Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 11. - 2009 -> Stanoviště #9 - Hlodejte cifru
Autor Zpráva
Athaj
Organizátor


Příspěvky: 52

Zaslal: so. listopad 07, 2009 07:33    Předmět: Stanoviště #9 - Hlodejte cifru

Diskuse k šifře...
Návrat nahoru
@



Příspěvky: 12

Zaslal: so. listopad 07, 2009 21:01    Předmět:

Inu, tu jsme ukázkově na 3,5 hodiny vytuhli. Nebýt minispánku Petra, byli bychom luštili doteď. Zkoušeli jsme správný postup hned na začátku, ale nebyli jsme důslední... Řešení není úplně intuitivní (byť se nabízí, všude samých 26), šifru proto považujeme za první těžkou.
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: so. listopad 07, 2009 21:25    Předmět:

Toto bola veľmi pekná šifra. Dôslednosť v "vždy počítaj a ak napočítaš 26, nie je to náhoda" sa vypláca. Síce chvíľu trvalo previesť ohlodanú cifru na druhú polovicu textu ale aj to sa vďaka X na prvom riadku podarilo (skvelo zvolené vodítko).
Návrat nahoru
roura-rezava



Příspěvky: 8

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 10:37    Předmět:

Nemohu se zbavit dojmu, ze tato sifra byla znacne pracna, reseni krkolomne a pro nas konecne ; )
Zadani zmen pismenek se dalo interpretovat jako vyber te pozice, z nichz zmeny vychazi nebo te pozice na pismeni, jez bylo zmenilo (nebo jinak receno zmeny jdou od shora dolu nebo od zdola nahoru). Dale dvojtecky mohly symbolizovat osu, tj. osovou soumernost pri popisu os, tedy misto A-Z : A-Z prave A-Z : Z-A. Vychozi system znacne variabilni... a ted na nem testujte nejake kejkle.
Kdyz jsme to lustili, premyslel jsem, zda v autorskem reseni objevim radu, podobne "po vyskrtani pozic nechte zbyle kostky gravitacne spadnout", sic: hledane pismeno po konverzi v leve casti se vyskytuje na radku 26 pismen 1x, mi neprijde v terenu moc k pouziti.


Roura-rezava Dan
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 21

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 10:40    Předmět:

Tahle šifra nám sedla, v podstatě jsme si jen dřepli a šli dále. Vztah X-24 v prvních dvou řádcích perfektně eliminuje možnou náhodnost a vypsat řešení dvěma lidem netrvalo ani pět minut. Palec nahoru!

-- Dero
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 13:20    Předmět:

Pro nás to bylo klasické pokus-omyl. Zkusili jsme asi deset postupů, které obvykle už po pěti či šesti písmenech nedávali smysluplné výsledky, u jedenáctého nám vyšla první tři písmen "SEN", vzpomněli jsme si na nezapomeňte se záměnou seníku za posed a pak už jen mechanicky dolušťovali...
Návrat nahoru
Letní Me2di



Příspěvky: 3

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 14:32    Předmět: Zlomová šifra

Byla to naše poslední šifra, po 2 hodinách neúspěšného luštění jsme to zabalili (pravda 2 hodiny nic není, ale byli jsme promrzlí a mokří).

26 písmen bylo jasných, měnící se písmenka taky. Po chvíli jsme pochopili, že poslední řádek se nepoužije a začli jsme luštit. Měnící se M jsme hledali vpravo (a světe div se, bylo tam právě jednou), stejně další U a E byly vpravo zase právě jednou, tak jsme si vždy přeložili jejich pozici do písmene, ale CEB nevypadalo moc nadějně a navíc A ze čtvrtého řádku vpravo vůbec nebylo.

Taky jsme zkoušeli brát pozice měnících se písmenek X,U,K,C, zkoušeli jsme taky 24. písmenko vpravo, 21. písmenko vpravo a takhle nám vyšlo OŽIJUU, což vypadalo dobře, ale pak to přestalo dávat smysl.

Poslední věc, co jsme zjistili, bylo číslo 88. Podle textu vpravo se šifra jmenuje "Hlodejte cifru", dobře tedy, jaké jsou v textu cifry? Ha, jediné cifry jsou 88. Levopravě jsou přesně uprostřed (nepočítají se do počtu 26), bohužel ráno jsem napočítal nahoru i dolů 11 řádků, teď vidím, že jich je nahoru jen 10. Mysleli jsme si tedy, že pokud nepočítáme poslední řádek jsou přesně uprostřed celého textu (něco jako Varolův most mezi levou a pravou hemisférou), no super, tak to určitě není náhoda. Zkoušeli jsme středovou symetrii, dokonce jsem uvažoval o kružnici o poloměru 88 milimertů, na níž budu hledat písmena, ale to už mě naštěstí méně paranoidní spoluhráči usměrňovali. Přesto jsme pak zkoušeli 8. písmeno zleva v každém řádku, písmena v pravém textu jejich pořadí bylo dělitelné 8 a už jsme skoro brali i každé 88. písmeno textu. Chápali jsme, že 26 nemůže být náhoda, ale stejně tak se nám zdálo nemožné, aby poloha a výskyt 88 a název šifry byly náhody.

Celkově šifra asi nebyla až tak složitá, ale kopa textu a ne úplně jasný postup dávaly tisícero možností k různým pokusům, které bohužel často vypadaly docela nadějně, a tak se člověk postupně zamotával do čím dál více psycho nápadů ve snaze konečně na to řešení přijít.

Ondra
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 16:14    Předmět:

Musím uznat, že to je opravdu moc pěkná a povedená šifra, ačkoli nás stála 5.5 hodiny ztráty a díky tomu jsme nestihli dojít až do cíle ... Řešení už jsme téměř měli za pár minut, ale nebyli jsme dostatečně důslední Embarassed
Petr
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 44

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 17:54    Předmět:

Bylo x v prvním řádku záměr orgů? Pokud ano, mají moje uznání.
Návrat nahoru
Mehlo motorné



Příspěvky: 6

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 18:18    Předmět:

Pekna sifra, ktera nas pripravila o pekne umisteni - asi spaci krize a dest jinak si neumim vysvetli tech temer 5hodin. Zkouseli jsme temer vse. Samozrejme prvni napad byl spravny - jen chybel posledni krok Sad
Návrat nahoru
Úsměv krále Miroslava



Příspěvky: 24

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 18:24    Předmět:

Byť nás šifra stála 2 h dřiny (nejen psychické, i fyzické - neusnout), nakonec se zadařilo. Konečně správný postup se rýsoval už po prvních písmenech, neboť se hned ze začátku začal objevovat onen seník zmiňovaný na stanovišti 7 Cool Jinak těžká, ale pěkná šifra.

Šebík
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 18:42    Předmět:

Moc pěkná šifra. Líbilo se mi, jak do sebe nakonec všechno zapadlo. Bez "v tomto textu nehledejte šifru" na posledním řádku nebylo jasné, ve kterém ze dvou řádků brát pozici příslušnou změně v levé části.

Vtipné bylo, když po vypsání čísel pozic, na kterých dochází vlevo ke změnám, Halík opakovaně navrhoval správný první krok (převést čísla pozic na písmena a ta vyhledat v pravé části). Poprvé jsem jen mrknul na dvě sedmičky a dál se věnoval jinému rozdělanému postupu. Podruhé už jsem považoval za nutné Halíkovi vysvětlit, že zaprvé by tam to písmeno muselo být právě jednou a za druhé, tady a tady by mu vycházelo G a to tam určitě... aha, ono tam je. Smile

Honza
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 44

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 19:44    Předmět: Re: Zlomová šifra

Letní Me2di napsal:
...ale stejně tak se nám zdálo nemožné, aby poloha a výskyt 88 a název šifry byly náhody.


To nemůže. Interpretace je taky jasná:
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/88_(number)#As_a_Neo-Nazi_symbol[/url]
Po politicky nekorektní dvanáctce na letošní Bedně opakovaných výzvách tmářů se tomu dá i věřit.

P.S. Jak se tady na foru udělá klikací odkaz? Dělám to pomocí hranatých závorek a url, ale zobrazuje se mi to stejně, jak to zadávám.
Návrat nahoru
Hlavou proti zdi



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 20:44    Předmět:

Mně se tahle šifra líbila moc, elegantní i zábavná, tak to má být. Bych se skoro i nechala sbalit :o)))

Fosa
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 10, 2009 13:13    Předmět:

TJ Balvan Praha napsal:
Bylo x v prvním řádku záměr orgů? Pokud ano, mají moje uznání.

Myslím že ano. Nám to při luštění docela pomohlo Smile

TJ Balvan Praha napsal:
P.S. Jak se tady na foru udělá klikací odkaz? Dělám to pomocí hranatých závorek a url, ale zobrazuje se mi to stejně, jak to zadávám.

Odškrtni si políčko Zakázat HTML v tomto příspěvku.

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Bad Attitude



Příspěvky: 2

Zaslal: út. listopad 10, 2009 14:59    Předmět:

TJ Balvan Praha napsal:
Bylo x v prvním řádku záměr orgů? Pokud ano, mají moje uznání.


Pridavam sa, hoci skoro som sa nechal zmiast tym, ze v 4. riadku som nevedel najst 'c', nejak som to pre 'ch' nevedel najst Wink
Návrat nahoru
Včeličky



Příspěvky: 4

Zaslal: po. listopad 16, 2009 09:08    Předmět:

Tahle šifra se mi moc líbila (taky proto, že jsme ji vyřešili rychle Smile ). Hezké bylo, že se při řešení vlastně opakuje ten samý postup. Přitom se s tím v podstatě nic moc logického dělat nedalo (alespoň my jsme naštěstí na nic nepřišli), takže systém byl dost samonaváděcí.
Na číslo 26 už mám dost dobře vyvinutou paranoiu, takže to probíhalo: "Jé, tady něco vychází.." "A ne, sakra." (pár písmenek s x na začátku foneticky znělo docela dobře...) "Jé, ono by to šlo ještě..." "A ne, sakra." "Jéééé!" Po e a g (a x, samozřejmě) už bych se taky skoro nechala sbalit Very Happy
Míša
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina