jedna carka - ta pred "kde to slo". V ostatnich pripadech se jedna o infinitivni konstrukce, tudiz bych carky psal tak, jak byly puvodne. Pavel |
|
Návrat nahoru |
|
|
Albert Stallone
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 13:03 Předmět: bacha |
|
|
No tak bacha, to opravené souvětí je tedy opravené špatně Správná intrpunkce je (tj.:
Moje pravé mistrovství ale spočívalo v tom umět zadání někde vylisovat z kamarádů, nenechat se nachytat a zostudit za drobné nerespektování pravidel a pak se s řešením patřičně vytáhnout, kde to šlo.
Tj. v zadání skutečně chyběla 1 čárka, před vedlejší větou "kde to šlo". Ostatní části nejsou větami, nýbrž rozvitými větnými členy, ty se oddělují čárkou jen mezi sebou (tj. čárka před nenechat) . Před "a pak" by čárka být mohla, ale nemusela (já bych ji tam nedal, vypadá to spíš jako souřadné připojení).
Ivo C. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Borci v uvozovkách
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 13:50 Předmět: |
|
|
Po prvním vyhodnocení souvětí, kde se mi taky zdálo, že tam těch čárek chybí nějak moc, jsme se v týmu nakonec shodli na té poslední, před "kde...".
Vzhledem k tomu ovšem, že tato shoda vyžadovala netriviální úvahu rozboru věty (mimimálně pro mě ), tím jsem automaticky vyloučil, že by šlo o nějaký záměr orgů a přestal se tím zabývat.
Z čeho mám ovšem větší strach, až se objeví nějaká šifra typu popsané A4 a v ní těch chyb bude víc.
Richard |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tatarkový klub
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 14:01 Předmět: |
|
|
Přesně jak píše Ivo, čárka tam chybí maximálně jedna - před "kde to šlo". A já bych dokonce řekla, že ani tam nutně být nemusí, protože je to výraz s oslabenou větnou platností. Ruku do ohně za to nedám, dohadovali jsme se o tom v týmu už při hře. Ani s pomocí Pravidel a internetových zdrojů se mi nepodařilo to ověřit. Poslala jsem dotaz na Jazykovou poradnu ÚJČ, tak jsem zvědavá, jestli odpoví.
Inka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tatarkový klub
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 15:54 Předmět: |
|
|
Tak mi přišla odpověď z jazykové poradny. Kopíruju ji sem:
ve Vámi uvedeném souvětí schází podle našeho názoru čárky dvě. První by měla oddělit infinitivní konstrukci od odkazovacího zájmena "Moje pravé mistrovství ale spočívalo v tom, umět zadání někde vylisovat...", viz naše Internetová jazyková příručka (http://prirucka.ujc.cas.cz), oddíl Pravopis - interpunkce, kapitola Psaní čárky v infinitivních konstrukcích, bod 1.1.2. Druhou čárkou by měla být oddělena věta "kde to šlo".
S pozdravem
Lucie Chlumská
Ústav pro jazyk český AV ČR
oddělení jazykové kultury – jazyková poradna
Nicméně mi přijde, že to je tak jazokově komplikovaná věc, že hledat v tom šifru je nesmysl. To by orgové museli být něco mnohem horšího než deviantní subkultura. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Průzkum terénu!
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 16:00 Předmět: |
|
|
Pravda, uznávám chybu, tu třetí čárku jsem domyslela při šíleném rozboru, co by asi to souvětí mohlo znamenat a už jsem na to ráno zapomněla:-)
Zuzka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Albert Stallone
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 16:28 Předmět: |
|
|
Tak to jsem se poučil - a to jsem si myslel, že interpunkci fakt umím. Co už |
|
Návrat nahoru |
|
|
FIMAN±
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 17:46 Předmět: |
|
|
Nic si z toho nedělej, i mistr učitel si někdy utne...
Izmi |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tatarkový klub
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 18:30 Předmět: |
|
|
Albert Stallone napsal: |
Nápodobně. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pralinky zvlášť
|
Zaslal: po. říjen 12, 2009 20:48 Předmět: |
|
|
Tatarkový klub napsal: |
Albert Stallone napsal: |
Nápodobně. |
Nápoj do mě! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Šlamastyka
|
Zaslal: út. říjen 13, 2009 09:57 Předmět: Mulatka |
|
|
Nejhorší je, že kolem těch tří asi chybějících čárek jsou těsně písmena dávající slovo "mulatk", což svádí k hledání dořešení. Ach jo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Na poslední chvíli
|
Zaslal: st. říjen 14, 2009 12:13 Předmět: Tohle by se stávat nemělo |
|
|
Ja chápu, že interpunkce v takhle dlouhých souvětích není úplně jednoduchá, ale myslím, že určitě je dost lidí, na které se dá obrátit a požádat o radu. V šifrách, kde každá nenormalita může být klíčem, prostě naštve, když tým stráví dvě a půl hodiny přemýšlením nad chybějícími čárkami.. |
|
Návrat nahoru |
|
|
TJ Balvan Praha
|
Zaslal: st. říjen 14, 2009 16:35 Předmět: Re: Tohle by se stávat nemělo |
|
|
Na poslední chvíli napsal: |
Ja chápu, že interpunkce v takhle dlouhých souvětích není úplně jednoduchá, ale myslím, že určitě je dost lidí, na které se dá obrátit a požádat o radu. V šifrách, kde každá nenormalita může být klíčem, prostě naštve, když tým stráví dvě a půl hodiny přemýšlením nad chybějícími čárkami.. |
O tom se debatuje prakticky každý rok, poněvadž je-li na TMĚ šifra obsahující český text delší než dva řádky, tak je v ní (skoro) tutově chyba. Obecné poučení je, že orgové neumějí pravopis tak dobře, aby byli schopni strkat šifru do takových nuancí, jako je interpunkce. Kdo se nepoučí, tráví dlouhé hodiny přemýšlením. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Borci v uvozovkách
|
Zaslal: st. říjen 14, 2009 20:44 Předmět: Re: Tohle by se stávat nemělo |
|
|
TJ Balvan Praha napsal: |
O tom se debatuje prakticky každý rok, poněvadž je-li na TMĚ šifra obsahující český text delší než dva řádky, tak je v ní (skoro) tutově chyba. Obecné poučení je, že orgové neumějí pravopis tak dobře, aby byli schopni strkat šifru do takových nuancí, jako je interpunkce. Kdo se nepoučí, tráví dlouhé hodiny přemýšlením. |
Tak jen doufejme, že jsou poučení i orgové .
Richard |
|
Návrat nahoru |
|
|