Stanoviště č.6

Štola pod Stránskou skálou

Konečná tramvaje č. 10 leží u úpatí Stránské skály. Tato hora na JV okraji Brna se do historie TMOU zapsala už jednou. Na jejím vrcholu končila první TMOU (více, včetně fotek, v reportáži TMOU 1). Tehdy však mnozí účastníci netušili, že se pod jejich nohama nachází spleť chodeb, štol a jeskyní...
Na sloupku zastávky MHD visí krátký návod. Popisuje cestu od zastávky asi do půlky prudkého svahu. Mezi vápencovými skalisky tady zeje obrovský vjezd do podzemí. Stránská skála je nejjižnější výběžek vápenců Moravského krasu a v jejím podzemí se nachází i opravdová přírodní jeskyně. Vjezd ke kterému přicházejí účastníci je však vchod do uměle vybudované chodby podzemní továrny. Právě sem byla v době války přestěhována část výroby z nedaleké továrny Zetor. Teď opuštěnou chodbou vede trasa TMOU 5. V nejzazším výklenku leží truhla plná keramických destiček. Každý tým bere jednu.

Tmou 5 - Zadani 6 Tmou 5 - Klic 6

V realizaci této šifry se opět uplatnila naše představa šifry, kterou lze vyřešit pouze její destrukcí. Po nebývalém úspěchu diskety z TMOU 3 (viz. reportáž TMOU 3) jsme si tentokrát představili něco, co by se muselo kompletně rozbít. Vhodným řešením se zdála být keramická destička obsahující kovový kód. Technicky se sice řešení zkomplikovalo potencionálním roztavením kovové zprávy při vypalování keramiky. To jsme ale nakonec vyřešili použitím na vzduchu tvrdnoucí hmoty připomínající keramiku. Prototyp byl zdárně vyroben. Nezbývalo než přidělat dalších 200 ks. Po neplánovaném zvýšení počtu hrajících týmů pak dokonce 300 ks. Při vyvinutí vhodné technologie nám to s Raďou nakonec zabralo jen dva večery. Do hmoty jsme vkládali kovová kolečka s klíčem a na povrch tiskli pomocí razítka šifru s runovým nápisem.

Tmou 5 - Vyroba desticek


Substituci k runám v nápisu získali účastníci již na stanovišti č. 4. Čtyřpísmenný nápis ukrytý na kovovém kolečku v destičce byl pak klíčem, pomocí kterého bylo možné dospět ke správnému řešení:

JEDNA HRA TED VLADNE VSEM KOSTEL LISEN

V bedně v podzemí bylo umístěno 310 ks destiček. Když jsme sem po hře přišli uklízet, objevili jsme cca 30 kusů. Pokud si větší množství týmů nevzalo v rozporu s pravidly více kusů, znamenalo by to, že na toto stanoviště došla ještě většina týmů. Pravděpodobně však tady také většina z nich skončila, zejména vzhledem k pokročilému času.
Od účastníků opět víme, že v prostoru Stránské skály posedávalo a snažilo se najít řešení velké množství týmů. Někteří však na možnost destičku rozbít nepřišli.
Zajímavá pro nás byla informace, že ke skále přijela brzy ráno skupina policistů. Nejdříve to vypadalo, že zjistili, že se zde děje něco podezřelého v souvislosti s TMOU. Potěšilo nás proto, když prý účastníky naší hry víceméně pozdravili a pak šli kontrolovat bezdomovce přespávající v části podzemí.

Během hodin mezi půlnocí a rozedněním objíždíme s týmem stanoviště terénní části hry. Rozdělujeme se a postupně rozmísťujeme příslušné šifry. Ještě netušíme, že většinou zbytečně, protože sem už žádní účastníci nedojdou. Poprvé v historii TMOU neprojde ani jeden tým celou trasu. Zdržení na stanovišti 3 bude pro všechny příliš velké.
Někdy ve tři hodiny ráno však pořád ještě doufáme, že to některý z týmů dokáže.



<< Předchozí    Statistika  Následující >>