Řešení úkolu č.3

Zadání této šifry bylo obsahovalo více prvků:

  • vlastní papírové zadání:
    • vysvětlení principu
    • tabulka písmen
    • schématická mapka udávající polohu plakátů
  • plakáty rozmístěné po městě:
  • obsahovaly černobílé mřížky
  • “vzorečky” udávající pořadí mřížky

Mapka. Křížky označují kostely, kolečka označují přibližnou polohu plakátů.

Pořadí plakátů/mřížek. Buď šlo zjistit zjištěním zadaných počtů a dosazením do vzorečků, nebo si bylo možno všimnout, že kolečka na mapě mají různou velikost, tato velikost udává pořadí mřížek (“kdo má v hlavě, nemusí mít v nohách” poprvé).

Princip vývoje mřížky. Slovní, neformální popis: černá políčka se množí směrem nahoru a doleva, přičemž nikdy se nemohou namnožit na políčko, které bylo v předchozím kroku černé a pokud se na jedno políčko namnoží současně dve černá pole, tak se množení zruší. Mřížka je “cyklická”, tj. horní okraj je spojen se spodním, pravý s levým (tj. jde o torus).

TMOU 10 - reseni ulohy

Pro informatiky: uvedený postup lze vyjádřit jednoduchou logickou formulí, následují kus kódu je přímo převzatý z aplikace použité pro návrh pravidla (NetLogo):

		set stateS [ status ] of patch-at 0 -1
		set stateE [ status ] of patch-at 1 0
		ifelse (status = 0 and (stateS = 1 xor stateE = 1))
    		[ set status 1 ] [ set status 0 ]
	

Pro určení principu samozřejmě není nutné mít všech 7 mřížek. Již ze tří po sobě jdoucích by mělo být možné princip odvodit a potvrdit, zbytek se pak již dá dopočítat - s trochou rozmyslu to jde na čtverečkovaném papíře docela rychle (“kdo má v hlavě, nemusí mít v nohách” podruhé).

Výslednou mřížku pak již dle návodu použijeme jako standartní šifrovací mřížku na zadaný text a dostaneme: ???

Pozn: Teoreticky samozřejmě bylo možné vykašlat se na obíhání plakátů a snažit se lousknout šifrovací tabulku rovnou. Při rozměru 11×11 a nepoužití všech písmen však tento postup považujeme za efektivní, pouze pokud má tým ve svých řadách schopné orákulum.




<< Předchozí řešení  Diskuze k šifře  Zpět na zadání  Následující řešení >>