Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 6. - 2004 -> Pravidla
Autor Zpráva
Dalibor, Fň
Anonymní



Zaslal: st. říjen 27, 2004 17:40    Předmět: Pravidla

Ahojte,
mam z prispevku posledni doby trochu depresivni pocit, zvlast z tech, ktere hlasaji, ze stejne vsichni podvadeji a tak vlastne zadna pravidla neexistuji. Je pravda, ze pravidla Tmou celou radu veci neupravuji (komunikaci s vnejsim svetem zahrnuje v to jak jine tymy, tak "pratele na telefonu"). Proto bych chtel zalozit toto tema s dvema cili:

1) Hra na pravdu:
Vyuzijme anonymity fora a skutecne sem napisme, kdy jsme porusili a jak formalni pravidla hry a kvalifikace. Tim vezmeme vitr z plachet lidem, kteri obvinuji z podvodu "90%" tymu s apelem na "racionalne uvazujici lidi, co se divaji kolem sebe."

2) Vyklad pravidel:
Uvedme sem, co povazujeme za cestny pruchod hrou, a to na dvou urovnich - za jakych okolnosti bychom povazovali vlastni vitezstvi za korektni a za jakych jsme jeste ochotni pokracovat "mimo hru".

Dalibor, Fň
Návrat nahoru
Dalibor, Fň
Anonymní



Zaslal: st. říjen 27, 2004 18:11    Předmět: Moje pravidla

Zacnu sam odpovedi na vlastni vyzvu, podotykam, ze je to pohled muj a netroufam si ho vztahovat na jine lidi, se kterymi jsem kdy byl v tymu.

1) Poruseni pravidel
Ucastnil jsem se zatim dvou Tmou a dvou Beden, u jedne Bedny jsem byl pritelem na telefonu. Formalni pravidla jsem porusil komunikaci se spratelenymi tymy, ktera ale obsahovala jen informace typu "Jsme na sestce, kde jste vy" pripadne subjektivni hodnoceni obtiznosti sifer smerem k tymum, ktere byly za nami. Oboji povazuju za OK, proste se rad dozvim, jak postupuji moji kamaradi. Pri jedne z kvalifikaci jsem pomahal pocetne oslabenemu spratelenemu tymu, pote, co jsme se uz my kvalifikovali. To pri zpetnem pohledu za korektni nepovazuju. Jako pritel na telefonu jsem pomahal hledat na mape nejaky kostel a pocitat 10^58/59. Pravidlum to vyhovuje, korektnosti si nejsem jisty, ale spis ano.

2) Pravidla hry
a) nalezenim stanoviste na zaklade informaci od jineho tymu nebo sledovanim se tym dostava "mimo hru" - muze pokracovat, ale nemuze vyhrat nebo byt zarazen do poradi
b) haluz, cili nalezeni stanoviste obchazenim podezrelych mist naopak povazuju za korektni. Asi bych se k ni v cili nebo v nejakych forech po hre priznal, ale nepovazoval bych to za duvod k neuznani dojiti hry
c) je pripustne mit pritele na telefonu s jakymkoli vybavenim, ktery muze zodpovidat dotazy. Je pripustne mit cloveka mimo teren, ktery lusti sifry, ktere se mu poslou elektronicky, musi byt ale veden jako clen tymu
d) je pripustne komunikovat s ostatnimi tymy, pokud se tim neprozradi zadna pouzitelna informace ohledne trasy nebo nektere sifry. Prijetim napovedy od jineho tymu se dostava tento mimo hru. Pro rejpaly: na vyzvu orgu je mozne rict znamym tymum i jine informace.
e) jakekoli vybaveni krome explicitne zakazaneho je ok - tedy i GPS, mobilni internet atd. Mam pocit, ze technika v techhle hrach vyhodu neprinasi, docela bych ale doporucoval orgum zkontrolovat pripad od pripadu, jestli takova situace s nejakou sifrou nemuze nastat a dodatecne nejakou vec zakazat.

Piste, polemizujte.

Dalibor
Návrat nahoru
Pavel Šmerk, FIMAN++
Anonymní



Zaslal: st. říjen 27, 2004 19:32    Předmět: Re: Moje pravidla

Dalibor, Fň napsal:
1) Poruseni pravidel
... Formalni pravidla jsem porusil komunikaci se spratelenymi tymy, ktera ale obsahovala jen informace typu "Jsme na sestce, kde jste vy" pripadne subjektivni hodnoceni obtiznosti sifer smerem k tymum, ktere byly za nami. Oboji povazuju za OK, proste se rad dozvim, jak postupuji moji kamaradi.


Nevim, jak na Bedne, na Tmou to formalnim pravidlum imho neodporuje. Jiste jsme behem mnoha her byli v kontaktu s mnoha dalsimi tymy, minimalne, kdyz clovek odchazi z nejakeho stanoviste, kde se nejaka konkurence jeste trapi, nezapomene hlasite a s usmevem pozdravit ;-) #- a pochopitelne v opacnych situacich je naopak zdraven. Nepamatuju se, ze bychom nekdy nekomu radili, ale je to mozne, jiste by slo ovsem o tymy, ktere nemely realnou sanci zasahnout do vysledneho poradi, jinak bychom byli sami proti sobe (a ty tymy by o to navic ani nestaly). Sami jsme si nechali poradit jednou (minule na trojce), bylo to ovsem az pote, co jsme se rozhodli, ze na to protentokrat kaslem, takze spis ze zvedavosti, jak to teda melo byt.

Dalibor, Fň napsal:
2) Pravidla hry ...


Pod cele bych se podepsal, zejmena bych vyzdvihl b) a zduraznil, ze umisteni o nekolik cisel vyssiho stanoviste k jednomu z podezrelych mist minuly rok bylo krajne "nerozumne" (byt asi Orgove mysleli sv. Jilji v Komarove, to si ale meli overit). K te otazce korektnosti vlastniho vitezstvi #- jakmile bych prijal nejakou informaci od jineho tymu, povazoval bych cokoli dalsiho za "mimo hru".

Pavel Šmerk, FIMAN++ (mame sice vyuzit anonymity fora, ale jinde jsem se zase zapomnel podepsat, tak si to tady vynahradim ;-)
Návrat nahoru
nefnefnef
Anonymní



Zaslal: st. listopad 10, 2004 22:23    Předmět: pravidla

Myslim, ze vetsina lidi a tymu se podobnych her ucastni proto, aby si dokazala, co umi a co ne, co zvladne a co ne. Nejde jim o to, aby se na ne ostatni koukali, ze oni jsou ti borci, co dosli. Takze asi by pro vetsinu nemelo smysl od ostatnich zjistovat, jak ta sifra ma vlastne byt a pak se "pysnit" vitezstvim. Jde o dobry pocit, a kdo "podvadi", ten ho mit nemuze.
Návrat nahoru
Petr Simecek / Ho-Wa-Da
Anonymní



Zaslal: pá. listopad 12, 2004 23:32    Předmět: Re: Moje pravidla

Pavel Šmerk, FIMAN napsal:
Sami jsme si nechali poradit jednou (minule na trojce), ...


Pokud nalistujes archiv Tmou 2, zjistis, ze jste si tenkrat nechali radit na dvojce (ale to tys mozna jeste nebyl FIMAN). My take. Jeste ted si vybavuju ten pocit beznadeje, kdy to vypadalo, ze to po nekolika hodinach bezvysledneho lusteni zabalime. Mam dojem, ze tenkrat hru vetsina lidi nebrala tak "vazne".

Coz nic nemeni na tom, ze dneska bych to uz neudelal, i kdybych mel skoncit na prvni sifre. Mozna to ale trochu vysvetli me notoricke lobovani za napovedu pro "beznadejne" tymy.

Ale dost planych plku... Stejne si to nikdo neprecte a zitra se tu bude resit neco uplne jineho Smile Nezabalil jste to uz nahodou nekdo? Nechcete sem napsat jak to vypada "na place"?

Z belgickeho Orechova zdravi Petr
Návrat nahoru
Lukáš Krump
Anonymní



Zaslal: po. listopad 15, 2004 17:01    Předmět: Jít v závěsu

Pravidla zakazují jít v závěsu za jiným týmem s cílem nalézt další stanoviště. Nikdy jsem nešel na stanoviště, aniž bych znal jeho popis z předchozí šifry, ale mnohokrát jsem dohledával přesné místo metodou "následuj dav". Bylo to i tentokrát třeba v Jundrově, kde z autobusu prudil dav k poštovní schránce, takže jsme se neobtěžovali vytahovat mapu a kontrolovat, která ulice je která. Ono by to stejně k ničemu nebylo.

Na druhou stranu by to chtělo od organizátorů přesnější umísťování - týká se to zejména terénní části, kam jsme sice za devítku nedošli, ale čtu stesky na složitou dohledávku. Proč by nešlo poznamenat na okraj šifry upřesnění - podobně jako u Voříškovy stálo "dětské hřiště", může jinde být napsáno "dřevěná bouda", "cedule", atd. atd., něco co nenapoví, ale pomůže.
Návrat nahoru
Anonymní




Zaslal: po. listopad 15, 2004 17:37    Předmět: Re: Moje pravidla

Petr Simecek / Ho-Wa-Da napsal:
Pavel Šmerk, FIMAN napsal:
Sami jsme si nechali poradit jednou (minule na trojce), ...


Pokud nalistujes archiv Tmou 2, zjistis, ze jste si tenkrat nechali radit na dvojce (ale to tys mozna jeste nebyl FIMAN).


No fakt. Jo, tehdy jsem nebyl FIMAN, tak jsem to nezahrnul do statistiky ;-)

Petr Simecek / Ho-Wa-Da napsal:
Mam dojem, ze tenkrat hru vetsina lidi nebrala tak "vazne".


To mas asi pravdu.

Petr Simecek / Ho-Wa-Da napsal:
Coz nic nemeni na tom, ze dneska bych to uz neudelal, i kdybych mel skoncit na prvni sifre.


My taky. Tedy ovsem skoncit ve smyslu "dostat se mimo hru", pokracovat s nejakou napovedou od nekoho nebo tak neco by nam asi nedelalo nejake moralni problemy (teda, uz mam skoro strach mluvit za cely FIMAN++ ;-)
Návrat nahoru
Pavel Smerk, FIMAN++
Anonymní



Zaslal: po. listopad 15, 2004 18:20    Předmět: Re: Moje pravidla

Pavel Šmerk, FIMAN++ napsal:
Dalibor, Fň napsal:
1) Poruseni pravidel
... Formalni pravidla jsem porusil komunikaci se spratelenymi tymy, ktera ale obsahovala jen informace typu "Jsme na sestce, kde jste vy" pripadne subjektivni hodnoceni obtiznosti sifer smerem k tymum, ktere byly za nami. Oboji povazuju za OK, proste se rad dozvim, jak postupuji moji kamaradi.


Nevim, jak na Bedne, na Tmou to formalnim pravidlum imho neodporuje. Jiste jsme behem mnoha her byli v kontaktu s mnoha dalsimi tymy, minimalne, kdyz clovek odchazi z nejakeho stanoviste, kde se nejaka konkurence jeste trapi, nezapomene hlasite a s usmevem pozdravit Wink #- a pochopitelne v opacnych situacich je naopak zdraven. Nepamatuju se, ze bychom nekdy nekomu radili, ale je to mozne, jiste by slo ovsem o tymy, ktere nemely realnou sanci zasahnout do vysledneho poradi, jinak bychom byli sami proti sobe (a ty tymy by o to navic ani nestaly). Sami jsme si nechali poradit jednou (minule na trojce), bylo to ovsem az pote, co jsme se rozhodli, ze na to protentokrat kaslem, takze spis ze zvedavosti, jak to teda melo byt.


No a vlastne jeste Tmou IV #- tam kdybychom nekomunikovali s clenem jineho tymu, hra (kterou jsme nakonec vyhrali) by pro nas skoncila hned na prvnim stanovisti, kde jsme byli o tolik driv nez organizatori prinasejici sifru, ze jsme podle pravidel o prilis dlouhem hledani naznali, ze jsme spatne, a odjeli pryc. Pak byla docela nahoda, ze jsme jeste precijen potkali nekoho, kdo nam rekl, jak se veci maji atd. (viz zapisky). Takze uplne tu komunikaci asi nelze zavrhovat. Ovsem tezko tezko stanovovat a priori nejake "pravidlo", clovek v te situaci nema nejaky klic k rozpoznani, jestli je na spatne ceste, nebo jestli je obeti chyby Orgu.

Pavel Smerk, FIMAN++
Návrat nahoru
E
Anonymní



Zaslal: út. listopad 16, 2004 20:00    Předmět:

Co se naseho tymu tyce, tak nam prislo lito, ze jsme nevyresili devitku a nemohli pokracovat, a tak po rozlepeni cervene obalky (cimz jsme hru oficialne ukoncili) jsme zavolali znamym o radu, kam jit dal Rolling Eyes
Myslim, ze to nebylo az zas tak nefer, a aspon jsme si mohli vyzkou#SET nejake dalsi sifry a taky co jsme schopni jeste vydrzet Wink
Jinak pritel na telefonu nam behem hry mohl pomoct v podstate jen jednou, kdyz se nam zrovna nevybavovaly asi tri pisnicky Smile A dve z toho jsme si stejne nakonec vyresili sami Smile)
Jinak notebooky a podobne veci jsou podle me veci nazoru - kdyz se to chce nekomu tahat ... Smile Myslim, ze krome bludiste by nam asi taky moc nepomohl Smile)
Myslim si, ze mobil, internet a podobne veci muzou mit vsechny tymy, a ze by to tak regulernosti prilis nemuselo vadit Smile
Tot muj nazor Shocked
Návrat nahoru
Jávim
Anonymní



Zaslal: čt. listopad 18, 2004 00:02    Předmět: TemNET A

E napsal:
...
Jinak notebooky a podobne veci jsou podle me veci nazoru - kdyz se to chce nekomu tahat ... Smile Myslim, ze krome bludiste by nam asi taky moc nepomohl Smile)
Myslim si, ze mobil, internet a podobne veci muzou mit vsechny tymy, a ze by to tak regulernosti prilis nemuselo vadit Smile
Tot muj nazor Shocked


Tak tak ... příště notebook neberu ... lehká výstroj je rozhodně plus.
Ale židlička byla prima ...

J.

PS: Na bludiště byl NB ale bezkonkurenční ... jenom ta hospodská byla kráva k pohledání Smile
Návrat nahoru
Babilon
Anonymní



Zaslal: pá. listopad 19, 2004 14:57    Předmět:

Vůbec mne to netěší, ale náš tým použil nápovědu třikrát.

Poprvé na sjezdovce, kdy jsme se po více než hodině zeptali, kde je ta šifra ukryta. To mi připadá ještě jakžtakž rozumná reakce na nerozumné ukrytí šifry od organizátorů.
Podruhé jsme si nechali cestou k vlaku napovědět dvě písmena v řešení šifry č. 6 (tím se nám počet možností zmenšil na šestinu) s tím, že o nic nejde a že nám to k ničemu nepomůže. Nebyla to úplně pravda, protože jsme ještě stihli vyzvednout šifru č. 7 s nápovědou k devítce.
A potřetí jsme si v pět ráno nechali říct řešení šifry č. 9 s tím, že oficiálně končíme a zbytek si projdem jako trénink na další ročníky.

Nemám z toho vůbec dobrý pocit, holt se morálka družstva trošku rozložila. Příště to doufám bude lepší, a to i ze strany organizátorů.
Návrat nahoru
Anonymní




Zaslal: po. listopad 22, 2004 09:12    Předmět:

Musim rict, ze jsme pri letosni Tmousvindlovali hned pri prvni sifre na sjezdovce, kdyz jsme po vice jak hodine chozeni nahoru a dolu byli zcela zoufali a opravdu jsme jeste nechteli skoncit. Zavolali jsme spratelenemu kamaradovi z jineho tymu, ktery nam poradil, kde je sifra schovana. Vzhledem k tomu, ze nas tym neni z tech, ktery by uz nekdy dosel do cile, nebo po tom nejak zvlast touzil, povazovali jsme to za prijatelnou pomoc a pokracovali dal. Musim na obhajobu rict, ze nase primarni heslo do teto hry je, neni dulezite vyhrat, ale zucastnit se a nejvic nas na tom bavi to lusteni. Takze se omlouvam vsem zarytym odpurcum jakychkoluiv napoved, ale nam jde opravdu jen o to, projit se Brnem, neco si vylustit a zazit spoustu legrace. To ovsem neznamena, ze bychom toho zneuzivali. Situace ne sjezdovce byla o to vic depriomujici, ze se jednalo o uplny zacatek hry.
Návrat nahoru
Anonymní




Zaslal: út. listopad 23, 2004 19:38    Předmět: Pri cteni zapisu Prodovych Krtku...

Docela by mne zajimalo, jak se organizatori divaji na metodu vyreseni sifry stylem obehnout vsechna vyznacna mista na mape v blizkem okoli. Pravidla to explicitne nezakazuji. Situace se stava zvlaste problematickou, pokud se v okoli dalsi sifry vyskytuje vetsi mnozstvi tymu, ktere sice nechcete sledovat, ale nevsimnout si jich proste nemuzete.

Nekolikrat jsem se timto zpusobem posunul o sifru dal a stejne jako Krtci jsem pritom nemel uplne dobry pocit. Pomohlo by umistovani zprav na mene zjevna mista (ale kdo je potom ma najit, ze Confused )nebo zaverecna semilacka jako na Bedne (i kdyz ani ta neni vsemocna - zpetnou analyzou casto reseni odhalis aniz bys netne musel skutecne sifru vylustit).
Návrat nahoru
Ivo C.
Anonymní



Zaslal: po. září 19, 2005 16:51    Předmět: Pravidla TMOU 7

Protože je možné, že se k tomuto fóru ještě někdo vrátí, upozorňuji na nová pravidla TMOU 7. V pravidlech je jasné stanovisko k většině situací, které zde byly probírány...
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina