Místo 5 - Výloha Inzert Expresu na Minoritské 12

Na konci webové stránky z předchozího Místa 4 byla uvedena adresa Minoritská 12 a zmínka o autě. Na této adrese na účastníky samozřejmě nečekalo žádné auto, ale po zevrubném prozkoumání okolí si nemohli nevšimnou veliké výlohy plné inzerátů. Pokud si vše spojili jak měli, pak v sekci auto-moto našli inzerát se značkou TMOU a to byla první šifra hry. Text inzerátu byl následující:



TMOU
Nabízím automobily jednak domácí i zahraniční.
Dále elektroniku (radia, alarmy…) do uvedených vozidel.
Slevy, leasing, opravy.
Určitě přijeďte, koupíte.
Adresa:
Roman Eben
Neuwirtova 666
654 32  okr. Vyškov - Albrechtice

Šifra to byla první, záměrně jednoduchá, aby se účastníci trochu rozcvičili. Naprosto jsme netušili, co s ní způsobíme.

Stačilo vzít první písmeno z každého slova a dostali jste výsledek:

NAJDI ZDERADUV SLOUP K(A)RENOVA

A označené závorkou měla na svědomí aktivní paní z Inzert Expresu, která nedbaje našich opakovaných pokynů vložila do textu slovo adresa. Tím název ulice Křenová nebyl na první pohled jasný. Daleko horší však bylo, že velká část týmů namísto „Najdi Zderadův sloup…“ četla „Najdi zde radu V (jako římská 5) sloup…“.

Co týmy:
Tady měli výhodu týmy, jejichž členem byl člověk znalý Brna. My jsme toto zdůrazňovali už před hrou jako výhodu. Tito lidé pak celkem bez problémů našli v textu správně Zderadův sloup.
Ostatní týmy vytvořili na Minoritské 12 malou zácpu. Stále jsme jako organizátoři nechápali v čem je problém. Poté co špatně pochopili text šifry, začali nejprve prohledávat texty ostatních inzerátů (jejich počet odhadujeme na 400!!!). Někteří později pochopili slovo Křenová a vydali se na tuto ulici hledat pátý sloup. Důvod, proč šifra, která měla podle nás zabrat maximálně 10 minut trvala některým týmům i 3 hodiny jsme se dozvěděli až o několik hodin později.



Co my:
Inzerát jsme podávali ve středu před hrou. Ve čtvrtek ho byl Radek zkontrolovat a zjistil, že v textu přebývá jedno slovo. Nechtěli jsme však poutat pozornost na už tak dost podezřelý inzerát (paní za přepážkou stále nechápala, proč má být na inzerátu slovo TMOU) a tak jsme si řekli, že inteligentní účastníci pochopí, že slovo adresa je tam jaksi navíc a že ulice je Křenová. Tato úvaha se u mnoha týmů potvrdila.


Co nás pobavilo:
na křižovatce Minoritská-Orlí bylo zpočátku skutečně zaparkováno auto (naprosto nesouvisející s naší hrou). V něm jakýsi pár prožíval intimní okamžiky. Co si ona dvojice myslela, když kolem jejich auta začal jeden tým na „radu“ jiného obcházet a čelovkami si svítit do všech otvorů od chladiče až po výfuk, můžeme jen ztěží odhadnout :o)
- před zavírací dobou byl na pracovnice Inzert Expresu za přepážkou také poměrně často vznesen nenápadný dotaz: „Nenechal mi tady někdo auto?“