Zážitky a reakce týmů

Tým "Prdolove" napsal:





  • Start - Chaos na Nám. Svobody (17:00-18:08)


    Sešli jsme se bez problémů a včas. Sestava byla opět ze 2/5 obměněná. Mamutka nahradil velezkušený Luděk (vítěz TMOU 3 se Žlutým Bagrem) a Majku v roli důležitého ženského elementu Klárka. Zahájení začalo nepříliš povedenou hymnou, ale pak začal pořádný nářez. Nejdříve jsme asi 10 minut sledovali, co se kolem nás děje, pak jsme se asi na 10 minut zcela neorganizovaně rozběhli na všechny strany. Až poté jsme se trochu uklidnili a obešli jednotlivé části první šifry. Vyluštili jsme čtyři slova (Hmyz, Chalupa, Slzička a Naděje) a pak lehce dohledali zbytek. Poprvé se nám podařil start!



  • Mřížka (18:30-19:00)


    Chvilku jsme ztratili hledáním fontánky a obcházením kaštanů. Ale okamžitě po spojení skupin nám bylo jasné řešení a v podstatě ho pouze přečetli. Potřebný klášter se objevil až asi ve čtvrté vytažené mapě - ještě, že jsme jich měli tolik!



  • Plošný spoj (19:30-19:50)


    I na trojce bylo hlavním problémem dohledání stanoviště. Šli jsme ze severu, prošli pod mostem s tím, že se tam schovává jiný luštící tým a objevili místo (vlečku), odkud byl vidět Petrov. Až po chvilce dohadování jsme se odhodlali nesměle vylézt pod most a dostali zadání. Řešení bylo opět hned jasné, technicky jsme ho bravurně zvládli.



  • Pohádková mapa (20:00-20:20)


    Mapu jsme si dost dlouho bezúspěšně prohlíželi. Nejvíce nás zaujala ulice ABC Erotik a začali rozjímat, kde všude v Brně existují sex shopy. Naštěstí ne všichni z nás byli unešeni touto debatou a začali jsme rozpoznávat jména ulic. Pak už byla hračka dekódovat Hřebínko a šli jsme dál.



  • Pexeso (20:50-21:20)


    Stanoviště začalo veselou příhodou při dohledání. Přišli jsme na křižovatku, kde jsme očekávali zadání a zdravíme orga s nadšením, že jsme to lehce našli. A on na to, že nám to do ruky nedá, že si to musíme vzít sami. To nás zmátlo a asi pět minut jsme se dívali do mapy, která z těch křižovatek v okolí to nakonec bude. Přítomný org se jen mírně usmíval a svítil nám do mapy. Když už jsme chtěli odejít, tak vidím hned vedle nás na zídce hromadu zadání... Samotné řešení bylo jedno z nejzábavnějších na letošní Tmou. Zúčastnili se všichni členové týmu a postupně jsme hledali všechny trojice. Rozdělení do čtyř skupin nám došlo asi uprostřed řešení, takže jsme mohli být ještě o něco rychlejší. Zůstali nám podobně jako jiným týmům bratři v triku - svornost tam nevycházela a nápovědy jsme v této fázi hry ještě nepoužívali.



  • Kostka s průhledy (21:50-23:15)


    Kostku jsme rychle vyřezali a slepili. Po pár divných nápadech si někdo všimnul zákrytu otvorů a při tom viditelných písmen. To bylo hezké, ale nějak se nám nedařilo objevit další podobné otvory. Až po sestavení druhé kostky jsme našli další tři dvojice a pak už lehce sestavili řešení.



  • Hádanky (00:00-00:20)


    Stihli jsme rozjezd a rychle se přesunuli k technickému muzeu. Hádanky byly opět hezkým týmovým úkolem, kde si každý mohl zapřemýšlet. Princip byl jednoduchý a za chvíli bylo hotovo.



  • Fonty na modré (01:00-02:00)


    Pro přesun jsme zvolili riskantnější, ale přímou polní cestu přes pole. Cesta byla schůdná a rychle jsme došli k mostu. Nebylo úplně jasné, na kterou stranu od mostu se vydat, ale podle vrstevnic jsme zvolili tu správnou. Brána sadu byla dobře viditelná a šifru jsme našli hned. Opět jsme okamžitě pochopili princip a vyškrtali doprovodný text. Zůstal nám konkávní útvar a začali hledat v jeho konkávním rohu. Písmenka tam byla dost nešikovná, tak jsme se rozhodli, že ten roh musí být někde na mapě. Vůbec nechápu, jak se může pět lidí, dívat na mapu do čtverce 5x5 cm a nenajít konkrétní dobře viditelný útvar! Po pár minutách jsme se rozhodli, že se jedná o konkávní roh modré značky a vydali se tam. Až po nenalezení zprávy na modré jsme mapu vytáhli znovu a ejhle - on tam ten tvar přece jen je. V reportážích je vidět, že s tím měly problémy i jiné týmy - v té mapě musel být nějaký optický klam. V každém případě první zbytečná ztráta - 45 minut.



  • Čísla v textu (02:35-02:50)


    Opět jsme zvolili kratší polní cestu a opět si myslím, že správně. Šifru jsme našli bez problémů a zapsali se na 23. místě. Hned po prvním přečtení byl princip jasný, dokonce i řešení. Pak jsme si ho jen potvrdili dořešením a upalovali na kótu.



  • Rybičky (03:40-07:15)


    Hlavní zátuh celé hry. Rychle jsme odhalili max. 26 zubů a rybičky správně označili písmeny. Vzpoměli jsme si i na nápovědu, ale ta byla přece o autech a navíc v šifře není ani jedno H... Dlouze jsme zkoušeli všechno možné a pomalu začali odpadávat. Když už začalo svítat, tak mě David donutil ještě jednou vytáhnout tu nápovědu a najednou bylo všechno jasné. Rychle jsme vyluštili SZ SLABE RYBY ZNALY PRESNE. Ještě nám chvilku trvalo než nám došlo, co to vědí ty slabé ryby, a mohli jsme pokračovat.



  • Čtverečky (07:53-07:59)


    Přesun nám příliš nevyšel, šli jsme po lesní stezce mírně okolo. Ale šifra zase ano, Luděk hned po prvním nakouknutí vzal tužku a vyškrtal HORNEK. Opět jsme se dostali do hry a získali naději, že by jsme to přece jen mohli dojít.



  • Bludiště (08:35-08:50)


    Už poněkolikáté na letošní Tmou bylo hlavním problémem dohledání stanoviště. Vyšli jsme na kopec, ale kde je ta zpráva? Naštěstí se David vydal správným směrem na vyhlídku a šifru tam našel. Opět jsme ihned objevili zajímavý počet sloupců a hned po prvním průchodu i 50 řádků. Troška počítání a plni energie jsme spěchali na 13-ctku.



  • Totální chaos (09:40-12:00)


    Druhý a definitivní zátuh. S vidinou úspěšného dokončení TMOU jsme se vrhli do řešení. Spočítali jsme si, že trojic symbolů je přesně 36 a že leží pod různými úhly. Nádherná spojitost s 360 stupni a už jsme měřili zakreslovali, překreslovali a pořád nic. Od tohoto řešení jsme se nedokázali odpoutat. S postupem času se ztrácela vidina možnosti dojít do cíle, motivace i psychických sil ubývalo a v podstatě už jsme jen čekali na úder dvanácté.



  • Závěr


    TMOU byla hodně povedená. Měli jsme silný tým a šifry nám šly. Škoda ignorování nápovědy u rybiček a ztráty sil na 13-ctce. 14-ctku by jsme určitě dali a do cíle minimálně došli. Tak blízko už nemusíme nikdy být! Nevadí, udělali jsme si rekord, jak v počtu stanovišť, tak v průběžném pořadí, takže musíme být spokojeni. Počasí nám přálo, přesuny se mi zdály tak akorát dlouhé. Nejvíce se mi líbily šifry, kde se mohli zapojit všichni členové týmu - Pexeso a Hádanky. Originální byl plošňák. Kostka byla geniální (protože jsme ji rychle dali). Rybičky by taky mohly aspirovat na jednu z nejhezčích šifer, ale my jsme s ní měli velké problémy, takže nám k srdci nepřirostla. Menší obtížnost nám vyhovovala. Mně se naopak líbí, když i mírně nadprůměrné týmy hrají s vidinou možného projdění Tmou.

    V každém případě děkujeme organizátorům za hezký zážitek a hezky strávenou noc a část dne v okolí Brna.



Za Prďoly Martin.

Zpět na zápisky