Stanoviště č.3

Popelnice na ulici Mášova

Na předchozím stanovišti bylo uvedeno, že další šifra se bude nacházet v odpadkovém koši. Bohužel vhodný koš zmizel, tak nezbylo než bednu s šiframi umístit k jedné z popelnic. Papírová krabice obsahovala 200 audiokazet.

Dovolte mi malou odbočku. Letos jsme do našeho týmu poprvé přijali ženu - Kristýnu. Její schopnosti jsme poznali už na šifře 11 TMOU 4 s doplňováním slabik. Jak si můžete přečíst v příslušné reportáži, pěkně s ní účastníkům zavařila. Letos také zabodovala, vymyslela šifru na audiokazetu :o) Naše původní představa nepočítala vůbec se šifrou, pouze se zajímavým popisem cesty městem, kterou musí účastníci projít na další stanoviště. Až téměř 14 dní před hrou se objevila myšlenka zakomponovat do textu ještě nějakou šifru. Ponaučení pro všechny: nedělejte rychlá rozhodnutí na poslední chvíli! Myšlenka vypadala zajímavě a hlavně zvítězil argument: loni nám vyčítali, že to bylo lehký, letos by určitě zase řekli, že chodit po městě je suchý. Tak jsem zařadili šifru.

Marťas s Kristýnou vymysleli docela vtipný text, kamarádka, která pracuje v rádiu ho namluvila a pak už zbývalo pouze využít služeb pražské společnosti ADK Prague (www.adk-prague.cz), která nám vyšla dokonale vstříc a během několika dní nám poštou poslala balík s 300 ks hotových audiokazet.



Tmou 5 - Zadani 3

Na kazetě byl namluven následující text , který si můžete poslechnout i v originální podobě tady (Nahravka MP3)

Podle něj účastníci postupně od místa nálezu kazety prošli přes Moravské náměstí, náměstí Svobody, kolem chrámu na Petrově na Zelný trh a jejich cesta skončila na nedalekém Římském náměstí. Bohužel zde však skončila na poměrně dlouho. Na stromě na Římském náměstí byla totiž uvedena pouze stručná INFORMACE, že cílové shromaždiště TMOU 5 je na vlakové stanici v Bílovicích nad Svitavou a hlavně, že pokud dávali během svého pochodu podle kazety pozor, tak ví kam pokračovat. Tohle tedy nutno přiznat naše účastníky dost zmátlo. Naše představa, že si sednou, přepíší text z kazety na papír a v něm pak s použitím nápovědy objeví poměrně jednoduchou šifru s počátečními písmeny, byla řekněme velmi optimistická. První vážné podezření, že něco není v pořádku jsme pojali, když už více než 2 hodiny ani jeden z týmů nedorazil z trojky na stanoviště 4. Začali jsme pátrat po příčinách a zjistili, že účastníci se nám začínají štosovat v prostoru Zelného trhu, kde se buď snaží zjistit nějakou nápovědu u sochy sv. Primitiva, jak bylo uvedeno v nahrávce nebo bloudí okolními ulicemi s tím, že se na ně usměje štěstí a něco objeví. Když ani po více než 3 hodinách žádný tým šifru neprolomil, pochopili jsme, že je zle. Tohle se ještě ani jednou nestalo. I při doposud nejtěžších šifrách vždycky alespoň pár týmů zabodovalo a šifru dalo. Teď ani ťuk... Co s tím, přece hru neodpískáme s tím, že všechny týmy letos skončí na třetím stanovišti. Samotné by nás to dost mrzelo, když je všechno připraveno, a co teprve účastníky. Volíme jediné možné řešení. Sice nestandardní, ale lepší nás nenapadlo. Dáme účastníkům nápovědu. Vypouštíme zprávu, že ve 23:00 bude všem přítomným na Zelném trhu sdělena nápověda. Tato zpráva se mezi týmy rychle šíří a okamžitě se ze všech ulic začínají scházet davy lidí. Na tomto místě bych chtěl obdivně zmínit výkon účastníka Petra. Jeho tým zastihla zpráva o nápovědě na Zelném trhu v okamžiku, kdy byli u cca 5 km vzdáleného kostela v Králově Poli. Do nápovědy zbývalo asi 10 minut, tak shodil batoh a na Zelňák stihl doběhnout!

Před jedenáctou je na Zelňáku slušná demonstrace.


Tmou 5 - Zelny trh 23:00

Ještě se krátce radíme v týmu co všechno účastníkům napovíme. Myšlenku, že bychom jim rovnou řekli řešení šifry zavrhujeme. Nakonec se domlouváme, že navedeme lidi na ten text a na letopočet uvedený na soše sv. Primitiva a tvoří klíč k řešení. 23:00, vyskakuji na obvod historické kašny, náměstí je plné lidí. Jsem zvědav co se stane když zapískám. Zkusím to a v první moment mám trochu obavy, že se dav přelije přes kašnu a pohřbí mě v jejích troskách. Nakonec to však všichni ubrzdili, takže si je jenom rychle vyfotím a pak už stručně vysvětluji jak by měli pokračovat. Několik lidí naši nápovědu odměnilo pokřikem, že to už dávno vědí, ale to se nedá bohužel nic dělat. Hodně týmům nápověda otevřela další možnosti a říct rovnou řešení jsme opravdu nechtěli. Po sdělení nápovědy konečně začínají týmy získávat správné řešení a pokračují na další stanoviště vzdálené pouhých 200 m od Zelného trhu.



<< Předchozí    Statistika  Následující >>