Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 15. - 2013 -> # 8 TAJEMNÁ VĚC
Autor Zpráva
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: so. listopad 02, 2013 16:55    Předmět: # 8 TAJEMNÁ VĚC

Diskuze k šifře #8 TAJEMNÁ VĚC

Naposledy upravil Freezy Bee dne so. listopad 02, 2013 17:29, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: so. listopad 02, 2013 17:14    Předmět: Pekny napad ale mizerne provedeni

Musim ocenit napad. Ten se mi opravdu libil.

Konkretni provedeni vsak ne:
1) Melo to pokazde neco vypsat po zmacknuti 4 tlacitek najednou?
U nas to vypisovalo tak v 5% pripadu spravne, v 10% hlasku pro 3 tlacitka a ve zbytku nic. Jak to vlastne melo fungovat? Takhle asi ne, ne?
Zmacknute dele a na ruzne hrany/svit/nesvit podle blikajici diody jsme zkouseli mnohokrat...
2) Nekolikrat jsme se dostali do situace, kdy to vypsalo nesmysl, ktery nas vedl na zcesti: uplne si to nepomatuju, ale neco takovedleho:
"...ne" (tohle je ocividne z modu "Po hre"), "12n", "13a" (tohle nas vedlo na vypisovani tajenky po pismenech)
3) hlasku na 2 tlacitka se nam povedlo obcas vypsat i ihned a ne po dobe kterou meli pockat a nakonec dokonce i reseni (ale jen jednou a ne porad dokola a po 12 hodinach lusteni...)
Body 1 a 3 asi mohly byt zpusobeny nesejmutim vsech zmacknutych tlacitek procesorem.

Netvrdim ze jsme to nemohli vylustit, napad nechat to byt tu byl v prvni pulhodine, ale nevydrzeli jsme dost dlouho a diky chybam nas k delsimu casu nedovedli indicie.

Nevhodna sifra na 12h zasek, kdyz v podstate najednou muze lustit jen 1 clovek...

Ale napad se mi libil.

Zdenek
Návrat nahoru
J.U.P.



Příspěvky: 21

Zaslal: so. listopad 02, 2013 17:24    Předmět:

Super nápad, bohužel největší zklamání hry za provedení. Legendární bednička z Bedny to sice zdaleka nebyla, ale mohlo to být pěkné a vtipné. Díky chybám to bylo nefér a index nasranosti bude velmi vysoký. A to jsme tam, díkybohu, strávili jen hodinu a 3/4...
Návrat nahoru
404 Not Found



Příspěvky: 4

Zaslal: so. listopad 02, 2013 17:52    Předmět:

Hlavný problém tu vidím v tom, že toto nebola šifra ale kanadský žartík. A na podobné vtípky ľudia o 4 ráno po prebdenej noci vážne nemajú náladu... Sad Nikomu z nás to teda moc vtipné neprišlo.

Na riešenie sa totiž nedalo prísť nejakou logickou úvahou. Hláška "zas o kus bliz" sa zobrazovala napr. už po 10 sekundovej pauze a tak nikoho nenapadlo že to bola reakcia na tú pauzu a nie na nejakú náhodnú vec, čo tam ten človek pred tou pauzou naklikal, takže sme mali tendenciu vymýšlať rôzne uletené teórie o tom, čo tá náhodná sekvencia kliknutí mohla reprezentovať. Prišlo nám divné, že zariadenie reaguje vždy až takto oneskorene, ale vraveli sme si že je to asi normálne.

Po pár hodinách zúfalstva sme aj skúšali zariadenie nechať len tak nečinne ležať, ale po nejakom čase sa hláška "zas o kus bliz" už prestala znovu zobrazovať a tak sme mali pocit že to aj tak nepovedie k riešeniu. 13 minút je strašne moc aby to niekto vydržal! Obzvlášť keď už to asi po prvej minúte prestane vypisovať akékoľvek hlášky! Nedivil by som sa, ak by to niektoré tímy vyriešili tak, že sa rozhodli si pospať alebo sa zbalili domov a potom na displeji našli riešenie a ani sami netušili, čo sa vlastne stalo.

Je mi ľúto že ste zahodili takýto dobrý nápad len kôli blbému vtípku... Mohla to byť taká pekná šifra...
Návrat nahoru
NaPALM



Příspěvky: 9

Zaslal: so. listopad 02, 2013 18:04    Předmět: ...

napadne pripomina sifru cislo 8 z TMOU X...
za mou osobu hnus ac napad samotny uplne spatny neni

napad pro nektery z pristich rocniku na sifru cislo 8:
tym dostane prazdny papir, org je bude pozorovat a ve chvili kdy nejlevejsi clen tymu (z pohledu orga) stoji a ostatni clenove tymu sedi, tak jim org prozradi reseni
Návrat nahoru
topude



Příspěvky: 6

Zaslal: so. listopad 02, 2013 18:10    Předmět:

404 Not Found napsal:
Hlavný problém tu vidím v tom, že toto nebola šifra ale kanadský žartík. A na podobné vtípky ľudia o 4 ráno po prebdenej noci vážne nemajú náladu... Sad Nikomu z nás to teda moc vtipné neprišlo.


Nám celkem jo Smile

Za zradu ale považujeme, že existuje kombinace zmáčknutí tlačítek, po které tajemná věc medle poví řešení. Sami si nejsme jistí jaká, povedlo se nám na ni narazit náhodou a pachtění za ní nás na dlouho odradilo brát hinty vážně... nicméně víme, že jsme na ni nenarazili sami.

Také si myslíme, že šifra byla skvělou příležitostí pro kód odpovídající sekvenci pohybů hada z předchozího stanoviště (kdo říká, že dvěma rukama třeba ovládat čtyři různé povely Smile)
Návrat nahoru
Krabice ve slevě



Příspěvky: 2

Zaslal: so. listopad 02, 2013 18:11    Předmět:

Velká škoda pěkné šifry. My ji vyřešili autorsky po 6 hodinách a měli z ní radost. Potkávali jsme ale spoustu lidí, kteří ani nevěděli, jak to vlastně vyluštili. Evidentně do toho bušili tak, že tam něco poškodili a pak jim to zprávy psalo dřív nebo rovnou hned. Těch 6 hodin nám pak velmi chybělo ráno..... bohužel.

Autorské řešní považuji za elegantní. Postupně mačkat 4-klik, 3-klik, 2-klik a 1-klik a vždy čekat na hlášku, která potvrdila, že jdeme správným směrem. Těch posledních 13 minut pak bylo pěkně nervózních, jestli to opravdu dopadne.

Na rozdíl od některých ji tedy považuji za pěknou, ale provedení mělo být více odolné a spolehlivé, aby se nedalo obejít. Také by se mi líbilo, kdyby se řešení ukázalo pouze jednou a pak nic. Takhle se mohlo stát, že se tam někomu objevilo a zůstalo mu tam viset a prošel tak šifrou bez námahy. Kdyby řešení jen jednou projelo, pravděpodobně by si tohoto nevšiml ten, kdo by nevěděl z předchozích pozorování, že má čekat a nic nedělat.
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: so. listopad 02, 2013 18:21    Předmět: Podraz na týmy

Musím říci, že tahle "šifra" mi velmi zkazila dojem z letošního ročníku Tmou. Nikoliv provedením, krabička se sice nechovala úplně deterministicky, ale to je vedlejší. Ovšem samotný nápad považuji za podraz na týmy.

Proč? Protože běžným zkoušením jsme schopni generovat jen první hlášky "hrozné" a "nic moc". První se objevila hned po zmáčknutí čtyř tlačítek, druhá s max. půlsekundovým zpožděním po zmáčknutí tří tlačítek. Pak však nastane skok. Hláška "už je to lepší" se zobrazí až minutu po zmáčknutí dvou tlačítek a hláška "zase o krok blíž" po třech minutách po zmáčknutí jednoho tlačítka. První dvě hlášky nijak nenapovídají, že po zmáčknutí menšího počtu tlačítek je třeba čekat tak dlouho. Když zmáčknete jedno nebo dvě tlačítka, tak krabička v nejbližích chvílích nedělá vůbec nic.

Další postup je už jen věcí náhody, když přestanete zkoušet, necháte krabičku být a náhodou si všimnete, že po pár minutách něco ukáže. Za podraz to považuji proto, že šifra trestá týmy, které to nevzdávají a jsou schopny několik hodin zkoušet různé kombinace. Takové týmy prakticky nemají šanci šifru vyluštit.

My jsme šifru dali jen díky náhodě, když po 6.5 hodinách luštění se objevila nápověda "je to lepší" a my věděli, že jsme v posledních pár minutách nic nemačkali. Autorský systém jsme nakonec objevili, ale žádný aha-efekt se nekonal, jen zklamání a naštvání.

Docela by mne zajímala statistika, kolik týmů opravdu použilo autorské řešení a jak si s krabičkou poradili testeři. Když jsem se bavil s pár lidmi na pozdějších stanovištích, tak všichni říkali, že prostě "něco zkoušeli" a po nějaké době se jim řešení zobrazilo samo.

Můj názor: šifra, která lze vyřešit jen náhodou, nemá na šifrovačkách vůbec co pohledávat.

Robert-Antonio


Naposledy upravil Jeníčci dne so. listopad 02, 2013 21:26, celkově upraveno 3 krát.
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: so. listopad 02, 2013 18:35    Předmět:

Šifru jsme vyřešili autorsky, ale to, že systematický postup (a pochopení principu) nebyl k vyřešení šifry potřeba, nás už na trase při setkávání s týmy hodně zklamalo. Základní idea: tedy "neluštíš - vyluštíš", vtipná. Jenže by muslea následovat po nějakém natolik jasném a přísně daném postupu (např. bezchybnost zadání sekvencí po restartování), aby bylo náhodné vyluštění vyloučeno. No a taky antitýmovost luštění byla pěkný opruz, zvášť po pár hodinách. Hodiny a hodiny strávené na téhle šifře by se nám na patnácte možná šikly - byť by možná znamenaly jen o to delší konečný zásek Smile

Ivo C.
Návrat nahoru
Uvidíme



Příspěvky: 1

Zaslal: so. listopad 02, 2013 19:19    Předmět:

My našli, že po 1s, 3s, 60 s a 180 s přijdou nápisy směřující k cíli. Bohužel stisk stejného množství tlačítek generoval pokaždé jiný text (a to i ihned po vložení baterek). Zkusili jsme tedy čekat 9 minut (násobek námi zjištěných posledních dvou hodnot) po posledním stisku tlačítek. Nic - říkali jsme si, že není důvod čekat déle než 9 minut. Proč to nechat 15 minut nechápu (jak napovídalo, že se použije 15. ročník...?)
Nejhorší na té šifře je, že týmy, které to vzdaly, po 15 minutách nicnedělání měly vyřešeno a mohly pokračovat ve hře. My, kteří jsme 7 hodin poctivě pracovali, jsme tady skončili. Máme alespoň dobrý pocit z toho, že jsme vydrželi 7 hodin luštit něco, co se nakonec stejně nepovedlo...
Za sebe mohu říct, že by mě taková šifra nepřekvapila na začínající hře, ale na TMOU 15?...
Ondra
Návrat nahoru
Übertým



Příspěvky: 19

Zaslal: so. listopad 02, 2013 19:29    Předmět:

Šifru sme vyriešili autorsky. Naša krabička bola trochu prieberčivá a vyzerala, že má rada dĺžku stlačenia okolo jednej sekundy. Keď sme to nedodržali, tak sa často stalo, že sme stlačili kombináciu a nevypísalo sa po nej nič nič. Napriek tomu sa dalo celkom spoľahlivo generovať 4 a 3 (tam to až tak nevadí), no a keď sme si niekoľkokrát vyskúšali stlačiť 2 a čakať tak sa dalo celkom rozumne potvrdiť že tam je to zhruba tá minúta -- občas sme po nej dostali dvojkový text a občas nič, čo sme (zrejme správne) pripísali tomu, že sa krabičke nepáčilo naše kliknutie. Potom sme skúsili raz 1 a počkať si či náhodou už 1ky nedávajú riešenie. No a na záver vybrať baterky, vložiť baterky, a už len vedľa hračky pustiť na mobile stopky. (Nemali sme presný odhad, kedy príde riešenie, len predstavu že to bude rádovo 10 minút, a že max sme ochotní čakať tých 15, keď už sme na Tmou 15. Paranoja keď všetci pozerali na krabičku, nech nám riešenie v nestráženej chvíli neprebehne a nezmizne, bola fajn Smile )

-- mišof
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: so. listopad 02, 2013 19:32    Předmět:

S trochou odstupu a s velkým pochopením sleduji diskusi nad touto šifrou. Na úvod doplním, že náš tým prošel snad všechny slepé cestičky a po šesti hodinách jsme vyrazili na přesun do místa, které se naštěstí ukázalo jako správné.

Předně považuji trochu za hazard zařazení podobných šifer. Ani tak nejde o to, že v tomto případě došlo v mnoha případech k podpoře "neluštění", což není Tmářské (srovnej, že i v letošních Pravidlech je uvedeno beze změny: "Tmář se nevzdává po dvou či třech hodinách, kdy šifra nejde prolomit" - a rezignaci na luštění a tím získání řešení určitě moc nepodporuje popisovanou zásadu). Spíše jde o nedeterministické chování věci a neexistence promyšlených a prověřených alternativních řešení.

Nám se věcička chovala poněkud jinak, než bylo zamýšleno. Čtyřhmat i trojhmat jsme měli velmi brzy. Bohužel existovalo hodně jiných možností, jak vyvolat i další hlášky (až na řešení). Takže se nám opakovaně podařilo přečíst i bez dlouhého čekání dvojhmatovou hlášku - například poté, co bylo tlačítky vloženo TMOU (čtyřmi dlouhými stisky v délce bliknutí odpovídajícího pořadí písmene), ale i jindy.

Hláška typu " Jste o KROK dál" se nám vyskytovala tak pravidelně, že jsme zcela vážně prověřovali i možnost, že přístroj obsahuje přesný GPS lokalizátor a umí vyhodnotit, kdy jsme se o KROK přiblížili k cíli Smile. Ono to vypadá jako sranda, ale ve chvíli, kdy je orgy propagováno jisté vědecké pracoviště a v Česku je zároveň testován nový lokalizační systém Galileo, už může po několika hodinách jednomu trochu hrabat.

Kromě toho všeho se nám podařilo přístroj donutit vydat i zcela krásnou součást alternativního řešení. V jednu chvíli začal psát po nějaké divoké kombinaci (kterou se nám již nepodařilo zopakovat) tři tečky a šestku. Takže: jasná morseovka a na šestém místě tajenky bude "S". Ač jsme se hodně snažili, víc jsme z toho nevydolovali. Doteď nevěřím, že je to náhoda, protože řešení skutečně splňuje jako jedno z mála míst v širokém okolí výše popsanou podmínku.

Příspěvek uzavřu konstatováním, že jsme si prakticky celou noc s touto věcičkou hodně vyhráli. Ale vzhledem k tomu, že nešlo zrovna o moc kolektivní zábavu, nejde o něco, co bych propříště vyhledával.

Tomáš
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: so. listopad 02, 2013 19:52    Předmět: Velké zklamání a frustrace

U téhle šifry jsme zažili velké zklamání. Hlavně proto, že jsme po několika hodinách zoufalství vymysleli zřejmě správný postup (objevili jsme všechny čtyři hlášky a vyvodili, že řešením je počkat dlouhou dobu bez mačkání čehokoli), ale po deseti minutách jsme usoudili, že je to už nesmyslně dlouhá doba a že tedy nemáme správné řešení.

Co mi připadá velmi nešťastné je to, že nejsnadněji postoupí tým, který se na řešení vykašle a jde si dát dvacet. Sad To se opravdu nepovedlo.

Jak tak koukám na autorské řešení, tak přístroj vůbec nefungoval správně. Bohužel nás to stálo hru, do té doby jsme postupovali velmi nadějně.
Návrat nahoru
Borci v uvozovkách



Příspěvky: 82

Zaslal: so. listopad 02, 2013 20:53    Předmět:

Po asi 8 hodinovém záseku na téhle šifře jsme vzdali hru, na kterou jsme se všichni těšili (a po kvalifikaci i měli ambice Smile). Měli jsme za tu dobu tolik protichůdných indicií, že vyvodit z toho řešení bylo (po té, co jsme se s ním seznámili) v podstatě nemožné.

Například, jako první text, který se nám podařilo dostat bylo .ANO.ANO, po zcela náhodném mačkání. Už se nám to nikdy později nepodařilo zreprodukovat a považovali jsme to právě za jeden z "posledních kroků". To, že to po stisknutí 4 tlačítek napíše HROZNY jsme měli relativně rychle, ale nefungovalo to vždy. Existovala nějaká (náhodná) vazba na to, zda LEDka svítí nebo je zhaslá a jestli tlačítka byla stisknutá před změnou jejího stavu, nebo jejích dvou změnách, atd. Do konce hry jsme ale nepřišli na to, jaká. Možná to byla jen náhodná implementační chyba.

Text na tři tlačítka jsme dostali poměrně rychle také, ale opět ne stabilně a všech stavech LEDky. Opět záleželo na tom, ve kterém stavu přesně tlačítka byla stištěna a kdy je člověk pustil. A pro určité stavové změny, to byly 3 kombinace (tří tlačítek) ze 4 a pro jiné stavové změny jiné tři kombinace.

Text na dvě tlačítka jsme měli také (pokud to bylo O NECO LEPSI), nicméně to se vyskytlo tak málo a vzhledem k prokazatelné závislosti na stavu LED (viz případy výše) jsme nebyli schopní dojít k žádnému závěru.

Poslední text na jedno tlačítko (ZASE O KUS BLIZ) se už vyskytl jen párkrát za hru a v danou chvíli nebylo jasné, zda proto, že s tím předtím někdo 5 minut manipuloval nebo protože se nic nedělo.

Navíc, abychom předešli nějakým stavovým nejasnostem, věc jsme před každým zkoušením resetovali.

A aby to nebylo málo, byli jsme svědky toho, jak to jeden s námi jedoucí tým v autobuse "vyluštil" mačkáním tlačítek.

Tahle šifra pro mne nebyla řešitelná, a to jednak díky vlastnímu návrhu, který byl zjevně nevyladěný a díky velice špatné implementaci.

Zatímco loňská 8 nás potrápila a po 5 hodinách jsme si řekli, jaká to byla pěkná šifra, tady mám jen hořkou pachuť a velké zklamání z toho, že jsem si nemohl užít zbytek hry a i z jakési "neúcty" orgů vůči hráčům. Což píšu z pozice člověka, který se na Tmou hodně těšil a strávil celý den na cestách, aby se na ni dostal a stráví další den, aby se vrátil domů.

Richard
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: so. listopad 02, 2013 20:58    Předmět:

Princip šifry považuji za v podstatě geniální. Když jsme si (po hodně dlouhé době) konečně dali dohromady dílčí indicie a došlo nám, co se po nás chce, zažil jsem silné šifrovací satori. Šel bych i tak daleko, že mi vůbec nevadí to, že šifra šla vyřešit i přímým nicneděláním bez analýzy - jednak to asi udělal málokdo, jednak to krásně nahlodává jeden ze základních kamenů luštění odhodlaných a úspěšných - že činorodost je vždy užitečná a v dobách zákysu dvojnásob. A takové nahlodávání, to se cení vždycky.

Exekuce šifře hodně ublížila. Hlavní kámen úrazu pro nás byla reprodukovatelnost experimentu. To pak člověku furt vrtá hlavou, jestli mu něco neuniká, jestli to nefunguje nějak úplně jinak... Např. většinu třetí hodiny luštění jsme věnovali kolektivnímu tréninku čtveřice a trojic a naše úspěšnost byla víceméně podobná, jako popisuje Freezy Bee. Nevím, možná jsme prostě jen dřeva.

Zajímavá pozorování, která myslím ještě nikdo výše nepopisoval (a která nám komplikovala analýzu):
- občas se nám podařilo vyvolat nějakou hlášku (nejčastěji Nic moc) tak, že blikala pouze v levém segmentu. (Možná nějaká interference, když chtěla mašinka odpovědět dvakrát těsně za sebou?)
- přišlo nám, že délka jedničkové odezvy není konstantně dlouhá. Vypadalo to, že některá symetričtější zadání odpovědí rychleji než když mačkám/držím furt jen jedno tlačítko. Např. zadávání "vystřídám postupně všechna tlačítka po jednom bliku, pak po dvou blicích, pak po třech atd." odpověděla opakovaně po 72 blicích, zatímco jedno tlačítko furt dokola odpovědělo po nějakých 84. To nás svádělo představovat si, že tlačítky putujeme nějakým zvláštním prostorem s místně rozdílnými pravidly.
- trojková hláška se dala vyvolat nejen trojhmatem, ale i rychlým zmáčknutím tří jednotlivých tlačítek

No a to, že mašinka dávala občas někomu řešení jen tak, i přes divoké mačkání, je myslím velmi zásadní herní chyba.

Ondra


Naposledy upravil Černý racek dne so. listopad 02, 2013 21:02, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: so. listopad 02, 2013 20:58    Předmět:

Tak za Pralinky k téhle věcičce musím bohužel říct, že my jsme správný postup odhalili - bohužel - stálo nás to totiž tak 4 hodiny navíc. Došlo nám totiž, že to jsou ony prodlužující intervaly při stisku zmenšujícího se počtu tlačítek, a tím pádem i to, že po té, co odklikneme ono poslední jedno tlačítko, máme počkat nejen na potvrzující zprávu, ale ještě řádově víc minut nechat ten bazmeg na pokoji a on nám vypíše řešení - tedy v to jsme doufali - nenapsal, ať jsem čekali jak dlouho jsme chtěli a zkoušeli to stále dokola, jelikož jsme byli o logičnosti tohoto postupu přesvědčeni. De facto mi nevadí, že existovaly neoriginální postupy řešení - sami jsme určitě mnohokrát nějakou šifru vyřešili způsobem, o kterém se orgům při vymýšlení ani nesnilo - mrzí mě, že u minimálně u nás očividně nefungoval ten předpisový Sad Nakonec se i u nás blikátko unavilo a vyplivlo po sedmi hodinách řešení - protože se mu jako u mnoha jiných přehltil chip - nicméně pokud by nám originální postup fungoval mohli jsme si toho půlku ušetřit. Celkově hodnotím původní myšlenku i originální postup jako ne úplně šifrovací, ale alespoň celkem logický - kdyby fungoval.

Petr
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: so. listopad 02, 2013 21:22    Předmět:

Hneď na začiatok prezraďme, že 4 rôzne komentáre a ich odstupy 1 s, 3 s, 1 min, 3 min sme mali asi po hodine a pol, bohužiaľ pokus o získanie riešenia sme prerušili asi po dvanástich minutách. K ďalšiemu podobnému pokusu sme sa odhodlali o šesť hodín neskôr. Naše pozorovania za tých 7,5 hodiny:

* Po vložení batérií preroluje na displeji „TMOU“. Mačkaním S2 alebo S4 sa dá tento nápis opäť vyvolať, v čase jeho behu niektorým z ostatných tlačidiel „reštartovať“ (nápis sa sekol a spustil odznova). Nejakou netriviálnou kombináciou sme prešli do režimu, kde nám prístroj dával odpovede…

* Áno, objavili sme, že po zmačknutí štyroch naraz do sekundy vypíše „HROZNÝ“, po zmačknutí troch do troch sekúnd „NIC MOC“, po zmačknutí dvoch za minutu „O NĚCO LEPŠÍ“ a po zmačknutí jedného za tri minuty „ZAS O KUS BLÍŽ“. Ak by sme držali postupnosť časov, tak po nezmačknutí ničoho by už za jednu hodinu mohlo vyliezť riešenie… Super.

* Pri pokusoch s predchádzajúcim režimom sa nám zrejme podarilo zahltiť vstupnú frontu, keď sme na ľubovoľnú kombináciu kláves dostávali len dve najlepšie hodnotenia.

* Dlhú dobu sme operovali s teóriou nejakého logiku, takže sme namačkali nejakú permutáciu 1-2-3-4 a potom „odenterovali“ súčasným zmačknutím všetkých štyroch. Väčšinou tento postup viedol na „ZAS O KUS BLÍŽ“, bohužiaľ ale neopakovateľne. Najmenej sa vyskytovalo hodnotenie „NIC MOC“.

* Pri všetkých pokusoch sme narážali na rozpadajúce sa zariadenie, keď nám väčšinou vynechávali pravé dolné segmenty na oboch čísliciach a občas sa strácal kontakt batérie (držiak batérií visel iba na prívodných vodičoch, termoplast nedržal), čo viedlo na „reset“, niekedy s prehratím nápisu TMOU, niekedy bez neho. Len pri tom nápise TMOU sa niekedy zariadenie zblblo natoľko, že sa na displeji zasekol slabo svietiaci obraz napríklad T a zelená stavová LED len slabúčko svietila.

* Asi raz sa nám do režimu „TMOU“ podarilo dostať zúrivým mačkaním celej štvorice, i keď v súvislosti s prechádzajúcim bodom sme možno len na chvíľu prerušili kontakt batérií.

Huff, a to je snaď všetko čo stojí za zmienku. Keby to fungovalo dobre, mohol to byť dobrý nápad, i keď neviem prečo tímy dusiť čakaním 13 minút a prečo nestačilo napríklad 6. Konkrétnejšie inštrukcie v štýle „zmáčkněte nějaká tlačítka (nějakou kombinaci tlačítek) a počkejte na odpověď“ by tiež neuškodili.
Návrat nahoru
Spící Volové



Příspěvky: 12

Zaslal: so. listopad 02, 2013 21:48    Předmět:

Nám jakoukoliv rozumnou analýzu znemožňoval od začátku fakt, že se krabička chovala zcela chaoticky. Na stisknutí 4 tlačítek následovala odpověď "hrozný" zhruba tak ve 30 % případů a úplně náhodně. Podobně s "nic moc". Tím pádem jsme veškerý čas trávili tím, že jsme se snažili přijít na to, kdy ta tlačítka stisknout (vzhledem k blikání diody), na jak dlouho je stisknout, či v jakém pořadí je naklikávat, pakliže výstupy při současném stisknutí byly zcela neprokazatelné. Čili cesta do pekel.

Nápad byl velmi pěkný, nicméně realizace byla totální provar. Škoda.

Šifru jsme nakonec "vyluštili" tak, že nám krabička asi po hodině a čtvrt uprostřed dalších klikacích postupů přehrála zcela nečekaně řešení...

Karel
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: so. listopad 02, 2013 21:53    Předmět:

My jsme také brzy zjistili, že krabička nereaguje zcela deterministicky, a tak jsme ji pravidelně resetovali povytáhnutím baterie. Čímž pádem se nám podařilo naše pokusy aspoň trochu reprodukovat, ale na druhou stranu nám krabička nikdy "jen tak" neukázala nic více nežli hrozné a nic moc.

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:02    Předmět:

Tak vidím, že jsme nebyli sami, kdo se prolomil i do "zakázaných" sekcí. Tak jak to vlastně bylo s těmi sekvencemi, které neměly být odhaleny? Byly tako jen náhodné nebo se daly i nějak cíleně vyvolat?

A ještě k těm základním druhům odpovědí. Nás například hodně mátlo oznámení: "HROZNY". Vzhledem k tomu, že hra probíhá na území jazykově čisté Moravy, trvalo nám hodně dlouho oprostit se od nějaké vazby na VINNOU RÉVU a připustit, že provedení čtyřklávesové operace je prostě jen HROZNÉ.

Tomáš
Návrat nahoru
Kazdy rok jinak: Tomaskovy zasvobodna zborene topinky



Příspěvky: 1

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:24    Předmět: Ne prilis dobry napad a mizerne provedeni :)

My jsme tady na te sifre skoncili - a tesil jsem se na reseni az se budu bit do hlavy proc nas tohle nenapadlo ...
Tohle nas ale napadnout nemohlo a krabicka nam bohuzel informaci pri zbesilem klikani nevydala Smile Pri hre jsme videli hlasky HROZNY, NIC MOC, a ze je to LEPSI. Bohuzel jsme nedokazali prijit na to kdy se zobrazuji. HROZNY a NIC MOC se stavaly pri mackani vice tlacitek zaraz, osem jen nekdy, ze je to LEPSI jsme videli vicekrat, ale temer ne-li uplne vzdy, behem normalniho klikani a zkouseni kombinaci, rozhodne ne minutu po dvoukliku.

Az po precteni tohoto fora jsem zjistil jak se vse zobrazovat melo. Krabicku mam pred sebou, a muzu jen konstatovat, ze ta nase to tak nedela. Napr. Hrozny se pri 4kliku zobrazuje tak v 35% pripadu, v 15 se objevi se sekundovym zpozdenim NIC MOC (mozna spatny jeden mikrospinac?) v 50 procentech se nestane vubec nic. Nema to zadne pravidlo - nekdy vubec nic, nekdy v poradku i nekolikrat za sebou. Funguje to o neco lepe, kdyz tlacitka drzim spise dele.

Jedine co funguje spolehlive, ze kdyz to necham bejt, tak to za nejakej ten cas (asi tech 13 minut?) napise reseni. Nevim jestli bysme na to dosli se spravne fungujici krabickou, takhle to ale bylo nad nase sily - prece jen je nas 5 a krabicka je jen jedna, tak do ni vzdy nekdo kloval Smile Sifra (napad) - byt je originalni se nam moc nelibila - a kompletne ji zabilo provedeni. Nastesti jsme to vzdali relativne brzy Smile

Edit:
nedalo mi to, klikam, a pred chvili mi to pri nahodnem klikani vypsalo ihned po HROZNY, ZAS O KUS BLIZ ...


Naposledy upravil Kazdy rok jinak: Tomaskovy zasvobodna zborene topinky dne so. listopad 02, 2013 22:42, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:26    Předmět:

My jsme se dostali jen k pozorování, že když třikrát zmáčkneme a pustíme všechna 4 tlačítka, objeví se slovo "hrozný", a znovuobjevuje se, pokud pokračujeme v mačkání a pouštění, pokud držíme periodu cca mezi 1 a 4 sekundami. Menší počet tlačítek nám nic nedával. Usoudili jsme, že jde o synchronizaci a rytmus. To první jsme se snažili vylepšit mačkáním přes pravítka, to druhé zpěvem písní různých žánrů, což nám alespoň pomáhalo udržet si náladu. Když jsme pak zkusili levými a pravými tlačítky klepat jiný rytmus, k našemu šoku se okamžitě objevila tajenka. Naštěstí jsme tedy mohli po 2 hodinách odejít a pořádný zákys si schovat až na patnáctku.

Mně to nepřijde jako dobrý nápad ani když si odmyslím chyby v implementaci. Dejme tomu, že zpochybnit či potrestat bezmyšlenkovitou činorodost je projednou užitečné i za cenu, že s tím odměníte i házení flinty do žita. Ale není trochu kruté jí trestat rovnou koncem ve hře, zvlášť když na správný nápad nevedou žádné indicie a řešit může prakticky vždy jen jeden člověk v týmu? Nemohla se na displeji po jistém čase objevit sem tam nějaká nápověda ("kdo si počká, ten se dočká", "dočkej času...", "trpělivost přináší růže" apod.)? Nemohla mít krabička zabudovaný časový limit na řešení? Prostě mi to přišlo až příliš velká sviňárna v kontrastu k tomu, jak ostatní šifry byly zábavné, týmové, řešitelné bez speciálních znalostí.

Dalibor
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:42    Předmět:

Tuším, že tahle krabička na sobě měla nápis, že je z Ústavu přístrojové techniky AV ČR.
Takže jako reklamní parodie na to, jaké tam dokáží vyrobit spolehlivé a precizně vymazlené přístoje, kdy se každý z mnoha kusů chová naprosto stejně a deterministicky, to nemohlo dopadnout lépe;-)

Jakub
Návrat nahoru
Sweet Lamas Of Bahamas



Příspěvky: 4

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:49    Předmět:

Zde se opět ukázala platnost principu, že co se může pokazit se pokazí a u interaktivní elektroniky to platí obzvlášť. Nám se k řešení podařilo dostat asi za 40 minut jen tím, že jsme krabičku prostě zahltili mačkáním všech tlačítek načež nám zničeho nic napsala "AI" a po pár sekundách pauzy už ten správný výsledek. Tento postup se nám později už zopakovat nepodařilo.

Jinak nápad s neluštěním se mi líbí, pravděpodobně bychom na něj po x hodinách přišli, realizace byla opravdu ale docela průšvih. Zajímalo by mě, jak intenzivně se tato šifra při přípravě testovala?

Michal


Naposledy upravil Sweet Lamas Of Bahamas dne so. listopad 02, 2013 22:56, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
roura-rezava



Příspěvky: 8

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:50    Předmět:

Po 4 hodinách hraní si s krabičkou jsme si nahodili dvě teorie:
1) teorii pokory tedy počkej a ono to samo řekne řešení - teorie dobrá a správná, ale čekali jsme méně než potřebných 14 min. Žel po celou dobu 8 hodin luštění si vždy alespoň někdo z 5ti hráčů chtěl hrát s černou skříňkou a tak ani samovolně řešení nepřišlo.
2) teorii morseovky - ze vzkazů jdispleje je zřejmé, že stiskat tlačítka zároveň je špatně, je třeba stiskat jen jedno a 4 tlačítka odpovídají 4 znakům morseovým ". - / //". Po vložení baterií to píše "tmou" a je třeba přiřadit správnou kombinaci a tmou vytukat znovu. Projit všechny kombinace je ve finále práce na 15 min. Pak přijdou další pokyny nebo už to bude celé řešení.

Škoda že jsme byli tak blízko, ale prostě jsem asi moc chtěli dál, takže konec hry.

Dan
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: so. listopad 02, 2013 23:09    Předmět:

My jsme tady neskončili, ale stálo nás to hodně hádání se na téma, zda je legální se posunout na další stanoviště, když nemáme tušení, jak jsme řešení dostali (tedy věděli jsme, že náhodným mačkáním tlačítek, ale to nám nepřipadalo dost dobré). Nakonec jsme další šifru vyzvedli (co kdyby nás ta věc na to náměstí posílala za nějakým jiným účelem než vyzvednout další šifru), ale neluštili jsme ji - s ideou, že pokud nejsme schopni získání řešení z krabičky reprodukovat, tak to řešení nebylo legální. No, tak po nějaké té hodince dalšího divokého klikání jsme to řešení dostali znova, takže argument o nereprodukovatelnosti částečně padnul, a, byť stále dost rozpačitě, jsme šli dál. Nicméně tenhleten "zážitek" nás natolik otrávil a demotivoval, že jsme to na 10 vzdali, aniž bychom si všimli, že jsme ji skoro doluštili a stačilo jen již správný postup doladit... Navíc, protože jsme se taky v jednu chvíli dostali do bonusového módu, který ale následoval až po vydání řešení 8, byli jsme přesvědčeni, že se krabička použije ještě při další šifře a tohle se jí týká, no a protože to vypadalo jako nějaké souřadnice, tak nám to připadalo jako pohyb v bludišti. No a když jsme dostali na 10 to bludiště, bylo nám skoro jasné, že tady narážíme na to, že s tou krabičkou neumíme, a pro vyřešení jí nejdřív musíme porozumět, a tak místo abychom za pár minut získali řešení a šli dál (správný postup jsme měli hned od začátku), trávili jsme většinu času marným bojem s krabičkou...
Tolik tedy moje dávka negativního oleje do velikého ohně, který tady dštíme na krabičku - a myslím si, že oprávněně, argumentů už tu zaznělo dost a já se s nimi ztotožnuji. (Krabička se nám chovala podobně jako ostatním týmům, tj. na první, druhý i dvoustý pohled relativně nedeterministicky.)

Následuje pár dalších střípků, už nikoli negativních.

Při zoufalých pokusech repodukovat získání řešení jsme si pro lepší motivaci pustili hymnu Tmou, a za zpěvu hymny Vendulka do rytmu porůznu mačkala čudlíky. Ke konci závěrečného refrénu na nás zablikalo asi A1, A3 a A4, a s posledním zaduněním hymny krabička vydala tajenku! Smile Dost drsný, mylných představ o fungování krabičky jsme tím získali další spousty Smile)

Asi nejdýl se nás (nebo aspoň mě) držela myšlenka, že krabička reaguje na rytmus mačkání čudlíků (to blikání LED to podporuje - návod k tomu nedali, tak kdo má vědět, zda to blikání má ještě nějaký jiný smysl než je kontrola funkčnosti?). A pak přišlo geniální vysvětlení: krabička je DDR (http://cs.wikipedia.org/wiki/Dance_Dance_Revolution)! Skvěle to pasovalo: čtyři tlačítka odpovídají čtyřem polím DDR podložky, a mačkáním (skákáním) správných kombinací člověk hraje hru. Stejně jako DDR krabička průběžně hodnotí, jak moc dobře nám to jde - u DDR hodnocení odpovídá tomu, jak moc přesně se člověk trefuje do rytmu (perfect, good, almost...). A to blikání LEDky samozřejmě udává rytmus. (A skákat při rozsvícení nebo při zhasnutí? No na to samozřejmě navádí nápis "tmou"... Smile ) A když to naskáčeme dost dobře, tak nám to vydá tajenku. Akorát nám nic neukazuje, jak máme skákat. To se ale dá řešit dvěma způsoby: buď se máme řídit těmi průběžnými hodnoceními, a podle toho vymyslet pattern, který máme naskákat, anebo můžeme použít klasický DDR trik a skákat vždycky na všechna pole, protože požadovaná kombinace bude podmnožinou toho co skočíme a to je v pořádku (pokud nejsou v některých kombinacích zakázaná políčka, ale to by už bylo dost překombinované). No, nefungovalo to no Smile

Ten bonusový mód byl dost trojan. Že ta čísla jsou házení kostkou a ty pindy kolem jsou jen motivační kecy, to jsme nakonec usoudili, ale ty odpovědi "ano" a "ne", o těch jsme si byli prakticky jisti, že se týkají nějaké hry, kterou s náma krabička hraje a týká se nějaké šifry. A to se přitom chovala tak jak měla - diskutovali jsme nad ní, a ona nám na naše hypotézy odpovídala "ano" a "ne"... Smile) Krom toho nám taky občas řekla něco jako Eb4 - to jsme dokázali vysvětlit leda jako tón Es 4, navíc jsme věděli, že v nějakou chvíli taky ukazovala A1 a A2... ale nic dalšího už jsme z toho naštěstí nevymysleli. (Teď třeba mě napadá, že jsme mohli zkusit na krabičku pískat Es 4, naštěstí tolik paranoidní jsme nebyli Smile)

A na závěr: ten, kdo dá týmům do ruky krabičku, která v určitém stavu říká něco jako "Když si nevíte rady, rozbijte to" (tu hlášku si přesně nepamauju, ale takhle nějak to bylo), to asi nemá v hlavě v pořádku Smile) Bylo to v rozporu s textem uvedeným kurzívou, který jsme ke krabičce dostali, ale přesto jsme uvažovali o tom, jestli tu krabičku nemáme fakt rozbít, s tím že třeba něco objevíme pod tím displejem nebo co já vím... (A s tím, jak nás ta věc štvala, jsme měl fakt sto chutí s ní mrsknout o zem a rozšlapat ji.) (Nakonec se nám akorát trochu uvolnila ta věc na baterky, asi od divokého mačkání, a taky od toho, jak jsme ji resetovali vyndaváním baterek.)

Jo, a šifra, která se vyluští tak, že se neluští, by se skvěle hodila na Divnou. Ale na Tmou nás vůbec nepotěšila.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: so. listopad 02, 2013 23:58    Předmět:

Tohle byl vážně úlet. Bohužel asi zejména kvůli tomu, že ty věcičky nefungovaly správně. Jako mnozí zde jsme to nedokázali přimět k deterministickému chování. Ani se znalostí autorského řešení jsem nedokázal spolehlivě reprodukovat ty texty po krátkých prodlevách, naopak při "řešení" se nám tyto texty, nakonec včetně řešení, objevovaly i náhodně, bez předchozí pauzy (ale někdy i po pauze, takže jsme hodně zvažovali variantu, že se některé reakce objeví až s určitým zpožděním). Kromě toho se nám objevovaly i jiné texty, třeba E13 (nebo EI3), věty z Buď dobrý tmář a další.

Možná (oficiální řešení se o tom nezmiňuje) se to chovalo deterministicky, pokud se mačkání/držení tlačítek nějak netriviálně synchronizovalo s LEDkou, triviálně (mačkat/držet při zhaslé/svítící) se nám to ale nepodařilo a nic složitého jsme nechtěli, protože jsme předpokládali, že správné řešení musí pak být v cíli popsatelné pár jednoduchými větami.

Mě osobně to hrozně nebavilo: když jsme už hodinu nebo dvě věděli, že zmáčknutí všech čtyř zpravidla vede k "hrozný", ale nikdo to nebyl schopný spolehlivě několikrát za sebou vyvolat, a věděli jsme, že těchto hlášek je tam několik a že ty vzácnější budou mít zřejmě nějaké komplikovanější vyvolávání, co ale na přinejmenším zdánlivě nedeterministické krabičce můžeme ladit třeba do konce hry, šel jsem schválně spát, i když se mi ani moc nechtělo, a byl jsem silně pro to se na to zavčasu vykašlat a jet rozjezdem domů, a nebyl jsem sám. Bohužel chvíli před odjezdem jsme se trochu posunuli, tak jsme nakonec došli až na tu patnáctku. Smile

Kvůli nejasnému/nedeterministickému ovládání to taky bylo značně antitýmové. Pokud měl člověk nějaký nápad, mohl leda čekat, až to dostane do ruky, protože pokud to řekl aktuálnímu držiteli, ten to zmáčkl a nestalo se nic, nebylo jisté, jestli to byla blbost, nebo jestli to zmáčkl "blbě" (což teda nakonec člověk nevěděl ani u sebe). Obrovský kontrast třeba s 13, kde jsme ve čtyřech drželi každý jednu propisku a psali vinohrádky...

Takže efektivně to přidalo (zpravidla) velkou penalizaci týmům, které to (vy)řešily správně a menší náhodnou penalizaci ostatním. Já jsem během hry a po hře narazil na jediný tým, který to dal "čistě" za 7 hodin, ostatní to "uhaluzili" za 1-4 hodiny.

No a originální myšlenka, kdyby to tedy fungovalo, mi taky přijde značně uhozená, ale uznávám, že to je subjektivní. Trochu mi ale uniká, proč právě 13? V mnoha jiných případech jsme pozorovali nějaký princip, že něco je nějak, a pak k tomu někdo řekl "pohádku", že to tak je proto ..., což pozorování hned výrazně dodalo váhu. Tady ta "pohádka" není ani v oficiálním řešení: proč tedy zrovna 13? Čím je 13 lepší než 12 či 14, nebo třeba 15?
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 00:12    Předmět:

Mně je hrozně líto orgů, že ty věcičky nefungovaly, jak měly. Nápad totiž považuju za bezmála geniální. Kvůli nabourávání očekávání spousta z nás na šifrovačky chodí, ne? A i když konkrétní realizace může na někoho působit opruzně, v principu je to bezesporu něco nového a zajímavého.

Naše věcička na vstupy nereagovala deterministicky. Takže jsme bohužel šifru zlomili celkem rychle přes nějaký buffer overflow či něco podobného. Umíme vážně rychle cvakat. Škoda. Jsme přesně ten tým, který by hrozně svrběly prsty, i kdyby už věděl, co dělá. Smile

Dero
Návrat nahoru
Saturn



Příspěvky: 3

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 02:34    Předmět:

Pro nás velmi vydařená šifra. Krabička fungovala, jak měla, takže jsme asi po hodině dospěli k autorskému řešení. Dokonce Toma správný postup napadnul hned na začátku úvahou, jak by takovou krabičku využil on Smile
Vydržet čekat byl ale výkon, počítali jsme tak s 9 minutami Smile Ale vzhledem k ročníku jsme chtěli počkat až 15.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 10:40    Předmět: :)

Zajimave je, ze prvni odpoved ... zas o kousek bliz jsme dostali, kdyz jsem rikal ze nemame delat nic. Kupodivu v tu dobu jsme zrovna neco delali. To ze by vecicka mela rozpoznavani reci misto popisovane reakci na 4 vstupy jsme zavrhli ... no nic, nebudu dal prilevat olej.

Vladan
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 13:05    Předmět:

Je to krám. Před dvěma hodinami jsme se krabičky dotazovali, kdo uvaří oběd. Tvrdila, že děti. Pořád jsme o hladu.
Dejw
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 13:13    Předmět:

JÁDRO napsal:
Je to krám. Před dvěma hodinami jsme se krabičky dotazovali, kdo uvaří oběd. Tvrdila, že děti. Pořád jsme o hladu.


Třeba když necháte děti třináct minut na pokoji, oběd se zjeví na stole.

Dero
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 13:43    Předmět:

To aby měl člověk žaludek ze železa ...
Návrat nahoru
Zlomili jsme klíč



Příspěvky: 3

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 14:50    Předmět:

Taky si hraju s krabičkou: Funguješ? ANO. Funguješ bezchybně? NE. Testovali tě před hrou? NE. Hodlají tě použít i příští rok? ANO. Shocked
Krabičko, chceš, abych tě rozflákala? ANO. KDYZ NEVIS COBY ROZBIJ TO. Smile
Návrat nahoru
ŠMuFo



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 15:36    Předmět:

Souhlasím s tím, že kdyby to fungovalo, byla by to super šifra. Co ale nechápu je, že je skutečně takový problém otestovat dvěstě krabiček. Domnívám se, že pokud orgové nejsou schopni takovéhoto úsilí, neměli by takové zařízení do hry zařazovat. Řekněme, že stačí zkusit, jestli to alespoň dělá první tři kroky sekvence, což je i s výměnou baterek 2 minuty na krabičku, takže pro tým deseti lidí necelá hodinka práce.

Třeba problém naší krabičky by se tak odhail snadno - protože na stisk 4 tlačítek byla ochotná "hrozný" říct tak v každym desátym případě, bez zjevné pravidelnosti (snažili jsme se na to napasovta synchonizaci s blikáním LEDky, ale korelace je dost slabá). Dále asi poměrně obtížně rozlišovala stisk 4 a 3, protože "nic moc" nám dávala taky na to, čemu jsme říkali stisk 4 tlačítek. No ale, nemůžeme si stěžovat, protože nám na to taky jednou řekla řešení ...

Každopádně díky tomu mám mnohem slabší pocit z našeho jinak úžasného výsledku (13/16, jeden z nejlepších, co jsem kdy kde zažil), protože jsme neprávem přeskočili spoustu týmů, které neměli to štěstí....

Honza
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 15:49    Předmět: Omluva

Ahoj všichni hráči,

chtěli bychom se touto cestou omluvit (snad mluvím za všechny orgy) a vysvětlit zákulisní dění okolo "tolikarůznýmijménynazývané" blikající krabičky.

Nápad nechat šifru vyluštit se samu budu klidně obhajovat do zblbnutí, nevidím v tom neúctu k hráčům, ale naprosto nečekaný efekt, pokud to tedy bude dobře nahintované. Budu obhajovat i princip nahintování, pokud by krabička fungovala správně - věřím, že každý by časem objevil kombinace 4 -HROZNE a 3 - NIC MOC, to druhé zobrazované se zpožděním. Z toho je jasné, co je lepší a že to déle trvá, tedy i směr řešení...

To, že se realizace nepovedla, nás nesmírně mrzí a opravdu se hodně omlouváme. Chtěl bych taky zdůraznit, že za to nemůže ÚPT AVČR, neboť tam nám nevyráběly součástky, ale až výslednou krabičku a to se chybovost součástek už těžko odstraňuje.

Příčin bylo víc a zjevně jsme to nedokázali dobře odhadnout. Hlavně to byla snaha o únosnou cenu. Díky tomu nebyly součástky žádné vysoké kvality. Dále se výrazně zpozdila dodávka součástek a tudíž nezbylo tolik času na ladění. No a pak samozřejmě jsme neměli každý v týmu přehled o všem. Když technická sekce vyjádřila těsně před hrou nekonkrétní obavu, že "se to může posrat", tak volba mezi rizikem "posrání" a tím, že by se rušila velmi nákladná věc, na kterou navnazují i stránky, dopadla tak, jak dopadla (jak je to s tím namazaným chlebem padajícím na zem)...

K testování - to samořejmě proběhlo, ale ještě s pracovními tlačítky. Každá krabička se pak taky testovala, ale když už ten soutisk umíte, tak to je něco jiného:( A divoké mačkání 20 minut na každou krabičku jsme holt nezkoušeli.

Vždycky holt zamrzí, když nějaký sled náhod pokazí dojem ze hry, na které celkem dost lidí nechalo dobrovolně měsíce času - proto doufám, že ty pozitivní vzpomínky převáží ty negativníWink Příště necháme technikálie Bednářům, jsou v tom lepší, a zůstaneme u zahřívacího drátu. Idea

Tož ještě jednou sorry a hezký zbytek neděle!


Naposledy upravil Matěj Klusáček dne ne. listopad 03, 2013 15:53, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Happy Matfyz Friends



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 15:49    Předmět:

My jsme šifru vyřešili náhodným mačkáním tlačítek.
Nápad byl sice dobrý, ale způsob řešení byl nedomyšlený a funkčnost krabičky katastrofa.
Časové intervaly, po kterých se zobrazovaly jednotlivé kroky měly tvořit logickou řadu a měly být kratší, např. 1, 3, 9, 27 a 81 s. Pak by měl tým jistotu, že krabička reaguje na správný postup a ne na nějaký náhodný podnět. Také by bylo lepší, aby pro vypsání řešení bylo nutné projít všechny mezikroky, a šifra se nedala vyřešit např. tak, že se tým půjde prospat.
Naprosto nedeterministické chování krabičky bohužel vylučovalo možnost systematického luštění. Předpokládám, že naše krabička ne vždy registrovala stisknutí tlačítek. Také se mi zdálo, že z nějakého důvodu reagovala častěji pokud se tlačítka zmáčkla ve chvíli kdy nesvítila blikající diodka. Jediné na co jsme přišli bylo, že při různých sekvencích stisknutí čtyř tlačitek náhodně reagovala vypsáním HROZNY nebo NIC MOC. Předepsaný třísekundový interval často nefungoval a nápisy se objevovaly i několikrát za sebou. Při náhodném mačkání tlačítek se občas objevil i některý z dalších nápisů a nakonec i řešení. Odhaduji, že krabička reagovala správně tak v 1/3 případů, což je příliš málo na vyluštění.
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 16:09    Předmět:

Nedá se nic dělat, musím se tu vybrečet i já. Třeba mi to trochu pomůže spláchnout tu hořkou pachuť, která ještě stále trochu zůstává.

Nápad: Na rozdíl od některých jiných si myslím, že GENIÁLNÍ. Tyhle legrácky na šifrovačky (a speciálně na Tmou) podle mě prostě patří a nechápu stížnosti proti nim. Představa týmu, který nad tím usne a pak se probudí nad hotovou tajenkou, se mi hrozně líbí.

Realizace: KATASTROFÁLNÍ. Resp. záměr v podstatě dobrý (zejména mě potěšilo, jak bylo jasně řečeno, že se mají jen mačkat čudlíky a nic víc), ale evidentně to bylo navržené nebo naprogramované chybně a tím se to totálně ale totálně zazdilo.

Jako softwarář moc nerozumím logickým obvodům, ale přijde mi, že tam buď byly nějaké nevychytané přechodové jevy, nebo totální kiks v programu. Vadným mikrospínačům nevěřím, ostatní blikátka se evidentně chovala dost podobně. Ty krabičky prostě nedělaly, co měly. A co je ještě mnohem horší, tak často dělaly, co neměly. (Aha, tak že by podle příspěvku Matěje přeci jen ty spínače?)

Sorry za ukecanost, ale kromě vybrečení se je náš příběh podstatný k pochopení frustrace. A koneckonců, vmáčknout 11-12 hodin (!!!) intenzivní snahy do jednoho příspěvku je těžké.

Na blikátko jsme dorazili někdy mezi půlnocí a jednou, tedy v celkem slibné době, kdy jsme konečně začali trochu dohánět velký skluz ze startu. Po vložení baterek bliká LEDka, ale jinak se nám víc než půl hodiny na displeji neukázalo VŮBEC NIC. Jakože fakt nic. (možná tam 1-2x něco proběhlo, ale možná ani to ne, už nevím) Bylo to dost frustrující, zvlášť když si s tím vždycky mohl hrát jen jeden a čtyři na něj koukali a nemohli nijak pomoci. Myslím, že už tohle chování blikátka odporuje záměrům autorů, i když na vině jistě částečně bylo i to, že naše stisky tlačitek byly obvykle dost krátké. Rozhodně jsme však několikrát např. několik sekund drželi všechna čtyři najednou - a žádné "hrozny" jsme nedostávali. Ale dobrou náladu a optimismus jsme si drželi i dál.

!! Obzvláště pikantní na tom je, že už během této první půlhodiny padl nápad, že by bylo velmi vtipné, kdyby se mělo prostě vydržet čekat a nic nemačkat. Dokonce následovaným něčím jako "kdybychom náhodou někdy dělali šifrovačku, určitě to tam dáme" a "si nedělej legraci, jednou jsem na Svíčkách vymyslel při dlouhém luštění námět na podobně vypadající šifru, abych pak po několika hodinách zjistil, že není podobná, ale prakticky stejná". Uf, kdybychom tehdy věděli, jak blízko jsme pravdě.

Po víc než půl hodině konečně displej začíná něco zobrazovat a my zjišťujeme, že krabička nejlépe reaguje na cca sekundové stisky, což krásně korespondovalo s intervalem blikání LEDky. Byť reaguje zdánlivě dost náhodně (a teď již vím, že nejen zdánlivě). Následovalo 11 hodin vymýšlení nemožného a dva přesuny proti trudomyslnosti, z toho jeden do hospody, vedle které jsme našli (a samozřejmě nevyzvedli) následující stanoviště. Bohužel jsme "luštili" i při chůzi během těch přesunů - ach, my bláhoví.

Měli jsme totiž navíc asi ještě o dost větší smůlu, než ostatní týmy. Při jednom z pokusů nám krabička ukázala "n12", při jiném pak "E13". S tím prvním si nejsme stopro jistí (ale bylo to něco hodně podobného), to druhé je na tuty a naprosto zřetelně. Bylo to tím pádem naprosto jasné: Musíme přijít na způsob, jak vymačkat "krabičko, řekni nám N-té písmenko tajenky". Což nám připadalo jako geniální protihaluzící opatření, aby se někomu celá tajenka nezobrazila jen tak náhodou při zběsilém mačkání. Jednou nebo dvakrát pak zablikaly tečky a objevilo se zřetelné "NE", což nás sice trochu mátlo, ale přesvědčení nezviklalo, stejně jako jednička nebo dvojka (nespíš nějaké reziduum té vestavěné elektronické kostky).

Nechat krabičku v klidu jsme během noci a hlavně pak dopoledne zkoušeli několikrát. Nikdy jsme to však nevydrželi dost dlouho. 13 minut??? Proč taky? Vždyť na to vůbec nic nenavádělo. Nejhorší na tom totiž bylo, že ty nápisy "o něco lepší" a "zas o kus blíž" se nám dost často zobrazovaly i během intenzivního vymačkávání všeho možného. (tedy, hlavně ten první) I když jsme je pak viděli i ve chvíli, kdy nikdo nic nemačkal, nic nenasvědčovalo tomu, že je to nápověda a pobídka k ještě delšímu čekání.

I poté, co víme řešení, se ta krabička prostě chová divně. Podobně jako už tu někdo psal, při stisku všech čtyř tlačítek cca v polovině případů nezobrazí vůbec nic, z toho zbytku pak většinou "hrozny", ale hodně často také "nic moc". Po stisku tří tlačítek je úspěšnost "nic moc" cca padesátiprocentní (tedy v mém případě, u některých ostatních členů týmu často i méně než 10%, neznámo proč!!), přičemž (ani u mě!) nejsou výjimkou případy, kdy to na tři tlačítka nenapíše vůbec nic třeba desetkrát po sobě.

Ano, vyřešit to na ní samozřejmě jde, když víte jak. A nejspíš se to dalo i v noci s tím naším exemplářem - asi jsme měli víc přemýšlet, proč to něco zobrazuje i po prodlevě. Ale já to prostě nedokážu ani s denním odstupem vidět jako naši chybu. A ani poté, co jsem si přečetl řešení a předchozí diskuzi.

Zhruba po osmi hodinách luštění docházíme k sebevědomému závěru, že je tam nějaká technická chyba, která to dělá těžší, než autoři zamýšleli. To by vysvětlovalo tu spoustu zakyslých týmů kolem i to, že někteří nakonec zjevně odcházeli s úspěchem, byť často bylo vidět, že ho úplně nechápou. Náš závěr byl v podstatě správný, ale bohužel jsem prosazoval teorii, že ta chyba souvisí se špatnou synchronizací LEDky s intervaly, ve kterých se snímá stav tlačítek - navádělo na to, že displej poskakoval v jiných okamžicích, než blikala dioda, navíc i to, že po vyndání baterek se tento rozdíl nastavil pokaždé trochu jinak. Následovala tedy snaha "naslepo" vymámit nějaký systém, jak s tím komunikovat.

Umístění vem čert (vyhrajem to holt až někdy příště). Hodně zamrzí, že stejně jako se nám náhodou zobrazilo smrtící "N12" a "E13", tak se *mnoha* (alespoň soudím ze zachycených rozhovorů na nádraží) jiným týmum místo toho náhodou během mačkání objevila tajenka. Ale budiž jim to přáno.

Opravdu nejvíc mě mrzí to, že jsme kvůli tomu neviděli půlku hry (s jistě vychytanými šiframi) a vlastně ani nevyrazili do terénu. Obzvlášť vzhledem k tomu, že si poslední dobou šifravačky musím kvůli nedostatku času dost vybírat a nemůžu chodit moc často.

Tentokrát jsme vyloženě doplatili na svoji houževnatost, která nám jindy naopak dost pomáhá. Nojono, co se dá dělat. My se nevzdáváme a nevzdáme se ani příště! A taky děkuju zbytku našeho skvělého týmu, že jsme si za celou tu dobu našeho teď už asi historicky nejdelšího zákysu udrželi stále dobrou náladu navzdory okolnostem.

A ještě edit a dodatek: Poslední pikanterií celého příběhu je to, že i nám se nakonec po náhodném mačkání zobrazila tajenka. Cca ve 12:13 v trolejbuse směr Hlavní nádraží. Smile


Naposledy upravil Freezy Bee dne ne. listopad 03, 2013 16:34, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 16:21    Předmět:

A ještě dodatek, který zcela záměrně posílám zvlášť, aby nezapadl v mém nářku.

Přes tu všechnu hořkost a marnost se tak nějak nedokážu zlobit. Trochu tuším, co obnáší organizace podobné akce, takže taky vím, že každé nadávání od účastníků jen snižuje motivaci a odvahu k podobným aktivitám a inovacím do budoucna a to já prostě NECHCI.

Rád bych tedy veřejně napsal, že se na autory vůbec nezlobím - a to dokonce ani v případě, když by se ukázalo, že je za tím lidská chyba. Nevěřím totiž, že něčemu pomůže jim teď něco vyčítat. Předpokládám, že si průseru jsou vědomi a je mi jasné, že je celá záležitost teď velmi pravděpodobně mrzí ještě mnohem víc než nás - a to se domnívám, že jsme letos jedním z nejvíce postižených týmů (viz předchozí post).

Byl bych rád, kdyby se podobné prvky na hrách vyskytovaly, a budu rád, když se o ně někdo bude snažit. Proto se nenechte odradit průsery (a dokonce ani svými případnými chybami) a snažte se dál. Dbejte připomínek uživatelů, ale netrapte se tím víc než je nutné, i kdyby vám někdo něco vyčítal.

Takže díky a za mě si klidně příště něco podobného lajsněte znovu. Smile Já věřím, že to už vyjde!

Shit happens...

Marwin
Návrat nahoru
J.U.P.



Příspěvky: 21

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 17:27    Předmět: Re: Omluva

Matěj Klusáček napsal:
Ahoj všichni hráči,


Omluvu beru. Je dobré si uvědomit, že nás hráče to v některých případech stálo jednu hru/noc. Orgové tomu dali mnohem víc času. Za to jim patří dík.
Návrat nahoru
NaPALM



Příspěvky: 9

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 17:39    Předmět: Podpora

Jako jsem se pripojil ke kritice, tak se pripojuji i k podpore.
Verim, ze to orgy mrzi jeste vic nez nas a jako org se neceho takoveho desim.
Preju orgum (nejen TMOU) aby se jim takove veci nestavaly a urcite "sifry" tohoto druhu zkousejte dale - kdyby to fungovalo jak melo, tak by to bylo super. Dik za hru! Lada


Naposledy upravil NaPALM dne po. listopad 04, 2013 06:54, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 18:50    Předmět:

Já teda se přiznám, že narozdíl od Freezy Bee doufám, že tahle studená sprcha byla pro orgy dostatečným poučením, a že na nás příště podobné pokusy zkoušet nebudou Smile)) A pokud by příště těsně před hrou byli v podobné situaci, tak si krabičky nechaj na další rok a použijou nějakou náhradní šifru. (Nevím, kdo vás nutil ty krabičky použít, nevybavuju si nic, co by před hrou slibovalo nějaký podobný zážitek - snad krom partnerství ÚPT AVČR, a pak těch baterek ve vybavení, ale my jsme stejnak čekali nějaké hraní si s laserama, takže nás jste zklamali stejně Razz Very Happy)
Každopádně díky Matějovi za upřímné vyjádření.
A samozřejmě bych rád vypíchnul, že zbytek hry byl (až na fakt detaily) fajn, hezký šifry a všecko. Bohužel pro mnohé z nás asi ta nepříjemná pachuť zůstane, přeci jen jsme se těšili celý rok. Ale na druhou stranu se už teď těšíme na příští Tmou, což je pozitivní pocit, který pomalu ale jistě přebíjí negativní pocit z letošní Tmou... Smile
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 19:37    Předmět:

Matěji,
pokud vám technická sekce před hrou signalizovala, že s krabičkou může být problém, pak nerozumím tomu, proč jste nepřijali nějaká opatření na úrovni pravidel, která by ten problém pomohla případně kompenzovat. Časový limit na řešení se dá implementovat i na bázi tužka a papír u vydávajícího orga a v krizové situaci by se dal zavést dodatečně na čestné slovo. Věděli jste tedy v průběhu hry, že některé krabičky nefungují? Pokud ano, pak nevím, jak jste mohli nechat někoho bušit do nich 12 hodin. Pokud ne, proč mezi hráči nechodil org z A-týmu, který by to časem zjistil?

Nepíšu to proto, abych znova rozdmýchával kritiku. Jako hráč jsem měl štěstí a prošli jsme na náhodu za relativně krátký čas. Jako org si dokážu představit, jak se asi cítíte, vím, kolik je to práce, a pamatuju si, kolik se mi toho samotnému povedlo na Bedně zvorat. Bednička se svého času testovala pravděpodobně ještě míň než vaše krabička, vždyť montáž proběhla týden před hrou a nahrání firmwaru den před ní. Přečtěte si tehdejší orgovskou reportáž, vůbec nepřehání (a těším se mimochodem na tu vaši). Měli jsme holt geniálního konstruktéra a nehoráznou kupu štěstí.

Nechci taky, abyste vy nebo orgové her obecně po tomhle zážitku ztráceli chuť k technickým vychytávkám nebo kontroverzním prvkům. Jen si myslím, že by se mělo vždycky počítat s tím, že se technika pokazí a mít dopředu nástroje, jak to poznat a zachránit. I za cenu, že se výjimečně použijí prvky, kterým se normálně Tmou vyhýbá, jako nápovědy, limity, smsky apod.

Dalibor
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 20:10    Předmět:

Vlhká jáma napsal:
Matěji,
pokud vám technická sekce před hrou signalizovala, že s krabičkou může být problém, pak nerozumím tomu, proč jste nepřijali nějaká opatření na úrovni pravidel, která by ten problém pomohla případně kompenzovat.


Dalibore,

nechci do toho teď zabíhat, možná v reportážiSmile. Na opatření na úrovni pravidel nebyl čas a když volal první tým nadšením, jak se jim 8 líbila, tak nebylo pomyšlení ani na krizovou ad hoc změnu, která byla připravená. Na další stanoviště normálně chodily týmy, to, že některé vinou nefunkční krabičky, jsme zjistili až v momentě, kdy by jakákoliv intervence udělala (dle mého názoru) ještě víc paseky.
Návrat nahoru
142



Příspěvky: 1

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 21:20    Předmět:

My jsem šifru vyřešili po 4,5 hodinách autorsky a měli jsme z ní nakonec radost a líbila se nám. Je fakt, že nápisy se neobjevovaly po každém trojkliku a čtyřkliku, ale většinou ano. Pomohla nám i trocha štěstí, protože hláška na dvouklik se objevila vlasntě náhodou a dost nám trvalo zjistit, jak k tomu vlastně došlo. Když nám to ale konečně došlo, řešení na sebe nedalo čekat déle než 3 + 13 minut. Když jsme těch 13 (dali jsme si limit 15) minut čekali, natáčeli jsme to na video ze strachu, že bychom nápis nestlihli přečíst. Možná bychom to mohli pro opravdové fanoušky dát na youtube Smile
Hanka
Návrat nahoru
fluffy guinea



Příspěvky: 3

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 21:30    Předmět:

Matěji díky za hezky napsané vyjádření, tak nějak bych si zralou reakci orgů v dané situaci představovala.

Hra jako celek byla fakt pěkná, škoda tohoto kiksu, ale tak už to holt bývá, že diskutuje se jen o průšvihách... Určitě se tím nenechte odradit od zkoušení dalších inovací nad obvyklý papírošifrový rámec, já se na ně těším!

Nicméně musím souhlasit s Daliborem, že dodatečně vyhlášený time-out (a přesně, klidně na čestné slovo) by byl býval na místě. Ano, naštvalo by to pár týmů, které by při čtyřhodinovém timeoutu vyřešili šifru za tři a půl hodiny, ale troufám si tvrdit, že "žádná akce" způsobila škodu o dost větší. Kolik týmů vyřešilo autorským postupem, že schválně čekali dostatečně dlouho (tj. ne po chybě krabičky a ne náhodou při prodlevě při čtvrthodinovém přesunu do hospody?) Počítám, že jich moc nebylo.

Pokud si někdo dělá statistiky fungování krabičky podle fóra Smile tak
- ani nám se "hrozny" nepovedlo generovat s víc než padesátiprocentní úspěšností, takže jistota, že je to reakce na prosté stisknutí čtyř tlačítek, nebyla žádná (někdy se totiž objevovalo i "nic moc")
- i my jsme měli pocit, že úspěšnost závisí na přesnosti stisknutí/odmáčknutí tlačítek v souladu s rytmem diody
- jinou hlášku než hrozny a nicmoc jsme neviděli, naše krabička vydala řešení po náhodném mačkání tlačítek cca po jedné hodině luštění
- oceňuji dobře napsaný doprovodný text (tj. otevřeně řečeno, že jde jen o ta čtyři tlačítka plus velmi mě pobavila ta douška o chránění před členy, kteří budou prosazovat, že se něco musí ulomit)

Eva
Návrat nahoru
Vnoucatka



Příspěvky: 2

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 22:04    Předmět: Petr (Vnoučátka)

Ahoj,

existuje nějaký technický popis toho zařízení? Schéma? Programový kód? Dá se to přes ten USB konektor přeprogramovat?

My to vyluštili během pěti minut zběsilým klikáním, strávily dalších 20 minut zjišťováním deterministického postupu a když nám to pak řeklo řešení náhodným klikáním ještě jednou (a dostalo se to navíc do "tajného" módu), tak jsme prostě šli dál s očekáváním, že se to zařízení ještě využije a že se dozvíme jak to tedy je.
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 22:25    Předmět:

Matěj Klusáček napsal:
Na opatření na úrovni pravidel nebyl čas.


Možná jsem špatně vysvětlil, co tím myslím. Takové opatření by mohlo být třeba stanovení časového limitu nebo zavedení terénní nápovědy. Pouze pro toto stanoviště a ještě před hrou. Prostě si říct, ok, třeba to někomu nebude fungovat, třeba si to někdo zničí aniž by to poznal, každopádně po třech hodinách už to přestane být zábava, pojďme zařídit, ať na tom týmy nekončí, ale jen ztratí čas.

Dalibor
Návrat nahoru
topude



Příspěvky: 6

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 23:40    Předmět:

Mně se tato hračka líbila. Možná to bude tím, že nám na puštění (nikoliv na stisk, jak tu většina lidí píše) tlačítek během svitu diody fungovala v mezích, co nám ještě přišlo únosné, a budu rád, když se i v dalších ročnících objeví nějaké hračky. (Jen je pak problém se dohodnout, kdo si ji nechá. 0:-)

Co se mi ale nelíbí (kromě poruchovosti) je, že:
- Posloupnost 0 bliknutí - 1 bliknutí - 45 bliknutí - 90 bliknutí klidu před zobrazením textu nenavozuje na to, jak dlouho se má čekat na řešení a 13min se mi zdá v takovém případě příliš, mnohem lepší by byla posloupnost např. 1, 4, 16, 64, 256.
- Po těch třinácti minutách roluje text pořád, takže se znevýhodní týmy, které to nevzdávají. (Zkrátka nelíbí se mi "nechat šifru vyluštit se samu" zato "vyluštit šifru nic neděláním" mi připadá jako skvělý nápad. Argument "tým, který ví co dělá by mohl řešení promeškat" by nebyl příliš relevantní při použití předchozího bodu - ale i kdy by ne, zkrátka "vykašlat se na to" není totéž jako "řešit nic neděláním" a prorolování řekněme 3x by snížilo pravděpodobnost toho, že tým část řešení nedokáže přečíst.)


Naposledy upravil topude dne po. listopad 04, 2013 00:10, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 23:51    Předmět:

Cau,

o tom, ze krabicka nefungovala, bylo napsano dost. O tom, ze orgove nemaji zadny nastroj, jak se vyporadat s "chybou ve hre" (ktera se jim mnohokrat stala) se tu pise tez. I kdyby ale ta vec fungovala spravne, tak ji povazuji za "fetis" organizatoru, kteri se patrne opili myslenkou, ze vymysleli sifru, ktera "se lusti tak, ze se nelusti". Podobne byli kdysi opili myslenkou, ze sifru tymy dostanou uz na zacatku a az v prubehu hry se dozvi, ze ji celou dobu meli v kapse (byla to ta sifra zatavena v karticce tymu a nutno rict, ze i tehdy selhala ta "realizace").

Ja bych orgy chtel poprosit o jednu vec - brante se temto "netradicnostem", zejmena pokud nemate plan B (napr. bInfo). Nesnazte se zapsat do historie udalostmi typu "prvni sifra, ktera se lusti nelustenim", "prni sifra, kterou si nosite v kapse a nevite o tom". Vzdyt letos ty ostatni sifry byly moc hezke, navodne, vtipne. Dokonce vubec nebylo potreba chlyftymackych pomucek, zadna morseovka, polske krize apod. Ani nebylo potreba nic strihat, lepit, na milimetry presne merit .... Nebyt te "veci", byla to Tmou stareho dobreho typu, kterou mohou hrat i neprofesionalni hraci. Nebyt te "veci", udelali byste hrou radost vetsine ucastniku, protoze i tech dolnich 90% melo (si myslim) sanci a schopnosti kazdou sifru driv nebo pozdeji vylustit, byt by jim to trvalo dele. Neboli tazi se, chcete delat radost vetsine ucastniku nebo "se zapisovat do historie"?

Jestli bych mohl porprosit, udelejte pristi Tmou opravdu ve stylu "Máš IQ > 150??? Tak to Ti stačit nebude" misto "Odehrals min nez 150 sifrovacek??? Tak to Ti stačit nebude", letos jste na to meli slusne naslapnuto.

Roman, FIMAN++, nahrano cca 40 sifrovacek za zivot
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 04, 2013 00:27    Předmět:

Budu oponovat předchozímu příspěvku. Nápad na blikátko považuji za naprosto geniální, vlastně to byl vrchol letošní TMOU, jak v pozitivním, tak v negativním smyslu. A všechna čest orgům, že si na to troufli, i když to nevyšlo úplně dokonale. Nám šifra na stisky reagovala sice blbě, ale pořád dost dobře na to, abychom z jejího chování dokázali odvodit autorské řešení. Za sebe říkám: Jen houšť a větší kapky. To si vážně někdo přeje hru, o které předem ví, že se v ní neobjeví nic neotřelého, protože by to ze strany orgů byl nemístný hazard s očekáváním hráčů, kteří chtějí každý rok hrát tu stejnou "starou dobrou" TMOU? Díky, nechci.

Ondra
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 04, 2013 00:29    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Neboli tazi se, chcete delat radost vetsine ucastniku nebo "se zapisovat do historie"?


Romane, co je tohle proboha za otázku? Jistěže každý organizátor chce, aby byla většina účastníků nadšená, btw. je to daleko lepší "zápis do historie" než ročník s nepovedenou šifrou. No a k nadšení velkou měrou přispívá radost z vyluštění netypických věcí, radost z vyluštění morseovky je malá. Proto jsou do hry zařazovány občas trochu riskantní prvky. Organizátor nedělá věci, které by se mu jako účastníkovi nelíbily. Do stejné kategorie jako kartičku a samoluštící můžeš s klidem zařadit samoohýbací drát, šifru s více řešeními, rotující kolečka a mnoho dalších. Rozdíl u těch prvních dvou je ten, že selhala realizace, nic víc, nic míň. Existuje několik skvělých čistě papírových šifrovaček, TMOU (stejně jako mnoho jiných) se snaží i o něco navíc.

Jako účastník bych ten moment, kdy zjistím, že mám nicnedělat, a pak to opravdu fungovalo, bral jako silný a překvapivý a měl bych radost. Podívej se prosím na reakce ostatních účastníků tady na fóru - nápad je většinou oceňován. Realizace mohla a měla být řádově lepší (jak funkčnost, tak dejme tomu i časové intervaly, uznávám), o tom už padlo dost. Tedy soudím, že nápad není fetiš organizátorů a mluvíš z pozice vševědoucího za "většinu", kterou za sebou nemáš...
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. listopad 04, 2013 00:29    Předmět: Délka slov

Odpověď na "n" tlačítek měla "5-n" slov (např. dvouslovné "nic moc" při stisku tří tlačítek). Tedy trochu překvapením bylo, že řešení nemělo slov pět.

Petr
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 04, 2013 00:53    Předmět:

Pro zajímavost hlášky, které vydávala naše krabička:
HROZNY
NIC MOC
O NECO LEPSI NIC MOC
O NECO LEPSI
E13
...BLIZ (asi ZASE O KROK BLIZ, nezachyceno cele)
řešení

Z toho všechno se objevilo jako (okamžitý) následek mačkání tlačítek, s výjimkou "...BLIZ", které bylo po několikaminutové nečinnosti.
Řešení se zjevilo po promyšlené (!) sekvenci zmáčknutých tlačítek po necelých 7 hodinách.

(Pája)
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: po. listopad 04, 2013 00:57    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Ja bych orgy chtel poprosit o jednu vec - brante se temto "netradicnostem", zejmena pokud nemate plan B (napr. bInfo). Nesnazte se zapsat do historie udalostmi typu "prvni sifra, ktera se lusti nelustenim", "prni sifra, kterou si nosite v kapse a nevite o tom".


A já bych chtěl orgy poprosit o naprostý opak. Obě úlohy považuji za výtečné nápadem a horší realizací. Takže vychytat mouchy jak jen je fyzicky a časově možno a příště nám klidně nasypte další blackbox či jiný chyták. Hráči, kteří to ocení, tu jsou jistě zastoupení nemalou měrou!

Ono asi problém bude v tom, že si spousta lidí myslí, že TMOU je šifrovačka.

No fakt. Myšleno šifrovačka v tom smyslu, že tým obdrží zadání ohraničené nějakým pevným rámcem - šifru - a započne se v něm slastně analyticky nimrat, dokud z něj nevynimrá polohu dalšího stanoviště.

TMOU je ale nejen šifrovačka, nýbrž i zážitková akce. Vždycky to tak bylo a po generační výměně před pár lety se mi zdá, že na zážitkovou stránku věci je kladen větší důraz. Každopádně se na TMOU pravidelně vyskytují úlohy, které testují i jiné schopnosti hráčů než pouze schopnost abstraktního myšlení a logického vyvozování. Například pevnou vůli, odhodlanost, pozornost, empatii, schopnost přemýšlet nad problémem ze širší perspektivy či schopnost učinit tzv. leap of faith.

A že právě zážitkové úlohy generují zážitky by nemělo být velkým překvapením. Smile

Dero
Návrat nahoru
Paranoidontóza



Příspěvky: 3

Zaslal: po. listopad 04, 2013 09:04    Předmět:

Také jsme šifru vyřešili velice náhodným mačkáním -- tentokrát všech čtyř knoflíkú.

Jako informatika mne hodně zajímá, jestli chyba byla i softwarová nebo ne, případně jestli existovala tajná testovací sekvence knoflíkú, které řešení vydá. Zpětně mi přišlo, že náš stroječek dává "hrozný" a "nic moc" na 4 a 3 kliknutí, když se trefíme -- tak proč se nám povedlo dostat výsledné řešení po pár minutách klikání na všechna tlačítka zároveň?

Jestli se vám to nechce řešit, orgové, přivítal bych zveřejnění zdrojového kódu (jestli tomu tak ještě nebylo a já ho hloupě nepřehlídl), někdo se určitě do toho rád podívá za vás.

Díky moc za hru,
Martin
Návrat nahoru
Včíl skačem



Příspěvky: 1

Zaslal: po. listopad 04, 2013 09:29    Předmět:

Té výše zmíněné kritice "fetiše" docela rozumím, sám jsem z toho měl po hře podobný dojem. Tedy že se orgové nechali až příliš unést nápadem, aby brali vážně v potaz hrozící rizika. A autorská reakce to v podstatě potvrzuje, byť tam byly i praktické faktory (už vynaložený peníze, málo času, apod.). Po bitvě je snadné být generálem, ale teď už jistě taky víte, že ani hledisko zbytečně vynaložených peněz a upoutávky na webu za tu spoustu rozmrzelých týmů nestálo. A možnosti korekce už tady taky padly, lepší nahintování, případně výjimečná náhradní šifra (která by se třeba musela vyzvednout o pár km jinde). To by zachovalo zamýšlený zážitek, ale zároveň zabránilo případnému průseru/výrazně omezilo jeho dopady (a ani by to nedalo tolik práce). Better safe than sorry.

Takže za mne, určitě se nebojte dál vymýšlet netradiční nápady, je to super zpestření. Ale zároveň se, prosím, nebojte takový nápad včas zarazit, pokud z toho reálně hrozí nějaký průšvih. Nebo se proti tomu alespoň lépe pojistěte.

Edit: A samozřejmě, jak už jsem psal v dojmech, celkově díky moc za hru! Smile
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: po. listopad 04, 2013 09:33    Předmět:

Keď si spomeniem na pár elektronických vychytávok zo šifrovačiek:
* Bednička: po hodine snaženia bez akýchkoľvek inštrukcií dostal tím podrobný návod na použitie, takže vedel, čo má tá prekliata biela vec robiť a na ďalšie stanovište sa nedostal, kým to riadne neodskúšal.
* Rôzne hračky na Po škole: v absolútnej väčšine prípadov pod dozorom orgov a s pravidelnými indíciami (morsestrom, tajomná doska v podzemí, magnifikátor). Keď to teraz skúsili s teplomilným blikátkom, ktoré sa lúštilo bez dozoru orga, tuším že jedno nefungovalo a v jednom bola stará verzia tajničky posielajúca na úplne iné miesto.
* Hadík pod dozorom orga a hromada ďalších neinteraktívnych vzdialených blikátok.
* Matrixia technická vetva opäť pod stálym dozorom (i keď neviem, či pri BT vysielači niekto bol).

Viac menej mi k osmičke chýba tá inštrukcia typu „zmáčkni libovolnou kombinaci tlačítek a počkej na odpověď“ (aby bolo tímu jasné, čo to má správne robiť) no a potom nejaký rozumnejší časový limit, postupnosť predtým (1 s, 3 s, 1 min, 3 min) navádzala na dobu čakania 1 h, čo je dosť mimo (i keď námet na stanovište je to zaujímavý).

Inak mám pocit, že do tej „zážitkovej“ (akčnej) roviny sa viac štylizuje Matrix (a to hlavne prvé ročníky s agentmi prípadne 007) než TMOU. Čert to ber, nemám problém s tým po šifru zlaniť, preplávať, potopiť sa, bojovať… ale tieto úlohy by mali byť vždy časovo limitované (pravidlo dobrovoľnosti na zážitkových akciách? nevylúčime predsa človeka z kurzu preto, že si na niečo netrúfol).
Návrat nahoru
JTHTN



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 04, 2013 09:51    Předmět:

To, že krabičky nefungovaly, jak měly, je teď už jasné. Jak moc ovšem šlo otestovat náhodné bušení do tlačítek v rozsahu desítek minut - hodin je otázkou.

Mě ovšem daleko zásadnější přijde (z mého pohledu) nedomyšlenost autorského řešení. Proč proboha 13 minut? To mě nedává vůbec žádný smysl. My jsme čekali 10 minut. Smůla a jeli jsme domů. Někdo si dal limit 15 minut a teď je spokojen, že to "autorsky vyřešil". Kdyby si orgové vymysleli limit 16 minut, tak by měl "15 minutový tým" také pech. Čekat 20 minut? A co když si orgové řeknou, že to má být 21? Nebo 31? Proč ne? Tady mělo být (dle mého názoru) nějaké jasné vodítko, které by dobu čekání určilo. Ale není. To si orgové opravdu představili, že si tým v hluboké noci po několika hodinách luštění řekne: "Teď zkusíme na tu krabičku hodinu koukat."? (Navíc by to opět klidně mohl být limit 61 minut.)

Navíc se přikláním názoru, že je rozdíl mezi "vyluštit neluštěním" a "dostat řešení zdarma za neaktivitu". V prvém případě je to spravedlivé v tom druhém ne. Zamýšlený efekt: "Jé, ono se to vyluštilo tím, že jsme nic nedělali!" se nedostavuje, když týmy netuší, proč se objevil. Spíš bych si myslel, že si řeknou: "Hele řešení. Nevím proč tu je, ale kašlem na to a jdeme dál.". Takže třeba 4-3-2-1-0.

A je tu ještě věc dvou barev diod. Nikdo to tu ještě myslím nezmínil. Možná je to proti hráčské etiketě o tom vůbec diskutovat. Ale když je v noci na stanovišti 50 týmů, tak nelze dvě barvy diod přehlédnout. A zcela ignorovat, že několika týmům okolo bliká hračka zeleně a po nějakém čase odcházejí a nám a dalším týmům bliká červeně a na stanovišti zůstáváme moc radosti nepřidá. Uznávám, že nemáme lelkovat kolem a soustředit se na svou šifru. Ale šlo to zde vůbec přehlédnout?

Tato šifra byla pro náš tým velmi nepovedená. Nejen, že nefungovala, ale ještě byla (podle nás) nedomyšlená. To ovšem neznamená, že by se na Tmou nehodila. Nebo, že by se měli orgové podobných šifer vyvarovat. Jen a pouze se tato konkrétní nevydařila.

Ti
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 04, 2013 10:04    Předmět:

JTHTN napsal:

A je tu ještě věc dvou barev diod. Nikdo to tu ještě myslím nezmínil. Možná je to proti hráčské etiketě o tom vůbec diskutovat. Ale když je v noci na stanovišti 50 týmů, tak nelze dvě barvy diod přehlédnout. A zcela ignorovat, že několika týmům okolo bliká hračka zeleně a po nějakém čase odcházejí a nám a dalším týmům bliká červeně a na stanovišti zůstáváme moc radosti nepřidá. Uznávám, že nemáme lelkovat kolem a soustředit se na svou šifru. Ale šlo to zde vůbec přehlédnout?


No to teda prr, my měli zelenou diodu a viděli jsme odcházet týmy s červeným blikátkem! Your argument is invalid. Wink

Des
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: po. listopad 04, 2013 10:06    Předmět: vychytane krabicky

Když na šifrovačce ani jednou nevytáhnu nůžky a lepidlo, když nedostanu žádnou hmotnou žůžošifru (skládanku, wintertime, kostičky, láhev piva, krabičku kvůli které tahám v termosce led...) ..
prostě když je šifrovačka jenom tužka a papír, tak je to nuda jako prase a mohli jsme si to luštit v teple doma!

Tyhlety věci jsou kromě procházky přesně to, co mají navíc terénní šifrovačky vedle internetových (kde je zase teplo, tousty a čaj).

Když mě kolegové nalákali na první metrix, protože je super a je tam spousta těhle žůžověcí, tak to byl snad ten klíčový, (ale fakt nevím a nechce se mi to hledat...), který v prvních asi 80% byl tužka papír, ke konci 5% týmů vidělo kouzelný hrnek a jinak nic. No tak to jsem jim pak moc nevěřila že je to tak super šifrovačka fakt. Smile

Nemusí to být takováhle drahá krabička (ale líbila se mi byla krásná Smile), může to být zajímavý skládací útvar, může to být tenhlecten kondom nutný napustit olejem a vodou a svícený lejzrem (čekali jsme že budou nějaké světelné efekty... Smile) ale prostě něco, co nevytisknu na 2D lejzr tiskárně.

Prostě něco po čem si šifrovačku zapamatuju, a chci si pamatovat každou! Protože když zrovna žádný člen týmu nesedne do hovna a nechce nás zajet vyparkovávající auto, jak máme třídit vzpomínky? Smile

Takže super paráda, jen tak dál a možná zavéct nějaké protiposrávací opatření kde ej to třeba - ale ne moc, tmou je super proto, že nemá binfo, protože nepotřebuje binfo! Smile

Venda
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: po. listopad 04, 2013 10:34    Předmět:

jo a vlastně největší joke celé šifry byl ten, že když nás to už začalo štvát a rozhodli jsme se krabičku nepoužívat (nebo přenášet)...
... tak jsme šetřivě vyndali baterky! Embarassed Very Happy
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: po. listopad 04, 2013 11:26    Předmět:

Podepisuju Romanovu chválu: nic proti občasným šifrám z "Chlýftýmáckých pomůcek", ale udělat celou hru bez nich, to tedy klobouk dolů! S jeho kritikou nesouhlasím jak věcně, co do samotné ideje šifry, tak logicky (kdyby to fungovalo, tak by to naopak byla další šifra, kterou může dát kdokoli z ulice), ale byl myslím nesprávně pochopen, že se staví proti "netradičním" šifrám nějak obecně, v čemž bych se ho rád zastal --- to pokračuje "pokud nemáte plán B". Možným naplněním Romanova přání tedy není jen hra pouze s šiframi z 2D tiskárny, jak byl patrně převážně pochopen, ale stejně tak dobře ten plán B. Ten vůbec nemusí být pro všechny šifry: ty tištěné jsou otestované, nemá se na nich dál moc co pokazit a dlouhodobě to funguje. Ale u těch "netradičních" lze zpravidla předem tušit, že tam jsou nějaká rizika. No a pak je možnost rizika přijmout, snažit se jim předejít a sázet na to, že to zpravidla vyjde, a když ne, tak holt "selhala realizace, omlouváme se, příště si to pohlídáme ještě lépe" --- nebo přijmout fakt, že selhání realizace je prostě normální a bude k němu docházet vždy, takže nejlepší je se proti tomu nějak pojistit. Nebo by to vážně tolik poškodilo ten zážitek z hry a já nevím co všechno, kdyby pro jednu šifru z šestnácti existovala alternativa? Protože konkrétně zde

JTHTN napsal:
Jak moc ovšem šlo otestovat náhodné bušení do tlačítek v rozsahu desítek minut - hodin je otázkou.


otestovat 100% hardware ve smyslu zaručit budoucí správný chod nejde. K tomu lze připočíst, že se autoři technické realizace zcela jistě za svůj život setkali s hromadou HW, který se naráz polámal nebo už od začátku nefungoval, jak měl. Že tedy to není něco, co teoreticky snad může nastat, ale reálně to nikdy nikdo nezažil (jakože třeba u tiskárny si asi lze představit, že nějakou magickou chybou třeba toneru nevytiskne kus jednoho zadání v balíku, ale nestává se to, tak se to nemusí kontrolovat). A k tomu se samozřejmě přidávají možné bugy v SW, asi nikdo soudný si o sobě nemyslí, že programuje bezchybně, nebo že bezchybnost lze dostatečně ověřit testem.

No a potom překvapí, že se s možností chyby zjevně nijak nepočítalo. (Kontrolní funkci asi měla ta diodka, ovšem k představě věci s blikající diodkou, ale jinak fungující nesprávně, myslím nebylo třeba obzvláštní fantazie ani před hrou, to není žádné pobitvěgenerálství.) A pak právě může mít člověk trochu dojem, že to je výsledek nějakého "fetiše", třeba že TMOU je prostě drsná, na TMOU nejsou žádné nápovědy či alternativní šifry, žádný plán B zkrátka neexistuje (z pohledu hráče).

Nemluvě o tom, že prozrazení řešení po dvou hodinách na startu je snad už skoro tradicí, a nikdo si nestěžuje, letos to dokonce vypadá, že to využila velká většina týmů (ostatně, nejprve jsem byl nervózní, že zase tuhneme na startu, mezi šestou a sedmou už nervozita opadávala a říkal jsem ostatním, že teď už jsou asi víc nervózní orgové ;-). Tak když je tohle možné a zjevně pro hráče i orgy přijatelné na startu, proč to nemůže být i u "riskantních" šifer dál? Tohle na mě působí jako svým způsobem "fetiš", který se šíří už i mezi týmy:

Divize nulou napsal:
tmou je super proto, že nemá binfo, protože nepotřebuje binfo! :)


já třeba bych z letošní osmičky udělal závěr přesně opačný, že zjevně něco takového potřebuje (principiálně, vůbec netuším, jak konkrétně funguje bInfo) a jak by teprve byla super, kdyby to výjimečně v odůvodněných případech měla, no ale tak jsme lidé různí. :-) Dokonce bych myslel, že připuštění možnosti "pojistky" by umožnilo ještě odvážnější šifry, než jaké jsou, že teda by to hře naopak prospělo, protože by se orgové nemuseli bát riskovat.

Pavel
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: po. listopad 04, 2013 12:08    Předmět: Plán B

Souhlasím a přiznávám, měli jsme mít variantu "co když se to posere" předem daleko více promyšlenou. Beru to jako chybu a nejvetší poučení. TMOU mívala občas terénní nápovědy, pokud se z testů zdálo, že je to vážně těžké/neodhadnutelné, ale několik posledních let se obešla bez nich a až na výjimku (13) to fungovalo. Je pravda, že právě tato vlastnost (beznápovědovaost) dělá přípravu TMOU daleko složitější a náchylnější na chybu. Organizátoři jsou zatím stále přesvědčeni, že to hře víc dává, než bere, čili nějakému globálnímu "nápovědnímu" systému se ještě budou vyhýbat. Něco jiného je konkrétní potenciálně průserová šifra, kde nějaká forma záchranné brzdy nemůže být na škodu...

Letos byla náhradní varianta připravena v podobě jiné šifry. Když to ale vypadalo dobře a pochybnost byla pouze s několika kousky s jiným procesorem (které se nakonec vůbec nerozdaly) a to velmi nejasná, tak se použila krabička. Osobně jsem se o to přestal více zajímat po nadšeném telefonátu prvního týmu (což samozřejmě neomlouvá mě ani neobviňuje je:-) a intervenovat nad ránem už bylo pozdě a nefér (z tehdejšího mého pohledu a znalostí informací).

Tolik tedy k tomu. Ještě to jednou shrnu - organizátoři přiznávají neodchycené špatné provedení (zaviněné hlavně snahou o cenu a tudíž špatnými součástkami) a podcenění krizové varianty. Za nápadem, pokud by šifra fungovala, si stojí, nepřijde jim jako "fetiš" v negativním slova smyslu a i další roky se budou snažit o nečekané šifry, bohatší o tuto zkušenost Wink

Dík za podněty, názory i konstruktivní kritiku!
Návrat nahoru
Übertým



Příspěvky: 19

Zaslal: po. listopad 04, 2013 12:49    Předmět:

To jsem netušil, že můj nadšený telefonát z 8 ve výsledku způsobil, že konkurence v pozdějších fázích hry bude řidší Smile
Testoval jsem doma druhou krabičku, kterou jsme dostali jako cenu. Při hře jsme měli pocit, že je třeba tlačítka stisknout vždy na dobu svícení ledky, teď mám pocit, že ideálně to funguje, když tlačítka pustím v momentě, kdy je zhasnuto. Což tak nějak vysvětluje tu 50% úspěšnost týmů při náhodném mačkání. Ale nechce se mi moc věřit, že by to byla zamýšlená featura.
Dostaneme k tomu nějaké SDK? Sice to nemá tak zábavné vstupy jako Bednička, ale i tak je to pěkná hračka.

Majk
Návrat nahoru
VHRS



Příspěvky: 12

Zaslal: po. listopad 04, 2013 12:49    Předmět:

První nápad kromě morseovky byl i ten, že pomocí 4 tlačítek zadáme 0 - 15 čísel (binárka), což by mohlo krabičku aktivovat. Po všech možných kombinací to bohužel nikam nevedlo, ale nápad byl dobrý.
Autorské řešení jsme dali, byť vyřčená věta "Tak to nech ležet a budeme se na to jen koukat) byla myšlena jako fór poté, co jsme přišli na 4 - 3 - 2 - 1. Tak jsme dali foťák na stativ a v poklidu se vrátili k pohádkám, které jsme se snažily dořešit, abychom si ukrátili čas (popelku - přece jen spíše pasovala do zadání klasická verze a nikoli použitá filmová Tři oříšky pro Popelku a samozřejmě poslední orgovskou). No a najednou pozdvižení, že krabička skutečně něco píše (cca 10 minut).
Nápad skvělý, ale dost mi vadilo, že si s touto šifrou mohl hrát jen jeden člen. Taktéž dvoubarevnost diod nás zpočátku lehce rozhodila, než kolemprocházející org uvedl, že to není součástí řešení a tudíž máme jinou barvu hodit za hlavu.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 04, 2013 13:05    Předmět: Blikající dioda

Nedá mi to, abych ještě nezareagoval na problém s blikající diodou.

Umístění kontrolní diody na přední straně desky a v blikající podobě bylo hodně matoucí. Svádělo to k synchronizaci s blikáním. Možná stačilo tu kontrolku dát dozadu k baterkám nebo nechat ji svítit v zapnutém stavu pořád anebo blikačku úplně vynechat. Snaha o časové sladění se svícením mi připadá celkem přirozená. Tímto se kontrolka stala celkem slušným trojanem a rušivým elementem.

Teprve v posledních příspěvcích se pak objevilo také zjištění, že diody měly různou barvu (podle všeho červenou a zelenou). Tomuto poznatku jsme byli ušetřeni. V souladu s pravidly jsme se přesunuli do vzdálenosti větší než 150 metrů od výdeje a za celou noc jsme neviděli jediný tým (na druhou stranu bylo na benzince teplo, dokud nás obsluha nevyhnala). Byli jsme ušetřeni poznání této nadbytečné informace. Nebo snad mělo použití diod různým barev mělo nějaký význam?

Tomáš

PS: Myslím, že Majkův telefonát už nemohl nic změnit na případném (ne)zařazení plánu B. Těžko by se dalo ohlídat spravedlivé sdělení nějaké dodatečné informace všem luštitelům (snad s výjimkou nějaké informativní sms).


Naposledy upravil Opravte to dne po. listopad 04, 2013 13:12, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Corn Flakes



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 04, 2013 13:11    Předmět: Překvapivá krabička

Teď mi z ničeho nic začala psát "Když nevíš coby, rozbij to", "Hraj fair a moc nehaluz", "Nepodcen spanek a cokoladu", "nahoda casto neni nahoda", Co ta věc ještě umí? Smile
Návrat nahoru
TichaVoda



Příspěvky: 19

Zaslal: po. listopad 04, 2013 13:12    Předmět: destrukční řešení

Je mi líto, že jsem neprosadil postupné ulamování tlačítek. Nechal jsem se ovlivnit pokyny. Přitom po odlomení čtvrtého tlačítka bych nejpozději za 13 minut měl řešení Smile Škoda, že jsme neměli 2 mašinky Smile
Tonda
Návrat nahoru
Dopijem a pudem...



Příspěvky: 34

Zaslal: po. listopad 04, 2013 13:12    Předmět: Re: Blikající dioda

Opravte to napsal:
Nebo snad mělo použití diod různým barev mělo nějaký význam?


Nejspíš ne... Prostě jen dvě různé součástky... Ale jak už tu někdo psal.. Ve chvíli, kdy jsme zjistili, že dioda jinému týmu bliká zeleně, a následně tento tým odešel, řekli jsme si, že ten prvotní nápad, že musíme krabičku přivést do jiného stavu a že až zelená nám sdělí řešení..

U nás byl ještě problém ten, že hláška "o něco lepší" se objevila po té, co jsme krabičku osvětlili.. A hláška "zas o kus blíž" po tom, co jsme ji převrátili.. To nás vedlo k tomu, že jsme si chvíli mysleli, že krabička obsahuje i součástku, která reaguje na citlivost světla a navíc obshauje gyroskop..

Chyba naší krabičky byla i ta, že nám nedržely baterky, takže se sama poměrně často restartovala.. Takže ani 15minutový přesun, kdy byla krabička v kapse a nikdo na ni nešahal nám nepomohla.. Krabička se restartovala, i když ležela na stole..

Tímto děkujeme JÁDRU, které si s námi po té, co šifru vyluštilo svou krabičku vyměnilo... (Ještě že jsme se sešli ve stejném nonstopu)
Návrat nahoru
Černý racek



Příspěvky: 56

Zaslal: po. listopad 04, 2013 13:13    Předmět:

Při hře jsme krabičku chvíli podezírali, že jde o simulátor ženy - občas utrousila nějakou nespokojenou poznámku a když jsme se snažili zjistit proč, tak mlčela a mlčela a mlčela...
Návrat nahoru
Divocí tučňáci



Příspěvky: 9

Zaslal: po. listopad 04, 2013 13:47    Předmět: Časový limit

Vlasta Redl už strašně dávno zpíval:
"Jak se zdá, hledat nestačí, chce to někdy umět vzdát.."

My jsme šifru po 4 hodinách dali autorsky jen proto, že jsme se náhodou zakecali, přestali se střídat v zuřivém mačkání a když jsme se otočili zpět, věc psala, že už je to lepší. Tím nám to konečně docvaklo a řešení bylo jasné. Z toho pohledu na limit 13 minut nemůžeme nadávat. My jsme prostě věděli, že to přijít musí, tak jsme tu věc hypnotizovali a vzájemně se okřikovali, ať na to nesaháme.

Mrzí nás dvě věci:

- Že týmy, které si před luštěním daly svačinku případně usnuly, vzdaly bez vytažení baterek atd. tím pádem dopadly lépe než my, zocelení historickými 8hodinovými zákysy, kteří jsme urputně testovali nové a zase staré teorie. Tzn. demotivující princip "kdo vytrvá, prohraje".
- Že taková hračka si s námi mohla povídat mnohem kreativnějším způsobem, ne jen jako hloupý časovač.

Ale zpětně se mi ten nápad jeví taky velice cool, celkem se nedivím orgům, že se nechali strhnout Very Happy
(Radek)
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: po. listopad 04, 2013 14:43    Předmět: Re: Časový limit

Divocí tučňáci napsal:
My jsme šifru po 4 hodinách dali autorsky jen proto, že jsme se náhodou zakecali, přestali se střídat v zuřivém mačkání a když jsme se otočili zpět, věc psala, že už je to lepší. .....


Spojení "autorským způsobem" a "náhodou" mi v této souvislosti teda moc nesedí. Autorský způsob byl vysledovat závislost mezi počtem tlačítek a reakcí...

Po přečtení této diskuze začínám být rozladěný ještě o něco víc. Proč musíme mít takovou smůlu? Hláška "zas o kus blíž" po chvíli nicnemačkání totiž napoví jen tehdy, když se předtím neobjevila třikrát při mačkání (jako nám) a kdybychom už neměli (jak jsme si mysleli) dvě písmena tajenky, která to náhodně vyplivlo. Výměna s jiným týmem nám taky neprošla (a to jsme to zkoušeli dvakrát).
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: po. listopad 04, 2013 14:45    Předmět:

Mě by docela zajímalo to "viděli jsme u jiných týmů že jim to bliká červeně a nám zeleně"

to moc nechápu jak jste na to přišli ... by vám mělo být upřímně jedno jak to bliká ostatním týmům. Kdybyste tohle řekli jinde jako "vidím u jiného týmu nůžky a izolepu a oni už jdou a my ne..." tak by to už nebylo úplně košer ne... na tom se asi nedá postavit řešení šifry sorry...

Z5 k binfu, myslím že je dobře že není a že ho neplánujete, to mě moc těší... protože jinak to vede k tomu že protože si lidi při vymýšlení šifer můžou moc vyhodit z kopýtka, tak zkouší čím dál tím horší věci a pak to dopadne jako jinde (bedna) že u půlky týmů rozhoduje jak dlouho je baví driftovat na smskách ... a pak tam já přestanu jezdit. Smile


Venda
-----
EDIT: sem se nepodepsala.
Návrat nahoru
Trosečníci



Příspěvky: 1

Zaslal: po. listopad 04, 2013 15:23    Předmět:

Za nas musim rict ze nejvetsi zklamani z cele hry. Zabugovana desticka hazejici nahodile nesmysly nas zastavila na skoro 5 hodin..
Kdyz se najednou na dipsleji po nahodilem mackani objevi "1..." pripadne "3..3.." tak to zrovna k autorskemu reseni nenavadi. Navic zvlaste pak jestlize ne vzdy byla reakce na troj a ctyr kliky stejna.
Asi nema smysl popisovat vsechny chyby co se nam pri zkouseni objevili, mnoho z nich uz tady stejne zaznelo...
Autorsky jsme sifru nakonec stejne nevyresili.. proste se najednou po nahodilem mackani objevil konec reseni a podle toho jsme to uz odhadli.
Návrat nahoru
Šulibrci



Příspěvky: 2

Zaslal: po. listopad 04, 2013 17:24    Předmět:

Úvodem: nad krabičkou jsme strávili 4 hodiny i poté, co nám krabička po 3minutovém odpočinku napsala "Zas o kus bliz" a já navrhoval nechat ji tedy ještě v klidu. Tenkrát jsme to vydrželi asi 6 minut a pak to vzdali...

Musím oponovat některým zdejším názorům. Spolehlivost (funkčnost) HW zařízení se v dnešní výrobě přibližuje 100% (a to nejen v ÚPT). Pokud zařízení nefunguje správně, tak je to v drtivé většině chyba SW, resp. firmware. A jsem přesvědčen, že tomu tak je i u "zázračné" krabičky. Jako programátor vím, že nestačí pouze naprogramovat algoritmus, ale je potřeba "předvídat" chování uživatele - co se stane, když uživatel stiskne 4 tlačítka současně 3x během jedné vteřiny? Co když bude mačkat různá tlačítka - jak bude vyhodnocen stav současného stisknutí nebo prolnutí po sobě následujících stisknutí? Je zákmit tlačítek ošetřen HW nebo s ním má program počítat?
To, že se některým týmům podařilo vyloudit řešení i při zběsilém mačkání tlačítek ukazuje na chybu v nulování časovače, vypisování hlášek, které neměly s řešením nic společného svědčí o tom, že se program "toulal" v paměti, kde neměl co dělat.

Pokud organizátoři měli tušení, že by mohly být problémy, mohl vydávající každému týmu říct, že když nenajdou řešení za 3 hodiny, mají se k němu vrátit. On by jim krabičku odebral a řekl, že jako penalizaci musí 15 minut počkat. Po 15 minutách by jim krabičku vrátil i s řešením Smile

Závěrem: když jsme dostali krabičku do ruky, byl jsem nadšený. Nadšení opadlo, když jsme do ní dali baterky a kromě nápisu TMOU jsme z ní 15 minut nedostali ani písmenko, ač jsme mačkali na co chtěli...
Nebudu hodnotit autorskou myšlenku - takových názorů už je tu spousta, jen mě trochu mrzí degradace (ne úplně levného zařízení) na pouhý "časovač". S jednočipovým mikroprocesorem, displejem a 4 tlačítky by se dala vymyslet spousta nádherných interaktivních šifer.

Ale i tak děkujeme organizátorům za krásně probdělou noc.
P@well
Návrat nahoru
Holky z naší školky



Příspěvky: 1

Zaslal: po. listopad 04, 2013 20:55    Předmět: Skrytý mikrofon odhalen!

Tož aby toho tady nebylo málo, tak se taky musíme podělit o naše zážitky s věcičkou. Hned na začátku jsme začaly zběsile mačkat všechna tlačítka...výsledek byl HROZNY...že by Hrozny hněvu? Po dalším zběsilém mačkání začala krabička vydávat divný smrad a jsme si zcela jisty tím, že z ní kus od pravého horního čudlíku vylezl kovový trn. Toto zjištění nás překvapilo a zarazilo. Vzápětí jsme ale došly k jasnému závěru a jedinému možnému vysvětlení...jedná se o anténu. V krabičce je umístěn mikrofon a skrze anténu nás orgové odposlouchávají a baví se naším zoufalstvím. ORGOVÉ, PŘIZNEJTE SE A VYDEJTE NÁM ZÁZNAM NAŠEHO HOVORU!!!
Možná to ale orgové s tím trnem mysleli dobře...třeba to byl hint, návrat k šifře o pohádkách- konkrétně k Šípkové Růžence- měly jsme se při mačkání tlačítek nabodnout na trn a usnout a probudily bychom se u vyluštěné šifry.=)
Po x hodinách jsme jely domů, někdo spal, někdo ale začal dělat "vědu" (stopování mezer mezi mačkáním tlačítek a textem) a díky tomuto vědeckému přístupu byla šifra konečně po šesti hodinách prolomena...byť asi ne podle autorského řešení...teda my vlastně vůbec nevíme, jak se to stalo, ale začalo nám to ukazovat kýžený výsledek, tož sme šly.
P.S. Sice jsme z toho záseku byly trochu rozladěné, ale celkově se nám tajemná věcička líbí a užily jsme si s ní hodně srandy.
Návrat nahoru
Kulatá zelená věc



Příspěvky: 1

Zaslal: po. listopad 04, 2013 22:53    Předmět: USB

Ahoj,

byl tu dotaz na orgy, ale trochu zapadl: jsou k dispozici zdrojáky/schéma blikátka, a je možné jej přeprogramovat?
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: po. listopad 04, 2013 23:32    Předmět:

Matěj Klusáček napsal:
Jako účastník bych ten moment, kdy zjistím, že mám nicnedělat, a pak to opravdu fungovalo, bral jako silný a překvapivý a měl bych radost.


No a me prave toto proste prijde jako ten "fetis". Ano, "lustit nelustenim" se zda jako genialni myslenka, ano, je to originalni, ale "na zemi" (= z hlediska lusticich tymu) to vypada jinak. Ja to forum cetl jen zbezne, ale mam dojem, ze nazory "to je genialni" tady zaznely spise od tymu, ktere to nevylustily, zatimco od tech, co to chtely lustit autorsky, zaznivala spipse ruzna kritika, napr. ze 13 minut je fakt hodne.

Coz jsem mimochodem narazil na jednu z podminek (dobré) sifry (alespon z meho pohledu). Totiz ze "kdyz uz me napadne autorsky zpusob lusteni, tak jej nezavrhnu". Coz tato sifra podle reakci co jsem cetl nesplnuje.

Matěj Klusáček napsal:
Podívej se prosím na reakce ostatních účastníků tady na fóru - nápad je většinou oceňován.


No, jedna vec je ocenit originalni myslenku a druha je realita - kdyz dostanu tu krabicku, tak se prece asi chci naucit se s ni bavit, ne? Ktere dostatecne jasne a navodne chovani krabicky me ma navest na to, ze se s ni naopak komunikovat 13 minut nemam? (nemusis odpovidat, znam odpoved, ale realita je ta, ze to i tymy, ktere to napadlo, tak dlouho nevydrzely)

Roman


Naposledy upravil FIMAN++ dne út. listopad 05, 2013 08:42, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: út. listopad 05, 2013 00:04    Předmět:

FIMAN++ napsal:
"kdyz uz me napadne autorsky zpusob lusteni, tak jej nezavrhnu"


Tesat do kamene!
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 05, 2013 00:06    Předmět:

FIMAN++ napsal:
... mam dojem, ze nazory "to je genialni" tady zaznely spise od tymu, ktere to nevylustily, zatimco od tech, co to chtely lustit autorsky, zaznivala spipse ruzna kritika, napr. ze 13 minut je fakt hodne.

Nápad považuji za nový a geniální a to jsme šifru vyluštili autorsky po sedmi hodinách. Po půlhodině jsme vtipkovali, že je třeba deset minut na tlačítka nesahat, o šest hodin později jsme přehledně sepsali všechna fakta z opakovaných měření a pochopili, že to tak opravdu má být.
To hlavní, co mě u této šifry mrzí, je, že většina týmů neprožila čekání a váhání v posledních chvílích před zobrazením zprávy, jestli zkusit něco jiného. (Třináct minut je hodně, nám to těsně stačilo. Dobu čekání jsme odhadli z předchozích zpráv na devět minut.)
Vítek
Návrat nahoru
Vlhká jáma



Příspěvky: 43

Zaslal: út. listopad 05, 2013 08:40    Předmět:

Když se mluví o originalitě nápadu, překvapilo mě, že tu nikdo (ani Mišof) nepoukázal na šifru na první Haluzi, která měla úplně stejný princip.
http://haluz.org/2006/abraham/sifra-task_id-je-60.html

Ale je to, pravda, už pár let a moc týmů se k ní tenkrát nedostalo...

Nepíšu to proto, že bych měla pocit, že organizátoři musí znát všechny hry, co kdy proběhly, a nesmějí opakovat žádný prinicp. Jen jsem si na to vzpomněla a zajímá mě, zda ještě někdo jiný.

Majda
Návrat nahoru
Absolutno



Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 05, 2013 09:07    Předmět:

Proudoví krtci napsal:

Nápad považuji za nový a geniální a to jsme šifru vyluštili autorsky po sedmi hodinách. Po půlhodině jsme vtipkovali, že je třeba deset minut na tlačítka nesahat, o šest hodin později jsme přehledně sepsali všechna fakta z opakovaných měření a pochopili, že to tak opravdu má být.
To hlavní, co mě u této šifry mrzí, je, že většina týmů neprožila čekání a váhání v posledních chvílích před zobrazením zprávy, jestli zkusit něco jiného. (Třináct minut je hodně, nám to těsně stačilo. Dobu čekání jsme odhadli z předchozích zpráv na devět minut.)
Vítek


Připojuji se k tomuto hodnocení, nápad též považuji za dobrý. Poměrně rychle jsme se naučuili velmi spolehlivě generovat HROZNY a NIC MOC.

Pak Efka nějak mačkala tlačítka a Lukáš vzápětí dostal HROZNY po stisku dvou (!) tlačítek. Vysvětlili jsme si to tím, že Efka pracuje jako SW testerka Smile

Po cca 2-3 hodinách nás napadlo čekat po stisku dvou, ale nebyli jsme dost trpěliví. Zhruba v tuto dobu nám krabička během mačkání řekla e13, takže jsme od té chvile pracovali s dvěma verzemi - 13. písmeno tajenky je e vs. krabičku moc trápíme, tak nastal error číslo 13. Hlášku O NECO LEPSI jsme dostali až po 6 hodinách, když si krabičku Lukáš chvíli jen tak prohlížel. Tím byl princip jasný a po ZAS O KROK BLIZ jsme prostě věděli, že musíme čekat, ať je to třeba 20 minut.

Pavel


Naposledy upravil Absolutno dne út. listopad 05, 2013 09:18, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Absolutno



Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 05, 2013 09:16    Předmět:

Poznámka k vyhodnocování počtu stisknutých tlačítek. Naše krabička byla citlivá na co nejpřesnější současné puštění. Nic moc po puštění čtyřech jsme brali jako nedostatečnou současnot puštění tlačítek, takže nás to ani moc nemátlo. Za vhodnější ale přesto považuji následující algoritmus:
Počet alespoň jednou zmáčknutých tlačítek během doby mezi stiskem prvního a puštěním posledního. Alternativně, maximální počet najednou držených tlačítek mezí stiskem prvního a puštěním posledního.

Pavel
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 05, 2013 10:48    Předmět:

U našeho bazmeku jsme za 5 a 1/2 hodiny, kdy jsem byl přítomen, nenašli jediné deterministické chování (míněno s pravděpodobností výrazně odlišnou od chování náhodného), a to včetně reakce na 3 a 4 tlačítka. Během prvního přesunu jsem po dobu cca 10 minut prováděl cyklicky jedinou operaci: stisk 4 tlačítek při rozsvícení diody, puštění všech tlačítek při příštím rozsvícení. Jednodušší a jasnější testovací situaci si již nelze představit. Neměl jsem další ruce na dělání čárek, ale výsledek "hrozny" byl sice většinový, nicméně někde kolem 60 %, což je bohužel příliš daleko od potřebných aspoň 90. Zbývající pokusy skončily zhruba půl napůl "nic moc" a ničím.

Když pak někdo v průběhu luštění přišel s objevem nějaké závislosti, měli jsme na to výzvu "ukaž to 10x za sebou". NIKDY nebylo třeba více než 3 pokusů, vždy již během nich došlo k jinému chování. U vyluštění jsem již nebyl. ale musela k němu pomoci nějaká náhoda, autorsky to bylo nemožné.

Jako profesí programátor ovšem musím říci, že není divu. Zabývám se i aplikacemi reálného času, včetně sběru signálů, i když ne v mikroprocesorech. Například u elektroměrů jsme řešili zpracování 4 signálů: čtvrthodina, hodina, začátek/konec špičky, den/noc. V určitém okamžiku může obecně přijít jakékoliv množství těchto signálů tzv. současně. Potíž je v tom, že v praxi přicházejí s časovými odstupy a navíc v libovolném pořadí. Vyřešit správné zpracování těchto signálů bylo velmi komplikované a stejně to občas nevyšlo dobře.

V našem případě je problém podobný, navíc komplikovaný možností rychlého opakování signálů. I když k běžnému folkloru patří, že programátoři svádějí chyby na techniku a hardwaráři na programátory, v tomto případě jsem si jist, že vina není na straně součástek, ať byly jakkoliv levné. Zamýšlené (z hlediska řešení šifry) chování programu je naprosto závislé na realizaci úkolu stanovit, co je to "současně". Člověk není nikdy schopen pustit x tlačítek naprosto současně, je nutné stanovit, jaký interval mezi signály puštění považujeme za nulový. Kratší způsobuje, že signály častěji vyhodnotíme jako nesoučasné, i když z hlediska člověka současné byly. Dáme-li ho delší, bude se situace neskutečně komplikovat tím, že v tomto intervalu může dojít k dalšímu signálu. Pokud jde o očekávaný signál, tedy puštění dalšího tlačítka, je to fajn. Jenže může jít o stisk jiného nebo dokonce téhož tlačítka. Správné vyřešení všech potenciálně možných sekvencí signálů je nadlidský úkol.

Ono je to totiž ještě komplikovanější. To, co člověk považuje za diskrétní, je ve skutečnosti analogové, a naopak. Signál po události nenastává a po jejím skončení nepadá za nulový čas, tedy ihned. Místo toho jsou tam různě dlouhé (zde to závisí na součástkách) náběžné a sestupné hrany. Signál je tedy za událostí opožděn. Jedinou výhodou je, že toto zpoždění je u daného zařízení obvykle v podstatě konstantní.

Naopak program, od kterého člověk očekává, že neustále obsluhuje vstupy, kontroluje signály jen "čas od času". Má totiž i jinou práci, například zpracovává předchozí vstup, vypisuje na displej, měří čas. Při synchronním zpracování by tak mohlo docházet i ke ztrátě dat, při asynchronním (snímání signálů je prováděno samostatně běžící částí programu) dochází jen ke zpoždění zpracování. "Jen" patří do uvozovek, neboť možnost odkládání zpracování není neomezená a po vyčerpání kapacity pro ukládání událostí stejně dojde k jejich ztrátě, navíc obvykle s nedefinovaným chováním programu. Takto nejspíše docházelo k vypsání řešení po zběsilém mačkání tlačítek.

Snažil jsem se být při výkladu přiměřeně populární i odborný, abych objasnil závěr:

Kdyby za mnou někdo přišel s úmyslem vytvořit program podle požadavků šifry 8, zdvořile bych ho odmítl a pokusil se mu úmysl rozmluvit.

Orgové tedy nesou vinu na zhroucení hry na 8. šifře jen tím, že si vybrali špatného programátora. Jeho vina ale není špatné naprogramování, neboť dobré bylo takřka nemožné. Jeho vina je, že se do toho pouštěl.

Héra
Návrat nahoru
Arawn



Příspěvky: 1

Zaslal: út. listopad 05, 2013 13:23    Předmět: Re: USB

Kulatá zelená věc napsal:
Ahoj,

byl tu dotaz na orgy, ale trochu zapadl: jsou k dispozici zdrojáky/schéma blikátka, a je možné jej přeprogramovat?


+1
Návrat nahoru
Lucka Molková
Organizátor


Příspěvky: 9

Zaslal: út. listopad 05, 2013 14:12    Předmět:

S autorem zdrojových kódů řeším jejich možné zveřejnění. Dám vědět, jak to dopadne.
Návrat nahoru
Matěj Klusáček
Organizátor


Příspěvky: 84

Zaslal: út. listopad 05, 2013 14:40    Předmět:

Přiznám se, že už nevím, kam tato diskuse směřuje a jestli je ještě nějaké organizátorské vyjádření očekáváno, ale zkusím tedy ještě pár bodů:

* Kód nemám, zkusím se domluvit až se potkáme s ostatními, ne všichni mají čas to tu pročítat.
* Hérův příspěvek o neproveditelnosti je asi jádro pudla, vzhledem k tomu, že do toho osobně nevidím ani jsem nestál u toho nápadu, tak se k tomu nemůžu fundovaně vyjádřit, snad jen upravit formulaci "špatné součástky" na "jiné součástky, než na kterých to bylo laděno" - tudíž bylo mnoho práce s přelaďováním a díky pozdní dodávce i málo času (co mám info já).
* Mám pocit, že obecně je nápad oceňován velkou většinou, o špatné realizaci výrobku toho bylo řečeno dost, o špatné realizaci nápadu se přít můžeme - já zastávám názor, že kdyby destička fungovala ideálně a přišel bych na to (a uměl to replikovat atd.), že 4 tlačítka dávají HROZNY a 3 tlačítka NIC MOC až za 3 sekundy, tak většina týmů zkusí 2 a počká zase déle -> šifru vyluští. Uznávám, zpětně bych dal méně času na řešení, tady je to špatné odhadnutí nás i testerů hranice 15min.
* Otázka "fetiše" je asi hrubě individuální stejně jako u kartičky před 5 lety, stejně jako poměr lidí, co nápad zastávají a co ho odsuzují. To, že jde "fetiš" zpracovat dobře a že se v tom stejném (velmi pozitivním) poměru líbí, ale jasně ukazují některé další prvky na šifrovačkách (nelinearita a drátky TMOU 14, vzdání se na Matrixu, znovupoužití šifry na Bedně, poslední část Divné)...

Tímto bych to (s výjimkou kódu) za orgy ukončil s tím, že se fakt omlouváme za realizaci a asi nedostatečnou znalost takových srandiček, je to velké poučení v mnoha ohledech. Nové nápady a "fetiše" na TMOU pravděpodobně zůstanou, ačkoli lépe odladěné a v oblastech, kde jsme si jistější. Takže, jestli se vám jeví průkazka nesená s sebou, GIFová šifra s točícími kolečky, šifry s dvěma řešeními, samotvarovací drát či samoluštící šifra jako hráčsky nezajímavé a nudné, pak prosím, zvolte raději jinou hru:-) A statisticky to za rok bude bez bugů, tak se můžeme všichni těšit (tedy aspoň ti, co to potáhnou dál) Wink

Šifrovácím zábavám zdar,

Mates
Návrat nahoru
Úsměv krále Miroslava



Příspěvky: 24

Zaslal: út. listopad 05, 2013 15:39    Předmět: Dík

My to berem. Vyřešili jsme neautorsky po 6 hodinách - po nacvakání všech možných kombinací (což nám jako povedené řešení fakt nepřipadalo). Orgům přejeme odvahu do dalších podobných nápadů a povedenější realizaci.
Dan
Návrat nahoru
coredump



Příspěvky: 24

Zaslal: út. listopad 05, 2013 18:35    Předmět: Hardwarova chyba?

Na vyhlaseni vysledku zaznelo cosi o nekvalitnich cinskych soucastkach. Tohle vysvetleni je stale platne? Prijde mi to nepravdepodobne. Je mozne ze je vadnych par procent vyrobku, ale tady to bylo dost blizko 100 %. Coz bych uz spis videl na chybu v navrhu nebo v softwaru.

Jake mate presne indicie k tomu, ze to byl problem vyroby a soucastek a ne softwaru?

Proto bych uvital zdrojove kody, nebo aspon vysvetleni (ktere by melo podle meho nazoru byt soucasti autorskeho reseni) - kdy presne se pocitalo to stisknuti? Muj subjektivni dojem byl, ze bylo treba stisknout kdyz byla kontrolni LEDka zhasnuta, drzet po celou dobu bliknuti LEDky, a pustit az kdyz byla zhasnuta. Toto mi fungovalo tak v nadpolovicnim mnozstvi pokusu. Druha vec bylo, co se melo stat, pokud clovek stiskl n klaves, uvolnil, a do vyprseni prislusneho casu pak stiskl neco dalsiho: nas dojem byl ze na 4 tlacitka to vypsalo HROZNY skoro hned, a na druhe stisknuti trech tlacitek to vypsalo NIC MOC.

Ja jsem jen programator, ale delal jsem i nejake hobby projekty s mikrokontrolery. Obvykly problem se ctenim stavu mikrospinace z mikrokontroleru je, ze jak je kontakt pruzny, tak pri stisknuti se nejprve sepne, a pak se jeste na chvili rozpoji (odrazi se). Takze pokud chce clovek v mikrokontroleru spolehlive detekovat stisknuti mikrospinace, musi kontrolovat nejen jednorazovy stav pinu, ale setrvani tohoto stavu po nejakou dobu (treba 100 ms a vic). No a u vicenasobnych stisku bych klidne ten casovy limit dal treba na pul vteriny a pocital maximum z poctu soucasne stisknutych tlacitek v case od stisku prvniho do uvolneni posledniho. Nebo neco takoveho. Protoze nikdy se nepodari ta tlacitka stisknout uplne soucasne.

Je fakt problem v hardwaru nebo v tom, ze software byl testovany na jinych spinacich nez jsou mikrospinace?

A jeste by me ciste ze zvedavosti zajimalo, proc zrovna PIC a ne treba Atmel?

---

Celkove se mi princip (pokud by fungoval) libil. Idealne pokud by byla sekvence 4-3-2-1-0 vyzadovana a nestacila by jen ta nula. To by skutecne byla sifra kterou bylo mozno analyzovat a vylustit a zaroven by ji nebylo mozno vylustit "nahodou".

My jsme meli pozorovani ze HROZNY se objevuje nejak rychleji nez NIC MOC, a ze HROZNY dostavame spis se ctyrmi tlacitky a NIC MOC spis se tremi, ale nic z toho nebylo spolehlive reprodukovatelne. Reseni se nam zacalo vypisovat behem mackani tlacitek, aniz bychom vedeli, jak jsme to udelali. Tak po trech hodinach.

-Yenya
Návrat nahoru
roura-rezava



Příspěvky: 8

Zaslal: st. listopad 06, 2013 09:23    Předmět: Re: Hardwarova chyba?

coredump napsal:
My jsme meli pozorovani ze HROZNY se objevuje nejak rychleji nez NIC MOC, a ze HROZNY dostavame spis se ctyrmi tlacitky a NIC MOC spis se tremi, ale nic z toho nebylo spolehlive reprodukovatelne. Reseni se nam zacalo vypisovat behem mackani tlacitek, aniz bychom vedeli, jak jsme to udelali. Tak po trech hodinach.


Ja myslim, ze se nam hracka (zpětně hodnoceno) chovala deterministicky a bez HW problemu. Zakopaný pes byl v tom, že měla příliš malé tolerance na současnost puštění tlačítek (pořadí stlačení nemělo význam), tj. čtyř,troj,dvoj klik. Často se tak stávalo, že 4 klik byl namisto ocekavaneho HROZNY rozložen na 1+3 (tj NIC MOC), nebo 3+1 (3 min BLIZ), nebo 2+2 (1min a LEPSI). Analogicky se pak méně často rozkládal troj a dvoj klik.

Dan
Návrat nahoru
coredump



Příspěvky: 24

Zaslal: st. listopad 06, 2013 09:54    Předmět: Re: Hardwarova chyba?

roura-rezava napsal:

Ja myslim, ze se nam hracka (zpětně hodnoceno) chovala deterministicky a bez HW problemu. Zakopaný pes byl v tom, že měla příliš malé tolerance na současnost puštění tlačítek (pořadí stlačení nemělo význam).
Dan


S tim pustenim tlacitek je to zajimava teorie.

Nicmene nam se to takto prokazatelne nechovalo. Anebo v nejakem okamziku muselo dojit k tomu, ze kdyz uz se krabicka rozhodla pocitat cas, tak ze ji od toho dalsi kliky neodradily. My jsme behem par minut po zapnuti nejak obdrzeli "O NECO LEPSI", coz jsme pak celou dobu nebyli schopni reprodukovat. Ale urcite to nebylo ze by krabicka lezela pul minuty v klidu. A reseni samotne se nam zacalo vypisovat taky behem klikani, rozhodne ta krabicka nebyla 13 minut nekde polozena.

-Yenya, coredump
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: st. listopad 06, 2013 10:24    Předmět:

Matěji, ani já nevím, kam tahle diskuze směřuje, je dokonce docela dobře možné, že nikam. I v tom případě bych ale čekal, že ji s hráči povedete, i kdyby se chtěli jen vyplakat a nikam to nevedlo.

Můj první příspěvek do diskuze byl sice dlouhý, ale v zásadě smířlivý. Mám přístup k chybám obecně takový - pokud někdo udělá průser, ale nebyl to úmysl ani hrubá nedbalost a je si své chyby vědom, zastávám názor, že nemá žádnou cenu ho v ní dál "koupat". A nebudu to dělat.

Trochu mě ale děsí, že mám z této diskuze čím dál tím větší pocit, že vlastně o nic moc nešlo. Prostě jsme se 3h zdrželi, pak se to samo vyřešilo, ha ha ha, dá se to přežít. (Tento můj pocit nemusí být správný, navíc plyne spíš z reakcí týmů než orgů, pak fajn, ale rád bych se ujistil, že to tak není.) Za mě jde totiž fakt o průser, který se sice dá samozřejmě taky přežít, ale je řádově největší, co zatím na šifrovačkách pamatuju (tolik toho zase není). Je rozdíl tým chybou zdržet hodinu, dvě, nebo třeba i pět oproti vyřadit ho ze hry úplně už v první půlce. A ze statistik vidím, že se to stalo kromě nám i třeba abpopě, NaPALMu, voy-a-geru a dalším. A to přesto, že jsme v našem případě tu myšlenku měli, jen jsme ji nedotáhli do konce, protože ji prostě vůbec nic nepotvrzovalo.

A problém nebyla jenom špatná realizace blikátek, sešlo se tady toho mnohem víc. Od absence různých "pojistek" (o kterých psal například Dalibor) až třeba po rozhodnutí neintervenovat. Nevím, v kolik hodin jste toto rozhodnutí udělali, ale i kdyby to bylo třeba v deset dopoledne (a myslím, že jste psali "nad ránem", takže nejspíš dříve), tj. pro nás po více než 9h luštění, pořád by nám jedna SMSka umožnila vidět aspoň další 2-3 šifry. Toto rozhodnutí mi navíc dost ostře kontrastuje s intervencí před 2 roky (byť si uvědomuju, že organizační tým byl tehdy patrně dost jiný), ke které došlo ve chvíli, kdy se hra sice nevyvíjela dle vašich představ, ale byla do té doby narozdíl od letoška naprosto regulérní.

I v tomto případě vám nechci za toto rozhodnutí nadávat. Chápu nejspíš důvody, které k němu vedly, je mi jasné, že jste v tu dobu asi neměli všechny informace, ale stojím si za tím, že se to nakonec ukázalo jako chyba. Byl bych rád, kdyby i ona nezapadla a vyvodilo se z ní nějaké poučení. (Např. když už se hra stala neférovou, omezená intervence to nejspíš nezhorší.)

Navíc mi po přečtení všeho, co bylo napsáno, vyvstávají další otázky. Když jsme si hráli s blikátkem cca půl hodiny, přišla se na nás podívat organizátorka a ptala se, jak to jde. Odpověděli jsme, že "nám to nedělá vůbec nic" (což v tu chvíli byla pravda!) a že je to buď rozbité nebo jsme my natvrdlí (a věřil jsem tou dobou opravdu upřímně v druhou možnost). Shovívavě se usmála a pravila, že pak je vše v pořádku. Teď s odstupem nechápu, proč se nepodívala, čemu říkáme "nic", když byla byť minimální pochybnost o spolehlivosti blikátek.

Abych se nakonec vrátil ke smířlivému tónu. Oceňuju práci, kterou do toho dáváte. Chyb se úplně vyvarovat nelze (a určitě si uvědomuju, že zrovna na Tmou jich je dlouhodobě minimum, za což máte mou obrovskou úctu), jsem ochoten je pochopit a odpustit. Rád bych ale měl přiměřenou jistotu, že z každé té chyby se někdo poučil a zamyslí se do budoucna nad dalšími opatřeními. A myslím tím všechny chyby, které se v tomto případě staly, protože jen jejich nešťastnou kombinací byly následky takové, jaké byly.

A jak už jsem psal, byl bych hrozně nerad, kdyby vám to sebralo odvahu do příštích experimentů. Na šifrovačkách obecně a na Tmou obzvlášť si cením občasné vykročení do neznáma, které je potřeba pečlivě balancovat, aby hranice mezi "organizátoři si s náma pěkně pohráli" a "organizátoři na nás udělali nefér podraz" byla aspoň trochu ostrá.

Prostě, moc se přimlouvám za to, aby poučení nebylo "příště se na to vykašlem", ale raději "příště to musíme otestovat ještě líp a připravit si plán B".

Znovu díky za vaše úsilí a čas.

Marwin (nejspíš grafoman, jak to tak vidím)
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: st. listopad 06, 2013 11:22    Předmět:

Freezy Bee napsal:
Matěji, ani já nevím, kam tahle diskuze směřuje, je dokonce docela dobře možné, že nikam. I v tom případě bych ale čekal, že ji s hráči povedete, i kdyby se chtěli jen vyplakat a nikam to nevedlo.


Tohle je možná trošku zkreslený pohled na realitu. Netuším, jak to mají orgové, ale když mám "deadline" něčeho většího, potom chci jednak vypnout, jednak, kdybych i měl zapnuto, nashromáždila se zatím hromada dalších, před deadlinem z nedostatku času odkládaných věcí k řešení. My jsme si "žili své životy", přišli na Tmou a teď v nás třeba nějak doznívá. Orgové se naopak Tmou věnovali dlouho a intenzivně před hrou, pak konečně proběhla, tak plně rozumím, pokud teď už nemají čas, energii, nebo třeba i jen náladu to tu rozebírat více, než je nezbytně nutné, nebo dokonce nastavovat nějaká ramena, na nichž by se týmy mohly vyplakávat.

Freezy Bee napsal:
Trochu mě ale děsí, že mám z této diskuze čím dál tím větší pocit, že vlastně o nic moc nešlo. Prostě jsme se 3h zdrželi, pak se to samo vyřešilo, ha ha ha, dá se to přežít. (Tento můj pocit nemusí být správný, navíc plyne spíš z reakcí týmů než orgů, pak fajn, ale rád bych se ujistil, že to tak není.) Za mě jde totiž fakt o průser, který se sice dá samozřejmě taky přežít, ale je řádově největší, co zatím na šifrovačkách pamatuju (tolik toho zase není).


(Chce se říct, že's málo zažil. :-) Jasně, že to tak není, vždyť to tu zde i jinde psal(i). Mně naopak přijde, že tu Orgové, totiž zejména Matěj Klusáček, reagují velice rozumně a dostatečně ...

Freezy Bee napsal:
Prostě, moc se přimlouvám za to, aby poučení nebylo "příště se na to vykašlem", ale raději "příště to musíme otestovat ještě líp a připravit si plán B".


... dokonce do budoucna připouštějí i semtam plán B (to ještě lepší otestování je, obávám se, právěže tak trochu iluze, to se to pak leda zvrtne nějak úplně jinak, než jak to bylo testováno), to se až člověk skoro bojí napsat, aby to nezakřikl. :-)

Pavel
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: st. listopad 06, 2013 13:47    Předmět:

Jeníčci napsal:
Orgové tedy nesou vinu na zhroucení hry na 8. šifře jen tím, že si vybrali špatného programátora. Jeho vina ale není špatné naprogramování, neboť dobré bylo takřka nemožné. Jeho vina je, že se do toho pouštěl.

Héra


S Hérou souhlasím ve většině věcí, zejména s tím, že na vině je téměř jistě návrh či programování. Nesouhlasím, že to nešlo naprogramovat dobře. Určitě to šlo tak, aby to pro hru bohatě stačilo (programují se složitější věci podobného typu). Osobně bych si na to třeba netroufl a hned po hře jsem cestou domů říkal, že je s podivem, že si na to někdo troufne a tato nebezpečí (o kterých něco tuším i já) nezná.

Ale nechme toho, s tím už teď nic neuděláme. Ještě jeden vzkaz orgům: schéma + zdrojáky pro zajímavost rád uvidím i já. Na druhou stranu se do toho nenechte nutit. Pokud třeba autor už teď nemá úplně klidné spaní a po zveřejnění by se cítil ještě hůř, za mě jsem ok s prohlášením, že to zveřejnit nechce. A pochopím to.
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: st. listopad 06, 2013 13:49    Předmět:

FIMAN++ napsal:
Tohle je možná trošku zkreslený pohled na realitu. Netuším, jak to mají orgové, ale když mám "deadline" něčeho většího, potom chci jednak vypnout, jednak, kdybych i měl zapnuto, nashromáždila se zatím hromada dalších, před deadlinem z nedostatku času odkládaných věcí k řešení. My jsme si "žili své životy", přišli na Tmou a teď v nás třeba nějak doznívá. Orgové se naopak Tmou věnovali dlouho a intenzivně před hrou, pak konečně proběhla, tak plně rozumím, pokud teď už nemají čas, energii, nebo třeba i jen náladu to tu rozebírat více, než je nezbytně nutné, nebo dokonce nastavovat nějaká ramena, na nichž by se týmy mohly vyplakávat.


Tak určitě, můj pohled samozřejmě je zkreslený, minimálně emocemi. Taky jsem tím rozhodně nemyslel "orgové mají povinnost reagovat na vše". Samozřejmě chápu, že se teď potřebují věnovat jiným věcem (myslím, že s podobnými akcemi mám zkušenosti, byť to nejsou šifrovačky). Chápu, když se rozhodnou na něco nereagovat (dokonce i když to bude něco, co jsem napsal já) nebo reagovat, až bude čas. Jen mě trochu zarazil styl "tímto to za nás uzavírám" vyznívající jako "a teď si tu můžete psát co chcete, nás už to nezajímá".

Nicméně hlavní smysl mého celkem dlouhého textu bylo shrnutí chyb (těch viditelných z mého pohledu) a tím pokus o přispění k tomu, aby nebyly podceněny. Prostě mi přišlo, že tu zaznělo příliš mnoho názorů naladěných "zas tak hrozné to nebylo" a nerad bych, aby to kohokoli ukolébalo. Rád bych doufal, že to nevyznělo příliš negativně. Přístup orgů oceňuju - a věřím, že to zdaleka není jen Mates.

Uff, a teď zkusím chvíli už neprudit, třeba se mi to podaří. Smile
Návrat nahoru
Lucka Molková
Organizátor


Příspěvky: 9

Zaslal: st. listopad 06, 2013 14:23    Předmět:

Kdybych měla dost ramen, tak vás na nich nechám klidně vyplakat... Smile

Ale teď vážně. My to tu samozřejmě všechno čteme, dokonce to i přepisujeme do závěrečné zprávy, která po nás zůstane pro ponaučení všech budoucích organizátorů TMOU. Konstruktivní kritika a nápady, jak situacím předcházet či jak je ad hoc řešit, tedy rozhodně nezapadnou. Některá opatření jsme měli vymyslet sami před nebo v průběhu hry. Po bitvě je holt každý generál...

Matějovo utnutí diskuze byhc chápala spíš jako konec oficiálním vyjádřením ze strany organizátorů, nikoliv jako nezájem nebo zákaz dalšího přispívání.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: pá. listopad 08, 2013 00:41    Předmět: Jak to tedy fungovalo?

Vzhledem k tomu, ze neni kod, stale lustim jako cernou skrinku ... Smile

Takze, cas bezi od prvniho detekovaneho okamziku, kdy byl stisknut dany pocet tlacitek nebo nic. Tlacitka je potreba poustet natolik soucasne, aby nebyl zaznamenan mezicas s mensim poctem stisknutych tlacitek jiny nez nulovy. V opacnem pripade by bylo spusteno nove odpocitavani.

Po uplynuti urcene doby se objevi napoveda (pokud doba uplyne, dokud je stisknuto, napis se objevi ihned po pusteni). Behem zobrazovani napovedy je mozno aktivovat dalsi interval.

Pokud tedy mackame stridave tlacitka, ale drzime vzdy nejvys jedno, dostaneme po 3 minutach ZAS O KUS BLIZ. Pokud jsme dost sikovni, abychom zvladli jak soucasne stisknuti tak soucasne pusteni dvou tlacitek, muzeme obdobne na nekolik soucasnych stisku dvou tlacitek po minute od prvniho stisku dostat ... LEPSI. Hlasku NIC MOC muzeme vyvolat tesne po pusteni tri tlacitek, pokud tri tlacitka drzime alespon 3 vteriny ...

Tak to je asi spravne chovani ... ted jen zjistit, jak vyvolat predcasne bonusovy rezim ci vydani tajenky.

-----

Problem je, ze nejdrive jsme tiskli po jednom tlacitku, ale resetovali jsme casteji nez jednou za 3 minuty. Pak jsme prestali resetovat tak casto, ale z odpovedi jsme nedetekovali, ze se jedna o reakci na 3 minutove chovani. Kde jsme vzdy meli stisknuto nejvys jedno tlacitko.

Pokud by se nam nepodarilo vyvolat bonusovou hlasku, snad by nam to doslo.

-----

Vladan
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: so. listopad 16, 2013 12:37    Předmět: Testovani

Musím se testerů černé skříňky zastat. Ač si s ní ve volných chvílích intenzivně hraju, a zkouším mačkat v různých zběsilých módech, jedinou neočekávanou hlášku, kterou se mi z ní podařilo dostat je O KUS LEPSI určitě dříve než minutu po hlášce HROZNY.

Je velice nepravděpodobné, že bych naši krabičku nepustil do hry.

Když pak ve hře testuje nějakých 1000 lidí, kteří navíc netuší, "jak zde vypadají testy splněním", a mají na testování dohromady snad 100 krát víc času, tak není překvapením, že chyby objeví. Otázka je, kolik chyb bylo skutečně objeveno. Odhadoval bych tak jedna na hodinu (intenzivní) práce s krabičkou (bavím se o mechanicky nepoškozených kusech).

Možná, kdyby krabička poskytovala lepší návod na nicnedělání, nestrávili by na ní týmy tolik času a chyby by se nestihly projevit.

Jednou z věcí, kterou bych jako tester chtěl určitě změnit je to, že bych timeout nechal běžet od posledního okamžiku, kdy bylo nějaké tlačítko drženo.
Hláška ZAS O KUS BLIZ by se tak objevovala skutečně až, když by se tým výrazně přiblížil řešení.

Jako zadavatel bych určitě udělal vše pro to, aby nebylo možno spustit bonusový režim během luštění šifry (i za cenu toho, že by žádný bonusový režim nebyl).

Vladan
Návrat nahoru
voy-a-ger



Příspěvky: 42

Zaslal: čt. listopad 21, 2013 00:12    Předmět:

Matej Klusacek napsal:
Ahoj všichni hráči,

chtěli bychom se touto cestou omluvit (snad mluvím za všechny orgy) a vysvětlit zákulisní dění okolo "tolikarůznýmijménynazývané" blikající krabičky.

Nápad nechat šifru vyluštit se samu budu klidně obhajovat do zblbnutí, nevidím v tom neúctu k hráčům, ale naprosto nečekaný efekt, pokud to tedy bude dobře nahintované. Budu obhajovat i princip nahintování, pokud by krabička fungovala správně - věřím, že každý by časem objevil kombinace 4 -HROZNE a 3 - NIC MOC, to druhé zobrazované se zpožděním. Z toho je jasné, co je lepší a že to déle trvá, tedy i směr řešení...

To, že se realizace nepovedla, nás nesmírně mrzí a opravdu se hodně omlouváme. Chtěl bych taky zdůraznit, že za to nemůže ÚPT AVČR, neboť tam nám nevyráběly součástky, ale až výslednou krabičku a to se chybovost součástek už těžko odstraňuje.

Příčin bylo víc a zjevně jsme to nedokázali dobře odhadnout. Hlavně to byla snaha o únosnou cenu. Díky tomu nebyly součástky žádné vysoké kvality. Dále se výrazně zpozdila dodávka součástek a tudíž nezbylo tolik času na ladění. No a pak samozřejmě jsme neměli každý v týmu přehled o všem. Když technická sekce vyjádřila těsně před hrou nekonkrétní obavu, že "se to může posrat", tak volba mezi rizikem "posrání" a tím, že by se rušila velmi nákladná věc, na kterou navnazují i stránky, dopadla tak, jak dopadla (jak je to s tím namazaným chlebem padajícím na zem)...

K testování - to samořejmě proběhlo, ale ještě s pracovními tlačítky. Každá krabička se pak taky testovala, ale když už ten soutisk umíte, tak to je něco jiného:( A divoké mačkání 20 minut na každou krabičku jsme holt nezkoušeli.

Vždycky holt zamrzí, když nějaký sled náhod pokazí dojem ze hry, na které celkem dost lidí nechalo dobrovolně měsíce času - proto doufám, že ty pozitivní vzpomínky převáží ty negativníWink Příště necháme technikálie Bednářům, jsou v tom lepší, a zůstaneme u zahřívacího drátu. Idea

Tož ještě jednou sorry a hezký zbytek neděle!


Diky za tuto reakciu Mates. Tato sifra bola prvym skutocnym sklamanim, ktore som na Tmou zazil. Doteraz ma tato jedina hra prekvapovala len pozitivne, a to som uz na par rocnikoch bol (presne piatich).

Nasa krabicka bola nedeterministicka (ako som sa snazil vysvetlit uz na stanovisti Athaiovi). Stvorklik aj trojklik daval nahodne jedno z dvoch najhorsich hodnoteni, dve lepsie hodnotenia sa neobjavili vzdy.

Mytus o neomylnosti orgov Tmou a dokonalosti tejto hry (ktoremu som az to Tmou 15 ochotne veril) padol. Ale Tvoje vyjadrenie mi dovoluje opat sa tesit na dalsi rocnik, ktory snad opat spravi cest znacke a tradicii.

Rasto
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina