Místo T4 - Kóta 464 m. n. m.

Dojít od Resslova památníku na vrchol se dalo i podle azimutu. Kdo má však zkušenosti s cestováním nočním lesem dobře ví, že pokud se dá jít po cestě, vyplatí se to i za cenu delší trasy. Po lesní cestě se dalo dojít až na vzdálenost 100 m od vrcholu. Pak už jen bylo třeba chvíli pátrat po trigonometrickém bodu. Vzdálenost od Resslova památníku cca 1,5 km, celkem v terénu 7 km.
Zpráva na tomto Místě byla následující:

Obrázek obsahoval 10 rozdílů. Těmito rozdíly bylo 10 písmen. Některá byla vidět na první pohled, jiná byla skryta lépe. K jejich nalezení mohl tým použít nápovědu z Místa 6. Ta obsahovala rozmístění devíti písmen, desáté bylo ponecháno jako prémiové.
To těžší však mělo teprve přijít. Z písmen bylo třeba vytvořit smysluplné slovo. Lépe řečeno slova dvě, to už ale účastníci nevěděli. Správným řešení bylo:

BUS PODKOVA

Asi 300 metrů pod vrcholem vede silnice z Brna-Líšně do Ochozi. Podél ní je několik autobusových zastávek. Na jedné z nich byla umístěna další zpráva. Byla to ta, poblíž které se v mapě nacházel nápis PODKOVA.
Při luštění obdobných šifer je zřejmě nejrychlejším postupem otevřít mapu a snažit se vyzkoušet všechna dostupná místa připadající v úvahu. To také mnoho týmů správně udělalo.

Pro další namotivování účastníků, kteří už toho tady podle nás měli začínat mít dost jsme vymysleli malé zpestření. Na vrcholu byla umístěna Vrcholová kniha. Každý tým se do ní měl zapsat spolu s časem a vzkazem pro ostatní týmy. Podle vrcholové knihy sem dorazilo 22 týmů (tedy alespoň do té doby než jsme ji asi v 6 hodin sbalili). První FIMAN ve 2:40 a 22. v 5:45.

Co týmy:
Najít vrchol kopce bylo už o něco těžší než předchozí památník. Ale vzhledem k tomu, že hra probíhala během úplňku, nebylo zase tak těžké se v lese orientovat. Někteří účastníci po hře prohlásili, že orientace v terénu byla až moc jednoduchá. To však byl náš záměr, protože jsme nevěděli jak velké zkušenosti s tím přihlášené týmy mají a hra byla přece jen inzerována spíše jako intelektuální. Příště to však může být těžší…



Co my:
V době kdy na kótu dorazil první tým jsme byli v Brně-Líšni u hřbitova a uzavírali rozpočet akce. Po odečtení nákladů od vybraných peněz za cigarety zbylo asi 200 Kč. Protože jsme měli připravenu cenu jen pro vítězný tým, rozhodli jsme se koupit nějakou dobrotu i pro další účastníky, kteří dojdou až do cíle. Odjeli jsme tedy na benzinovou stanici na Novolíšeňské. I když si obsluha podle našeho podezřelého vzhledu musela myslet, že jsme je přijeli vykrást, nakonec jsme koupili co jsme chtěli.


Co nás pobavilo:
Jeden tým nepochopil, že rozdíly mezi obrázky jsou písmena. Místo P viděli čepici na hlavě panáčka sedícího na střeše autobusu, místo D patník u cesty atd. I když jsme písmena do obrázku zakomponovali záměrně takto, nedoufali jsme, že tím někoho zdržíme :o)