Archiv
Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
|
Autor |
Zpráva |
3 s kouskem fosforu (dříve vápníku)
|
Zaslal: po. září 23, 2013 07:54 Předmět: 32 - šipky |
|
|
Složíme-li vektory v odpovídajícím pořadí (1-6, T-U) za sebe, dostáváme (hlavou dolů) toto.
Což v kombinaci s ďolíky, které hlavou dolů připomínají "ty vole jasnej šluknovskej výběžek" vede k příjemnému večeru nad mapou ČR . Povedlo se to ještě někomu?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mozková buňka
|
Zaslal: po. září 23, 2013 09:00 Předmět: nase reseni sipek (32) |
|
|
Ahoj, nam se povedlo "vyresit" sifru jeste jinak (ale ani jedno z nasich hesel nebylo autorske reseni, ackoliv u toho prvniho jsme se fakt divili, ze to neni spravne).
Rekli jsme si, ze se sipky pohybuji po papiru jako napr. kulecnikove koule s urcitymi rychlostmi a pocatecnim smerem, na okrajich se odrazeji.Tak jsme je s uhlomerem a pravitkem poslali skoro vsechny do prvnich tri dulku (koule cislo 4 behala donekonecna a odrazela se od okraje porad po stejne periodicke trajektorii).
Spocitali jsme si, za kolik jednotek casu tam ktera koule dospela (delka trajektorie / rychlost). Timpadem nam vyslo, ze v prvnim dulku skoncily koule 6, 1, 2 v tomto poradi ode dna. Ve druhem 5, 3, U. Ve tretim T, M, O.
Celkove obrazek vypadal takto:
2 U O
1 3 M
6 5 T
Tak jsme cetli posledni sloupecek zdola nahoru (TMO), druhy shora dolu s petkou a trojkou nahrazenou 5. a 3. pismenky od konce abecedy (UXV) a posledni sloupecek nam dal pismenka od zacatku abecedy BAF.
B U O
A X M
F V T
Proste Tmou 15 a heslo BAF
--------------------------------------------
Nebo jeste jedno heslo, kdyz uvazujeme jen prvni koule, ktere se do dulku dostanou:
6 5 T ... nahradime cisla pismenky a mame heslo FET |
|
Návrat nahoru |
|
|
Freezy Bee
|
Zaslal: po. září 23, 2013 09:04 Předmět: |
|
|
Taky jsme nejdřív chtěli kulečníkovat, ale a) ty díry byly zbytečně nekulečníkově nepravidelně, b) chyběly okraje. Každá tiskárna tiskne malinko jinak, takže kraj papíru nešel použít. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bulva v bidetu
|
Zaslal: po. září 23, 2013 10:57 Předmět: Re: 32 - šipky |
|
|
3 s kouskem fosforu (dříve vápníku) napsal: |
Složíme-li vektory v odpovídajícím pořadí (1-6, T-U) za sebe, dostáváme (hlavou dolů) toto.
Což v kombinaci s ďolíky, které hlavou dolů připomínají "ty vole jasnej šluknovskej výběžek" vede k příjemnému večeru nad mapou ČR . Povedlo se to ještě někomu?
|
My jsme pouze projeli všechna známá souhvězdí, souhvězdím Draka počínaje, jestli náhodou šipky neukazují na nějakou další hvězdu. Navíc ten nápis TMOU.. jasné vodítko k noční obloze. Dost se divím, že jsme tu HVEZDU nezkusili tipnout.
Dělové koule a šikmý vrh jsem si sám zavrhl a ani neprezentoval nápad teamu.. To je přeci hrozně nepřesné a mohlo by vyjít cokoliv.. Holt poučení pro příště.. PODĚL SE S TEAMEM O KAŽDÝ, BYŤ NEPRAVDĚPODOBNÝ NÁPAD. TO ŽE JE TO BLBOST TI MOHOU ŘÍCT I ONI.. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Zelená Panda
|
Zaslal: po. září 23, 2013 11:50 Předmět: Souhlas |
|
|
Musím se přidat k výše napsanému, taky nás ohledně toho jako první napadly hvězdy a snažili jsme se tam napasovat nejdříve Malý a Velký vůz, potom Draka s nadějí, že šipky budou ukazovat na další hvězdy a číslo udávat pořadí písmene ve hvězdě do hesla A když už jsme konečně přišli na šikmý vrh, zase jsme to překombinovali a vyškrtli ostatní čísla tak, aby zbylo jen TMOU 15, což jsme považovali za klíč k substituční šifře... Když jsme zjistili, že to je mnohem jednodušší, zkoušeli jsme to řešit od oka a vyšla nám LODYHA, což bylo špatně. Nezbylo teda než to otrocky vypočítat a když nám po dvou hodinách od nápadu s noční oblohou vyšla počáteční HVEZDA, taky jsme se smáli a divili, že jsme ji nezkusili střelit od pasu rovnou |
|
Návrat nahoru |
|
|
Šulibrci
|
Zaslal: čt. říjen 03, 2013 16:16 Předmět: |
|
|
Šikmý vrh (v mém pojetí výpočet balistické křivky) jsem pro jeho výpočetní náročnost zavrhl hned na začátku, a vzhledem k tomu, že v pravidlech je uvedeno, že "Tmář odmítá systematické haluzení", kreslení křivek od oka nepřicházelo v úvahu. Rozptyl "odhadnutého" vrhu je 3 až 5 písmen, což je čisté haluzaření |
|
Návrat nahoru |
|
|
TichaVoda
|
Zaslal: pá. říjen 04, 2013 08:23 Předmět: Re: 32 - šipky |
|
|
Bulva v bidetu napsal: |
Dělové koule a šikmý vrh jsem si sám zavrhl a ani neprezentoval nápad teamu.. To je přeci hrozně nepřesné a mohlo by vyjít cokoliv.. Holt poučení pro příště.. PODĚL SE S TEAMEM O KAŽDÝ, BYŤ NEPRAVDĚPODOBNÝ NÁPAD. TO ŽE JE TO BLBOST TI MOHOU ŘÍCT I ONI.. |
Když Mára vyřkl ten spásný nápad, tak vzápětí dodal: "Teda, čekal jsem, že se tomu zasmějete, ne že to takhle začnete luštit..." No a za chviličku jsme měli řešení...
Mně osobně teď po bitvě přijdou geniální ty důlky - když dělová koule dopadne na zem, udělá důlek...
Petr |
|
Návrat nahoru |
|
|
Albert Stallone
|
Zaslal: pá. říjen 04, 2013 10:49 Předmět: |
|
|
Šulibrci napsal: |
Šikmý vrh (v mém pojetí výpočet balistické křivky) jsem pro jeho výpočetní náročnost zavrhl hned na začátku, a vzhledem k tomu, že v pravidlech je uvedeno, že "Tmář odmítá systematické haluzení", kreslení křivek od oka nepřicházelo v úvahu. Rozptyl "odhadnutého" vrhu je 3 až 5 písmen, což je čisté haluzaření |
To je ovšem zcela vytržené z kontextu. Věta, kterou cituješ, je etická součást pravidel a vztahuje se k obcházení potenciálních dalších míst trasy bez opory ve vyluštěné šifře. Nemá tudíž nic společného s luštěním. Rychlé odhadování výsledku konkrétní šifry na základě pochopení jejího principu patří naopak k základní výbavě zkušeného hráče/týmu. A když jsme u této konkrétní šifry: rozptyl jsme při dolušťování odhadovali s přesností +- 1 písmeno - za předpokladu (a je to vcelku logický předpoklad), že tajenka bude opět nějaké normální slovo a nebude obsahovat shluky tzv. "škaredých" písmen. Od chvíle pochopení principu do doluštění nám to zabrala asi tak 4 minuty, což mi připadá docela rychlé doluštění. Ivo C.
P.S. A jelikož doma moje děti furt hrají na počítači Angry Birds, tak dobře vím, že se balistika ze směru šipky a její délky dá odhadovat náramě přesně |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 1 hodina
|
|