Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou X. - 2008 -> Šifra 1 - Velodrom
Autor Zpráva
tomh
Admin


Příspěvky: 141

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 09:10    Předmět: Šifra 1 - Velodrom

Diskuze k šifře.
Návrat nahoru
Třetí zuby z druhý ruky



Příspěvky: 6

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 13:47    Předmět:

nas postup:

SYN + SLAVY + PRINCEZNA = princ

KOCKA + PRINC = BOTA

jak proboha bota souvisi s kosti (ktera vysla od hradu a psa?)? Hm.. budeme to ignorovat, treba maji duvod


---> jak teda souvisi slovo "slávy" s "dcera"?
Návrat nahoru
Ivo C.
Organizátor


Příspěvky: 248

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 13:52    Předmět:

Třetí zuby z druhý ruky napsal:
nas postup:

SYN + SLAVY + PRINCEZNA = princ

KOCKA + PRINC = BOTA

jak proboha bota souvisi s kosti (ktera vysla od hradu a psa?)? Hm.. budeme to ignorovat, treba maji duvod


---> jak teda souvisi slovo "slávy" s "dcera"?


Slávy dcera je čítanková záležitost. Národní obrození, Kollár. Patří ke 3 nejslavnějším literárním dílům první poloviny 19. století (vedle Máje a Kytice).
Návrat nahoru
Třetí zuby z druhý ruky



Příspěvky: 6

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 14:06    Předmět:

Ivo C. napsal:
Slávy dcera je čítanková záležitost. Národní obrození, Kollár. Patří ke 3 nejslavnějším literárním dílům první poloviny 19. století (vedle Máje a Kytice).


Aha! Tak to by mě nenapadlo, musím se dovzdělat. Díky Very Happy
Návrat nahoru
Mozková buňka



Příspěvky: 1

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 14:08    Předmět: Karty 1N

Ahoj, bylo to všechno fajn Very Happy - ale moc jsem nepochopila, jak se měla řešit tahle šifra... zkoušeli jsme vyrobit z každý karty písmeno Braillovy abecedy podle toho, jaká část karty zůstala odkrytá, ale vycházelo nám něco jako VLQ..., což nám nebylo moc sympatický.... Rolling Eyes


edit: ... aha, ono to bylo naruby... Smile


Naposledy upravil Mozková buňka dne ne. listopad 09, 2008 14:20, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
VHRS



Příspěvky: 25

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 14:17    Předmět:

"Nejhorsi" bylo, ze napoveda prisla casto prave ve chvili kdy jsme danou cast rozlouskli. Smile
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 93

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 15:37    Předmět:

1) Nevím jestli to bylo deštěm (a mokrem) ale akustika na protější dráze, kde jsme seděli byla dost špatná. Z úvodního slova jsem nerozuměl ničemu (vítězové šifer), z komentářů k šifrám jen občas vystoupilo slovo. V podstatě to bylo spíš frustrující než pomocné. (Členové týmu, kteří přišli později, se shodli, že u vstupu bylo slyšet krásně.)

2) Osvětlení ústřední plochy (jinak poměrně dost slabé) svítilo přesně ve směru, kde jsme seděli. Párkrát jsem zkoušel jít něco sledovat na plochu, ale pokaždé jsem to vzdal (výjevy byly rozeznatelné i ze dráhy, odkud bylo vidět, ale bez detailů).

3) Ve chvíli, kdy jsme se začali pomalu prokousávat k řešení šifer, došlo k "inflaci nápověd" a ty začaly přicházet pár minut poté, co jsme šifru dali.

Dohromady:

Nápad s "mapou" šifer a možností taktizovat, jak se dostat k heslu se mi líbil. Vlastní provedení (hlavně díky okolnostem) ovšem bylo trochu frustrující a demotivující, zbytečně dlouhé, a zdaleka ne tak dobré jako loňské zahájení, kde promíchání blikajících orgů, účastníků a náhodných kolemjdoucích vytvořilo skutečný happening.

Richard
Návrat nahoru
Posuci



Příspěvky: 20

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 17:23    Předmět:

Šifra sama o sobě úplně perfektní, jako rozřazovací šifra rovněž perfektní (daleko lepší než halekání na planýrce). Ale myslím nejen mne štvalo to sdělování výsledků dílčích šifer - myslím že už sdělované tzv. nápovědy byly dostatečné až až. Podle mě tak došlo k zvýhodnění těch týmů, které si řešili zrovna podšifry které sděleny nabyli namísto šifer které sděleny byli - žel u nás to bylo zrovna naopak, a ty desítky minut na (zbytečné) vyluštění něčeho co nám pak bylo za dvě minuty zahlaholáno do aplionu pak chyběli. Takže nevím - mám tuto epizodu chápat tak že až příště bude třeba podobný systém tak se vlastně můžeme na všelijaké sledování toho co se okolo děje vykašlat a luštit hlavně statické části a řešení ostatních se prostě BRZY "dočkat"? (To brzy zdůrazňuji schválně - principielně mi nápovědy nevadí, až někde někdy zatuhnem tak je oceníme, ale měli by být dávány s výraznějším odstupem od času "normálního průměrného" vyřešení šifry bez nápovědy jinak je to pro y co to opravdu vyluštili dost demotivující).
petja
Návrat nahoru
Mixle v pixle



Příspěvky: 7

Zaslal: ne. listopad 09, 2008 20:06    Předmět:

Nápad s plánem asociací je pěkný. Myslím ale, že by bývalo lepší udělat plán ne tak komplikovaný, s tím, že moderátor by pak nemusel prozrazovat tolik nápověd (je to docela frustrující, vyřešit šifru a za minutu slyšet moderátora, jak říká řešení Wink První tým odešel za 40 minut... kdyby to bylo poloviční, a první tým odešel za 20 minut, taky by to stačilo ne? Ale chápu, že se to těžko odhaduje.
Další námět: některé šifry byly MOC pěkné, až mi jejich zařazení do úvodu připadá jako plýtvání Wink Například Filolog, Meloun nebo trojice postaviček v bludišti. Vždyť to mohly být plnohodnotné šifry na trase... třeba místo hymny tmou, na které nic nápaditého nebylo.
A ještě zahájení samotnému: nápad představit vítěze předchozích ročníků super, škoda že bylo špatně vidět a slyšet. Jo a slibovat na pravidla Tmou mi připadalo fakt trochu zbytečně patetické, až mírně trapné. Nejsme přece náboženská sekta, ne? Nebo to byla legrace a já to jenom nepochopila? Wink
Eva
Návrat nahoru
Průzkum terénu!



Příspěvky: 11

Zaslal: po. listopad 10, 2008 10:10    Předmět:

Tady si musím postěžovat...
Už jsme měli řešení - překvapivě nám stačilo jen relativně málo vyluštěných šifer, ony asociace byly docela zjevné (jakmile měl člověk aspoň dva odrazové body) - ale organizátorka na dráze nám řekla, že to je špatně. Evil or Very Mad
Tak jsme luštili dál, už začaly lítat i nápovědy a řešení, a už tam PROSTĚ NIC JINÉHO NEŠLO NACPAT. Tak jsme zašli (pro jistotu) za jiným orgem, na opačnou stranu dráhy, a tam jsme se dozvěděli, že to je OK. Takže zbytečná asi půl až 3/4hodina navíc... Nával při té první kontrole rozhodně nebyl, takže kdyby organizátorka mrkla o sekundu déle a pečlivěji (text hesla byl tiskací a dokonce orámečkovaný), vyráželi bychom na druhou šifru s "kapku" větší chutí... Sad

Jinak k "římským číslicím" - tuhle dílčí jsme nelouskli celou, protože třeba ve slově viceprezidenti je ve skutečnosti VICII, stejně jako v probiotici je IICI, na což jsme zkusili kdeco, ale to, že je šifra nedůsledná a nebere C jako římskou číslici, nás nenapadlo..
Návrat nahoru
Crucifixion?



Příspěvky: 15

Zaslal: po. listopad 10, 2008 23:08    Předmět:

Hehe, jak se tak koukám na ten diagram, tak jsme tam měli chybu, která ještě o něco víc pomohla :Very Happy:Very Happy

J jsem blbě vyluštil a vyšlo mi VLASY. Dáno dohromady s princeznou bylo jasné ZLATO a od tama mě jediný slovo na 4 napadlo ZUBY. No a ZUBY + HRAD + Žebro dalo dohromady KOST Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina