Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 15. - 2013 -> # 15 ŠESTIÚHELNÍČKY
Autor Zpráva
Eva Krásenská
Organizátor


Příspěvky: 24

Zaslal: so. listopad 02, 2013 17:40    Předmět: # 15 ŠESTIÚHELNÍČKY

Diskuse o šifře # 15 ŠESTIÚHELNÍČKY
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:35    Předmět:

Když tě trápí, proč u Medvědů a Mušketýrů průnik překřížených protějších stran náležejícího šestiúhelníka padne přímo na patřičnou přímku, věnuj se tomu do zblbnutí.

Když tě trápí, proč u Medvědů a Mušketýrů průnik překřížených protějších stran náležejícího šestiúhelníka padne přímo na patřičnou přímku, věnuj se tomu do zblbnutí.

Když tě trápí, proč u Medvědů a Mušketýrů průnik překřížených protějších stran náležejícího šestiúhelníka padne přímo na patřičnou přímku, věnuj se tomu do zblbnutí.

[...]

Opakuj dle potřeby...

Tahle vlastnost šifry nám neskutečně pila krev. Zabila nás zřejmě dvojstupňovost šifry, která je ale z pohledu principu prakticky nutná, a s tím související přemíra šestek v zadání.

Zpětně se mi tahle úloha líbí. Přestože by pomohl nějaký geometrický background, šlo na to přijít i metodou planého nípání do šifry. Osobně bych přímo do zadání přidal i přímky těch pěti nahintovaných slov a nesázel ty šestiúhelníčky tak tlustou čarou, když už se má rýsovat, ale to se to ex-post radí, žeano... Smile

Díky za zážitek!

Dero
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: so. listopad 02, 2013 23:41    Předmět:

A ještě bych se chtěl orgů zeptat na jednu věc. Proč se v indiciích vyskytuje "kyklopa oko" a "světa strana" místo mnohem přirozenějšího "kyklopovo oko" a "světová strana". Je to kvůli konstrukci tajenky?

Tahle drobnost mě v šifře až nezdravě iritovala. Zejména proto, že se zdálo, jako by šlo o cílené vynechání bigramu OV. A to bylo hrozné WTF, které neuměl žádný z principů, které jsme vymysleli, vysvětlit.

Dero
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 09:09    Předmět:

Po 2,5 hodinách se nám povedlo dostat se ke třem "velkým" šestiúhelníkům, na nic dalšího už nezbyl čas. Dostali jsme se k nim neautorsky, vycházeli jsme z čísel přímek, jejich křížení a faktu, že přímky ve třech velkých cyklech mají stejnou barvu. Pouze jednou bylo třeba vybrat 1 ze 2 možností, tak jsme zvolili tu, kde byly šestiúhelníky kompaktní (a ne přes půl papíru).

Jinak šifra se mi moc líbí, díky za ni. Jen mám trochu pocit, že může nezanedbatelně zvýhodnit lidi se specifickým vzděláním (teď mám na mysli znalost, že nepravidelný šestiúhelník, jehož body leží na kružnici, definuje přímku).

JiříK
Návrat nahoru
Lucka Molková
Organizátor


Příspěvky: 9

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 13:07    Předmět:

Přizdisráči napsal:
A ještě bych se chtěl orgů zeptat na jednu věc. Proč se v indiciích vyskytuje "kyklopa oko" a "světa strana" místo mnohem přirozenějšího "kyklopovo oko" a "světová strana". Je to kvůli konstrukci tajenky?
Dero


Slova jsem nevymýšlela, ale tipla bych si, že to bylo jen kvůli minimalizaci počtu písmen. Pokud to bylo jinak, nechť mě Matěj opraví...
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 15:23    Předmět:

JiříK: souhlas. Úplně bych vynechal kružnice kolem šestiúhelníů, protože jsme se po hodinách marného zápasu se změtí přímek ještě k tomu jali tvořit kružnice, jak jen se dalo ... Jestli platí nějaké pravidlo, že se přímky protějších stran takového šestiúhelníku protnou na jedné přímce, tak většina lidí to nezná (jak vidno z úspěšnosti šifry), a jen to pak velmi zmate a navede na slepou cestu. Šifra se mi dost líbí, ale tento krok, který spoléhá na znalost této věci a laika nic takováho pravděpodobně nenapdne, je trochu nešťastný. A navíc hint s dvěma specifickými šestiúhelníky s průsečíkem na přímce v tomto případě naopak spíš zmate, než že by byl hintem. Vlastnost bych se pokus naznačit způsobem, ze kterého by to mohl odvodit i laik, nikoli jen matematik. Šifra nádherná pro matematika, ale pekelně obtížná pro normálního člověka.
Návrat nahoru
HonzaKlus
Admin


Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 16:55    Předmět:

Ahoj, Pascalův teorém skutečně většina lidí nezná, ani já coby účastník matematické olympiády jsem o něj ani koutkem nezavadil, dokonce nemá stránku na české Wikipedii (na anglické ano). To ale nebrání, aby byl princip šifry odhalen. Pokud tým chtěl přijít na nějaké mapování šestiúhelník-přímka, na což naváděly obrázky u 5 šestiúhelníků, stačilo prodloužit strany šestiúhelníku (tři průsečíky na jedné přímce už je dost podezřelá náhoda). Mysleli jsme, že to bude jedna z prvních věcí, kterou týmy budou vyzkoušet. Očividně tomu ale tak nebylo a týmy nalezli mnoho jiných a vynalézavých cest. Za všechny náhody, které se tvářily, že přece nemůžou být náhodami se omlouváme, v takové změti je však nelze najít a odstranit.

Jakákoli další nápovědy, např. šipky naznačující směr prodloužení, jiný odstín protilehlých stran, vyznačené body, které určovaly přímku by byly na "těžkou patnáctku" příliš návodné.

Souhlasím s tím, že kružnice byly zbytečné a mohli jsme je vypustit (ono by to totiž fungovalo i pro elipsy, paraboly a hyperboly).

Sice jsme nevěřili, že jde odhalit velké šestiúhelníky "haluzí" (Corn Flakes, jste dobří), ale šifra byla konstruovaná tak, aby to bez znalosit principu opravdu nešlo.

A ještě jednou palec nahoru Übertýmu, že to dal.
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 17:16    Předmět:

My jsme prodloužení stran šestiúhelníku důkladně nevyzkoušeli, protože se nám zdály strany příliš titěrné. Ostatně, průsečíky mi moc dobře neseděly, ani když jsem si to teď doma v klidu znova zkoušel. Snad kdyby byly strany delší a tenčí - tak, aby se od nich líp odměřovalo.
Návrat nahoru
Übertým



Příspěvky: 19

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 17:16    Předmět:

Ja by som teda tie kružnice nevynechával. Bolo veľmi dobré, že tam boli slabo naznačené, inak by totiž tímy pokladali ich objav ako súčasť riešenia a vznikla by tak nová slepá cesta. ("Aha, každému šesťuholníku sa dá opísať kružnica, to nemôže byť náhoda!" "Čo tak pracovať ďalej s jej stredom?") Skúšať priesečníky sa oplatilo najskôr u útvarov, ktoré mali dlhé a výrazne rôznobežné strany. Keď už človek vidí, že padajú na tie dané priamky, tak sa potom ľahko doladia tie ostatné, s konštrukciou nebol najmenší problém (práve raz som niečo priradil zle, keď som už bol príliš lenivý rysovať).

U nás postup riešenia vyzeral zhruba nasledovne:

Rýchlo (15 minút) máme všetkých 18 číar, vieme, že treba priradiť čiary šesťuholníkom, vieme o asociáciách na čísla 1-6, máme teóriu že každé z čísel 1-6 bude mať po jednom červenom, zelenom, a modrom útvare. Teda v princípe všetko okrem hlavného nápadu.

Nasleduje asi dve a štvrť hodiny úplne neplodného skúmania a skúšania, kedy sme hlavne bezradne čumeli na šifru ("okej, ale ak to aj priradíme, ako preboha z toho prečítať riešenie?"), vylučovali cesty k riešeniu nevedúce ("nevieme ofarbiť čiary RGB tak aby sedelo že každé číslo má všetky farby a v písmene sa vždy križujú dve rôznofarebné? nevieme" ; "bolo by pekné keby tie farby predstavovali mužský, ženský a stredný rod" ), mrzli a zaspávali.

Počas tejto krízy sme zaradili dva presuny proti trudnomyslnosti, bohužiaľ do Líšne Smile takže sme to potom po vylúštení mohli veselo šľapať späť Smile

Nakoniec so správnym nápadom prišiel ako prvý Majk (ktorý Pascalovu vetu nepoznal), keď s Kesym sedeli nad jednou kópiou šifry. Kesy sa vybral povedať mne, že majú nejaký zaujímavý nápad, ale zhruba po dvoch slovách ("keď protiľahlé", tuším) sa zrazu rozjasnelo aj mne (ktorý som Pascalovu vetu raz, pred asi 14 rokmi, videl) s tým, že mi vďaka tomu bolo jasné, že to naozaj priamky vyrobiť musí.

Dolúštenie bolo rýchle až na bočnú vetvu: keď sme už mali výsledných 6 písmen zakrúžkovaných, prečítanie po riadkoch dalo text "IKEAND" s interpretáciou "to znie ako blbosť, ale žeby mysleli 'IKEA nákupní dům'?" Smile Našťastie pri práci s mapou sa už správne čítanie riešenia našlo rýchlo Smile

Pointa z mojej strany: ani pasívna znalosť Pascalovej vety na vyriešenie sama o sebe nestačí - keď sa dve hodiny pred tým Kesy nahlas pýtal, akú vlastnosť majú do kružnice vpísané šesťuholníky, len som krčil plecami (za čo sa teraz dodatočne trošíčku hanbím) Smile

Anyway, z môjho pohľadu to bola pekná, ťažká, viacstupňová šifra, ktorej riešenie sme si teda adekvátne odtrpeli a odmakali. Navyše jej vďačíme za zdramatizovanie záveru hry: vďaka zachádzke do Líšně sme vôbec netušili, koľko tímov medzi časom prešlo okolo a odhadovali sme, že budeme radi, ak vôbec budeme tretí. O to väčší bol potom šok v cieli Smile

-- mišof
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 19:20    Předmět:

Proc se do te kruznice presne vlezla koruna (jedna, ceska)? Takovy jsem na to vymyslel krasny postup Smile (napoveda - slovo 'penize')

Vita
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. listopad 04, 2013 11:12    Předmět:

Těsně po hře jsem šifru hodně kritizoval. Ale tak trochu měním názor Smile Byla možná o chlup těžší, než být musela (a možná pár detailů by na ní šlo ještě doladit, aby ten klíčový krok byl o chloupek intuitivnější), ale vyluštit se dala a nápad měla. Nezabývat se tím, proč přímka medvěda leží na "křížení" šestiúhelníku medvěda, je zkrátka naše velká chyba...

Ivo C.
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: út. listopad 05, 2013 15:33    Předmět:

Honza Klusáček napsal:
Pascalův teorém skutečně většina lidí nezná


A to je voda na můj mlejn Smile Pokud (by) se totiž našel alespoň jeden člověk, který ho zná a vzpomněl si na něj, tak (by) tu výhodu chca nechca dostal. A v tomhle případě docela velkou, protože
1. odhalení tohoto principu bylo klíčové a zároveň nebylo vůbec jednoduché
2. Pascalův teorém většina lidí nezná

Jinak ale vždycky ocením, když mi autoři šifrovačky naservírují nějakou pěknou matematickou zákonitost/hračku, o které jsem do té doby neměl tušení (a že jich je pro mě jakožto nematematika hromada Smile).

A palec nahoru Übertýmu, že to dal i bez výhody.

JiříK
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina