TMOU 19: První dojmy a reportáže

Odkazy na reportáže

Co se líbilo

Téma hvězd, půlnoční překvapení + možnost nápovědy, SMS systém zadávání průchodu hrou, TMOUbulky, mapa, dobrá volba luštit vždy v teple :-); šifry: diskuse, holywood, prani, osmismerka, mlhovina, hrava, šerif, samolepky

Propracovanost a nápaditost prvních dvou šifer (dále jsme se nedostali, neboť jsme pak již nechtěli brát totální nápovědu a raději si to celé užít). Atmosferické zahájení hry na Biskupském dvoře.

Osmismerka, Prani, Kolecko, 24-pismenna abeceda

hra mlýn, Mikuláš s čertem a andělem, jednička a dvojka ... téměř vše

Úvodní šifra, která využívá pečlivé domácí přípravy. Kolečko - Objevování systému. Práce s tématem.

24 písmen, jednotka, dvojka, trojka, päťka, sedmička, Mikuláš... Prechádzka po hre cez Hády do Brna.

Hlasitá hymna Tmou, nepršelo, východ slunce

téma, 3, 5, 6, 7 (a mnohé jednotlivé části 1, 2), počasí

Provázanost šifer z úvodního kolečka a celkově princip přechodu od stan. 1 ke 2. Šifra 5. Zas jednou bylo TMOU hodně v centru a dokud se domorodci neopili, slušně se zajímali o hru (pak to bylo horší).

úvodní část, noc bez deště, mlýn, Mikuláš, hvězdný leitmotiv, ale hlavně úplně nejvíc ABECEDA O 24 PÍSMENECH - super využití!

Celý koncept přání a hvězd, včetně mikulášsko-vánoční vložky, pěkné lokace ve městě i v terénu.

originální variace na "bednářské" kolečko

Risk. Pokus udělat věci trochu jinak a posunout hru dál. TMOU v Brně (jinam jsme se nedostali). Přesun 6-7 (ditto). Okolo 30 vyluštěných šifer (ditto).

Kolečko, mlýn a skládačka. Čert+mikuláš+anděl a stromeček

Kopa šifrovania hneď od úvodu, vtipné odkazy v prvej sifre (nálepka v obálke a pod.)

Z sifer cele kolecko a osmismerka. Zavedeni T-infa, pulnocni prani. A taky pocasi a atmosfera v tymu.

TMOU přání.

Startovní šifra dle přání, která byla pro všechny. ;-) * Téma hry: výběr startovní šifry, půlnoční hlasování o přání si, ... * Nadšení z TMOU dvou úplných nováčků v týmu, kteří se přidali jen pár dní před akcí. * Nápad s aplikací před hrou oznámených základních principů ve startovní šifře i navazujícím kolečku. * Kolečko na druhém stanovišti s několika vrstvami šifrování. * Že nepršelo, nesněžilo.

Propracovaný začátek, tedy 1. a 2 stanoviště, ranní krásné počasí, absolutní nápověda na 4. stanovišti, na trase šlo využít MHD

Že jsme se dokázali vyhrabat z totálního chaosu na startu a pak v kolečku a alespoň okusit začátek lineárky.

Hvězdné téma, kolečko na začátku pro rozprostření týmů, možnost odhlasovat si půlnoční přání

Sifra MLYN bola paradna :). Chodniky slavy boli tiez fajn

Pěkné šifry, anděl s čertem a suché počasí.

Uvodni sifra a vlastne cela nelinearni cast

Super šifry, promakané, plné nápověd k řešení a úvodní masakr vymotání se z centra.

Invenční systém 1. a 2. stanovišť. Nepršelo.

Hospody kde jsme lustili. Traubka, sklenenka, u capa. Jednicka a dvojka.

Originální, zábavné, nova zkušenost

druha (multi-lvl) sifra; vtipnost u Hollywoodskych hvezd; pobavilo nas, ze na druhe sifre nam pri prochazeni koleckem vytvorily indexy sifer slovo "hovad", nahoda?

slunicko v sobotu dopoledne

že jsme se zasekli už v centru a ne někde daleko od domova

Co se nelíbilo

Barvy na barevném proužku; to, že jsme ze dvojky odcházeli až o půlnoci :); nerudný řidič rozjezdu

Že z první šifry nebylo jasné, že pro začátek stačí vyluštit kterékoli stanoviště druhé šifry a vydat se na něj. Ze zadání jsme pochopili, že musíme vyluštit právě naši "znalostní" trojici, kterou jsme si přáli. O to jsme se snažili dlouho a neúspěšně. Nakonec jsme se zoufalí stejně vydali na jiné, než druhé "znalostní" stanoviště, očekavajíce, že budeme vyhozeni. Což se k našemu překvapení nestalo.

Štvorka a zima.

Nelineárnost/překombinovanost prvních šifer, chyby v šifrách, malé boty (víc než troje ponožky jsem do nich nedostal a to tentokrát na zimu nestačilo), jen jedny TMOUbulky na tým, když jsou k dispozici dvoje zadání šifer

krátký čas na hru, ještě bychom luštili; 4, 1 a 2 – těším se na TMOU jako na nejlepší lineární šifrovačku a on se z ní stal Matrix... obecně chodím na šifrovačky (mimo jiné) proto, abych luštil šifry, ne abych přemýšlel, jak se luštění vyhnout... šifra obsahující více šifer se většinou během luštění jednotlivých částí příliš neliší od šifry obsahující spoustu balastu

Trasa okolo řeky, kosa. Některé šifry typu "máme 2D-3D objekt a něco s ním musíme nějak udělat", tam se ani tolik neprojeví schopnost luštění, ale schopnost se trefit do myšlení organizátorů. Interpretační nejasnosti (co znamena co v barvach, pojmenovany ostrov, "hrej partii, na obvodu cti..." vs "hrej partii na obvodu, cti...").

nic zásadního: drobné chybky, občas nejasné další místo i po vyluštění, kalendář naležato

Velké množství větších i menších lapsů (chyby šifer a tisku, matoucí tajenky, koncepce kolečka, nezveřejnění polohy cíle ve webinfu). Hlídači stanovišť evidentně dostali instrukce kontrolovat, zda se tým nedělí, po páté odpovědi, že zbytek týmu hledá volnou lavičku, jsem si začal připadat trochu jako v mateřské školce.

chyby v 1. šifře, téměř nutnost použití předstartovních informací o typech šifer, zřejmě neodladěná 4. šifra

Směr onoho pokusného posunu. Linearizovaná nelineárka. Pojmenovaný ostrov nepojmenovaný na mapě. T-info. T-info rozbité i T-info fungující. Chyby. Hromada chyb. Překlepy, hrubky, chyby v interpunkci, chyby v tajenkách, písmena posunutá nekvalitním tiskem -- a to všechno v nominálně či potenciálně stegano šifrách. Šifry. Šifry vesměs zapomenutelné a prolezlé návody a mezitajenkami -- chceme, aby ke správnému postupu dovedla logika, ne furt někde hledat, kde se píše, co s tou věcí máme dělat.

Špatný barevný tisk, zejména pak oranžová, která nám zkrátila hru o minimálně 3 hodiny. Místy prvky degradující dobré nápady - překlepy v šifrách, nevyváženost uhodnutelnosti hesla kolečka z různých kombinací vyluštěných indicií, neoranžovou, uhodnutelné heslo z Mikuláše apod.

Naša verzia šifry "Barvy" nemala rozoznateľnú oranžovú a červenú. Takže to skôr vyzerlao ako RGB zostava, než dúha. Keďže sa na to sťažovali skoro všetci, museli to vidieť aj orgovia samotní pri kontrole pred hrou a tým pádom mali cez T-Info (alebo nejak inak) na to upozorniť, povedať aspoň hint alebo rovno šifru z hry vyradiť.

Chyby ve startovni sifre, upresnitka v SMSce, lom v ohybu reky nebyl na orgovske mape vubec zakreslen, zakys na barvach (z cehoz ale nevinim orgy). Celkove se nam hra moc libila, byt jsme moc daleko nedosli, orgum dekujeme a uz se tesime na priste;-).

Šifra Barvy.

Překlepy a chyby v šifrách. * Že nám letos okolnosti nepřáli, a tak jsme v plném počtu nevydrželi až do sobotního poledne. * Zima nad ránem. * Že jsme neviděli stromeček, Mikuláše, čerta a anděla.

Ve 4 byly délky některých segmentů 24 mm, shodně s barevnými segmenty v TMOUbulkách

Šifra BARVY (oranžová, co byla červená + trojan v TMOUbulkách, kdy se některé délky úseků na pásce přesně shodovaly s délkou barevného segmetu u barvy duhy)

Možnost půlnočního přání, kterou si hráči zvolili - i ZÁKON by byl lepší

Zima. Oranzova na sifre BARVY vyzerala UPLNE ako cervena, vobec nie ako oranzova...

Ani nevím.

"Logika" odvozeni nasledujiciho stanoviste z reseni, viz Hledej pojmenovany ostrov, ktery na dodane mape nebyl pojmenovan a MLYN znamenajici Mlynske...

Málo času na tak nádhernou šifrovačku.

Velká pracnost šifer na začátku hry. Relativně hodně chyb v zadání.

Oranzova

Chyba v šifře č. 1

prvni (preplacana) sifra; kdyz oranzovy prouzek na nasi sifre byl vlastne cerveny

dvojka byla prekombinovana, jednicka s chybama

před hrou jsme měnili primární číslo a hromadné SMS nám nechodily ani na to nové, ani na původní nejspíš chyby v zadáních (přezdívky - lueonky místo luzanky, v diakritice nam vyslo jenom EST SET)...

1.sifra - celkem 12(!!) matoucich gramatickych chyb a preklepu, ktere s resenim nemely nic spolecneho. Autor zpatky do skoly!!

Další dojmy a postřehy

Oberna behen
Vždycky nás mrzí, když se zaseknem na nějaké šifře ze začátku a pak vidíme parádní obrázkové šifry někde u konce, kam už dojde jen minimum týmů. Myslím, že to musí mrzet i orgy, když si dávají tolik práce a pak to málokdo ocení. Takže návrh - pěkné, lehčí šifry na začátek a šifry pro tým, které mají ambice dojít do cíle až ke konci :)

A ještě jeden návrh k webu - když si chci dodatečně vyluštit nějakou šifru doma, tak nevím, jestli k ní nebylo potřeba něco víc, než jen PDF zadání. A číst řešení se mi nechce, abych nezískala nápovědu. Nedalo by se někde (klidně v zadání šifry v PDF) zvýraznit, když šifra není luštitelná bez dalších pomůcek v terénu (např. Dárek).


Nočný motýľ
Hej, až na tú nepodarenú štvorku to bolo fajn a hru sme si užili. Na štvorke holt po 3,5 hodinách už len mrznutie a čakanie na záchranu.


Freezy Bee
Abeceda o 24 písmenech byl skvělý nápad - zejména oceňuji, že se to během hry využilo tolikrát...


Antares
Děkujeme za pěknou hru a splněné půlnoční přání, které nás zachránilo. Velmi jsme si užili počáteční tři stanoviště.


Hakuna Matata
Neprecitali sme si poriadne zadanie na obalke, potom sme jak hlupi riesili vsety sifry, co sme tam nasli.


Účes, debile
Tak zaprvé, bylo to naprosto super! Lepší zážitek z naší první Tmou (čtyři nezkušení v závěsu protřelého matadora) bychom si snad ani nemohli přát.
Hned na startovní šifře jsme se dali do divokého a zmateného luštění, že jsme si ani nestihli všimnout organizátorských chyb a místo toho sami nasekali chyby do řešení, která byla naprosto jednoznačná. O to větší pak bylo naše zklamání, když ten pán zachumlaný ve spacáku před kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie nebyl org.
Další problémy pak nastaly jak jinak než u barev. Nicméně naším hlavním nepřítelem nebyla existenční otázka oranžové ani rozměry pruhů v TMOUbulkách, ačkoliv oběma problémy jsme se chvíli zabývali, ale prostý fakt, že nám ta šifra nesedla. Mysleli jsme si proto, že nás musela spousta týmů předběhnout, takže naše překvapení v cíli z toho, že tato šifra byla tak problematická bylo opravdu velké.
Nakonec highlighty výletu. Dokonalé bylo přivítání Mikuláše, čerta a anděla, kteří nám šifru opravu nedali zadarmo a z nějakého důvodu se z našich již lehce vygumovaných hlav snažili dostat víc než říkanku o dvou verších. Kouzelný byl také moment, kdy jsme naprosto automaticky začali u dalšího stanoviště zpívat koledu a nadšeně si vzali dáreček zpoza stromečku.
Díky moc všem orgům, jste skvělí!


Ztráty a nálezy
Skoncili jsme na barvach, ackoliv jsme meli spravny zpusob reseni, jen jsme tapali mezi N a Z. Kazdopadne jsme nedokazali z reseni odvodit polohu nasledneho stanoviste (samozrejme i diky mape, ktera byla temer slepa :-)


Kulatá zelená věc
Nebýt šifry s barvičkami a chyby v oranžové, byl by to úžasný ročník Tmou. Osvěžení v podobě přání a dalších drobností daly hře něco navíc aniž by vybočily z běžného Tmou konceptu.


Temné opičky
Papír s úlohou AZ Kvíz jsme ohlnuli napůl, jak pravila tajenka. Vidět zůstala jen políčka A, B a C, přičemž odpověď v B byla Bělohorská a v C C3PO, z čehož jsme usoudili, že další šifra bude v Bělohorské ul. č. 3 popisné. Bohužel, dlouhá cesta tam i zpět nás z omylu vyvedla.

Dalšího stanoviště - osmisměrky - jsme dosáhli na poslední chvíli, ovšem kód se odeslal až v 12:00:01, což bylo poněkud zklamání.

Nicméně náš první ročník TMOU jsme si velice užili a doufáme, že se budeme moci zúčastnit i příští rok.


Loading3