Zážitky a reakce týmů

Tým "Vůl na střeše" napsal:


Stanoviště č. 1 – Náměstí Svobody (17:00 – 18:40)

Start letošní hry byl velmi povedený a krátce po 17 h vypuká na náměstí pravý zmatek :) Mně osobně víc vyhovují šifry, kdy člověk dostane jedno zadání a může v klidu luštit, nicméně tohle mělo zase svoje neopakovatelné kouzlo. Základní cíl – vyřešit první stanoviště dřív, než bude u kašny na Zelňáku vyvěšeno řešení – zvládáme dokonce s padesátiminutovou rezervou, takže se startem panuje naprostá spokojenost.


Stanoviště č. 2 – Cardanova mřížka (18:50 – 19:30)

Neobyčejně vysoký výskyt vlastních jmen se nejprve pokoušíme zanášet do mapy. Nic rozumného nám nevychází, takže nezbývá jiná možnost, než zkusit přiložit mřížku přímo na zadaný text…


Stanoviště č. 3 – Plošný spoj (19:55 – 21:34)

Princip luštění je okamžitě jasný, nicméně realizace nám vzala mnohem víc času, než by se slušelo. Zbytečně dlouho zkoušíme vyvolávat výchylky střelky kompasu pomocí elektromagnetické indukce. Už i projíždějící vlaky na tom jsou lépe než my. Nakonec to tedy vzdáváme, zapojujeme elektrický obvod a rozsvěcujeme čelovku. Zároveň tak plníme další postupný cíl – dostat ze před půlnocí dál než na třetí šifru :)


Stanoviště č. 4 – Topologická mapa (21:50 – 22:09)

V momentě, kdy v mapě poznávám svoje (skoro rodné) Vinohrady a svoji domovskou ulici Vlčnovskou (alias Medvědínskou), je vše jasné a můžeme si vychutnat krásnou noční procházku kolem světélkujícího hřbitova.


Stanoviště č. 5 – Podivné pexeso (22:25 – 22:55)

Pexeso dáváme za půl hodiny a mírně tak mažeme ztrátu ze třetího stanoviště. Nad pojmenováváním obrázků jsme se moc a moc bavili. Zvládli jsme všechny trojice kromě jediné (zbylo nám rovnítko a Bratři v triku…) a druhá část šifry už byla rutina.


Stanoviště č. 6 – Optická krychle (23:20 – 1:06)

Vyřezání krychle a složení písmeny dovnitř se (i vzhledem k povinným pomůckám) nabízí samo. Postup je jasný během chvilky: všímáme si toho, že jedna dvojice čtyřúhelníků se při pohledu skrz krychli přesně překrývá a v několika dalších dírách se krásně objevují jednotlivá písmenka. Otáčíme krychlí a postupně nacházíme další tři dvojice otvorů, které se překryjí. Pořadí čtení písmen intuitivně uspořádáváme dobře hned na první pokus. Bohužel si nevšímáme, že nám už vyšel zcela smysluplný text, a motáme dál a dál ve snaze upotřebit všechna písmenka… Nebýt tohoto hloupého zdržení, máme vyluštěno za hoďku a čtvrt. Nicméně když se dívám do statistik, tak náš luštící čas je nadprůměrný (1 h 46 min) a definitivně tak naháníme ztrátu z toho prašivého integrovaného obvodu.


Stanoviště č. 7 – Hádanky (1:40 – 2:15)

Průchozí šifra, která nás opět dobře pobavila. Plníme tak třetí a poslední náš cíl – dostat se do terénní části TMOU. Navíc se skoro desetihodinovým předstihem. Holt s naším herním indexem (0,4) si nemůžeme klást moc velké cíle :)


Stanoviště č. 8 – Fonty (2:58 – 3:40)

Moc pěkná šifra a díky dalšímu našemu nevídanému záchvatu kreativity luštíme v lehce nadprůměrném čase a dáváme tak zase pár týmů.


Stanoviště č. 9 – Maštěné ředkvičky (4:15 – 4:36)

Vyloženě průchozí šifra. Do vrcholové knihy se zapisujeme na 59.místě, což je umístění, které zatím předčívá moje veškerá nejoptimističtější očekávání. Přece jenom – kvalifikovali jsme se jako 203.tým, takže tohle je pro nás super výsledek. Jdeme na dvoucifernou šifru!!


Stanoviště č. 10 – Rybičky (5:25 – 7:30)

Nápověda ze druhého stanoviště přesně vysvětluje, jak řešit první část šifry. Pečlivě počítáme zoubky a hledáme, které rybičky padnou za vlast. Zbývající parkujeme v garážích. Bohužel díky různým projevům lajdáctví dostáváme SZ LABE RYBY HNALY PŘESNĚ, což navíc ještě interpretujeme jako SZ LABE RYBY HNALY PŘES NĚ. Další nápady už docházejí, takže začínáme těžce haluzit :) Co může být Labe? No, kousek pod námi je Říčka. A proč by Říčce říkali Labe? To je jedno, jiná řeka tu není. Co je na severozápad u řeky? Rybník. Jo, to by mohlo být – ryby hnaly přes ně. Jako přes ty rybníky. Tak jo, jdem tam.

Bohužel zde přítomní orgové jsou neúprosní a toto řešení jim nedostačuje… Naštěstí je jejich otázka (Co vám přesně řekly slabé ryby?) dostatečně nápovědná, takže doluštění už nám moc času nezabírá.


Stanoviště č. 11 – Čtverečky (7:57 – 9:59)

Zatracené čtverečky byly naší konečnou. Snažili jsme se všemožně posunovat, sčítat, překládat a všelijak haluzit, bohužel bezvýsledně. Operaci negace jsem poněkud zazdil, takže jsme se správné ideji ani nepřiblížili, což ovšem nic nemění na tom, že jsme na letošním TMOU dopadli nad očekávání dobře :)

Zpět na zápisky