Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 15. - 2013 -> # 10 SÝRY
Autor Zpráva
Eva Krásenská
Organizátor


Příspěvky: 24

Zaslal: so. listopad 02, 2013 17:36    Předmět: # 10 SÝRY

Diskuse k šifře # 10 SÝRY
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: so. listopad 02, 2013 21:41    Předmět:

Druhé zklamání po Tajemné krabičce. Podobně jako volejbalová šifra na Tmou před 3 lety (http://www.tmou.cz/2010/sifry/reseni#stanoviste_13._treninkova) je tato šifra vlastně logickou hádankou s neúplnými pravidly. Je třeba si domyslet pravidlo, aby řešení logické hádanky bylo jednoznačné. Kámen úrazu je v tom, že takových pravidel lze vymyslet hromadu a žádné z nich nelze předem vyhodnotit jako "lepší". Na volejbalové šifře aspoň napovídal název Tréninková, byť k pochopení nápovědy byla potřebná ne zcela obvyklá faktická znalost.

Tady na pravidlo, že myš na křižovatce vždy zahne za nejbližším sýrem, nic nenavádělo. Jediné, co jsme mohli dělat, je zkoušet pokus-omylem všechna možná pravidla, projít pomocí nich celou síť a následně zkusit najít nějakou interpretaci výsledků (kterých je opět více). Kdo měl štěstí, kápnul brzy na "autorské" pravidlo, kdo neměl...skončil. [/i]
Návrat nahoru
FIMAN++



Příspěvky: 16

Zaslal: so. listopad 02, 2013 22:53    Předmět:

Jeníčci napsal:
Tady na pravidlo, že myš na křižovatce vždy zahne za nejbližším sýrem, nic nenavádělo. Jediné, co jsme mohli dělat, je zkoušet pokus-omylem všechna možná pravidla, projít pomocí nich celou síť a následně zkusit najít nějakou interpretaci výsledků (kterých je opět více). Kdo měl štěstí, kápnul brzy na "autorské" pravidlo, kdo neměl...skončil.


Samozřejmě lze myslet, že to bylo štěstí, že jsme to dali doslova na stojáka a že po zákysu bych to hodnotil jinak, ale přesto: že běží (rovně, "se zavřenýma očima") za nejbližším sýrem, co vidí, je tak asi první, co každý zkusí. To nevyjde, tak si představím, že jsem ta myš --- no a pak mi správné řešení přijde hned na raně, prostě hladová/mlsná myš valí za sýrem a naráz vidí bližší sýr, tak neváhá a běží k tomu, co je blíž. Jako OK, šlo by se přít, že skutečná myš se orientuje čichem, takže čuje sýr i za rohem, ale pokud si tohle odmyslím, tak na to zahýbání za nejbližším sýrem podle mě netřeba navádět, prostě hladová myš chce sýr a snad žádný živočich se při shánění potravy nenamáhá víc, než nezbytně musí. Smile

Pavel
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: so. listopad 02, 2013 23:18    Předmět:

My jsme si tady vzpomněli na hezkou deskovou hru Finstere Flure, kde se příšera pohybuje přesně podle tohoto algoritmu. Ale i přesto jsme zkoušeli různé metriky pro "nejbližší sýr", a taky nám není jasné, co člověku řekne, která je ta správná - krom toho, že mu vyjde řešení, ale to nepovažujeme za dobrý způsob, pokud možností k ozkoušení je více než dvě.
(To že jsme to doluštili až cestou domů, přestože jsme vlastně už od začátku znali a zkoušeli správný postup, je jiná věc, a silně souvisí s krabičkou z osmičky...)
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 10:32    Předmět:

Nám hlavne (relatívne) dlho trvalo navodiť myši silnú sklerózu, tj. že vie iba o syroch, ktoré práve vidí, nevie o tých, ktoré videla predtým (veľmi často je najbližší nezjedený syr schovaný za rohom). Riešenie vyšlo, sadli sme na bus, smer jazdy potvrdil. Pravidlo „bežím za najbližším“ pokladáme za samozrejmé, rozhodne pre reálnu myš (i keď tá by ich za čas lúštenia šifry nezožrala toľko).
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 12:16    Předmět:

No nejbližší ano, ale máme různé metriky, že... Manhattanská ale dává asi smysl nejvíc, no, to je fakt.
Návrat nahoru
Tatarkový klub



Příspěvky: 20

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 12:36    Předmět:

My jsme na téhle šifře skončili, zkoušeli jsme všechny možné způsoby průchodu, dokonce z toho, že šifra nebyla v krabici, jako všechny předchozí, ale v trubce, jsme usoudili, že se má slepit do válce, ale na to správné pravidlo jsme nepřišli. Zpětně mi připadá docela logické, asi holt zpracovala únava a nepomohl ani přesun do tepla domova k teplému čaji (část týmu bydlí ve Šlapanicích, které už byly jako přibližný směr dalšího postupu celkem zřejmé i bez vyluštění).
Několikrát padl i návrh jít prostě na autobus "na slepo" a zkusit doluštit buď cestou nebo na místě, ale vždycky jsme ho zavrhli, protože nám to nepřipadalo fér. Zajímalo by mě ale, jestli by nám takový způsob "řešení" prošel, čili kam přesně jezdil autobus a zda se při nástupu kontrolovalo řešení šifry.

Mimochodem, v řešení šifry na webu je asi chyba. Kóta 287 není Santon, ale Žuráň.

Inka
Návrat nahoru
Název týmu:



Příspěvky: 16

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 12:47    Předmět:

Tatarkový klub napsal:

Několikrát padl i návrh jít prostě na autobus "na slepo" a zkusit doluštit buď cestou nebo na místě, ale vždycky jsme ho zavrhli, protože nám to nepřipadalo fér. Zajímalo by mě ale, jestli by nám takový způsob "řešení" prošel, čili kam přesně jezdil autobus a zda se při nástupu kontrolovalo řešení šifry.

Inka


V pokynech na desítce nebylo nic o tom, že se lze svézt speciálním autobusem až po vyřešení šifry. My jsme prostě nasedli a luštili až ve Šlapanicích.
Návrat nahoru
Lucka Molková
Organizátor


Příspěvky: 9

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 12:55    Předmět:

Tatarkový klub napsal:

Několikrát padl i návrh jít prostě na autobus "na slepo" a zkusit doluštit buď cestou nebo na místě, ale vždycky jsme ho zavrhli, protože nám to nepřipadalo fér. Zajímalo by mě ale, jestli by nám takový způsob "řešení" prošel, čili kam přesně jezdil autobus a zda se při nástupu kontrolovalo řešení šifry.
Inka


Pokyny nijak nezakazovaly jít do autobusu bez vyluštěné šifry. Jako organizátoři jsme dokonce počítali s tím, že týmy budou šifru řešit cestou, případně až v Bedřichovicích.
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 13:29    Předmět:

Mně se tahle šifra zdá oproti některým názorům naopak jako jedna z nejlepších z letošní TMOU. Úvaha: je tam málo informací - buď se vykreslí grafika, nebo se budou počítat kroky. V obou případech nutno, aby myš chodila na základě nějakého jednoznačného a hodně jednoduchého pravidla. Nejbližší sýry? - nelze, není to jednoznančé hned na začátku. Sýry, co vidí? Ale tak se daleko nedostaneme. A co když prostě jde za sýrem, který vidí, ale když cestou uvidí na křižovatce nějaký blíž, tak změní trasu? Hele kreslí to dvojku a je to jednoznačné. Asi za 8 minut hotovo. Chápu, že se na tom dalo zasekat, ale stejně mi ta šifra přijde hodně dobrá - a rozhodně nikoliv luštitelná na náhodu. Prostě těžká určitým způsobem a luštitelná určitou optikou přístupu, který nám docela dost sedí...

Ivo C.
Návrat nahoru
Zelená Panda



Příspěvky: 14

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 13:48    Předmět:

Nás ta šifra potrápila nejvíce asi z toho důvodu, že jsme se tam všemožně snažili nacpat abecedu. Po zkušenosti s hadem, který chodil v poli 7x4, což je 28, nám přišlo, že ne vždycky musí být pro abecedu něčeho přesně 26. Chápu, že ten had sice nechodil po všech 28mi políčkách, na druhou stranu, pole pro hada je vždy obdélníkové, a v myši byly taky nějaké sloupečky bez sýrů... Very Happy

Pro různé algoritmy průchodu grafem jsme zase většinou uvažovali, že směr natočení té myši je čistě náhodný a nemusí začínat doprava. Myslím, že jsme vyzkoušeli úplně všechno, snad kromě autorského řešení Embarassed Je to škoda, ale já osobně přesto nepokládám tuto šifru za neřešitelnou, zlou nebo zákeřnou, protože to řešení je logické a i na snadě - a je naše chyba, že nás nenapadlo Smile

Iva

PS: ještě bych se ráda podělila o jeden zážitek spojený s touto šifrou. Lušttili jsme ji před jedním domem ve Šlapanicích a kolem osmé ráno se do něj vracela nějaká paní. Nejdříve nás napadlo, že nás jde vyhodit, protože jsme tam pospávali opření o její omítku, paní se nás však přišla zeptat, co tam děláme - po vysvětlení se nás zeptala, zda si dáme čaj nebo kávu a přinesla nám pět kelímků a obří konvici teplého čaje s citronem, k tomu pět sušenek. Pokud jsme v této paní probudili alespoň střípek zájmu o TMOU a náhodou by se tak dostala až k tomuto textu, ještě jednou jí tímto velmi děkujeme, hodně nás to potešilo a pomohlo nám to se postavit po ránu na nohy Smile
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 14:24    Předmět:

Jé, to se nám stalo taky Smile Seděli jsme před domem na opačném konci Hliníku než byla šifra, a asi ve 4 hodiny vylez pán v pyžamu, koukal na nás a ptal se, co děláme, tak jsme mu to řekli, a on na to hm, a nechcete aspoň třeba čaj? Smile My teda ještě měli čaje, dost, tak jsme s díky odmítli, ale jinak super zážitek Smile
Takže veřejně děkujeme Smile
Návrat nahoru
Slabikotvorné N



Příspěvky: 2

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 14:30    Předmět:

Taky jsme se tady docela zasekli. Když jsme na to po třech hodinách přišli, překvapilo nás, jak to bylo jednoduché. Jenže jsme po celou dobu uvažovali čichající myš. Taky jsme objevili, že asi polovina sýrů byla rozmístěna podle osy souměrnosti, kterou jsme si uprostřed nakreslili.
Návrat nahoru
ROFLCOPTER!



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 15:22    Předmět:

Tahle šifra pro nás znamenala nepříjemně brzkou konečnou. Správného postupu jsme se ani nedotkli, zato jsme vymysleli spoustu špatných. Namátkou: "Doplním na základě nějakého pravidla do bludiště myši, ty následně sežeru (zahraju si hada), a spočítám vzdálenosti". Podobné myšlenky potvrzovala poloha myši mezi třemi sýry. Další zajímavost byla, že se postupným žraním sýrů a počítáním vzdálenosti dalo docela pěkným způsobem získat slovo "DALSI". Mátly nás dva volné sloupce na kraji papíru, kvůli kterým jsme hledali takové pravidlo pro pohyb bludištěm, kdy myš bude muset dvakrát (tam a zpátky?) obcházet nejkrajnější sýr. Došlo i na proběhnutí bludiště s pomocí blikátka. Z předchozího průběhu, především ztráty tří hodin na blikátku a následné konfrontace s týmy, kterým blikátko vyzradilo řešení hned, jsme byli hodně nalomení. Celkově jsem ztrácel důvěru v čistotu šifer, vyladěnost hry, a tak jsem spíš čekal nějakou další kulišárnu. Pravda je, že jsme se dopustili spousty začátečnických chyb. Náš stav rozkladu ilustruje i fakt, že když jsme si po vzdání hry napsali spřátelenému týmu o řešení, nedokázali jsme je provést a přečíst číslo kóty - měli jsme kvůli balastním sýrům potřebu hledat, kde jsme udělali chybu, že se toho projelo a vykreslilo tak málo. Právě ten balast mi na téhle jinak krásné šifře vadí nejvíc, a dělá z toho typický případ šifry, kterou vyluštíte hned, nebo nikdy. Na druhou stranu si nejsem jistý, jestli bychom ji v tu chvíli dali, i kdyby byla dokonale čistá, a ani nevím, jestli toho za sebe mám úplně litovat. Na jednu stranu by nás při jejím překonání čekaly krásné šifry a vyhnuli bychom se zklamání, na druhou stranu se mi při mých zdravotních obtížích stejně nechtělo opouštět teplo a sociální zázemí kanclu ve kterém jsme skončili. Very Happy

Ondra
Návrat nahoru
ŠMuFo



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 15:27    Předmět:

Pokud někdo četl můj negativní komentář k 13cce, tak se asi bude divit, že se mi takhle šífra líbila.

Pokud jste ho nečetli, tak stručně řečeno, 13ku jsem odsoudil jako příliš náhodnou. Naopak tohle mi ale vůbec náhodné nepřijde - i přesto, že to byl pro nás největší překonaný zásek během hry (kromě 13ky, kterou jsme nedali vůbec), hodnotím šifru jako velmi dobrou, protože mě skutečně přiměla se zamyslet a prozkoumat souvislosti v ní. Popravdě mě trochu mrzí, že takových bylo letos poměrně málo (většina z těch, které nám zabraly nějaký čas, byla buď o nápadu na téma češení nebo pracnosti realizace).

Poměrně rychle je jasné, že pohyb myši není omezen na přímočarý se zatáčkou v sýrech, protože pak se mapa rozpadne na jednu velkou spojenou množinu, která nedává smysl, a pár odpadků. Dá se dá docela slušně zjistit, že to není založené na vzdálenosti od sýra k sýru, protože to vede hodně rychle na nejednoznačné řešení, ať už se to dělá jakkoliv.

Pak jsme ještě vyzkoušeli několik algoritmů na to, co udělá, když po snězění sýra nevidí další, a jak se chová vůči přejezdu přes okraj, což se ovšem ukázalo zbytečné, protože se do takové polohy dostávala pořád jenom proto, že jsme na začátku notoricky přehlíželi jeden sýr a tudíž jeli blbě. Celkově mi ale přišlo, že pokud si dal někdo práci s analýzou toho, co by mohla myš dělat, aby nebylo potřeba zavést hodně pravidel k naprosté jednoznačnosti po celou cestu, tak to na řešení vede o hodně rychleji, než naše dvě hodiny.

Mimochodem, někteří členové našeho týmu byli za šifry tak vydeptaní, že se šli proběhnout na Pinudlku, jestli tam něco není. Ona je totiž (společně s tim generálem) jmenovaná v textu před frází "v následujícím textu už nehledejte šífru", takže podle principu paranoiy je její jméno součásti šífry a tudíž by mohlo být i řešením (podle vzoru úlohy, která měla řešení napasaný zezadu na zadání).
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 16:26    Předmět:

Podle mne šlo o jednu z nejhezčích šifer občankové Tmou. A to i přesto, že platí několik ALE. Tedy například:

- Není z ničeho ani trochu zřejmé, že myš disponuje právě dvěma vlastnostmi: zrakem a netopýřím měřičem vzdálenosti a naopak postrádá jiné důležité vlastnosti: čich a paměť. Mimochodem z pokusů průchodu myší bludištěm vychází paměť hlodavcům hodně dobře.
- Neznám důvod, proč jsou vloženy nadbytečné prvky - jde především o poslední dva sloupce nebo o sýry, které jsou pro řešení nepotřebné. Tady nás hodně dlouho mátl především nadbytečný sýr vlevo nahoře, který spoluvytvářel kolem myši hezký trojúhelník v jehož středu (v metrice pohybu v bludišti) se myš nacházela. V kombinaci s trojúhelníkovým sýrem se těžko opouští myšlenka něco s tím nedělat.

Ale jinak fakt super. Hodně velký rozptyl při luštění ukazuje, že šifru lze dát v podstatě hned a jde na ní naopak trávit hodiny. Ale v tomto případě jde přece jen o něco jiného než na blikátku.

Tomáš
Návrat nahoru
Přizdisráči



Příspěvky: 30

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 19:13    Předmět:

Mne se treba sifra dost libila, a prisla mi jednoznacna -

Na Manhattan dost navadelo 'atomic bomberman'ove zadani bludiste, a ten algoritmus pohybu je asi nejjednodussi deterministicky postup..


Vita
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 19:36    Předmět:

Opravte to napsal:
Podle mne šlo o jednu z nejhezčích šifer občankové Tmou.
......
Ale jinak fakt super. Hodně velký rozptyl při luštění ukazuje, že šifru lze dát v podstatě hned a jde na ní naopak trávit hodiny.


Šifra je korektní, ale nic hezkého na ni nevidím. My patříme k horní části rozptylu, po osmi hodinách luštění jsme to vzdali a odjeli domů.
(Bingo)
Návrat nahoru
Happy Matfyz Friends



Příspěvky: 4

Zaslal: ne. listopad 03, 2013 20:20    Předmět:

[quote="Lucka Molková"]
Tatarkový klub napsal:

Několikrát padl i návrh jít prostě na autobus "na slepo" a zkusit doluštit buď cestou nebo na místě, ale vždycky jsme ho zavrhli, protože nám to nepřipadalo fér. Zajímalo by mě ale, jestli by nám takový způsob "řešení" prošel, čili kam přesně jezdil autobus a zda se při nástupu kontrolovalo řešení šifry.
Inka


Nás jasně organizátor v autobuse kontroloval, jestli máme ZADÁNÍ, klidně i nevyluštěné. Tak jsem se svezli autobusem a za 3 hodiny jsme se spolu s dalšímy týmy zase odvezli zpět.
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 04, 2013 00:28    Předmět:

Na otázku přirozenosti průchodu bludištěm jsme se zeptali našich specialistů. Výsledek si můžete prohlédnout zde:
http://www.youtube.com/watch?v=hYMnfRX-7Q0
Omlouváme se za kvalitu obrazu, natáčelo se na stařičký foťák.
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 04, 2013 02:11    Předmět: Pindulka

A ja mel ze stop pocit, ze jsem na Pindulku sel sam Wink. Jo jo, ocekaval bych zminku "v tomto textu", vubec tu zminku o nasledujicim textu nechapu. Kdyby tam nebyla, z kurzivy by bylo jasne, ze to nema vyznam. Pokud ale explicitne uvedu, ze nasledujicimu textu nema byt venovana pozornost, clovek zpozorni a rekne si, takze dosud pozornost venovat mel? Pravidla ale pisi, ze nema ...

No bylo to ve smeru ocekavaneho postupu a po "haluzeni" na osmicce (jsme mozna jedini, kteri vyzvedli devitku aniz dostali zpravu o POMNIKU na PREMYSLOVE NAMESTI) jsem mel prah protihaluzeni nastaven velmi nizko.
Dva clenove tymu dale lustili ... a vylustili drive nez jsem na kopec (nespravny) dosel.

Vladan
Návrat nahoru
Sweet Lamas Of Bahamas



Příspěvky: 4

Zaslal: po. listopad 04, 2013 09:24    Předmět:

Překvapilo mě, že sýry byly tak težké a dost lidí na nich skončilo. Pro nás to byla naopak úplná průjezdovka - měli jsme ji hotovou během jízdy autobusem. Princip "jdu za nejbližším sýrem který vidím" se nám zdál být naprosto přirozený.
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: po. listopad 04, 2013 10:07    Předmět:

JÁDRO napsal:
Na otázku přirozenosti průchodu bludištěm jsme se zeptali našich specialistů. Výsledek si můžete prohlédnout zde:
http://www.youtube.com/watch?v=hYMnfRX-7Q0
Omlouváme se za kvalitu obrazu, natáčelo se na stařičký foťák.


SUPER!
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: po. listopad 04, 2013 10:21    Předmět:

Je to geniálne, akurát máte nesprávny živočíšny druh a podobnosť vášho syra s tým v zadaní má tiež isté medzery Very Happy (o podobe prekážok ani nehovorím)
Návrat nahoru
Dopijem a pudem...



Příspěvky: 34

Zaslal: po. listopad 04, 2013 10:35    Předmět:

JÁDRO napsal:
Na otázku přirozenosti průchodu bludištěm jsme se zeptali našich specialistů. Výsledek si můžete prohlédnout zde:
http://www.youtube.com/watch?v=hYMnfRX-7Q0
Omlouváme se za kvalitu obrazu, natáčelo se na stařičký foťák.


Boží..!
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: po. listopad 04, 2013 13:52    Předmět:

JÁDRO napsal:
http://www.youtube.com/watch?v=hYMnfRX-7Q0


To video Jádra je fakt BOMBA. Ještě teď se řežu smíchy a doporučuji všem ke zhlédnutí!

Tomáš

PS: Zkoušeli jste i trojúhelníčkový sýr?
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: po. listopad 04, 2013 15:04    Předmět:

Trojúhelníčkový sýr jsme nezkoušeli, ale osvědčil se špek. Ovšem nemůžeme to s ním přehánět, neboť je nezdravý. Jestli testeři nebudou moc přežraní, budeme dnes večer pokračovat v luštění, snad se podaří aspoň náznak autorského řešení Smile Jinak bludiště bylo zjednodušeno tak, aby vyšlo "15".
Návrat nahoru
Tykadla



Příspěvky: 46

Zaslal: po. listopad 04, 2013 21:43    Předmět: Luštění

JÁDRO napsal:
Na otázku přirozenosti průchodu bludištěm jsme se zeptali našich specialistů. Výsledek si můžete prohlédnout zde:
http://www.youtube.com/watch?v=hYMnfRX-7Q0


Přesně takhle jsme to víc jak 6 hodin luštili Very Happy
Geniální Smile

Kodyn
Návrat nahoru
J.U.P.



Příspěvky: 21

Zaslal: po. listopad 04, 2013 22:06    Předmět:

Opravte to napsal:

- Neznám důvod, proč jsou vloženy nadbytečné prvky - jde především o poslední dva sloupce nebo o sýry, které jsou pro řešení nepotřebné. Tady nás hodně dlouho mátl především nadbytečný sýr vlevo nahoře, který spoluvytvářel kolem myši hezký trojúhelník v jehož středu (v metrice pohybu v bludišti) se myš nacházela. V kombinaci s trojúhelníkovým sýrem se těžko opouští myšlenka něco s tím nedělat.

Tomáš

Kdyby tam byly jen potřebné sýry, tak by se dalo řešení vykoukat/vyhaluzit.
Návrat nahoru
Tupouni



Příspěvky: 3

Zaslal: út. listopad 05, 2013 00:28    Předmět:

J.U.P. napsal:
Kdyby tam byly jen potřebné sýry, tak by se dalo řešení vykoukat/vyhaluzit.
Ovsem sorry, to me oprav... neni jedna z BAZALNICH vlastnosti "ciste" sifry PRAVE ta, ze k jejimu "zasifrovani" (tedy zamezeni primemu precteni) neni nutne pouzit sum? Tedy jinymi slovy pokud je potreba k "zasifrovani" sum, pak to neni "cisty postup"? Jako autor si pri vymysleni principu, ktery vyzaduje pridani smeti, musim priznat, ze to neni stastny princip...

Timto nemam v umyslu sifru jakkoliv shodit, jen si vyjasnit prave toto siroce a hluboce vzite pravidlo...

vop
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: út. listopad 05, 2013 07:50    Předmět:

Ten "nadbytečný" sýr je (v každé metrice) stejně daleko od myši jako ten pod ním. Je tedy hned na začátku patrné, že řešením nebude postup "jdi za nejbližším sýrem", protože by nebylo jednoznačné. Takže to není žádný balast, ale velice důmyslná nápověda.
Návrat nahoru
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: út. listopad 05, 2013 09:43    Předmět:

Tupouni napsal:
J.U.P. napsal:
Kdyby tam byly jen potřebné sýry, tak by se dalo řešení vykoukat/vyhaluzit.
Ovsem sorry, to me oprav... neni jedna z BAZALNICH vlastnosti "ciste" sifry PRAVE ta, ze k jejimu "zasifrovani" (tedy zamezeni primemu precteni) neni nutne pouzit sum? Tedy jinymi slovy pokud je potreba k "zasifrovani" sum, pak to neni "cisty postup"? Jako autor si pri vymysleni principu, ktery vyzaduje pridani smeti, musim priznat, ze to neni stastny princip...

Timto nemam v umyslu sifru jakkoliv shodit, jen si vyjasnit prave toto siroce a hluboce vzite pravidlo...

vop


Vope, tohle pravidlo slyším poprvé Smile To by snad mohlo platit u určitého typu substitučních šifer, ale zrovna u některých grafických, neřkuli steganografických šifer to neplatí, protože šifra pak - a i velmi hezká a čistá šifra - spočívá právě v odfiltrování šumu.

Ivo C.
Návrat nahoru
coredump



Příspěvky: 24

Zaslal: út. listopad 05, 2013 14:38    Předmět:

My jsme tady po víc než pěti hodinách skončili. Měli jsme sice furt pocit, že řešení musí být ještě jednodušší než cokoliv co zkoušíme, ale nepřilšli jsme na to. Zato jsme objevili různé zajímavé vlastnosti:

K poloze myši byly tři nejbližší sýry (v manhattanské metrice) stejně daleko. Podobným způsobem lze rozdělit všech 30 sýrů do trojic, takových, že pro každou trojici existuje bod, od kterého je to k těmto třem sýrům manhattanskou metrikou stejně daleko. Což nemůže být náhoda - všechny tři sýry v takové trojici totiž musí ležet na "sudých" nebo všechny na "lichých" políčkách (třeba jako černá a bílá pole šachovnice). A sama konstrukce těch trojic taky není úplně triviální - ne ke každé trojici takový "střed opsané kružnice" existuje. No ale k ničemu to nevedlo.

Pak jsme zkoušeli využít toho, že plocha nebyla nijak ohraničená, takže jsme ji zkoušeli brát i jako toroid.

No a poslední divná věc byla, že sýry nebyly vzhledem k šedým obdélníčkům zarovnané - některé byly bliž například k pravému hornímu rohu nejbližšího čtverečku než jiné.

Pro nás tedy konečná.

2 Jádro: super video!

-Yenya, coredump
Návrat nahoru
Úsměv krále Miroslava



Příspěvky: 24

Zaslal: út. listopad 05, 2013 15:45    Předmět:

Šifru jsme docenili až poněkud s odstupem, protože jsme měli vyluštěno tak rychle, že jsme si kvalitní zpracování ani neuvědomili. A to píšeme jako tým, který měl druhý nejdělší zákys už na trojce, a jsme si tedy velmi dobře vědomi toho, že i na relativně snadné šifře s pěkným nápadem a dobrým provedením se dá pěkně zasekat, když prostě ten správný nápad nepřichází.
Návrat nahoru
Divize nulou



Příspěvky: 40

Zaslal: út. listopad 05, 2013 19:08    Předmět:

Ahá, když už žádný sýr nevidí, tak už nikam neběží, a tím pádem tam nevyjdou ty balastní čáry dole, ale jen ty tři číslice! Idea
(Takže tím se to liší od Finstere Flure, tam když příšera nic nevidí, tak pokračuje rovně, dokud něco nespatří...)
Návrat nahoru
kafe



Příspěvky: 17

Zaslal: út. listopad 05, 2013 22:58    Předmět:

JÁDRO napsal:
Takže to není žádný balast, ale velice důmyslná nápověda.


Přesně tak. Nás právě tato vlastnost dovedla (po nějaké době tápání) ke správnému postupu. Klíčová otázka: A není přece jen něco, co by ty tři stejně vzálené sýry pro myš odlišovalo? Po opovědi, že jen jeden z nich vidí, je hned jasno...

(Yeti)
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina