Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 15. - 2013 -> Luštění v blízkosti stanoviště
Autor Zpráva
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: čt. říjen 31, 2013 18:55    Předmět: Luštění v blízkosti stanoviště

Ahoj,

v pravidlech v sekci "novinky, změny, obvyklé detaily" stojí, cituji:

citace:
Luštěte minimálně 150 metrů od stanoviště!!


stejně tak je neluštění blízko stanoviště zmíněno i v posledních informacích.

Je to konkrétní specifikace jinak obvykle vágního pravidla, které bývá odjakživa systematicky porušováno. Všichni známe situaci, kdy v okruhu padesáti metrů od stanoviště sedí třicet týmů, jeden pak trůní přímo na lavičce se zadáním a rozdává šifry (když to přeženu, anebo když si hodně rejpnu). Odejít za takové situace X set metrů daleko (a nevmáčknout se doprostřed největšího volného prostoru v blízkém okolí) vyžaduje bobříka sebeovládání. Koneckonců kdo z nás to pravidlo nikdy neporušil? Obecně tedy nad literou pravidla velmi často vítězí "zdravý rozum" a "zkušené vyhodnocení situace". Hráčova mysl je na jednu stranu pružná, když ho tlačí čas či nepohodlí, na druhou stranu bývá občas zkostnatělá, pokud jde o absorbování nějakých novot.

A to je, zdá se, případ letošního ročníku. Letos to totiž vypadá, že orgové chtějí výše popsaným situacím učinit přítrž. Otázka je, zda "zdravý rozum" a "zkušené vyhodnocení situace" nebudou vítězit i tentokrát. Ale snad ne, to nenápadně vsunuté nové pravidlo vypadá napsané explicitně. Těch "150 metrů" se netváří jako překlep, asi je to tam schválně. Dva vykřičníky naznačují, že to autor myslí vážně, i když možná by se to dalo specifikovat výmluvněji, např. douškou: "Ano, čtete dobře! Ne, neděláme si legraci, musíte odejít minimálně 150 metrů od stanoviště! Ano, víme, že se to některým z vás možná nebude líbit, ale ano, chceme, abyste tohle pravidlo bez výjimky dodržovali!!! A žádné výmluvy, takhle to letos prostě bude a basta!!!!!!!!!!!"

Nevím zda a nakolik to bude připomenuto v materiálech, které dostaneme na hře, nicméně i přes poměrně jasný vzkaz se trochu obávám vyšumění, které se v praxi projeví zužováním neluštícího perimetru až k samotnému stanovišti. Myslím si, že pokud má být v okruhu 150 metrů od každého stanoviště pusto a prázdno, pak jeden řádek v pravidlech nestačí. Je to smutné, ale je to tak - koneckonců, přiznám se, že i ve mně hlodá maličký červík pochybnosti, jestli to pravidlo neberu příliš striktně. Zvláštní, že? Zvyk je železná košile.

Předpokládám, že jste pochopili, jaký je smysl tohohle příspěvku, ale radši ho uzavřu jasně formulovaným dotazem.

Anebo ne, ten dotaz je nasnadě a každý z nás by si na něj po přečtení pravidel měl umět odpovědět sám. Orgové teď stejně nemají času nazbyt. Smile

Ondra[/quote]
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: čt. říjen 31, 2013 22:06    Předmět: 150 metrů od stanoviště

Ahoj,

krátce k této věci - je jasné, že jeden řádek v pravidlech situaci nezmění a bude se o tom diskutovat po hře stejně jako po každé šifrovačce:-) Čili přiznáváme, chceme to zkusit takto se vzdáleností uvedenou v pravidlech (150 metrů není tolik) a třeba za 20 let se myšlení trochu posune. I lidé vydávající šifry mohou poprosit blízko sedící týmy, aby se kus přesunuly, prosím, respektujte to - je to proto, aby místo se šifrou nebylo pokryté týmy, což znesnadňuje její nalezení...

Čili chceme podpořit zdravý úsudek hráčů tímto pravidlem, ostatní týmy hledající šifu budou rádi, pokud jej dodržíte:-) Díky předem!

EDIT: Upravena formulace.


Naposledy upravil Matěj Klusáček dne pá. listopad 01, 2013 00:02, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: čt. říjen 31, 2013 22:41    Předmět: Re: 150 metrů od stanoviště

Matěj Klusáček napsal:
prosím, respektujte to - je to proto, aby místo se šifrou nebylo pokryté týmy a tudíž bylo hůř nalezitelné...


Zajímavé. Pro mne bylo vždy horší hledání v situaci, kdy je šifra obsypaná týmy a vrozená plachost mi bránila je prohledávat, kde mezi nimi ta šifra je.

Richard
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: čt. říjen 31, 2013 22:42    Předmět:

citace:
jeden pak trůní přímo na lavičce se zadáním a rozdává šifry (když to přeženu, anebo když si hodně rejpnu)


Zvlášť povedené. Wink

Dero
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: pá. listopad 01, 2013 00:01    Předmět: Re: 150 metrů od stanoviště

Borci v uvozovkách napsal:
Matěj Klusáček napsal:
prosím, respektujte to - je to proto, aby místo se šifrou nebylo pokryté týmy a tudíž bylo hůř nalezitelné...


Zajímavé. Pro mne bylo vždy horší hledání v situaci, kdy je šifra obsypaná týmy a vrozená plachost mi bránila je prohledávat, kde mezi nimi ta šifra je.

Richard


Kurňa, tak jsem to myslel:) Jakože "pokryté týmy a tudíž hůř nalezitelné" a ne "nebylo pokryté týmy a tudíž hůře nalezitelné". Asi bych neměl den před hrou psát na fóra Very Happy
Návrat nahoru
Happy Matfyz Friends



Příspěvky: 4

Zaslal: pá. listopad 01, 2013 09:11    Předmět:

Na druhou stranu: když přijdu na místo, kde není ani noha (a vím, že nejsme zdaleka první), může nás to trochu znejistět, jestli jsme na správném místě. Pokud všude sedí spousta týmu, šifra tam někde bude.
Z toho důvodu jsem také pro to, aby se chodilo od stanoviště daleko, ať davy nelákají k šifře.
Pokud ale vidím, že u šifry sedí 20 týmů, dost to demotivuje od toho, abychom se sami přesouvali někam daleko, když tím už tomu moc nepomůžeme.
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: pá. listopad 01, 2013 10:38    Předmět:

Happy Matfyz Friends napsal:
Na druhou stranu: když přijdu na místo, kde není ani noha (a vím, že nejsme zdaleka první), může nás to trochu znejistět, jestli jsme na správném místě.

Chybí vám sebevědomí Wink My když přijdeme na pusté stanoviště, tak jásáme, že jsme utekli pelotonu a jsme konečně na špici.

citace:
Pokud ale vidím, že u šifry sedí 20 týmů, dost to demotivuje od toho, abychom se sami přesouvali někam daleko, když tím už tomu moc nepomůžeme.

Genau. Proto jsem rád, že jste to pravidlo o minimální vzdálenost zavedli.

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: pá. listopad 01, 2013 12:20    Předmět: Re: 150 metrů od stanoviště

Matěj Klusáček napsal:
(150 metrů není tolik)


150 metrů tam, 150 metrů zpátky, cca 15 stanovišť je 4,5 km navíc a hodina času v háji.
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: pá. listopad 01, 2013 12:55    Předmět: Re: 150 metrů od stanoviště

Pralinky zvlášť napsal:
150 metrů tam, 150 metrů zpátky, cca 15 stanovišť je 4,5 km navíc a hodina času v háji.


To si asi vybíráte špatná místa k luštění. U nás to je většinou 150 metrů tam a potom o 150 metrů méně na dalším přesunu.

Dero
Návrat nahoru
Übertým



Příspěvky: 19

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 19:41    Předmět:

Jak se mělo tohle pravidlo dodržovat u sedmičky? Stanoviště bylo u kóty nahoře, takže tam se vlastně luštit nesmělo. A dole stanoviště nebylo, protože tam přeci nebylo logo hry Smile
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 20:20    Předmět:

I na tej sedmičke by ti to dalo „fantastických“ asi 30 metrov, čo tak asi zodpovedá obvyklej vzdialenosti na ostatných stanovištiach. Príkladom budiž trojka, kde bola tímami totálne obsadená krčma a jej blízke okolie na druhej strane kostola nejakých 30–40 metrov od zadania. Podobne na štvorke. Keď vynecháme uplatniteľnosť tohoto pravidla na štarte, v najmenšej vzdialenosti sme asi lúštili osmičku, na druhej strane cesty a kúsok od podchodu to dalo nejakých 70 metrov od zadania.

Ad zbytočne nadbehaná vzdialenosť: ale čo by, blížiac sa k stanovišťu sme si vybrali pekné miesto na lúštenie (napr. bus zastávku Komárov na trojke) a odtiaľ sme vyslali rýchleho posla po zadanie. A mne tých pár kilometrov nevadí. Smile Ale napríklad na päťke sme si zašli asi sto metrov do ulice Štolcova, takže sme to len strihli Bolzanovou a mierili k ďalšiemu stanovišťu. Pri lúštení osmičky sme sa zase na zahriatie a zobudnie presunuli na zastávku Vlárská (bohužiaľ sme celú dobu niečo mačkali) a keď sme šifru zlomili nasadli sme do 31 priamo na zastávku Přemyslovo náměstí, i keď už vážne hrozilo, že nasadneme na 31 opačným smerom.
Návrat nahoru
J.U.P.



Příspěvky: 21

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 20:22    Předmět:

Vzkat pro člověka (nebyl to org), který kolem 01:00 vlezl před zraky plně obsazené Stránské skály přímo do zadání a zakopával tam o dráty: SEŠ DEBIL.
Návrat nahoru
Happy Matfyz Friends



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 20:28    Předmět:

Nočný motýľ napsal:

Ad zbytočne nadbehaná vzdialenosť: ale čo by, blížiac sa k stanovišťu sme si vybrali pekné miesto na lúštenie (napr. bus zastávku Komárov na trojke) a odtiaľ sme vyslali rýchleho posla po zadanie.


Jediná šifra, kde jsme se předem ubytovaly pod lapmou (v okolí bylo několik dalších týmů) a vyslaly rychlého posla pro zadání, byla 7. A tam zrovna byl potřeba celý tým...
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 20:59    Předmět:

Ale hej, veď som zhora tiež volal zvyšok tímu mobilom, že asi budem potrebovať asistenciu, lebo mi to samému potrvá príliš dlho. Našťastie zostali až niekde v polovici kopca, takže za krátku chvíľku boli hore. Ale cestou dolu sme sa smiali, keď sme v ulici videli sedieť štvorice hráčov s tým, že zrejme jeden šiel nahor. Je to vždy trochu riziko, ale obvykle sa netýka viac ako jednej či dvoch šifier za hru.
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 17

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 21:40    Předmět: Poloha stanoviště

Pravidlo o 150 metrech jsme dodržovali docela často. Nicméně má-li zůstat v pravidlech hry natrvalo, doporučuji orgům změnu způsobu umísťování stanovišť:

Nedávejte šifry doprostřed parčíku či náměstí příjemného k luštění, ba ani vedle hospody, neboť tím požadujete po týmech toto vhodné místo opustit a jít se nechat překračovat chodci a přejíždět auty na chodnících a obrubnících okolních k luštění nevhodných ulic. Šifru dejte naopak na místo k luštění nevhodné, leč vzdálené zhruba těch 150 metrů od místa příjemného k luštění. Týmy tam rády odejdou.

(Yeti)
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina