Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 15. - 2013 -> Posunutí startu
Autor Zpráva
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 05, 2013 11:33    Předmět: Posunutí startu

Úvodem rovnou řeknu, že jsem dost citlivý na více či méně zasloužené poskytování výhod obyvatelům Prahy, ke kterému dochází v řadě oblastí.

Tmou se zúčastňují dospělí lidé, snad i s vyšší než průměrnou inteligencí. Každý takový jedinec by měl být schopen zorganizovat si cestu na akci tak, aby dle svých priorit vyvážil velikost časového zabezpečení (předstihu příjezdu) a rizika pozdního příchodu. A samozřejmě s tím, že následky za své rozhodnutí ponese sám. Každý snad ví, že vlaky mívají různě velká zpoždění, že dochází k zablokování tratí nebo dálnice haváriemi apod.

Odsunutí startu mě velmi rozladilo. Nevím, jestli ho požadovali přímo hráči ve zpožděném vlaku nebo šlo o samostatné rozhodnutí orgů. Nicméně už samotné volání bylo zbytečné a vytvářelo jakýsi tlak na orgy. Vždyť nebyla žádná registrace! Kdyby byla a tým by neměl nikoho, kdo ji stihne, pak by volání bylo oprávněné. Takto byl pozdní start výlučně věcí daných týmů.

Posunutí bylo zdůvodněno tím, že ve vlaku je mnoho týmů. No a? Pořád to je jejich problém, že nejeli dříve. V důsledku to znamená, že když pojedu z Ostravy, Bratislavy, Českých Budějovic nebo Rožnova pod Radhoštěm, tak mám smůlu, protože nás jistě nebude dost. Pražští hráči v Brně a možná na oplátku brněnští v Praze tak získávají konkurenční výhodu. V podstatě dostali 15-minutovou bonifikaci. A proč? Dostanu ji příště já, když se můj vlak opozdí?

A mělo to ještě horší důsledky. Vzhledem k jiným povinnostem jsem musel odjet z Brna do 6 hodin ráno. Došlo tedy k tomu, že bonifikace pro Pražáky byla současně penalizací pro mě a můj tým, zkrátila mi hru. To prostě není fér. Bez ohledu na to, že reálně by těch 15 minut znamenalo pravděpodobně jen delší sedění nad bazmekem č. 8.

Pokud by vás napadlo argumentovat tím, že 15 minut není zas tak dlouhá doba, aby to stálo za pozornost, odpovím vám otázkou, proč to tedy stálo za důvod posunutí startu.

Héra
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: út. listopad 05, 2013 12:12    Předmět: Odpověď ze strany volajících

Byla jsem u telefonátu a mohu rozhodně říci, že jsme o posun startu nežádali (a nikdy bychom si něco takového nedovolili). Volba vlaku v sobě nesla riziko zpoždění a nestihnutí startu, což je náš problém - v tom se s Hérou shodnu.

K telefonátu nás motivoval prachobyčejný ohled na orgy. Přišlo nám slušností jim dát vědět i prostě proto, že jsme nevěděli, jak bude vypadat start a zda či v jaké formě bude registrace. A přišlo nám, že poskytnutím informace nic nezkazíme a hypoteticky můžeme předejít nějakým komplikacím/rozmrzelosti orgů kvůli nevyjití nějakého herního prvku.

Každopádně jako organizátorce Bedny by mi rozhodně bylo milé, kdyby nám účastníci v takových chvílích také zavolali. A to klidně i ti z Rožnova.

Jinou otázkou je, zda se měl odkládat start a to už bylo rozhodnutí orgů. Asi měli pocit (a já ho chápu), že LuŠtiLa si zaslouží co nejpočetnější publikum...

Majda
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: út. listopad 05, 2013 12:45    Předmět:

Pokud by vás napadlo argumentovat tím, že 15 minut není zas tak dlouhá doba, aby to stálo za pozornost, odpovím vám otázkou, proč to tedy stálo za důvod posunutí startu.

Přesně to mě napadlo! A odpovím i na otázku - protože benefit z krátkého posunutí startu je mnohem vyšší než "malefit" z téhož. Myslím, že takhle nějak funguje rozhodování obecně. Wink

Popravdě je úplně jedno, co je v takové situaci fér nebo nefér, protože to je problém jiného druhu.

Dero
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: út. listopad 05, 2013 13:02    Předmět:

citace:
Každý takový jedinec by měl být schopen zorganizovat si cestu na akci tak, aby dle svých priorit vyvážil velikost časového zabezpečení (předstihu příjezdu) a rizika pozdního příchodu. A samozřejmě s tím, že následky za své rozhodnutí ponese sám.


citace:
Vzhledem k jiným povinnostem jsem musel odjet z Brna do 6 hodin ráno. Došlo tedy k tomu, že bonifikace pro Pražáky byla současně penalizací pro mě a můj tým, zkrátila mi hru. To prostě není fér.


Výborne, ako sú na tom tieto dva odstavce so vzájomným popretím/podporením? Predsa píšeš, že za dôsledky neskorého príchodu (skorého odchodu teda tiež) si každý môže sám. A teraz si predstav, že to o deviatej vzdáš, lebo za 3 hodiny to do cieľa nestihneš (strata motivácie) a o desiatej organizátori predĺžia hru o dve hodiny. Je to fér, nie je to fér?

Nám (aj keď všetkým idúcim z Prahy) pozdržanie štartu pomohlo/nepomohlo. Proste 3/5 tímu šli až ďalším vlakom (príjazd 17.19), lebo skôr sa zo zamestnania uvoľniť nedokázali, takže meškali aj tak, ale menej. Zvyšní dvaja sme boli na štarte včas, lebo sme práve v tento deň mali voľno.

Samozrejme je tá doprava riziko a neviem, čo by organizátori robili, keby pod tú Vindobonu skočil samovrah a zostala by stáť v údolí Svitavy 3 hodiny (a to by nepomohlo ani brať deň dovolenky* a ísť vlakom o dve hodiny skôr). Takto pri meškaní polhodinu bol odklad o 15 minút celkom priateľný.

* Čo už je dosť vysoká cena vzhľadom na to, že šifrovačky nás neživia, sú pre nás len zábavou.
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: út. listopad 05, 2013 13:45    Předmět:

Héro, promiň, ale tohle mi přijde jako okrajová záležitost, ačkoliv máš v mnoha věcech pravdu. V dané situaci (kdy člověk má v hlavě tisíce jiných věcí) jsem tam měl několik bodů, které hovořily pro posun
- v tom vlaku bylo prý "opravdu hodně týmů"
- vlak by normálně měl rezervu na start 20 minut
- start byl atypický, žádná startovní obálka = nevýhoda nebýt na začátek
- velmi malé poškození ostatních, navíc čas na případné opsání písmen, popovídání s ostatními týmy...

Nicméně uznávám, že kdyby to prošlo zralou úvahou v klidu se znalostí toho počtu atd. atd., tak to asi neposouváme. Ale opravdu to nepovažuju za zásadní a vsadil bych se, že těch, komu to vadilo, bylo naprosté minimum...
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: út. listopad 05, 2013 14:01    Předmět:

Obvious troll is obvious...

Ale rád bych přidal jeden argument, na který se možná zapomíná. TMOU se z nějakých tradičních důvodů koná z pátku na sobotu, což pro mimobrněnské pracující znamená buď si vzít dovolenou nebo jet Vindobonou relativně natěsno (i když 20 minut rezerva při startu hned u nádraží je IMO ok). Možná i proto měli orgové větší pochopení.

Des
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: út. listopad 05, 2013 18:48    Předmět:

My jsme jeli Vindobonou, ale rozhodli jsme se pro ni s vědomím, že nemusíme stihnout start. Byli bychom jeli dřív, ale to by někteří členové museli odejít předčasně ze školy. (Možná, že kdyby to byli udělali, a pak se to ukázalo jako zbytečná, tak by nás to mírně rozladilo, ale kdyby chyby.) Krom toho jsme měli předsunutého člena týmu na startu, schopného v případě nouze odstartovat za celý tým Smile
Napadlo nás, že orgové možná posunou start, protože jsme předpokládali, že předpokládají, že hodně týmů pojede Vindobonou, a budou vědět, že je zpožděná, ale nenapadlo by nás to po nich žádat. Posunutí nás potěšilo, ale neposunutí bychom jim nezazlívali.
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 05, 2013 18:53    Předmět:

Přizdisráči napsal:

Přesně to mě napadlo! A odpovím i na otázku - protože benefit z krátkého posunutí startu je mnohem vyšší než "malefit" z téhož. Myslím, že takhle nějak funguje rozhodování obecně. Wink

Dero

Matěj Klusáček napsal:
Héro, promiň, ale tohle mi přijde jako okrajová záležitost, ačkoliv máš v mnoha věcech pravdu.

...

Nicméně uznávám, že kdyby to prošlo zralou úvahou v klidu se znalostí toho počtu atd. atd., tak to asi neposouváme. Ale opravdu to nepovažuju za zásadní a vsadil bych se, že těch, komu to vadilo, bylo naprosté minimum...


Benefit versus malefit, hodně zvýhodněných a minimum poškozených. Právě proto jsem začal příspěvek větou o zvýhodňování Prahy. "Hodně" bude vždy z Prahy, možná někdy z Brna, "minimum" bude vždy z menších měst a obcí. Ten benefit budou inkasovat stále jedni a titíž. Ten celkový zisk budou stále jedni a titíž platit ze svého. Přesně pod Derovým argumentem se to běžně děje i v těch jiných oblastech života. Zní velmi rozumně a z hlediska celku třeba i rozumný je. Z hlediska těch, co jsou vždy v té menšině, nikoliv.

15 minut určitě zásadních není a v kontextu průběhu hry nebylo už vůbec. Spíš bych chtěl hned na začátku bránit tomu, abychom otvírali tuto Pandořinu skřínku, resp. abychom ji teď co nejrychleji zabouchli, když už k tomu došlo.

Héra
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: út. listopad 05, 2013 23:20    Předmět:

Jeníčci napsal:
Spíš bych chtěl hned na začátku bránit tomu, abychom otvírali tuto Pandořinu skřínku, resp. abychom ji teď co nejrychleji zabouchli, když už k tomu došlo.
Héra


Asi tě zklamu, ale pokud by podobná situace nastala na Bedně, tj. že by vlak z Brna měl zpoždění, řádově desítky týmů by řádově desítky minut nestíhaly a já do toho měl co mluvit, pak bych na ně určitě se startem počkal.

Dalibor
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: út. listopad 05, 2013 23:48    Předmět:

Jeníčci napsal:
Benefit versus malefit, hodně zvýhodněných a minimum poškozených. Právě proto jsem začal příspěvek větou o zvýhodňování Prahy. "Hodně" bude vždy z Prahy, možná někdy z Brna, "minimum" bude vždy z menších měst a obcí. Ten benefit budou inkasovat stále jedni a titíž. Ten celkový zisk budou stále jedni a titíž platit ze svého.


Ano, a proto, pokud si přeji být tímto způsobem zvýhodňován při dopravě na start šifrovacích her, přestěhuji se do Prahy nebo Brna. Pokud si naopak přeji dýchat čerstvý vzduch, přestěhuji se do hor a smířím se s tím, že to je za cenu bezvýznamnosti mého zpoždění při dopravě na start TMOU.

Vyřešeno, v duši mám klid.

Dero
Návrat nahoru
TichaVoda



Příspěvky: 19

Zaslal: st. listopad 06, 2013 17:49    Předmět:

Přátelé, chtěl bych se zastat Héry. Naprosto mu rozumím, protože taky dojíždím na Tmou z pod Radhoště, byť ne z Rožnova. A v pátek si pravidelně beru dovolenou, už víc než 10 let. Mám Tmou rád a tak mi to prostě stojí za to.

S týmem si vždy dáváme rezervu, abychom na startu byli včas, aby tam vždycky někdo z nás byl s dostatečným předstihem. Letos nebyla registrace, tak jsme jako dostatečný předstih zvolili 16:30. Proto nás posunutí o čtvrt hodiny z takového důvodu nepotěšilo. Ale nebylo to pro nás tak zásadní, abychom kvůli tomu otevírali téma v diskuzi. Přímo na startu jsem to komentoval slovy, že orgové nestíhají, něco se zadrhlo, či že není dostatečná tma na laserovou show, tak to svedou na rychlík - myslel jsem to jako vtip, ale tenhle důvod by mi byl milejší. Někdo v mém okolí na startu to komentoval, že je při rivalitě Brno-Praha zvláštní, že brněnská šifrovačka odkládá start kvůli problémům Pražáků... :-)

Doufám, Dalibore, že bys start Bedny pozdržel i kvůli zpoždění vlaku od Ostravy, jinak mi to zavání jistou reciprocitou... ;-)

Petr

btw v 17 hodin mi přišlo na místě dost lidí na to, než abych měl pocit, že ve zmíněném vlaku je nějaká podstatná část účastníků
posečkání nám neublížilo, je fajn, že někomu pomohlo, ale jde tu spíš o princip
na Tmou mám rád, že je drsná, spravedlivá, nekompromisní

Tož tak :-)
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: st. listopad 06, 2013 19:02    Předmět:

Vindobona má pravidelný príjazd 16.19, meškanie na príjazde do Brna bolo 28 minút ( http://poloha.vlaku.sk/vlak/173/ ), to znamená, že dorazila 16.47 a za tých 13 minút už veľká časť ľudí od hlaváku do Denisovych sadov dobehla (to na adresu toho, že o piatej už tam bolo ľudí dosť).
Návrat nahoru
Dvě vdovy



Příspěvky: 3

Zaslal: st. listopad 06, 2013 20:25    Předmět:

Já si nemůžu pomoct, ale mně tohle už připadá jako vylévání vzteku a pruzení za každou cenu (natož pak, aby to stálo za vlastní vlákno v diskusi). Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, že?

Pokud se orgové rozhodli vyhovět týmům, co byly v době startu na cestě z Prahy, a hrozilo tak, že nestihnou start, na kterém si orgové evidentně dali záležet, bylo to od nich vlastně pěkné (zvlášť, pokud je o to nikdo neprosil) a stěží v tu chvíli mysleli na to, že touto "bonifikací" zároveň někdo další může chápat jako poškození či ublížení svojí osobě (svému týmu). Nehledě na to, že si jsem téměř jistá, že by totéž udělali orgové na šifrovačce v Praze, na kterou tak tak stíhají kvůli zpoždění přijet týmy jedoucí z Brna. Jinými slovy, udělali to podle mého s pocitem "dobrého skutku", netušíce, že i tento detail se dá posléze zkritizovat...
Návrat nahoru
Dopijem a pudem...



Příspěvky: 34

Zaslal: čt. listopad 07, 2013 08:32    Předmět:

Dvě vdovy napsal:
Já si nemůžu pomoct, ale mně tohle už připadá jako vylévání vzteku a pruzení za každou cenu (natož pak, aby to stálo za vlastní vlákno v diskusi). Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, že?


Přesně tak... Přijde mi to stejný, jako si stěžovat, že autobus do Jiříkovic jezdil ve dvacetiminutových intervalech a že tím byly "poškozeny" týmy, které měly sýry vyluštěny a ominutu jim to ujelo..

Mně odklad startu vůbec nevadí... Snad jen v tom, že bych si dal na sraze týmu v hospůdce o jedno pivo víc..
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: čt. listopad 07, 2013 11:18    Předmět:

Dopijem a pudem... napsal:
Dvě vdovy napsal:
Já si nemůžu pomoct, ale mně tohle už připadá jako vylévání vzteku a pruzení za každou cenu (natož pak, aby to stálo za vlastní vlákno v diskusi). Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, že?


Přesně tak... Přijde mi to stejný, jako si stěžovat, že autobus do Jiříkovic jezdil ve dvacetiminutových intervalech a že tím byly "poškozeny" týmy, které měly sýry vyluštěny a ominutu jim to ujelo..

Nepřekvapuje mě, že problém chápou spíše ti z té menšiny, zatímco většina se diví, co se ta menšina "vzteká a prudí", má držet hubu a krok nebo přejít k nám. Já to líp vysvětlit neumím.

Pokud ale někomu "přijde stejný" úplný opak... Intervaly autobusů, stejně jako zpoždění vlaků, jsou vyšší moc, to neovlivníte ani vy, ani orgové. Poškození/zvýhodnění dopadá na týmy náhodně. Náš případ je o tom, že když větší množství týmů doluští minutu po odjezdu busu a měly by 19 minut čekat, tak jim orgové přistaví mimořádný bus. Když jich bude málo, tak holt budou čekat. Já jsem proti tomu, aby znevýhodnění vyšší mocí bylo orgy kompenzováno nebo ne na základě počtu týmů, kterých se týká.

Héra
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: čt. listopad 07, 2013 12:56    Předmět:

Jeníčci napsal:
Nepřekvapuje mě, že problém chápou spíše ti z té menšiny, zatímco většina se diví, co se ta menšina "vzteká a prudí", má držet hubu a krok nebo přejít k nám. Já to líp vysvětlit neumím.


Patřím k menšině (bydlím kus od Brna a vím, že na mě se startem nikdo čekat nebude), ale musím se přiznat, že tě taky vůbec nechápu. Pokud nedáš pokoj, dokud někdo neřekne:

"Ano, Héro, máš pravdu, jde o znevýhodnění hráčů, kteří musejí odejít před koncem hry, případně znevýhodnění těch, na které by se bývalo nečekalo, kdyby bývali měli zpoždění pouze oni..."

...tak to klidně řeknu. Ale zároveň dodám, že v celkovém kontextu hry jde o naprostou malichernost. Troufám si tvrdit, že drtivá většina orgů se v podobné situaci rozhodne stejně, protože výhody z odložení startu dalece převýší výše zmíněnou nevýhodu. Všichni hráči, včetně těch, které to postihlo, či které by to postihlo za jiných okolností, jsou schopní to pochopit a smířit se s tím. Tak se s tím, prosím, smiř taky.

Díky.

Ondra
Návrat nahoru
Übertým



Příspěvky: 19

Zaslal: čt. listopad 07, 2013 14:58    Předmět:

Jakozto byvaly dlouholety org Matrixu verejne priznavam, ze jsme se pri planovani kazdeho startu ohlizeli na to, jak na nej navazuji vlaky z Brna a byli pripraveni start v pripade potreby odlozit.

Stejne tak bychom start neodlozili kvuli jednomu tymu jedoucimu z Liberce.

Prijde mi to tak naprosto v poradku.

Majk
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: čt. listopad 07, 2013 18:29    Předmět:

Héra, to si predstavuješ trochu jednoducho, to pristavenie mimoriadneho busu. Bus musia orgovia objednať niekoľko dní vopred za jasne formulovaných podmienok (interval, cena). Taktiež DP nemá v sobotu ráno pripravených viac autobusov a vodičov, než je objednané, takže zaradiť mimoriadny spoj je prakticky nemožné.

Taktiež si myslím, že posunutie štartu o celých katastrofických 15 minút vlastne nikomu a ničomu neublížilo. O ublížení by si mohol hovoriť, keby vám menej ako 15 minút chýbalo do dokončenia hry (a hra sa nekončila o tých 15 minút pozdejšie). O čo viac z hry by si mal, keby začala o 15 minút skôr? Videl by si aspoň o šifru viac? Veď okrem štartového centra a presunu na Hliník sa obvykle za 15 minút nestihne ani presun medzi stanovišťami.

Samozrejme je potom otázka, aký odklad štartu má ešte zmysel (napríklad keby Vindobona vinou samovraha chytila 3 hodiny). Mne pripadá rozumné odkladať nanajvyš tak o pol hodiny (na veľkej akcii ako TMOU, na malej v malom meste by to mohlo znamenať chýbajúce 3/4 týmov).
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: čt. listopad 07, 2013 21:03    Předmět:

Nebudu reagovat na příspěvky, které to obracejí, vyvracejí neexistující tvrzení či ironizují. Shrnu, že jsem v zásadě nemínil orgy plísnit a že vím, že to dělali v nejlepší víře, že je to pro dobro hráčů a hry. Dále, že já jsem a vždycky jsem byl smířen s tím, že se na mě při začátku hry nebude čekat. Chtěl bych férovost v tom, že se stejně bude jednat i s ostatními, kteří se s tím jistě smíří též. Řečí teorie her, posun startu je hra s velmi vysokým kladným součtem, a proto ji orgové hrají, leč přesto v ní např. moje skóre bude vždy nekladné. To není dobrá pozice, uznejte.

Rád bych byl konstruktivní, když už jsem měl tu drzost založit toto vlákno. Co kdyby se dle vzoru Svíček stanovilo, že hra začíná v 17 hodin, ale ne dříve než X minut po příjezdu vlaků A, B, C? To by byla práce na 10 minut, což snad není tak moc. Z Brna by stačily vlaky od Třebové a Přerova, případně ještě od Břeclavi a Brodu. I hráčům by to poskytlo komfort, že by nemuseli používat dřívější spojení pro "jistotu".

Toto řešení by pořád bylo selektivní, nicméně by to bylo pevně dané pravidlo. Nikoliv ad hoc rozhodnutí na základě nepřesných čísel - není znám přesný počet lidí ve vlaku, ani konkrétní hranice, od kolika zpožděných se posunuje. Pravděpodobně si uvědomuji většinu argumentů, které mi teď napíšete, ale nechci být moc dlouhýSmile.

Héra
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: pá. listopad 08, 2013 12:44    Předmět:

Jeníčci napsal:
Rád bych byl konstruktivní, když už jsem měl tu drzost založit toto vlákno. Co kdyby se dle vzoru Svíček stanovilo, že hra začíná v 17 hodin, ale ne dříve než X minut po příjezdu vlaků A, B, C? To by byla práce na 10 minut, což snad není tak moc. Z Brna by stačily vlaky od Třebové a Přerova, případně ještě od Břeclavi a Brodu. I hráčům by to poskytlo komfort, že by nemuseli používat dřívější spojení pro "jistotu".

Héra


A chraň organizátory pánbůh, kdyby to nestihl někdo z Třebíče nebo Kyjova! Diskriminace! Je to metoda, která není univerzálně použitelná. Letos by to šlo, protože hra startovala téměř na nádraží. A někdy je prostě přítomnost všech či skoro všech týmů na startu nutná z podstaty jeho obsahu.

Takže doporučuji organizátorům, ať stanoví pravidlo, že hra začne nejdříve v X hodin, a to přesně v okamžiku, kdy uznají za vhodné.
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: so. listopad 09, 2013 18:38    Předmět:

Pralinky: To už je. Stačí skombinovať pravidlo „hra začíná v 17.00“ s pravidlom „organizátoři můžou pravidla změnit“
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: so. listopad 09, 2013 22:57    Předmět:

Nočný motýľ napsal:
Pralinky: To už je. Stačí skombinovať pravidlo „hra začíná v 17.00“ s pravidlom „organizátoři můžou pravidla změnit“


A stejně je to špatně. Nějak jsme se zacyklili.
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina