Dopis Ivo Cicvárka (garanta kvalifikace, člena týmu Albert Stallone) hráčům TMOU:

Ahoj Tmáři,

protože garance kvalifikace samotnými hráči je nový prvek, bude vhodné celý proces blíže vysvětlit. Vzniklo to vlastně velmi jednoduše – jako loňský organizátor jsem si na vlastní kůži okusil, kolik času zabere příprava a testování šifer. 9 kvalifikačních šifer představovalo více než třetinu nápadů celé TMOU – a spolklo zhruba třetinu času, které zajištění celé TMOU zabralo. Protože jsem letos odmítl TMOU organizovat (důvod prostý: chci hrát se svým týmem) a zároveň jsem věděl, že příprava kvalifikační hry ubírá obrovské množství energie, kterou by organizátoři potřebovali investovat jinam, nabídl jsem jim alespoň pomoc s kvalifikací. Zároveň jsem na základě loňských zkušeností viděl, jak je důležité testování šifer – a jak jsou testeři, kterých není na TMOU nazbyt, ke konci testování přetížení (čímž mohou vznikat nechtěné nedoladěnosti v šifrách, odstraněnou chybou vznikne jiná apod).

Vhodné by tedy bylo kvalifikaci testovat zcela odděleně, jinými testery, ideálně celými testerskými týmy a nejlépe v několika kolech, dokud nebudou šifry zcela bezchybné. Po dohodě s organizátory byly osloveny týmy Proudoví krtci a Prahory. Důvod této volby: Proudoví krtci vyhráli loňské TMOU, Prahory letošní Bednu, zároveň patří mezi aktivní hráčské týmy, které se vyznají v testování, dokáží poskytnout cennou konstruktivní vazbu. Všechny tři týmy (Albert Stallone, Prahory, Proudoví krtci) testovaly kvalifikaci týmově, podle pravidel, které se co nejvěrněji blížily podmínkám, které budou mít ostatní týmy (tj. ve večerních hodinách, na čas, celý tým pohromadě). Souhrnně:

  • tři divoké karty jsou nad rámec kvalifikovaných 200 týmů, nikomu neubírají místo
  • cílem je připravit pro Vás hezkou a výborně otestovanou kvalifikaci
  • o přípravě letošní vlastní TMOU (trasa, šifry) nikdo z testovacích týmů, včetně mě, nic netuší.

Věřím, že se nikdo nebude cítit zvoleným postupem poškozen a že si kvalifikaci užijete, ať už budete patřit mezi úspěšné, či ne.

Hodně nápadů při luštění! Potkáme se v listopadu…