Obsah fóra TMOU! Archiv


Máš IQ > 150??? Tak to ti stačit nebude...
   Obsah fóra TMOU! -> Tmou 11. - 2009 -> Krátká úvaha na téma DÍKY
Autor Zpráva
Albert Stallone



Příspěvky: 47

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 20:39    Předmět: Krátká úvaha na téma DÍKY

Napadlo mě to po Krtčí noře. Jsem jenom zdeformovaný geocachingem, když mi přijde, že první věc (nebo poslední), kterou bych měl do jakéhokoliv hodnocení jakékoliv hry napsat je: "Díky, organizátoři"? A pak teprve kritizovat... Přijde mi to jako elementární slušnost. Zřejmě hráčům šifrovacích her začíná chybět...
Návrat nahoru
Kofila



Příspěvky: 13

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 20:52    Předmět:

Podepisuji

(příležitostně taky lovím kešky Smile )

Vašek
Návrat nahoru
Dopijem a pudem...



Příspěvky: 34

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 21:12    Předmět:

Dopijem a pudem... také děkují..
Návrat nahoru
Chlýftým rypák



Příspěvky: 38

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 21:21    Předmět:

Hlasuji, toto je kvalitní názor.

Díky, organizátoři.

Přeju vám, ať vás nepřejde do dalšího ročníku chuť a další skvělé nápady na šifry.
Návrat nahoru
J.T.H.T.N.



Příspěvky: 1

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 21:22    Předmět:

Nas tym vsem organizatorum DEKUJE.

TFTT
Filip

PS: kesky vetsina z tymu taky lovi
Návrat nahoru
Freezy Bee



Příspěvky: 73

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 21:22    Předmět:

Jojo, rozhodně obrovské díky!! Trochu tuším, kolik práce je s organizací podobné akce, o to větší je mé uznání. Pokud se vloudilo pár maličkostí, nestály za řeč. Prostě dobrá práce.
Bylo to naše první Tmou, takže 12 vyluštěných šifer považujeme za úspěch a doufáme, že nebylo poslední...
Návrat nahoru
Triky a povery



Příspěvky: 27

Zaslal: ne. listopad 08, 2009 22:30    Předmět:

Dekujeme za skvelou hru!
Návrat nahoru
FIMAN±



Příspěvky: 25

Zaslal: po. listopad 09, 2009 00:46    Předmět:

Asi se to bude lépe vyjímat v hodnocení dotazníkem a v cíli se to asi nedostalo ke všem orgům, tak celkově ještě jednou i sem:

Bylo to super! Díky moc za hru! Těšíme se zase za rok!

Izmi za celý FIMAN±
Návrat nahoru
Proudoví krtci



Příspěvky: 5

Zaslal: po. listopad 09, 2009 01:08    Předmět: Díky

Za náš tým také moc děkuji všem hlavním orgům i B týmu za přípravu a uspořádání Tmou. Vážím si vaší práce — z pohledu hráče je skvělé přijít na start a mít před sebou všechno perfektně nachystané. Děkuji za pěkné šifry bez chyb a několik překvapujících vychytávek. Děkuji, že jste nepřehnali obtížnost a nechali projít deset týmů. Děkuji za pravou atmosféru Tmou. Vítek
Návrat nahoru
FYKOS



Příspěvky: 9

Zaslal: po. listopad 09, 2009 01:21    Předmět:

Taktéž díky...

možná je to tím, že jsme letos celou sobotu strávili v terénu a že mám moc rád podzimní zbarvené listnaté lesy, ale letošní TMOU se mi líbila asi nejvíc ze všech, na kterých jsem zatím byl Smile
Návrat nahoru
abpopa



Příspěvky: 28

Zaslal: po. listopad 09, 2009 01:37    Předmět:

Často mě při čtení některých příspěvků napadá to stejné jako Alberty.

V našem týmu jsme se myslím všichni shodli, že TMOU byla letos náročná více fyzicky než intelektuálně. Neříkám, že je to špatně, ale vyhovovalo by nám to spíš naopak. Až na dvanáctku jsme prošli celkem hladce. Pak se začala hodně projevovat fyzická únava, takže nejen při přesunech, ale i při luštění to s námi šlo od desíti k pěti...

Zkrátka, nebylo to úplně podle našich představ, ale hru jsme si rozhodně užili. Většina šifer se nám moc líbila, i když nás třeba dostatečně nepotrápily. Za sebe bych rád pochválil především úvod, šifry 8, 9 a 13, i závěrečný úkol (zajímavý originální prvek). Určitě jsme si odnesli několik hodně silných zážitků, zejména závěrečný boj o 4.-6. místo s Tučňákem s tučňákem a Proudovými krtky.

Z vlastních zkušeností víme, kolik práce je za přípravou takové hry, pokud ji chce člověk udělat dobře, navíc pokud si na sebe vymyslí takové věci jako labyrint. Zejména těm, kterým jsem v cíli nepoděkoval osobně, bych tedy rád poděkoval touto cestou za celou abpopu, že jsme si mohli projít TMOU.

Honza
Návrat nahoru
Zpičikundy



Příspěvky: 10

Zaslal: po. listopad 09, 2009 02:32    Předmět:

Zpičikundy rovněž děkují a těší se na další ročník! Myslím, že můžu mluvit za všechny členy týmu, že jsme si hru všichni moc užili. Do příštích ročníků přejeme Orgům spoustu vůle a fantazie k vymýšlení šifer a čichu na úžasná místa, jako je Divišova čtvrť; a všem účastníkům snad trochu lepší počasí.

Pavel
Návrat nahoru
Ústřední topení



Příspěvky: 28

Zaslal: po. listopad 09, 2009 10:30    Předmět: Díky

Řekněme, že z hlediska reakcí v cíli nebylo úplně bezpečné dát na poslední stanoviště průchod bahnitým potokem Very Happy Tož za ÚT také velmi děkuji za aktivně probděnou noc.
INDEX
Návrat nahoru
TJ Balvan Praha



Příspěvky: 44

Zaslal: po. listopad 09, 2009 10:32    Předmět:

Pravda, poděkování je na místě. Na druhé straně bych nevyčítal týmům, které tak neučiní, že tak neučinili. Zklamání z neúspěšného postupu, únava a zabahnění mohou být velkou překážkou. A na druhé straně, neupadající zájem týmů o účast v každém dalším ročníku je pro orgy spolehlivou známkou toho, že něco dělají fundamentálně dobře.

Za sebe můžu říct, že letošní Tmou se mi líbila, asi hlavně proto, že jsme poprvé v sedmileté historii týmu, tj. na čtrnáctý pokus, došli do cíle nějaké šifrovačky. Takže díky.
Návrat nahoru
Nočný motýľ



Příspěvky: 62

Zaslal: po. listopad 09, 2009 11:12    Předmět:

TNLN & TFTT :-D

TMOU sme si pekne uzili aj bez GPS, nejake muchy boli, ale nijak zvlast nekazili celkovy dojem z hry. O rok snad dovidenia!
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 10, 2009 10:03    Předmět: Hodnocení

Organizátorům rozhodně patří dík a pochvala za výborně připravenou hru. Pokud vím, tak nebyl jediný organizační zádrhel, v šifrách jeden snadno překonatelný překlep. Je smutné, ale očekávatelné, že rozsah diskuse po hře je nepřímo úměrný její kvalitě, a orgové jsou již jistě zvyklí. Konec konců, když chtějí po nás, abychom byli drsní, musíme být a oni taky.

Byl bych rád, kdyby se orgové nedali svést na špatnou cestu nejčastějšími letošními stesky, že šifry byly příliš jednoduché. Šifry byly především čisté, funkční a s myšlenkou. A to je skvělé ! Je velice obtížné zachovat všechny tyto vlastnosti a současně udělat šifru těžkou. Na jiných hrách se často šifry uměle ztěžují přidáním balastu nebo dokonce falešných a úmyslně matoucích prvků, což upřímně nesnáším. A myslím si, že stejně tak i většina letošních stěžovatelů.

Šifrovacích her je mnoho, zkušenosti hráčů ohromně narůstají. Jak myslíte, že by letošní hra dopadla, kdyby taková byla před 5 lety ? Dnes zkušené týmy řeší kvalitní šifru cca 10-30 minut a je na tom něco špatného ? Ale místo toho, aby měly radost z rychlých správných nápadů, "stěžují si" na průchodnost a jednoduchost (nepodepsané hodnocení hry v tomto duchu jsem za náš tým nepsal já).

Když pominu start a zubní pastu, kde jsme se zdrželi tím, že jsem ZAG neuznal za smysluplný začátek textu, měli jsme významnější zdržení pouze na šifře 13. Problém ale nebyl v odhalení systému šifry, ale s tím, kde se v ní systém ztratil a autor ho začal sám porušovat, protože mu asi systémové možnosti došly. Takže se v šifře dělo právě to, co bych v ní nechtěl. Přestala být čistá.

Jaké by mohlo být řešení ? Jsem rozhodně proti umělému ztěžování šifer. Nelíbila by se mi cesta formou zvyšování pracnosti řešení (tzv. opruz). Prodlužování trasy by už znamenalo přechod z kategorie šifrovacích her do dálkových pochodů s úkoly. Většího převýšení trasy než letos už v okolí Brna také jen těžko dosáhnete. Tak už vidíte, kde je jediná cesta ?

Ano, zvyšte počet stanovišť ! Pokud se průměrný čas řešení šifry významně zkrátil, je nejlepší metodou, jak zachovat poměr času na luštění a chůzi stejný, zvýšit počet šifer.


Přesuny byly letos to jediné, co se mi nelíbilo. Nachodili jsme spousty km odnikud nikam, lezli z kóty na kótu přes údolí, abychom došli k bezvýznamnému pařezu, posedu nebo triangulační tyči. To vše v neustálém bahně, kdy se nedalo odpočinout ani cestou z kopce. Vrcholem byla kóta uprostřed bahnitých polí daleko od cest. Pravděpodobně ochrana proti haluzení zde dala na frak zajímavosti trasy pro většinu.

Před pár lety, když byl při hře mráz a sníh, jsem po hře vyslovil názor, že orgové mají připravenu hru ve dvou variantách podle počasí. Když se čeká špatné počasí, zařadí hru s lehčími šiframi a se spoustou pohybu. Letos tento můj názor opět podpořili, hned jak jsem, stejně jako tehdy, držel v ruce orienťáckou mapu u šifry, která klidně mohla být na papíře. Takhle ale dostal tým půlhodinku pohybu navíc. Jiný smysl takhle lehký orienťák mít nemůže, leda by šlo o podporu běhajících týmů proti těm, kteří pokojně chodí.

Pokud tedy měly přesuny tento smysl, respektuji to. Jeníčky pochodem stejně nezničíte. Ať tak či tak, každopádně hodnotím letošní ročník jako naprosto podařený.

Héra
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: út. listopad 10, 2009 10:59    Předmět:

Taky dekuju orgum za hru. Bylo to fajn a ty nohy me urcite uz brzo prestanou bolet Smile
Návrat nahoru
JÁDRO



Příspěvky: 36

Zaslal: út. listopad 10, 2009 11:01    Předmět:

JÁDRO napsal:
Taky dekuju orgum za hru. Bylo to fajn a ty nohy me urcite uz brzo prestanou bolet Smile


a jeste podpis... Paja
(i kdyz troufam si tvrdit, ze tlumocim nazor celeho naseho tymu, snad jen s drobnymi rozdily ve stupni bolesti)
Návrat nahoru
Tatarkový klub



Příspěvky: 20

Zaslal: út. listopad 10, 2009 11:27    Předmět:

Za Tatarkový klub také děkuji orgům za výborně připavenou a organizačně perfektně zvládnutou hru.
Nějaká ta negativa by se jistě našla, jako všude, ale v případě (nejen letošní) TMOU nejsou tak významná, aby mě odradila od účasti v dalším ročníku nebo mi pokazila celou hru. Kritiku si nechám tam, kam patří. Tady před orgy i všemi členy podpůrného týmu smekám a děkuji za jistě nemalé úsilí vynaložené na to, aby se tisícovka šílenců mohla v noci proběhnout po okolí Brna a zavařit si přitom mozkové závity. Smile

Inka
Návrat nahoru
ŠAVLE



Příspěvky: 5

Zaslal: út. listopad 10, 2009 11:29    Předmět: Re: Hodnocení

Jeníčci napsal:

Jaké by mohlo být řešení ? Jsem rozhodně proti umělému ztěžování šifer. Nelíbila by se mi cesta formou zvyšování pracnosti řešení (tzv. opruz). Prodlužování trasy by už znamenalo přechod z kategorie šifrovacích her do dálkových pochodů s úkoly. Většího převýšení trasy než letos už v okolí Brna také jen těžko dosáhnete. Tak už vidíte, kde je jediná cesta ?


Takhle to IMHO nefunguje. Zkušený autor šifry nepřijde s jednoduchým nápadem a nehledá pak, jako ho zamlžit balastem. Naopak - první verze šifer bývají těžší než to, co se objeví ve hře. Pak vám to nedají ostatní orgové nebo na tom testeři stráví neúměrně času, zjistí se tahle a tamta "podivná náhoda" a vy začnete čistit a zjednodušovat, protože se bojíte, že vytvoříte zásekovou šifru. A opravdu zkušený autor šifer už alespoň jednu zásekovku na svém kontě má Wink Nakonec vznikají šifry, ve kterých je tolik hintů nebo které jsou natolik standardně strukturované, že je nejlepší týmy dávají on-the-fly. Čímž nemířím na žádnou konkrétní hru, jen popisuju proces, který jsem párkrát zažil.

Dalibor

Edit: Za hru děkovat nemůžu, bo jsem nehrál Smile Děkuju ale za možnost testovat, která byla minimálně stejně zábavná jako hra samotná. A navíc v suchu a se stálým přísunem teplého čaje, heč Smile
Návrat nahoru
Pralinky zvlášť



Příspěvky: 120

Zaslal: út. listopad 10, 2009 12:48    Předmět:

Jeníčci napsal:
Organizátorům rozhodně patří dík a pochvala za výborně připravenou hru. Pokud vím, tak nebyl jediný organizační zádrhel, v šifrách jeden snadno překonatelný překlep. Je smutné, ale očekávatelné, že rozsah diskuse po hře je nepřímo úměrný její kvalitě, a orgové jsou již jistě zvyklí. Konec konců, když chtějí po nás, abychom byli drsní, musíme být a oni taky.


Pár postřehů hybridního jedince, v němž se na Tmou spájí konkurenční pořadatel s vděčným hráčem: Když není příliš co vytýkat, není příliš o čem psát. Desítky stejných vět, která nesou minimální sdělení, nakonec zaneřádí diskuzi balastem stejně jako se to stává šifrám. To, že titíž hráči přijíždějí na Tmou znovu a znovu a znovu, vyjadřuje více než pár vět podezřelých ze zdvořilostní fráze. A ano. I já hodlám na příští Tmou jít znovu a na přespříští znovu a znovu a znovu ... a nakonec umřít na trase s placatkou od rumu v batohu.

Jeníčci napsal:
Byl bych rád, kdyby se orgové nedali svést na špatnou cestu nejčastějšími letošními stesky, že šifry byly příliš jednoduché. Šifry byly především čisté, funkční a s myšlenkou. A to je skvělé ! Je velice obtížné zachovat všechny tyto vlastnosti a současně udělat šifru těžkou. Na jiných hrách se často šifry uměle ztěžují přidáním balastu nebo dokonce falešných a úmyslně matoucích prvků, což upřímně nesnáším. A myslím si, že stejně tak i většina letošních stěžovatelů.


Šifry byly příliš jednoduché na to, abychom si hru užili tak, jak některé dřívější ročníky. To není svádění organizátorů na cestu, to je dojem. Hra nám totiž nedala šanci ani na chvíli odpočinku. Pominu-li, že jsem ještě ve startovním mumraji sežral Svenovi kus svačiny a cestou mi pak Ondra nasypal do dlaně trochu zrní, nebyla nějak šance se během hry ani najíst. A klidně to tak může příště vypadat zase. Myslím, že na dno jsem si ještě nesáhl. Ale asi jsem k němu měl blíže než vloni.

Jeníčci napsal:
Šifrovacích her je mnoho, zkušenosti hráčů ohromně narůstají. Jak myslíte, že by letošní hra dopadla, kdyby taková byla před 5 lety ? Dnes zkušené týmy řeší kvalitní šifru cca 10-30 minut a je na tom něco špatného ? Ale místo toho, aby měly radost z rychlých správných nápadů, "stěžují si" na průchodnost a jednoduchost (nepodepsané hodnocení hry v tomto duchu jsem za náš tým nepsal já).


Kdyby byla takováto hra před 5 lety (což byl ročník, z něhož jsem jednu šifru nevyluštil a nepochopil dodnes), tak můj odhad je te, že by se "stížnosti" (ty uvozovky jsou na místě) na jednoduchost objevovaly v míře neztenčené, ale výsledkovka by byla řidší než 10 družstev. Koneckonců se na ni podívejte. Z 10 jmen se všichni pyšní již alespoň jedním šifrovacím zlatem, počítám-li i Drahoše na Varanech. Ty nůžky se bohužel rozevírají a je otázka, jak dlouho bude ještě současný model hry, kdy proti sobě hrají hráči o několik řádů různé úrovně, rozumně udržitelný. Příprava musí být, předpokládám, stále těžší a těžší. Tomu, že ty nejméně šikovné odfiltruje kvalifikace, věří snad jen organizátoři.

Jeníčci napsal:
Když pominu start a zubní pastu, kde jsme se zdrželi tím, že jsem ZAG neuznal za smysluplný začátek textu, měli jsme významnější zdržení pouze na šifře 13. Problém ale nebyl v odhalení systému šifry, ale s tím, kde se v ní systém ztratil a autor ho začal sám porušovat, protože mu asi systémové možnosti došly. Takže se v šifře dělo právě to, co bych v ní nechtěl. Přestala být čistá.


Kde byla šifra 13 nečistá? Vy jste měli nějaké jiné zadání než my?

Jeníčci napsal:
Jaké by mohlo být řešení ? Jsem rozhodně proti umělému ztěžování šifer. Nelíbila by se mi cesta formou zvyšování pracnosti řešení (tzv. opruz). Prodlužování trasy by už znamenalo přechod z kategorie šifrovacích her do dálkových pochodů s úkoly. Většího převýšení trasy než letos už v okolí Brna také jen těžko dosáhnete. Tak už vidíte, kde je jediná cesta ?


Ba ne, Héro. Není jedna jediná cesta a všechny ostatní nevedou do věčného zatracení. Cest, jak vyřešit existující problém, je vždycky více a věřím, že organizátoři zvolí správnou. Teda za předpokladu, že máme existující problém. Příliš přesvědčen o tom nejsem.

Jeníčci napsal:
Ano, zvyšte počet stanovišť ! Pokud se průměrný čas řešení šifry významně zkrátil, je nejlepší metodou, jak zachovat poměr času na luštění a chůzi stejný, zvýšit počet šifer.


No nevím, jestli jsem úplně správně pochopil, jak jsi to myslel, dodal bych: "zvýšit počet šifer na stejně dlouhé trase". Co mi vždycky pije krev, je existence stanovišť-nestanovišť. Letos byla tři, lávka na lesenském nádraží, rozcestí Babí doly a pomník v Kuřimi, který byl ale nutný kvůli nenalezitelnosti cíle v mapě. Zjištění, že místo toho, abychom za rohem shodili batoh a dali se do luštění, se ženeme dál někam do kšá, mne vede k prskotu. Zrovna na Babích dolech klidně mohla být šifra s tajenkou: "Při lesní cestě 100 m severně začíná orgovská černá značka, jděte po ní 1 km k pařezu."

Jeníčci napsal:
Přesuny byly letos to jediné, co se mi nelíbilo. Nachodili jsme spousty km odnikud nikam, lezli z kóty na kótu přes údolí, abychom došli k bezvýznamnému pařezu, posedu nebo triangulační tyči. To vše v neustálém bahně, kdy se nedalo odpočinout ani cestou z kopce. Vrcholem byla kóta uprostřed bahnitých polí daleko od cest. Pravděpodobně ochrana proti haluzení zde dala na frak zajímavosti trasy pro většinu.


Vidíš. Mně zrovna to, že je alespoň jedno stanoviště, které není v lese, přišlo být zajímavé zpestření. A potřebují-li organizátoři směrovat trasu od jednoho stanoviště ke druhému, které je daleko, je od nich pěkné, že jej jedním proloží. A 10 bylo rozumně v půli cesty mezi 9 a 11. Mluvit o ochraně před haluzením v souvislosti se stanovištěm, které je v otevřené krajině a je z daleka vidět, mi připadá být trochu mimo. A bahno je tam od přírody, to tam neudělali organizátoři.

Jeníčci napsal:
Před pár lety, když byl při hře mráz a sníh, jsem po hře vyslovil názor, že orgové mají připravenu hru ve dvou variantách podle počasí. Když se čeká špatné počasí, zařadí hru s lehčími šiframi a se spoustou pohybu. Letos tento můj názor opět podpořili, hned jak jsem, stejně jako tehdy, držel v ruce orienťáckou mapu u šifry, která klidně mohla být na papíře. Takhle ale dostal tým půlhodinku pohybu navíc. Jiný smysl takhle lehký orienťák mít nemůže, leda by šlo o podporu běhajících týmů proti těm, kteří pokojně chodí.


Letos bylo špatné počasí? Každopádně si myslím, že orienťák po Divišově čtvrti byl připraven právě proto, čeho sis asi vůbec nevšiml, že na Tmou bylo, a stěžuješ si, že to tam nebylo. Tedy nějaká ta vlastivěda. Přimět lidi prokličkovat krásnou Divišovou čtvrtí je pro mne dostatečným odůvodněním zařazení orienťáku do šifrárny, pokud je tento jinak jen tupým "posbírej si části zadání".

Jeníčci napsal:
Pokud tedy měly přesuny tento smysl, respektuji to. Jeníčky pochodem stejně nezničíte. Ať tak či tak, každopádně hodnotím letošní ročník jako naprosto podařený.

Héra


No to tak platí o přesunech obecně. Jediný přesun, jehož smysl mi dlouhodobě uniká, je černá značka. Napadá někoho něco?

Síba
Návrat nahoru
Ústřední topení



Příspěvky: 28

Zaslal: út. listopad 10, 2009 13:01    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:

No to tak platí o přesunech obecně. Jediný přesun, jehož smysl mi dlouhodobě uniká, je černá značka. Napadá někoho něco?

Síba


Že by "temnější" bylo zastoupeno "černější"? Já si myslím, že to bylo k udržení atmosféry tmy.
INDEX
Návrat nahoru
Tatarkový klub



Příspěvky: 20

Zaslal: út. listopad 10, 2009 13:11    Předmět:

Pralinky zvlášť napsal:

Letos bylo špatné počasí? Každopádně si myslím, že orienťák po Divišově čtvrti byl připraven právě proto, čeho sis asi vůbec nevšiml, že na Tmou bylo, a stěžuješ si, že to tam nebylo. Tedy nějaká ta vlastivěda. Přimět lidi prokličkovat krásnou Divišovou čtvrtí je pro mne dostatečným odůvodněním zařazení orienťáku do šifrárny, pokud je tento jinak jen tupým "posbírej si části zadání".


Souhlasím. Já se skoro styděla za to, že Divišovu čtvrť neznám, přestože už 6 let bydlím na Lesné, což je coby kamenem dohodil. Někdy si tam určitě udělám procházku s foťákem a tímto orgům děkuji, že mi ukázali tak krásné místo v Brně.
Inka
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 10, 2009 13:39    Předmět:

TFTG (Thanks for the game), TNLN, i když to letos opět nebylo FTF. Tak krásně propracovanou mysterku jsem už dlouho neviděl, a zařazuji ji tímto do best-of bookmarku Very Happy

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 10, 2009 14:19    Předmět:

Přidám svoji trošku do debatního mlýna o obtížnosti šifer. Předem říkám, že patřím k těm, kteří by na Tmou uvítali i těžší šifry. Pokud to někdo považuje za honění trika, pak ano, honím si triko. Takové to barevné s logem Tmou Wink Pořád doufám, že ho jednou získáme. A je to hlavní důvod, proč volám po těžších šifrách. Prostě aby byl zachován soutěžní charakter hry, protože Tmou ve své podstatě je závod. Pokud jsou většina šifer "dávačky" na stojáka, pak o pořadí nakonec rozhodují takové postranní věci jako: jak nám jede noční autobus, jak rychle najdeme na stanovišti šifru, zdali nás správný nápad trkne o 10 minut dříve nebo později...Stačí jeden zákys, jedno bloudění a do konce hry už ho nemáme šanci nahnat. Tohle osobně považuji za demotivující.

Druhý důvod už popsal Síba - hru, kde se furt někam ženu a ani nemám pořádně čas se najíst, si prostě nevychutnám do dna.

Ano, je to pohled ostříleného šifrátora a "běžný" tým to jistě vidí jinak. Šifry byly moc hezké, originální, bez balastu a před pár lety bychom si na nich parádně vylámali zuby Wink Jenže já (možná mylně) považuji Tmou za jakousi "elitní" šifrovačku, kde se utkají ty nejlepší týmy. Pokud bude Tmou optimalizovaná pro běžné týmy, pak trochu ztrácím motivaci Tmou běžet.

Řešení rozvírajících se nůžek mezi schopnostmi týmů jsou IMHO dvě. Buď deklarovat Tmou jako závod pro zkušené týmy a pro začátečníky nevhodný, anebo mít první půlku jednoduchou, aby si ji užilo co nejvíce týmů a postupně směrem k cíli zesložiťovat šifry. (Třetí možnost je samozřejmě deklarovat Tmou jako šifrovačku vhodnou i pro začátečníky, ale pak zřejmě přijdete o účast starých pardů)

Héro, udělat šifru těžší neznamená, že tam přidám balast a zavádějící informace. Lze udělat velmi obtížnou šifru úplně bez balastu. Extrémní případ byly loňští Metaorgové (mmch jedna z nejlepších šifer, s kterými jsme se za svůj život setkal). A i letošní Zákys považuji za těžkou, ale dobře udělanou šifru. I když nás mátlo, že v zadání chybělo oranžové políčko navíc (dle nápovědy "každý systém má jednu chybičku"), tak v luštění nám více bránilo, že jsme neodhalili sousedící žlutá a khaki kolečka. A to je holt chyba naše, ne šifry Wink

Ad pochody: Tmou si cením mj. i proto, že dobře kombinuje lušticí, fyzickou i orientační aktivitu. Kdo je vysazený primárně na luštění, může běžet Bednu. Kdo se chce hlavně fyzicky orvat, má tu Beskydské vrcholy. Kdo chce luštit, drápat se do kopce, hledat indicie podle orienťácké mapy a brodit se kanálem, má Tmou.

Ad černá značka: Já ji beru jako docela pěkný špek od orgů - my jsme na rozcestí asi čtvrt hodiny ještě s jiným týmem hledali zadání, než si Héra všiml podivné šipky navíc Wink V tom dešti a zimě to možná nevypadalo, ale za vlahé letní noci by paseka s pařezem určitě byla velmi krásné a romantické místo.

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: út. listopad 10, 2009 15:12    Předmět:

Jeníčci napsal:

Héro, udělat šifru těžší neznamená, že tam přidám balast a zavádějící informace. Lze udělat velmi obtížnou šifru úplně bez balastu.
Robert-Antonio


Nevyvracej mi prosím, co jsem neřekl. Obsahem mého tvrzení bylo, že se takto šifry dělávají těžšími a že to takto nechci.
Héra napsal:

Na jiných hrách se často šifry uměle ztěžují přidáním balastu nebo dokonce falešných a úmyslně matoucích prvků, což upřímně nesnáším.


S tvou druhou větou samozřejmě souhlasím, ale považuji to za těžké.
Héra napsal:

Je velice obtížné zachovat všechny tyto vlastnosti a současně udělat šifru těžkou.


Héra
Návrat nahoru
Trosečníci



Příspěvky: 9

Zaslal: st. listopad 11, 2009 19:15    Předmět:

Jeníčci napsal:
...Pokud jsou většina šifer "dávačky" na stojáka, pak o pořadí nakonec rozhodují takové postranní věci jako: jak nám jede noční autobus, jak rychle najdeme na stanovišti šifru, zdali nás správný nápad trkne o 10 minut dříve nebo později...Stačí jeden zákys, jedno bloudění a do konce hry už ho nemáme šanci nahnat. Tohle osobně považuji za demotivující.

Tak pod tohle bych se mohl podepsat.

Jeníčci napsal:

Ano, je to pohled ostříleného šifrátora a "běžný" tým to jistě vidí jinak. Šifry byly moc hezké, originální, bez balastu a před pár lety bychom si na nich parádně vylámali zuby Wink Jenže já (možná mylně) považuji Tmou za jakousi "elitní" šifrovačku, kde se utkají ty nejlepší týmy. Pokud bude Tmou optimalizovaná pro běžné týmy, pak trochu ztrácím motivaci Tmou běžet.

Letos jsme byli na Tmou jako fuze 3 tymu (Trosecnici, Happy Matfyz Friends a Pernikari) s prumernym HI nekde kolem 16. Az do 12ky nam to prislo dosti snadne a nebyt naseho 4hod zakysu pred Zakysem Wink, dosli bychom pravdepodobne i do cile. Presto prosime orgy, klidne pritvrdte! Radeji skoncime nekde na trase, ale pro ten pocit, ze spoustu lepsich tymu skonci za nami a ze si treba jednou dojdem az pro tricko, pujdem priste znova a znova a znova Wink

Jeníčci napsal:

(Třetí možnost je samozřejmě deklarovat Tmou jako šifrovačku vhodnou i pro začátečníky, ale pak zřejmě přijdete o účast starých pardů)

Tady si udelam malou reklamu, pro zacatecniky je tu Hradecka Sova http://sova.osjak.cz/, kterou s hradeckou casti Pralinek poradame.

Jeníčci napsal:

Ad pochody: Tmou si cením mj. i proto, že dobře kombinuje lušticí, fyzickou i orientační aktivitu. Kdo je vysazený primárně na luštění, může běžet Bednu. Kdo se chce hlavně fyzicky orvat, má tu Beskydské vrcholy. Kdo chce luštit, drápat se do kopce, hledat indicie podle orienťácké mapy a brodit se kanálem, má Tmou.

Presne tak. Sifrovacek stale pribyva a clovek si skutecne muze, respektive musi vybirat.

Jeníčci napsal:

Ad černá značka: Já ji beru jako docela pěkný špek od orgů - my jsme na rozcestí asi čtvrt hodiny ještě s jiným týmem hledali zadání, než si Héra všiml podivné šipky navíc Wink

Ha aspon jsme nebyli sami. Perfektni napad a prvek ve hre.


Takze Orgove: I za trosenicky vam patri velke DIKY!

Gimli2
Návrat nahoru
HALUZná ORGanizácia



Příspěvky: 20

Zaslal: st. listopad 11, 2009 20:28    Předmět:

Ja sa názorovo radím asi najbližšie k tomu, čo píše Robert-Antonio. Chcem šífrovačku s peknými ale (aspoň niekoľkými) ťažkými šiframi. Šifrovačku, kde je možné to, čo "za starých čias" -- prekonať trebárs 5-hodinový zásek a dokončiť ju.

Ale na druhej strane, hoci bol tento ročník Tmou šifrársky ľahký, musím jedným dychom dodať, že bol vynikajúco zvládnutý a bavil ma. Prekrývanie kusov krivky na 3ke bolo elegantné, snáď bezchybná šifra. Zubná pasta síce ničím nešokovala, ale šifry alfa, beta a gama boli netriviálne a pekné. Orienťák sme si vyslovene užili, tvary na 6ke obsahovali dostatočne veľa vodítok, pri rodostrome bolo najlogickejšie riešenie správne, a 9ka je prime example výborne spravenej ťažkej šifry.

V porovnaní s napríklad "populistickou" Tmou 8 sa mi tohtoročný rozjazd (stanovištia 2-8 ) páčil omnoho omnoho viac.
(Tmou 8 = šifra 2 tictac s nezvládnutou nápovedou, šifra 4 nudný čtyřlístek s mätúcim obrázkom a šifra 5, kvôli ktorej sme museli trepať discman, hoci rovnako dobre mohla byť na papieri namiesto CD.)

Áno, šifry na Tmou 11 boli podľa nás ľahké.
Áno, skoro všetky tímy prišli na 9ku.
A to je zle?
Vôbec nie!
Ak bude začiatok Tmou 12 vyzerať podobne, bude to len dobre. Len od tej 9ky ďalej by sme chceli radšej už len šifry typu tohtoročné 9 a 13. A potom nech je kľudne po 13ke cieľ.

A ďakujeme, na tohtoročnej Tmou sme sa bavili skvele, a o to predsa ide Smile

--
mišof
Návrat nahoru
Opravte to



Příspěvky: 99

Zaslal: st. listopad 11, 2009 21:52    Předmět: Díky

Taky bych rád poděkoval.

Osobně se mi spousta chození příliš nelíbila. Nikde jsme se nezasekli extrémně. Pasta a úvod mohly být výrazně rychlejší. Jinak jsem měl pocit, že jsme luštili rychle, ale na dojití to zase nestačilo. Asi potřebujeme průhledové krychle Smile.

Vůbec nezávidím orgům. Vymýšlet tolik šifer ročně a zajistit si vždy originalitu ... na internetové šifrovačce to ještě jakž takž jde, ale originální šifry, které mají být luštitelné za 20 minut ...

Moc díky za rodokmen, a kolečka. Ale i ostatní šifry byly podány hezky a odladěny dobře. Díky za bludiště, dokážu si představit, kolik to dalo práce.

Vladan
Návrat nahoru
Crucifixion?



Příspěvky: 24

Zaslal: čt. listopad 12, 2009 03:56    Předmět: Zdeněk Troška do mlýna

Předně: děkuju (opět) skvělým ORGům za celý náš tým, povedlo se to letos skvěle Smile Celé to připravovat musí být neskutečně komplikované a náročné na všechny myslitelné zdroje, i proto si toho ceníme. A nápady byly tentokrát excelentní (i když - tady musím trochu kacířsky dodat, že po dopředu proklamované bombastičnosti jsem od sedmičky možná čekal i trochu víc - byť samozřejmě i to bludiště bylo fajn nápad, i když si osobně myslím, že se z něj dalo vytěžit trochu víc než pár písmen rozmístěných do "V").

No a k tomu ostatnímu, co tu zaznělo: když ono je to těžký... Už jsem si zvykl, že se kolem TMOU (a asi i jiných šifrovaček) soustřeďuje - tak jako asi kdekoli jinde - provázaný kolektiv lidí, kteří se navzájem dobře znají, kamarádí o106, jen jsou daný rok někteří organizátoři, jiní testéři a jiní zas zrovna letos hrajou. Osobně mám pocit, že je spojují mnohé společné prvky, jako například absolvování brněnské Jarošky nebo podobné školy, záliba v geocachingu atp. Jasně, no proč ne nakonec. Problém ale je, když začnou zrovna tihle lidi mluvit o tom, jak by se měla TMOU vyvíjet. To je stejný jako s lidma na ČSFD co už všechno viděli a nic je nepřekvapí... Není to ta správná referenční skupina, protože (IMHO) nejde o průměrné účastníky, od kterých by se to mělo odvíjet. Protože TMOU není elitní šifrovačka, a není důvod proč by měla být: je jen nejznámější (a snad nejstarší?), a vsadím se, že i přes obtíže s organizací ta popularita organizátory hřeje.

A ještě dva postřehy:
1) Jak individuální je hodnocení šifer ukazuje kromě neshod kolem 13ky mezi zkušenými luštiči v příspěvcích výše například i fakt, že pro nás - tým, který zatím byl všehovšudy jen na čtyřech/pěti ročnících TMOU a nikde jinde - byla loňská pětka (šifra v šifře) celkem pohodová, a osobně bych ji nehodnotil jako těžkou. Vidíte? Každý člověk má jiné preference, skilly, málokdy se jednoznačně všichni (většina) shodnou - chce to hledat zlatou cestu středem.
2) Zvyšovat obtížnost nedoporučuju osobně ještě kvůli jedné věci: osobně mě trochu štve, že ve hře, u které vidím jeden z jejích velkých symbolických významů v "návratu člověka z města do přírody" končíváme často právě na šifrách, u kterých se láme městská a "terénní" část hry. Ten východ slunka v lese proklamovaný v logu jsme zažili snad jednou(?) - a je mi to celkem líto. Rozumějte, chápu, že si za to můžem sami svou výkonností...ale aspoň v minulých ročnících bylo takových týmů kromě nás jistě spousta, a proto se mi moc nelíbí představa, že by se obtížnost zvedla a my končili někde na pětce, ještě hluboko ve městě. Ovšem, třeba by si pak zas víc zahráli staří pardi a studenti Matfyzu...jenže, ve které skupině asi myslíte, že je víc lidí - ostřílení matematici, nebo ti ostatní?
Návrat nahoru
Jeníčci



Příspěvky: 80

Zaslal: pá. listopad 13, 2009 16:04    Předmět:

Odpověď na téma obtížnosti Tmou jsem dal do nového vlákna http://www.tmou.cz/forum/viewtopic.php?t=470, ať tu neplevelíme krátké úvahy na téma DÍKY Smile

Robert-Antonio
Návrat nahoru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina